RMTCD254/2002
ID intern unic:  314103
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI COMUNICAŢIILOR
REGULAMENT Nr. 254
din  08.02.2002
privind interacţiunea Departamentului Vamal şi Căii Ferate
 din Republica Moldova la perfectarea actelor vamale la
 mărfurile transportate pe calea ferată
Publicat : 28.03.2002 în Monitorul Oficial Nr. 43-45     art Nr : 100
    COORDONAT                            ÎNREGISTRAT
    Ministerul Transporturilor               Ministerul Justiţiei
    şi Comunicaţiilor                             I. Morei ________
    A Cupţov ___________                Nr. 254 27.02.2002
    APROB                                         APROB
    Director general al                          Prim-vicedirector general
    ÎS "Calea Ferată din Moldova"       al Departamentului Vamal
    M. Gagauz _____________          N. Macarov ___________
    _______________ 2002               08.02.2002

I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Toate mărfurile importate şi exportate din Republica Moldova cu transportul feroviar, urmează a fi însoţite de acte vamale. Perfectarea actelor vamale include interacţiunea dintre colaboratorii Căii Ferate şi a organelor vamale în problemele ce ţin de importul, exportul şi tranzitarea mărfurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.
Modul de activitate al organelor vamale este stabilit prin Codul vamal al Republicii Moldova, actele normative ale Guvernului Republicii, precum şi prin documentele Departamentului Vamal.
Modul de activitate a subdiviziunilor Căii Ferate din Republica Moldova la realizarea transporturilor internaţionale este stabilit prin Acordul privind traficul internaţional de mărfuri (în continuare SMGS), actele normative ale Consiliului pentru transportul feroviar al statelor CSI şi Statutul Căilor Ferate.
Modul de interacţiune a organelor vamale şi Căii Ferate este stipulat de prezentul Regulament.
2. Perfectarea actelor vamale pentru mărfuri se efectuează de către agenţii economici în termenele prevăzute în aceste scopuri de Codul vamal.
3. În cazul modificării modului de perfectare a actelor vamale sau a regulilor prevăzute de SMGS, Consiliul pentru transportul feroviar al statelor CSI, Departamentul Vamal şi Calea Ferată din Moldova vor elabora în comun condiţii suplimentare celor prevăzute în prezentul Regulament.
II. CONDIŢIILE DE TRANSPORT A MĂRFURILOR
 AFLATE SUB SUPRAVEGHERE VAMALĂ
4. Calea Ferată poartă răspundere pentru integritatea şi transportarea mărfurilor, aflate sub supravegherea vamală şi este obligată să le aducă la staţia de destinaţie în adresa destinatarului indicat în scrisoarea de trăsură.
5. Mărfurile aflate sub supravegherea vamală sînt transportate pe calea ferată, în vagoane, containere şi tanc-containere, starea tehnică a cărora asigură integritatea mărfurilor.
III. MODUL DE PERFECTARE A ACTELOR VAMALE PENTRU
 MĂRFURILE IMPORTATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
6. Perfectarea actelor vamale pentru mărfurile, importate pe teritoriul vamal al Republicii Moldova începe cu informarea colaboratorilor organului vamal aflaţi în exerciţiul funcţiunii, de către colaboratorii staţiei de frontieră, despre sosirea mărfii. Împreună cu documentele de transport, colaboratorilor organelor vamale după efectuarea controlului mărfii li se transmit şi borderourile de predare.
Un exemplar al borderoului de predare rămîne la colaboratorul organului vamal. Pe alte două exemplare şi în documentele de transport colaboratorii organului vamal fac menţiunile prevăzute de legislaţia vamală şi restituie staţiei documentele respective.
Primirea şi predarea documentelor se înscrie în registrul, care se află la agentul biroului de tranzit al Căii Ferate. Faptul predării şi primirii documentelor se adevereşte prin semnătura agentului, precum şi prin semnătura şi ştampila personală a colaboratorului organului vamal.
7. Colaboratorii organului vamal şi al staţiei de frontieră de transmitere efectuează în comun controlul integrităţii sigiliilor şi a mărfurilor încărcate în vagoanele descoperite. În caz de necesitate, colaboratorii organului vamal efectuează controlul mărfii.
Necorespunderea datelor din documentul de transport cu starea reală a mărfii, depistată în procesul controlului efectuat în comun se consemnează prin acte de formă generală (GU-23) cu indicarea motivelor necorespunderii. În acte se menţionează în mod obligatoriu numele colaboratorului organului vamal, care a participat la control. Actele se legalizează prin ştampila personală a colaboratorului de vamă. Organelor vamale li se transmit copiile documentelor menţionate.
8. La sosirea mărfii staţia de destinaţie avizează despre aceasta destinatarul mărfii, îi predă vagonul şi-i transmite originalul scrisorii de trăsură, toate documentele de însoţire, conform rubricii 23 a scrisorii de trăsură, pentru perfectarea actelor vamale. Păstrarea vagonului cu marfă, integritatea sigiliilor şi a dispozitivelor de închidere-sigilare sînt asigurate de destinatar.
9. La cererea colaboratorului organului vamal, acestuia i se acordă posibilitatea de a efectua controlul mărfii, de a lua probe şi de a executa alte operaţiuni vamale.
10. Pregătirea mijloacelor de transport pentru control şi controlul mărfii se efectuează în conformitate cu Codul vamal şi Regulamentul transporturilor de mărfuri.
11. Cheltuielile Căii Ferate, rezultate din transportul, reţinerea mijloacelor de transport, păstrarea lor şi paza mărfii, pînă la luarea deciziei respective de către organul vamal, sînt compensate de către destinatarul, expeditorul mărfii, dacă reţinerea este ocazionată de prezentarea inoportună de către ei a documentelor necesare pentru efectuarea controlului. În cazul în care nici expeditorul, nici destinatarul mărfii nu sînt vinovaţi de reţinerea mărfii, cheltuielile Căii Ferate sînt compensate de persoana juridică, recunoscută vinovată în modul stabilit de procedura juridic-civilă.
IV. MODUL DE PERFECTARE A ACTELOR VAMALE PENTRU
MĂRFURILE EXPORTATE DIN REPUBLICA MOLDOVA
12. După încărcarea mărfii colaboratorul organului vamal perfectează actele vamale necesare şi aplică pe documentele de transport ştampila "Supraveghere vamală", "Import - Export - Tranzit" (a sublinia necesarul), legalizîndu-le cu ştampila personală.
13. Expedierea mărfii din staţie peste hotarele Republicii Moldova fără ştampile de autorizare ale organului vamal pe documentele de transport este interzisă.
14. La sosirea mărfii la staţia de frontieră în modul prevăzut de pct. 6 al prezentului Regulament colaboratorii staţiei în comun cu colaboratorii organului vamal efectuează controlul mărfurilor transportate şi documentelor de transport, după care colaboratorii organului vamal aplică ştampila "Liber de vamă" la scrisoarea de trăsură şi permit scoaterea mărfii de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.
15. În cazul sosirii la staţia de frontieră a mărfurilor care necesită o analiză suplimentară, colaboratorul organului vamal de frontieră, colaboratorii staţiei întocmesc un act de formă generală cu indicarea motivelor de reţinere. Actul se legalizează prin ştampila personală a colaboratorului organului vamal. Cîte un exemplar al actului rămîne reprezentanţilor Căii Ferate şi organului vamal, un exemplar se anexează la documentele de însoţire ale mărfii.
V. MODUL DE ÎNTOCMIRE A DOCUMENTELOR
VAMALE PENTRU MĂRFURILE ÎN TRANZIT
16. Transportul mărfurilor în tranzit de la punctul frontierei de intrare pînă la punctul frontierei de ieşire se efectuează sub supravegherea vamală.
17. Mărfurile în tranzit urmează a fi declarate la organul vamal de intrare pe teritoriul Republicii Moldova.
18. Mărfurile în tranzit pot fi controlate de către organele vamale în orice punct din itinerar. Controlul mărfurilor se efectuează în prezenţa colaboratorului staţiei în care se efectuează controlul. Dacă în procesul controlului mărfurilor în tranzit se înlătură sigiliul expeditorului (Căii Ferate), organul vamal întocmeşte actul de control, iar Calea Ferată - actul de deschidere a vagonului (containerului). Aplicarea sigiliilor noi se efectuează de către colaboratorii organului vamal în prezenţa colaboratorului Căii Ferate.
19. Cheltuielile suportate de Calea Ferată în urma controlului mărfurilor în tranzit asupra normelor prevăzute de schema controlului tehnologic sînt compensate din contul celor vinovaţi în modul stabilit.
VI. MODUL DE PERFECTARE A ACTELOR
 VAMALE ÎN CAZUL READRESĂRII MĂRFII
20. Orice modificare a staţiei de destinaţie sau a destinatarului mărfii (readresare) se efectuează de către Calea Ferată în modul prevăzut de Regulamentul transporturilor de mărfuri, la prezentarea autorizaţiei în scris a organului vamal, în zona de activitate a cărui se află marfa ce urmează să fie readresată.
21. Calea Ferată primeşte de la proprietarul mărfii cererea de readresare a ei în conformitate cu prevederile SMGS şi ale Regulamentului transporturilor de mărfuri.
22. Autorizarea de readresare a mărfii se întocmeşte prin ordinul persoanei cu funcţia de răspundere a Căii Ferate, în care se indică, că readresarea este posibilă în cazul existenţei autorizaţiei în scris a organului vamal.
Ordinul de readresare a mărfii se transmite la staţia în care se află marfa. Colaboratorii staţiei şi proprietarul mărfii, în baza ordinului de readresare a mărfii şi autorizaţiei organului vamal teritorial, reîntocmesc documentele care au însoţit marfa.
În cazul în care pentru marfă sînt perfectate toate actele vamale şi ieşirea este permisă, de la organele vamale nu sînt necesare autorizaţii suplimentare pentru readresare.
23. Cheltuielile suplimentare ale organelor vamale şi ale Căii Ferate ocazionate de readresarea mărfurilor aflate sub supraveghere vamală, se compensează de către destinatarul, expeditorul mărfii.
VII. ALTE PROBLEME CE ŢIN DEINTERACŢIUNEA
CĂII FERATE ŞI A ORGANELOR VAMALE
24. Sigiliile aplicate în cadrul transportului de mărfuri, aflate sub supravegherea vamală, pot fi înlăturate numai de către colaboratorii organelor vamale.
25. În documentele de transport se face menţiunea despre sigiliile aplicate de organul vamal.
26. În cazul în care transportarea ulterioară a mărfurilor uşor alterabile este imposibilă, Calea Ferată avizează despre aceasta organul vamal proxim şi întreprinde măsuri în conformitate cu prevederile Regulamentului transporturilor de mărfuri.
Organul vamal întreprinde măsuri urgente în vederea perfectării actelor vamale pentru mărfurile indicate în termeni de păstrare, stabiliţi în Regulamentul pentru transportarea de mărfuri.
27. În cazul în care transportarea mărfurilor periculoase este imposibilă şi ca rezultat apare pericolul real de afectare a mediului ambiant, vieţii şi sănătăţii oamenilor, Calea Ferată are dreptul să dispună de sine stătător de aceste mărfuri cu avizarea organului vamal proxim.
28. În caz de detaşare pe parcurs a unuia sau mai multe vagoane însoţite de o singură scrisoare de trăsură (defectul materialului rulant, depăşirea normei sarcinii etc.), staţia întocmeşte un act de forma generală şi perfectează pentru această marfă o scrisoare de trăsură de expediere ulterioară. Un exemplar al actului se anexează la documentele de transport de bază, al doilea la scrisoarea de trăsură de expediere ulterioară, iar al treilea exemplar rămîne în dosarul staţiei. La întocmirea actului menţionat, staţia trece în el toate menţiunile vamale, existente în documentul de bază.
În documentele de bază se face menţiunea despre detaşarea vagonului, care se atestă prin ştampila staţiei, în scrisoarea de trăsură de expediere ulterioară se trec de asemenea toate menţiunile vamale, prezente în documentul de bază.
29. Marfa sosită cu scrisoarea de trăsură de expediere este supusă de perfectarea actelor vamale în modul obişnuit, după ce se eliberează destinatarului.
30. În cazul sosirii în staţia Căii Ferate a unor mărfuri fără documente de însoţire sau a mărfii destinatarul căruia nu este identificat, Calea Ferată efectuează perfectarea actelor vamale cu achitarea drepturilor de import şi procedează cu marfa în conformitate cu articolul 76 din Statutul Căilor Ferate şi capitolul 16 din Regulamentul pentru transportarea mărfurilor.
31. În cazul depistării de către organul vamal a unor mărfuri, interzise la transport (contrabandă) Calea Ferată este obligată să ia toate măsurile în vederea descărcării şi predării mărfurilor organelor vamale. Organul vamal prezintă Căii Ferate hotărîrea despre confiscare, face în foaia de expediţie menţiunea respectivă şi o semnează.
32. Persoanele cu funcţii de răspundere ale organului vamal şi a Căii Ferate poartă răspunderea pentru încălcarea Regulamentului în conformitate cu legislaţia în vigoare.
33. Organele vamale poartă răspunderea, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru prejudiciile cauzate Căii Ferate, persoanelor juridice şi bunurilor acestora în urma deciziilor ilegale, acţiunilor sau inactivităţii sale.
34. Calea Ferată din Republica Moldova şi Departamentul Vamal au dreptul să stabilească de comun acord regimul perfectare a actelor vamale pentru mărfuri în staţiile sau sectoarele cu trafic.

    Şeful Serviciului încărcături
    şi operaţii comerciale al
    ÎS "Calea Ferată din Moldova"                              V. Garcuşa
    Şeful Serviciului juridic                                             O. Potîrniche
    Şeful Direcţiei control vamal
    a Departamentului Vamal                                         A. Barbaroşie
    Şeful Direcţiei drept vamal
    şi relaţii externe                                                         S. Hadîrcă