HMSPSC16/2006
ID intern unic:  314891
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SANĂTĂŢII ŞI PROTECTIEI SOCIALE
HOTĂRÎRE Nr. 16
din  29.12.2005
cu privire la condiţiile şi procedura de autorizare
sanitară a activităţii de întreprinzător
Publicat : 20.01.2006 în Monitorul Oficial Nr. 9-12     art Nr : 30
În scopul asigurării securităţii sanitaro-epidemiologice a populaţiei, protecţiei sănătăţii consumatorului şi asigurării transparenţei procedurii de autorizare sanitară, diminuării presiunii asupra agenţilor economici, precum şi în scopul îndeplinirii prevederilor alin. (2) art.30 din Legea privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513-XII din 16.06.93 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 60-61, art.259) şi Hotărîrii Guvernului nr.920 din 30.08.05 "Cu privire la Nomenclatorul autorizaţiilor, permisiunilor şi certificatelor, eliberate de către autorităţile administrative centrale şi organele subordonate acestora persoanelor fizice şi juridice pentru practicarea activităţii antreprenoriale" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr. 126-128, art.1047),
H O T Ă R Ă S C:
1. A aproba Regulamentul privind condiţiile şi procedura de autorizare sanitară a activităţii de întreprinzător.
2. Se supun autorizării sanitare activităţile de întreprinzător, care constituie risc pentru sănătatea populaţiei şi nu contravin legislaţiei sanitare în vigoare.
3. Agenţii economici vor solicita instituţiilor Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat  autorizarea sanitară de funcţionare (anexa nr.1) pentru acel gen de activitate pe care îl prestează.
4. Agenţii economici poartă responsabilitate personală conform legislaţiei în vigoare pentru crearea condiţiilor optime de muncă şi securitate a sănătăţii angajaţilor, populaţiei pentru calitatea mărfurilor şi produselor alimentare pe care le produc ori le comercializează (depozitează).
5. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Centrele de Medicină Preventivă municipale, raionale, departamentale vor asigura îndeplinirea prevederilor  prezentei Hotărîri.
6. Se abrogă Hotărîrea Medicului şef sanitar de stat al Republicii Moldova "Despre perfecţionarea activităţii privind autorizarea sanitară a obiectelor" nr. 07-00 din 30.10.2000 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000,  nr. 146, art. 386).
Controlul executării prezentei Hotărîri se asumă medicilor şefi adjuncţi sanitari de stat ai Republicii Moldova şi medicilor şefi sanitari de stat ai raioanelor şi municipiilor.

MEDIC ŞEF SANITAR
DE STAT                                                                                Ion BAHNAREL

Chişinău, 29 decembrie 2005.
Nr. 16.
APROBAT                                                           ÎNREGISTRAT
Medicul şef sanitar de stat                                      Ministerul Justiţiei al
al Republicii Moldova                                            Republicii Moldova
_______Ion Bahnarel                                            Ministru_____Victoria Iftodi
                                                                             nr.431  din 10 ianuarie 2006

Regulamentul
privind condiţiile şi procedura de autorizare sanitară
a activităţii de întreprinzător
I. Definiţii
1. Obiectiv supus supravegherii sanitaro-epide-miologice de stat este considerat orice unitate economică (întreprindere, instituţie, firmă, asociaţie, gospodărie, societate pe acţiuni, societate cu răspundere limitată, întreprindere individuală, cooperativă etc.) sau o parte a sa, indiferent de forma de proprietate, pentru care sînt stabilite cerinţe sanitaro-igienice şi antiepidemice şi necesită supravegherea respectării acestora, cu excepţia a celor obiecte în care nu activează oamenii iar factorii de muncă şi de mediu (aerul, apa, solul, produsele alimentare) nu influenţează negativ mediul de viaţă şi sănătatea populaţiei.
2. Risc - probabilitatea unui efect nociv asupra sănătăţii şi gravitatea acestui efect.
3. Evaluare a riscului - evaluare a probabilităţii pătrunderii, apariţiei sau răspîndirii unei (unor)  boli pe teritoriul ţării, ţinăndu-se cont de măsurile sanitare care ar putea fi aplicate şi a posibilelor consecinţe biologice şi economice ale acestor fenomene, sau evaluare a efectelor potenţiale ale factorilor nocivi asupra sănătăţii omului.
4. Autorizaţie  sanitară de funcţionare a obiectivelor - act de autorizare sanitară emis de organul Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat, care condiţionează igienic şi  juridic activitatea unităţilor economice.
II. Condiţiile şi procedura de autorizare sanitară
5. Autorizaţia sanitară de funcţionare se solicită de către administraţia unităţilor economice în subordinea cărora se află obiectivul (ele) supus (e) supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat conform cerinţelor indicate în "Autorizaţia sanitară de funcţionare", specificînd genul de activitate pentru care se solicită autorizarea.
6. Pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare agentul economic depune cerere de modelul stabilit în instituţiile de medicină preventivă teritoriale, iar administraţia obiectivelor subordonate Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţie şi Securitate, Căilor Ferate la Centrul respectiv de Medicină Preventivă departamental.
7. Pentru obiectivele nou construite, reconstruite, reprofilate, modernizate (primar) autorizaţia se eliberează la etapa de recepţie în exploatare, prezentînd:
a) copia certificatului de înregistrare a unităţii economice;
b) copia actului de proprietate sau contractul de închiriere a spaţiilor;
c) lista grupelor de produse/mărfuri, care urmează a fi fabricate, depozitate, comercializate (se va include în cerere).
8. Autorizarea sanitară menţionată se efectuează în baza evaluării riscului prin analiza materialelor supravegherii sanitaro-epidemiologice preventive asupra obiectivelor în construcţie, reconstrucţie, reprofilate, modernizate, la toate etapele stabilite (alocarea terenurilor pentru construcţie, expertiza sanitară a documentelor de proiectare, supravegherea obiectivelor în construcţie (reconstrucţie), recepţia obiectivelor în exploatare (inclusiv actul de recepţie finală aprobat prin decizia organelor administraţiei publice locale), rezultatele investigaţiilor de laborator şi a măsurătorilor  instrumentale efectuate la recepţia finală a obiectivului.
9. Pentru prolongarea autorizaţiei sanitare de funcţionare (vizare), în cazul cînd în activitate pe perioada de referinţă nu au parvenit modificări în genul de activitate, actele indicate la punctul 7, lit. a şi b nu se vor  prezenta, se va anexa doar raportul privind rezultatele atestării locurilor de muncă.
10. Autorizarea sanitară a obiectivelor în funcţiune se efectuează în baza evaluării riscului pentru perioada de referinţă şi supravegherii sanitaro-epidemiologice.
11. În procesul de autorizare pot fi folosite materialele de supraveghere, rezultatele investigaţiilor de laborator şi măsurătorilor precedente (care nu vor depăşi 12 luni de la examinare).
12. În urma evaluării stării sanitaro-epidemiologice a obiectivului pot rezulta trei situaţii:
a) Obiectivul corespunde integral prevederilor cerinţelor sanitaro-epidemiologice în vigoare, în acest caz solicitantului i se eliberează autorizaţia sanitară de funcţionare.
b) Obiectivul corespunde parţial cerinţelor sanitaro-epidemiologice în cazul dat, în adresa solicitantului se remite o prescripţie sanitară (sau decizie de suspendare a activităţii) în care se arată deficienţele care condiţionează autorizarea, se cere remedierea acestora într-un termen stabilit şi revenirea asupra cererii de autorizare, specificînd că obiectul nu poate funcţiona în perioada de remediere a deficienţelor.
c) Obiectivul nu corespunde cerinţelor sanitaro-epidemiologice şi deficienţele nu pot fi remediate, autorizaţia sanitară nu poate fi eliberată şi exploatarea obiectului se sistează în modul stabilit.
13. Autorizaţia sanitară de funcţionare se semnează de către medicul şef sanitar de stat al teritoriului (sau adjuncţii lui).
14. În caz de schimbare sau extindere a activităţii, unitatea economică respectivă va solicita instituţiilor de medicină preventivă teritoriale o nouă autorizaţie sanitară de funcţionare.
15. Activitatea specialiştilor implicaţi în autorizarea sanitară a obiectivelor se efectuează conform prezentului Regulament.
16. Sînt supuse supravegherii sanitaro- epidemiologice de stat şi autorizării sanitare, conform prevederilor actelor normative în vigoare, toate activităţile de întreprinzător desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova.
17. Procedura  de autorizare sanitară a obiectivelor în instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat se efectuează în timp de 10 zile lucrătoare din momentul depunerii cererii şi a documentelor necesare de către solicitanţi.
18. În cazul în care unitatea economică nu îndeplineşte condiţiile sanitaro-epidemiologice de funcţionare pentru care a fost autorizată, iar conducătorul nu a suspendat din propria iniţiativă funcţionarea obiectivului, Medicul şef sanitar  de stat al teritoriului  retrage autorizaţia sanitară de funcţionare prin emiterea hotărîrii de suspendare a activităţii întreprinderii.
Activitatea obiectivelor se suspendă şi în cazul funcţionării acestora cu valabilitatea expirată a autorizaţiilor sanitare.
III. Responsabilitatea şi drepturile agenţilor economici
19. Agenţii economici sînt obligaţi de a-şi desfăşura activitatea respectînd prevederile regulilor şi normativelor sanitaro-epidemiologice, clauzele stabilite în autorizaţia (vizarea) sanitară de funcţionare.
20. Agenţii economici sînt obligaţi să informeze instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat despre modificările în structura unităţii şi situaţiile excepţionale (defectarea apeductelor magistrale, prizelor de apă, staţiilor de tratare a apei, reţelei de canalizare, sistemei de ventilare, cazuri de intoxicaţii şi îmbolnăviri profesionale etc.).
21. Agenţii economici pot contesta deciziile medicilor şefi (adjuncţii lor) sanitari de stat privind autorizarea (vizarea) sanitară a obiectivelor conform prevederilor art. 44 al Legii nr.1513 din 16 iunie 1993 privind asigurarea sanitaro- epidemiologică a populaţiei (MO al RM , 2003, nr. 60-61, art.259).