*HGC1552/2002 Versiunea originala
ID intern unic:  325856
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1552
din  04.12.2002
pentru aprobarea Normelor privind reglementarea
unor probleme financiare în activitatea sportivă
Publicat : 20.12.2002 în Monitorul Oficial Nr. 174-176     art Nr : 1750
    În scopul reglementării finanţării activităţilor sportive, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă  Normele privind reglementarea unor probleme financiare  în activitatea sportivă, conform anexei nr.1.
    2. Cheltuielile ocazionate de aplicarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportivă vor fi suportate de:
Departamentul Tineret şi Sport şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale - în limitele alocaţiilor prevăzute în bugetul de stat pe anii respectivi în aceste scopuri;
autorităţile administraţiei publice locale - în limitele alocaţiilor prevăzute în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale pe anii respectivi în aceste scopuri;
Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile sportive naţionale, asociaţiile şi cluburile sportive -  din veniturile proprii ale acestora.
    3. Se abrogă unele hotărîri ale Guvernului Republicii Moldova, conform anexei nr.2.

    Prim-ministru
    al Republicii Moldova                                       Vasile TARLEV
    Contrasemnată:
    Ministrul finanţelor                                           Zinaida Grecianîi
    Ministrul justiţiei                                               Ion Morei

    Chişinău, 4 decembrie 2002.
    Nr. 1552.

Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr. 1552
din 4 decembrie 2002
 
N O R M E
privind reglementarea unor probleme financiare
în activitatea sportivă
CAPITOLUL I.  
Cheltuielile ce pot fi efectuate pentru pregătirea şi participarea la acţiuni
şi competiţii sportive interne şi internaţionale
    Acţiuni interne
    1. Cantonamentele şi taberele de pregătire se aprobă de conducerea unităţilor care le iniţiază şi se organizează cu: sportivi care participă la etapele de zonă şi finale ale campionatelor naţionale de seniori, tineret, juniori, copii, şcolare şi universitare, tabere de selecţie şi pregătire sportivă, centre olimpice de pregătire a sportivilor;
sportivi care participă în liga naţională, diviziile A şi B.
    2. În afară de sportivi şi antrenori, în cantonamente şi tabere pot participa, în funcţie de specificul ramurii de sport şi de numărul sportivilor, cîte un conducător de lot, medic, asistent medical, masor, fizioterapeut, cercetător, operator video sau audio, alţi specialişti şi tehnicieni. În cazul pregătirii sportive a elevilor şi copiilor, pentru asigurarea pregătirii şcolare a acestora poate participa şi cîte un cadru didactic, dacă efectivul elevilor depăşeşte 25.
    3. Persoanele menţionate în pct.2 beneficiază, pe perioada cantonamen-telor şi taberelor, de aceleaşi drepturi ca şi sportivii.
    4. Numărul participanţilor şi durata cantonamentelor şi taberelor se stabileşte de către unităţile sportive organizatoare, în funcţie de ramura de sport, de scopul acţiunii şi de posibilităţile financiare.
    5. Pe durata cantonamentelor şi taberelor de pregătire sportivă se pot efectua cheltuieli pentru activităţi culturale şi de presă în limita sumei de pînă la 3 lei/persoană/zi. Cheltuielile de refacere după efort, de recuperare şi igienă personală se efectuează la tarifele negociate cu unităţile prestatoare, dar care nu vor fi mai mari decît cele aplicate altor clienţi.
    6. Numărul maxim de sportivi şi tehnicieni, care se pot deplasa la competiţii sportive interne, este cel prevăzut de regulamentele aprobate privind concursurile.
   7. Cheltuielile de participare la toate competiţiile interne sînt suportate de direcţiile tineret şi sport judeţene/municipale, asociaţiile, cluburile şi şcolile sportive, iar cheltuielile de organizare - de către organizatorii acestora.
    8. Transportul sportivilor şi al însoţitorilor la acţiuni sportive se face cu mijloace de transport proprii ale unităţilor sportive sau cu cele în comun - autobuz, microbuz, tren, folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durată şi cost. Se pot folosi şi autoturisme personale, cu decontarea cheltuielilor conform prevederilor legale, care se aplică în cazul deplasării salariaţilor instituţiilor publice.
    9. Pentru participarea la competiţii sau antrenamente, sportivii şi însoţitorii acestora se pot deplasa de la hotel, cantină sau restaurant la bazele sportive cu mijloace de transport proprii, închiriate sau cu cele în comun, cheltuielile urmînd a fi planificate şi decontate în cadrul acţiunilor respective.
    10. Cazarea participanţilor la acţiunile sportive se va face, cu prioritate, în unităţile de cazare pentru sportivi, în cămine, internate şcolare sau studenţeşti, moteluri sau hoteluri pînă la categoria două stele inclusiv.
    11. Pentru delegaţiile sportive străine, invitate de Departamentul Tineret şi Sport, de unităţile sportive sau de Comitetul Naţional Olimpic, pe bază de reciprocitate, tariful de cazare va fi acelaşi cu cel perceput pentru sportivii din Republica Moldova.
    12. Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, al medicamente-lor necesare pentru antrenamente şi competiţii se efectuează cu mijloace de transport proprii sau închiriate, decontîndu-se cheltuielile efective.
   13. Pentru organizarea de consfătuiri, analize anuale, întruniri cu caracter metodic, schimburi de experienţă, cursuri de perfecţionare a cadrelor tehnice,  conferinţe de presă şi alte acţiuni similare, Departamentul Tineret şi Sport, alte organe ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile sau unităţile sportive pot efectua unele cheltuieli pentru cazare, transport, remunerarea persoanelor aparţinînd altor unităţi, după caz, cheltuieli de organizare cum ar fi chiria pentru sală, amplificare, rechizite, închirieri de aparatură video, audio, casete video sau audio, transport de materiale, conform legislaţiei în vigoare.
   14. De asemenea, se pot efectua cheltuieli de întreţinere pentru fiecare participant, în limita diurnei legal stabilite (gustări, sucuri, cafea etc.). Celelalte categorii de acţiuni sînt prevăzute la pct.29 lit. b) -  c).
    Acţiuni internaţionale
   15. Numărul participanţilor care compun delegaţiile sportive străine la acţiuni internaţionale organizate în ţară sau ale celor care compun delegaţiile sportive din Republica Moldova  ce se deplasează la acţiuni sportive şi la competiţii în străinătate, numărul de zile, precum şi condiţiile de participare sînt cele stabilite prin acorduri şi protocoale încheiate cu Departamentul Tineret şi Sport, cu alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic  şi cu federaţiile sau asociaţiile, cluburile, şcolile sportive respective, prin comunicări ale organizatorilor sau prin prevederi ale regulamentelor organismelor internaţionale.
   16. Transportul intern al delegaţiilor străine se poate efectua cu autocarul, microbuzul sau autoturismul din dotare ori închiriat, urmărindu-se realizarea lui în condiţii cît mai apropiate de cele oferite pe bază de reciprocitate.
   17. Pentru cazarea delegaţiilor sportive străine participante la acţiuni sau competiţii internaţionale organizate în ţară se pot folosi hoteluri. Plata cazării pentru aceste acţiuni poate fi suportată, după caz, de către organizatori - Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile, asociaţiile, cluburile, şcolile sportive, în limita sumelor legale.
  18. Membrilor delegaţiilor străine li se pot asigura cheltuieli pentru activităţi culturale, refacere după efort, igienă personală şi transport local, în limitele fondurilor destinate  acţiunii respective, la tarife negociate cu unităţile prestatoare, dar care nu vor fi mai mari decît cele aplicate altor clienţi.
  19. Sumele în lei, care se acordă drept bani de buzunar delegaţiilor sportive străine pe perioada şederii în Moldova, sînt cele stabilite conform protocoalelor sau acordurilor încheiate de Departamentul Tineret şi Sport, Comitetul Naţional Olimpic, celelalte autorităţi  ale administraţiei publice centrale şi locale, federaţii şi alte unităţi sportive, pe bază de reciprocitate, cu organismele similare din ţările respective.
    20. La întîlnirile şi acţiunile sportive internaţionale, organizate în ţară, Departamentul Tineret şi Sport, Comitetul Naţional Olimpic, alte autorităţi  ale administraţiei publice centrale şi locale, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli pentru fiecare şedinţă tehnică, în limita sumei de 10 lei de persoană, conform prevederilor regulamentului acţiunii respective.
    21. Cu ocazia competiţiilor şi acţiunilor internaţionale, delegaţiilor sportive străine li se pot oferi atenţii simbolice, cadouri, conform prevederilor hotărîrii de Guvern în vigoare, după cum urmează:
    a) la competiţiile şi acţiunile organizate în ţară:

Beneficiarii Cine suportă cheltuielile
Sportivii Federaţiile, asociaţiile, cluburile sau şcolile sportive
Şefii adjuncţi, antrenorii, arbitrii care fac parte din delegaţie Federaţiile, asociaţiile, cluburile sau şcolile sportive
Conducătorii şi membrii delegaţiei, arbitrii internaţionali şi observatorii, delegaţi de forurile internaţionale Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile, asociaţiile, cluburile sau şcolile sportive

    b) la competiţiile şi acţiunile internaţionale organizate în străinătate:

Acţiunea Cine suportă cheltuielile  
Întîlniri bilaterale Federaţiile, asociaţiile, cluburile sau şcolile sportive
Concursuri, turnee internaţionale, cantonamente şi tabere internaţionale Federaţiile, asociaţiile, cluburile sau şcolile sportive
Campionate mondiale, europene, cupe mondiale şi europene Federaţiile sportive naţionale
Universiade, campionate mondiale universitare, militare, feroviare etc. Ministerele şi departamentele de resort
Congrese şi conferinţe ale organismelor continentale şi mondiale, schimburi bilaterale şi multilaterale; întîlniri oficiale pe probleme sportive Titularul acţiunii
Jocurile Olimpice Comitetul Naţional Olimpic

    22. Arbitrii şi observatorii străini, delegaţi la competiţii internaţionale organizate în republică, beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi participanţii acestor competiţii.
    23. Remunerarea muncii arbitrilor sportivi pentru o zi de lucru la competiţiile sportive se face în lei sau în valută, după caz, corespunzător prevederilor regulamentelor şi în cuantumul stabilit de organismele sportive internaţionale.
    24. Reprezentanţii organizatorilor, care însoţesc delegaţiile străine participante la acţiuni internaţionale desfăşurate în ţară, precum şi translatorii vor beneficia de aceleaşi drepturi privind transportul, cazarea şi hrana ca şi delegaţiile străine.
   25. Şoferii care se deplasează cu delegaţii sau invitaţii străini în altă localitate beneficiază în perioada respectivă de cheltuieli de cazare, precum şi de cheltuieli pentru masă, în condiţiile legii.
   26. Pentru delegaţiile sportive care se deplasează în străinătate Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli în valută pentru diurnă, cazare şi transport, în condiţiile legii.
    27. În cazurile în care organizatorii străini stabilesc pentru hotel sau hotel plus pensiune tarife superioare celor cuprinse în normele legale naţionale, Departamentul Tineret şi Sport şi conducerea unităţilor sportive pot aproba cheltuielile în valută străină la nivelul acelor tarife, în baza notificărilor prealabile în scris făcute de organizatori. În cazul asigurării complete cu pensiune, delegaţii pot primi pînă la 30% din suma diurnei.
   28. Sportivilor şi oficialilor moldoveni, cuprinşi în delegaţiile participante la competiţiile oficiale internaţionale - Jocuri Olimpice, campionate mondiale şi europene, cupe mondiale şi europene, universiade şi campionate mondiale universitare, militare, feroviare sau altele asimilate, - li se pot acorda, gratuit, echipament de antrenament, de concurs şi ţinuta de prezentare. Fondurile necesare vor fi prevăzute în bugetul unităţilor care suportă şi celelalte cheltuieli de participare a părţii moldoveneşti şi pe care sportivii le reprezintă.  
    Alocaţii de hrană
   29. Alocaţiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanţă internă şi internaţională, potrivit normelor legale în vigoare, se diferenţiază pe categorii de acţiuni, după cum urmează:
    Activitatea sportivă de performanţă
      Plafoane valorice  
    Acţiunea;
    a) competiţii sportive interne:
    - etapa de localitate - pînă la 30 lei/zi;
    - etapa de zonă - pînă la 40 lei/zi;
    - campionate şi cupe naţionale - pînă la 60 lei/zi;
    b) cantonamente, întruniri cu caracter metodic şi tabere, schimburi de experienţă, cursuri de perfecţionare a cadrelor tehnice şi alte acţiuni similare, la care se desfăşoară şi activităţi practice organizate de:
    - autorităţi ale administraţiei publice locale, asociaţii, cluburi şi şcoli sportive cu sportivi din secţiile acestora - pînă la 50 lei/zi;
   - Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţii, asociaţii, cluburi şi şcoli sportive cu sportivi din loturile naţionale şi olimpice  - pînă la 60 lei/zi;
    c) competiţii şi acţiuni sportive internaţionale (congrese şi conferinţe ale organismelor continentale şi mondiale, schimburi bilaterale şi multilaterale, întîlniri oficiale pe problemele sportului) organizate de:
    - autorităţi ale administraţiei publice locale, asociaţii, cluburi şi şcoli sportive - pînă la 60 lei/zi;
    - Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţii - pînă la 80 lei/zi.
    30. Pentru celelalte acţiuni sportive, altele decît cele de performanţă, se stabilesc următoarele alocaţii de hrană zilnice:
    - competiţii sportive interne - pînă la 30 lei/zi;
    - cantonamente  şi tabere - pînă la 30 lei/zi;
    - competiţii sportive internaţionale - pînă la 40 lei/zi.
   31. Alocaţiile de hrană, stabilite în pct.29 şi 30, reprezintă plafoane maxime. Cuantumul concret al alocaţiei de hrană se stabileşte de conducătorii unităţilor sportive respective în funcţie de specificul ramurii de sport, de valoarea sportivilor, de unitatea unde li se asigură hrana, în limitele alocaţiilor bugetare aprobate.
    32. La acţiunile interne şi internaţionale sînt interzise includerea şi decontarea în cadrul alocaţiei de hrană a băuturilor alcoolice.
    33. Delegaţiilor sportive străine li se va putea acorda, la plecare, hrană rece, pe durata călătoriei pînă la destinaţie, în limita alocaţiei de care au beneficiat în ţară.
   34.  La încheierea acţiunilor sportive internaţionale se va putea organiza o masă oficială cu sportivii,  antrenorii, arbitrii şi oficialii participanţi, precum şi cu un număr limitat de alte persoane care au contribuit la organizarea acţiunii, în limitele alocaţiilor de pînă la 80 lei de persoană, conform legislaţiei în vigoare.
    35. La competiţiile programate în ţară în cadrul finalelor campionatelor naţionale şi ale competiţiilor internaţionale organizatorii pot asigura sportivilor băuturi răcoritoare în sumă de pînă la 5 lei de persoană, conform legislaţiei în vigoare.
    36. La probele de fond şi mare fond din cadrul competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi în cantonamente, în zilele de antrenament organizatorii vor putea acorda o alimentaţie de traseu pînă la 15 lei  de sportiv. De aceeaşi prevedere pot beneficia şi alţi sportivi la probe specifice cu efort fizic susţinut, ce vor fi stabilite de conducerea federaţiilor sau a unităţilor sportive.
    37. Nivelul alocaţiilor de hrană, prevăzut la pct.29 şi 30, poate fi majorat, dacă diferenţa este suportată de către sponsori.
    Alimentaţia de efort
   38. Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare efortului depus în pregătire, sportivii pot beneficia de alimentaţie de efort - în hrană, alimente sau în numerar -  acordată de către:
    Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţii, asociaţii, cluburi sau şcoli sportive, pentru sportivii din loturile naţionale şi olimpice - pînă la 400 lei lunar;
    autorităţile administraţiei publice locale, asociaţii, cluburi sau şcoli sportive, pentru sportivii de performanţă din secţiile cluburilor, asociaţiilor şi ale şcolilor sportive - pînă la 250 lei lunar.
   39. Criteriile de acordare a alimentaţiei de efort vor fi stabilite de Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţii şi, respectiv, de autorităţile administraţiei publice locale, asociaţiile, cluburile, şcolile sportive, în raport cu valoarea sportivului, cu efortul depus şi cu rezultatele obţinute.
    40. Alimentaţia de efort se acordă pentru aceeaşi perioadă de către o singură unitate sportivă.
    41. Pe perioadele cantonamentelor - în cazul în care s-a asigurat hrana - unităţile sportive nu pot acorda alimentaţie de efort în alimente sau în numerar.
    42. Asociaţiile, cluburile şi şcolile sportive, care au echipe sau grupe de copii şi juniori, vor putea acorda acestora în ziua antrenamentului, pentru compensarea efortului depus, alimente constînd în produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, în limita sumei de pînă la 10 lei/sportiv.
    43. Departamentul Tineret şi Sport, Comitetul Naţional Olimpic şi federaţiile au dreptul să procure, cu încadrarea în sumele prevăzute în bugetul propriu,  medicamente, vitamine şi susţinătoare de efort în limita sumei de 25 lei /zi / sportiv pentru acţiunile de pregătire şi competiţionale organizate. Celelalte unităţi sportive pot aloca pînă la 15 lei / zi / sportiv.
    Alte cheltuieli
    44. La competiţiile interne şi internaţionale se pot aloca surse pentru ar fi: birotică, servicii de multiplicare, procurarea florilor, executarea panourilor, fără a se depăşi 5% din valoarea totală a acţiunii, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
    45. Pentru participarea la acţiunile şi competiţiile sportive internaţionale se plătesc taxe de viză şi asigurare medicală, în modul stabilit.
    46. Pentru folosirea la antrenamente şi competiţii a bazelor sportive, unităţile sportive plătesc chirie conform tarifelor stabilite de legislaţia în vigoare.
   47. La folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, în ordine, sportivii din loturile naţionale şi olimpice, maeştrii emeriţi, maeştri internaţionali şi maeştri ai sportului, sportivii care deţin clasificări sportive, secţiile de performanţă (şcolare, de juniori şi universitare).
    48. Pentru alte activităţi în afara celor menţionate în pct.44, cum ar fi spectacole, concerte, adunări, întreceri sportive amicale şi altele asemenea, care nu împiedică buna desfăşurare a activităţilor sportive, deţinătorii de baze sportive vor percepe tarife negociate în condiţiile legii.
    49. Persoanele care participă la acţiuni sportive pot fi eliberate de la locul de muncă, prin negociere între federaţii, asociaţii, cluburi sau şcoli sportive şi unităţile în care persoanele respective îşi desfăşoară activitatea.
CAPITOLUL II.
Premii şi  alte  cadouri
    Premii pentru sportivi
    50. Pentru performanţele deosebite obţinute în competiţiile sportive, Departamentul Tineret şi Sport, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, care au în subordine unităţi sportive, Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile, asociaţiile, cluburile şi şcolile sportive, după caz, pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea performanţei, de importanţa competiţiei, de aportul personal şi în limita bugetului aprobat, premii în lei sau obiecte, pînă la valoarea sumelor prevăzute în tabelul nr. 1.

Tabelul nr. 1.

Competiţia Cine acordă premiile
Locul I Locul II Locul III Locul IV Locul V Locul VI
a) Campionatele mondiale Departamentul Tineret şi Sport
-seniori
50000 400003 0000 15000 13000 10000
-tineret, juniori Departamentul Tineret şi Sport
15000 10000 7000 4000 3000 2000
-juniori-cadeţi Departamentul Tineret şi Sport
6500 4500 3000 1500 1300 1000
b) Campionatele europene Departamentul Tineret şi Sport  
- seniori
30000 22000 15000 7000 5500 4000
- tineret, juniori I Departamentul Tineret şi Sport
6500 4500 3000 1500 1300 1000
- juniori II - cadeţi Departamentul Tineret şi Sport
3000 2000 1300 1000 750 500
c) Zilele Olimpice ale Tineretului European Comitetul Naţional Olimpic
3000 2000 1300 1000 750 500
d) Universiade, campionatele mondiale universitare, militare, feroviare etc. Ministerul sau departamentul de resort
6500 4500 3000 1500 1300 1000
e) Cupele mondiale - reprezentative naţionale Federaţiile sportive
10000 7000 5000 2500 1800 1200
- intercluburi Unităţile sportive
10000 7000 5000 2500 1800 1200
f) Cupele europene - reprezentative naţionale Federaţiile sportive
6000 4500 3500 2000 1500 1000
- intercluburi Unităţile sportive
6000 4500 3500 2000 1500 1000
g) Competiţiile internaţionale (turnee), cu participarea sportivilor (echipelor) din mai multe ţări, inclusiv competiţiile cu participarea mai multor ramuri de sport:  
- Comitetul Naţional Olimpic Comitetul Naţional Olimpic
2000 1500 1000      
- federaţii Federaţiile sportive
- seniori
2000 1500 1000      
- juniori  
1000 750 500      
- intercluburi-seniori   Unităţile sportive
1500 1000 750      
- juniori  
1000 750 500      
h) Competiţiile internaţionale bilaterale  
- interţări-seniori Federaţiile sportive
1500          
- juniori  
1000          
- intercluburi Unităţile sportive
750          
i) Campionatele naţionale Titularul acţiunii  
- seniori
1000 750 500      
- tineret şi juniori  
500 300 200      
- juniori II-cadeţi  
200 150 100      
j) Cupa Republicii Moldova Unităţile sportive
1000 750 500      

    Premiile se acordă după cum urmează:
    Ramura / Proba      Cuantumul    Cuantumul
                                   lit. a) - h)    lit. i) - j)  
    1. Ramuri de sport
    olimpice                       pînă la 100%    pînă la 100%
    2. Ramuri de sport
    recunoscute de CIO
    şi probe neolimpice       pînă la 60%     pînă la 60%
    în cadrul ramurilor
    de sport olimpice, celelalte
    ramuri de sport neolimpice  
    51. În cadrul sporturilor individuale cu probe pe echipe, cupluri, perechi sau pe echipaje, precum şi al jocurilor sportive valoarea premiului prevăzut în prezentele norme este individuală (pentru fiecare sportiv).
   52. Conform prevederilor de mai sus, sportivii premiaţi de Departamentul Tineret şi Sport, clasaţi pe primele şase locuri la campionatele mondiale şi europene, la ramurile de sport olimpice, ramurile de sport recunoscute de CIO şi probele neolimpice în cadrul ramurilor de sport olimpice, şi pe primele trei locuri la celelalte ramuri de sport neolimpice, precum şi antrenorii lor pot primi premii şi din partea altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, care au în subordine unităţi sportive de care ţin sportivii şi antrenorii, din mijloacele bugetare şi extrabugetare ale acestora în sumă de pînă la 50% din valoarea premiului acordat de forul respectiv menţionat.
    53. Sportivii şi antrenorii lor, premiaţi de Departamentul Tineret şi Sport pentru performanţele indicate în pct. 52, pot primi premii şi din partea Comitetului Naţional Olimpic, federaţiilor, asociaţiilor, cluburilor şi şcolilor sportive de care ţin, din bugetele acestora.
    54. Valoarea premiilor pentru deţinătorii locurilor I-VI la Jocurile Olimpice va fi stabilită  prin hotărîre  de Guvern.
    55. În mod excepţional, Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic poate suplimenta din bugetul propriu cu pînă la 100% premiile  acordate deţinătorilor locurilor I - VI la Jocurile Olimpice conform hotărîrii Guvernului.
   56. Sportivii şi antrenorii lor, premiaţi prin hotărîrea Guvernului pentru locurile I - VI obţinute la Jocurile Olimpice, pot primi premii şi din partea altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, care au în subordine unităţi sportive de care aparţin sportivii şi antrenorii, din mijloacele bugetare şi extrabugetare ale acestora, în sumă de pînă la 50% din valoarea premiului acordat.
    57. Sportivii şi antrenorii lor, premiaţi prin hotărîrea Guvernului pentru locurile I-VI obţinute la Jocurile Olimpice, pot primi premii şi din partea altor federaţii, asociaţii, cluburi şi şcoli  sportive la care aparţin, din bugetele proprii ale acestora.
    58. La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi la probele individuale,  se întocmeşte, potrivit regulamentului de concurs,  bilanţul de echipe, premierea sportivilor se face pentru fiecare medalie primită.
    59. La ramurile de sport la care, în conformitate cu regulamentele oficiale,  se organizează competiţii internaţionale pe echipe, separat de probele individuale, premierea sportivilor se poate face atît pentru rezultatele realizate la probele individuale, cît şi pentru cele obţinute în cadrul concursului pe echipe.
    60. La jocurile sportive, în cadrul etapelor campionatelor naţionale, diviziile A şi B, unităţile sportive pot acorda un premiu de pînă la 300 lei / sportiv pentru meciurile cîştigate în campionatul naţional, 250 lei pentru meciurile cîştigate în divizia A şi 200 lei pentru meciurile cîştigate în divizia  B, diferenţiat în funcţie de valoarea jocurilor şi de aportul fiecărui sportiv. Aceeaşi prevedere se aplică şi sporturilor individuale care au organizate şi campionate naţionale sub formă de divizie.
    61. Sportivilor moldoveni şi străini, clasaţi pe locurile I, II şi III la campionatele sau turneele internaţionale organizate în Republica Moldova, li se vor putea acorda, din bugetul federaţiilor, asociaţiilor, cluburilor, şcolilor sportive, separat de premiile în numerar, premii în obiecte, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament şi de valoarea performanţei pe plan internaţional.
    62. Sportivii clasaţi pe locurile I, II şi III în competiţiile interne neprevăzute la pct.50 literele i) şi j)  vor putea primi din partea organizatorilor un premiu în bani sau în obiecte.
    63. Premiile sau alte drepturi materiale, care se acordă din contul fondurilor alocate Departamentului Tineret şi Sport sau din contul altor titulari de acţiuni sportive pentru persoanele cu cerinţe speciale la competiţiile interne şi internaţionale, incluse în Calendarul acţiunilor sportive, sînt prevăzute în anexa nr.1 la prezentele Norme.
    64. Sportivii care, în baza ordinului directorului general al Departamentului Tineret şi Sport, sînt distinşi cu titlul de "Maestru emerit al sportului", "Maestru internaţional al sportului", "Maestru al sportului" pot beneficia de un premiu în bani sau obiecte acordat de către federaţii şi unităţile sportive din bugetul propriu.
    65. La ramurile de sport la care se organizează competiţii internaţionale după sistemul "Marele premiu", "Cupa Mondială", "Cupa Europei" se vor putea acorda, din fondurile ce se vor realiza cu prilejul acţiunii respective, premii în funcţie de cuantumul stabilit prin reglementările forurilor sportive internaţionale.
    66. Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii în lei, pînă la valoarea sumelor prevăzute mai jos:
    Recordul                    Proba        (lei)  
    a) olimpic                  50 000  
    b) mondial      
    - seniori                  - olimpice         40 000  
                                   neolimpice        10 000  
    - tineret, juniori        - olimpice         15 000  
                                    neolimpice        3 000  
    c) european      
    - seniori                   - olimpice         30 000  
                                    neolimpice       6 000  
    - tineret, juniori         - olimpice        6 500  
                                   neolimpice        1 300  
    d) naţional      
    - seniori                     - olimpice        2 000  
                                     neolimpice       500  
    - tineret, juniori I        - olimpice        750  
                                      neolimpice      250  
    - juniori II-cadeţi        - olimpice       200  
                                     neolimpice       75  
   Premiile pentru recordurile olimpice se acordă din bugetul Comitetului Naţional Olimpic, cele pentru recordurile mondiale şi europene - din bugetul Departamentului Tineret şi Sport, iar cele pentru recordurile naţionale - din bugetul federaţiilor respective.
    Asociaţiile, cluburile sau şcolile sportive pot suplimenta premiul pentru performanţa omologată.
PREMII PENTRU ANTRENORI ŞI ALŢI TEHNICIENI
    67. Antrenorii sau profesorii care au contribuit la realizarea performanţelor de către sportivi în cadrul Jocurilor Olimpice, campionatelor mondiale, europene, precum şi al altor competiţii prevăzute la capitolul  II vor putea fi premiaţi în raport cu: numărul sportivilor promovaţi la loturile olimpice şi naţionale, frecvenţa selecţionării lor în aceste loturi şi valoarea performanţelor obţinute în competiţii; responsabilitatea avută în pregătirea sportivilor; durata participării acestora la pregătirea sportivilor, calitatea muncii depuse; aportul personal la obţinerea performanţelor, după cum urmează:
    a) la sporturile individuale:
    - dacă a pregătit un singur sportiv premiant - un premiu pînă la valoarea celui acordat sportivului premiat;
   - dacă a pregătit mai mulţi sportivi premiaţi - un premiu pînă la valoarea celui mai mare premiu acordat unui sportiv, majorat cu 75% din valoarea fiecărui premiu acordat celorlalţi sportivi premiaţi.
    La ramurile de sport individuale, la care pregătirea este asigurată de mai mulţi antrenori sau profesori, iar competiţia se desfăşoară separat, pe mai multe probe la care se acordă titluri şi medalii, premierea persoanelor respective se va face în limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor ce se acordă fiecărui antrenor sau profesor se stabileşte în funcţie de aportul acestuia la obţinerea rezultatelor.
    La probele pe echipe, perechi sau pe echipaje din cadrul sporturilor individuale, antrenorul ori profesorul poate primi un premiu pentru fiecare probă pe echipe, cupluri, perechi sau pe echipaje, al cărui cuantum va fi echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu pînă la 50%. În cazul în care pregătirea a fost asigurată de mai mulţi antrenori, premiul respectiv se împarte între aceştia în raport cu aportul fiecăruia la obţinerea rezultatelor;
    b) la jocurile sportive şi sporturile individuale cu echipe de  mai mult de 12 persoane:
    - antrenorul sau profesorul principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu pînă la 50%;
    - antrenorii sau profesorii secunzi pot beneficia de un premiu de pînă la 75% din premiul acordat antrenorului principal.
    Dacă  la realizarea performanţei au contribuit mai mulţi antrenori sau profesori, premiul cuvenit, conform prevederilor de mai sus, se împarte între aceştia, în raport cu contribuţia fiecăruia. Valoarea globală a premiului acordat acestor antrenori nu va putea depăşi premiul cuvenit antrenorului care a obţinut premiul cel mai mare.
   68. Ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice - cadre medicale, cercetători, metodişti, specialişti pentru pregătirea fizică, operatori video şi audio, coregrafi, corepetitori, pianişti, maeştri de balet, marangozi, armurieri şi alt personal de specialitate din această categorie - vor putea primi un premiu individual de pînă la 25% din valoarea premiului antrenorului care a obţinut premiul cel mai mare. Valoarea globală a premiilor acordate acestor specialişti nu va putea depăşi 50% din premiul cuvenit antrenorului care a obţinut premiul cel mai mare.
    69. Personalul de conducere şi de specialitate al federaţiilor sportive naţionale, respectiv preşedintele, secretarul general, antrenorul federal,  antrenorul de lot sportiv, expertul sportiv, instructorul, care au contribuit nemijlocit la clasarea sportivilor pe locurile I-VI la Jocurile Olimpice şi la campionatele mondiale şi europene, va putea beneficia de un premiu la încheierea fiecăreia dintre aceste competiţii.
    70. Valoarea globală a acestui premiu va fi de pînă la 10% din suma valorii premiilor acordate pentru fiecare loc ocupat în competiţia sportivă respectivă şi se va achita din bugetul Departamentului Tineret şi Sport, pentru campionatele mondiale şi europene, şi din bugetul Comitetului Naţional Olimpic, pentru Jocurile Olimpice.
    71. Personalul cluburilor şi asociaţiilor sportive, respectiv preşedintele, vicepreşedintele, instructorul, expertul sportiv, contabilul-şef şi personalul administrativ, care a contribuit nemijlocit la obţinerea de către sportivii clubului, asociaţiei a unor clasări pe locurile I-VI la Jocurile Olimpice şi la campionatele mondiale şi europene, conform prevederilor pct.52 şi 53, şi a unor medalii la celelalte competiţii va putea beneficia de un premiu la încheierea fiecărei competiţii. Valoarea globală a acestui premiu va fi de 20% din suma valorii premiilor efectiv plătite sportivilor de către club sau asociaţie din bugetul propriu. Preşedintele clubului va putea primi un premiu de pînă la 25% din să primească premii cuantumul individual al premiilor va fi stabilit de preşedintele clubului sau asociaţiei sportive.
    72. Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au iniţiat sportivi, care, ulterior, sub îndrumarea altor specialişti, s-au clasat pe locurile I, II sau III la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale sau europene ori care au realizat recorduri olimpice, mondiale sau europene, vor putea fi recompensaţi anual, o singură dată pentru performanţa aceluiaşi sportiv, cu un premiu al cărui cuantum va fi de pînă la 10% din valoarea premiului acordat de către Departamentul Tineret şi Sport pentru campionatele mondiale şi europene şi din bugetul Comitetului Naţional Olimpic pentru Jocurile Olimpice.
  73. Titlul de "Antrenor emerit" se poate acorda la propunerea federaţiilor sportive, coordonată cu cluburile/asociaţiile din care face parte candidatul, prin ordinul directorului general al Departamentului  Tineret şi Sport. Pentru acest titlu federaţiile sportive naţionale pot acorda un premiu din bugetele proprii.
    74. În afara primelor în numerar prevăzute în aceste norme, la competiţiile interne, începînd cu etapa de localitate, organizatorii pot acorda, după caz, din bugetul propriu aprobat, premii sub formă de medalii, tricouri, diplome, premiu, conform regulamentelor competiţiilor respective.
    75. Sportivii componenţi ai loturilor naţionale, antrenorii şi profesorii lor, precum şi membrii colectivelor tehnice pot primi pe perioada de pregătire centralizată, respectiv de cantonament, de participare la competiţii, recuperare şi refacere o indemnizaţie de lot naţional, care se acordă din bugetele federaţiilor respective. Valoarea lunară brută a acestei indemnizaţii se acordă după cum urmează:
    Beneficiarul             Suma (lei)  
    1. Sportivi medaliaţi la Jocurile
    Olimpice, campionatele mondiale
    şi campionatele europene    
    - seniori                       1000  
    - tineret, juniori              500  
    2. Sportivi:    
    - seniori                        500  
    - tineret, juniori              300  
    3. Tehnicieni:    
    - antrenor principal, federal                 100% din indemnizaţia sportivului antrenat;  
    - antrenor de lot, secund                      80% din indemnizaţia sportivului antrenat;  
    - medic, consultant ştiinţific, metodist    75% din indemnizaţia antrenorului principal;  
    - cercetător ştiinţific, psiholog,               70% din indemnizaţia antrenorului principal;
    coregraf, maestru de balet, corepetitor            
    - biochimist, masor, asistent medical    50% din indemnizaţia antrenorului principal;  
    - alţi tehnicieni                                     30% din indemnizaţia antrenorului principal.  
    76. Pentru aceeaşi perioadă, de pregătire centralizată, persoanele menţionate în pct.75  vor beneficia de o singură indemnizaţie.
PREMII PENTRU ALTE ACTIVITĂŢI
    77. La sfîrşitul fiecărui an, Departamentul Tineret şi Sport  împreună cu Comitetul Naţional Olimpic vor putea acorda celui mai bun sportiv, la  masculin şi feminin, care a realizat performanţe excepţionale, Premiul naţional pentru sport constînd dintr-un trofeu şi un premiu individual în obiecte sau în numerar pînă la valoarea sumei de 5000 lei.
    78. Anual, Departamentul Tineret şi Sport împreună cu Comitetul Naţional Olimpic vor stabili primii 10 sportivi, primele 3 echipe, care au obţinut rezultate deosebite pe plan internaţional, cărora le vor putea acorda trofee, precum şi premii în obiecte sau în numerar pînă la valoarea individuală de 3000 lei. Diferenţierea va fi stabilită de Departamentul Tineret şi Sport şi de Comitetul Naţional Olimpic în raport cu locul ocupat în clasament.
   79. Anual, autorităţile administraţiei publice locale vor stabili primii 10 sportivi, primele 3 echipe, care au obţinut rezultate deosebite pe plan internaţional şi naţional, cărora le vor putea acorda trofee, precum şi premii în obiecte sau în numerar pînă la valoarea individuală de 2000 lei, în raport cu performanţele şi locul ocupat în clasament.
    80. În funcţie de valoarea performanţelor realizate anual pe plan internaţional şi naţional şi de alte merite în activitatea sportivă, federaţiile şi celelalte unităţi sportive pot stabili pe cei mai buni 10 sportivi şi 3 echipe ale anului, seniori şi juniori, cărora li se vor putea acorda premii diferenţiate în obiecte sau în numerar.
    81. Direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Chişinău, federaţiile sportive naţionale, asociaţiile, cluburile şi şcolile sportive pot acorda anual din veniturile extrabugetare premii speciale  individuale  pentru activul voluntar, antrenori, arbitri şi alte persoane care au sprijinit activitatea acestora.
    82. Cu prilejul unor aniversări jubiliare, al retragerii din activitate a unor sportivi de valoare internaţională sau a unor cadre didactice/tehnice cu o îndelungată activitate în domeniul sportului, precum şi al unor acţiuni speciale Departamentul Tineret şi Sport, autorităţile administraţiei publice locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile, asociaţiile, cluburile şi şcolile sportive pot acorda trofee sportive, precum şi premii în bani în valoare de pînă la 1000 de lei.
   83. În conformitate cu prevederile legale, sponsorii pot acorda, suplimentar faţă de premiile prevăzute la capitolul  II, premii individuale în lei sau în obiecte pentru rezultatele obţinute atît în competiţiile internaţionale, cît şi în cele naţionale. Valoarea acestor premii individuale se stabileşte de către sponsor.
CAPITOLUL  III. Reglementări comune
    84. Cuantumul taxelor şi al cotizaţiilor percepute pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii competiţionale interne se stabileşte pe ramuri de sport de către federaţiile de specialitate, conform prevederilor statutelor şi regulamentelor proprii.
   85. Pentru organizarea campionatelor judeţene şi locale, sumele se vor stabili de către direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Chişinău, la niveluri minimale, ţinîndu-se seama de posibilităţile financiare ale unităţilor sportive din fiecare judeţ şi ale municipiului Chişinău.
   86. Federaţiile şi unităţile sportive pot asigura pentru arbitri şi oficialii delegaţi la competiţii interne şi internaţionale, desfăşurate în republică, cheltuieli de transport, cazare, hrană şi pentru lipsa de la locul de muncă de bază în aceleaşi condiţii ca şi pentru sportivii moldoveni, conform normativelor şi tarifelor legale în vigoare, precum şi indemnizaţia de arbitraj prevăzută în anexa nr. 2 la prezentele Norme.
    87. Normele de remunerare a muncii arbitrilor sportivi pentru o zi de lucru la competiţiile sportive, prevăzute în anexa nr. 2, constituie limite maxime şi pot fi reduse de organizatori, în funcţie de valoarea competiţiei, de numărul reuniunilor, de numărul arbitrilor şi de prevederile bugetare.
  88. Numărul arbitrilor la competiţiile interne şi internaţionale se stabileşte de organizatori în conformitate cu regulamentele proprii şi cu cerinţele regulamentelor federaţiilor  internaţionale.
    89. Remunerarea muncii personalului medical implicat în concursuri sportive şi cantonamente de pregătire se efectuează conform normelor în vigoare.
Personalul medical care prestează servicii prevăzute de programul de activitate (în orele serii, în zilele de odihnă, în perioada concediului etc.) se remunerează de către organizatori astfel:

Specialitatea Durata / lei
Pînă la 4 ore De la 4 pînă la 6 ore Peste 6 ore
Medic 30 45 60
Asistenţă medicală 25 40 50

    90.  Pentru organizarea competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi pentru pregătirea loturilor naţionale şi a altor acţiuni sportive, se poate folosi personal ocazional, care se remunerează pentru o zi de muncă, după cum urmează:
    .  lucrători     - pînă la 45 lei;
    .  administrator      - pînă la 55 lei;
    .  dactilografă       - pînă la 55 lei;
    .  pictor, alt personal  - pînă la 55 lei.
    91. Cheltuielile pentru încheierea contractelor de asigurări de risc şi accidente pentru componenţii  loturilor sportive e necesar a fi efectuate astfel:

Categoria asiguraţilor Cine suportă cheltuielile Perioada
1. Sportivii, antrenorii şi tehnicienii loturilor naţionale aflaţi în pregătire centralizată titularul acţiunii pe perioada pregătirilor centralizate
2. Membrii delegaţiilor participante la Jocurile Olimpice, campionate mondiale şi europene, cupe mondiale şi europene, universiade şi campionate universitare, militare, feroviare etc. titularul acţiunii pe perioada pregătirii
3. Materiale, echipamente, mijloace de transport şi alte bunuri titularul acţiunii pe perioada pregătirii

   92. Unităţile sportive pot efectua încasări pentru transferarea sportivilor lor la alte unităţi sportive, în conformitate cu grilele de transfer elaborate de federaţiile de specialitate, aprobate de Departamentul Tineret şi Sport.
    93. Unităţile sportive pot efectua plăţi pentru transferul la ele al sportivilor de la alte unităţi sportive din veniturile proprii, realizate din alte surse decît cele bugetare, cu respectarea grilelor menţionate în pct.92.
    94. Departamentul Tineret şi Sport, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Naţional Olimpic, federaţiile sportive naţionale şi unităţile sportive au dreptul să procure materiale şi echipament sportiv de antrenament, concurs şi reprezentare pentru sportivii, antrenorii şi ceilalţi tehnicieni, cu încadrarea în sumele prevăzute în bugetele proprii.
CAPITOLUL IV. Dispoziţii finale
    95.  Modul de organizare şi conducerea contabilităţilor unităţilor sportive se vor face în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    96. Unităţile sportive pot încheia cu sportivii, antrenorii şi tehnicienii contractele prevăzute de legislaţia în vigoare.
   97. În sensul prezentelor Norme, prin delegaţii sportive se subînţeleg delegaţiile moldoveneşti ori străine, alcătuite din sportivi, tehnicieni, alţi specialişti, personalul din cadrul federaţiilor sportive naţionale, al direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Chişinău, al asociaţiilor, cluburilor şi şcolilor sportive, al ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în activitatea sportivă, care îndeplinesc misiuni legate de problemele sportului.
Anexa nr.1
la Normele privind reglementarea
unor probleme financiare în
activitatea sportivă
NORME, PREMII ŞI ALTE DREPTURI MATERIALE
Sportul pentru persoane cu disabilităţi
    1. Premiile în obiecte sau în numerar pentru primii trei clasaţi la campionatele sportive naţionale ale persoanelor cu disabilităţi vor fi suportate de titularul acţiunii pînă la valoarea sumelor prevăzute mai jos:
    locul I       - 500 lei
    locul II     - 300 lei
    locul III     - 200 lei
   2. La campionatele mondiale, europene şi Jocurile paraolimpice, Departamentul Tineret şi Sport poate acorda premii în obiecte sau în numerar pînă la valoarea următoarelor sume:
    campionate mondiale şi jocuri     campionate europene
    paraolimpice  
    locul I    - 6000 lei        locul I    - 4000 lei    
    locul II   - 5000 lei        locul II   - 3000 lei    
    locul III  - 4000 lei        locul III  - 2000 lei    
    3. Federaţia sau organizaţiile, în numele cărora persoanele cu disabilităţi participă la campionate, pot acorda sau suplimenta premiile în obiecte ori în numerar din bugetul propriu.
    de categorie naţională
    de categorie internaţională
    de categorie naţională
    de categorie internaţională
    de categorie naţională
    de categorie internaţională
Anexa nr.2
la Normele privind reglementarea
unor probleme financiare în activitatea sportivă
Normele de remunerare a muncii arbitrilor sportivi
pentru o zi de lucru la competiţiile sportive (lei/zi)

Funcţia arbitrului Competiţii internaţionale Competiţii republicane Competiţii zonale Competiţii locale
Arbitru Arbitru Arbitru Arbitru
de categorie internaţională de categorie naţională de categorie internaţională de ca tegorie naţi onală de categorie I   de categorie internaţională de ca tegorie naţională de categorie I sportiv de categorie internaţională de ca tegorie naţională de categorie I sportiv
Colegiul principal de arbitri 99 81 63 54 45   54 45 36 27 45 36 27 18
Arbitru 90 72 63 54 45   54 45 36 27 45 36 27 18

    Note:
    1. Remunerarea arbitrilor la competiţiile oficiale internaţionale, incluse în calendarul federaţiilor europene şi mondiale şi desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova, se va efectua conform normativelor stabilite de federaţiile respective.
    2. Arbitrul principal şi secretarul principal ai competiţiilor de orice nivel vor putea primi retribuţiile şi pentru o zi înainte şi o zi după finalizarea competiţiilor respective.
    3. Posesorii titlului de "Arbitru de categorie unională" sînt remuneraţi la fel ca şi arbitrii de categorie internaţională.
   4. Din componenţa Colegiului principal de arbitri fac parte adjuncţii arbitrului principal, observatorii, arbitrii superiori, arbitrii competiţiilor zonale şi de tur, medicul şi directorul competiţiilor.
   5. La jocurile sportive (volei, baschet, handbal, polo pe apă, basseball, oină, rugby, hochei pe iarbă, fotbal, softbal, minifotbal) remunerarea arbitrilor se efectuează pentru un joc (meci), dar se admite arbitrarea a cel mult două meciuri pe zi.
    6. Cheltuielile specificate în anexa nr.2 vor fi suportate de titularul acţiunii din bugetul propriu.

Anexa nr.2
la Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr. 1552
din 4 decembrie 2002

LISTA
Hotărîrilor Guvernului Republicii Moldova care se abrogă
    1. Hotărîrilor Guvernului Republicii Moldova nr. 540 din 1 octombrie 1996 "Pentru aprobarea Normelor de finanţare a unor acţiuni sportive" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr. 83, art. 645).
    2. Punctul 1 din Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 298 din 27 martie 1997 "Cu privire la modificarea unor hotărîri ale Guvernului Republicii Moldova" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr. 22-23, art. 298).