RMTCM196/2001
ID intern unic:  314237
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI COMUNICAŢIILOR
REGULAMENT Nr. 196
din  19.02.2001
cu privire la  gestionarea numelor în domenul de nivel superior .md
Publicat : 01.03.2001 în Monitorul Oficial Nr. 25-26     art Nr : 75
MODIFICAT
HANRTI 21 din 30.12.05, MO5-8/13.01.06 art.14

    Aprobat:                                              Coordonat:                                            Înregistrat:
    Directorul Agenţiei Naţionale          Ministrul                                                Ministrul Justiţiei
    pentru Reglementare în                     Transporturilor şi      
    Telecomunicaţii şi  Informatică        Comunicaţiilor                                       nr. 196 din  19.02.2001
    ___________Stepan Muzîca         ___________ Afanasie Smochin     __________Valeria Şterbeţ


R e g u l a m e n t u l
cu privire la gestionarea numelor în domenul de nivel superior .md
Capitolul I
Dispoziţii generale
1.1. Prezentul regulament stabileşte principalele reguli şi principii de gestionare a numelor în domenul de nivel superior  .md.
1.2. Regulamentul stabileşte autorităţile responsabile de politica, strategia şi gestionarea numelor în domenul de nivel superior.md, funcţiile,  obligatiunile şi responsabilităţile  lor.
1.3. Regulamentul determină modul de achitare pentru înregistrarea şi gestionarea numelui în domenul de nivel superior  .md.
1.4. In sensul prezentului regulament se stabilesc următoarele definiţii:
Domen de nivel superior .md (domen de nivelul unu) - nume de domen de nivel superior al Moldovei atribuit de IANA;
Nume de sub-domen (domen de nivelul doi) - nume de domen de nivelul doi în domenul de nivel superior .md, adresa cărui în Internet este în forma de "www.ş Nume de domen de nivelul doiî.md";
Nume de sub-domen premium - nume de domen de nivelul doi  în domenul de nivel superior .md, denumirea căruia are o conotaţie  general semnificativă;
Licitaţie - procedură de comercializare a sub-domenelor prin licitaţie electronică.
[Pct.1.4 al.3-4 introduse prin HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
Gestionarea numelor de domen - determinarea regulilor de utilizare a numelui  de  domen, organizarea şi prestarea serviciilor de menţinere tehnică a lui şi a  încasării plăţii pentru serviciile prestate.
[Pct.1.4 al.5 în redacţia HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
Înregistrarea numelor de domen -  procesul prin care o entitate sau persoană obţine numele de domen şi înscrierea informaţiei necesare în baza de date deţinută de Registratorul naţional. Înregistrarea numelui de domen permite persoanei sau entităţii utilizarea numelui de domen pentru o perioadă determinată de timp în anumite condiţii contra plată pentru serviciile oferite;
Registrator naţional - întreprindere de stat în domeniul informaticii cu funcţii de gestionare a numelor în domenul de nivel superior .md şi care posedă, dirijează şi întreţine funcţionalitatea a minimum două servere a numelui de domen (primary şi secondary DNS) care menţin domenul atribuit şi asigură o conectare sigură la Internet;
Dealer - o entitate sau persoană juridică corespunzător autorizată să desfăşoare activităţile necesare pentru pregătirea înregistrării numelor în domenul de nivel superior .md pe teritoriul, pentru care este autorizat;
Registrant - o entitate sau persoană care posedă un nume înregistrat în domenul de nivel superior  .md şi care are dreptul să solicite, să modifice şi să revoce datele de înregistrare a numelui din domenul atribuit.
Capitolul II
Autorităţile,  funcţiile şi  obligaţiunile lor
2.1. Autoritatea responsabilă de politica şi strategia gestionării numelor în domenul de nivel superior .md este Ministerul Dezvoltării Informaţionale, denumit în continuare Minister.
[Pct.2.1 al.(1) modificat prin HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
Ministerul  promovează politica  şi strategia în gestionarea numelor în domenul de nivel superior .md şi are următoarele funcţii:
2.1.1.Desemnează,de comun acord cu IANA (ICANN), Registratorul naţional al domenului de nivel superior .md;
[Pct.2.1.1 modificat prin HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
2.1.2.Modifică Lista  numelor de sub-domene din domenul superior .md, prezentată în Anexele I şi II, înregistrarea în care se efectuează gratis;  
2.1.3.Aprobă planul şi rapoartele financiare de repartizare a mijloacelor Fondului domenului de nivel superior  .md şi exercită controlul îndeplinirii acestuia;
2.1.4.Reprezintă Republica Moldova în forurile internaţionale  privind domenul de nivel superior .md;
2.1.5.Semnează acorduri internaţionale şi coordonează semnarea contractelor privind domenul de nivel superior .md.
2.2. Autoritatea responsabilă de reglementarea activităţii şi implementarea strategiei de  gestionare a numelor în domenul de nivel superior .md este Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică, denumită în continuare Agenţie.
Agenţia are următoarele funcţii:
[Pct.2.2.1 exclus prin HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14; pct.(2.2.2)-(2.2.3) devin 2.2.1-2.2.2]
2.2.1. Reglementează gestionarea numelor în domenul de nivel superior .md;
2.2.2. Efectuează controlul calităţii serviciilor privind activitatea de gestionare a numelor în domenul de nivel superior .md.
2.3. Autoritatea cu funcţii de Registrator naţional şi de gestionare a numelor în domenul de nivel superior .md este întreprindere rezidentă în Republica Moldova în domeniul informaticii desemnată de Minister.
2.3.1. Registratorul naţional are dreptul exclusiv de a înregistra/prelungi, modifica sau rezilia  nume de sub-domen din domenul superior .md.
2.3.2. Registratorul naţional al numelor în domenul de nivel superior .md are următoarele funcţii:
- deţine şi gestionează Registrul de înregistrare a numelor din domeniul de nivel superior .md;
- deţine, gestionează şi asigură funcţionalitatea serverelor de nume de domen (primary şi secondary DNS);
- determină sub-domenele din domenul superior .md, indicate în Anexele I şi II, înregistrarea în care se efectuează gratis şi le aprobă la Minister;
- determină subdomene din domenul superior .md cu titlul de premium-nume;
- atribuie, înregistrează, reînnoieşte, revocă, modifică datele de înregistrare a numelor din domenul de nivel superior .md;
- supraveghează activitatea dealerilor, acordă ajutor şi efectuează controlul metodologic privind înregistrarea numelor în domenul de nivel superior .md;
- participă la soluţionarea disputelor;
- desfăşoară activitatea internaţională privind gestionarea numelor în domenul de nivel superior .md, conform împuternicirilor delegate de Minister.
2.3.3. Registratorul naţional al numelor în domenul de nivel superior .md este responsabil de respectarea reglementărilor IANA/ICANN şi prevederilor acestui Regulament.
[Pct.2.3-2.3.3 în redacţia HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
2.3.4.Supraveghează activitatea dealerilor, acordă ajutor şi efectuează controlul metodologic privind înregistrarea numelor în domenul de nivel superior .md;
2.3.5.Participă la soluţionarea disputelor;
2.3.6.Desfăşoară activitatea internaţională privind  gestionarea numelor în domenul de nivel superior .md, conform împuternicirilor  delegate de Minister.
Registratorul naţional al numelor în domenul de nivel superior .md este responsabil de respectarea  reglementărilor IANA/ICANN  şi  regulamentului dat.
2.4. Autorităţile cu funcţii de dealer desfăşoară activităţile necesare pentru pregătirea înregistrării numelor de sub-domen în domenul superior .md pe teritoriul pentru care sînt autorizaţi, conform condiţiilor contractului încheiat cu Registratorul naţional.
Dealerul este obligat să promoveze imaginea Republicii Moldova în spaţiul Internet şi are următoarele funcţii şi obligaţiuni:
2.4.1.Estimează piaţa;
2.4.2.Caută potenţialii registranţi;
2.4.3.Desfăşoară activitatea de organizare a înregistrării şi  publicitate;
2.4.4.Perfectează documente necesare pentru obţinerea înregistrării;
2.4.5.Conlucrează cu Registratorul naţional în procesul înregistrării, modificării, retragerii numelui de sub-domen;
2.4.6.Aplică şi respectă reglementările IANA/ICANN şi regulamentul dat;
2.4.7.Achită plăţile şi întocmeşte rapoarte lunare, conform condiţiilor contractului încheiat  cu Registratorul naţional;
    2.4.8. Îndeplineşte toate instrucţiunile operative emise de Registratorul naţional în vederea realizării prevederilor Regulamentului şi contractului.
[Subpct.2.4.8 în redacţia HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
    2.4.9.  Dealerul cu drepturi exclusive de activitate pentru un teritoriu este obligat să efectueze lunar cel puţin cîte 100 de înregistrări noi pentru fiecare ţară, în caz contrar este lipsit de exclusivitate.
[Subpct.2.4.9 introdus prin HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
Capitolul III
Principiile şi modul de înregistrare, prelungire,
modificare sau de reziliere sub-domen
3.1. Înregistrarea, prelungirea, modificarea şi rezilierea se efectuează în conformitate cu recomandările ICP-1 şi RFC1591 - Internet Domain Name System Structure and Delegation (ccTLD Administration and Delegation)
3.2. Un Registrant poate deţine mai multe nume de sub-domen.
3.3. Numele de sub-domen se înregistrează şi se prelungeşte cel puţin pentru un termen de un an.
3.4. Este interzisă activitatea de înregistrare în scopuri de şantaj sau de acaparare a mărcilor comerciale sau a proprietăţii intelectuale.
3.5. Mărcile comerciale se înregistrează după solicitant numai la prezentarea certificatului ce confirmă dreptul la marca comercială.
3.6. Registrantul poartă răspundere personală în condiţiile legii pentru înregistrarea frauduloasă a unei mărci comerciale sau a proprietăţii intelectuale.
3.7. Registratorul naţional are dreptul la revocarea numelui în conformitate cu prezentul Regulament, reglementările IANA/ICANN şi "WIPO ccTLD Best Practices for the Prevention and Resolution of  Intellectual Property Disputes" (World Itelectual Propery).
3.8. Rezilierea unui nume de sub-domen din Baza de Date se efectuează în caz dacă:
- se încălcă prevederile punctului 5.5. al prezentului Regulament. În acest caz Registratorul naţional lichidează înregistrarea sub-domenului respectiv, lipsind registrantul de dreptul de al restabili;
- registrantul nu achită în termenii stabiliţi taxele pentru serviciile prestate;
- la cerere, sub formă scrisă de către proprietarul de sub-domen;
3.9. Procedura de înregistrare, prelungire şi modificare a datelor despre domen:
- registrantul trimite cererea de înregistrare, prelungire completînd formularul disponibil pe pagina web www.molddata.md, şi www.register.md;
- registrantul primeşte prin fax sau e-mail factura proforma cu instrucţiuni de plată;
- registrantul confirmă efectuarea plăţii conform instrucţiunilor de pe factură;
- domenul va fi înregistrat, prelungit sau modificat numai după efectuarea integrală a plăţii, inclusiv TVA;
- plata poate fi efectuată prin diferite forme în conformitate cu legislaţia în vigoare.
3.10. Modificarea datelor unui sub-domen de nivelul doi în .md:
- registrantul este obligat să verifice în baza de date "whois" conţinutul datelor persoanelor de contact înainte de a trimite cererea de modificare;
- cererea de modificare în conformitate cu formularul de modificare a persoanelor de contact şi o copie clară după actul de identitate al solicitantului modificării se transmit prin fax s-au e-mail cu trimiterea ulterioară prin poştă a originalului cererii. Modificările nu se pot cere on-line;
- nu se operează cererile de modificare, dacă acestea, trimise prin fax, nu au antetul şi ştampila deţinătorului dreptului de folosinţă al numelui de domen, şi o copie clară după actul de identitate al solicitantului modificării;
- cererile prin fax trimise de altă firmă sau altă persoană decît deţinătorul numelui de sub-domen nu se operează;
- la schimbarea  persoanelor de contact  sau a datelor de contact, registrantul este obligat să trimită prin fax sau prin poştă cererea de modificare.    
[Cap.III în redacţia HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
Capitolul IV
Tarife
4.1. Înregistrarea şi menţinerea numelor de sub-domene din domenul superior .md indicate în Anexele I şi II se efectuează fără plată.
4.2.Serviciile de  Înregistrare şi menţinere a numelor de sub-domene, cu excepţia celor indicate în Anexele I şi II, se efectuează de Registratorul naţional contra plată, conform tarifelor în vigoare.
4.3. Pentru persoanele juridice şi fizice din Moldova, plata se face în lei la cursul BNM din data facturării.
4.4. Numele de sub-domen premium pot fi comercializate la un preţ mai mare sau mai mic decît taxele stabilite.
4.5. Registratorul naţional poate organiza licitaţie deschisă electronică pentru comercializarea Numelor de sub-domen. La licitaţia electronică poate participa pentru comercializare orice registrant cu numele de sub-domen ce îi aparţine legal.
4.6.Dealerii  efectuează achitarea conform articolului 2.4.7. din prezentul Regulament.
4.7. Tarifele privind înregistrarea, menţinerea şi gestionarea numelor de sub-domene din domenul de nivel superior. md sînt stabilite de către Registratorul naţional la începutul anului şi publicate  pe Internet la www.molddata.md şi www.nic.md.
[Cap.IV în redacţia HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
Capitolul V
Obligaţiuni şi responsabilităţi
5.1. Registratorul naţional şi dealerii sînt obligaţi să efectueze înregistrarea numelor în condiţii nediscriminatorii, dacă registrantul a executat toate cerinţele pe principiul "primul s-a adresat - primul este deservit", conform reglementărilor în vigoare.
5.2. Registratorul naţional este responsabil pentru activitatea desfasurată conform prezentului regulament şi reglementările IANA/ICANN privind domenele  de nivel superior.
5.3. Dealerii sînt responsabili de respectarea regulamentului dat, contractelor semnate cu Registratorul naţional şi a reglementărilor  IANA/ICAAN  privind domenele de nivel superior.
[Pct.5.3 modificat prin HANRTI 21/30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
5.4. Registratorul naţional, dealerii nu sînt responsabili pentru incălcarea eventuală de registrant a dreptului la marca de comerţ (trade mark) şi pentru situaţiile de conflict apărute în rezultatul încălcării acestor drepturi.
5.5. Este interzisă menţinerea sau gestionarea numelor de sub-domene, inclusiv atît şi a Link-urilor la alte Site-uri ce  conţin informaţii  şi imagini cu caracter obscen sau ofensător,  celor ce defaimează Republica Moldova sau alte state, cheamă la violenţă sau pot aduce prejudicii imaginii Republcii Moldova pe plan internaţional, cît şi pentru utilizarea lor în scopuri şi activităţi interzise de legislaţia Republicii Moldova şi convenţiile internaţionale.
[Pct.5.5 în redacţia HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
5.6. În cazul încălcării prevederilor articolului 5.5. al regulamentului dat Registratorul naţional lichidează înregistrările sub-domenelor respective lipsind registrantul de dreptul de a le restabili.
Anexa I
LISTA
numelor de sub-domene atribuite autorităţilor publice,
înregistrarea cărora este efectuată fără plată
  Înregistrarea acestor nume de sub-domene al domenului de nivel superior .md se efectuează numai pentru organele administraţiei publice centrale de stat şi funcţionarii săi:
    1. Prm.md, Preşedinţie.md;
    2. Prl.md, Parlament.md;
    3. Gov.md, Guvern.md;
    4. Instituţiile academice şi educaţionale finanţate integral din bugetul statului;
    5. republica.md;
    6. moldova.md.
    Aceste sub-domene nu pot fi utilizate în scopuri comerciale.
[Anexa I modificată prin HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]
Anexa II
LISTA
numelor de sub-domene Geografice atribuite organelor administraţiei
publice locale înregistrarea în care este efectuată gratis
    Înregistrarea numelor de sub-domene ale domenului de nivel superior .md se efectuează numai pentru organele administraţiei publice locale, funcţionarii săi, alte instituţii locale finanţate din bugetul de stat:

RAIOANE
1. cu.md - Chişinău.md 2. lp.md - Lăpuşna. md 3. or.md - Orhei. md
4. un.md - Ungheni.md 5. sr.md - Soroca.md 6. ed.md - Edineţ.md
7. bl.md . Bălţi.md 8. ch.md - Cahul.md 9. tg.md - Tighina.md
10. tr.md - Taraclia.md 11. ge.md - Găgăuzia.md  
SECTOARE
12. st.md - Străşeni.md 13. cm.md - Cimişlia.md 14. cc.md - Camenca.md
15. lv.md - Leova.md 16. ns.md - Nisporeni.md 17. oc.md - Ocniţa.md
18. an.md - Aneni.md 19. rz.md - Rezina.md 20. rb.md - Rîbniţa.md
21. rs.md - Rîşcani.md 22. sg.md - Sîngerei.md 23. sl.md - Slobozia.md
24. br.md - Briceni.md 25. co.md - Comrat.md 26. bs.md - Basarabeasca.md
27. il.md - Ialoveni.md 28. cr.md - Criuleni.md 29. ct.md - Cantemir.md
30. sd.md - Şoldăneşti.md 31. dn.md - Donduşeni. md 32. cn.md - Căinari.md
33. dr.md - Drochia.md 34. sv.md - Ştefan Vodă.md 35. ts.md - Tiraspol.md
36. be.md - Bender.md 37. gr.md - Grigoriopol.md 38. tl.md - Teleneşti.md
39. cg.md - Ceadîr Lunga.md 40. vl.md - Vulcăneşti.md 41. hn.md -Hînceşti.md
42. cl.md - Călăraşi.md 43. db.md - Dubăsari.md 44. cs.md - Căuşeni.md
45. fl.md - Făleşti.md 46. fr.md - Floreşti.md 47. gl.md - Glodeni.md

      Aceste sub-domene nu sînt utilizate în scopuri comerciale.
[Anexa II modificată prin HANRTI 21 din 30.12.05, MO5/13.01.06 art.14]

Anexa III
LISTA
numelor de sub-domene Generice din domenul superior. md
com.md - în acest sub-domen sînt înregistrate entităţile comerciale (companii) din Republica Moldova (persoane juridice) - înregistrarea se efectuează contra plată;
srl.md - în acest sub-domen sînt înregistrate persoanele juridice din Republica Moldova care au statut de "Societate cu Răspundere Limitată" - înregistrarea se efectuează contra plată;
sa.md - în acest sub-domen sînt înregistrate persoanele juridice din Republica Moldova care au statut de "Societate pe Acţiuni" - înregistrarea se efectuează contra plată;
net.md - în acest sub-domen sînt înregistrate persoanele juridice din Republica Moldova care sînt prestatori de servicii de Internet (provider) în Republica Moldova, deţinători de noduri ale reţelelor de calculatoare - înregistrarea se efectuează contra plată;
org.md - în acest sub-domen sînt înregistrate organizaţiile care nu se includ în alte domenii nominalizate, acestea pot fi organizaţii de caritate, uniuni de comerţ, organizaţii nonguvernamentale, grupuri politice, consilii educaţionale, instituţii profesionale din Republica Moldova - înregistrarea se efectuează contra plată;
acad.md - în acest sub-domen sînt înregistrate instituţiile academice şi educaţionale din Republica Moldova şi anume universităţi, colegii, şcoli, organizaţii şi consorţiumuri educaţionale. Instituţiile academice şi educaţionale finanţate din bugetul statului sînt înregistrate gratis, celelalte - contra plată.