HGO638/2007
ID intern unic:  324614
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 638
din  08.06.2007
pentru aprobarea unor regulamente cu privire la modalitatea efectuării amnistiei fiscale
Publicat : 15.06.2007 în Monitorul Oficial Nr. 82-85     art Nr : 670
   MODIFICAT
Erata MO107-11/27.07.07 pag.81

 
În scopul executării articolelor II şi V din Legea nr.111-XVI din 27 aprilie 2007 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.64-66, art.300), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    Regulamentul cu privire la modalitatea efectuării amnistiei fiscale în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, conform anexei nr.1;
    Regulamentul cu privire la modalitatea efectuării amnistiei fiscale a restanţelor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat, conform anexei nr.2.
    2. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi Casa Naţională de Asigurări Sociale vor asigura, în termen de o lună, reflectarea în sistemele de evidenţă pe care le administrează a anulării restanţelor şi prezentarea, pînă la 1 august 2007 a unei informaţii ample Guvernului privind sumele restanţelor supuse anulării.
    3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina dlui Sergiu Puşcuţa, şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi dnei Maria Borta, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Prim-ministru                                                                                           Vasile TARLEV

Contrasemnează:
Ministrul finanţelor                                                                                  Mihail Pop

Nr. 638. Chişinău, 8 iunie 2007.

Anexa nr.1
a Hotărîrea Guvernului nr.638
in 8 iunie 2007


REGULAMENT
cu privire la modalitatea efectuării amnistiei fiscale
n sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat

    1. În sensul prezentului Regulament, asigurarea reflectării înscrierilor în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat în partea ce ţine de anularea restanţelor aferente bugetului de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală revine Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi organelor fiscale, în conformitate cu razele de deservire ale acestora.
    2. Anularea restanţelor în cadrul sistemului de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat se efectuează pentru tipurile de venituri aferente bugetului de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, reflectate în conformitate cu reglementările art.190 alin.(4) din Titlul V al Codului fiscal, precum şi pentru tipurile de venituri reflectate în acest sistem la data intrării în vigoare a Titlului V al Codului fiscal.
    3. Suma restanţelor spre anulare se determină în conformitate cu criteriul cronologic de stingere ca total cumulativ al restanţelor înregistrate la bugetul de stat şi fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, în modul expus mai jos.
Suma restanţelor spre anulare, aferente unui buget / fond, se determină ca total cumulativ al restanţelor înregistrate la plăţile de bază, majorările de întîrziere şi amenzi, corespunzător codurilor clasificaţiei veniturilor bugetare aferente bugetului / fondului respectiv, după cum urmează:
    a) restanţa pasibilă anulării la plăţile de bază se determină ca diferenţa dintre cuantumul restanţei, conform situaţiei din 1 ianuarie 2007, şi suma achitată în contul plăţii respective în perioada 1 ianuarie 2007-11 mai 2007;
    b) restanţa pasibilă anulării la majorările de întîrziere reprezintă cuantumul restanţei, conform situaţiei din 11 mai 2007, calculată la plăţile de bază, determinate în conformitate cu lit.a) din prezentul punct;
    c) restanţa pasibilă anulării la amenzi se determină ca diferenţa dintre cuantumul restanţei, conform situaţiei din 1 ianuarie 2007, şi suma achitată în contul amenzii respective în perioada 1 ianuarie 2007 - 11 mai 2007.
    4. În scopul asigurării anulării restanţelor luate în evidenţă specială, precum şi a restanţelor amînate şi eşalonate (reeşalonate), conform legislaţiei în vigoare, organele competente vor restabili, cu data de 1 ianuarie 2007, în conturile personale ale contribuabililor:
    sumele restanţelor înregistrate pînă la 1 ianuarie 2007 şi luate la evidenţă specială în conformitate cu reglementările art.206 alin.(2) din titlul V al Codului fiscal;
    sumele restanţelor care, conform situaţiei din 1 ianuarie 2007, constituiau obiecte de conciliere ale acordurilor-memorandum încheiate cu Consiliul Creditorilor, ale acordurilor încheiate cu organele fiscale, în conformitate cu art.180 din Titlul V al Codului fiscal, precum şi sumele restanţelor amînate şi eşalonate (reeşalonate), în conformitate cu alte acte legislative.
    5. În cazurile adoptării, în conformitate cu art.34 alin.(5) din Legea nr.111-XVI din 27 aprilie 2007 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, de către autorităţile administraţiei publice locale a deciziilor cu privire la efectuarea amnistiei fiscale pentru obligaţiile aferente bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale, serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor şi organele fiscale vor asigura întreprinderea următoarelor acţiuni de rigoare:
    în temeiul deciziilor aprobate de către autorităţile competente pentru obligaţiile fiscale reflectate în sistemele de evidenţă ale serviciilor de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor, serviciile respective vor reflecta anularea obligaţiilor fiscale supuse amnistiei fiscale. Sumele restanţelor spre anulare se vor determina în modul expus la punctul 4 al prezentului Regulament, aplicînd criteriul cronologic în raport cu data intrării în vigoare a deciziilor respective. După reflectarea în sistemele sale de evidenţă a anulării obligaţiilor fiscale, serviciile în cauză vor prezenta organelor fiscale, în raza de deservire a cărora îşi au sediile primăriile, o informaţie amplă despre sumele supuse anulării (suma totală fiind specificată conform codurilor clasificaţiei veniturilor bugetare şi felurilor de plăţi). În temeiul informaţiei prezentate, organul fiscal reflectă în contul personal al primăriei anularea obligaţiilor fiscale;
    în temeiul deciziilor aprobate de către autorităţile competente pentru obligaţiile fiscale ale contribuabililor reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, organele fiscale vor efectua înscrierile de rigoare, determinînd sumele restanţelor spre anulare în modul expus la punctul 3 al prezentului Regulament, aplicînd criteriul cronologic în raport cu data intrării în vigoare a deciziilor respective.
[Pct.5 al.3) modificat prin erata MO107-11/27.07.07 pag.81]
    6. Pe măsura reflectării în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat a anulării sumelor restanţelor supuse amnistiei fiscale, organele fiscale, corespunzător razelor de deservire pe care le administrează, la solicitarea contribuabilului sau a reprezentantului acestuia, vor elibera certificatele ce atestă sumele supuse anulării (suma totală fiind specificată conform componentelor bugetare, codurilor clasificaţiei veniturilor bugetare şi felurilor de plăţi) pentru obligaţiile aferente bugetului de stat şi fondului asigurării obligatorii de asistenţă medicală, precum şi pentru obligaţiile aferente bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale, în cazul aprobării diciziilor corespunzătoare ale autorităţilor competente.
    7. Reflectarea în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat a anulării sumelor restanţelor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat se efectuează în temeiul informaţiei transmise în mod electronic de către Casa Naţională de Asigurări Sociale.
    8. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat va asigura transmiterea, în termen de pînă la 1 august 2007, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină a informaţiei privind cuantumul restanţelor anulate aferente fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Anexa nr.2
la Hotărîrea Guvernului nr.638
din 8 iunie 2007


REGULAMENT
cu privire la modalitatea efectuării amnistiei fiscale
a restanţelor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat

I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul cu privire la modalitatea efectuării amnistiei fiscale a restanţelor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat (în continuare - Regulament) este elaborat în conformitate cu articolul II al Legii nr.111-XVI din 27 aprilie 2007 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.62-66, art.300).
II. Modalitatea efectuării amnistiei fiscale a restanţelor
aferente bugetului asigurărilor sociale de stat
    2. Casa Naţională de Asigurări Sociale, în mod centralizat, conform informaţiei reflectate în sistemul de evidenţă al caselor teritoriale de asigurări sociale, în baza dării de seamă pe trimestrul I al anului 2007 ( forma 4 BASS), va întocmi listele subiecţilor amnistiei fiscale - contribuabili la bugetul asigurărilor sociale de stat, care au admis restanţe, conform situaţiei din 1 ianuarie 2007, la contribuţiile de asigurări sociale de stat, la majorările de întîrziere şi la amenzile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat, neachitate la 1 aprilie 2007, inclusiv amînate şi eşalonate (reeşalonate), potrivit legislaţiei în vigoare.
    3. Listele subiecţilor amnistiei fiscale vor fi transmise caselor teritoriale de asigurări sociale pentru a fi verificate transferurile bancare, efectuate de către contribuabilii incluşi în liste, în perioada 1 aprilie 2007 - 11 mai 2007, şi restanţele reflectate în sistemul de evidenţă al Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), conform situaţiei din 1 ianuarie 2007, cu scopul actualizării sumei restanţelor neachitate la data punerii în aplicare a legii nominalizate.
    4. Reflectarea în sistemul de evidenţă al CNAS a înscrierilor privind efectuarea amnistiei are loc în baza listelor verificate cu sumele restanţelor neachitate, precizate la data punerii în aplicare a legii nominalizate, în forma elaborată de către CNAS. Listele nominalizate se tipăresc pe hîrtie în doua exemplare identice, se numerotează, se coase si se sigilează, se autentifică prin semnătura persoanei responsabile de întocmirea listelor şi prin semnătura conducătorului subdiviziunii, şi se aprobă prin semnătura preşedintelui CNAS.
    5. Restanţele la contribuţiile de asigurări sociale de stat, la majorările de întîrziere şi la amenzile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat, conform situaţiei din 1 ianuarie 2007, depistate în urma actelor de control şi nereflectate în sistemul de evidenţă al CNAS pînă la 11 mai 2007, nu se vor reflecta în sistemul de evidenţă al CNAS.
III. Dispoziţii finale
    6. Prin derogare de la prevederile articolului 188 din Codul fiscal, nu se vor accepta dări de seamă fiscale corectate, prezentate pentru perioadele fiscale de pînă la 1 ianuarie 2007.
    7. Perioadele de activitate a persoanelor fizice şi a persoanelor asigurate, realizate pînă la 1 ianuarie 2007 la instituţii, întreprinderi şi organizaţii, asupra cărora se extinde acţiunea prevederilor capitolului IV al Legii nr.1164-XIII din 24 aprilie 1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal, se consideră perioade contributive ce servesc drept temei pentru realizarea dreptului la asigurări sociale de stat.
    8. La aplicarea impozitului pe venit, venitul obţinut ca urmare a anulării restanţelor la contribuţiile de asigurări sociale de stat, la majorările de întîrziere şi la amenzile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat se consideră venit neimpozabil.