HMSPS17/2005
ID intern unic:  315172
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SANĂTĂŢII ŞI PROTECTIEI SOCIALE
HOTĂRÎRE Nr. 17
din  29.12.2005
cu privire la aprobarea şi implementarea Regulilor şi normativelor
 sanitaro-epidemiologice de stat "Privind amplasarea, proiectarea,
construcţia şi exploatarea staţiilor de alimentare cu produse
petroliere şi gaze", revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV
din 16 decembrie 2004 privind revizuirea şi optimizarea cadrului
normativ de reglementare a activităţii de întreprinzător
 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005,  nr.1-4 art.16).
Publicat : 27.01.2006 în Monitorul Oficial Nr. 16-19     art Nr : 41
În scopul perfecţionării supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat în baza Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513-XII din 16.06.93, art.28 (1), (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.60-61, art.259)
HOTĂRĂSC:
1. A aproba Regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice de stat "Privind amplasarea, proiectarea, construcţia şi exploatarea staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze" (nr.06.5.3.22 din 19.12.96), revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV din 16 decembrie 2004.
2. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Centrele de Medicină Preventivă municipale şi raionale vor asigura controlul îndeplinirii cerinţelor Regulilor şi normativelor sanitaro-epidemiologice de stat "Privind amplasarea, proiectarea, construcţia şi exploatarea staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze", revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV din 16 decembrie 2004.
3. Responsabilitatea pentru îndeplinirea prezentelor reguli şi normative o poartă conducătorii sau persoanele cu funcţii de răspundere ale întreprinderilor şi instituţiilor de proiectare, construcţie şi exploatare a staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze.
Controlul îndeplinirii prezentei Hotărîri se asumă adjunctului Medicului şef sanitar de stat al Republicii Moldova dnei Ana Volneanschi.

MEDIC ŞEF SANITAR DE STAT                                         Ion Bahnarel

Chişinău, 29 decembrie 2005.
Nr. 17.
APROB:
Medic şef sanitar de stat al Republicii Moldova
______________________________Ion Bahnarel
29 decembrie 2005
Nr.17
REGULI ŞI NORMATIVE SANITARO-EPIDEMIOLOGICE DE STAT
privind amplasarea, proiectarea, construcţia şi exploatarea
 Staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze, revizuite
 în conformitate cu Legea nr.424-XV din 16 decembrie 2004 privind
revizuirea şi optimizarea cadrului normativ de reglementare
 a activităţii de întreprinzător (Monitorul Oficial al Republicii
 Moldova , 2005, nr.1-4 art.16).
I. Principii generale
1. Regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice prezente conţin exigenţe igienice generale privind amplasarea, proiectarea, construcţia şi exploatarea Staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze, de asemenea măsuri de protecţie a muncii şi de respectare a igienei personale de către muncitori ce efectuează operaţii cu produse petroliere şi gaze naturale.
2. Exigenţele igienice expuse în documentul dat sînt obligatorii pentru executare de către toate unităţile economice ce activează în acest domeniu, indiferent de subordonarea administrativă, departamentală, forme de proprietate şi gospodărire.
3. Administraţia întreprinderilor asigură controlul de laborator al stării condiţiilor de muncă şi mediului înconjurător la obiectivele subordonate.
4. Se interzice construcţia (reconstrucţia) întreprinderilor fără coordonarea prealabilă a proiectelor, darea lor în exploatare în lipsa avizului igienic a organelor Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat.
II. Exigenţele faţă de teritoriu, amplasarea şi proiectarea întreprinderilor
5. Amplasarea, proiectarea şi construcţia (reconstrucţia) întreprinderilor se efectuează în baza schemelor de amplasare şi proiectelor de sistematizare a localităţii.
6. Distanţa, la etapa de selectare a terenului, dintre Staţiile de alimentare cu produse petroliere şi gaze cu rezervoare (cisterne) îngropate în sol pentru păstrarea carburanţilor lichizi şi terenurile instituţiilor preşcolare, şcolilor generale, liceelor, spitalelor, pereţii caselor de locuit, clădirilor publice şi de menire socială va fi nu mai mică de 50m. Distanţa se stabileşte de la coloanele de distribuire şi canalele de ventilaţie ale rezervoarelor de carburanţi, staţiilor de epurare. În cazurile cînd carburanţii lichizi se păstrează în rezervoare de suprafaţă sau bloc-containere această distanţă se dublează.
7. La etapa de proiectare, zona de protecţie sanitară (ZPS) necesită confirmare prin calcule efectuate conform "Metodei de calcul a dispersării în aerul atmosferic a substanţelor nocive, care se conţin în degajările întreprinderilor" OND-86. În calcul se va lua în consideraţie şi intensitatea traficului auto. Zona de protecţie sanitară se va mări, reieşind din rezultatele calculului efectuat.
8. Pentru construcţia Staţiei de alimentare cu produse petroliere şi gaze suprafaţa lotului de pămînt atribuit trebuie să fie în jurul de 0,15ha. Pentru amplasarea Staţiei de alimentare cu produse petroliere şi gaze de tip bloc-container suprafaţa terenului atribuit va fi în jurul de 0,07ha. În caz de amplasare pe teritoriul SAPPşiG a altor obiective de prestări şi servicii suprafaţa terenului se determină conform normelor şi regulilor în construcţie respective.
În componenţa Staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze intră construcţiile de producere (rezervoarele, coloanele de distribuire, conductele pentru carburanţi, zonele de descărcare, încăperile pentru personalul de serviciu) şi cele auxiliare (instalaţiile de epurare, WC, obiectivele energetice, de telefonizare şi radioficare, posturile antiincendiare, căile de acces auto, terenurile cu plante decorative).
9. Terenul Staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze, trebuie pavat sau asfaltat, ancadramat cu piatră de bordură, pentru limitarea scurgerii produselor petroliere, amenajat şi înverzit cu arbori şi arbuşti din specia foioaselor.
10. Terenul Staţiilor de alimentare cu produse petroliere şi gaze, necesită o înclinare pentru asigurarea scurgerii fără obstacole a lichidelor, în apropiere nu trebuie să fie fîntîni descoperite, gropi, şanţuri etc.
11. Pe teritoriu trebuie să fie selectate sectoare (terenuri) înzestrate conform cerinţelor sanitare pentru colectarea separată a deşeurilor menajere şi industriale.
12. Transportarea în comun a deşeurilor menajere şi industriale, care nu prezintă pericol pentru mediul înconjurător, se permite în baza prezenţei coordonărilor cu Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat şi Serviciului de salubrizare a localităţilor, în locuri special destinate acestor scopuri.
III. Exigenţe igienice faţă de procesele tehnologice şi utilaje
13. Operaţiile de pompare, recepţie şi livrare a produselor petroliere trebuie să fie mecanizate şi automatizate. Utilajele (conductele de benzină, pompele, furtunurile etc.) trebuie să fie ermetice şi în stare bună ca să nu admită scurgeri.
14. Coloanele, conductele pentru pomparea şi livrarea diverselor tipuri de produse petroliere trebuiesc vopsite în culori vii bine diferenţiate. Vopseaua trebuie să fie indelebilă.
15. Capacităţile (cisternele) pentru păstrarea, transportarea produselor petroliere şi a gazelor trebuie să se închidă ermetic.
16. În timpul funcţionării utilajului tehnologic eliminările de substanţe nocive în mediul înconjurător nu trebuie să depăşească limitele admisibile.
17. Toate staţiile de alimentare cu produse petroliere, unde se păstrează mai multe feluri de produse petroliere trebuie să dispună de rezervoare, conducte de pompare separate, de asemenea şi capacităţi aparte pentru transportare.
18. Locul de muncă al operatorilor staţiei trebuie amplasat în încăperi izolate. Operatorii de serviciu trebuie să dispună de schema montării conductelor subterane şi de suprafaţă, de mijloace de protecţie individuală şi trusă de prim-ajutor medical.
19. Rezervoarele instalate sau reparate pot fi umplute cu produse petroliere numai după verificare şi dare în exploatare.
20. Nivelul lichidului din rezervor trebuie să fie controlat cu ajutorul aparatelor de măsurare la distanţă.
21. La deschiderea capacelor rezervoarelor (cisternelor) pentru măsurarea nivelului şi prelevarea probelor, muncitorii trebuie să stea dinspre bătaia vîntului. Se interzice de privit în rezervorul deschis sau de aplecat în jos spre gura rezervorului.
22. Probele de produse petroliere prelevate trebuie să se păstreze în vase închise ermetic cu inscripţiile corespunzătoare.
23. Se interzice efectuarea lucrărilor de reparaţie a conductelor şi robinetelor de pe reţea în timpul pompării produselor petroliere.
24. Înainte de darea în exploatare toate conductele trebuie supuse testării hidraulice.
25. Şoferii autocisternelor trebuie să fie bine instruiţi (cu fixare în registru) în domeniul securităţii şi protecţiei muncii la efectuarea operaţiilor cu produse petroliere.
26. Se interzice eliberarea produselor petroliere în vase din sticlă.
IV. Exigenţe faţă de reparaţia rezervoarelor şi utilajelor
27. Reparaţia rezervoarelor, comunicaţiilor şi a utilajului se poate efectua numai după scurgerea completă a produselor petroliere şi dezintoxicarea acestora.
28. La întreprindere se va elabora graficul pregătirii utilajului către reparaţie, inclusiv schema de eliberare a rezervoarelor (cisternelor), conductelor de sub produse petroliere, ventilarea lor şi alte măsuri, ce asigură securitatea muncitorilor.
29. Rezervoarele (cisternele), care necesită examinare, curăţire şi reparaţie, trebuie deconectate de la utilajul în funcţiune şi sistemele de conducte cu ajutorul plăcilor de obturare.
30. În timpul spălării mecanizate a rezervoarelor de sub produse petroliere muncitorii care se află în apropiere trebuie să lucreze în măşti-antigaz de tipul A.
31. Executarea lucrărilor în rezervoare (cisterne) se admite numai dacă concentraţiile substanţelor chimice nocive în zona de muncă nu depăşesc CMA.
32. Reparaţia, spălarea rezervoarelor (cisternelor) se admite numai în cazul asigurării lor cu ventilaţie, multiplul schimbului de aer fiind nu mai mic de un volum pe min., dotarea muncitorilor cu mijloace de protecţie individuală (mască-antigaz cu furtun, cizme de cauciuc, îmbrăcăminte de protecţie), conform normelor stabilite.
33. Pentru crearea condiţiilor de muncă inofensive în interiorul rezervoarelor trebuie de asigurat сontrolul permanent al stării mediului aerian.
34. Aflarea concomitentă în rezervoare (cisterne) a două şi mai multe persoane se interzice. Toate lucrările trebuie înfăptuite numai sub supravegherea a două persoane care se află în afara rezervorului.
35. Sînt interzise lucrările în fîntîni, şanţuri şi alte obiective analogice, destinate canalizării produselor petroliere şi a apelor reziduale impurificate cu produse petroliere, fără ordin-acces şi mijloace de protecţie a organelor respiratorii.
36. Coborîrea şi efectuarea lucrărilor în capacităţi închise sînt reglamentate de regulile de protecţie a muncii. Toate lucrările în interiorul capacităţilor trebuie efectuate în conformitate cu permisul de îndeplinire a acestor lucrări.
37. Lucrările de curăţire a rezervoarelor (cisternelor) de murdărie şi depuneri vor fi mecanizate.
38. Pompele, care necesită demontare, reparaţie, trebuie stopate, eliberate de produsele petroliere şi deconectate de la conducte cu zăvoare şi plăci de obturare.
39. Conductele de petrol sau unele sectoare ale lor, care necesită reparaţie, trebuie deconectate de restul conductelor şi de la rezervoare sau utilaje cu ajutorul zăvoarelor şi plăcilor de obturaţie, eliberate de produsele petroliere.
40.  Controlurile profilactice şi reparaţia coloanelor de distribuire a carburanţilor şi uleiurilor, rezervoarelor trebuie îndeplinite de muncitorii brigăzii specializate de reparaţie.
41. Reparaţia coloanelor de distribuire a carburanţilor, a pompelor şi altor utilaje de alimentare a automobilelor se efectuează la aer liber din partea bătăii vîntului.
42. Muncitorii ocupaţi cu efectuarea lucrărilor de control şi curăţire a rezervoarelor şi altor utilaje, sînt obligaţi să cunoască metodele de acordare a primului ajutor medical.
V. Transportul şi ambalajul
43. Transportarea produselor petroliere se admite numai în cisterne speciale destinate acestor scopuri.
44. Autocamioanele care transportă produse petroliere după fiecare transportare vor fi supuse curăţirii şi neutralizării porţiunilor poluate.
45. Se interzice categoric întrebuinţarea cisternelor şi a altor ambalaje de sub produse petroliere pentru transportarea şi păstrarea produselor alimentare.
VI. Neutralizarea produselor petroliere
46. Toate întreprinderile de producţie (locurile de păstrare, livrare a produselor petroliere trebuie asigurate cu nisip, rumeguş, căuşe speciale, căldări cu capac ermetic, mijloace de dezintoxicare (gaz lampant, clorură de var sau soluţie de cloramină).
47. În caz de impurificare cu produse petroliere a solului, podelei, utilajelor, ambalajului şi altor obiecte imediat se vor lua măsuri de neutralizare.
48. Solul şi podeaua, impurificate cu produse petroliere, se neutralizează cu soluţie hidrică de 3% cloramină sau clorură de var (o parte de clorură de var uscat la 3 părţi de apă). Suprafeţele metalice se prelucrează cu solvenţi (gaz lampant, soluţii bazice).
49.Cîrpele, nisipul, rumeguşul şi alte materiale impurificate cu produse petroliere se păstrează în ambalaj metalic cu capac ermetic şi se depozitează într-un loc special.
VII. Cerinţele către iluminare
50. Încăperile Staţiilor de alimentare a automobilelor cu produse petroliere şi gaze trebuie să dispună de sisteme de iluminare naturală şi artificială care să corespundă cerinţelor capitolelor corespunzătoare a NRC-II-4-79 "Iluminatul natural şi artificial" în vigoare.
VIII. Încălzirea şi ventilaţia
51. Încăperile administrative şi auxiliare a întreprinderii trebuie înzestrate cu sisteme de ventilaţie şi încălzire în conformitate cu cerinţele NRC 2.04.05-91 "Încălzirea, ventilaţia şi condiţionarea".
52. Parametrii microclimei în încăperile pentru operatori trebuie să corespundă cerinţelor Normelor şi regulilor sanitare nr. 2.2.4.548-96 "Cerinţe igienice către microclima încăperilor de producţie".
53. Toate sistemele de ventilaţie nou - construite trebuie verificate şi reglate, cu întocmirea actului de verificare şi recepţie.
54. Sistemele de ventilaţie trebuie să asigure eficacitatea proiectată.
IX. Aprovizionarea cu apă şi canalizarea
55. Apeductul şi canalizarea trebuie să corespundă cerinţelor normelor şi regulilor de construcţie în vigoare -NRC 2.04.01-85 "Apeductul şi canalizarea interioară a clădirilor", NRC 2.94.02-84 "Alimentarea cu apă. Reţelele şi instalaţiile exterioare", NRC 2.04.03-85 "Canalizarea. Reţelele şi instalaţiile exterioare".
56. Calitatea apei potabile trebuie să corespundă cerinţelor STAS 2874-82 "Apă potabilă".
57. Asigurarea cu apă potabilă a muncitorilor trebuie  organizată prin intermediul havuzurilor sau instalaţiilor de saturare.
58. Pe teritoriul întreprinderii este necesar de prevăzut canalizarea şi epurarea apelor:
a) meteorice (de pe tot teritoriul întreprinderii);
b) menajere.
În lipsa sistemei de canalizare menajere se permite instalarea WC exterior pe o hazna impermiabilă, preventiv coordonată cu Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat.
59. Se interzice evacuarea prin sistemul de canalizare a apelor reziduale a nămolului de la spălarea rezervoarelor de sub produsele petroliere. Ele trebuie transportate şi supuse tratării speciale la staţiile de epurare a bazelor petroliere.
60. Pentru curăţarea apelor meteorice de pe teritoriul întreprinderii este necesar de prevăzut construcţia staţiei de epurare. Deşeurile de produse petroliere, nămolul trebuie predate pentru utilizare întreprinderilor specializate.
X. Asigurarea sanitaro-igienică a muncitorilor şi întreţinerea teritoriului
61. La întreprindere trebuie amenajate încăperi şi instalaţii sanitaro-igienice conform cerinţelor NRC 2.09.04-87 "Blocuri administrative şi sociale".
62.Toţi muncitorii care lucrează cu produse petroliere trebuie asiguraţi cu dulapuri individuale pentru păstrarea separată a îmbrăcămintei de casă şi a echipamentului de protecţie. În încăperile pentru păstrarea echipamentului de protecţie individuală trebuie amenajat un sistem de ventilaţie prin aspiraţie-refulare.
63. Alimentarea personalului în încăperile de producţie se interzice. Pentru alimentare va fi prevăzută o încăpere specială, înzestrată cu utilaj pentru păstrarea şi încălzirea alimentelor şi create condiţii pentru respectarea igienei personale.
64. Personalul care contactează cu produsele petroliere trebuie să fie asigurat zilnic cu produse acidolactice, sucuri sau băuturi ce conţin pectin.
65. La staţiile de aprovizionare cu carburanţi de tip bloc-container trebuie create condiţii sanitaro-igienice pentru alimentarea şi respectarea de către lucrători a igienei personale.
66. Spălarea şi dezintoxicarea echipamentului de protecţie impurificat cu produse petroliere se efectuează în mod centralizat şi separat de altă îmbrăcăminte.
67. Curăţenia încăperilor şi teritoriului se efectuează în fiecare zi. În timpul de vară curăţirea teritoriului se face prin metoda umedă, mecanizat.
XI. Examenul medical şi instruirea lucrătorilor
68. Toţi lucrătorii care contactează cu produse petroliere şi gaze naturale, personalul auxiliar ce activează în condiţii nocive de muncă, sînt obligaţi să susţină examenele medicale la angajare şi periodice în conformitate cu ordinul MS nr. 132 din 17.06.96 "Privind examenele medicale obligatorii la angajare în muncă şi periodice ale muncitorilor care sînt supuşi acţiunii factorilor nocivi şi nefavorabili". Administraţia întreprinderilor asigură şi poartă răspunderea pentru efectuarea organizată şi în termenii stabiliţi a acestor examene. Persoanele care nu au trecut examenele medicale la angajare şi periodice, sau care au contraindicaţii, nu se admit la lucru.
69. Nu se admit la lucrările cu produse petroliere, la lucrările de curăţare a rezervoarelor (cisternelor) adolescenţii pînă la 18 ani, femeile gravide şi mamele care alaptează.
70. Adminstraţia asigură instruirea preventivă la angajare în lucru şi periodică a lucrătorilor privind măsurile igienice şi tehnica securităţii muncii la întreprindere.
XII. Responsabilitatea şi controlul executării prezentelor
Reguli şi normative sanitaro-epidemiologice de stat
71. Responsabilitatea pentru neexecutarea întocmai a prezentului act normativ o poartă conducătorii şi specialiştii organelor de stat şi municipale (publice) instituţiilor de proiectare, organizaţiilor de construcţie şi exploatare a Staţiilor de alimentare a automobilelor cu produse petroliere şi gaze indiferent de subordonarea lor şi forma de proprietate pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
72.Supravegherea, privind respectarea cerinţelor stabilite de prezentele Reguli şi normative sanitaro-epidemiologice de stat se realizează de organele supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat şi departamentale a Republicii Moldova în corespundere cu "Legea privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei" din 16.06.93 nr. 1513-XII art. 37 şi 38.
73. Nerespectarea cerinţelor expuse în acest document atrage după sine răspundere disciplinară, administrativă şi penală în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova în vigoare.