DPM1709/2008
ID intern unic:  328206
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
DECRET Nr. 1709
din  12.06.2008
privind aprobarea uniformei şi a însemnelor distinctive
 ale ofiţerilor de informaţii şi securitate
Publicat : 20.06.2008 în Monitorul Oficial Nr. 107-109     art Nr : 424
    MODIFICAT
   
DP924-VII din 20.12.13, MO304-310/27.12.13 art.845

    În temeiul art. 88 lit. j) din Constituţia Republicii Moldova şi al  art. 44 din Legea privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate,
    Preşedintele Republicii Moldova  d e c r e t e a z ă:
    Art. 1. – Se aprobă uniforma şi însemnele distinctive ale ofiţerilor de informaţii şi securitate, conform anexei.
    Art. 2. – Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova va aproba, în termen de trei luni, Regulile de purtare a uniformei de către ofiţerii de informaţii şi securitate.

    PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA                                 Vladimir VORONIN

    Nr. 1709-IV. Chişinău, 12 iunie 2008.

    Anexă
la Decretul Preşedintelui Republicii
Moldova nr. 1709-IV din 12 iunie 2008

DESCRIEREA OBIECTELOR DE UNIFORMĂ
ŞI A ÎNSEMNELOR DISTINCTIVE ALE OFIŢERILOR DE
INFORMAŢ ŞI SECURITATE
OBIECTELE DE UNIFORMĂ
Pentru generali
    1. Chipiu de paradă din stofă de lînă de culoare gri - deschis
    Chipiul este constituit din disc de formă eliptică, calotă compusă din patru piese, bordură azurie şi cozoroc cu şnur de culoare aurie. Cozorocul rigid de culoare neagră, lăcuit, este ornamentat cu patru ramuri de stejar executate din metal auriu şi plasate simetric în două rînduri. Marginea discului şi partea de sus a bordurii sînt garnisite cu paspoal. Bordura şi paspoalul sînt de culoare azurie. În mijlocul părţii frontale, bordura este garnisită cu broderie aurie, reprezentînd frunze de stejar şi are fixată cocarda.
    Chipiul este căptuşit cu ţesătură de mătase.
    2. Chipiu de serviciu din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii chipiului de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis (punctul 1).
    3. Papahă din astrahan brumăriu
    Papaha are forma unei calote şi constă din patru clini şi se confecţionează din postav de culoare azurie. Părţile laterale ale calotei se execută din astrahan. Pe cusătura de pe partea superioară a calotei se aplică, încrucişat, galon de culoare aurie. Papaha este prevăzută cu căptuşeală din ţesătură de mătase, matlasată pe bază de vatelină.
    4. Căciulă din astrahan brumăriu
    Căciula este constituită din disc de formă eliptică, calotă cilindrică, cozoroc, clape laterale şi bentiţă frontală. Toate piesele sînt confecţionate din astrahan brumăriu. Căciula este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină.
    5. Beretă din stofa de lînă de culoare gri-închis
    Bereta este constituită din disc, partea frontală şi partea din spate. În partea frontală, pe stînga, este prevăzută o întăritură rigidă, destinată pentru fixarea cocardei. În partea laterală dreapta sînt capsate două orificii. Marginea beretei este prevăzută cu bordură din piele artificială în care este introdus un şiret. Bereta este căptuşită cu ţesătură de bumbac.
    6. Palton din piele naturală de culoare neagră
    Paltonul este constituit din piepţi, spate, mîneci, guler şi cordon cu cataramă.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie la trei rînduri de nasturi. Colţul reverului este sub unghi drept. Mai jos de cusătura taliei sînt montate, sub unghi, două buzunare tăiate cu bordură.
    Spatele este constituit din partea superioară şi partea inferioară, avînd cusătură pe linia taliei. Partea superioară a spatelui este constituită din platcă decorativă, clinul lateral spate, reperul de mijloc al spatelui. Partea inferioară a spatelui este formată din două repere cu cusătură pe mijloc, care se finalizează cu şliţ. Şliţul se închide la un rînd de capse plasate în două niveluri şi fixate pe partea interioară a acestuia.
    În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru cordon: două - pe cusăturile laterale şi una - pe cusătura de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată, cu două cusături. Terminaţia mînecii este garnisită cu bentiţă decorativă, capătul liber al căreia este fixat cu nasture.
    Gulerul de bază este răsfrînt, cu ştei. Pe acesta se îmbracă gulerul detaşabil de astrahan, care se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă - de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi butoniere, iar pe revers - de pelerina gulerului, prin intermediul panglicii adezive, montate pe cinci sectoare. Colţurile gulerului sînt sub unghi drept.
    Paltonul este prevăzut cu o platcă fixată în cusăturile umerale, laterale şi în răscroiala mînecilor. Colţurile libere ale plătcii sînt fixate cu nasturi.
    Paltonul este căptuşit cu ţesătură de mătase şi prevăzut, suplimentar, cu o vestă detaşabilă din blană naturală, fără mîneci, care se fixează cu fermoar de marginea interioară a bizeţului.
    7. Impermeabil de culoare gri-închis
    Impermeabilul este format din piepţi, spate, mîneci, guler şi cordon cu cataramă.
    Piepţii sînt confecţionaţi din două repere simetrice. Ei se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în trei niveluri. Colţurile reverelor sînt ascuţite şi orientate spre cusăturile mînecilor. Mai jos de linia taliei sînt plasate, sub unghi, două buzunare tăiate cu bordură.
    Spatele este format din două repere simetrice, avînd pe mijloc o cusătură ce se finalizează cu şliţ. În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru cordon: două - pe cusăturile laterale şi una - pe cusătura de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată, cu două cusături. Terminaţia mînecii este garnisită cu bentiţă decorativă, capătul liber al căreia este fixat cu nasture. Gulerul este răsfrînt cu colţuri sub unghi drept.
    Impermeabilul este prevăzut cu o platcă fixată în cusăturile umerale, laterale şi în răscroiala mînecilor. Laturile libere ale plătcii sînt prelucrate cu bordură, iar colţurile - fixate cu nasturi.
    Impermeabilul este căptuşit cu ţesătură de mătase şi prevăzut, suplimentar, cu o vestă detaşabilă de postav, fără mîneci, care se fixează cu nasturi şi butoniere de marginea interioară a bizeţului.
    8. Scurtă călduroasă din ţesătură hidrofugă de culoare gri-închis
    Scurta este constituită din piepţi, spate, mîneci, guler şi cordon cu cataramă.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie cu fermoar acoperit cu bordură ce se închide la un rînd de capse plasate în cinci niveluri.
    Mai jos de linia taliei sînt plasate, sub unghi, două buzunare cu bordură.
    În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru cordon: două - în cusăturile laterale şi una - pe linia de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată, cu două cusături. La terminaţia mînecii, în interior, este aplicată o manşetă elastică confecţionată din tricot dublu.
    Gulerul de bază este răsfrînt, cu ştei. Pe acesta se îmbracă gulerul de astrahan, care se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă - de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi butoniere, iar pe revers - de pelerina gulerului, prin intermediul panglicii adezive montate pe cinci sectoare.
    Scurta este căptuşită cu ţesătură din mătase. Suplimentar, este prevăzută cu o vestă detaşabilă din blană naturală cu mîneci, care se fixează cu fermoar de marginea interioară a bizeţului. Vesta detaşabilă are două buzunare interioare care se încheie cu nasturi.
    9. Veston de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis
    Vestonul este constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii se încheie la două rînduri de nasturi plasaţi în trei niveluri şi două butoniere. Gulerul este răsfrînt cu colţurile sub unghi drept. Reverele au forma alungită şi colţurile ascuţite. Colţurile gulerului şi manşetele vestonului sînt garnisite cu broderie aurie reprezentînd viţa de vie. Cusăturile de montare a manşetelor şi marginea pelerinei gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare azurie cu lăţimea de 2 mm.
    Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt prevăzute două buzunare tăiate cu clape.
    Mîneca este montată, cu două cusături şi cu manşetă cu lăţimea de 9,5 cm.
    10. Veston de serviciu din stofă de lînă de culoare gri-închis
     Vestonul este constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în trei niveluri cu trei butoniere. Gulerul este răsfrînt, cu revere. Colţurile gulerului şi ale reverelor sînt executate sub unghi drept. Colţurile gulerului sînt garnisite cu broderie aurie reprezentînd viţa de vie. Cusăturile de montare a manşetelor şi marginea pelerinei gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare azurie cu lăţimea de 2 mm.
    Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt prevăzute două buzunare tăiate cu clape.
    Mîneca este montată, cu două cusături şi manşetă cu lăţimea de 9,5 cm.
    11. Scurtă din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Scurta este constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie cu fermoar. În partea superioară sînt aplicate două buzunare cu clape care se încheie cu nasturi şi butoniere. În partea de jos sînt plasate, sub unghi, două buzunare cu bordură.
    Mîneca tip cămaşă este montată, cu două cusături. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă care se închide, la cusătura cotului, la un rînd de nasturi plasaţi în două niveluri.
    Gulerul este răsfrînt, cu colţurile sub unghi ascuţit.
    Terminaţia scurtei este prelucrată cu betelie lată, care se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în două niveluri. În regiunea cusăturilor laterale ale scurtei, betelia este flexibilă datorită panglicii elastice care este fixată cu trei tigheluri de garnisire.
    Scurta este căptuşită cu ţesătură de mătase.
    12. Cămaşă din mătase artificială de culoare albă
    Cămaşa este constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în şapte niveluri. În partea superioară a piepţilor sînt aplicate două buzunare cu clape. Buzunarele se încheie cu nasturi şi butoniere.
    Spatele este format din partea superioară - platcă, şi partea inferioară. În cusătura de montare a plătcii sînt prelucrate două pliuri simetrice, orientate spre răscroielile mînecilor.
    Gulerul este răsfrînt, cu ştei secţionat.
    Mîneca este montată, cu două cusături. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă care se încheie cu nasture şi butonieră.
    Terminaţia cămăşii este prelucrată cu betelie lată, care se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în două niveluri. În regiunea cusăturilor laterale ale cămăşii, betelia este flexibilă, datorită panglicii elastice pe care sînt executate trei tigheluri de garnisire.
    Gulerul, buzunarele, clapele buzunarelor, manşetele şi platca sînt tighelite.
    13. Cămaşă din mătase artificială de culoare albastru- deschis
    Descrierea corespunde descrierii cămăşii din mătase artificială de culoare albă (punctul 12).
    14. Cămaşă din mătase artificială de culoare albastru- deschis cu mînecă scurtă
    Descrierea corespunde cămăşii din mătase artificială de culoare albă (punctul 12).
    Particularităţi: mîneca este scurtă pînă la linia cotului. Terminaţia este prelucrată cu manşetă croită integral.
    15. Pantaloni de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis
    Pantalonii sînt constituiţi din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este formată din două părţi simetrice. În cusătura de mijloc este prelucrat un şliţ, care se încheie cu 4-5 nasturi şi butoniere. În cusăturile laterale sînt prevăzute două buzunare. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul pliurilor plasate pe linia de simetrie a genunchilor, orientate spre cusăturile laterale.
    Spatele este format din două părţi simetrice. În partea superioară dreapta este montat un buzunar cu clapă, care se încheie cu nasture şi butonieră. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a două pense plasate simetric pe ambele părţi.
    În cusăturile laterale este inclusă vipuşca din postav de culoare azurie. La 10 mm de la vipuşcă, de ambele părţi, sînt aplicate două lampasuri din postav de culoare azurie. Lăţimea lampasurilor este de 25 mm.
    Betelia, montată în cusătura taliei, este prevăzută cu şapte găici pentru curea. Betelia se încheie cu ajutorul nasturelui şi butonierei, precum şi al copcii.
    Marginile inferioare ale pantalonilor sînt tivite şi prelucrate cu panglică.
    16. Pantaloni de serviciu din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii pantalonilor de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis (punctul 15).
    17. Cravată din mătase artificială de culoare neagră
    Cravata este constituită din piesa de bază, nod şi bentiţă. Piesa de bază are forma unui trapez alungit şi se finalizează în unghi ascuţit. Nodul este permanent, de formă triunghiulară. Bentiţa este formată din două jumătăţi de formă dreptunghiulară.
    18. Pantofi din piele naturală de culoare gri-deschis
    Pantofii sînt constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 6,5 cm. Subansamblul interior este executat din piele naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este format din branţ şi întăritură de branţ. Subansamblul intermediar se constituie din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire. Închiderea pantofilor se realizează cu elastic plasat între carîmbi, sub căpută.
    19. Pantofi din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea corespunde descrierii pantofilor din piele naturală de culoare gri-deschis (punctul 18).
    20. Cizme (scurte) călduroase din piele naturală de culoare neagră
    Cizmele sînt constituite din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută mare şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 21 cm. Subansamblul interior este executat din blană naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpa turnată cu toc.
    Subansamblul interior se compune din branţ, întăritură de branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar - din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire. Închiderea cizmelor se realizează cu ajutorul fermoarului plasat în partea interioară.
Pentru ofiţeri şi subofiţeri
    21. Chipiu de paradă din stofa de lînă de culoare gri-deschis
    Descrierea corespunde descrierii chipiului de paradă din stofa de lînă de culoare gri-deschis (punctul 1).
    Particularităţi: lipseşte broderia aurie din mijlocul părţii frontale a bordurii.
    22. Chipiu de serviciu din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii chipiului de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis (punctul 1).
    Particularităţi: lipseşte broderia aurie din mijlocul părţii frontale a bordurii.
    23. Beretă din stofa de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii beretei din stofă de lînă de culoare gri-închis (punctul 5).
    24. Căciulă din blană de ovine brumărie
    Căciula este constituită din disc de formă eliptică, calotă, clape şi cozoroc.
    Căciula este confecţionată din blană de ovine şi postav.
    Partea superioară a clapelor şi cozorocul sînt executate din blană de ovine. Discul, calota şi partea inferioară a clapelor sînt confecţionate din postav de culoare gri-închis.
    Clapele se închid în partea de sus a căciulii cu ajutorul şireturilor. Ele pot fi, de asemenea, coborîte şi legate sub bărbie.
    Căciula este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină.
    25. Impermeabil de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii impermeabilului de culoare gri-închis (punctul 7).
    26. Scurtă călduroasă din ţesătură hidrofugă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii scurtei călduroase din ţesătură hidrofugă de culoare gri-închis (punctul 8).
    27. Veston de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis
    Vestonul este constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în trei niveluri şi trei butoniere. Gulerul este răsfrînt. Colţurile gulerului şi ale reverelor sînt sub unghi drept. Cusăturile de montare a manşetelor şi marginea pelerinei gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare azurie cu lăţimea de
2 mm.
    Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt prevăzute două buzunare tăiate cu clape.
    Mîneca este montată, cu două cusături şi cu manşetă cu lăţimea de 9,5 cm.
    28. Veston de serviciu din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii vestonului de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis (punctul 27).
    29. Scurtă din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii scurtei din stofă de lînă de culoare gri-închis (punctul 11).
    30. Cămaşă din mătase artificială de culoare albă
    Descrierea corespunde descrierii cămăşii din mătase artificială de culoare albă (punctul 12).
    31. Cămaşă din mătase artificială de culoare gri
    Descrierea corespunde descrierii cămăşii din mătase artificială de culoare albă (punctul 12).
    32. Cămaşă din mătase artificială de culoare gri cu mînecă scurtă
    Descrierea corespunde descrierii cămăşii din mătase artificială de culoare albă cu mînecă scurtă (punctul 12).
    Particularităţi: mîneca este scurtă pînă la linia cotului. Terminaţia este prelucrată cu manşetă croită integral.
    33. Pantaloni din stofă de lînă de culoare neagră şi culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii pantalonilor de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis (punctul 15).
    Particularităţi: lipsesc lampasurile. Paspoalul este de culoare azurie.
    34. Cravată din mătase artificială de culoare neagră
    Descrierea corespunde descrierii cravatei din mătase artificială de culoare neagră (punctul 17).
    35. Pantofi din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea corespunde descrierii pantofilor din piele naturală de culoare gri-deschis (punctul 18).
    36. Cizme (scurte) călduroase din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea corespunde descrierii cizmelor (scurte) călduroase din piele naturală de culoare neagră (punctul 20).
Pentru femeile ofiţeri şi subofiţeri
    37. Beretă din stofă de lînă de culoare gri-deschis şi de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii beretei din stofă de lînă de culoare gri-închis (punctul 5).
    38. Căciulă din blană de ovine brumărie
    Descrierea corespunde descrierii căciulii din blană de ovine brumărie (punctul 24).
    39. Impermeabil de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii impermeabilului de culoare gri-închis (punctul 7).
    40. Scurtă călduroasă din ţesătură hidrofugă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii scurtei călduroase din ţesătură hidrofugă de culoare gri-închis (punctul 8).
    41. Veston de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis
    Descrierea corespunde descrierii vestonului de paradă din stofă de lînă de culoare gri-deschis (punctul 27).
    42. Veston de serviciu din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii vestonului de serviciu din stofă de lînă de culoare gri-închis (punctul 28).
    43. Fustă de paradă din stofă de lînă de culoare neagră
    Fusta este constituită din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este executată dintr-un singur reper. Cambrarea în talie se realizează prin intermediul a 2-4 pense amplasate simetric.
    Spatele este confecţionat din două repere simetrice ce se finalizează cu şliţ. Cambrarea în talie se realizează prin intermediul a 2-4 pense amplasate simetric.
    Fusta se încheie în cusătura de mijloc a spatelui cu ajutorul fermoarului camuflat. Betelia se încheie la mijlocul spatelui prin intermediul nasturelui şi butonierei.
    44. Fustă din stofă de lînă de culoare gri-închis
    Descrierea corespunde descrierii fustei de paradă din stofă de lînă de culoare neagră (punctul 43).
    45. Cămaşă din mătase artificială de culoare albă
    Descrierea corespunde descrierii cămăşii din mătase artificială de culoare albă (punctul 12).
    46. Cămaşă din mătase artificială de culoare gri
    Descrierea corespunde descrierii cămăşii din mătase artificială de culoare albă (punctul 12).
    47. Cămaşă din mătase artificială de culoare gri cu mînecă scurtă
    Descrierea corespunde descrierii cămăşii din mătase artificială de culoare albă (punctul 12).
    Particularităţi: mîneca este scurtă pînă la linia cotului. Terminaţia este prelucrată cu manşetă croită integral.
    48. Cravată din mătase artificială de culoare neagră
    Descrierea corespunde descrierii cravatei din mătase artificială de culoare neagră (punctul 17).
    49. Pantofi din piele naturală de culoare neagră
    Pantofii sînt constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 6 cm. Subansamblul interior este executat din piele naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este format din branţ şi întăritură de branţ, iar cel intermediar - din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire.
    50. Ghete din piele naturală de culoare neagră
    Ghetele sînt constituite din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 6,5 cm, al căputei - de 15 cm. Subansamblul interior este executat din piele naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este format din branţ şi întăritură de branţ. Subansamblul interimar se constituie din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior este unit cu ansamblul superior prin lipire.
    Închiderea ghetelor se realizează cu ajutorul copcilor şi şireturilor.
    51. Cizme călduroase din piele naturală de culoare neagră
    Cizmele sînt constituite din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 38 cm. Subansamblul interior este executat din blană artificială.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este constituit din branţ, întăritură de branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar - din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire. Cizmele se închid prin intermediul fermoarului montat în partea interioară.
Obiectele de uniformă de campanie pentru corpul de ofiţeri
cu grade supreme superioare şi inferioare şi efectivul de
subofiţeri

    52. Chipiu din ţesătură mozaicată
    Chipiul este format din disc, calotă, bordură, cozoroc şi clape. Discul are formă eliptică şi acoperă partea frontală, partea posterioară şi creştetul capului. Calota este compusă din două piese simetrice ce acoperă părţile laterale ale capului (tîmplele). Bordura reprezintă o fîşie îngustă, cu lăţimea de 2 - 2,5 cm, care înconjoară perimetrul capului. Clapele se încheie deasupra capului sau sub bărbie cu ajutorul a doi nasturi. În regiunea tîmplelor, pe calotă, sînt prevăzute două orificii.
    Chipiul este căptuşit cu ţesătură de bumbac.
    53. Scurtă din ţesătură mozaicată
    Scurta este constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în şase niveluri. Este o închidere prelucrată cu sublaist, care acoperă butonierele, pentru ca în poziţia închisă nasturii să nu apară pe faţa scurtei, cu excepţia primului. În partea superioară şi în cea inferioară a piepţilor sînt aplicate patru buzunare tip “ghiozdan”, care se încheie cu cîte doi nasturi prin intermediul clapelor prelucrate cu fentă ascunsă. Interiorul piepţilor este căptuşit cu ţesătură de bumbac şi este prevăzut cu două buzunare aplicate, care se încheie cu nasturi.
    Spatele este constituit dintr-un singur reper. Terminaţia scurtei este prelucrată cu tăietură închisă.
    Mîneca tip cămaşă este montată, cu o  singură cusătură. Pe partea superioară a mînecilor sînt aplicate două buzunare tip “ghiozdan”. Buzunarele se încheie cu ajutorul clapelor, prin intermediul unei panglici adezive. Terminaţia mînecii este prevăzută cu manşetă, care se încheie cu un nasture şi o butonieră. În regiunea cotului este aplicată o întăritură suplimentară de formă eliptică din ţesătura de bază. Epoleţii se montează în răscroiala mînecilor, iar terminaţiile libere sînt fixate pe cusăturile umerale prin intermediul nasturilor şi butonierelor. Subraţul este prevăzut cu patru butoniere cu diametrul de 7 mm.
    Gulerul este răsfrînt, cu colţurile sub unghi ascuţit.
    54. Pantaloni din ţesătură mozaicată
    Pantalonii sînt constituiţi din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este formată din două părţi simetrice. Cusătura de mijloc este prelucrată cu şliţ, care se încheie cu 4-5 nasturi şi butoniere. În partea din faţă sînt prevăzute două buzunare laterale cu refeleţi. Mai jos de buzunarele laterale sînt aplicate două buzunare tip “ghiozdan”, care se încheie cu doi nasturi, prin intermediul clapelor prelucrate cu fentă ascunsă. În regiunea genunchilor este aplicată o întăritură suplimentară de formă dreptunghiulară. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a două pliuri situate pe linia de simetrie a genunchilor, care sînt tighelite pe toată lungimea, la distanţa de 1,5 - 2 mm de la îndoitură.
    Spatele este format din două părţi simetrice. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a două pense plasate simetric pe ambele părţi.
    Betelia este montată în cusătura taliei şi este prevăzută cu şase găici. Se încheie cu ajutorul nasturelui şi butonierei, precum şi cu copcă.
    În regiunea gleznei, pantalonii sînt ajustaţi cu ajutorul panglicii de bumbac, care este petrecută prin două butoniere pe îndoitura terminaţiei pantalonilor.
    55. Scurtă călduroasă din ţesătură mozaicată
    Scurta este formată din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie cu fermoar acoperit cu bordură, care se închide la un rînd de capse plasate în cinci niveluri. Pe partea superioară a piepţilor sînt aplicate patru buzunare tip “ghiozdan” care se încheie prin intermediul nasturilor şi butonierelor, cu ajutorul clapelor prelucrate cu subclape, care acoperă butonierele. Pe partea inferioară sînt prevăzute două buzunare interioare cu bordură.
    Spatele este format dint-un singur reper. Pentru cambrarea scurtei, în regiunea taliei, în interior, în cusăturile laterale, linia taliei este dublată cu o bentiţă prin care este petrecut un şiret. În cusăturile laterale, la nivelul liniei taliei, sînt aplicate două găici pentru centură.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. Pe partea superioară a mînecilor sînt prevăzute două buzunare tip “ghiozdan”. Buzunarele se încheie cu ajutorul clapelor, prin intermediul unei panglici adezive. La terminaţia mînecii, în interior, este aplicată o manşetă elastică din tricot dublu. Epoleţii sînt montaţi în răscroiala mînecilor, iar terminaţiile libere sînt fixate cu capse pe cusăturile umerale.
    Gulerul de bază este răsfrînt, cu ştei. Pe acesta se îmbracă gulerul de blană de ovine brumărie. Gulerul de blană se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă - de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi butoniere, iar pe revers - de pelerina gulerului, prin intermediul panglicii adezive plasate pe cinci sectoare. În cusăturile răscroielii gîtului, în interior, este prevăzut un buzunar pentru glugă.
    Interiorul scurtei este căptuşit cu ţesătură de bumbac. Căptuşeala are două buzunare care se încheie cu ajutorul panglicii adezive. Scurta este prevăzută, suplimentar, cu o vestă detaşabilă matlasată pe bază de vatelină, fără mîneci, care se fixează cu fermoar de marginea interioară a bizeţului.
    Gulerul detaşabil al scurtei pentru generali se confecţionează din astrahan.
    56. Pantaloni călduroşi din ţesătură mozaicată
    Descrierea corespunde descrierii pantalonilor din ţesătură mozaicată (punctul 54).
    Particularităţi: pantalonii sînt prevăzuţi cu căptuşeală călduroasă detaşabilă, matlasată pe bază de vatelină.
    57. Bocanci din piele naturală de culoare neagră cu carîmbi înalţi
    Bocancii sînt constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută mare şi carîmb, vipuşcă, etichetă şi limbă. Înălţimea carîmbului este de 21 cm. Subansamblul interior este executat din piele naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpa turnată cu toc. Subansamblul interior se compune din branţ, întăritură de branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar - din glenc, bombeu şi ştaif rigide.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire (lipire-coasere).
    Închiderea bocancilor se realizează cu ajutorul copcilor şi şireturilor.
    Obiectele de uniformă pentru studenţii Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate
    58. Chipiu din ţesătură mozaicată
    Descrierea corespunde descrierii chipiului din ţesătură mozaicată (punctul 52).
    59. Scurtă din ţesătură mozaicată
    Descrierea corespunde descrierii scurtei din ţesătură mozaicată (punctul 53).
    60. Pantaloni din ţesătură mozaicată
    Descrierea corespunde descrierii pantalonilor din ţesătură mozaicată (punctul 54).
    61. Scurtă călduroasă din ţesătură mozaicată
    Descrierea corespunde descrierii scurtei călduroase din ţesătură mozaicată (punctul 55).
    62. Pantaloni călduroşi din ţesătură mozaicată
    Descrierea corespunde descrierii pantalonilor călduroşi din ţesătură mozaicată ( punctul 56).
    63. Bocanci din piele naturală de culoare neagră cu carîmbi înalţi
    Descrierea corespunde descrierii bocancilor din piele naturală cu carîmbi înalţi (punctul 57).
ÎNSEMNELE DISTINCTIVE
    64. Cocarda de chipiu şi beretă
    Cocarda reprezintă un scut oval, tăiat, roşu şi azur, purtînd în centru Stema de Stat a Republicii Moldova în relief, în întregime de aur. Scutul este aşezat pe o stea ovală de aur cu 40 de raze.
    Înălţimea cocardei este de 40 mm, iar lăţimea de 30 mm.
    [Pct.64 în redacţia DP924-VII din 20.12.13, MO304-310/27.12.13 art.845]
    [Pct.65 exclus prin DP924-VII din 20.12.13, MO304-310/27.12.13 art.845]
    66. Insigna de petliţă şi epolet
    a) pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme:
    insigna de epolet reprezintă imaginea color a Stemei de Stat a Republicii Moldova.
    Înălţimea insignei este de 30 mm, iar lăţimea este de 25 mm;
    b) pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare şi inferioare şi efectivul de subofiţeri:
    Insigna de petliţă şi epolet reprezintă o insignă monometalică, emailată, repetînd emblema Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (o stea de aur cu opt raze, avînd cele două raze verticale alungite şi purtînd  în centru stema mică a Republicii Moldova: tăiat de roşu şi azur, cu un cap de bour broşînd, însoţit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică şi la senestra de o semilună conturnată, totul de aur).
    Înălţimea insignei de petliţă este de 36 mm, iar lăţimea este de 24 mm.
    Înălţimea insignei de epolet este de 24 mm, iar lăţimea de 15 mm.
    Insigna pentru ţinuta de campanie se execută monocolor, de culoare măslinie.
    [Pct.66 lit.b) în redacţia DP924-VII din 20.12.13, MO304-310/27.12.13 art.845]
    67. Ecusonul de mînecă (stîngă)
    Ecusonul de mînecă (stîngă) reprezintă un scut heraldic, de tip rectangular cu vîrful rotunjit, şnuruit de aur pe perimetru şi cuprinzînd stema Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (în cîmp de azur, o stea de aur cu opt raze, avînd cele două raze verticale alungite; peste tot, stema mică a Republicii Moldova: tăiat de roşu şi azur, cu un cap de bour broşînd, însoţit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică şi la senestra de o semilună conturnată, totul de aur).
    Înălţimea ecusonului este de 90 mm şi lăţimea de 70 mm.
     [Pct.67 în redacţia DP924-VII din 20.12.13, MO304-310/27.12.13 art.845]
    68. Epoleţi
    a) pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme:
    epoleţii au lăţimea de 50 mm. Cîmpul epoletului reprezintă o panglică cu lăţimea de 45 mm, avînd imprimată în mijloc o ramură de stejar şi linii paralele pe margini (Epoleţii pentru scurtele mozaicate au lăţimea de 50 mm şi sînt confecţionaţi din stofă mozaicată). La distanţa de 5 mm de la marginea inferioară a epoletului este executată, cu fir auriu, o broderie reprezentînd viţa de vie. La mijlocul epoletului, în partea superioară, este dispusă insigna de epolet cu imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova.
    Metoda de fixare a epoleţilor şi culoarea cîmpului epoleţilor sînt în funcţie de obiectele de uniformă:
    pentru vestonul de culoare gri-deschis - cusuţi, aurii, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru cămaşa de culoare albă - detaşabili, albi, cu căptuşeală de culoare albă;
    pentru vestonul de culoare gri-închis, scurta călduroasă de culoare gri-închis, impermeabilul de culoare gri-închis - cusuţi, gri-închişi, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru paltonul din piele şi scurta de culoare gri-închis - detaşabili, gri-închişi, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru cămaşa de culoare albastru-deschis - detaşabili, gri-închişi, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru scurtele mozaicate - cusuţi în cusătura mînecii, mozaicaţi;
    b) pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare şi inferioare, efectivul de subofiţeri:
    epoleţii au lăţimea de 50 mm. La mijlocul epoletului, în partea superioară, este dispusă insigna de epolet cu emblema Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.
    Metoda de fixare a epoleţilor şi culoarea cîmpului epoleţilor sînt în funcţie de obiectele de uniformă:
    pentru vestonul de culoare gri-deschis - cusuţi, aurii, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru cămaşa de culoare albă - detaşabili, aurii, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru vestonul de culoare gri-închis, scurta călduroasă de culoare gri-închis, impermeabilul de culoare gri-închis - cusuţi, gri-închişi, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru scurta de culoare gri-închis - detaşabili, gri-închişi, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru cămaşa de culoare gri - detaşabili, gri-închişi, cu căptuşeală de culoare azurie;
    pentru scurtele mozaicate - cusuţi în cusătura mînecii, mozaicaţi.
    [Pct.68 lit.b) modificată prin DP924-VII din 20.12.13, MO304-310/27.12.13 art.845]
    69. Stele pe epoleţi
    Stelele reprezintă poliedre convexe aurii cu opt raze. Diametrul stelei pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme este de 28 mm, al stelei pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare - de 20 mm, iar al celei pentru corpul de ofiţeri cu grade inferioare şi efectivul de subofiţeri - de 13 mm. Înălţimea convexităţii stelelor metalice este de 7 mm, 5 mm şi, respectiv, 3 mm.
    Stelele pe epoleţii pentru scurtele mozaicate sînt de culoare măslinie.
    70. Nasturi pentru uniformă
    Nasturii sînt de formă rotundă şi au în centru imaginea conturată a Stemei de Stat a Republicii Moldova în relief. Diametrul nasturilor este de 24 mm, de 22 mm şi de 14 mm. Nasturii cu diametrul de 22 mm şi de 14 mm au pe perimetru un cerc în relief. Reversul nasturilor este prevăzut cu ureche de fixare.
    Nasturii se utilizează după cum urmează:
    cu diametrul de 24 mm, de culoare aurie - la vestoanele pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme;
    cu diametrul de 22 mm, de culoare aurie - la vestoanele pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare şi inferioare şi efectivul de subofiţeri;
    cu diametrul de 14 mm, de culoare aurie - la chipiuri (cu excepţia chipiului mozaicat) şi pe epoleţii detaşabili;
    cu diametrul de 14 mm, de culoare gri-închis - la scurta de culoare gri-închis.
    71. Emblema Detaşamentului cu Destinaţie Specială “Alfa”
    Emblema reprezintă o acvilă de aur, cu pieptul şi coada de argint (vultur cod-alb, Haliaсtus albicilla), stînd în profil spre dextra, cu aripile desfăcute.
    72. Insigna de piept de apartenenţă la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Alfa”
    Insigna reprezintă o fîşie dreptunghiulară din stofă de culoare neagră, avînd în flancul dextru, înscrisă în perimetrul laturilor superioare şi inferioare, emblema detaşamentului, urmată de abrevierea “ D.D.S. “A”.
    73. Ecusonul de mînecă (dreaptă) pentru uniforma de luptă a Detaşamentului cu Destinaţie Specială “Alfa”
    Ecusonul reprezintă un scut rotund negru cu un şnur de aur circular pe perimetru, avînd în centru emblema detaşamentului.
    Diametrul ecusonului este de 80 mm.
    Notă.
    În descrierile heraldice:
    sintagmele “de aur” şi “de argint” se utilizează cu sensurile: “de culoarea aurului” şi, respectiv, “de culoarea argintului”;
    poziţia dreapta-stînga este inversă decît în accepţiunea curentă:
    “dextra” - partea dreaptă heraldică,
    “senestra” - partea stîngă heraldică.