OMAIA244/2006
ID intern unic:  322840
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE
ORDIN Nr. 244
din  09.11.2006
cu privire la aprobarea Regulamentului
Publicat : 06.04.2007 în Monitorul Oficial Nr. 047     art Nr : 178
Întru stabilirea modului unic de elaborare a certificatelor de tractorist pentru dreptul de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole autopropulsate şi maşini rutiere,
ORDON:
1.  Se aprobă Regulamentul "Cu privire la modul de atestare şi conferire a calificării persoanelor ce posedă profesia de tractorist şi de eliberare acestora a certificatului de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole autopropulsate şi maşini rutiere" (se anexează).
2.  Secţia mecanizare a Direcţiei Generale Tehnologii Agroindustriale, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Tehnică "Intehagro" şi agenţii economici se vor conduce în activitatea lor după prevederile prezentului Regulament.
3.  Controlul asupra executării prezentului ordin îl exercit personal.
MINISTRUL AGRICULTURII
ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE          Anatolie GORODENCO  
Nr. 244. Chişinău, 9 noiembrie 2006.
Coordonat:                Aprobat
Ministerul Educaţiei şi Tineretului          Ordinul Ministerului Agriculturii
                  şi Industriei Alimentare
                  nr. 244 din 9 noiembrie 2006
REGULAMENT
cu privire la modul de atestare şi conferire a calificării persoanelor
ce posedă profesia de tractorist şi de eliberare acestora
a certificatului de conducere a tractoarelor şi altor maşini
agricole autopropulsate şi maşini rutiere
Prezentul Regulament este elaborat în baza modului general în vigoare de atestare şi conferire a calificării persoanelor ce posedă profesii de muncă cu diverse forme de instruire, în funcţie de cerinţele de pregătire a cadrelor de tractorişti pentru ramurile agrară, de construcţii, rutieră şi alte ramuri ale economiei naţionale.
Regulamentul stabileşte, de asemenea, modul unic de eliberare a certificatelor de tractorist pentru dreptul de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole şi rutiere autopropulsate.
Prezentul Regulament este obligatoriu pentru aplicarea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Capitolul I.   Pregătirea şi atestarea persoanelor ce  
       posedă  profesia de  tractorist
1.  Pregătirea şi perfecţionarea tractoriştilor se efectuează în cadrul instituţiilor de învăţămînt tehnic profesional din sistemul Ministerului Educaţiei şi Tineretului, combinatelor (punctelor) de instruire prin cursuri, din sistemul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, iar ridicarea calificării profesionale, de regulă, - în cadrul combinatelor (punctelor) de instruire prin cursuri, centrelor didactice şi al cursurilor specializate.
În conformitate cu programul de instruire, profesia de tractorist o posedă studenţii instituţiilor de învăţămînt agricol superior şi elevii colegiilor agricole.
Persoanele, care au însuşit cu succes, de sine stătător, cursul complet al programei de pregătire a tractoriştilor pot fi admise la susţinerea examenelor ca externi.
2.  După încheierea cursului deplin de pregătire, perfecţionare sau ridicare a calificării audienţii susţin examene de calificare interne în faţa comisiilor de calificare respective.
3.  Componenţa comisiilor de calificare ale instituţiilor de învăţămînt se stabileşte de către conducătorii acestora de comun acord cu organele ierarhic superioare. Ca preşedinte al comisiei de calificare se numeşte, de regulă, un reprezentant al Direcţiei agricole a organului executiv teritorial.
4.  La examenele de calificare se admit persoane care au atins vîrsta de 17 ani, sînt apte, după starea sănătăţii, să conducă tractoare şi alte maşini agricole şi rutiere autopropulsate şi care au trecut cursul deplin de instruire teoretică şi practică, conform planurilor şi programelor aprobate în modul stabilit.
5.  Volumul şi nivelul cunoştinţelor şi deprinderilor practice ale persoanelor care au trecut instruirea la profesia de tractorist trebuie să corespundă cerinţelor standardelor de calificare respective (Anexă).
6.  Persoana atestată pentru conferirea calificării sau ridicarea nivelului de calificare trebuie să îndeplinească de sine stătător proba de calificare din numărul de probe indicate la capitolul respectiv al standardului de calificare, şi să susţină examenul în volumul programei de studii privind construcţia şi regulile de exploatare tehnică a tractoarelor, combinelor şi altor maşini agricole, agrotehnica, regulile de circulaţie rutieră şi deprinderile practice de lucru cu agregatele de maşini şi tractoare.
7.  Rezultatele examenelor de calificare se fixează în procesul-verbal, pe care îl semnează preşedintele, secretarul şi membrii comisiei.
8.  Persoanelor, care au susţinut cu succes examenele, comisia de calificare le conferă calificarea de tractorist de categoria de acces respectivă şi li se eliberează certificat de forma stabilită.
Persoanele, care nu au susţinut examenele pentru conferirea calificării de tractorist de categoria respectivă, se admit la susţinerea repetată după expirarea termenului de o lună.
9.  Certificatul de conferire a calificării de tractorist fără certificatul de tractorist nu acordă dreptul de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole şi rutiere autopropulsate.
10. Certificatul de tractorist se eliberează de către subdiviziunea teritorială a Inspectoratului de Stat "Intehagro", după verificarea cunoştinţelor la regulile de exploatare tehnică, circulaţie rutieră şi a deprinderilor practice de conducere.
11. Certificatul de tractorist cu menţiunea respectivă de calificare a Inspectoratului de Stat "Intehagro" despre categoria de admitere serveşte drept temei pentru primirea sporurilor de salariu, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
12. Tractoriştii, care au dreptul să conducă tractoare şi maşini autopropulsate de una sau cîteva categorii, la numirea la lucru pe tractoare, combine şi maşini autopropulsate de alte categorii, inclusiv de mărci noi, trebuie să treacă, în modul stabilit, instruirea (perfecţionarea) şi să primească de la Inspectoratul de Stat "Intehagro" permisul pentru dreptul de conducere a acestor maşini.
13. Tractoriştii, care au întrerupere în lucru pe profesie de peste un an, se admit la conducerea tractoarelor şi maşinilor autopropulsate de categoriile respective după verificarea la Inspectoratul de Stat "Intehagro" a cunoştinţelor la regulile de circulaţie rutieră  şi a deprinderilor practice de conducere, iar pentru cei, care nu lucrează o perioadă de peste trei ani, în afară de aceasta, - după reexaminarea medicală.
14. Toţi tractoriştii trec obligatoriu reexaminarea medicală periodică în termenele stabilite de Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova. În cazul în care sînt suspiciuni în ce priveşte starea sănătăţii tractoristului, lucrătorii Inspectoratului de Stat "Intehagro", Poliţiei rutiere, conducătorii gospodăriilor agricole îl pot trimite la reexaminarea medicală înainte de termenele stabilite.
În cazul în care comisia medicală recunoaşte tractoristul inapt să conducă tractoare şi alte maşini autopropulsate, acestuia i se retrage certificatul de tractorist.
15. Privarea tractoriştilor de certificatele de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole şi rutiere autopropulsate de către Inspectoratul de Stat "Intehagro" şi Poliţia rutieră se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Capitolul II.  Modul de eliberare a certificatelor de
       tractorist pentru conducerea tractoarelor
       şi altor maşini agricole şi rutiere  
       autopropulsate
1. Dispoziţii generale
1.1. Toate tractoarele şi alte maşini agricole şi de construcţie a drumurilor, autopropulsate, în funcţie de tipurile lor, destinaţia şi particularităţile de conducere, se divizează pe categoriile "A", "B", "C", "D", "E" şi "F".
Tractoristul are dreptul să conducă tractoare şi maşini autopropulsate de categoriile, vizavi de care în permisul de conducere este menţiunea de permitere:
"A" - tractoare cu roţi de o clasă pînă la 1,4 KN (1,4 T.F.);
"B" - tractoare cu roţi de o clasă peste 1,4 KN (1,4 T.F.);
"C" - tractoare cu şenile;
"D" - maşini autopropulsate cu transmisie mecanică;
"E" - maşini autopropulsate cu transmisie hidraulică;
"F" - maşini pentru amelioraţii şi de construcţie a drumurilor, inclusiv excavatoare cu benă cu capacitate de pînă la 0,65 m3.
1.2. Pentru tractoriştii din sistemul complexului agroindustrial, precum şi al întreprinderilor, organizaţiilor şi altor ministere şi departamente, persoanele juridice şi fizice, indiferent de forma de activitate economică, este stabilită o formă unică de certificat de tractorist (aprobată prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 778 din 20 noiembrie 1995, cu modificările ulterioare, Monitorul Oficial nr. 11-12/57, 22.02.1996).
1.3. Certificatele de tractorist le eliberează Inspectoratul de Stat "Intehagro".
1.4. Certificatul de tractorist oferă dreptul de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole şi rutiere autopropulsate în agrogospodării, întreprinderi şi organizaţii, indiferent de subordinea lor departamentală şi forma de proprietate şi acţionează pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
1.5. Subdiviziunea teritorială a  Inspectoratului de Stat "Intehagro" eliberează certificate numai persoanelor care locuiesc permanent sau provizoriu în subdiviziunea teritorială respectivă.
2.   Organizarea lucrului de verificare a
cunoştinţelor şi  eliberare a certificatelor de tractorist
2.1. Certificatul de tractorist se eliberează după verificarea cunoştinţelor la regulile de exploatare tehnică a maşinilor, de circulaţie rutieră şi a deprinderilor practice de conducere.
Verificarea cunoştinţelor se efectuează de către colaboratorul subdiviziunii teritoriale a Inspectoratului de Stat "Intehagro" în prezenţa membrilor comisiei create pe lîngă Direcţia agricultură a organului executiv teritorial din numărul lucrătorilor Direcţiei, specialiştilor în securitatea circulaţiei, protecţia muncii şi tehnica securităţii.
În conformitate cu cererile instituţiilor de învăţămînt sau ale altor organizaţii, verificarea cunoştinţelor se poate efectua concomitent cu activitatea comisiei de calificare a instituţiei respective.
2.2. Pentru verificarea deprinderilor practice de conducere, tractoarele şi alte maşini autopropulsate se pun la dispoziţie de către instituţiile de învăţămînt, gospodăriile agricole sau gospodăriile de bază, în concordanţă cu subdiviziunea teritorială a Inspectoratului de Stat "Intehagro".
2.3. Persoanele care vor primi certificatul de tractorist pentru dreptul de conducere a maşinilor de categoriile respective, trebuie să prezinte următoarele documente:
- Cererea adresată subdiviziunii teritoriale a Inspectoratului de Stat "Intehagro";
- Certificatul de conferire a calificării, eliberat de comisia de calificare a instituţiei de învăţămînt;
- Adeverinţa medicală de modelul stabilit despre aptitudinea de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole şi rutiere autopropulsate;
- Chitanţa despre achitarea taxei pentru examene şi eliberarea certificatului de tractorist;
- Actul de identitate;
- O fotografie 3x4 cu fond alb în colţul drept de jos;
- Certificatul de tractorist (în cazul schimbului certificatului devenit inutilizabil sau după primirea permisului de conducere a maşinilor de alte categorii).
2.4. Persoanele care au demonstrat cunoştinţe nesatisfăcătoare la  regulile circulaţiei rutiere sau care nu au deprinderi practice suficiente de conducere se admit la verificarea repetată după cel puţin 30 de zile.
2.5. Informaţiile despre documentele prezentate şi rezultatele verificării cunoştinţelor se fixează în procesul- verbal (borderoul), care trebuie să fie semnat de membrii comisiei participanţi la verificare.
2.6. La eliberarea certificatelor de tractorist, seriile şi numerele lor se înscriu în ordine numerică în registrul de eliberare a certificatelor de conducere şi în certificatul de calificare.
Înscrierile se autentifică cu ştampila subdiviziunii teritoriale a Inspectoratului de Stat "Intehagro". Certificatul de atestare se restituie posesorului.
2.7. Completarea certificatelor se efectuează de mînă, cu cerneală.
2.8. Certificatul de tractorist se semnează de către specialistul teritorial al Inspectoratului de Stat "Intehagro" şi se autentifică cu ştampila subdiviziunii teritoriale respective.
2.9. Menţiunile în rubricile categoriilor de tractoare (maşini), la conducerea cărora se eliberează certificatul de tractorist, se efectuează cu ştampila "Permis".
Rubricile categoriilor de maşini, la conducerea cărora nu este eliberat permis, trebuie să fie stinse cu ştampila respectivă.
2.10. Certificatele de tractorist se eliberează sub semnătură personală în cartea de înregistrare a certificatelor, la prezentarea buletinului de identitate sau a altui document cu care poate fi înlocuit.
3. Modul de schimbare a certificatului de tractorist
3.1. Certificatul de tractorist pentru dreptul de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole şi rutiere autopropulsate are un termen de valabilitate nelimitat şi se schimbă în cazul în care devine inutilizabil.
3.2. Înlocuirea certificatelor o efectuează numai subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului de Stat "Intehagro".
3.3. Certificatul de tractorist de model vechi se înlocuieşte cu certificat de model nou:
-    La primirea permisului pentru dreptul de conducere a maşinilor de alte categorii;
-  La expirarea termenului privării de dreptul de conducere a tractoarelor şi altor maşini agricole şi rutiere autopropulsate;
-  În cazul în care devine inutilizabil.
În certificatul nou menţiunile "Permis" se pun la categoriile de maşini, pe care tractoristului i s-a permis să lucreze, conform categoriei de admitere conferite anterior şi certificatului despre terminarea cursurilor de studiere a maşinilor de alte categorii.
Totodată, în rubrica "Pentru menţiuni speciale" se fixează seria, numărul şi data eliberării certificatului anterior, iar în rubricile categoriilor respective - menţiunea "Permis".
3.4. În cazul pierderii certificatului, un certificat nou cu menţiunea "Duplicat" se eliberează de către subdiviziunea teritorială a Inspectoratului de Stat "Intehagro" în baza cererii persoanei care a pierdut certificatul, adeverinţei de conferire a calificării, adeverinţei medicale, iar în cazuri de necesitate - după clarificarea în alte subdiviziuni teritoriale "Intehagro" şi la Poliţia rutieră a circumstanţelor lipsei certificatului.
3.5. Persoanelor care lucrează permanent pe tractoare şi alte maşini autopropulsate în calitate de tractorist şi nu au avut pe parcursul ultimelor 12 luni încălcări ale regulilor de circulaţie rutieră şi de exploatare tehnică, înlocuirea certificatelor li se efectuează fără verificarea cunoştinţelor.
3.6. Persoanelor care nu au lucrat pe parcursul ultimelor 12 luni în calitate de tractorist înlocuirea certificatelor li se efectuează după verificarea cunoştinţelor la regulile de circulaţie rutieră, iar celor care nu au lucrat o perioadă de peste un an, în afară de aceasta, - şi a deprinderilor practice de conducere.
Drept document de confirmare a lucrului permanent în calitate de tractorist serveşte adeverinţa de la locul de muncă sau paşaportul tehnic de înregistrare a dreptului de deţinere a tractorului sau altei maşini autopropulsate.
3.7. Documentele în baza cărora sînt eliberate certificatele se coase în dosare aparte şi se păstrează în modul stabilit:
-  Registrul de eliberare a certificatelor - 45 de ani;
-  Celelalte - 3 ani.
3.8. Adeverinţele medicale, după trecerea datelor necesare în borderou la eliberarea certificatului, se restituie posesorului.
3.9. Prezentul Regulament se pune în aplicare în schimbul "Regulamentului cu privire la modul de atestare a mecanizatorilor şi de eliberare a certificatelor de tractorist, aprobat de Comitetul de Stat pentru Complexul Agroindustrial al Uniunii R.S.S. în anul 1987.
Anexa
la Regulamentul "Cu privire la modul de atestare
şi conferire a calificării persoanelor ce posedă
profesia de tractorist şi de eliberare acestora
a certificatului de conducere a tractoarelor şi altor
maşini agricole şi rutiere autopropulsate
STANDARDELE DE CALIFICARE
PENTRU PROFESIA DE TRACTORIST
I. Tractoristul de categoriile de admitere A; C
1.  Trebuie să cunoască:
a)  regulile de executare a lucrărilor cu agregate de maşini şi tractoare în conformitate cu cerinţele agrotehnicii şi tehnologiilor avansate, procedeele şi particularităţile de executare a lucrărilor, conform tehnologiilor intensive, căile şi mijloacele de sporire a fertilităţii solurilor;
b)  construcţia, principiile de funcţionare şi reglările de exploatare a tractoarelor celor două mărci principale (cu roţi şi cu şenile) de clasă pînă la 30 KN (3 t.); construcţia, reglările de exploatare şi tehnologice ale maşinilor agricole;
c)  regulile de completare a agregatelor de maşini şi tractoare pentru executarea lucrărilor agrotehnice;
d)  regulile de circulaţie rutieră şi de transportare a încărcăturilor;
e)  bazele organizării muncii în gospodărie, brigadă, detaşamente mecanizate;
f)  normele de lucru şi de consum al carburanţilor şi lubrifianţilor la lucrările mecanizate executate de el, de retribuţie a muncii mecanizatorilor, bazele evidenţei lucrărilor executate;
g)  principiile generale ale sistemului de deservire tehnică şi reparaţie a maşinilor;
h)  instrumentele şi dispozitivele pentru reglarea agregatelor pe platformele de reglare şi regulile de utilizare a acestora;
i)  regulile de păstrare a tractoarelor, combinelor, maşinilor agricole, de manipulare a carburanţilor şi lubrifianţilor şi altor materiale de exploatare;
j)  indiciile şi cauzele principalelor defecte, apărute în procesul de exploatare a tractoarelor şi maşinilor agricole şi procedeele de înlăturare a acestora;
k)  măsurile de economisire a carburanţilor şi lubrifianţilor şi altor materiale de exploatare;
l)  principiile generale ale legislaţiei despre ocrotirea naturii;
m)  regulile de protecţie a muncii şi tehnica securităţii, de securitate antiincendiară în timpul lucrului pe tractoare şi maşini agricole, regulile sanităriei de producţie, de igienă şi de ordine interioară a brigăzii (secţiei), gospodăriei în care lucrează.
2.  Trebuie să poată:
a)  să execute de sine stătător lucrări de transport cu tractorul şi pe agregate de tractoare şi maşini pe baza tractoarelor de două mărci principale (cu şenile şi cu roţi), pe combină de recoltat grîu sau specială autopropulsată, pentru cultivarea şi recoltarea culturilor agricole, conform cerinţelor agrotehnicii şi tehnologiilor de producţie progresiste, să controleze calitatea lucrărilor executate;
b)  să combine agregate de maşini şi tractoare;
c)  să efectueze reglări tehnologice ale organelor de lucru ale maşinilor agricole; să folosească utilajele şi instrumentele suplimentare pentru reglarea organelor de lucru ale maşinilor agricole (cu excepţia maşinilor pentru chimizarea agriculturii);
d)  să îndeplinească de sine stătător operaţiile de deservire tehnică nr. 1 lunară şi periodică a tractoarelor şi maşinilor pe care lucrează;
e)  să îndeplinească, sub conducerea maistrului-reglor, brigadierului, mecanicului operaţiile de deservire tehnică nr.2 şi nr.3, a lucrărilor de reparaţie a tractoarelor şi maşinilor agricole;
f) să depisteze şi să înlăture de sine stătător cele mai simple defecte ale tractoarelor şi maşinilor agricole pe care lucrează;
g)  să citească desenele tehnice de construcţie de maşini, schemele, graficele şi să utilizeze instrucţiile de exploatare a maşinilor;
h)  să perfecteze documentele primare de evidenţă a funcţionării maşinilor şi de consum al carburanţilor şi lubrifianţilor la volumul de lucrări executate (foile de evidenţă şi de parcurs ale tractoristului);
i)  să consume cu economie carburanţii şi lubrifianţii, materialele tehnice de cauciuc şi alte materiale de exploatare;
j)  sub conducerea brigadierului, a maistrului, să pregătească maşinile pentru punerea la păstrare, conform regulilor în vigoare;
k)  să îndeplinească lucrările cu respectarea regulilor de protecţie a muncii, de securitate antiincendiară, sanitărie şi igienă de producţie, de protecţie a mediului înconjurător; să acorde ajutor premedical victimelor în cazul accidentelor.
II. Tractoristul de categoriile de admitere
A; B; C; D; E
1. Trebuie să cunoască:
a)  destinaţia şi construcţia tractoarelor de toate tipurile, combinelor şi altor maşini agricole autopropulsate complicate, inclusiv a agregatelor şi complexelor staţionare de triat şi de uscat cereale, folosite în gospodării, regulile exploatării şi îngrijirii lor;
b)  procedeele de depistare şi înlăturare a defectelor tractoarelor şi maşinilor agricole, precum şi reglările lor principale;
c)  principiul de planificare a lucrărilor mecanizate în brigadă şi în ansamblu pe gospodărie;
d)  principalele cauze ale uzării înainte de termen a pieselor tractoarelor şi altor maşini agricole;
e)  periodicitatea, volumul, conţinutul şi procedeele de executare a lucrărilor de deservire tehnică a parcului de maşini şi tractoare;
f)  regulile de folosire a principalelor mijloace tehnice, aplicate la deservirea parcului de maşini şi tractoare şi punerea maşinilor la păstrare.
2. Trebuie să poată:
a)  să lucreze de sine stătător pe tractoare de toate mărcile principale şi maşinile agregatate cu aceste tractoare, pe combine speciale de recoltat cereale şi alte mărci de maşini agricole, inclusiv pe agregate şi complexe de triat şi de uscat cereale, de care dispune gospodăria în această zonă;
b)   să conducă trenuri de transport în diverse condiţii rutiere, respectînd, totodată regulile de circulaţie şi de tehnică a securităţii;
c)  să execute de sine stătător operaţii de control şi de reglare a ansamblurilor tractoarelor şi altor maşini agricole;
d)  să execute lucrări de deservire tehnică şi reparaţie a tractoarelor, combinelor şi altor maşini complicate;
e)  să pregătească şi să pună de sine stătător maşinile la păstrare în conformitate cu regulile de păstrare a acestora;
f)  să aplice metode şi procedee avansate de completare şi exploatare a parcului de maşini şi tractoare.
III. Tractoristul de categoriile de admitere
A; B; C; D; E; F
1. Trebuie să cunoască:
a)  construcţia şi regulile de exploatare a tractoarelor, combinelor, echipamentelor ataşabile la buldozere, screperelor şi greiderelor remorcabile, tuturor maşinilor agricole, excavatoarelor cu benă cu capacitatea de 0,65 m3, ataşabile la tractoare;
b)  destinaţia şi principiul de funcţionare a mijloacelor tehnice utilizate la deservirea parcului de maşini şi tractoare (agregatele de deservire tehnică, atelierele cu mobilitate auto, autocisternele, aparatele de diagnosticare);
c)  organizarea deservirii tehnice şi reparaţiei parcului de maşini şi tractoare la nivelul cunoştinţelor maistrului-reglor;
d)  construcţia aparatelor şi dispozitivelor de măsurat şi control, aplicate la reglarea maşinilor, la lucrările de reparaţie, de încercare a agregatelor, ansamblurilor şi mecanismelor;
e)  procedeele de executare a lucrărilor de dezasamblare-asamblare, de reparaţie, montaj-demontaj, cerinţele tehnice faţă de tractoarele, utilajele şi maşinile agricole reparate.
2. Trebuie să poată:
a)  să lucreze pe toate tractoarele, combinele, buldozerele, greiderele, screperele, excavatoarele cu benă cu capacitatea de 0,65 m3, ataşate la tractoare, pe maşinile şi dispozitivele staţionare existente în gospodăriile din zona respectivă;
b)  să execute de sine stătător toate operaţiile de exploatare tehnică a tractoarelor, combinelor şi altor maşini agricole, inclusiv a dispozitivelor utilajelor electrice, sistemului hidraulic şi sistemului de alimentare a motoarelor; să folosească utilajul pentru încercarea agregatelor şi ansamblurilor tractoarelor şi combinelor, instrumentele de măsurat şi control şi aparatele de diagnosticare.