OMAIA78/2007
ID intern unic:  325473
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
HOTĂRÎRE Nr. 78
din  10.05.2007

cu privire la aprobarea Reglementării Tehnice ,,Seminţe,
 răsaduri şi material săditor de legume altul decît seminţe”

Publicat : 12.10.2007 în Monitorul Oficial Nr. 161-164     art Nr : 600     Data intrarii in vigoare : 12.01.2008

    În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.702 din 4 iunie 2002 ,,Privind trecerea la standardizarea voluntară” şi Hotărîrea Guvernului nr. 873 din 30.07.2004 “Cu privire la aprobarea Programului naţional de elaborare a reglementărilor tehnice”,

ORDON:

    1. Se aprobă Reglementarea Tehnică “Seminţe, răsaduri şi material săditor de legume altul decît seminţe” (se anexează).
    2. Direcţia Generală Tehnologii Agroindustriale, Inspectoratul de Stat pentru Seminţe, agenţii economici (persoane fizice şi juridice) se vor conduce în activitatea lor după prevederile prezentei Reglementări Tehnice.
    3. Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    4. Controlul asupra executării prezentului ordin îl exercită Direcţia Generală Tehnologii Agroindustriale, Inspectoratul de Stat pentru Seminţe.


MinistruL Agriculturii
Şi Industriei Alimentare                                                                        Anatolie GORODENCO

Nr. 78. Chişinău, 10 mai 2007.

Anexă
la ordinul Ministerului Agriculturii şi
Industriei Alimentare nr.78 din 10 mai 2007
Reglementarea Tehnică
“Seminţe, răsaduri şi material săditor
de legume
altul decît seminţe”
I. Domeniul reglementat

    1. Prezenta Reglementare Tehnică stabileşte cerinţe obligatorii de calitate, siguranţă alimentară de prezentare şi etichetare, care trebuie respectate la producerea şi/sau la comercializarea seminţelor, răsadurilor şi materialului săditor de legume altul decît seminţe (în continuare - material de înmulţire), provenite atît din producţia internă, cît şi din import.
    2. Cerinţele obligatorii prescrise în prezenta Reglementare Tehnică nu se referă la materialul săditor produs în gospodării individuale, nelicenţiate, precum şi la materialul săditor de tranzit, sau depozitat temporar ca produse de tranzit, dacă nu prezintă pericol pentru sănătatea umană şi mediul înconjurător.

II. Terminologie

    3. Termenii utilizaţi în prezenta Reglementare Tehnică:
    seminţe de soi - seminţele unui oarecare soi sau ale unei populaţii, înregistrate corespunzător documentaţiei tehnice şi normative;
    seminţe condiţionate - seminţe ale căror calităţi de semănat corespund standardelor în vigoare;
    seminţe produse de ameliorator - seminţe obţinute prin metode ştiinţifice pe calea selecţiei consegvente a formelor de plante;
    seminţe hibride - seminţe obţinute ca rezultat al hibridizării plantelor;
    seminţe de bază - seminţe obţinute din semănăturile plantelor de prebază, prin folosirea unor metode speciale de selecţionare şi reproducere a seminţelor ce corespund după calităţile de soi şi semănat cerinţelor documentaţiei tehnico-normative pentru seminţele elită;
    material de înmulţire legumicol - seminţe, părţi de plante sau plante întregi, care au capacitatea să reproducă plante întregi;
    material săditor legumicol - material obţinut prin înmulţire generativă, vegetativă şi de altoire, inclusiv portaltoi şi pomi;
    aprobarea plantaţiilor - procedură efectuată în scopul determinării purităţii biologice a soiului pe sectoarele semincere de culturi legumicole;
    certificare - acţiunile orientate spre emiterea unui certificat de calitate;
    certificat fitosanitar - act oficial care însoţeşte orice cantitate de material biologic importat sau care circulă în interiorul ţării şi care garantează lipsa agenţilor patogeni, a dăunătorilor şi bolilor înscrise în lista de carantină fitosanitară;
    condiţionare - totalitatea operaţiilor care se aplică produsului după recoltare, pentru a corespunde documentelor tehnice normative în vigoare;
    identificare - recunoaşterea unei ciuperci, bacterii, specii de buruiană sau a unui soi de cultură etc. după caracterele sale morfologice şi fiziologice.
    infectare - atac produs de agenţi patogeni;
    infestare - atac produs de dăunători;
    butaş şi marcote - plante obţinute pe cale vegetativă;
    puritate biologică - frecvenţa plantelor care posedă toate caracterele şi însuşirile ereditare tipice soiului, exprimată în procente;
    testare virotică - metodă de laborator sau de cîmp, bazată pe reacţii de aglutinare, utilizată pentru identificarea viruşilor care se găsesc în stare latentă în plantă;
    viroză - boală provocată de un virus;
    boli şi dăunători - agenţi patogeni şi insecte care cauzează daune plantelor;
    sector de hibridare - sector pe care se seamănă formele parentale, pentru obţinerea seminţelor hibride de generaţia soiurilor;
    lot de seminţe - cantitatea de seminţe de aceeaşi categorie biologică şi calitate produsă de un singur producător în condiţii identice.

III. Grupe de produse din domeniul reglementat

    4. Grupele de produse, cărora li se aplică condiţiile de calitate şi inofensivitate ale prezentei Reglementări Tehnice (tab.1).

                                                                                                                                                      Tabelul l

Poziţia tarifară conform Nomenclatorului Mărfurilor al Republicii Moldova

Descriere
1209991

Seminţe de legume (tomate, ardei dulce, vinete, castraveţi, varză, morcov, bostănoase, ţelină, pătrunjel, salată, ridiche, păstârnac,




070310110

Seminţe de ceapă

120929600

Seminţe de sfeclă roşie

0713100

Seminţe de mazăre verde

0713333100

Seminţe de fasole de grădină

070110000

Seminţe de cartof


 

IV. Cerinţe esenţiale

    5. Producătorii de seminţe de legume şi material săditor sînt obligaţi să asigure utilizarea bunelor practici, să întreprindă măsuri performante pentru realizarea calităţii, siguranţei alimentare, formelor de prezentare şi etichetare corespunzătoare a produselor comercializate.
    6. Calitatea şi siguranţa materialului săditor presupune asigurarea respectării şi conformării cerinţelor prescrise, igienei pe întreg procesul de producţie de la etapa iniţială pînă la consumator.
    7. Calitatea şi corespunderea materialului săditor trebuie obţinute şi monitorizate prin sisteme de management al producerii şi prin metode, care să asigure o tratare sistematică a pericolelor potenţiale şi să prezinte informaţii documentare ale respectării cerinţelor de bază prescrise în prezenta Reglementare Tehnică.
    8. Producătorii de seminţe şi material săditor trebuie să asigure menţinerea înregistrărilor, care permit trasarea pentru identificarea întreprinderii, cîmpului şi echipei de producere, actelor de recunoaştere în cîmp a materialului săditor, data recoltării, cantitatea produsă, tipul şi calitatea materialului săditor timp de 3 ani şi după caz să ofere dovezi documentare ale respectării cerinţelor de calitate şi siguranţă prescrisă în prezenta Reglementare Tehnică.
    9. Producătorii de material săditor, de rînd cu asigurarea calităţii şi stării fitosanitare, trebuie să întreprindă măsuri concrete privind asigurarea vieţii, sănătăţii, bunurilor materiale al populaţiei, precum şi protecţia mediului înconjurător.
    10. Producătorii de material săditor şi seminţe sînt obligaţi:
    - să menţină documentele ce reflectă originea şi calitatea materialului de înmulţire şi săditor, inclusiv denumirea soiului, puritatea lui genetică, numărul lotului, denumirea     producătorului şi vînzătorului. Termenul de păstrare, în funcţie de specie, variază de la un an pînă la doi ani după plantare;
    - să posede licenţă de producere a materialului de înmulţire pentru legume;
    - să creeze condiţii optime de producere, care să contribuie la implementarea tehnologiilor cu ciclu deplin (închis) de producere; să respecte schema tehnologică de obţinere şi multiplicare a materialului săditor;
    - să planteze părţile componente ale pepinierei numai cu material săditor de categorii biologice şi fitosanitare înalte;
    - să respecte tehnologiile de cultivare, puritatea fitosanitară şi puritatea genetică a soiului/hibridului;
    - să întreprindă măsuri privind evitarea riscurilor, cauzate de procurarea materialului deficient din alte localităţi şi gospodării;
    - să creeze condiţii optime de condiţionare, păstrare şi realizare a materialului săditor;
    - să ţină în registru evidenţa materialului săditor primit, fixînd denumirea, specia, soiul, de unde este primit sau colectat, data primirii sau colectării, cantitatea, calitatea, data eliberării şi numărul certificatului de soi şi cantitatea de material utilizat;
    - să ţină în registru evidenţa eliberării materialului săditor, în care să fie indicată data eliberării, denumirea şi adresa cumpărătorului, specia, soiul, cantitatea, data eliberării şi numărul certificatului de soi; să efectueze asolamentul optim, argumentînd componenţa culturilor şi alternarea lor;
    - să menţină caracteristicile valorice ale solului;
    - să întreprindă măsuri eficiente privind excluderea eroziunii eoliene a solului, implementînd asolamente antierozionale;
    - să ţină o evidenţă strictă a preparatelor chimice procurate, să fixeze documentar utilizarea substanţelor chimice;
    - să utilizeze numai preparate chimice conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar;
    - să întreprindă măsuri privind combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor, respectînd termenele optime de tratament şi înregistrînd toate aplicările produselor de uz fitosanitar, inclusiv denumirea produsului, data aplicării, numărul cîmpului, specia, soiul culturii;
    - să respecte Legea cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi nr. 119-XV din 22.04.2004 în caz de utilizare, păstrate sau comercializate a produselor de uz fitosanitar;
    - să asigure ca toţi lucrătorii, care lucrează cu produse de uz fitosanitar să fie examinaţi medical şi să aibă permisul de a lucra cu astfel de produse;
    - să menţină echipamentul de aplicare a substanţelor chimice în stare bună cu înregistrări documentare ale lucrărilor de întreţinere;
    - să efectueze alimentarea minerală a plantaţiilor după argumentarea dozelor, termenelor optime, modului de încorporare a îngrăşămintelor în sol, care se determină în funcţie de calitatea solului etc.;
    - să înregistreze toate aplicările pentru sol ale fertilizanţilor foliari, organici şi neorganici, indicînd numărul de referinţă al cîmpului;
    - să păstreze fertilizanţii organici şi neorganici separat de produsele agricole;
    - să asigure elaborarea şi îndeplinirea măsurilor privind protecţia mediului înconjurător;
    - să asigure întreprinderea măsurilor privind examinarea contestaţiilor înaintate.
    11. La amplasarea cîmpurilor de producere a materialului săditor trebuie să se ţină seama de următoarele condiţii:
    · premergător;
    · gradul de infectare de buruieni, boli, dăunători;
    · expoziţia terenului;
    · bonitatea solului, conţinutul de săruri, substanţe toxice, apele freatice;
    · direcţia vînturilor dominante din zonă;
   · distanţa minimă de izolare faţă de cîmpurile plantate cu aceeaşi specie şi faţă de sursele posibile de răspîndire a infecţiei (sere, localităţi, locuri de depozitare a deşeurilor);
    · accesul liber al maşinilor şi uneltelor de producţie.
   12. Loturile de seminţe şi plantaţiile de înmulţire a materialului săditor care nu corespund condiţiilor tehnice în vigoare, sau pe care nu se respecta ordinea şi timpul efectuării lucrărilor tehnologice se declasează în categorii a suprafeţelor pentru producerea producţiei marfă.
   13. Depozitele şi anexele producătorilor de seminţe şi materialului săditor trebuie să permită amplasarea echipamentului tehnologic astfel, încît să asigure calitatea materialului săditor şi practicile de bună igienă pe tot lanţul tehnologic.
    14. Producătorii de seminţe şi material săditor trebuie să dispună de spaţii de depozitare pentru materia primă şi seminţele condiţionate, astfel încît acestea să fie legate direct în flux tehnologic continuu şi cu trasee scurte.
    15. Echipamentul de condiţionare şi ambalare a seminţelor trebuie să fie proiectat şi instalat astfel, încît să asigure accesul uşor la curăţarea şi dezinfectarea lor, igiena muncii, si tehnica securităţii şi să corespundă cerinţelor normative şi legislative în vigoare.
    16. La extragerea seminţelor de legume (tomate) cu utilizarea produsului secundar (suc, pastă) sau la spălarea seminţelor, locurile de prelucrare trebuie să fie asigurate cu apă potabilă din surse verificate şi avizate de organele abilitate şi reţele de canalizare pentru scurgerea apei rezultate din activitatea de producţie.
    17. Producătorii de seminţe şi material săditor trebuie să fie dotaţi cu aparate de ambalare şi determinare a greutăţii, umidităţii, impurităţilor, germinaţiei.
    18. Deţinătorii materialului săditor ce corespunde cerinţelor reglementării tehnice în vigoare nu pot să expună materialul de înmulţire sau să-l ofere spre comercializare în orice alt mod aplicabil, ce nu este în conformitate cu respectiva Reglementare Tehnică. Deţinătorul este responsabil pentru respectarea acestei conformităţi.
   19. Managerul şi personalul implicat în producerea şi condiţionarea seminţelor şi materialului săditor trebuie să cunoască destul de bine cerinţele prescrise faţă de tehnologia de cultivare, condiţionare, păstrare şi să aibă o viziune limpede despre potenţialele riscuri şi să poată lua măsurile corespunzătoare de prevenire şi să asigure monitorizarea şi supravegherea pe întreg lanţul procesului tehnologic.
   20. Personalul implicat în producerea şi condiţionarea seminţelor trebuie să respecte regulile stabilite de Organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii care se referă la:
    · respectarea regulilor de igienă;
    · igiena echipamentului de condiţionare, protecţie şi îmbrăcămintei de lucru;
    · igiena personală şi folosirea corespunzătoare a spaţiilor social-sanitare;
    · controlul medical al angajaţilor implicaţi în procesul de tratare a seminţelor cu pesticide şi ambalarea lor.
    21. Activitatea desfăşurată de personal în cadrul producerii şi condiţionării materialului săditor nu trebuie să conducă la poluarea mediului înconjurător şi să deranjeze vecinii, pentru ce trebuie:
    - să nu polueze chimic sau fizic mediul înconjurător;
    - să nu blocheze căile comune de acces;
    - să depoziteze gunoiul menager şi deşeurile rezultate din procesele tehnologice numai în locurile şi spaţiile destinate acestui scop;
    - să asigure permanent curăţarea şi întreţinerea zonelor în ordine din perimetrul unităţilor.
    22. Producerea şi comercializarea materialului de înmulţire se efectuează în baza licenţei de activitate, eliberată conform prevederilor Legii privind licenţierea unor genuri de activitate nr. 451-XV din 30.07.2001.
    23. Materialul iniţial utilizat pentru multiplicare trebuie să fie achiziţionat pe bază de contract şi să fie însoţit de documentele de conformitate a originii, provenienţei şi siguranţei conform legislaţiei în vigoare.
    24. Materialul săditor, indiferent de originea lui, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi starea fitosanitară stipulate în anexa 1, parte componentă a prezentei Reglementări Tehnice.
    25. Denumirea sub care se comercializează materialul săditor trebuie să indice corect natura lor şi să includă cel puţin:
    - denumirea produsului;
    - anul de producere;
    - categoria biologică;
    - metoda de producere;
    - procesul de condiţionare şi tratare (şlefuite, tratate sau agregate în drajeuri etc.).
    26. Clasificarea materialului săditor se efectuează în funcţie de următoarele criterii:
    a) în funcţie de starea fitosanitară, materialul săditor se clasifică în:
    a.1) material săditor liber de virusuri “Virus free (V.F.)”;
    a.2) material săditor testat la virusuri “Virus testat (V.T.)”;
    b) în funcţie de valoarea biologică:
    b.1) Material “Prebază” (PB) - material săditor care:
    - este produs de sau sub directa responsabilitate a amelioratorului sau a menţinătorului;
    - este constituit din clone valoroase libere de principalele viroze;
    - provine din materialul iniţial creat de ameliorator sau menţinător, în care există o garanţie totală că soiul nu este infectat cu organisme dăunătoare sau vectori ai acestora, în special cu nematozi-vectori ai virusurilor;
    - este liber de organisme dăunătoare cu caracter restrictiv în producerea şi comercializarea materialului săditor;
    - este destinat pentru înfiinţarea plantaţiilor de preînmulţire, producătoare de material de înmulţire, utilizat la producerea materialului din categoria biologică “Bază” (B);
    b.2) Material “Bază” (B) - material săditor care:
    - este produs de sau sub directa responsabilitate a amelioratorului sau a menţinătorului;
    - provine din plantaţiile de preînmulţire, înfiinţate cu material săditor din categoria biologică “Prebază”;
    - este liber de organisme dăunătoare cu caracter restrictiv în producerea şi comercializarea materialului săditor;
    - este destinat pentru înfiinţarea plantaţiilor-mamă, producătoare de material de înmulţire, utilizat la producerea materialului săditor din categoria biologică “Certificat”;
    b.3) Material ,,Certificat”(C) - material săditor care:
    - este produs de agenţi economici autorizaţi;
    - provine din plantaţiile-mamă, înfiinţate cu material săditor din categoria “Baza”;
    - este liber de organisme dăunătoare cu caracter restrictiv în producerea şi comercializarea materialului săditor;
    - este destinat pentru înfiinţarea plantaţiilor producătoare de legume sau a plantaţiilor producătoare de material de înmulţire din categoria biologică generaţia a doua;
    c) în funcţie de clasa de calitate, seminţele şi materialul săditor se clasifică:
    c.1) material săditor de calitatea întîi;
    c.2) material săditor de calitatea a doua.
    27. Este interzisă comercializarea materialului săditor şi seminţelor:
    - necertificate;
    - produse de producători care nu posedă licenţă în producerea materialului săditor.
    28. Pentru materialul săditor şi seminţele transportate în cantităţi considerabile caracteristicile produsului sînt consemnate în documentul de însoţire sau sînt indicate pe o etichetă în mod vizibil şi lizibil plasată pe unul şi acelaşi loc al ambalajului.
    29. Seminţele şi materialul săditor după procesul de condiţionare se ambalează în ambalaje speciale (săculeţe de hîrtie, de pînză, cutii de metal, căldări, saci etc).
    30. În calitate de ambalaj pot fi folosite numai materiale autorizate de Organele centrale de specialitate.
    31. Condiţiile de ambalare pot fi specificate în contractul de livrare, în limita prevederilor prezentei Reglementări Tehnice şi prevederilor legislaţiei în vigoare.
    32. Produsele destinate comercializării cu ridicata se ambalează în saci cu masa netă de maximum 25 kg.
    33. Transportarea seminţelor şi materialului săditor se efectuează în mijloace de transport care asigură protecţie de influenţa factorilor exteriori, care pot cauza pericol viabilităţii seminţelor.
    34. Nu se admite transportarea şi depozitarea materialului săditor împreună cu producţia destinată consumului în stare proaspătă (ceapa de consum - ceapă plate mamă, morcov consum - morcov plante mamă, sfeclă roşie consum - sfeclă plante mamă, cartof de consum - cartof de seminţe etc.).
   35. Încăperile destinate pentru depozitarea şi comercializarea seminţelor şi materialului săditor trebuie să fie amenajate cu rafturi curate, uscate, bine aerisite, reci, neinfectate de boli şi dăunători, protejate de influenţa factorilor exteriori (precipitaţii atmosferice, vînturi) cu umiditatea relativă, respectivă grupei de genul materialului săditor (seminţe, tuberculi, plante- mamă).
    36. Durata de păstrare a materialului săditor este determinată de specie, categoria biologică şi calitatea germinativă.
   37. Materialul săditor după condiţionare, destinat depozitării şi comercializării, trebuie să fie etichetat şi marcat în mod obligatoriu în conformitate cu cerinţele actelor legislative şi normative în vigoare, să conţină informaţiile necesare, astfel încît consumatorul să fie informat deplin şi corect la momentul achiziţionării mărfii şi trebuie să conţină cel puţin următoarea informaţie:
    a) denumirea culturii;
    b) denumirea soiului / hibridului;
    c) anul de producere şi categoria biologică;
    d) numărul partidei şi masa netă;
    e) germinaţia;
    f) termenul de valabilitate;
    g) modul de tratare;
    h) denumirea şi adresa producătorului (sau numărul de înregistrare dacă este aplicat);
    i) ţara de origine;
    j) codul cu bare (în cazul în care este stabilit);
    k) informaţia privind certificarea.
    38. Verificarea indicilor de calitate, formelor de prezentare, marcare şi etichetare se efectuează de producător în conformitate cu regulile stabilite în actele normative în vigoare.
    39. Prelevarea probelor şi determinarea indicilor de calitate, formelor de prezentare şi etichetare se efectuează în conformitate cu regulile şi metodele de analiză stabilite de actele normative şi legislative în vigoare.
    40. Conformitatea indicilor de calitate, formelor de prezentare, marcare şi etichetare cu prevederile prezentei Reglementări Tehnice poate fi asigurată şi prin utilizarea standardelor de produs voluntare standardelor conexe şi vor intra în vigoare odată cu legea privind activitatea de Reglementare Tehnică.
   41. Lista standardelor conexe se aprobă de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (autoritatea de reglementare) cu avizarea Organismului Naţional de Standardizare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi Buletinul de standardizare - ediţie specială a Organismului Naţional de Standardizare şi vor intra în vigoare odată cu legea privind activitatea de Reglementare Tehnică.
    42. Materialul săditor neconform prezentelor Reglementări Tehnice nu poate fi plasat pe piaţa de desfacere pentru înfiinţarea plantaţiilor.

V. CERTIFICAREA CALITĂŢII ŞI PURITĂŢII BIOLOGICE

    43. Certificarea calităţii şi purităţii biologice este efectuată sub controlul Inspectoratului de Stat pentru seminţe după aprobarea speciilor de cîmp.
   44. Aprobarea plantaţiilor semincere cu procedură de evaluare a purităţii biologice a soiului şi stării fitosanitare a cîmpului este obligatorie şi se efectuează de către aprobatori, desemnaţi anual prin ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în termeni optimi şi în modul stabilit în conformitate cu legislaţia şi actele normative în vigoare.
   45. Starea fitosanitară a cîmpului de multiplicare se determină de către inspectorii teritoriali ai Inspectoratului de Stat pentru Seminţe prin cercetări vizuale ale plantaţiilor părţilor componente ale pepinierei în timpul vegetaţiei (mai-iunie-iulie-august) pentru depistarea virozelor şi altor boli şi dăunători în timpul vegetaţiei şi recoltării materialului săditor.
    46. După recoltare materialul semincer se aduce la condiţiile de calitate şi puritate biologică stipulate în prezenta Reglementare Tehnică.
   47. Fiecare ambalaj se marchează cu o etichetă, care atestă faptul că seminţele, răsadul sau materialul săditor a fost supus procedurilor de certificare a categoriei biologice din ambalajul respectiv şi o plombă, eliberate de Inspectoratul de Stat Teritorial pentru seminţe.
    48. Seminţele şi materialul de plantare a culturilor legumicole, destinat comercializării pentru semănat trebuie să fie însoţit de certificatul de calitate, conform legislaţiei în vigoare.

VII. Dispoziţii finale

    49. Prezenta Reglementare Tehnică intră în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării.

Anexă

 

laReglementarea tehnică

"Seminţe, răsaduri şi material

săditor de legume altul decît seminţe"


  1. Seminţe de legume din familia Solonacee. Condiţii tehnice.

 

Tabelul 1

Puritatea biologică

 
Denumirea culturii

Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %, cel mult

 
I
II
III
 
Tomate
Licopersicum esculentum Mill.
99
98
97
1
Ardei dulce
Capsicum annuum L.
99
97
96
1
Pătlăgele vinete
Solanum melongena L.
98
97
92
1
Fizalis
Physalis L.
99
98
97
1

                        
Tabelul 1a
Puritatea biologică (sere)
 
Denumirea culturii

Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Conţinutul de seminţe hibride, %, cel puţin,

 pe categorii

 
I
II
I
II
Tomate
 
 
 
 
forme parentale
100
-
-
-
soiuri omologate
100
98
-
-
hibrizi generaţia I
-
-
95
90
Castravete
 
 
 
 
forme parentale
100
-
-
-
soiuri omologate
100
98
-
-
hibrizi generaţia I
-
-
95
90
 
Tabelul 2
Normele de calitate a seminţelor
 
Denumirea culturii
Clasa
Germinaţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
 
 
 
 
total
inclusiv seminţe de buruiene
 
Tomate
1
85
98,00
0,20
0,00
11,0
 
2
65
96,00
0,50
0,20
 
Ardei dulce
1
80
98,00
0,20
0,00
11,0
 
2
60
95,00
0,50
0,20
 
Pătlăgele vinete
1
75
98,00
0,20
0,00
11,0
 
2
60
95,00
0,50
0,20
 
Fizalis
1
85
98,00
0,20
0,00
11,0
 
2
65
96,00
0,50
0,50
 
 
Tabelul 2a
Normele de calitate a seminţelor
 (sere)
 
Denumirea culturii
Clasa
Germinaţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
Tomate
1
95
99,00
1,00
9,0
 
2
85
99,00
1,00
 
Castravete
1
95
99,50
0,50
8,0
 
2
85
99,50
0,50
 
 

2. Seminţe de legume din familia Aliacee. Condiţii tehnice.

Tabelul 3
Puritatea biologică
 
Denumirea culturii

Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %,cel mult 

 
I
II
III
 
Ceapă comună
Allium cepa L.
98
95
85
2
Ceapă batun
Aliium fistulosum L:
90
85
80
5
Praz
Allium porrum L.
99
97
90
5
Sparanghel
Asparagus officinalis L.
97
95
85
2
Tabelul 4
Normele de calitate a seminţelor
 
Denumirea culturii
Clasa
Germinaţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
 
 
 
 
total
inclusiv seminţe de buruieni
 
Ceapă comună
1
80
99,00
0,20
0,10
11,0
 
2
50
95,00
0,50
0,30
 
Ceapă batun
1
80
99,00
0,20
0,10
11,0
 
2
60
95,00
0,50
0,30
 
Praz
1
80
99,00
0,20
0,10
11,0
 
2
50
95,00
0,50
0,30
 
Sparanghel
1
80
98,00
0,00
0,00
11,0
 
2
70
95,00
0,20
0,10
 
 
 

2.    Seminţe de legume din familia Brassicacee. Condiţii tehnice.

Tabelul 5
Puritatea biologică
 
Denumirea culturii

Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %, cel mult

 
I
II
III
 
Broccoli
Brassica oleraceae L. var. italica P
98
95
85
3
Varză albă şi roşie
Brassica oleraceae L. var. capitat L.
98
97
85
3
Varză de Bruxelles
Brassica oleraceae L. var. gmemifera DC.
98
97
85
3
Varză creaţă
Brassica oleracea L. var. sabaida L.
98
97
85
3
Conopidă
Brassica oleracea L. var. botrytis L.
98
95
85
3
Gulie
Brassica oleracea L. var. caulorapa L.
98
95
85
3
Ridiche de lună
Raphanuc sativus L. var. sativus Mansf.
98
95
85
2
Ridiche de iarnă
Raphanuc sativus L. var. niger Mill. Kerner.
97
95
90
2
 
Tabelul 6
Normele de calitate a seminţelor
 
Denumirea
culturii
Clasa
Germinaţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
 
 
 
 
total
inclusiv seminţe de buruiene
 
Broccoli
1
85
98,00
0,50
0,20
9,0
 
2
60
95,00
1,00
0,50
 
Varză albă şi roşie
1
85
98,00
0,50
0,20
9,0
 
2
60
95,00
1,00
0,50
 
Varză de Bruxelles
1
90
98,00
0,50
0,20
9,0
 
2
60
95,00
1,00
0,50
 
Varză creaţă
1
90
98,00
0,50
0,20
9,0
 
2
60
95,00
1,00
0,50
 
Conopidă
1
80
98,00
0,50
0,20
9,0
 
2
50
95,00
1,00
0,50
 
Gulie
1
85
98,00
0,10
0,06
9,0
 
2
65
95,00
0,30
0,10
 
Ridiche de lună
1
85
96,00
0,20
0,10
9,0
 
2
65
92,00
1,00
0,50
 
Ridiche de iarnă
1
85
96,00
0,20
0,10
9,0
 
2
65
92,00
1,00
0,50
 
 
 

3.     Seminţe de legume din familia Cucurbitacee. Condiţii tehnice.

Tabelul 7
Puritatea biologică
 
Denumirea culturii
Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %, cel mult

 
I
II
III
 
Pepene verde
Citrullus lanatus var. citroides L.
99
98
90
1
Pepene galben
Cucumis melo L.
99
97
92
3
Dovlecei, ţuchini, patison
Cucurbita pepo L.
95
93
85
 
Dovleac
Cucurbita pepo L.
95
93
85
3
 
Tabelul 7a
 
Puritatea biologică
 
Denumirea culturii

Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Conţinutul de seminţe hibride, %, cel puţin,

 pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %, cel mult

 
I
II
III
I
II
III
 
Castravete
Cucumus sativusL.
forme parentale
98
-
-
-
-
-
0
forme, soiuri omologate
98
96
90
-
-
-
2
hibrizi, generaţia I
-
-
-
90
85
80
0
 
 
Tabelul 8
Normele de calitate a seminţelor
 
Denumirea culturii
Clasa
Germi-naţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
 
 
 
 
total
inclusiv seminţe de buruieni
 
Pepene verde
1
92
99,00
0,10
0,00
10,0
 
2
80
96,00
0,40
0,20
 
Pepene galben
1
90
99,00
0,10
0,00
9,0
 
2
75
97,00
0,20
0,10
 
Dovlecei, ţuchini, patison
1
95
99,00
0,10
0,00
9,0
 
2
80
96,00
0,40
0,10
 
Castravete
1
90
99,00
0,10
0,00
10,0
 
2
70
96,00
0,20
0,10
 
Dovleac
1
95
99,00
0,20
0,00
10,0
 
2
80
96,00
0,40
0,20
 
 
 

    4.     Seminţe de legume din familia Apiacee. Condiţii tehnice.

Tabelul 9
Puritatea biologică
Denumirea culturii

Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %, cel mult

 
I
II
III
 
Morcov
Daucus carota L.
98
96
85
2
Coriandru
Corindrum sativum L.
98
96
80
2
Păstârnac
Pastinaca sativa L.
97
95
85
1
Pătrunjel
Petroselinum hortense
97
95
80
1
Ţelină
Apium graveolensL.
97
95
85
1
Mărar
Anethum graveolens L.
98
96
80
2
Fenicul
Foeniculum vulgara Mill.
98
96
80
2
 
Tabelul 10
Normele de calitate a seminţelor
Denumirea culturii
Clasa
Germi-naţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
 
 
 
 
total
inclusiv seminţe de buruieni
 
Morcov
1
70
95,00
0,50
0,50
10,0
 
2
45
90,00
1,00
0,40
 
Coriandru
1
70
90,00
0,20
0,10
13,0
 
2
60
85,00
0,50
0,30
 
Păstârnac
1
70
95,00
0,20
0,10
10,0
 
2
45
90,00
0,50
0,30
 
Pătrunjel
1
70
96,00
0,50
0,20
10,0
 
2
45
92,00
1,00
0,40
 
Ţelină
1
75
98,00
0,50
0,20
10,0
 
2
50
93,00
1,00
0,40
 
Mărar
1
60
95,00
0,50
0,20
12,0
 
2
40
85,00
1,00
0,30
 
Fenicul
1
55
96,00
0,50
0,30
12,0
 
2
35
90,00
1,00
0,50
 


5.     Seminţe de legume din familia Chenopodiacee. Condiţii tehnice.

Tabelul 11
Puritatea biologică
 
Denumirea culturii
Puritatea biologică, %, cel puţin,
pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %, cel mult

 
I
II
III
 
Sfeclă roşie
Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.
98
95
90
2
Sfeclă roşie monogermă
Beta vulgaris L. var. conditiva Alef
98
95
90
5
Sfeclă pentru frunze (mangold)
Beta vulgaris L. var. cicla Mog.
98
96
90
2
Spanac
Spinacia oleraceae L.
97
95
85
2
 
Tabelul 12
Normele de calitate a seminţelor
 
Denumirea culturii
Clasa
Germi-naţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
 
 
 
 
total
inclusiv seminţe

 de buruieni

 
Sfeclă roşie
1
80
97,00
0,50
0,20
14,0
 
2
60
94,00
1,00
0,50
 
Sfeclă roşie monogermă*
1
70
97,00
0,50
0,20
14,0
 
2
50
94,00
1,00
0,50
 
Sfeclă pentru frunze (mangold)
1
80
97,00
0,50
0,20
13,0
 
2
60
94,00
1,00
0,50
 
Spanac
1
70
97,00
0,20
0,10
13,00
 
2
50
93,00
0,50
0,30
 
 

* - se admite conţinutul de seminţe multegerme nu mai mare de 15% din masa de seminţe

 
 

6.    Seminţe de legume din familia Papillionacee . Condiţii tehnice.

Tabelul 13
Puritatea biologică
 
Denumirea culturii

Puritatea biologică, %, cel puţin, pe categorii

Se admit impurităţi de soiuri şi hibrizi, inclusiv alte impurităţi în categoria a III, %, cel mult

 
I
II
III
 
 
Bob de grădină
Vicia faba L.
99,5
99,0
95,0
1
5
Mazăre de grădină
Pisum sativum L.
99,5
98,8
97,0
1
3
Fasole de grădină
Phaseolus vulgaris L.
99,8
99,0
97,0
1
3
 
 
 
 
 
 
 
Tabelul 14
Normele de calitate a seminţelor
 
Denumirea culturii
Clasa
Germi-naţia, %
Puritatea fizică, %, cel puţin
Impurităţi de alte culturi, % faţă de masă, cel mult
Umiditatea, %, cel mult
 
 
 
 
total
inclusiv seminţe

 de buruieni

 
Bob de grădină (seminţe mărunte)
1
95
99,00
0,20
0,10
15,0
 
2
85
98,00
0,50
0,20
 
Bob de grădină (seminţe mari)
1
90
99,00
0,20
0,10
15,0
 
2
80
98,00
0,50
0,20
 
Mazăre de grădină
1
90
99,00
0,20
0,10
15,0
 
2
75
96,00
0,70
0,40
 
Fasole de grădină
1
90
99,00
0,20
0,10
14,0
 
2
80
98,00
0,40
0,20
 
 
 

7.    Seminţe de cartof familia Solonacee .

Tabelul 15
Normele de calitate a seminţelor
 
Denumirea indicilor
Elita superioară
Elita
 
Clasa A
Puritatea biologică, %,
100
100
100

Plante cu simptome de boli în aparenţă, %, cel mult, inclusiv:

1,8
3,6
5,0

viroze forme grave (mozaicuri, răsucirea frunzelor etc.)

nu se admite
0,6
 
1,2

viroze forme uşoare

1,4
2,6
4,5

putregaiul inelar şi cenuşiu

nu se admite

picioruşul negru (Erwinia)

nu se admite
Impurităţi de alte soiuri
nu se admite

Tuberculi infectaţi de boli, %, cel mult, inclusiv:

1,5
2,5
4,5

picioruşul negru (Erwinia)

nu se admite

putregaiul inelar şi cenuşiu

nu se admite

mana (fitoftoroza)

0,5
0,5
1,0

putregaiul uscat (fomoza, fuzarioza)

0,5
0,5
1,0
nematozi
nu se admite

râia comună şi argintie (dacă este atacată peste ¼ din suprafaţa tuberculului)

 
0,5
 
2,5
 
5,0
râia făinoasă
nu se admite
1,0

rizoctonioza (dacă este atacată de la 1/8 până la ¼ din suprafaţa tuberculului,

0,5
1,0
1,5

peste ¼ din suprafaţa tuberculului

nu se admite