HGM104/2008
ID intern unic:  326927
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 104
din  06.02.2008
cu privire la asigurarea cu echipament a militarilor
Forţelor Armate pe timp de pace
Publicat : 19.02.2008 în Monitorul Oficial Nr. 34-36     art Nr : 184
    MODIDFICAT
   
HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013
    HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625

    În conformitate cu prevederile art. 16 din Legea nr. 162-XVI din 22 iulie 2005 cu privire la statutul militarilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.129-131, art.618), cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 3 din Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 2254-III din 4 martie 2005 “Privind aprobarea uniformei militare şi a însemnelor distinctive ale militarilor Forţelor Armate ale Republicii Moldova şi a Regulilor de purtare a uniformei militare de către militarii Forţelor Armate ale Republicii Moldova” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.46-50, art.173), Guvernul HOTĂRĂŞTE:

    1. Se aprobă:
    Regulile de deţinere, exploatare şi administrare a echipamentului, precum şi de asigurare cu baie-spălătorie a militarilor Forţelor Armate pe timp de pace, conform anexei nr.1;
    [Pct.1 al.2) exclus prin HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625]
    Normele de asigurare cu echipament a militarilor Forţelor Armate pe timp de pace, conform anexelor nr. 5.
   
[Pct.1 al.3) modificat prin HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013]
    [Pct.1 al.3) modificat prin HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625]
    2. Structurile militare se învestesc cu dreptul de a aproba:
    Normele rezervelor transmisibile de echipament şi detergenţi de consum curent aflate în unităţile militare;
    Normele de întreţinere a echipamentului pentru un militar în unităţile militare şi pentru un pat titular în instituţiile medico-militare;
    Normele temporare (pînă la 2 ani) de asigurare cu echipament a unor categorii de militari, luînd în considerare specificul serviciului militar;
    Nomenclatorul unităţilor şi instituţiilor militare care se referă la grupa a doua de echipare;
    Nomenclatorul de preţuri ale echipamentului;
    Normele de asigurare cu echipament special, sanitar-gospodăresc, sportiv, corturi, prelate, containere moi, inventar de baie, detergenţi, materiale de reparaţie, produse de întreţinere a încălţămintei, utilaje şi materiale pentru reparaţia mijloacelor materiale ale serviciului echipament şi asigurării cu baie - spălătorie, materiale şi piese de schimb pentru utilajul menţionat, în coordonare cu Ministerul Economiei şi Comerţului.
    3. Mărimea compensaţiei băneşti pentru obiectele de echipament de folosinţă personală se stabileşte militarilor prin contract pornind de la preţurile de achiziţionare a acestora şi de la Nomenclatorul de preţuri ale echipamentului.
    4. Se abrogă Dispoziţia Guvernului nr.78 din 11 aprilie 1994 “Despre permiterea Ministerului Apărării al Republicii Moldova să adopte normele provizorii de asigurare cu echipament a militarilor Armatei Naţionale a Republicii Moldova, pornind de la condiţiile reale de aprovizionare”.

    PRIM-MINISTRU                                                           Vasile TARLEV
    Contrasemnează:
    Ministrul apărării                                                              Vitalie Vrabie
    Ministrul afacerilor interne                                               Gheorghe Papuc
    Ministrul finanţelor                                                            Mihail Pop
    Ministrul economiei şi comerţului                                     Igor Dodon

    Nr. 104. Chişinău, 6 februarie 2008.

Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr.104
din 6 februarie 2008

REGULILE
de deţinere, exploatare şi administrare a echipamentului,
precum şi de asigurare cu baie-spălătorie a militarilor
pe timp de pace

I. Dispoziţii generale
    1. Asigurarea cu echipament este genul de asigurare materială a Forţelor Armate ale Republicii Moldova (în continuare - structurilor militare),  incluzînd în sine un complex de activităţi pentru evaluarea necesităţilor în echipamente şi mijloace tehnice ale serviciului echipament, producerea, achiziţionarea, stocarea, întreţinerea, folosirea lor conform destinaţiei (purtarea, exploatarea, consumarea), modernizarea, reparaţia şi utilizarea (comercializarea), asigurarea cu baie - spălătorie, precum şi exercitarea funcţiilor de conducere a activităţii organelor serviciilor echipament ale structurii militare în problemele asigurării.
    2. În sensul prezentelor reguli se definesc următorii termeni:
    unităţi militare -  organele de conducere, marile unităţi, unităţile militare ale structurii militare, precum şi întreprinderile şi instituţiile acesteia;
    mijloace materiale ale serviciului echipament - pînzele drapelelor de luptă, stindardele, fanioanele unităţilor militare, inventarul de baie, detergenţii şi materialele de reparaţie, produse de întreţinere a încălţămintei, utilajul (cu excepţia utilajului care se referă la mijloacele tehnice ale serviciului echipament) şi materialele de reparaţie a echipamentului şi asigurare cu baie - spălătorie, materialele şi piesele de schimb pentru utilajul menţionat;
    mijloace tehnice ale serviciului echipament - mijloacele tehnice de spălare, prelucrare chimică şi reparaţie a echipamentului, de îmbăiere a efectivului, reparaţie şi deservire a mijloacelor tehnice ale serviciului echipament, complexele mobile de deservire socială, utilajele tehnologice auxiliare ale spălătoriilor de campanie, atelierelor de prelucrare chimică şi reparaţie a echipamentului, materialele şi piesele de schimb pentru mijloacele tehnice şi utilajele menţionate;
   echipament - obiectele de uniformă militară, însemnele distinctive, încălţămintea, lenjeria de corp, obiectele de pat, obiectele călduroase de vestimentaţie, îmbrăcămintea specială, echipamentul sanitar-gospodăresc şi sportiv, corturile, pînzele de cort, stofa pentru confecţionarea obiectelor de echipament, materialele de consum;
    însemne distinctive - însemnele distinctive ale militarilor structurii militare după gradele militare, genurile de arme, destinaţia funcţională şi personificate;
    echipament special - echipamentul de inventar destinat pentru protecţia militarilor împotriva acţiunii nefavorabile a mediului şi asigurarea îndeplinirii de către ei a obligaţiilor funcţionale şi speciale;
    echipament sanitar-gospodăresc - echipamentul de inventar destinat pentru asigurarea îndeplinirii cerinţelor sanitar-epidemiologice în instituţiile medico-militare;
    materiale de consum - săpunul, detergenţii şi buretele de baie.
    3. Rezervele transmisibile de echipament şi detergenţi din stocul de consum curent se păstrează în unităţile militare şi sînt destinate pentru:
    a) asigurarea neîntreruptă cu echipament a militarilor şi trecerea sezonieră de la ţinuta de vară la ţinuta de iarnă;
    b) asigurarea deservirii sociale a militarilor;
    c) asigurarea militarilor sosiţi pentru completarea incompletului actual al unităţilor militare.
    4. Normele de întreţinere a echipamentului pentru un militar în unităţile militare şi pentru un pat titular în instituţiile medico-militare stabilesc tipul şi cantitatea lenjeriei de corp şi cantitatea lenjeriei şi obiectelor de pat, echipamentului sanitar-gospodăresc, care se păstrează în instituţiile medico-militare pentru un pat-loc, în scopul organizării neîntrerupte şi în termenele stabilite a asigurării cu echipament.
    5. Normele de asigurare (echipare) cu echipament a militarilor pe timp de pace stabilesc tipul şi cantitatea obiectelor de echipament eliberate pentru un militar, termenele de purtare (exploatare) şi categoriile de militari care se asigură cu acest echipament.
II. Deţinerea, exploatarea şi administrarea
 echipamentului

    6. Mijloacele materiale şi mijloacele tehnice ale serviciului echipament se consideră ca patrimoniu al statului şi se află în gestiunea operativă a unităţilor militare.
    7. Echipamentul, cu excepţia materialelor de consum direct, se divizează în echipament de folosinţă personală şi echipament de inventar.
   Echipament de folosinţă personală se consideră obiectele de echipament care se eliberează militarilor în proprietate personală după expirarea termenelor lor de exploatare.
    Echipament de inventar se consideră obiectele de echipament care se eliberează militarilor în folosinţă personală temporară.
    8. Militarii se asigură cu echipament de folosinţă personală şi cu echipament de inventar în corespundere cu normele de asigurare (echipare).
    9. Termenul de exploatare (purtare, folosinţă) a obiectului de echipament este durata de timp stabilită în normele de asigurare.
   10. Termenul de exploatare (purtare, folosinţă) a echipamentului de folosinţă personală, eliberat militarilor la acordarea gradului primar de ofiţer sau subofiţer, se calculează din ziua acordării acestor grade.
    11. Termenul de exploatare (purtare, folosinţă) a echipamentului de folosinţă personală, eliberat ofiţerilor, subofiţerilor la încadrarea lor în serviciul militar, se calculează din ziua includerii lor în listele nominale ale unităţilor militare.
   12. Termenul de exploatare (purtare, folosinţă) a echipamentului de folosinţă personală, stabilit pentru purtare ofiţerilor cu grade supreme şi eliberat ofiţerilor la acordarea gradului de general de brigadă, se calculează din ziua acordării gradului.
    13. Termenele de exploatare (purtare, folosinţă) a obiectelor de echipament, eliberate militarilor în termen, militarilor cu termen redus, studenţilor instituţiilor de învăţămînt militar, cetăţenilor chemaţi la concentrări, precum şi a obiectelor de inventar, se calculează din ziua eliberării lor faptice în folosinţă (exploatare, purtare).
    14. Durata păstrării la depozite a obiectelor de inventar eliberate pentru exploatare şi predate la depozit pînă la expirarea termenelor de exploatare nu se include în termenul de exploatare.
    15. Termenele de exploatare (purtare, folosinţă) a obiectelor de inventar eliberate în exploatare pe timp de un sezon se calculează ca un an.
    Expirarea termenelor stabilite pentru exploatare (purtare, folosinţă) a obiectelor de inventar nu se consideră ca motiv pentru trecerea lor la pierderi.
    16. Eliberarea iniţială a echipamentului se efectuează:
    a) militarilor prin contract - la acordarea primului grad de ofiţer sau subofiţer în unitatea militară unde ei îndeplinesc serviciul, din ziua acordării acestor grade;
    b) ofiţerilor, subofiţerilor, studenţilor instituţiilor de învăţămînt militar, militarilor în termen - la încadrarea lor în serviciul militar, din ziua includerii lor în listele nominale ale unităţilor militare.
    Militarilor li se eliberează:
    a) obiecte de echipament de folosinţă personală - la expirarea termenelor de exploatare (purtare, folosinţă) a obiectelor de echipament eliberate anterior;
    2) obiecte de inventar - pînă la expirarea termenelor de exploatare, dar nu mai devreme de expirarea termenelor stabilite de exploatare (purtare, folosinţă).
   17. Militarilor - femei care se află în concediu de îngrijire a copilului nu li se eliberează echipament. Termenele de exploatare (purtare, folosinţă) a obiectelor de echipament de folosinţă personală primite anterior se prelungesc pentru această perioadă.
    18. Epoleţii, însemnele distinctive conform gradelor militare şi genurilor de arme ale structurilor militare, care se consideră ca obiecte de echipament, se eliberează militarilor concomitent cu obiectele de uniformă militară la care sînt prevăzute purtarea lor, pe termenele stabilite de purtare a acestor obiecte de uniformă.
    La acordarea gradelor militare supreme şi superioare, ofiţerilor li se eliberează epoleţi cu însemnele distinctive corespunzătoare gradelor acordate la obiectele de uniformă militară la care nu au expirat termenele de purtare şi care se află în folosinţa personală a acestor militari.
    19. În funcţie de gradele militare, militarii pot fi asiguraţi cu obiecte de uniformă militară confecţionate din diferite materiale. Nomenclatorul acestor materiale se stabileşte de către structurile militare.
    20. Echipamentul, cu excepţia materialelor de consum direct, se eliberează în folosinţă personală militarilor din momentul primirii.
    Se restituie:
    a) echipamentul eliberat în folosinţă personală militarilor în termen;
    b) echipamentul de inventar.
    Ordinea de exploatare a echipamentului restituit se stabileşte de către
structura superioară de asigurare cu echipament.
   
[Pct.20 modificat prin HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625]
    21. Militarii cărora li s-a eliberat echipament în folosinţă personală sînt obligaţi să folosească echipamentul conform destinaţiei, să întreţină acest echipament în stare corespunzătoare, să ia măsuri pentru a evita cazurile de deteriorare sau pierdere a lui.
    22. Echipamentul eliberat în folosinţă personală militarilor prin contract trece în proprietate personală după expirarea termenelor de purtare.
    Echipamentul eliberat în folosinţă personală militarilor prin contract, la care termenele de purtare expiră la eliberarea din serviciul militar, trece în proprietate personală după excluderea lor din listele nominale ale unităţii (instituţiei) militare. În cazul decesului militarilor prin contract, declarării ca dispărut sau decedat, echipamentul eliberat în folosinţă personală nu se restituie.
    Obiectele de uniformă militară prevăzute de normele stabilite, care nu au fost eliberate militarului prin contract în perioada de timp în care ele necesită să fie în posesia militarului, trec în proprietatea personală a militarului din data primirii acestor obiecte.
   
[Pct.23 exclus prin HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625]
   
[Pct.24 exclus prin HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625]
    25. Militarii prin contract, care au fost eliberaţi din serviciul militar în temeiul art. 35 alin.(3) lit. e) - g) şi i) - o) din Legea cu privire la statutul militarilor, îşi vor încheia raporturile cu unitatea militară pînă la ziua radierii lor din tabelul nominal, plătind în mod obligatoriu restanţa echipamentului militar.
    26. Materialele de consum direct trec în proprietate personală din momentul primirii.
    27. Militarii care au deteriorat echipamentul sau tehnica specială a serviciului echipament din vina personală sînt traşi la răspundere materială în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    Prin deteriorare a echipamentului sau tehnicii speciale a serviciului echipament se subînţelege schimbarea stării lor calitative, care a cauzat imposibilitatea de exploatare ulterioară conform destinaţiei.
    28. Militarilor, la primirea iniţială sau ulterioară, li se eliberează obiecte noi de echipament.
    29. În cazurile de deteriorare sau pierdere a obiectelor de echipament de folosinţă personală de către militarii prin contract nu din vina lor, acestor militari li se eliberează obiecte de echipament nou, de acelaşi model şi calitate, prevăzute în normele de asigurare, fără evidenţa termenelor de purtare a obiectelor de echipament deteriorate sau pierdute.
    30. În cazurile de deteriorare sau pierdere a obiectelor de echipament de folosinţă personală la care nu au expirat termenele de purtare de către militarii în termen nu din vina lor, acestor militari (după posibilităţi) li se eliberează obiecte de echipament nou pe termenul restant de purtare.
    În celelalte cazuri de deteriorare s-au pierdere a obiectelor de echipament primite de aceşti militari, lor li se eliberează obiecte de echipament utile pentru purtare.
    31. Ordinea de exploatare a obiectelor de inventar se stabileşte de către structura militară.
    În cazurile de deteriorare sau pierdere a obiectelor de inventar la care nu au expirat termenele de exploatare, militarilor li se eliberează obiecte de inventar utile pentru purtare.
    32. Ofiţerii şi subofiţerii eliberaţi în rezervă sau retragere cu dreptul de a purta uniforma militară şi însemnele distinctive pot procura aceste obiecte din cont propriu.
    33. Militarilor în termen, la eliberare în rezervă, li se transmit în proprietate personală obiectele de echipament de folosinţă personală stabilite de către structura militară.
III. Asigurarea cu baie-spălătorie
    34. Asigurarea cu baie-spălătorie presupune un complex de activităţi săptămînale de organizare şi desfăşurare a îmbăierii militarilor în baie şi schimbul lenjeriei de corp şi de pat, spălarea lenjeriei, uniformei militare, speciale şi a echipamentului sanitar-gospodăresc la combinatul de deservire socială al garnizoanei şi asigurarea militarilor cu materiale de consum conform normelor de asigurare.
    35.Cu baie-spălătorie sînt asiguraţi gratis:
    a) militarii în termen;
    b) studenţii instituţiilor de învăţămînt militar instalaţi (cazaţi) în cazărmi;
    c) militarii prin contract la instalarea (cazarea) lor în cazărmi, în condiţii de cîmp, în locurile de executare a serviciului de luptă şi în perioada de aflare la tratament staţionar în instituţiile medico-militare.

    [Anexa nr.2 exclusă prin HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625]

    [Anexa nr.3 exclusă prin HG561 din 02.08.12, MO166-169/10.08.12 art.625]

    [Anexa nr.4 exclusă prin HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013]

    anexa nr.5