HBNA201/2007
ID intern unic:  325079
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 201
din  09.08.2007
cu privire la aprobarea Instrucţiunii cu privire la plasarea, circulaţia
 şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi
Publicat : 31.08.2007 în Monitorul Oficial Nr. 136-140     art Nr : 533     Data intrarii in vigoare : 09.09.2007
    Abrogată prin HBN96 din 17.05.13, MO125-129/14.06.13 art.887; în vigoare 01.07.13

   
MODIFICAT
   
HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603
    HBN139 din 31.07.08, MO171-173/12.09.08 art.496

ÎNREGISTRAT:

Ministerul Justiţiei
al Republicii Moldova
_______________ Vitalie PÎRLOG
nr. 503din 21 august 2007 

    În scopul aducerii în concordanţă cu prevederile Legii cu privire la datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat nr.419-XVI din 22.12.2006, în temeiul art.11, 26 şi 40 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    I. Se aprobă Instrucţiunea cu privire la plasarea, circulaţia şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi (se anexează).
   II. Se abrogă hotărîrea  Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, proces-verbal nr.2 din 20 ianuarie 1995, cu privire la aprobarea Instrucţiunii cu privire la plasarea, circulaţia şi răscumpărarea hîrtiilor de valoare de stat în formă de înscrieri în conturi (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.65-66/82 din 10.10.1996) cu modificările şi completările ulterioare.
    III. Prezenta hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi intră în vigoare la data de 9 septembrie 2007.

    Preşedintele
    Consiliului de administraţie al
    Băncii Naţionale a Moldovei                                         Leonid TALMACI


    Nr. 201. Chişinău, 9 august 2007.


    Aprobat                                                         Aprobat
    prin Hotărîrea Consiliului de administraţie        Ministerul Finanţelor al
    al Băncii Naţionale a Moldovei                       Republicii Moldova
                                                                          Ministru _________ Mihail Pop
    nr. 201 din 9 august 2007                               nr. 08/3-1/308 din 10 august 2007

INSTRUCŢIUNE
cu privire la plasarea, circulaţia şi răscumpărarea valorilor
mobiliare
de stat în formă de înscrieri în conturi
    Prezenta Instrucţiune este elaborată în conformitate cu Legea nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat şi Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei şi reglementează plasarea, circulaţia şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi.
Capitolul I. Dispoziţii generale
    1. În sensul prezentei Instrucţiuni, noţiunile utilizate semnifică:
   Activitate de creator al pieţei (market-maker) - gen de activitate comercială, care se desfăşoară prin anunţul simultan al preţurilor de cumpărare şi vînzare pentru o anumită cantitate de valori mobiliare cu obligaţiunea de a cumpăra şi vinde aceste valori mobiliare la preţurile anunţate.
    Bonuri de trezorerie (în continuare BT) - valori mobiliare de stat emise cu scont şi răscumpărate la valoarea lor nominală la scadenţă, avînd termenul de circulaţie pînă la un an (termen scurt).
    Dealer primar - banca care deţine cont curent la Banca Naţională a Moldovei şi a încheiat cu aceasta Acordul cu privire la îndeplinirea funcţiilor de dealer primar pe piaţa valorilor mobiliare de stat dematerializate (anexa nr.16) şi desfăşoară activitate de creator al pieţei.
    Investitor - persoană fizică sau juridică, rezident sau nerezident al Republicii Moldova, în numele căreia dealerul primar prezintă cererea pentru participarea la licitaţia de vînzare a valorilor mobiliare de stat. Numai dealerii primari pot prezenta cereri în numele investitorilor.
    Obligaţiuni de stat (în continuare OS) – valori mobiliare de stat emise cu scont, la valoarea nominală sau cu primă, pe termen mediu şi lung, cu o rată fixă sau flotantă a dobînzii, dobînda (cupoanele) fiind plătită periodic şi răscumpărate la valoarea lor nominală la scadenţă.
    Participant – banca  sau Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar (în continuare – Fondul de garantate a depozitelor), care deţine cont curent la Banca Naţională a Moldovei şi a încheiat cu aceasta Acordul de participant la piaţa primară a valorilor mobiliare de stat dematerializate (anexa nr.17).
    Primă – diferenţa dintre preţul valorii mobiliare de stat la momentul plasării şi valoarea ei nominală, dacă preţul este mai mare decît valoarea nominală.
    Scont – diferenţa dintre preţul valorii mobiliare de stat la momentul plasării şi valoarea ei nominală, dacă preţul este mai mic decît valoarea nominală.
    Termen mediu – perioadă de la un an pînă la 5 ani inclusiv.
    Termen lung - perioadă mai mare de 5 ani.
    Valoare mobiliară de stat (în continuare VMS) – instrument al datoriei de stat emis în formă de titlu financiar negociabil.
    Valoare nominală -  valoarea declarată a unei valori mobiliare ce urmează a fi plătită la scadenţă.
    2. Plasarea VMS în circulaţie se efectuează de către Ministerul Finanţelor sub formă de bonuri de trezorerie şi obligaţiuni de stat. Valoarea nominală a unei VMS este 100 lei. 
    Caracteristicile (valoarea nominală, tipul şi periodicitatea plăţii dobînzii), precum şi modalitatea de plasare, de plată a cupoanelor şi de răscumpărare a obligaţiunilor de stat sunt stipulate în Condiţiile de plasare, circulaţie şi răscumpărare a obligaţiunilor de stat cu dobînda fixă/flotantă şi Comunicatele oficiale de plasare a VMS.
    Fiecărei emisiuni a VMS, Ministerul Finanţelor îi atribuie un număr de înregistrare de stat, conform anexei nr.14.
    3. Rata anuală a dobînzii la BT depinde de mărimea scontului şi se determină după următoarea formulă:
Pr - Pc           365
————- * ——— * 100,
Pc       T
    unde:
    Pr - preţul de răscumpărare a BT;
    Pc - preţul de cumpărare a BT;
    T - perioada de circulaţie a BT (în 3 zile).
    Rata dobînzii la OS depinde de preţul de cumpărare a obligaţiunii, de mărimea cupoanelor şi de periodicitatea plăţii acestor cupoane şi se determină din următoarea     formulă:
C1                      C2                                    Cn + N
P =   —————— + —————— +..... +     —————— ,
(1 + r)t1/365      (1 + r)t2/365                   (1 + r)tn/365
    unde:
    P - preţul obligaţiunii de stat (include cuponul acumulat), (în lei);
    Cn - mărimea cuponului “n” (în lei);
    N - valoarea nominală a OS;
    r - rata dobînzii la OS;
    tn - numărul de zile pînă la plata cuponului “n”.
    4. VMS se emit în formă de înscrieri în conturi, nu se tipăresc blanchete speciale din hîrtie.
    5. Plasarea VMS pe piaţa primară se efectuează prin intermediul licitaţiilor desfăşurate de către Banca Naţională a Moldovei în baza Dispoziţiei Ministerului Finanţelor.
     Ministerul Finanţelor, în coordonare cu BNM, trimestrial, va elabora şi aproba graficul desfăşurării licitaţiilor de vînzare a VMS. Ministerul Finanţelor poate preciza volumele oferite şi termenul de circulaţie a VMS, informînd BNM şi publicul cu 5 (cinci) zile calendaristice pînă la data desfăşurării licitaţiilor. În cazuri excepţionale, Ministerul Finanţelor poate desfăşura licitaţii suplimentare de plasare a VMS în limitele prevăzute de Legea bugetului de stat pentru anul respectiv.
    6. Vînzarea VMS la licitaţie se efectuează prin satisfacerea cererilor de cumpărare a VMS depuse de către participanţii la licitaţie.
    7. La licitaţii participă dealerii primari şi participanţii.
    Dealerii primari pot participa la licitaţie în numele şi din cont propriu, precum şi din contul mijloacelor investitorilor, la cererea acestora.
    Participanţii pot depune cereri la licitaţii numai în numele şi din cont propriu.
    8. Se admite deţinerea de către un dealer primar, participant sau investitor a cel mult 50 % din volumul  valorilor mobiliare de stat cu acelaşi număr de înregistrare ISIN, propuse spre vînzare pe piaţa primară sau aflate în circulaţie.
     În cazul depăşirii acestei norme dealerul primar, participantul sau investitorul este obligat să vîndă VMS în suma ce depăşeşte limita stabilită în timp de 5 zile lucrătoare de la data depăşirii acesteia.
     [Pct.8 al.2) modifcat prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
    În vederea asigurării respectării prevederilor prezentului punct, Banca Naţională a Moldovei poate întreprinde următoarele măsuri:
    a) să solicite informaţiile necesare de la dealerii primari;
    b) să respingă cererea depusă de către dealerul primar / participant, în cazul depăşirii limitei stabilite în prezentul punct;
    c) să nu admită dealerul primar / participantul / investitorul la una sau mai multe licitaţii ulterioare pînă la conformarea de către acesta cerinţelor prezentului punct, dealerii primari fiind informaţi despre decizia Băncii Naţionale printr-un aviz (anexa nr.18);
    d) alte măsuri, conform legislaţiei în vigoare.
    [Pct.8 al.3) introdus prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
    9. Banca Naţională a Moldovei în conformitate cu Criteriile de selectare a băncilor în calitate de dealeri primari şi de evaluare a activităţii lor (anexa nr.3) determină şi modifică lista dealerilor primari. Banca Naţională, trimestrial, analizează activitatea dealerilor primari şi, în caz de nerespectare a Criteriilor, poate face notificări şi avertismente în scris sau, la discreţia sa, poate suspenda pe o perioadă sau rezilia Acordul cu privire la îndeplinirea funcţiilor de dealer primar.
    În cazul suspendării Acordului de dealer primar, banca va putea redobîndi calitatea de dealer primar numai după expirarea a trei luni de la rezilierea Acordului, făcînd o  adresare către BNM, cu expunerea intenţiilor şi posibilităţilor băncii, inclusiv celor financiare şi tehnice, de a activa pe viitor în calitate de dealer primar pe piaţa valorilor mobiliare de stat. Totodată banca va demonstra o activitate bună pe piaţa VMS într-o perioadă de 3 luni, procurînd VMS în portofoliul propriu.
Capitolul II. Comisia de licitaţie pentru organizarea
şi desfăşurarea licitaţiilor de vînzare a valorilor
 mobiliare de stat

    10. În scopul desfăşurării licitaţiilor de vînzare a VMS, se creează Comisia de licitaţie, care include trei reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi doi reprezentanţi împuterniciţi ai Ministerului Finanţelor.
    Membrii Comisiei de licitaţie din partea Ministerului Finanţelor sînt delegaţi cu dreptul de a determina condiţiile de satisfacere a cererilor depuse la licitaţie.
    11. Din componenţa Comisiei de licitaţie fac parte:
    preşedintele - prim-viceguvernatorul/viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei;
    vicepreşedintele – ministrul/viceministrul finanţelor care patronează Direcţia angajamente interne.
    În cazul absenţei ministrului şi viceministrului finanţelor, funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de licitaţie va fi exercitată de către directorul Direcţiei generale datorii publice;
    membrii permanenţi:
    directorul Departamentului operaţiuni de piaţă al Băncii Naţionale a Moldovei;
    şeful Direcţiei operaţiuni de piaţă a Băncii Naţionale a Moldovei;
    şeful Direcţiei angajamente interne a Ministerului Finanţelor.
    12. În cazul absenţei unuia din membrii Comisiei de licitaţie, Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor vor numi, respectiv, înlocuitorul.
    13. Principalele sarcini ale Comisiei de licitaţie sînt:
    - organizarea licitaţiilor de vînzare a VMS;
    - determinarea condiţiilor referitoare la preţuri şi luarea deciziei privind satisfacerea cererilor depuse;
    - satisfacerea cererilor depuse la licitaţie în volum mai mic sau mai mare decît volumul ofertei indicat în Comunicatul oficial de plasare a valorilor mobiliare de stat;
    - efectuarea controlului asupra respectării regulilor şi condiţiilor de desfăşurare a licitaţiilor;
    - analiza rezultatelor licitaţiei desfăşurate.
    14. Comisia de licitaţie dispune de dreptul, în cazuri excepţionale, de a satisface cererile depuse la licitaţie într-un volum mai mare, cu maximum 30 % de la volumul ofertei indicat în Comunicatul oficial de plasare a valorilor mobiliare de stat.
Capitolul III. Modul de desfăşurare a licitaţiei
    15. Ministerul Finanţelor prezintă la Banca Naţională a Moldovei:
    - cu 5 zile calendaristice pînă la începutul trimestrului următor graficul desfăşurării licitaţiilor de vînzare a VMS;
    - cu 5 zile calendaristice pînă la data desfăşurării licitaţiei (în cazul licitaţiilor suplimentare cel tîrziu în ziua precedentă zilei desfăşurării licitaţiei) Dispoziţia de desfăşurare a  licitaţiei (Anexa nr.2) şi Comunicatul oficial de plasare a VMS (anexa nr.12).
    După primirea de la Ministerul Finanţelor a Dispoziţiei şi a Comunicatului oficial de plasare a valorilor mobiliare de stat Banca Naţională a Moldovei cu 4 zile pînă la desfăşurarea licitaţiei (în cazul licitaţiilor suplimentare cel tîrziu în ziua desfăşurării licitaţiei cu una oră pînă la desfăşurarea licitaţiei) expediază dealerilor primari şi participanţilor Comunicatul oficial de plasare a valorilor mobiliare de stat prin intermediul componentei de transport a sistemului automatizat de plăţi interbancare (SAPI) sau, în cazuri excepţionale, dacă componenta de transport nu va fi accesibilă, prin fax. Concomitent, Banca Naţională a Moldovei şi Ministerul Finanţelor publică  Comunicatul oficial de plasare a VMS pe paginile oficiale web.
    16. Cererile de participare la licitaţiile de vînzare a VMS, perfectate separat pe fiecare număr de înregistrare (ISIN) al VMS, se expediază în ziua desfăşurării licitaţiei de către dealerii primari şi participanţii Departamentului operaţiuni de piaţă al Băncii Naţionale a Moldovei, utilizînd sistemul “Mesaje interbancare”, prin componenta de transport a SAPI.
    În cazul imposibilităţii expedierii cererii prin sistemul “Mesaje interbancare”, poate fi utilizat:
    - suportul magnetic conform standardului stabilit în aplicaţia “Mesaje interbancare”, versiunea “Bănci comerciale”, cu prezentarea simultană a documentului original;
    - suportul hîrtie legalizat, cu semnătura conducătorului băncii/ Fondului de garantare a depozitelor şi amprenta ştampilei.
    În situaţia în care dealerul primar/participantul a transmis cererile de participare la licitaţii printr-o altă modalitate decît cea prevăzută la alineatul unu al acestui punct, acesta va prezenta explicaţii în scris la Banca Naţională, indicînd motivul.
   17. Cererea pentru bonurile de trezorerie şi obligaţiunile de stat cu dobînda fixă se perfectează în strictă conformitate cu modelul stabilit în anexa nr.4, iar pentru obligaţiunile de stat cu dobînda flotantă - în conformitate cu modelul stabilit în anexa nr.4a, care va avea următoarele părţi:
    Partea I. Din cont propriu - cereri competitive, cereri necompetitive;
    Partea II. La cererea şi din contul investitorilor - cereri competitive, cereri necompetitive.
    18. Cererile competitive sînt cereri depuse din partea dealerilor primari, participanţilor sau din partea investitorilor, care sînt adjudecate utilizînd una din următoarele metode:
    - metoda preţurilor multiple (în cazul licitaţiilor de vînzare a BT şi OS cu dobînda fixă) - cererile se satisfac la preţurile propuse de către depunători;
    - metoda preţului unic (în cazul licitaţiilor de vînzare a OS cu dobînda flotantă) - cererile se satisfac la marja maximă, propusă de depunători, care nu poate depăşi marja maximă anunţată în Comunicatul oficial de plasare a valorilor mobiliare de stat.
    19. Cererile necompetitive pot fi depuse de către dealerii primari atît din cont propriu, cît şi la cererea şi din contul investitorilor fără indicarea preţului/marjei şi sînt satisfăcute în cazul licitaţiilor la preţuri multiple - la preţul mediu ponderat al cererilor competitive satisfăcute la licitaţie, iar în cazul licitaţiilor la preţ unic - la marja maximă acceptată.
    Cererea necompetitivă depusă din cont propriu de către dealerul primar nu poate depăşi 50 la sută din volumul cererii competitive solicitate din cont propriu, totodată nu va depăşi 300 mii lei la valoarea nominală pentru fiecare număr de înregistrare (ISIN) al VMS.
    Cererea necompetitivă depusă din partea unui investitor nu poate depăşi 300 mii lei la valoarea nominală pentru fiecare număr de înregistrare (ISIN) al VMS.
    20. Dealerul primar este în drept să indice în cerere pînă la 5 variante de preţuri/marjă în nume propriu şi un număr nelimitat de variante de preţuri/marjă - la cererea investitorilor.
    Cererile investitorilor străini se indică în cererea depusă de dealerul primar în partea II în rînduri separate, indicînd la rubrica “Notă”, denumirea investitorului şi ţara de reşedinţă.
    Participantul este în drept să indice în cerere pînă la 5 variante de preţuri/marjă în numele propriu şi din cont propriu.
    21. Cererile se recepţionează la Departamentul operaţiuni de piaţă al Băncii Naţionale a Moldovei pînă la ora 10.00 şi se înregistrează pe măsura primirii în Tabelul de înregistrare al cererilor (anexa nr.5). Cererile primite în termenul stabilit nu pot fi substituite după ora limită de recepţionare a cererilor, acestea constituind angajamente ferme din partea participanţilor la licitaţii. Dacă dealerul primar/participantul depune la o licitaţie  mai multe cereri, în vigoare este ultima cerere recepţionată de BNM pînă la ora limită.
    În cazul prezentării cererii de participare la licitaţie pe suport hîrtie sau pe suport magnetic la BNM în termenul stabilit, se consideră ora primirii cererii - ora înregistrării ei în sistemul automatizat al BNM.
    Cererile recepţionate după ora 10.00, precum şi cererile perfectate cu abateri de la reguli şi erori nu se admit la licitaţie. Totodată, în rubrica “Notă” din Tabelul de înregistrare al cererilor (anexa nr.5) se face înscrierea “acceptată” sau “respinsă”. Participanţilor la licitaţie li se transmite avizul privind înregistrarea sau respingerea cererii la licitaţie, indicînd motivul refuzului (anexele nr.6 şi 6a). Persoana autorizată a dealerului primar/participantului va urmări recepţionarea avizului privind înregistrarea cererii în timp util de la expedierea cererii.
    22. Cererile primite şi acceptate se înregistrează în Lista generală preliminară a înregistrării cererilor în ordinea descrescîndă a preţurilor propuse (anexa nr.7) sau în ordinea crescîndă a marjei solicitate (anexa nr.7a).
    23. În baza Listei generale preliminare, pentru a lua decizia cu privire la satisfacerea cererilor competitive şi necompetitive se perfectează Anexa A a Programului determinării rezultatelor licitaţiei de vînzare a valorilor mobiliare de stat emise în formă de înscrieri în conturi - pentru BT şi OS cu dobînda fixă, conform anexei nr.8, iar pentru OS cu dobînda flotantă, conform anexei nr.8b. Cererile competitive ale dealerilor primari şi participanţilor se sortează în ordinea descrescîndă/crescîndă, începînd cu preţul maxim/ marja minimă şi terminînd cu preţul minim/marja maximă şi se includ în partea I a Programului.
    Partea II a Programului include cereri necompetitive ale fiecărei bănci propuse în suma totală.
    24. Rezultatele licitaţiei se determină de către Comisia de licitaţie după expirarea timpului de recepţionare a cererilor.
    În cazul în care volumul total al VMS adjudecate la licitaţie este egal sau mai mare decît volumul oferit de Ministerul Finanţelor, cererile necompetitive vor fi satisfăcute  în volum ce nu depăşeşte 35 % din volumul total adjudecat. Cererile necompetitive pot fi vîndute în volum mai mare de 35 % din suma cererilor satisfăcute dacă suma totală a cererilor depuse la licitaţie este mai mică decît oferta şi suma cererilor competitive depuse sau satisfăcute este mai mică de 65 % de la volumul total adjudecat.
    În cazul în care cererile necompetitive înaintate depăşesc volumul maxim admis spre adjudecare pentru cererile necompetitive, acestea pot fi satisfăcute parţial, proporţional volumului cererii depuse.
    Cererile competitive se acceptă începînd cu preţul maxim/marja minimă în direcţia succesivă a preţurilor mai joase / marjelor mai mari pînă se ajunge la volumul VMS oferit spre vînzare de Comisia de licitaţie ca un volum suficient pentru determinarea justă a preţului / marjei valorilor mobiliare.
    Cererile cu preţul minim / marja maximă acceptat(ă), la necesitate, se distribuie proporţional conform prevederilor punctului  25 din prezenta Instrucţiune.
    25. În cazul cînd suma cererilor competitive depuse la licitaţii depăşeşte oferta Ministerului Finanţelor distribuirea proporţională a cererilor depuse la preţul minim/marja maximă se efectuează în modul următor:
    - se calculează procentul de distribuire proporţională conform căruia vor fi satisfăcute cererile depuse la preţul minim (marja maximă):
Vc-Vs          
k = ———  * 100,
VPa          
    unde:
    k - procentul de distribuire proporţională;
    Vc - volumul valorilor mobiliare de stat la valoarea nominală destinat satisfacerii cererilor competitive;
    Vs - volumul valorilor mobiliare de stat la valoarea nominală vîndute conform cererilor cu preţuri mai înalte/marje mai joase decît preţul minim/marja maximă;
    VPa - volumul total al valorilor mobiliare de stat la valoarea nominală conform cererilor depuse la preţul minim/ marja maximă:
    - se determină volumul valorilor mobiliare de stat vîndute conform cererii depuse la preţul minim/ marja maximă:
k * Cd
Cs = ——— ,
100
    unde:
    Cs - volumul valorilor mobiliare de stat la valoarea nominală vîndute conform cererii depuse la preţul minim/marja maximă (valoarea Cs se rotunjeşte pînă la ordinul sutelor);
    Cd - volumul valorilor mobiliare de stat la valoarea nominală specificate în cererea la preţul minim/marja maximă.
    26. Cererile necompetitive acceptate de Comisia de licitaţie sunt satisfăcute în cazul licitaţiilor cu preţ unic – la marja maximă acceptată, iar în cazul licitaţiilor cu preţuri multiple  - la preţul mediu ponderat al cererilor competitive acceptate la licitaţia curentă determinat în modul următor:

  

 

n

PiNi

i=1

Pmp

=

---------

 

 

n

Ni

i=1


    unde:
    Pmp- preţul mediu ponderat al VMS conform cererilor competitive satisfăcute;
    Pi - preţul valorii mobiliare de stat indicat în cererea competitivă satisfăcută;
    Ni - cantitatea valorilor mobiliare de stat depuse la preţul propus în cererea competitivă satisfăcută.
    27. În cazul în care la licitaţiile desfăşurate după metoda preţurilor multiple nu sînt depuse cereri competitive sau sînt depuse în volum mai mic de 25% din volumul ofertei, Comisia de licitaţie satisface cererile necompetitive  la preţul mediu ponderat de la licitaţia precedentă, în cazul în care preţul mediu ponderat la licitaţia precedentă este mai jos decît preţul mediu ponderat la licitaţia curentă.
    28. În baza deciziei luate de către Comisia de licitaţie se perfectează Anexa B a Programului determinării rezultatelor licitaţiei de vînzare a valorilor mobiliare de stat, în cazul licitaţiilor după metoda preţurilor multiple - conform anexei 8a, în care se indică preţul minim limită al cererilor competitive, iar în cazul licitaţiilor după metoda preţului unic - conform anexei 8c, în care se indică marja maximă.
    Programele de determinare a rezultatelor licitaţiei se perfectează în două exemplare: unul pentru Banca Naţională şi altul pentru Ministerul Finanţelor.
    Pe suma totală a VMS vîndute la licitaţie Ministerul Finanţelor eliberează Băncii Naţionale un Certificat global (anexa nr. 1).
    29. După încheierea licitaţiei, în aceeaşi zi, Banca Naţională (DOP) expediază participanţilor la licitaţie prin intermediul componentei de transport a SAPI sau, în cazuri excepţionale, prin fax avizele de cumpărare a VMS (anexa nr.9/anexa nr.9a) şi Comunicatul oficial despre rezultatele licitaţiei (anexa nr.15/anexa nr.15a/anexa nr.15b).
     291. La solicitarea Băncii Naţionale dealerii primari expediază cel tîrziu în prima zi lucrătoare după data licitaţiei pînă la orele 10:00 lista investitorilor rezidenţi care au procurat VMS la licitaţie conform anexei nr.19.
    În cazul în care investitorul a procurat la licitaţie mai mult de 50 la sută din VMS cu acelaşi număr de înregistrare ISIN, Banca Naţională, în prima zi lucrătoare după data licitaţiei, informează despre aceasta dealerii primari respectivi printr-un aviz (anexa nr.20).
    [Pct.291 introdus prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
    30. A doua zi după data desfăşurării licitaţiei sau la o altă dată indicată în Comunicatul oficial de plasare a VMS, dealerii primari şi participanţii sînt obligaţi să asigure disponibilitatea de mijloace băneşti suficiente pe conturile de decontare la BNM către începutul etapei “Efectuarea plăţilor şi a compensării” a zilei operaţionale a SAPI  în suma totală a cererilor satisfăcute.
    31. Banca Naţională a Moldovei a doua zi după data desfăşurării licitaţiei sau la o altă dată indicată în Comunicatul oficial de plasare a VMS percepe prin emiterea ordinului de plată în numele băncii/Fondului plata pentru VMS de pe conturile de decontare ale dealerilor primari şi participanţilor, ale căror cereri au fost satisfăcute în volum deplin sau parţial, pentru trecerea ei ulterioară în contul curent unic trezorerial, deschis la Banca Naţională a Moldovei.
    Data emiterii VMS (data transferării mijloacelor băneşti Ministerului Finanţelor) indicată în Comunicatul oficial de plasare a valorilor mobiliare de stat se consideră data cumpărării VMS şi de la această dată se calculează perioada de maturitate a VMS.
    În baza Dărilor de seamă despre totalurile licitaţiei (Anexa nr.13), după perceperea mijloacelor băneşti respective, Banca Naţională a Moldovei înregistrează dreptul de proprietate asupra VMS în sistemul de înscrieri în conturi la BNM.
    32. În caz de neîndeplinire de către dealeri primari sau participanţi a condiţiilor prevăzute la punctul 30 al prezentei Instrucţiuni, ei plătesc o penalitate în sumă de 0,5% din suma restantă aferentă cererilor satisfăcute pentru fiecare zi expirată.
    33. Banca Naţională a Moldovei şi Ministerul Finanţelor publică pe paginile oficiale web informaţia despre rezultatele licitaţiei.
Capitolul IV. Răscumpărarea valorilor
 mobiliare de stat şi plata dobînzilor aferente

    34. Răscumpărarea VMS, plata dobînzilor (cupoanelor) la obligaţiunile de stat se efectuează de către Ministerul Finanţelor prin intermediul Băncii Naţionale în conformitate cu condiţiile emisiunii VMS.
    35. Banca Naţională a Moldovei în ziua scadenţei şi/sau data plăţii dobînzilor, dar numai după primirea de la Ministerul Finanţelor a mijloacelor băneşti aferente, va trece în conturile deschise la Banca Naţională a Moldovei ale dealerilor primari şi participanţilor suma transferată de către Ministerul Finanţelor pentru răscumpărarea VMS şi/sau achitarea dobînzilor (cupoanelor) aferente obligaţiunilor de stat.
    Dacă data la care urmează să se efectueze una din plăţile aferente valorii mobiliare de stat este o zi nelucrătoare, plata se va efectua în prima zi lucrătoare imediat următoare, fără dobîndă suplimentară.
Capitolul V. Modul de activitate a dealerilor
primari cu clienţii

   36. Dealerul primar va aduce la cunoştinţa investitorilor potenţiali informaţia despre piaţa VMS prin afişarea Comuni­catelor oficiale de plasare a VMS şi despre rezultatele licitaţiilor recente.
   
De asemenea, dealerul primar va informa investitorii potenţiali despre necesitatea respectării limitei de procurare a VMS cu acelaşi număr de înregistrare ISIN şi prin intermediul altor dealeri primari.
    [Pct.36 al.2) introdus prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
   37. Dealerul primar primeşte cererile investitorilor de cumpărare a VMS (anexa nr.10/ anexa nr.11) din momentul comunicării condiţiilor de desfăşurare a licitaţiei ordinare. Primirea cererilor se încheie în ajunul zilei desfăşurării licitaţiei.
    38. Funcţionarul băncii înscrie cererea investitorului în registrul evidenţei cererilor primite şi îi eliberează un aviz analogic formei expuse la anexa nr.6.
    Dealerul primar are dreptul să respingă cererea de cumpărare a VMS, dacă ea este perfectată cu abateri de la normele stabilite.
    Dealerul primar nu va accepta cereri necompetitive depuse de către investitor în volum mai mare de 300 mii lei pentru VMS cu acelaşi număr de inregistrare (ISIN).
   39. Dealerii primari generalizează cererile primite de la investitori şi în ziua desfăşurării licitaţiei prezintă cererea cumu­lativă la Banca Naţională a Moldovei (anexa nr.4/anexa 4a).
    40. Pînă în ziua desfăşurării licitaţiei, dealerul primar încasează mijloacele băneşti ale investitorilor care au prezentat cereri de participare la licitaţie.
    Conform înţelegerilor dintre dealeri primari şi investitori asupra încasărilor mijloacelor sus-menţionate, dealerii primari sînt în drept:
    1) să rezerveze mijloacele depuse de investitori în suma cererilor;
    2) să perceapă în mod incontestabil suma cererilor satisfăcute de pe conturile curente ale investitorilor conform rezultatelor licitaţiei, conform contractelor încheiate.
    41. Mijloacele investitorilor rezervate la cererile nesatisfăcute trebuie rambursate de către dealerii primari investitorilor timp de o zi după primirea de la Banca Naţională a Moldovei a avizului despre cererile satisfăcute.
    42. Dealerul primar este responsabil pentru distribuirea proporţională a cererilor depuse la licitaţii pentru clienţii săi la procentul anunţat de Banca Naţională.
    43. Dealerul primar ţine evidenţa VMS procurate din contul mijloacelor investitorilor în nivelul II al Sistemului de înscrieri în conturi ale valorilor mobiliare în conformitate cu Regulamentul Băncii Naţionale a Moldovei nr. 9/08 din 2 februarie 1996.
    44. Dealerul primar va trece la conturile investitorilor sumele VMS răscumpărate la valoarea nominală şi dobînzile la obligaţiunile de stat, cel mai tîrziu în termen de o zi lucrătoare după scadenţă.
    45. Banca-dealer primar nu va accepta cereri de la investitori pe piaţa primară şi nu va efectua tranzacţii pe piaţa secundară, în cazul în care ea dispune de informaţia că operaţiunea dată va duce la deţinerea de către un investitor a unui volum ce depăşeşte limita stipulată la punctul 8 din prezenta Instrucţiune. În acest scop, fiecare dealer primar va solicita de la investitor declaraţia scrisă privind conformarea acestei limite.
    
[Pct.45 al.1) modificat prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
    Dealerul primar este obligat să informeze investitorul despre obligaţia acestuia de a vinde VMS procurate peste limita stabilită.
    Investitorii care sunt clienţi ai dealerului primar trebuie să fie înştiinţaţi de către acesta că Banca Naţională, în vederea exercitării atribuţiilor sale, poate dezvălui numele investitorilor care nu s-au conformat cerinţelor punctului 8 al prezentei Instrucţiuni.
   
[Pct.45 al.(2-3) introduse prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
    46. Fiecare dealer primar este obligat la prima solicitare a altui dealer primar şi a clienţilor să organizeze tranzacţionarea VMS pe piaţa secundară la ratele dobînzii de piaţă, în funcţie de nivelul riscului care este disponibil să şi-l asume.
    47. Dealerul primar poate să efectueze tranzacţii cu VMS în numele şi din contul clientului numai la dispoziţia confirmată prin semnătura în scris sau semnătura digitală a acestuia. În cazul în care dispoziţia clientului a fost executată sau nu a putut fi îndeplinită, dealerul primar este obligat să înştiinţeze clientul despre aceasta în termen de o zi, în scris, prin fax sau prin alte metode.
   Dealerul primar va asigura clientului o bună execuţie a tranzacţiei în condiţiile existente ale pieţei. Contactul cu clienţii trebuie să se facă prin toate filialele şi alte subdiviziuni ale dealerului primar de către persoanele respectiv pregătite – agenţii de vînzări (trader-ii), cerinţele faţă de calificarea acestora fiind prevăzute în strategiile şi procedurile interne ale dealerului primar.
Capitolul VI. Modul de circulaţie a valorilor mobiliare
de stat pe piaţa secundară

    48. Tranzacţiile pe piaţa secundară cu VMS emise pe termen scurt vor avea loc pe piaţa extrabursieră, prin intermediul dealerilor primari. Alte instituţii autorizate (participanţi la piaţa primară) pot tranzacţiona VMS pe piaţa secundară doar în/din portofoliul propriu.
    49. Tranzacţiile pe piaţa secundară cu VMS pe termen mediu şi lung vor avea loc pe piaţa extrabursieră, prin intermediul dealerilor primari, şi la Bursa de Valori a Moldovei, în cazul includerii acestor VMS în lista celor aflate în circulaţie la Bursa de Valori.
    50. În scopul menţinerii pieţei secundare dealerul primar este obligat să afişeze cotaţii ferme zilnic în volum minim stabilit la decizia acestuia pentru minimum trei tipuri de VMS recent plasate la licitaţiile pe piaţa primară sau oricare trei tipuri de VMS disponibile în portofoliul propriu.
    Dealerul primar poate afişa cotaţiile respective la obligaţiunile de stat pentru tranzacţionarea lor şi la Bursa de Valori în conformitate cu regulile Bursei de Valori.

Anexa nr.1
CERTIFICAT GLOBAL al emisiunii nr. ______ de valori mobiliare de stat
numărul ISIN ________

     Prezentul Certificat global este perfectat pentru volumul de _______________ _____________________
                                                                                                                    (denumirea valorilor mobiliare de stat, termenul de circulaţie)
    vîndute la licitaţia din “__”___________20__.
    Valorile mobiliare de stat se emit de către Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova conform prevederilor Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat.
    Emisiunea valorilor mobiliare de stat, reprezentate de acest Certificat global, a fost efectuată în volum total de ______________lei, cu următoarele caracteristici:
    Valoarea nominală a unei valori mobiliare de stat                            _____________ lei
    Cantitatea                                                                                      _____________bucăţi
    Data emiterii                                                                                  _____________20__
    Forma emiterii                                                                               înscrieri în conturi
    Data scadenţei fiecărei valori mobiliare                                          _____________20__
    Data scadenţei Certificatului global                                                _____________20__
    Rata anuală a dobînzii *                                                                (fixă  ___% /flotantă)
    Termenele de plată a dobînzii *                                                    _____________20__
                                                                                                       _____________20__
                                                                                                       _____________20__
    Marja maximă stabilită pentru emisiunea dată**                           _____________p.p.
    Rata anuală a dobînzii aferente primului cupon**                          _____________%
    Ratele de dobîndă aferente cupoanelor următoare  vor fi anunţate prin Comunicate oficiale ale Ministerului Finanţelor cu cinci zile înainte de începerea perioadei cuponului respectiv.**
    Dreptul de proprietate asupra valorilor mobiliare de stat se fixează prin înregistrare în cont.
    Circulaţia valorilor mobiliare de stat se efectuează conform Instrucţiunii cu privire la plasarea, circulaţia şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi nr.__________, aprobate de către Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională la ________.
    Ministerul Finanţelor garantează achitarea Certificatului global la data scadenţei.
    Ministerul Finanţelor poate răscumpăra valorile mobiliare de stat, reprezentate de acest Certificat, înainte de scadenţă pe etape.
    Certificatul global este perfectat în trei exemplare identice, un exemplar pentru Ministerul Finanţelor şi două exemplare pentru Banca Naţională a Moldovei.
    Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova            ______________________
                                                                                   (semnătura, numele, prenumele)
    L.Ş.                                                                       “__”____________ 20__
    *se completează numai pentru obligaţiunile de stat
    **se completează numai pentru obligaţiunile de stat cu dobînda flotantă
    Verso:
    Se perfectează după stingere:
    - licitaţia de plasare a avut loc la “__”____________ 20__;
    - răscumpărarea a fost efectuată la “___”___________ 20__ în sumă de____________lei.

    Departamentul Buget, Finanţe şi Contabilitate al BNM         _____________________                
                                                                                                (semnătura, numele, prenumele)                   L.Ş.

Anexa nr.2
DISPOZIŢIE
de desfăşurare a licitaţiilor de plasare
a valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi
    În baza Acordului de agent fiscal din ______________, Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova autorizează Banca Naţională a Moldovei să desfăşoare la     “___”________ 20__ licitaţiile de plasare a valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi şi să transfere mijloacele încasate de la vînzarea acestora în contul  unic trezorerial, deschis la Banca Naţională a Moldovei.
 
Tipul VMS
Numărul emisiunii
Numărul de înregistrare de stat (ISIN)
Termenul de circulaţie
(zile/ani)
Volumul ofertei
(mii lei)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
total

    Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova autorizează următorii colaboratori responsabili, nominalizaţi mai jos, ca membri ai Comisiei de licitaţie, cu dreptul de a determina preţurile de satisfacere a cererilor depuse la licitaţie:
    Numele, prenumele; funcţia; telefon de contact.

    Ministerul Finanţelor                                 _____________________
                                                                       (semnătura, numele, prenumele)
    Dispoziţia a fost primită şi acceptată în volum total de _______mii lei,

    “___”____________ 20__

    Banca Naţională               ______________________
                                            (semnătura, numele, prenumele)
Anexa nr.3
CRITERIILE
de selectare a băncilor în calitate de dealeri primari şi de evaluare a
activităţii lor pe piaţa valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi
    1. Banca activează pe piaţa VMS nu mai puţin de 3 luni, procurînd VMS în portofoliul propriu.
    2. Dispune şi menţine cuantumul capitalului minim stabilit de lege.
      [Pct.2 modifcat prin HBN139 din 31.07.08, MO171-173/12.09.08 art.496]
    3. Faţă de bancă nu sînt aplicate de către BNM măsuri de remediere prin care se interzice atragerea depozitelor.
    4. Dispune de cont curent deschis la Banca Naţională a Moldovei.
    5. Este participant la SIC în BNM şi dispune de un sistem automatizat de înscrieri în conturi la nivelul doi.
    6. Participă la licitaţiile de vînzare a VMS desfăşurate pe piaţa primară, după cum urmează:
    - Dealerii primari, al căror nivel al activelor este mai mare sau egal cu 800 mil.lei, participă la fiecare licitaţie (fiecare număr ISIN) de vînzare a valorilor mobiliare de stat;
    - Dealerii primari, al căror nivel al activelor este mai mic de 800 mil.lei, participă minimum la 50 la sută din numărul total de licitaţii de vînzare a valorilor mobiliare de stat (fiecare număr ISIN) desfăşurate pe parcursul unei luni.
    7. Procură în decursul unui trimestru VMS la valoarea nominală într-un cuantum minim de:
    - 2,0% din volumul mediu trimestrial oferit de Ministerul Finanţelor pe parcursul a patru trimestre precedente - pentru dealerii primari, al căror nivel al activelor este mai  mare sau egal cu 800 mil.lei;
    - 1,0% din volumul mediu trimestrial oferit de Ministerul Finanţelor pe parcursul a patru trimestre precedente - pentru dealerii primari, al căror nivel al activelor este mai  mic de 800 mil.lei.
    8. Contribuie la crearea lichidităţii pieţei secundare a valorilor mobiliare de stat, efectuînd trimestrial tranzacţii în volum minim de 1,5% din volumul total al tranzacţiilor de vînzare / cumpărare efectuate cu VMS în trimestrul precedent de către toţi dealerii primari (cu excepţia operaţiunilor de piaţă deschisă ale BNM).
    9. Banca dispune de o încăpere separată şi personal calificat necesar - cel puţin o persoană, responsabilă de operaţiunile cu valori mobiliare.
    10. Dispune de: telefon, fax, Reuters sau internet.
    Notă:
    * Criteriile pot fi modificate şi completate de Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor după consultare cu Asociaţia Băncilor din Moldova (subdiviziunea respectivă), reieşind din condiţiile pieţei, precum şi a activităţii dealerilor primari pe piaţă.
    ** Punctele 6, 7 şi 8 se referă numai la perioada de activitate ca dealer primar.

Anexa nr.4

         

    anexa 4
Anexa nr.4a

    anexa 4a

Anexa nr.5
    anexa 5
Anexa nr.6

    Banca Naţională a Moldovei     
    _______________
    (denumirea dealerului primar/participantului)
    ___________________
                    (data)

AVIZ

    Cererea Dvs. pentru participare la licitaţia din ________ privind plasarea valorilor mobiliare
    destat în formă de înscrieri în conturi cu termenul de circulaţie_______________
    a fost luată la  evidenţă la ora______ cu numărul de înregistrare _________. (zile sau ani)

    Şeful secţiei ____________________
                      (semnătura, numele, prenumele)
anexa nr.6a



    Banca Naţională a Moldovei                      
    ____________________
    (denumirea dealerului primar/participantului)
    _______________________________
            
(data)

AVIZ

    Vă informăm că cererea Dvs. pentru participare la licitaţia din ________, recepţionată la ora ____,
    privind plasarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi cu termenul de circulaţie __________
    nu a fost acceptată la licitaţie din următoarele motive: ________________________
                                 
                                                                          (zile sau ani)

    _______________________________________________
                                        (motivul refuzului)
    Şeful secţiei ___________________________
                        (semnătura, numele, prenumele)

anexa nr.7

    anexa 7

anexa nr.7a
    anexa 7a
anexa nr.8
    anexa 8
anexa nr.8a
    anexa 8a
anexa nr.8b
    anexa 8b
anexa nr.8c
    anexa 8c
anexa nr.9
    anexa 9
anexa nr.9a
    anexa 9a
anexa nr.10
    anexa 10
    [Anexa nr.10 modificată prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
anexa nr.11
    anexa 11
    [Anexa nr.11 modificată prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]
anexa nr.12
    anexa 12

Anexa nr.12a
COMUNICAT OFICIAL

    Ministerul Finanţelor comunică că rata anuală a dobоnzii ce va fi aplicată pentru calcularea mărimii cuponului, aferent
 obligaţiunilor de stat cu dobînda flotantă cu numărul de înregistrare de stat ISIN _________, emise la data ___________, ce
 urmează să fie plătit la data __________, constituie _________% (rata medie la bonurile de trezorerie de ____zile ____% plus marja ______p.p.)

        Ministerul Finanţelor _____________________
                                               (semnătura, numele, prenumele )
anexa nr.13
    anexa13

   Anexa nr.14
Metoda de calcul a numărului de înregistrare de stat al VMS
în formă de înscrieri în conturi
    Numărul de înregistrare al VMS în formă de înscrieri în conturi, emisă de către Guvernul Republicii Moldova în persoana Ministerului Finanţelor, se atribuie în conformitate cu standardele numărului internaţional de identificare al valorilor mobiliare (ISIN) şi este compus din 12 simboluri.
    Simbolurile unu şi doi sînt reprezentate în formă de litere şi confirmă codul ţării în care emitentul are adresa sa juridică. Pentru Republica Moldova în calitate de cod se folosesc literele “MD”.
    Simbolul trei este exprimat prin cifre şi este atribuit în funcţie de tipul valorii mobiliare emise. Pentru bonuri de trezorerie simbol al tipului este cifra 5, pentru obligaţiuni de stat - 3.
    Simbolurile patru şi cinci reprezintă codul emitentului, care este format din două litere. Pentru Republica Moldova codul emitentului începînd cu a 1000 emisiune de VMS este “RM”.
    Simbolul şase poate fi exprimat prin cifre şi indică termenul pentru care este emisă VMS:
    1 – pînă la un an;
    2 - de la 1 pînă la 5 ani;
    3 - peste 5 ani (cu excepţia VMS emise pe un termen nedefinit);
    4 - cu termen nedefinit.
    Simbolul şapte este un simbol de rezervă care se foloseşte împreună cu simbolurile 8, 9, 10 şi 11 şi indică numărul de ordine al emisiunii VMS.
    Simbolul opt este un simbol de rezervă care se foloseşte împreună cu simbolurile 7, 9, 10 şi 11 şi indică numărul de ordine al emisiunii VMS.
    Simbolul nouă este un simbol de rezervă care se foloseşte împreună cu simbolurile 7, 8, 10 şi 11 şi indică numărul de ordine al emisiunii VMS.
    Simbolul zece este un simbol de rezervă care se foloseşte împreună cu simbolurile 7, 8, 9 şi 11 şi indică numărul de ordine al emisiunii VMS .
    Simbolul unsprezece indică numărul de ordine al emisiunii VMS. El se utilizează împreună cu simbolurile 7, 8, 9, 10 pentru identificarea a 99999 emisiuni de VMS.
    Simbolul doisprezece este o cifră de control şi se calculează conform modulului “Doi plus doi”. Calculul cifrei de control se efectuează în modul următor:
    Operaţia 1.
    Caracterelor alfabetice li se atribuie următoarele valori numerice, conform tabelului 1.

Litera
Valoarea
Litera
Valoarea
Litera
Valoarea
Litera
Valoarea
Litera
Valoarea
A
10
F
15
K
20
P
25
U
30
B
11
G
16
L
21
Q
26
V
31
C
12
H
17
M
22
R
27
W
32
D
13
I
18
N
23
S
28
X
33
E
14
J
19
O
24
T
29
Y
34
 
 
 
 
 
 
 
 
Z
35

    Operaţia 2.
    Dublăm mărimea fiecărei a doua cifră începînd cu prima cifră din dreapta, inclusiv cifrele zero.
    Operaţia 3.
    Sumăm cifrele individuale obţinute în operaţiunea 2.
    Operaţia 4.
    Scădem rezultatul operaţiunii 3 din valoarea următorului număr de ordin superior care se termină cu zero. Cifra obţinută va fi cifra de control. în cazul în care rezultatul     operaţiunii 3 este un număr ce se termină cu zero ( 50,60 etc.), cifra de control este 0.
    Exemplu: Calculul numărului de înregistrare de stat a 1000 emisiuni de bonuri de trezorerie.

 
 
 
 
M
D
5
R
M
1
0
1
0
0
0
 
 
 
 
22
13
5
27
22
1
0
1
0
0
0
 
 
 
 
--------------------------------------------------------
 
 
 
 
21
21
2
12
12
1
2
1
2
1
2
4
2
2
3
10
2
14
2
4
1
0
1
0
0
0

                                                                                    4+2+2+3+1+0+2+1+4+2+4+1+0+1+0+0+0=27; 30-27=3


Cifra 3 este cifra de control.
Numărul de înregistrare de stat a 1000 emisiuni de bonuri de trezorerie este:
MD5RM1010003
anexa nr.15
    anexa 15
  [Anexa nr.15 modifcată prin HBN139 din 31.07.08, MO171-173/12.09.08 art.496]
anexa nr.15a
    anexa 15a
anexa nr.15b
    anexa 15b
 anexa nr.16
ACORD -TIP
cu privire la îndeplinirea funcţiilor de Dealer
primar pe piaţa valorilor mobiliare de stat
dematerializate
    mun.Chişinău                                 “___”_____________ 200__
    În scopul asigurării cererii permanente de valori mobiliare de stat dematerializate pe piaţa primară, precum şi dezvoltării pieţei secundare a acestor valori mobiliare,  Banca Naţională a Moldovei în persoana ______________________________ şi
                                                                        (funcţia reprezentantului BNM)
    banca _________________________________________
                                                                    (denumirea băncii)
    numită în continuare Dealer primar, în persoana ___________________________, au încheiat prezentul
                                                                                            (funcţia reprezentantului băncii) 
    Acord privind următoarele.
I. OBIECTUL ACORDULUI
    1.1. Prezentul Acord determină relaţiile dintre Banca Naţională a Moldovei şi Dealerul primar, în procesul emisiunii şi circulaţiei valorilor mobiliare de stat dematerializate (în continuare VMS) emise de către Ministerul Finanţelor în numele Republicii Moldova în conformitate cu legislaţia în vigoare.
II. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE BĂNCII NAŢIONALE
    2.1. Banca Naţională în conformitate cu Criteriile de selectare a băncilor în calitate de Dealeri primari şi de evaluare a activităţii lor (în continuare “Criterii”), stipulate în  Instrucţiunea Ministerului Finanţelor şi a Băncii Naţionale „Cu privire la plasarea, circulaţia şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi” aprobată_____________ (anexa 3) şi cerinţele prezentului Acord determină şi modifică lista Dealerilor primari.
    Criteriile pot fi modificate şi completate de Banca Naţională după consultare cu Asociaţia Băncilor din Moldova, reieşind din condiţiile pieţei, activitatea Dealerilor primari pe piaţă.
    Banca Naţională va înştiinţa Dealerii primari despre intenţiile de a modifica prezentul Acord cu 3 luni înainte.
    2.2. Banca Naţională la discreţia sa rezonabilă are dreptul să suspende sau să rezilieze Acordul de Dealer primar, informînd în scris Dealerul primar cu o lună înainte, în caz de:A
    a) neparticipare sau participare insuficientă la piaţa primară a valorilor mobiliare de stat după cum este indicat la punctele 6 şi 7 din Criterii;
    b) neparticipare sau participare insuficientă la piaţa secundară a valorilor mobiliare de stat, după cum este indicat la punctul 8 din Criterii;
    c) nerespectare a prevederilor punctelor 3.7 şi 3.8 din prezentul Acord;
    d) înrăutăţire a stării financiare a Dealerului primar, care ar putea conduce la lezarea drepturilor investitorilor;
    e) alte motive imprevizibile.
    2.3. În caz de suspendare sau reziliere a prezentului acord, Banca Naţională va informa ceilalţi Dealeri primari despre aceasta.
    2.4. Banca Naţională este obligată să comunice Dealerului primar despre toate modificările şi completările în actele normative elaborate cu privire la plasarea şi circulaţia valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi în termen de trei zile de la data adoptării acestor modificări.
    2.5. Cu patru zile lucrătoare înainte de data desfăşurării licitaţiei de vînzare a  valorilor mobiliare de stat (în cazul licitaţiilor suplimentare cel tîrziu în ziua licitaţiei cu o oră pînă la desfăşurarea licitaţiei) Banca Naţională va expedia Dealerului primar Comunicatul de plasare a valorilor mobiliare de stat prezentat de Ministerul Finanţelor, utilizînd componenta de transport a sistemului automatizat de plăţi interbancare (în continuare - SAPI) sau, în cazuri excepţionale, dacă componenta de transport nu va fi accesibilă, prin fax.
    2.6. După încheierea licitaţiei, în aceeaşi zi, Banca Naţională va expedia Dealerului primar prin intermediul componentei de transport a SAPI sau, în cazuri excepţionale, prin fax, avizul de cumpărare a VMS şi comunicatul oficial despre rezultatele licitaţiei.
   2.7. Banca Naţională are dreptul la data plăţii să perceapă, prin emiterea ordinului de plată în numele Dealerului primar, de pe contul de decontare în SAPI (cont LORO) al Dealerului primar plata pentru valorile mobiliare de stat procurate la licitaţii pentru trecerea ei în contul unic trezorerial.
   2.8. În ziua efectuării plăţii de către Dealerul primar Banca Naţională va înregistra în sistemul de înscrieri în conturi volumul nominal al valorilor mobiliare de stat procurate de către Dealerul primar la licitaţia de vînzare a acestor valori mobiliare pe piaţa primară.
    2.9. Banca Naţională va trece în contul de decontare al Dealerului primar în SAPI (contul LORO) suma nominală a valorilor mobiliare de stat supuse răscumpărării în ziua scadenţei şi dobînzile aferente în data plăţii după obţinerea de la Ministerul Finanţelor a mijloacelor corespunzătoare pentru plata dobînzilor şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat.
    2.10. Banca Naţională are dreptul de a urmări cotările de preţuri efectuate de Dealerul primar pe piaţa secundară şi de a cere informaţia despre tendinţele pieţei, nivelul preţurilor, volumul tranzacţiilor şi altele.
    2.11. Funcţionarii responsabili ai Băncii Naţionale a Moldovei care au acces la informaţia cu caracter comercial sînt obligaţi să respecte confidenţialitatea ei.
    2.12. În cazul înrăutăţirii situaţiei financiare, care poate duce la imposibilitatea efectuării libere a operaţiunilor cu VMS de către clienţi şi a răscumpărării VMS aflate în portofoliile clienţilor Dealerului primar, Banca Naţională a Moldovei are dreptul de a transfera toate VMS din portofoliile clienţilor Dealerului primar (contul nr.2 în SIC) spre evidenţă altui Dealer primar în condiţiile stipulate în Contractul privind participarea la sistemul de înscrieri în conturi al Băncii Naţionale a Moldovei.
III. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE DEALERULUI
 PRIMAR

    3.1. Dealerul primar îşi asumă obligaţia să respecte prevederile actelor normative ale Băncii Naţionale şi Ministerului Finanţelor în vederea emisiei şi circulaţiei valorilor mobiliare de stat, să corespundă permanent cerinţelor stabilite de Banca Naţională pentru exercitarea funcţiilor de Dealer primar pe piaţa  valorilor mobiliare de stat dematerializate.
    Dealerul primar va ţine permanent evidenţa strictă şi corectă a drepturilor patrimoniale ale clienţilor săi asupra valorilor mobiliare de stat, va asigura confidenţialitatea despre deţinători şi tranzacţiile cu valorile mobiliare de stat.
    3.2. Dealerul primar se obligă să îndeplinească funcţia de “market maker” - creator al pieţei VMS prin următoarele: disponibilitatea de resurse financiare necesare, angajarea personalului calificat, dispunerea de spaţiu pentru birou, echipament ş.a.
    3.3. Dealerul primar va stabili relaţii de afaceri cu băncile-  Dealeri primari şi are dreptul să participe la operaţiunile de piaţă deschisă efectuate de Banca Naţională a Moldovei.
    3.4. Dealerul primar va contribui la procesul de formare a pieţei primare, depunînd la licitaţii cereri realistice cu propuneri de preţuri, ce ţin cont de condiţiile actuale ale pieţei VMS.
    3.5. Dealerul primar nu va accepta cereri pe piaţa primară şi nu va efectua tranzacţii pe piaţa secundară, în cazul în care el dispune de informaţia că operaţiunile date pot conduce la deţinerea de către un investitor sau Dealer primar a unui volum mai mare de 50% din valorile mobiliare de stat cu acelaşi ISIN propuse spre realizare pe piaţa primară sau aflate în circulaţie.
    3.6. Dealerul primar va asigura colectarea cererilor de la clienţii săi şi în ziua desfăşurării licitaţiei va transmite prin intermediul componentei de transport a SAPI cererea generală la Banca Naţională a Moldovei pînă la ora 10.00.
   3.7. Dealerul primar este obligat la data plăţii, către începutul etapei „Efectuarea plăţilor şi a compensării” a programului zilei operaţionale a SAPI, să asigure disponibilitatea mijloacelor băneşti pe contul de decontare în SAPI în scopul achitării valorilor mobiliare de stat cumpărate.
    3.8. Dealerul primar este obligat să asigure disponibilitatea pe conturile clienţilor săi a mijloacelor băneşti obţinute pentru valorile mobiliare răscumpărate cel mai tîrziu în prima zi lucrătoare după scadenţă.
    3.9. Dealerul primar este obligat să asigure cotarea zilnică a valorilor mobiliare de stat pe piaţa secundară, comunicînd în fiecare zi preţurile de vînzare a valorilor mobiliare de stat disponibile şi preţurile de cumpărare a valorilor mobiliare de stat solicitate, precum şi volumul valorilor mobiliare de stat pentru care va efectua tranzacţii la aceste preţuri.
    3.10. Dealerul primar va elabora şi va implementa regulamente şi proceduri interne ce vor descrie operaţiunile şi activităţile lui în procesul de efectuare a tranzacţiilor cu valorile mobiliare de stat, care nu contravin legislaţiei în vigoare.
    3.11. Dealerul primar va prezenta regulat Băncii Naţionale diverse rapoarte şi informaţii, inclusiv cu privire la tendinţele pieţei, nivelul preţurilor şi poziţiile fiecărui tip de valori mobiliare de stat în conformitate cu cerinţele stabilite de BNM.
    3.12. Dealerul primar are dreptul de a cere de la Banca Naţională transferarea mijloacelor pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat dematerializate la valoarea nominală şi plata dobînzilor în termenele şi condiţiile prevăzute la p.2.9 din prezentul Acord.
    3.13. În cazul suspendării sau rezilierii de către Banca Naţională a prezentului Acord Dealerul primar este obligat să comunice despre acest fapt clienţilor săi timp de zece zile calendaristice de la data expedierii de către Banca Naţională a avizului de suspendare sau reziliere a Acordului.
IV. TERMENELE ŞI CONDIŢIILE ACŢIUNII
ŞI ÎNCETĂRII ACORDULUI
    4.1. Prezentul Acord intră în vigoare din momentul semnării lui de către părţi şi poate înceta după notificarea în scris cu o lună de zile înainte de către una din părţi.
    4.2. Acordul poate fi reziliat de către Banca Naţională a Moldovei ca rezultat al imposibilităţii băncii de a îndeplini prevederile lui şi în acest caz banca poate din nou deveni Dealer primar pe piaţa valorilor mobiliare de stat numai după expirarea a trei luni de la rezilierea acordului, dacă corespunde Criteriilor de selectare şi Activitate a     Dealerilor primari.
    4.3. Rezilierea Acordului de Dealer primar poate fi efectuată numai după transferarea de către Banca Naţională a tuturor valorilor mobiliare de stat din portofoliul clienţilor (contul nr.2 în sistemul de înscrieri în conturi) spre evidenţă şi deservire altui Dealer primar.
    4.4. Completările şi modificările la acest Acord se perfectează printr-un acord suplimentar al părţilor.
V. LITIGIILE ŞI DIVERGENŢELE PĂRŢILOR
    5.1. Divergenţele apărute în procesul executării condiţiilor prezentului Acord se examinează de către părţi în scopul adoptării deciziilor reciproc acceptabile.
    5.2. Litigiile şi divergenţele apărute în cursul executării prezentului Acord se examinează de către instanţa judecătorească economică competentă.
Prezentul Acord este încheiat în trei exemplare, care au aceeaşi putere juridică.

    BANCA NAŢIONALĂ                       DEALERUL PRIMAR
    A MOLDOVEI
    mun.Chişinău                                           ________________
    bd.Renaşterii, 7                                      (adresa)
     __________________________        ___________________
    (semnătura, numele, prenumele, funcţia)         (semnătura, numele, prenumele, funcţia)
                   

    L.Ş.                                                          L.Ş.

Anexa nr.17
ACORD - TIP
de Participant la piaţa primară a valorilor mobiliare de stat dematerializate*

    _____________________________
    *
Se aplică pentru Participanţii – băncile licenţiate

      [Nota la anexa nr.17 modifcată prin HBN139 din 31.07.08, MO171-173/12.09.08 art.496]

    mun.Chişinău                      “___”_____________200__
   
    În scopul asigurării cererii permanente de valori mobiliare de stat dematerializate pe piaţa primară Banca Naţională
    a Moldovei în persoana  ____________________________  şi Banca ___________
                                             (numele reprezentantului BNM)
    ________________________________________________________________
                                                                                                        (denumirea băncii)
    numită în continuare Participant în persoana __________________________
                                                                               (funcţia reprezentantului băncii)
    au încheiat prezentul Acord privind următoarele:
I. OBIECTUL ACORDULUI
    1.1. Prezentul Acord determină relaţiile dintre Banca Naţională a Moldovei şi Participant, în procesul emisiunii şi circulaţiei valorilor mobiliare de stat dematerializate (în continuare VMS) emise de către Ministerul Finanţelor în numele Republicii Moldova în conformitate cu legislaţia în vigoare.
II. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE
BĂNCII NAŢIONALE
    2.1. Banca Naţională este obligată să comunice Participantului despre toate modificările şi completările în actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei cu privire la plasarea şi circulaţia valorilor mobiliare de stat în formă dematerializată  în termen de trei zile de la data adoptării acestor modificări.
    2.2. Cu patru zile lucrătoare înainte de data desfăşurării licitaţiei de vînzare a valorilor mobiliare de stat (în cazul licitaţiilor suplimentare cel tîrziu în ziua licitaţiei cu o oră pînă la desfăşurarea licitaţiei) Banca Naţională va expedia Participantului Comunicatul de plasare a valorilor mobiliare de stat prezentat de Ministerul Finanţelor, utilizînd componenta de transport a sistemului automatizat de plăţi interbancare (în continuare - SAPI) sau, în cazuri excepţionale, dacă componenta de transport nu va fi accesibilă, prin fax.
    2.3. După încheierea licitaţiei, în aceeaşi zi, Banca Naţională va expedia Participantului prin intermediul componentei de transport a SAPI sau, în cazuri excepţionale, prin fax avizul de cumpărare a VMS şi Comunicatul oficial despre rezultatele licitaţiei.
    2.4. Banca Naţională are dreptul la data plăţii să perceapă, prin emiterea ordinului de plată în numele Participantului, de pe contul de decontare în SAPI (cont LORO) al Participantului plata pentru valorile mobiliare de stat procurate la licitaţii, pentru trecerea ei în contul unic trezorerial.
    2.5. În ziua efectuării plăţii de către Participant Banca Naţională va înregistra în sistemul de înscrieri în conturi volumul nominal al valorilor mobiliare de stat procurate de către Participant la licitaţia de vînzare a acestor valori mobiliare la piaţa primară.
    2.6. Banca Naţională va trece în contul de decontare al Participantului în SAPI (cont LORO) suma nominală a valorilor mobiliare de stat supuse răscumpărării în ziua scadenţei şi dobînzile aferente în ziua plăţii, după obţinerea de la Ministerul Finanţelor a mijloacelor corespunzătoare pentru plata dobînzilor şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat.
    2.7. Banca Naţională are dreptul să suspende acţiunea Acordului de Participant pe piaţa primară în cazul în care banca comercială va acţiona ca Dealer primar pe piaţa VMS.
III. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE
PARTICIPANTULUI
    3.1. Participantul îşi asumă obligaţia să respecte prevederile actelor normative ale Băncii Naţionale şi Ministerului Finanţelor în vederea emisiei şi circulaţiei  valorilor mobiliare de stat dematerializate.
    3.2. Participantul are dreptul de a participa la licitaţiile de plasare a valorilor mobiliare de stat dematerializate numai pentru procurarea în portofoliul propriu depunînd cereri în limita de 50% din volumul oferit de emitent pentru fiecare tip de  VMS (cu acelaşi ISIN).
    3.3 Participantul are dreptul de a efectua tranzacţii pe piaţa secundară cu VMS numai din/în portofoliul propriu .
    3.4. Participantul are dreptul de a deţine în portofoliu propriu cel mult 50% din volumul VMS cu acelaşi ISIN, propuse spre vînzare pe piaţa primară sau aflate în circulaţie.
    3.5. Participantul este obligat la data plăţii, către începutul etapei „Efectuarea plăţilor şi a compensării” a programului zilei operaţionale a SAPI, să asigure disponibilitatea mijloacelor băneşti pe contul de decontare în SAPI în scopul achitării valorilor mobiliare de stat cumpărate.
    3.6. Participantul are dreptul de a cere de la Banca Naţională transferarea mijloacelor pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat dematerializate la valoarea nominală şi plata dobînzii în termenele şi condiţiile prevăzute la p.2.6 al prezentului Acord.
    3.7. Participantul se obligă să încheie Contractul de participare la sistemul de înscrieri în conturi la BNM concomitent cu încheierea prezentului Acord.
IV. TERMENELE ŞI CONDIŢIILE ACŢIUNII ŞI
ÎNCETĂRII ACORDULUI

    4.1. Prezentul Acord intră în vigoare de la data semnării şi acţionează pe o perioadă nedefinită de timp, poate înceta după notificarea în scris a uneia din părţi cu 3 zile înainte.
    4.2. Completările şi modificările la acest Acord se perfectează printr-un Acord suplimentar al părţilor.
V. LITIGIILE ŞI DIVERGENŢELE PĂRŢILOR
    5.1. Divergenţele apărute în procesul executării condiţiilor prezentului Acord se examinează de către părţi în scopul adoptării deciziilor reciproc acceptabile.
    5.2. Litigiile şi divergenţele apărute la executarea prezentului Acord se examinează de către instanţa judecătorească economică competentă în modul stabilit.
    Prezentul Acord este încheiat în trei exemplare, care au aceeaşi putere juridică.

    BANCA NAŢIONALĂ                    PARTICIPANTUL
    A MOLDOVEI
    mun. Chişinău               
    _________________                         _________________
    bd. Renaşterii,7                                         (adresa)

    _________________________         ________________
    (semnătura, numele, prenumele, funcţia)         (semnătura, numele, prenumele, funcţia)
              L.Ş.                                         L.Ş.
Anexa nr.18
    Dealerilor primari
 

AVIZ

Lista proprietarilor care deţin mai mult de 50 la sută din volumul VMS

cu acelaşi număr de înregistrare ISIN aflate în circulaţie la data de „___”___________20__

 
Nr. d/o
Denumirea persoanei juridice / numele, prenumele persoanei fizice

Numărul de identificare de stat-codul fiscal (IDNO) /

 numărul şi seria paşaportului (buletinului de identitate)

Ţara de reşedinţă
Numărul ISIN
al valorilor mobiliare
 
Volumul VMS la valoarea nominală
(lei)
Cota deţinută în volumul VMS cu acelaşi ISIN
aflate în circulaţie*
(%)
1
2
3
4
5
6
7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

    * În cazul procurării VMS pe piaţa primară, cota maximă de 50 la sută se determină din volumul ofertei

 
    Banca Naţională vă informează că, proprietarii VMS indicaţi nu se admit la licitaţia de vînzare a VMS din „___”_________20__, respectiv cererile acestora de participare la licitaţie nu vor fi acceptate de către dealerii primari.
 

    Prim-viceguvernatorul / viceguvernatorul

    Băncii Naţionale a Moldovei                                               _______________________;

                                                                                                  (semnătura, numele, prenumele)

Anexa nr.19

    Denumirea dealerului primar

 

Lista investitorilor rezidenţi

care au procurat mai mult de 5 la sută din volumul VMS

cu acelaşi număr de înregistrare ISIN plasate la licitaţia de

vînzare a VMS din „___”__________20__

 
 
Nr. d/o

Denumirea persoanei juridice / numele, prenumele persoanei fizice

Numărul de identificare de stat-codul fiscal (IDNO) / numărul şi seria buletinului de identitate

Numărul ISIN al valorilor mobiliare
Volumul VMS procurate, la
valoarea nominală
(lei)
 
Cota în volumul VMS plasate cu acelaşi ISIN
(%)
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

    Persoana autorizată __________________________

                                              (numele, prenumele)

    Data şi ora expedierii _________________________;

                                        DD LL AAAA OO:MM

 

    [Anexa nr.19 introdusă  prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]

Anexa nr.20
    Dealerilor primari
    (conform listei)

AVIZ

Lista investitorilor care au procurat mai mult de 50 la sută din
volumul ofertei VMS cu acelaşi număr de înregistrare ISIN
la licitaţia de piaţă primară
din „___”_________200__


Nr. d/o

Denumirea persoanei juridice / numele, prenumele persoanei fizice

Numărul de identificare

de stat –codul fiscal

(IDNO) / numărul şi

 seria buletinului
de identitate

                                 

Ţara de reşedinţă*      

Numărul ISIN
al valorilor mobiliare
Volumul VMS procurate, la valoarea nominală
(lei)
Cota în volumul ofertei VMS cu acelaşi ISIN
(%)
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

        * se completează pentru investitorii nerezidenţi

 

    Prim-viceguvernatorul / viceguvernatorul

    Băncii Naţionale a Moldovei                                                  _______________________.

                                                                                                    (semnătura, numele, prenumele)


    [Anexa nr.20 introdusă  prin HBN202 din 23.10.08, MO198-200/07.11.08 art.603]