HMSA9/2007
ID intern unic:  326353
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
HOTĂRÎRE Nr. 9
din  01.06.2007

privind Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea
instruirii igienice a unor categorii de angajaţi

Publicat : 21.12.2007 în Monitorul Oficial Nr. 198-202     art Nr : 714

    Abrogată prin HCNSP2 din 01.08.14, MO256-260/29.08.14 art.1267


    În scopul perfecţionării supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat în baza Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr. 1513-XII din 16.06.93 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 60-61,) şi în scopul reducerii pagubelor, inclusiv economice şi morale, cauzate de îmbolnăviri, pierderi ale capacităţii de muncă şi de invalidităţi, HOTĂRĂSC:
    1. A aproba Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea instruirii igienice a unor categorii de angajaţi.
    2. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Centrele de Medicină Preventivă municipale şi raionale vor asigura controlul îndeplinirii cerinţelor Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea instruirii igienice a unor categorii de angajaţi.
    3. Responsabilitatea pentru îndeplinirea prezentului Regulament o poartă conducătorii sau persoanele cu funcţii de răspundere ale întreprinderilor din industrie şi agricultură.
    4. Medicii şefi sanitari de stat ai municipiilor şi raioanelor vor asigura supravegherea îndeplinirii prezentei hotărîri.
    Controlul îndeplinirii prezentei hotărîri se asumă adjunctului medicului şef sanitar de stat al Republicii Moldova dlui Varfolomei Calmîc.


    MEDIC ŞEF SANITAR DE STAT                                  Ion BAHNAREL

    Nr. 9. Chişinău, 1 iunie 2007.


REGULAMENTUL

cu privire la organizarea şi desfăşurarea instruirii
igienice a unor categorii de angajaţi

I. Noţiuni generale

    Desfăşurarea măsurilor profilactice nu este posibilă fără instruirea şi educaţia igienică a populaţiei, inclusiv a unor categorii de angajaţi. Conform prevederilor  Legii ocrotirii sănătăţii nr.411 din 28.03.95, Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513 din 16.06.93, Legii Republicii Moldova “Cu privire la protecţia muncii” nr. 625-XII din 2 iulie 1991, Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (MO, 2004, nr.83-87, art.431), precum şi regulilor sanitare, instruirea igienică este obligatorie pentru contingentele decretate ale tuturor întreprinderilor şi instituţiilor, indiferent de apartenenţă şi forma de proprietate, angajaţii întreprinderilor din sectorul alimentar, angajaţii instituţiilor preşcolare, instituţiilor de învăţămînt preuniversitar şi superior, instituţiilor de asanare pentru copii, angajaţii întreprinderilor industriale, care lucrează în condiţii de muncă nocive, întreprinderilor comunale, de deservire socială, din agricultură (anexa nr. 1 - lista întreprinderilor şi profesiilor, angajaţii cărora urmează să fie instruiţi).
    Responsabilitatea pentru instruirea igienică a angajaţilor revine patronatului, persoanelor juridice şi fizice ce practică antreprenoriatul. Instruirea igienică a angajaţilor întreprinderilor industriale şi altor obiective ale economiei naţionale trebuie să fie prevăzută în contractul colectiv de muncă şi monitorizată de comitetul sindical.
    Instruirea igienică a angajaţilor din industrie, construcţii, transport, agricultură etc. este una din sarcinile prioritare în ocrotirea sănătăţii populaţiei, pentru diminuarea nivelului de răspîndire a bolilor infecţioase şi neinfecţioase neadmiterea recrudescenţelor infecţiilor intestinale acute şi intoxicaţiilor alimentare în masă, micşorarea frecvenţei bolilor cronice şi a traumatismului, ce impun pierderea temporară a capacităţii de muncă şi traumatism. Instruirea contingentului decretat este organizată la angajare şi repetat nu mai rar decît o dată la doi ani, iar în cazul unor anumite categorii de angajaţi nu mai rar decît o dată în an.
    În cazul, cînd angajaţii au comis încălcarea gravă a regulilor sanitare, se organizează instruirea igienică extraordinară, iar în cazurile agravării situaţiei epidemice, periodicitatea instruirii se stabileşte de către Serviciul Sanitaro-Epidemiologic de Stat. În intervalele dintre ciclurile de instruire igienică se organizează seminare şi instructaje la diferite teme.
    Persoanele, care nu au frecventat ciclurile de instruire igienică, nu sînt admise la locul de muncă pînă nu susţin un examen, stabilit conform programului de instruire. Organizarea şi desfăşurarea ciclurilor de instruire igienică a angajaţilor revine medicilor şefi ai Centrelor de Medicină Preventivă raionale/municipale.

II. Organizarea, desfăşurarea şi
asigurarea metodică a ciclurilor de instruire igienică

    Centrul de Medicină Preventivă raional/municipal stabileşte anual, în luna decembrie, obiectele şi numărul de persoane, care urmează a fi supuse instruirii igienice. Lista întreprinderilor, cu indicarea numărului de lucrători care urmează a fi instruiţi se prezintă administraţiei publice locale, în scopul aprobării ei printr-o hotărîre sau dispoziţie. Ulterior, Centrul Medicină Preventivă încheie contractele de instruire igienică cu întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile în cauză. Modelul contractului este prezentat în anexa nr.2. Ciclurile de instruire igienică pot fi organizate cu / fără frecvenţă şi mixte.
    Lectorii care fac prelegeri la aceste cicluri sînt numiţi prin ordin comun de către medicii şefi ai CMP şi medicii şefi ai IMSP teritoriale. Lectorii sînt cooptaţi din rîndul medicilor Centrelor de Medicină Preventivă, medicilor de familie sau medicilor de alte specialităţi.
    În instruirea igienică a contingentelor decretate se utilizează programe speciale, elaborate de specialiştii Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, iar în cazul cînd în teritoriul dat există întreprinderi cu un proces de producţie specific şi unic, pentru instruirea igienică a salariaţilor cărora nu există programe-tip de instruire igienică, le vor elabora ţinînd cont de specificul activităţii întreprinderii date, aprobîndu-le în modul stabilit.
    În cazul absenţei programelor-tip necesare instruirii igienice a unor contingente speciale de lucrători, se pot utiliza temporar, pînă la elaborarea acestora, indicaţiile şi reglementările de igienă generală. Persoanele, ce urmează ciclurile de instruire igienică, se repartizează în grupe a cîte 10-20 persoane.
    În cazul cînd la întreprindere sînt mai puţin de 10 angajaţi ce urmează a fi instruiţi, ei se instruiesc împreună cu angajaţii altor întreprinderi de acelaşi profil.
    Angajaţii, care au studii profesionale speciale (şcoli profesionale, colegii, şcoli profesional-tehnice, instituţii de învăţămînt superior) se instruiesc prin corespondenţă sau prin metoda mixtă. Angajaţii, care nu au studii speciale se instruiesc la cicluri cu frecvenţă. Orarul şi durata lecţiilor pentru diferite grupe se  stabilesc printr-un ordin al conducătorului întreprinderii, instituţiilor etc.
    Persoanele angajate la serviciu, înainte de a fi admise la lucru, sînt obligate să urmeze instruirea sanitaro-igienică introductivă pe parcursul primelor 2-3 zile. Instructajul introductiv se organizează pe lîngă CMP teritoriale în ore şi zile stabilite special, sub formă de lecţii şi convorbiri cu durata de 1-1,5 ore academice, în dependenţă de nivelul de pregătire al persoanei angajate.
    Scopul principal al instruirii sanitaro-igienice introductive este de a da persoanei angajate la serviciu cunoştinţe despre igiena muncii, igiena produselor alimentare şi igiena personală, sănătatea publică, regulile sanitaro-igienice în raport cu profesia şi locul de muncă, cu acţiunile de menţinere a situaţiei sanitaro-epidemiologice favorabile privind morbiditatea prin boli infecţioase şi neinfecţioase, despre responsabilitatea personală pentru îndeplinirea normelor şi regulilor sanitare în procesul de activitate, despre sistemul examinărilor profilactice obligatorii, precum şi sistemul de pregătire igienică a angajaţilor.
    Faptul susţinerii instructajului introductiv se înregistrează în registru special (anexa nr. 3 - “Registrul desfăşurării instructajului sanitaro-igienic introductiv”), şi se face o înscriere în fişa medicală personală a angajatului; “A urmat instructajul introductiv”, indicînd data, luna, anul, semnătura persoanei responsabile, pe care se aplică ştampila Centrului Medicină Preventivă teritorial. Pe parcursul a două luni din ziua angajării la serviciu, persoana va urma ciclul de instruire igienică.

III. Documentaţia de evidenţă şi dare de seamă

    Evidenţa persoanelor şi a prelegerilor ciclului de instruire igienică se efectuează în “registrul de evidenţă a prelegerilor ciclului de instruire igienică”, prezentat în anexa nr. 4. La finalizarea ciclului auditorii sînt obligaţi să susţină un examen. Examinarea este efectuată de o comisie compusă din 3 persoane: reprezentantul CMP (preşedinte), lectorul şi reprezentantul întreprinderii.
    Examinarea se efectuează în baza biletelor şi se consideră susţinut (“admis”) în cazul cînd persoana examinată prezintă cunoştinţe bune sau satisfăcătoare. Examenul se consideră nesusţinut (“neadmis”) în cazul cînd persoana examinată dă dovadă de cunoştinţe nesatisfăcătoare. “Procesul-verbal de susţinere a examenului de instruire igienică” se întocmeşte în două exemplare (anexa nr. 5), care se semnează de către toţi membrii comisiei. Un exemplar al “Procesului-verbal” rămîne în CMP, al doilea împreună cu “registrul de evidenţă a prelegerilor ciclului de instruire igienică” se prezintă întreprinderii pentru întocmirea listelor de plată. După susţinerea examenului, lectorul efectuează în fişa medicală personală a angajatului înscrierea corespunzătoare indicînd data susţinerii/nesusţinerii examenului, admiterea/neadmiterea la lucru. Înscrierea se confirmă prin semnătura preşedintelui comisiei sau a lectorului şi se aplică ştampila Centrului Medicină Preventivă.

IV. Plata pentru audierea ciclurilor de instruire igienică

    Finanţarea audierii ciclurilor de instruire igienică se realizează în bază contractuală, din fondurile întreprinderilor, instituţiilor sau organizaţiilor, după prezentarea de către persoanele responsabile a “registrului de evidenţă a prelegerilor ciclului de instruire igienică”, a procesului-verbal de susţinere a examenului şi a tabelului prelegerilor (anexele nr. 4, 5).
   Plata se efectuează conform Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova din 13 aprilie 2006, nr. 381 “Cu privire la condiţiile de salarizare a personalului din unităţile bugetare în baza Reţelei tarifare unice”.
    Pentru instruirea lucrătorilor săi, întreprinderea, instituţia sau organizaţia transferă o sumă, stabilită de comun acord în prealabil, pe contul curent al CMP teritorial, care este utilizată la salarizarea lectorilor.


    anexa 1-2

    anexa 3-5