HMSPS18/2005
ID intern unic:  315173
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SANĂTĂŢII ŞI PROTECTIEI SOCIALE
HOTĂRÎRE Nr. 18
din  29.12.2005
cu privire la aprobarea şi implementarea Regulilor şi normativelor
sanitaro-epidemiologice de stat pentru întreprinderile de fabricare
a mixturilor asfaltice, revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV
din 16 decembrie 2004 privind revizuirea şi optimizarea cadrului
normativ de reglementare a activităţii de întreprinzător
(Monitorul Oficial al Republicii Moldova,2005, nr.1-4 art.16).
Publicat : 27.01.2006 în Monitorul Oficial Nr. 16-19     art Nr : 42
În scopul perfecţionării supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat în baza Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513-XII din 16.06.93, art.28 (1), (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.60-61, art.259)
HOTĂRĂSC:
1. A aproba Regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice de stat pentru întreprinderile de fabricare a mixturilor asfaltice (nr.01-9/1196 din 25.09.98), revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV din 16 decembrie 2004.
2. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Centrele de Medicină Preventivă municipale şi raionale vor asigura controlul îndeplinirii cerinţelor Regulilor şi normativelor sanitaro-epidemiologice de stat pentru întreprinderile de fabricare a mixturilor asfaltice, revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV din 16 decembrie 2004.
3. Responsabilitatea pentru îndeplinirea prezentelor Reguli şi normative o poartă conducătorii sau persoanele cu funcţii de răspundere ale întreprinderilor de proiectare, construcţie şi fabricare a mixturilor asfaltice.
Controlul îndeplinirii prezentei Hotărîri se asumă adjunctului Medicului şef sanitar de stat al Republicii Moldova dnei Ana Volneanschi.

MEDIC ŞEF SANITAR DE STAT                      Ion Bahnarel

Chişinău, 29 decembrie 2005.
Nr. 18.

APROB:
Medic şef sanitar de stat al Republicii Moldova
     ________________________Ion Bahnarel
29 decembrie 2005
Nr.18
REGULI ŞI NORMATIVE SANITARO-EPIDEMIOLOGICE
DE STAT PENTRU INTREPRINDERILE DE FABRICARE
A MIXTURILOR ASFALTICE,
revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV din 16 decembrie 2004
 privind revizuirea şi optimizarea cadrului normativ de reglementare a
activităţii de întreprinzător (Monitorul Oficial al Republicii Moldova,
2005, nr.1-4 art.16).
I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice în cauză vizează normative şi exigenţe igienice faţă de întreprinderile de fabricare a mixturilor asfaltice şi încăperile social-sanitare de la aceste unităţi.
2. Exigenţele expuse în acest document normativ sînt obligatorii pentru toţi agenţii economici, se referă la proiectarea, construcţia, reconstrucţia şi activitatea tuturor întreprinderilor de fabricare a asfaltobetonului aflate pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa administrativă, departamentală, forma de proprietate şi gospodărire.
3. Se interzice construcţia sau reconstrucţia întreprinderilor în cauză fără coordonarea prealabilă cu Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat a proiectelor şi terenurilor atribuite pentru construcţie.
4. Responsabilitatea de respectare şi realizare a acestui act normativ o poartă conducătorii şi specialiştii instituţiilor de proiectare, întreprinderilor de construcţii şi ai unităţilor de fabricare a mixturilor asfaltice, care efectuează proiectarea, construcţia şi exploatarea unităţilor de acest gen.
5. Nerespectarea regulilor şi normativelor în cauză atrage după sine responsabilitate disciplinară, administrativă şi penală conform legislaţiei în vigoare.
II. EXIGENŢE FAŢĂ DE TERENURI, AMPLASAREA
 ŞI PROIECTAREA UNITĂŢILOR INDUSTRIALE DE
FABRICARE A MIXTURILOR ASFALTICE
6. Proiectarea, amplasarea sau extinderea unităţilor existente se va face în baza schemelor şi proiectelor de sistematizare teritorială, conform Legii "Privind principiile urba-nismului şi amenajării teritoriului" nr. 835-XII din 17 mai 1996.
7. La selectarea terenului pentru construcţie se va ţine cont de distanţa de la hotarul unităţii industriale pînă la ho-tarele teritoriilor instituţiilor pentru copii (preşcolare, şcoli, şcoli-internat, licee, colegii), instituţiilor curativ-profilactice, in-clusiv de distanţa pînă la pereţii blocurilor sau caselor lo-cative şi de menire socială, aceste distanţe fiind: pentru uni-tăţile mobile de fabricare a asfaltobetonului - nu mai mică de 500m; pentru unităţile staţionare - nu mai mică de 300m.
8. Zona de protecţie sanitară va fi determinată prin planul urbanistic de detaliu, în baza calculelor la etapa proiectării unităţii, conform "Metodei de calcul a dispersării în aerul atmosferic a substanţelor nocive, care se conţin în degajările întreprinderilor industriale" (OND-86, СНиП 11-12-77 "Защита от шума").
9. Întreprinderile de fabricare a mixturilor asfaltice vor fi amplasate extravilan, aici se va ţine cont de direcţia vîntului predominat, astfel ca să se evite poluarea atmosferei în zona de trai a populaţiei.
10. Terenurile de încărcare-descărcare, depozitele de materii prime friabile, uscătoarele, malaxoarele, dozatoarele vor fi amplasate în partea ferită de vînt faţă de încăperile industriale "curate", instalaţiile tehnologice, încăperile administrative, cele de uz social etc.
11. Teritoriul unităţilor de fabricare a asfaltobetonului va fi ales astfel ca el să fie permanent ventilat.
12. Teritoriul va avea o suprafaţă netedă, puţin înclinată pentru scurgerea organizată a apelor de suprafaţă, pentru aceasta este necesar de a proiecta sistema de canalizare a apelor pluviale conform exigenţelor igienice nr. 06.6.3.23 din 03.07.97, acestea din urmă fiind epurate înainte de scurgere în mediu.
13. Drumurile, accesele de uz tehnologic (pentru transportarea asfaltobetonului, gudronului, păcurei) vor fi izolate de încăperile administrative şi de uz social.
14. Suprafeţele zonelor verzi vor fi calculate, reieşind din 3m pătraţi pentru un lucrător (în cel mai mare schimb de lucru) şi vor ocupa nu mai puţin de 15% din tot terenul.
15. La alegerea terenurilor pentru construcţia întreprinderilor de fabricare a mixturilor asfaltice se va ţine cont de indicii hidrogeologici - de calitatea şi starea solului, de adîncimea apelor freatice. Nu se admite amplasarea acestor unităţi pe terenuri ce pot face alunecări.
16. La amplasarea subterană a rezervoarelor de produse petroliere acestea vor fi aşezate pe suporturi-fundamente din beton armat acoperite cu materiale hidroizolante.
17. Teritoriul întreprinderilor de fabricare a mixturilor asfaltice va fi bine îngrijit şi întreţinut într-o stare sanitară corespunzătoare.
18. Pe teritoriul întreprinderii vor fi amenajate terenuri speciale cu recipiente pentru colectarea separată a reziduurilor industriale şi menajere.
19. Se admite evacuarea reziduurilor industriale solide împreună cu cele menajere numai în cazurile cînd primele (reziduurile industriale) nu prezintă pericol pentru mediu. Evacuarea lor se va face în locuri autorizate de serviciile sanitar-epidemiologic şi comunal.
20. Reziduurile industriale toxice (în dependenţă de gradul lor de toxicitate) vor fi neutralizate în mod special sau depozitate temporar pe un teren special amenajat în incinta teritoriului întreprinderii, aici ducîndu-se o evidenţă şi un control strict.
21. Materiile prime de gradul I-III de pericol se vor păstra în încăperi închise, în ambalaje, bataluri ermetice.
22. Nu se admite poluarea teritoriului întreprinderii cu materie primă şi reziduuri industriale.
III. EXIGENŢE FAŢĂ DE PROCESELE ŞI UTILAJELE
TEHNOLOGICE
23. Procesele tehnologice de fabricare a asfaltobetonului trebuie dirijate de la distanţă prin intermediul panoului de comandă. Acesta din urmă va fi amplasat într-o încăpere încălzită, protejată de zgomot şi de pulberi.
24. Următoarele procese tehnologice vor fi complet mecanizate:
- descărcarea materiei prime din vagoanele feroviare sau din automobilele de tonaj;
- încărcarea materiei prime în rezervoare şi în depozite;
- încărcarea dozatoarelor şi malaxoarelor cu materie primă, amestecarea componentelor de asfaltobeton.
25. Curăţarea unităţilor de transport, a instalaţiilor de dozare-amestecare, eliberarea rezervoarelor şi a cazanelor pentru fierberea bitumului de resturi, înlăturarea şi colectarea acestor reziduuri în locuri special atribuite vor fi parţial mecanizate.
26. Batalurile de bitum se vor situa în apropierea nemijlocită de locurile de descărcare şi vor fi bine închise.
27. Pentru încălzirea agregatelor de topire a bitumului în rezervoare-topitoare, amestecătoare se vor folosi energia electrică, gazele. Se admite în calitate de rezervă de agent termic combustibilul lichid.
28. Uscătoarele, malaxoarele de asfaltobeton vor fi ermetic etanşate cu arzătoarele, nu vor fi găurite sau fisurate.
29. Arzătoarele cilindrelor uscătoare nu trebuie să aibă pereţi arşi, găuriţi.
30. Pentru combaterea poluării aerului cu pulberi în timpul concasării, sortării şi cernutului materialelor minerale la locurile de eventuală eliminare a pulberilor (la uscătoare, deasupra transportoarelor) se vor instala pulverizatoare de apă.
31. Toate instalaţiile de prelucrare şi transportare a materiei prime în formă de pulberi vor fi dotate cu învelişuri de protecţie, iar locurile de eventuală pulverizare a agregatelor minerale vor fi dotate cu sisteme de ventilaţie mecanică locală.
32. Controlul nivelului de bitum în cazanele de fierbere va fi automatizat.
33. Hublourile cazanelor vor avea învelişuri speciale cuplate la sistemele de înlăturare a vaporilor şi aerosolilor de bitum, aceste reziduuri fiind purificate sau arse complet înainte de a fi emanate în aerul atmosferic.
34. Accesul muncitorilor pentru lucrările în interiorul capacităţilor încălzite (cilindre de uscat, malaxoare, bataluri pentru bitum etc.) se admite numai cînd temperatura aerului în interior va fi nu mai mare de 300 C.
35.Temperatura suprafeţelor exterioare a instalaţiilor tehnologice nu trebuie să depăşească 450 C.
IV. EXIGENŢE FAŢĂ DE VENTILAŢIA, INCĂLZIREA
INCĂPERILOR ŞI DE PROTECŢIA AERULUI ATMOSFERIC
36. Toate încăperile tehnologice şi cele auxiliare ale unităţilor de fabricare a mixturilor asfaltice vor fi dotate cu sisteme de încălzire şi ventilaţie conform СНиП 2.04.05-91 "Отопление, вентиляция и кондиционирование".
37. În încăperile unde se află operatorii, parametrii microclimatici vor corespunde regulamentelor şi normativelor igienice СанПиН 2.2.4.548-96 "Гигие-ничес-кие требования к микроклимату производственных помещений".
38. Toate încăperile cu panouri de comandă a întreprinderilor industriale, inclusiv cabinele de comandă a instalaţiilor de concasare şi sortare a materialelor minerale vor fi dotate cu sisteme de debitare mecanică a aerului, acesta din urmă trecînd prin instalaţii de purificare şi condiţionare a temperaturii aerului debitat.
39. În cabinele de comandă debitarea aerului se va face generalizat în partea de sus a încăperilor. La locurile de muncă se vor evita curenţii de aer.
40. În locurile de dispersare a pulberilor, gazelor, excesului de căldură vor funcţiona sisteme de ventilaţie locală de aspiraţie (coşurile de încărcare-descărcare a concasoarelor, ciururile,buncărele, cîntarele-dozatoare, transporatoarele elicoidale ale elevatoarelor, transportoarele rulante, hublourile de încărcare-descărcare a uscătoarelor, gurarele topitoarelor, capacităţile cu bitum aflate în încăperi).
41. Sistemele de ventilaţie locală de aspiraţie vor fi cuplate cu mecanismele de punere în funcţie a utilajelor tehnologice.
42. Toate încăperile cu sisteme de ventilaţie locală de aspiraţie vor fi dotate cu ventilaţie generală de debitare (refulare).
43. Sistemele de ventilaţie de aspiraţie vor fi dotate cu instalaţii de curăţire efectivă a aerului înainte de a fi lansat în atmosferă.
44. Toate sistemele de ventilaţie, de curăţire şi degajare a reziduurilor în atmosferă la darea lor în exploatare, după experimentarea sanitar-tehnică vor fi paşaportizate, li se vor anexa instrucţiuni pentru exploatare şi registre pentru reparaţii şi curăţiri curente.
45. Locurile de muncă la topitoare, uscătoare, malaxoare, ciururi vor fi în încăperi închise, fiecare din ele permanent va avea o ventilaţie locală de debitare (duşuri aeriene).
46. Unităţile temporare de fabricare a mixturilor asfaltice aflate în spaţii deschise vor fi dotate cu încăperi pentru încălzirea muncitorilor.
V. EXIGENŢE FAŢĂ DE ILUMINARE
47. Iluminarea unităţilor de fabricare a asfaltobetonului va corespunde exigenţelor СНиП II-4-79 "Естественное и искусственное освещение".
48. Cabinele de comandă, cabinele de dirijare a utilajelor cu locuri permanente de muncă vor avea lumină combinată cu întrerupătoare separate pentru lumina generală şi cea locală (de iluminare a panourilor de comandă) şi pentru reglarea intensităţii luminii.
49. Corpurile de iluminare locală vor fi maniabile, ele vor avea o construcţie care ar permite utilizarea acestor corpuri în timpul demontării şi reparaţiilor panourilor de comandă.
50. La unităţile industriale de fabricare a asfaltobetonului se vor utiliza corpuri de iluminat antipulberi cu suprafeţe netede, uşor de îngrijit.
VI. APROVIZIONAREA CU APĂ ŞI CANALIZAREA
51. Apeductul şi reţeaua de canalizare a apelor uzate industriale şi meteorice a unităţilor de fabricare a mixturilor asfaltice şi suprafeţelor amenajate vor corespunde Regulamentelor şi normelor de construcţii în vigoare СНиП 2.04.01-85 "Внутренний водопровод и канализация зданий", СНиП 2.04.02-84 "Водоснабжение. Наружные сети и сооружения", СНиП 2.04.03-85 "Канализация. Наружные сети и сооружения", СанПиН nr. 06.6.3.16 din 31.10.95 "Требования к проектированию, строительству и эксплуатации водопроводов питьевого назначения".
52. Calitatea apei potabil-menajere de la întreprinderile de fabricare a mixturilor asfaltice va corespunde exigenţelor ГОСТ 2874-82 "Вода питьевая". Muncitorii vor fi asiguraţi cu apă de băut prin intermediul fontanelor cu apă potabilă sau prin instalaţii de salinizare a apei.
53. Dacă apele freatice se află la adîncimi mai mici de 10m de la suprafaţa pămîntului, pe teritoriul întreprinderilor de fabricare a mixturilor asfaltice se instalează foraje de control al apelor freatice, analiza apei se va face cel puţin o dată pe an.
54. Colectarea apelor reziduale de diferite provinienţe (meteorice, menajere, industriale), epurarea lor se va efectua separat. Se interzice deversarea în mediu a apelor neepurate.
55. Reziduurile sedimentate de pe urma epurării pot fi folosite ca materie primă la construcţia drumurilor.
VII. COMBATEREA ZGOMOTULUI ŞI VIBRAŢIEI
56. La locurile de muncă nivelurile zgomotului şi vibraţiilor nu vor depăşi limitele stabilite de normativele în vigoare conform CH 2.2.4/2.1.8.562-96 \xaeШум на рабочих местах, в помещениях жилых, общественных зданий и на территории жилой застройки\xaf şi GOST 12.1.012-90 \xaeВибрационная безопасность".
57. Pentru a reduce nivelurile de zgomot generate de agregatele de concasare a materialelor minerale, a ciururilor şi malaxoarelor aceste agregate vor fi căptuşite cu materiale fonoabsorbante, deasupra lor de asemenea vor fi instalate construcţii fonoabsorbante.
58. Pentru reducerea zgomotului generat în timpul concasării materialelor minerale în sectorul respectiv, în sectorul de malaxare a asfaltobetonului, agregatele vor fi dotate cu clape amortizatoare de cauciuc, locurile de turnare a acestor materiale vor fi căptuşite cu înveliş de protecţie, de asemenea se va reduce maximal înălţimea de turnare a materiilor prime.
59. Cabinele operatorilor, platformele de observaţii, platformele cu panouri de comandă vor fi protejate de vibraţiile generate de aparate, agregate, mecanisme, fiecare din ele avînd construcţii separate şi un spaţiu aerian suficient. Fundamentele obiectivelor vibratoare de asemenea vor fi separate.
VIII. INCĂPERILE DE UZ SOCIAL
60. Încăperile de uz social ale întreprinderilor de fabricare a mixturilor asfaltice vor corespunde exigenţelor СНиП 2.09.04-87 "Административные и бытовые здания".
61. Încăperile şi instalaţiile de uz social vor fi amplasate în clădiri special construite sau amenajate cu acest scop.
62. Încăperile şi instalaţiile de uz social pentru muncitori se vor amenaja în dependenţă de grupele proceselor tehnologice după clasele de nocivitate şi pericol (vezi tab.nr.1)
Tabelul nr. 1
Grupele proceselor tehnologice la unităţile de fabricare
a mixturilor asfaltice după clasele de nocivitate şi pericol

Sectoarele, secţiile tehnologice Profesiile Grupele proceselor tehnologice
Depozitul de materii prime, materiale minerale Operatori ai mecanismelor depozitelor, hamali 1b, 2d2d
Bataluri de bitum Operatori 3d, 2d
Secţia de fabricare Operatori ai malaxoarelor 3d, 2d
Secţia de fabricare Operatori ai malaxoarelor 3d
Atelierul de reparaţii Lăcătuşi, strungari, electricieni Sudori 1b 3b
Secţia de cîntărire Cantaragii 1a
Secţia adminstrativtehnică şef de secţie, maiştri, laboranţi, magazioneri 1a

63. În vestiare numărul de secţii în garderobe, numărul de cuiere pentru îmbrăcămintea individuală şi cea de protecţie vor fi separate unele de altele şi va corespunde numărului maxim de muncitori în schimbul maximal.
64. În preajma vestiarelor vor fi prevăzute încăperi speciale şi utilaje pentru curăţirea şi uscarea îmbrăcămintei şi încălţămintei.
65. Încăperile de uz social vor avea în mod obligatoriu duşuri.
66. Hainele de protecţie se vor spăla numai la spălătoria unităţii industriale deoarece elementele chimice absorbite în hainele de protecţie pot conţine substanţe cancerigene.
67. Hainele de protecţie vor fi schimbate o dată la 7 zile.
68. Toţi muncitorii şi personalul administrativ care se află în zonele poluante vor fi dotaţi cu dispozitive de protecţie a căilor respiratorii.
69. La unitatea industrială de fabricare a mixturilor asfaltice se va asigura alimentaţia muncitorilor, inclusiv cu produse curativ-profilactice.
70. Administraţia unităţii va asigura asistenţa medicală a muncitorilor, fie ca unitate medicală sinestătătoare, fie în bază de contract cu instituţiile curativ-profilactice teritoriale. Punctul medical va fi dotat şi va funcţiona în dependenţă de numărul de muncitori la întreprindere. Toate secţiile, sectoarele tehnologice vor fi dotate cu truse de prim ajutor medical.
IX. EXAMENELE ŞI INSTRUIREA MEDICALĂ
71.Toţi muncitorii de la unităţile de fabricare a mixturilor asfaltice sînt obligaţi să treacă examenele medicale înainte de angajare în muncă şi cele periodice conform Ordinului Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova nr.132 din 17.06.96 "Privind examenele medicale obligatorii la angajare în muncă şi periodice ale lucrătorilor care sînt supuşi acţiunii factorilor nocivi şi nefavorabili".
Administraţia întreprinderii asigură şi este responsabilă de prezentarea muncitorilor la examenele medicale. Persoanele care nu au trecut examenele medicale înainte de angajare în muncă sau periodice nu vor fi admise la lucru.
72. Persoanele ce nu au atins vîrsta de 18 ani nu vor fi admise la muncile de preparare a mixturilor asfaltice, la dirijarea instalaţiilor de topire a bitumului, de concasare a agregatelor minerale, la instalaţiile de emulsionare.
73.  Administraţia întreprinderii asigură instruirea igienică a persoanelor la angajare şi în timpul muncii întru vigilenţă oncologică.
74. Serviciul medical al unităţii de fabricare a mixturilor asfaltice prezintă o dată pe an analiza cauzală a morbidităţii cu incapacitate temporară de muncă a muncitorilor.