HMSPSM5/2006
ID intern unic:  315633
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SANĂTĂŢII ŞI PROTECTIEI SOCIALE
HOTĂRÎRE Nr. 5
din  20.02.2006
privind perfecţionarea activităţii de certificare igienică a mărfurilor,
produselor alimentare şi nealimentare
Publicat : 24.03.2006 în Monitorul Oficial Nr. 47-50     art Nr : 170
    MODIFICATĂ
    HCNSPMP14 din 19.07.06, MO126-130/11.08.06 art.451

    În scopul protecţiei vieţii şi sănătăţii populaţiei, asigurării executării prevederilor legilor Republicii Moldova "Privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei" nr.1513-XII din 16.06.1993 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.60-61 art.259), "Privind produsele alimentare" nr.78-XV din 18.03.2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431), "Privind protecţia consumatorilor" nr.105-XV din 13.03.2003 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.126-131 art.506), Regulamentului privind supravegherea sanitaro-epidemiologică de stat aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.423 din 03.05.2000 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.54 - 56, art.505), precum şi în scopul îndeplinirii Acordurilor de recunoaştere reciprocă a certificatelor igienice şi promovării exportului de mărfuri, produse alimentare şi nealimentare armonizarea procedurii de certificare igienică cu cerinţele interstatale şi internaţionale,
H O T Ă R Ă S C:
    1. Se aprobă:
    Regulamentul privind condiţiile şi procedura de efectuare a certificării igienice a mărfurilor, produselor alimentare şi nealimentare.
    Lista mărfurilor, produselor alimenatre şi nealimentare supuse certificării igienice (anexa nr.1).
    Lista mărfurilor, produselor alimentare şi nealimentare supuse certificării igienice în Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (anexa nr.2).
    Lista mărfurilor, produselor alimentare şi nealimentare supuse certificării igienice în Centrele de Medicină Preventivă municipale şi raionale (anexa nr.3).
    2. Se stabileşte certificarea igienică obligatorie a mărfurilor şi produselor alimentare şi nealimentare conform Listei (anexa nr.1) şi Regulamentului privind procedura de efectuare a certificării igienice.
    3. Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, persoanele juridice şi fizice, care produc, importă, depozitează, transportă şi comercializează mărfuri şi produse alimentare şi nealimentare vor prezenta producţia pentru certificarea igienică.
    4. Producerea, plasarea în regimul vamal de import, depozitarea (cu excepţia mărfurilor plasate în antrepozit vamal şi depozite de păstrare provizorie) şi  comercializarea mărfurilor şi a produselor alimentare şi nealimentare specificate în anexa nr.1 la prezenta hotărîre se admit în baza certificatului igienic privind corespunderea lor regulilor sanitare. În cazurile cînd certificatul igienic pentru mărfuri şi produse nealimentare nu poate fi obţinut înainte de intrarea în ţară se eliberează avizul sanitaro-epidemiologic cu certificarea igienică ulterioară obligatorie.
    [Pct.4 în redacţia HCNSPMP14 din 19.07.06, MO126-130/11.08.06 art.451]
    5. Prezenta hotărîre nu se aplică:
    mostrelor de mărfuri şi produse alimentare şi nealimentare introduse în teritoriul ţării în scopul certificării igienice sau pentru expoziţii;
    mărfurilor şi produselor alimentare şi nealimentare destinate exclusiv exportului, consumului casnic privat, precum şi celor aflate în tranzit sau depozitate ca bunuri ce tranzitează ţara.
    [Pct.5 introdus prin HCNSPMP14 din 19.07.06, MO126-130/11.08.06 art.451]
    6. Se stabileşte că eliberarea certificatelor igienice la mărfuri şi produse alimentare şi nealimentare din anexa nr. 2 se efectuează de către Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, iar a certificatelor igienice pentru celelalte produse şi mărfuri - CMP teritoriale în modul stabilit conform anexei nr.3.
    7. Certificatele igienice eliberate de instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat din Republica Moldova sunt valabile pe tot teritoriul ţării şi recunoscute de toate organele abilitate de supraveghere şi control din Republica Moldova.
    8. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă va asigura acordarea ajutorului metodic Centrelor de Medicină Preventivă municipale şi raionale privind aplicarea prevederilor prezentei hotărîri.
    9. Conducătorii Centrelor de Medicină Preventivă teritoriale vor asigura realizarea prezentei hotărîri.
    10. Se abrogă  Hotărîrea medicului şef sanitar de stat al Republicii Moldova   nr. 4 din 02.05.1995 "Cu privire la certificarea igienică a producţiei".
    Controlul asupra îndeplinirii prezentei hotărîri se asumă medicului şef adjunct sanitar de stat al Republicii Moldova, dnei Ana Volneanschi.
   
    MEDIC ŞEF SANITAR
    DE STAT                                                                     Ion BAHNAREL

    Chişinău, 20 februarie 2006.
    Nr. 5.
    
    Aprobat                                                                      Înregistrat
    Medicul şef sanitar de                                               Ministerul Junstiţiei
    stat al Republicii Moldova                                         Ministru _______ Victoria Iftodi
    ________Ion Bahnarel                                                nr. 439 din 03.03.2006

Regulamentul privind condiţiile şi procedura de efectuare a certificării igienice a
mărfurilor şi produselor alimentare şi nealimentare
I. Noţiuni şi cerinţe generale
    1. Prezentul regulament stabileşte cerinţele generale referitor la activitatea instituţiilor Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat privind organizarea şi efectuarea certificării igienice a mărfurilor şi produselor alimentare şi nealimentare (în continuare - mărfuri şi produse).
    2. Certificare igienică - procedură de studiu, efectuată de Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat, în baza căreia se stabileşte corespunderea sistemelor de control cerinţelor în vigoare, se permite producerea, importul, comercializarea mărfurilor şi produselor şi se confirmă inofensivitatea lor pentru sănătatea populaţiei.
    3. Certificat igienic - act de certificare igienică, emis de Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat.
    4. Certificarea igienică se organizează şi efectuează de către instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat din Republica Moldova, acreditate în ordinea stabilită în baza rezultatelor expertizei igienice a mărfurilor şi produselor.
    5. În rezultatul expertizei mărfurilor şi produselor se eliberează certificatul igienic de formă stabilită privind corespunderea produselor şi mărfurilor regulilor şi normelor sanitaro-epidemiologice de stat în vigoare.
    6. Dreptul semnării certificatelor igienice la mărfurile şi produsele supuse expertizei privind corespunderea lor regulilor şi normelor sanitaro-epidemiologice de stat în vigoare, îl au medicii şefi sanitari de stat şi adjuncţii lor.
    7. Copiile certificatelor igienice se autentifică de către instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat din Republica Moldova, care le-au eliberat sau prin oficiile notariale.
II. Condiţiile şi procedura de certificare igienică
    8. Certificarea igienică este obligatorie pentru mărfurile şi produsele, care pot influenţa negativ asupra sănătăţii omului în condiţiile de producere, manipulare, depozitare, transportare, utilizare conform anexei nr.1.
    9. Expertizei igienice sînt supuse produsele şi mărfurile:
    - fabricate în Republica Moldova - la etapa de organizare a procesului de producere, la modificarea reţetei şi compoziţiei, procesului tehnologic de producere, documentelor normative.
    În acest caz certificatul igienic se eliberează cu termenul de valabilitate de trei ani.    
    Importate în teritoriul Republicii Moldova;
    La capitolul dat expertiza igienică a producţiei poate fi efectuată prin următoarele modalităţi:
    estimarea sanitaro-epidemiologică a întreprinderii cu efectuarea investigaţiilor de laborator a probelor de produse şi marfă;
    expertiza igienică a producţiei în baza contractului de colaborare între producător (furnizor) şi cumpărător (distribuitor);
    expertiza igienică a unui lot concret de producţie.
    În toate cazurile date certificatul igienic se eliberează pe un an sau conform termenului de valabilitate a produselor şi mărfurilor.
    10. Expertiza igienică a mărfurilor şi produselor include:
    Primirea şi înregistrarea cererii de efectuare a expertizei produselor, mărfurilor;
    Efectuarea expertizei mărfurilor şi produselor prezentate;
    Efectuarea investigaţiilor de laborator şi a măsurătorilor;
    Evaluarea rezultatelor expertizei produselor, mărfurilor;
    Eliberarea certificatului igienic.
    11.  Pentru efectuarea expertizei solicitantul prezintă următoarele documente:
    a) Pentru mărfurile, produsele alimentare şi nealimentare autohtone:
    - Certificat veterinar (pentru produsele alimentare de origine animală);
    - Mostre de etichete (pentru produse alimenatre, confecţii cosmetice şi de parfumerie, produse pentru igiena cavităţii bucale, mărfurile de uz casnic);
    - Copia certificatului de înregistrare a întreprinderii producătoare în Republica Moldova;
    - Mostre de mărfuri, produse alimentare şi nealimentare necesare pentru expertiza igienică.
    b) Pentru mărfurile, produsele alimenatre şi nealimentare de import:
    - Certificat veterinar (pentru produsele alimentare de origine animală);
    - Copia certificatului de înregistrare a întreprinderii importatoare în Republica Molodva;
    - Mostre de mărfuri, produse alimentare şi nealimentare, în cantităţile necesare pentru efectuarea expertizei igienice.
    12. Organizarea şi asigurarea efectuării investigaţiilor producţiei la indicatorii sanitaro-igienici, realizarea măsurilor necesare de inofensivitate este obligaţiunea producătorului, prestatorului, vînzătorului producţiei (după caz).
    13. Termenul de efectuare a expertizei mărfurilor şi produselor nu trebuie să depăşească 10 zile lucrătoare din ziua înregistrării cererii agentului economic.
    14. Certificatul igienic se eliberează gratuit.
III. Recunoaşterea certificatelor igienice
    15. Conform prevederilor Acordurilor de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova şi Ministerele Sănătăţii ale altor ţări, certificatele igienice (sau alte documente similare) la producţia acestor ţări se recunosc reciproc.
    16. Recunoaşterea se efectuează în timp de pînă la 10 zile lucrătoare în baza prezentării certificatului igienic sau altui document similar eliberat de organele abilitate ale ţării exportatoare, rezultatelor investigaţiilor de laborator, măsurătorilor a produselor şi mărfurilor în original sau copii autentificate în modul stabilit.
    17. Recunoaşterea reciprocă a certificatelor igienice (documentelor similare) se efectuează prin eliberarea certificatului igienic autohton pe o perioadă echivalentă cu cea stabilită de documentul ţării exportatoare conform competenţelor stabilite de anexele 2 şi 3.
    18. În cazul cînd mărfurile şi produsele nu au fost supuse expertizei depline conform cerinţelor documentului normativ pentru a evalua calitatea, inofensivitatea sau securitatea lor, şi din aceste motive mărfurile şi produsele ar putea prezenta pericol pentru sănătatea omului, precum şi cazurile, cînd există dovezi privind transportarea, depozitarea incorectă a mărfurilor şi produselor, expertul este în drept să decidă efectuarea unor investigaţii de laborator suplimentare.
IV.  Drepturile şi responsabilitatea agenţilor economici
 şi medicilor şefi sanitari de stat
(adjuncţilor lor)
    19. Medicii şefi sanitari de stat (adjuncţii lor) poartă responsabilitatea pentru corectitudinea efectuării certificării igienice a produselor şi mărfurilor conform legislaţiei în vigoare.
    20. Agenţii economici îşi vor organiza şi efectua activitatea privind prezentarea documentelor şi producţiei pentru certificarea igienică, respectînd condiţiile stabilite de actele normative în vigoare.
    21. Agenţii economici vor prezenta la cererea specialiştilor serviciului sanitaro-epidemiologic de stat, certificatul igienic la producţia fabricată, importată, depozitată, transportată, comercializată şi utilizată.
    22. Medicii şefi sanitari de stat (adjuncţii lor) sînt în drept de a anula certificatul igienic şi a aplica alte măsuri administrative în modul stabilit de legislaţia în vigoare.
   
    anexa nr.1
    [Anexa 1 în redacţia HCNSPMP14 din 19.07.06, MO126-130/11.08.06 art.451]

Anexa nr.2
la hotărîrea medicului
şef sanitar de stat
al Republicii Moldova
nr. 5 din 20.02.2006
Lista mărfurilor şi produselor alimentare şi nealimentare supuse
certificării igienice în  Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic
de Medicină Preventivă
    1. Mărfuri pentru copii;  jucării, îmbrăcăminte, albituri, ghiozdane, genţi, materiale artificiale din polimeri şi sintetice destinate fabricării mărfurilor pentru copii.
    2. Materiale, utilaje, substanţe utilizate în sistemele de asigurare cu apă     potabilă.
    3. Produse cosmetice şi de parfumerie, produse pentru igiena cavităţii bucale.
    4. Produse, mărfuri chimice de uz casnic.
    5. Materiale polimerice şi sintetice destinate utilizării în construcţia locuinţelor şi edificiilor publice.
    6. Produse alimentare fabricate prin tehnologii noi netradiţionale, cu utilizarea unor materii prime noi, neutilizate anterior în aceste scopuri.
    7. Produse alimentare care conţin sau au fost obţinute din organisme modificate genetic.
    8. Produse alimentare tratate cu radiaţii ionizante.
    9. Produse alimentare cu destinaţie nutriţională specială.
    10. Suplimente alimentare.
    11. Aditivii alimentari, asistenţii tehnologici, aromatizatorii, maielele, substanţele sau produsele destinate fortificării produselor alimentare.
    12. Produse alimentare fortificate, altele decît sarea iodată.
    13. Ape minerale.
    14. Ape potabile îmbuteliate.
    15. Tutun de import, produse din tutun, materiale auxiliare şi accesori utilizate pentru fabricarea produselor din tutun.
    [Anexa 2 în redacţia HCNSPMP14 din 19.07.06, MO126-130/11.08.06 art.451]

Anexa nr.3
la hotărîrea medicului
şef sanitar de stat
al Republicii Moldova
nr. 5 din 20.02.2006
Lista mărfurilor şi produselor alimentare şi nealimentare supuse
certificării igienice în Centrele de Medicină Preventivă
municipale şi raionale
    1. Tutun de origine autohtonă.
    2. Produsele alimentare, altele decît cele menţionate la punctele 6-13 din anexa nr.2.
    3. Alte produse şi mărfuri indicate în anexa nr.1, dar nespecificate în anexa nr.2.
    [Anexa 3 în redacţia HCNSPMP14 din 19.07.06, MO126-130/11.08.06 art.451]