RIFPSA4/2/2003
ID intern unic:  314146
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
INSPECTORATUL FISCAL PRINCIPAL DE STAT
REGULAMENT Nr. 4/2
din  17.06.2003
privind evidenţa specială a obligaţiei fiscale
Publicat : 27.06.2003 în Monitorul Oficial Nr. 126     art Nr : 162
    OMF81 din 04.12.06, MO203-206/31.12.06 art.711
    OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278

    Aprob                                                     Înregistrat
    Ministrul finanţelor                                   Ministerul Justiţiei
    Z. Grecianîi                                              nr. 332
    extras din procesul-verbal al şedinţei        din 17.06.2003
    Colegiului Ministerului Finanţelor
    nr. 4/2  din 01.04.2003


I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul privind evidenţa specială a obligaţiei fiscale (în continuare - Regulament) este elaborat în corespundere cu art.206 din titlul V al Codului fiscal şi are efect asupra obligaţiilor fiscale, evidenţa cărora este dusă de către organele fiscale şi serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale.
    2. Regulamentul stabileşte modul de luare la o evidenţă specială a obligaţiilor fiscale prevăzute la punctul 3.
    3. Regulamentul are efect asupra:
    a)obligaţiei fiscale a cărei executare se consideră imposibilă;
    b) obligaţiilor fiscale stinse prin scădere conform art.174 alin.(1), (2) şi (4) din titlul V al Codului fiscal.
    4. Executarea silită a obligaţiei fiscale se consideră imposibilă dacă:
    b) persoana, care desfăşoară activitate de întreprinzător este declarată insolvabilă şi nu dispune de bunuri;
    c) persoana fizică, ce nu este subiect al activităţii de întreprinzător nu posedă bunuri care ar putea fi sechestrate conform capitolului 9 din titlul V al Codului fiscal;
    d) persoana fizică ce nu este subiect al activităţii de întreprinzător şi-a părăsit domiciliul, nu poate fi găsită şi nu are bunuri care ar putea fi sechestrate conform capitolului 9 din titlul V al Codului fiscal;
    f) persoana se află în proces de lichidare (dizolvare) sau de aplicare a procedurilor de depăşire a insolvabilităţii, conform legislaţiei;
    g) persoana dispune de act judiciar, ce atestă imposibilitatea executării silite a obligaţiilor fiscale.
    [Pct.4 modificat prin OMF81 din 04.12.06, MO203-206/31.12.06 art.711]
    [Pct.4 în redacţia OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
    5. Obligaţiile fiscale pasibile stingerii prin scădere conform art.174 alin.(1), (2) şi (4) din titlul V al Codului fiscal, se iau la o evidenţă specială în cazul nestingerii din cauza lipsei sau insuficienţei  bunurilor.
    6. Conform, art.174 alin.(1) din titlul V al Codului fiscal stingerea obligaţiei fiscale prin scădere are loc în situaţiile în care contribuabilul persoană fizică a decedat, este declarat  mort, este declarat dispărut fără veste, este declarat lipsit de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrînsă.
    7. În cazurile indicate la punctul 6 din Regulament şi în corespundere cu art.174 alin.(2) din titlul V al Codului fiscal, stingerea prin scădere se face în mărimea întregii obligaţii fiscale - dacă persoana nu a lăsat (nu dispune de)  bunuri - sau în mărimea părţii nestinse din obligaţia fiscală - dacă averea lăsată de ea (averea existentă) este insuficientă.
    8. Conform, art.174 alin.(4) din titlul V al Codului fiscal, stingerea obligaţiei fiscale prin scădere are loc în temeiul unei decizii a conducerii organului cu atribuţii de administrare fiscală, care administrează obligaţia fiscală respectivă, inclusiv în cazul cînd stingerea ei prin executare silită este imposibilă. Stingerea prin scădere a obligaţiilor fiscale administrate de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei se efectuează conform prezentului Regulament de către organele fiscale în temeiul deciziei emise de organele Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi prezentate organelor fiscale în scopul reflectării acesteia în Sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat.
    [Pct.8 modificat prin OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
II. Documentele confirmative necesare pentru aprobarea
Deciziei despre stingerea prin scădere a obligaţiei fiscale
(inclusiv a cărei executare silită este imposibilă) şi luarea
ei la o evidenţă specială
    9. Faptul lichidării persoanei fără succesor de drepturi se confirmă prin decizia instanţei de judecată.
    10. Lista bunurilor persoanei juridice sau fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, declarate insolvabile, trebuie să fie confirmată prin decizia instanţei, care a derulat procesul de insolvabilitate.
    De asemenea prin decizia instanţei competente este confirmat faptul că persoana se află în proces de lichidare (dizolvare) sau de aplicare a procedurilor de depăşire a insolvabilităţii, precum şi faptul că executarea obligaţiilor fiscale este imposibilă.
    [Pct.10 modificat prin OMF81 din 04.12.06, MO203-206/31.12.06 art.711]
    [Pct.10 modificat prin OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
    11. Imposibilitatea urmăririi obligaţiilor fiscale ale persoanelor fizice menţionate la pct.4 lit.c), d) al Regulamentului se confirmă printr-un act comun al autorităţii publice locale şi al organului fiscal în care se indică:
    a)  data întocmirii actului;
    b) funcţia, numele şi prenumele persoanelor care au întocmit actul;
    c) codul fiscal, numele şi prenumele contribuabilului restanţier;
    d) mărimea restanţei la data întocmirii actului, specificată conform clasificaţiei bugetare şi felurilor de plăţi (plăţi de bază, majorări de întîrziere, amenzi);
    e) faptul, că persoana nu posedă bunuri, care ar putea fi sechestrate în scopul stingerii restanţei;
    f) faptul, că persoana nu poate fi găsită şi nu are bunuri, care ar putea fi sechestrate în scopul stingerii restanţei;
    g) faptul lipsei altor persoane, obligate prin lege să stingă obligaţia fiscală a persoanei fizice decedate, precum şi documentul de confirmare a decesului;
    h) concluziile privind imposibilitatea executării silite a obligaţiei fiscale.
    [Pct.11 modificat prin OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
    12. Imposibilitatea executării silite a obligaţiei fiscale (menţionate la punctul 4 lit.e al Regulamentului) a persoanei fizice decedate, declarate  moarte, declarate dispărută fără veste, declarate lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrînsă se confirmă printr-un act comun al autorităţii publice locale şi al organului fiscal în care se indică:
    a)  data întocmirii actului;
    b)  funcţia, numele şi prenumele persoanelor care au întocmit actul;
    c)  codul fiscal, numele şi prenumele contribuabilului restanţier;
    d)  mărimea restanţei la data întocmirii actului, specificată conform clasificaţiei bugetare şi felurilor de plăţi (plăţi de bază, majorări de întîrziere, amenzi);
    e)  faptul că persoana nu deţinea (nu deţine) bunuri;
    f)  concluziile privind imposibilitatea executării silite a obligaţiei fiscale.
    Faptul că persoana fizică este declarată moartă sau dispărută fără veste sau lipsită de capacitate de exerciţiu, sau cu capacitate de exerciţiu restrînsă, trebuie să fie confirmat prin hotărîrea emisă  de instanţa judecătorească.
    [Pct.12 modificat prin OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
III. Procedura de aprobare a Deciziei despre stingerea
prin scădere a obligaţiei fiscale (inclusiv a cărei executare silită
este imposibilă) şi luarea ei la o evidenţă specială şi ţinerea
Registrului evidenţei speciale a obligaţiilor fiscale
    13. Conform art.174 alin.(1) din titlul V al Codului fiscal şi în temeiul documentelor enumerate la punctele 9, 10, 11 şi 12 conducerea organului cu atribuţii de administrare fiscală, care administrează obligaţia fiscală respectivă, emite Decizia despre stingerea prin scădere a obligaţiei fiscale (inclusiv a cărei executare silită este imposibilă)  şi luarea ei la o evidenţă specială.
    Modelul deciziei este prezentat în anexa nr.1 la Regulament. Decizia se emite pe foaia de titlu a organului cu atribuţii de administrare fiscală.
    Pentru obligaţiile fiscale, reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, înscrierile în conturile personale privind stingerea obligaţiilor fiscale prin scădere se efectuează în temeiul documentelor fiscale interne, elaborate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, şi perfectate în temeiul deciziei conducerii organului fiscal sau organului CCCEC, în funcţie de faptul care organ administrează obligaţia fiscală respectivă. Decizia se coase în dosarul contribuabilului sau într-un alt dosar conform Nomenclatorului de dosare ale lucrărilor de secretariat. La decizie, după caz, se anexează documentul, care confirmă imposibilitatea executării obligaţiei fiscale.
    În cazul serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale, decizia se adoptă de către consiliul local şi se înscrie în contul personal al contribuabilului. Decizia se coase în dosar conform Nomenclatorului de dosare ale lucrărilor de secretariat.
    [Pct.13 în redacţia OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
    14. Evidenţa specială a obligaţiilor fiscale a căror executare se consideră imposibilă se duce în mod manual în Registrul evidenţei speciale a obligaţiilor fiscale, al cărui formular este indicat în anexa nr.2 la Regulament.
    15. Excluderea obligaţiei fiscale din fişa contului personal se va efectua cu data emiterii Deciziei, iar înscrierea în Registrul evidenţei speciale a obligaţiilor fiscale se va efectua cu ziua lucrătoare imediat următoare zilei emiterii Deciziei.
    16. Registrul trebuie să fie şnuruit, iar filele numerotate. Numărul filelor se indică pe ultima pagină şi se autentifică de şeful organului fiscal sau persoanei responsabile din cadrul serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale prin aplicarea semnelor de control: semnătura şi ştampila. Înlocuirea filelor din cartea registrului prin extragerea lor şi încleierea unor file noi este interzisă.
    Fiecărui contribuabil în Registru îi corespunde o pagină separată, numerotată în ordine curentă.
    [Pct.16 modificat prin OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
    17. Evidenţa specială este dusă pînă la expirarea termenului de prescripţie.
    18. În cazurile în care, conform art.186 alin.(5) din titlul V al Codului fiscal, instanţa judecătorească a emis o decizie de anulare a declaraţiei persoanei fizice moartă sau dispărută fără veste ori o decizie de recunoaştere a capacităţii depline de exerciţiu, acţiunea obligaţiilor fiscale stinse anterior prin scădere se restabileşte, fără a se aplica majorările de întîrziere şi amenzile pentru perioada cuprinsă între momentul declarării persoanei fizice moartă sau dispărută fără veste, sau lipsită de capacitate de exerciţiu, sau cu capacitate de exerciţiu restrînsă şi data emiterii deciziei respective.
    19. În cazurile menţionate la punctul 18 al Regulamentului sumele luate la evidenţa specială se restabilesc în fişa contului personal al contribuabilului.
    20. Faptul excluderii din evidenţa specială se consemnează la rubrica "Menţiuni" în anul corespunzător fiind indicat motivul legal al excluderii obligaţiei fiscale din evidenţa specială, persoana responsabilă de efectuarea înscrierilor în registru (numele, prenumele, funcţia, data).  
    20.1. Obligaţiile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat pasibile stingerii prin scădere, cad sub acţiunea prezentului Regulament, ţinîndu-se cont de următoarele particularităţi:
    a) Decizia despre stingerea prin scădere a obligaţiei fiscale (inclusiv a cărei executare silită este imposibilă)  şi luarea ei la o evidenţă specială, se emite de către conducerea organului fiscal conform art.174 alin.(1) din titlul V al Codului fiscal şi în temeiul documentelor enumerate la punctele 9, 10, 11 şi 12, corespunzător razei de deservire a organului fiscal.
    b) Decizia se emite în două exemplare. În temeiul primului exemplar organul fiscal asigură înscrierea obligaţiei fiscale, stinse prin scădere, în Registrul evidenţei speciale a obligaţiilor fiscale. Al doilea exemplar se remite în adresa organului teritorial al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în scopul asigurării reflectării în Sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat a stingerii obligaţiei fiscale prin scădere.
    [Pct.20.1 introdus prin OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
IV. Dispoziţii finale
    21. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi inspectoratele fiscale de stat teritoriale, după caz, selectează din sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat informaţia privind stingerea obligaţiilor fiscale prin scădere, utilizînd ca criteriu de selectare codul motivului legal.
    [Pct.21 în redacţia OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]
    22. Anexele nr.1 şi nr.2 sînt părţi componente ale Regulamentului.

    ŞEFUL INSPECTORATULUI
    FISCAL PRINCIPAL DE STAT                            Mihail POP

    anexa nr.1
    [Anexa nr.1 modificată prin OMF81 din 04.12.06, MO203-206/31.12.06 art.711]
    [Anexa nr.1 în redacţia OMF103 din 09.12.05, MO79-82/26.05.06 art.278]

    anexa nr.2