RDVM7923/2002
ID intern unic:  314104
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
DEPARTAMENTUL VAMAL
REGULAMENT Nr. 7923
din  28.10.2002
privind controlul vamal şi vămuirea energiei electrice
la trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova
Publicat : 21.01.2003 în Monitorul Oficial Nr. 3-5     art Nr : 4

    MODIFICAT
    OSV143 din 28.04.16, MO128-133/13.05.16 art.831; în vigoare 13.05.16



    "
APROB"                                           "Înregistrat"
Director general al                                Ministerul Justiţiei
Departamentului Vamal                        al Republicii Moldova
al Republicii Moldova                           Nr. 301 din 20.11.2002
____________________                  
Nicolae VÎLCU
Nr. 7923 din 28.10.2002



REGULAMENT
privind controlul vamal şi vămuirea energiei  electrice
la trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova
Regulamentul privind controlul vamal şi vămuirea energiei electrice la trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova (în continuare Regulament) reglementează normele de activitate la transportarea energiei electrice peste frontiera vamală a Republicii Moldova şi are ca scop excluderea transportării ilicite a acesteia.
Prezentul Regulament este elaborat în conformitate cu prevederile Codului vamal, altor acte normative ale Republicii Moldova, precum şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.
Prevederile prezentului Regulament nu pot limita procesul tehnologic de transportare a energiei electrice.
1.  Noţiuni generale
1.1  În scopul aplicării prezentului Regulament următoarele noţiuni semnifică:
act pentru controlul vamal (ACV) - bilanţul generalizator al energiei electrice, conţinînd informaţia despre marfă (energia electrică) necesară vămuirii, statisticii vamale şi pentru aplicarea în modul stabilit la perfectarea declaraţiei vamale în detaliu (DV);
transportator - persoana juridică care trece de facto energia electrică peste frontiera Republicii Moldova;
control fizic - complexul de acţiuni îndreptate spre stabilirea precisă a cantităţii de energie electrică trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova cu utilizarea indicaţiilor aparatelor de măsurare;
pritocirea  energiei electrice între sistemele energetice ale statelor - cantitatea de energie electrică trecută prin liniile de transport electric în secţiunile supravegheate;
tranzit de energie electrică - transportarea energiei electrice peste teritoriul vamal al Republicii Moldova prin reţelele acesteia, produsă pe teritoriul altui stat şi destinată pentru al treilea stat;
agent economic - persoană juridică care practică în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova unul sau mai multe genuri de activitate, legate de  producerea, transportarea sau distribuţia energiei electrice.
   
transferul fluxurilor tehnologice a energiei electrice – trecerea energiei electrice peste frontiera vamală a Republicii Moldova între sistemele energetice ale țărilor (sau părților acestora), care apare în procesul lucrului în paralel a sistemelor energetice pentru menținerea parametrilor acestora (sau părților lor), care se supun compensării (returnării) pe viitor cu o anumită periodicitate;
    [Pct.1.1 noțiunea introdusă prin OSV143 din 28.04.16, MO128-133/13.05.16 art.831; în vigoare 13.05.16]
1.2  Energia electrică trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova pe liniile de transport electric este supusă controlului vamal şi vămuirii conform legislaţiei în vigoare.
1.3  Transportarea energiei electrice prin liniile de transport electric peste frontiera vamală a Republicii Moldova fără perfectarea ACV nu se admite, iar vămuirea a astfel de transportare se efectuează în regimul vamal respectiv.
1.4  Agentul economic care importă, exportă sau tranzitează energia electrică prezintă DV la organele vamale abilitate de către Departamentul Vamal al Republicii Moldova.
1.5  Controlul vamal al exportului de mărfuri în contul achitărilor pentru energia electrică importată se efectuează de către biroul vamal Chişinău (sau alte birouri abilitate de către Departamentul Vamal cu acumularea informaţiei în întregime într-un anumit birou vamal).
2. Supravegherea vamală
2.1  Energia electrică  trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova se află sub supravegherea vamală din momentul traversării frontierei vamale pînă la vămuirea acesteia în regimul vamal respectiv.
2.2  Zonele controlului vamal al cantităţilor de energie electrică care trec frontiera vamală a Republicii Moldova sînt stabilite de către Departamentul Vamal pe teritoriile obiectelor energetice (staţii, substaţii).
2.3 Controlul vamal al cantităţilor de energie electrică care trec frontiera vamală a Republicii Moldova prin liniile de transport electric este efectuat de către colaboratorul vamal, prin verificarea documentelor (ACV) cu indicaţiile contoarelor.
2.4 În scopul efectuării eficace a controlului vamal în punctele de pritocire a energiei electrice, contoarele de intrare a acesteia din afara teritoriului vamal al Republicii Moldova cît şi contoarele de recepţie ale agenţilor economici - distribuitorii energiei electrice sînt sigilate cu asigurările vamale ale Republicii Moldova.
2.5  Organul vamal care efectuează controlul fizic al cantităţilor de energie trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova prin liniile de transport electric, lunar, dar nu mai tîrziu de data de 5 a lunii următoare, informează organul vamal respectiv centralizat despre rezultatele controlului.
2.6  Se interzice orice manipulare cu contoarele de energie electrică (înlocuire, verificare) fără asigurarea supravegherii vamale.
3.  Vămuirea
3.1. Pentru vămuirea energiei electrice, trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova prin liniile de transport electric, agenţii economici prezintă organului vamal actele necesare, precum şi altă informaţie suplimentară în conformitate cu normele în vigoare, inclusiv indicate în pct.13 şi 14 ale Regulamentului cu privire la Modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.600 din 14.05.2002.
3.2. Energia electrică, livrată pe un singur contract pe parcursul perioadei de calcul (lună, trimestru), se declară ca un lot de marfă unic.
3.3. Vămuirea energiei electrice se efectuează în baza ACV şi DV prezentate, perfectate în conformitate cu normele în vigoare.
3.4. Pînă la începutul livrării energiei electrice, cu o lună înainte de importul, exportul sau tranzitul planificat, agentul economic informează organul vamal respectiv despre cantitatea de energie care va fi livrată peste frontiera vamală a Republicii Moldova, prezentînd informaţia concisă conform formei stabilite (IC), concomitent cu documentele tranzacţiilor presupuse (contract de comerţ extern, cererile şi ofertele perfectate în scris) fără a perfecta DV.
3.5.  Trecerea energiei electrice peste frontiera vamală a Republicii Moldova, după prezentarea IC, poate fi efectuată numai în termenii indicaţi în IC respective.
3.6.  Declararea energiei electrice, transportate între sistemul energetic al Republicii Moldova şi cele ale altor state, se efectuează prin prezentarea DV periodice pentru cantitatea de energie electrică trecută de facto în perioada de calcul, stabilită între sistemele energetice nominalizate şi acordată cu serviciile vamale naţionale.
3.7.  Perfectarea DV periodică pentru energia electrică trecută peste frontiera vamală se efectuează de către agenţii economici respectivi pe parcursul a 30 de zile din momentul încheierii perioadei de calcul.
3.8.  Actele necesare pentru vămuirea energiei electrice, trecute peste frontiera vamală a Republicii Moldova, sînt :
3.8.1.  La import:
contractul de comerţ extern;
actul de primire - predare a energiei electrice, semnat de către importator şi exportator, precum şi avizat de către transportatorul acestei energii;
factura (invoice) pentru cantitatea de energie electrică supusă declarării;
contractul privind transportarea energiei electrice, încheiat între importator şi transportatorul acestei energii;
licenţa eliberată de ANRE;
certificatul de origine a energiei electrice;
documentul de plată, care confirmă achitarea tuturor drepturilor de import;
certificatul de înregistrare şi de împuternicire a declarantului.
3.8.2. La export:
contractul de comerţ extern;
actul de primire - predare a energiei electrice, semnat de către importator şi exportator, precum şi avizat de către transportatorul acestei energii;
factura (invoice) pentru cantitatea de energie electrică supusă declarării;
certificatul Dispeceratului Central privind cantitatea de energie electrică trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova în conformitate cu contractul de comerţ extern prezentat;
licenţa eliberată de ANRE;
certificatul de origine a energiei electrice;
documentul de plată, care confirmă achitarea tuturor drepturilor de export;
certificatul de înregistrare şi cel de împuternicire a declarantului.
3.8.3. La tranzit:
contractul de comerţ extern;
actul de primire - predare a energiei electrice, încheiat între posesorul şi transportatorul acestei energii;
factura (invoice) pentru cantitatea declarată de energie electrică;
licenţa eliberată de ANRE;
document care confirmă preţul energiei electrice tranzitată prin teritoriul Republicii Moldova;
documentul de plată, care confirmă achitarea tuturor drepturilor de import;
certificatul de înregistrare şi cel de împuternicire a declarantului;
alte documente necesare pentru declarare.
   
3.9. Transferul tehnologic al energiei electrice peste frontiera vamală a Republicii Moldova între sistemele energetice ale țărilor (sau părților acestora) nu se plasează într-o destinație vamală și nu se depune declarația vamală în detaliu.
    Transferul tehnologic se definește ca diferența între volumul sumar a energiei electrice trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova a tuturor liniilor de transport electric care conectează sistemul energetic al Republicii Moldova (sau o parte)  cu sistemele energetice ale statelor (sau părților lor), și volumul energiei electrice transferat peste frontiera Republicii Moldova în baza contractelor.
    Evidența volumelor transferurilor tehnologice peste frontiera vamală a Republicii Moldova și controlul asupra compensării în perioada de calcul se efectuează de către Întreprinderea de Stat „MOLDELECTRICA”.
    [Pct.3.9 introdus prin OSV143 din 28.04.16, MO128-133/13.05.16 art.831; în vigoare 13.05.16]
4. Particularităţile vămuirii a energiei electrice în cazurile
c
înd cantităţile trecute peste frontieră nu corespund
cantit
ăţilor prezentate organului vamal
4.1.  Cantităţile de facto ale energiei electrice trecute peste frontiera Republicii Moldova nu pot depăşi cantităţile indicate în IC.
4.2. În cazul cînd agentul economic nu a efectuat importul energiei electrice indicate în IC, astfel de IC se anulează.
4.3.  În cazul cînd cantităţile de facto la importul, exportul sau tranzitul energiei electrice sînt mai mici decît cele indicate în IC, în DV se prezintă cantităţile de facto.
5. Drepturile de import/export
Achitarea drepturilor de import/export  la vămuirea energiei electrice care trece peste frontiera vamală a Republicii Moldova se efectuează pe principii generale, stabilite de legislaţia Republicii Moldova.
6. Dispoziţii finale
În scopul asigurării evidenţei şi controlului vamal ale cantităţilor de energie electrică, trecută peste frontiera vamală a Republicii Moldova, importatorul, exportatorul şi transportatorul sînt obligaţi:
să respecte întocmai prevederile prezentului Regulament;
să prezinte colaboratorului organului vamal respectiv, asigurînd măsurile de securitate necesare, accesul la aparataj şi dispozitivele de măsurare şi control al cantităţilor de energie electrică, iar în dispecerate - la documentele de evidenţă şi control al energiei electrice nominalizate, precum şi la sistemul electronic de evidenţă a acestei energii.