HGO979/2007
ID intern unic:  325127
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 979
din  29.08.2007
cu privire la Registrul materialelor cu caracter extremist
Publicat : 07.09.2007 în Monitorul Oficial Nr. 141-145     art Nr : 1020
    În scopul executării prevederilor Legii nr.54-XV din 21 februarie 2003 privind contracararea activităţii extremiste (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.56-58, art.245), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se instituie Registrul materialelor cu caracter extremist.
    2. Se aprobă Regulamentul cu privire la Registrul materialelor cu caracter extremist (se anexează).
    3. Registrul materialelor cu caracter extremist este ţinut de către Ministerul Justiţiei.
    4. Se stabileşte că instituirea şi asigurarea funcţionării Registrului materialelor cu caracter extremist se efectuează din contul şi în limita mijloacelor alocate Ministerului Justiţiei din bugetul de stat, precum şi din contul mijloacelor speciale prevăzute de lege.

    Prim-ministru                                                               Vasile TARLEV

    Contrasemnează:
    Ministrul justiţiei                                                         Vitalie Pîrlog

    Nr. 979. Chişinău, 29 august 2007.
 

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
nr. 979 din 29 august 2007
REGULAMENT
cu privire la Registrul materialelor cu caracter extremist
I. Dispoziţii generale 
    1. Prezentul Regulament stabileşte modul de ţinere a Registrului materialelor cu caracter extremist (în  continuare – Registru).
    2. Registrul este un sistem unic de evidenţă informaţională, care conţine date privind înregistrarea şi păstrarea informaţiilor despre materialele cu caracter extremist.
    3. Ţinerea Registrului se efectuează prin introducerea de date privind materialele cu caracter extremist, păstrarea Registrului şi a documentelor ce constituie temei pentru înscrierea datelor în Registru.
    4. Obiectul Registrului  este  materialul informaţional cu caracter extremist, recunoscut astfel printr-o hotărîre judecătorească definitivă, în conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.54-XV din 21 februarie 2003 privind contracararea activităţii extremiste.
    5. Registrul este unica sursă oficială de date privind materialele informaţionale cu caracter extremist pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
II. Procedura înscrierilor în Registru
    6. Materialele cu caracter extremist sînt incluse în Registru în temeiul ordinului ministrului justiţiei, emis după recepţionarea copiei hotărîrii instanţei de judecată rămase definitivă privind declararea materialului informaţional ca avînd caracter extremist.
    7. La recepţionarea copiei de pe hotărîrea instanţei de judecată rămasă definitivă, ministrul justiţiei, în termen de cel mult 10 zile de la recepţionare, emite ordinul privind  includerea materialului cu caracter extremist în Registru.
    8. Ordinul ministrului justiţiei privind includerea materialului cu caracter extremist în Registru, în termen de pînă la 15 zile de la semnare, se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi în mass-media republicane.
    9. În Registru se înscriu următoarele date:
    a) numărul de înregistrare;
    b) data şi ora înregistrării;
    c) denumirea instanţei judecătoreşti care a pronunţat hotărîrea;
    d) data pronunţării hotărîrii;
    e) data şi numărul ordinului ministrului justiţiei privind includerea materialului în Registru;
    f) denumirea materialului;
    g) conţinutul succint şi descrierea materialului;
    h) date despre organizaţia care a difuzat materialul cu caracter extremist sau despre autorul acestuia;
    i) menţiuni;
    j) semnătura persoanei care a efectuat înscrierea.
III. Modul de ţinere a Registrului
    10. Registrul se ţine în limba moldovenească, atît în formă manuală, cît şi electronică.
    11. Dacă datele din Registrul ţinut în formă manuală şi cele din registrul electronic nu corespund, se consideră autentice datele din Registru ţinut în formă manuală.
    Ţinerea Registrului în formă electronică trebuie să asigure protecţia împotriva accesului nesancţionat la acesta.
    12. Completarea manuală a Registrului constă în efectuarea de înscrisuri în cărţile acestuia.
    13. Cărţile Registrului trebuie să fie cu filele prinse, numerotate, şnuruite, autentificate prin aplicarea sigiliului Ministerului Justiţiei şi semnate de persoana desemnată în acest scop.
    14. Fiecare carte de înregistrare  va cuprinde, în  mod  obligatoriu, denumirea Registrului, denumirea deţinătorului Registrului, registratorului (subregistratorului) şi a organului care exercită controlul asupra ţinerii Registrului, numărul cărţii, termenele ei de ţinere şi păstrare, precum şi termenele de ţinere şi păstrare a Registrului.
    15. Radierea şi modificarea informaţiei incluse în Registru se efectuează în temeiul ordinului ministrului justiţiei emis după recepţionarea copiei hotărîrii instanţei de judecată rămasă definitivă.
    16. Datele se înscriu în Registru în ordine cronologică.
    17. Înscrisurile în Registru se efectuează în conformitate cu cerinţele prevăzute de Legea cu privire la registre.
IV. Păstrarea datelor şi responsabilităţi
    18. Persoana împuternicită cu ţinerea Registrului  (registratorul) este responsabilă de înscrierea de date în Registru,  a menţiunilor ulterioare prevăzute  de  legislaţie, inclusiv de păstrarea, în modul stabilit, a copiilor hotărîrilor judecătoreşti prin care a fost recunoscut caracterul extremist al materialului şi al ordinelor ministrului justiţiei privind includerea materialului în Registru.
    19. Greşelile de ordin tehnic comise de către persoana împuternicită cu ţinerea Registrului se rectifică de către aceasta. Textul greşit se taie cu o linie, fiind posibilă citirea textului greşit înscris. Corectarea greşelii se specifică în rubrica „Menţiuni”, urmată de semnătura persoanei care a efectuat înscrierea.
    20. Deţinătorul Registrului asigură protecţia datelor stocate în baza de date de influenţă internă şi externă.
    21. Cărţile registrelor, precum şi actele ce constituie temei pentru efectuarea înscrisurilor în Registru, se păstrează în  conformitate  cu legislaţia în vigoare.
    22. Controlul asupra ţinerii Registrului se efectuează în conformitate cu Legea cu privire la registre.
    23. Difuzarea pe teritoriul Republicii Moldova a materialelor incluse în Registru se interzice.
    24. Persoanele vinovate de încălcarea condiţiilor de ţinere a Registrului, precum şi de difuzarea sau păstrarea ilegală, în scopul difuzării ulterioare, a materialelor cu caracter extremist, poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
V. Lichidarea Registrului
    25. Registrul se lichidează în modul stabilit de lege.