HCNPFA15/11/2008
ID intern unic:  328880
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
HOTĂRÎRE Nr. 15/11
din  17.04.2008
privind aprobarea Regulamentului cu privire la
eliberarea avizului pentru înregistrarea de stat
a asociaţiilor de economii şi împrumut
Publicat : 15.08.2008 în Monitorul Oficial Nr. 154-156     art Nr : 430     Data intrarii in vigoare : 15.08.2008
    Abrogată prin HCNPF10/17 din 27.02.15, MO94-97/17.04.15 art.671; în vigoare 17.04.15

    Întru executarea prevederilor art. 27 alin. (2) şi alin. (3) din Legea asociaţiilor de economii şi împrumut nr.139-XVI din 21.06.2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 112-116, art. 506) şi în temeiul art. 1 alin. (1), art. 3, art. 4 alin. (1) şi alin. (2), art. 8 lit. b), art. 21 alin. (1), art. 22 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 192-XIV din 12.11.1998 „Privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare” (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.117-126 BIS), pct. 5 lit. b) şi pct. 7.3 lit. c) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, aprobat prin Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr. 48/5 din 27.09.2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 157-160, art. 587),
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
HOTĂRĂŞTE:

    1. Se aprobă Regulamentul cu privire la eliberarea avizului pentru înregistrarea de stat a asociaţiilor de economii şi împrumut (se anexează).
    2. Prezenta Hotărîre intră în vigoare la data publicării.

    PREŞEDINTELE COMISIEI
    NAŢIONALE A PIEŢEI FINANCIARE                  Mihail CIBOTARU

    Nr. 15/11. Chişinău, 17 aprilie 2008.

Anexă
la Hotărîrea C.N.P.F.
nr. 15/11 din 17 aprilie 2008

REGULAMENT
cu privire la eliberarea avizului pentru înregistrarea de
 stat a asociaţiilor de economii şi împrumut

CAPITOLUL I. DISPOZIŢII  GENERALE
    1. Regulamentul cu privire la eliberarea avizului pentru înregistrarea de stat a asociaţiilor de economii şi împrumut (în continuare – Regulament) este elaborat întru executarea Legii asociaţiilor de economii şi împrumut nr. 139-XVI din 21.06.2007 (în continuare – Legea 139-XVI din 21.06.2007).
    2. Prezentul Regulament stabileşte modul de solicitare, examinare şi eliberare de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (în continuare – Comisia Naţională) a avizului pentru înregistrarea de stat a asociaţiilor de economii şi împrumut, inclusiv asociaţiilor centrale (în continuare – asociaţii) nou-create, precum şi pentru înregistrarea modificărilor şi/sau completărilor operate în statutul asociaţiilor licenţiate sau, după caz, a statutului în redacţie nouă, fiind condiţionate, inclusiv de deschiderea/închiderea filialelor şi reprezentanţelor acestora.
    3. În sensul prezentului Regulament „aviz pentru înregistrarea de stat” (în continuare – aviz), înseamnă acordul scris al Comisiei Naţionale privind înregistrarea de stat a asociaţiei nou-create sau privind înregistrarea modificărilor operate în statutul asociaţiei licenţiate sau, după caz, a statutului în redacţie nouă.
    4. Avizul este eliberat asociaţiei pentru a fi prezentat autorităţii de înregistrare împreună cu setul de documente solicitat de legislaţia cu privire la înregistrarea de stat.
CAPITOLUL II. CEREREA DE ELIBERARE
 A AVIZULUI

    5. Asociaţia este obligată să obţină avizul Comisiei Naţionale în următoarele cazuri:
    a) asociaţia este nou-creată, inclusiv în rezultatul reorganizării, şi urmează a fi înregistrată în conformitate cu legislaţia cu privire la înregistrarea de stat;
    b) asociaţia licenţiată a operat modificări în statut sau, după caz, a adoptat statutul în redacţie nouă, inclusiv în rezultatul reorganizării, care urmează a fi înregistrate în conformitate cu legislaţia cu privire la înregistrarea de stat, cu sau fără modificarea categoriei de licenţă deţinută.
    6. Pentru a obţine avizul asociaţia prezintă Comisiei Naţionale o cerere de modelul stabilit în Anexa 1 sau Anexa 2 la prezentul Regulament (în continuare – cerere). Cererea trebuie să fie semnată de persoana împuternicită să reprezinte asociaţia în procesul înregistrării de stat.
    7. În cazul în care avizul este solicitat în temeiul pct. 5 lit. a) din prezentul Regulament, la cerere (Anexa 1) se anexează:
    a) statutul asociaţiei semnat de către preşedintele şi secretarul adunării de constituire;
    b) procesul-verbal/ extrasul din procesul-verbal al adunării de constituire a asociaţiei, semnat de către preşedintele şi secretarul adunării de constituire, la care se anexează lista membrilor fondatori cu semnăturile acestora (pentru membrii fondatori - persoane juridice se prezintă: denumirea, numele şi prenumele reprezentantului şi funcţia deţinută) şi procesul–verbal al comisiei de numărare a voturilor;
    c) certificatul de rezervă a denumirii eliberat de către autoritatea de înregistrare.
    8. În cazul în care avizul este solicitat în temeiul pct. 5 lit. b) din prezentul Regulament, la cerere (Anexa 2) se anexează:
    a) modificările şi/sau completările operate în statutul asociaţiei licenţiate sau, după caz, statutul în redacţie nouă semnat de către preşedintele şi secretarul adunării generale şi ştampilat;
    b) procesul-verbal/extrasul din procesul-verbal al adunării generale a membrilor, la care a fost adoptată hotărîrea privind modificarea şi/sau completarea statutului asociaţiei licenţiate sau privind adoptarea acestuia în redacţie nouă, la care se anexează hotărîrea privind convocarea adunării generale a membrilor, confirmarea înştiinţării membrilor privind convocarea adunării generale respective, lista contrasemnată a membrilor înregistraţi la adunare (pentru membri - persoane juridice se prezintă: denumirea, numele, prenumele reprezentantului şi funcţia deţinută), inclusiv a membrilor reprezentaţi prin procură (cu anexarea copiilor mandatelor respective), semnat de către preşedintele şi secretarul adunării generale şi ştampilat, la care se anexează procesul–verbal al comisiei de numărare a voturilor.
    c) certificatul de rezervă a denumirii eliberat de către autoritatea de înregistrare, după caz.
    9. În cazul deschiderii filialei şi/sau reprezentanţei, suplimentar la documentele menţionate la pct.7 sau pct. 8 din prezentul Regulament, asociaţia anexează la cerere:
    a) regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea filialei/reprezentanţei;
    b) copia documentului de proprietate, contractului de locaţiune/sublocaţiune, comodat sau a altui document privind folosirea imobilului sau încăperilor în care va funcţiona filiala sau reprezentanţa asociaţiei;
    c) datele referitoare la modificări în business-planul asociaţiei, legate de deschiderea filialei/reprezentanţei.
    10. În cazul închiderii filialei/reprezentanţei, suplimentar la documentele menţionate la pct. 8 din prezentul Regulament, asociaţia anexează la cerere informaţia detaliată cu privire la transmiterea angajamentelor filialei/reprezentanţei. În cazul în care angajamentele filialei/reprezentanţei se transmit altei asociaţii - confirmarea scrisă a acesteia din urmă privind preluarea angajamentelor.
    11. Suplimentar documentelor specificate în pct. 8 şi pct. 9 din prezentul Regulament, asociaţiile prezintă, după caz, următoarele documente:
    a) dovada publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a avizului despre stabilirea sau schimbarea sediului asociaţiei, filialei/reprezentanţei - în cazul în care adunarea generală a membrilor asociaţiei decide schimbarea sediului asociaţiei, filialei/reprezentanţei;
    b) dovada publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a avizului despre schimbarea denumirii asociaţiei, filialei/reprezentanţei - în cazul în care adunarea generală a membrilor asociaţiei decide schimbarea denumirii acesteia.
    12. La elaborarea sau modificarea statutului, asociaţiile vor respecta prevederile art. 26 alin. (1) - (3) din Legea 139-XVI din 21.06.2007.
    13. Comisia Naţională ţine separat evidenţa cererilor de eliberare a avizului în registrele corespunzătoare, ţinute pe suport de hîrtie şi în versiune electronică.
CAPITOLUL III. EXAMINAREA CERERII ŞI
 
ELIBERAREA AVIZULUI
    14. În termen de cel mult 10 zile lucrătoare din data depunerii cererii, Comisia Naţională examinează cererea şi documentele anexate, depuse conform capitolului II din prezentul Regulament, şi eliberează avizul sau respinge cererea de eliberare a acestuia.
    15. Dată a depunerii cererii se consideră data înregistrării cererii în registrele de evidenţă a corespondenţei Comisiei Naţionale.
    16. Comisia Naţională este în drept să solicite asociaţiei completarea setului de documente prezentat şi/sau să introducă în documentele prezentate modificările şi completările necesare, cu indicarea termenului de executare, în următoarele cazuri:
    a) la neprezentarea tuturor documentelor şi/sau necorespunderea informaţiei ce se conţine în acestea, conform prevederilor capitolului II din prezentul Regulament;
    b)  dacă documentele şi/sau informaţiile prezentate sînt eronate, ilizibile şi/sau întocmite neglijent;
    c) dacă conţinutul documentelor şi/sau informaţiilor prezentate contravin prevederilor Legii 139-XVI din 21.06.2007, prezentului Regulament şi/sau altor acte legislative şi normative.
    În oricare dintre aceste cazuri, termenul de examinare a cererii se calculează din momentul prezentării Comisiei Naţionale a modificărilor indicate sau a documentelor suplimentare.
IV. TEMEIURILE DE RESPINGERE A CERERII
    17. Comisia Naţională respinge cererea asociaţiei de eliberare a avizului în temeiul a cel puţin unuia din următoarele motive:
    a) prevederile pct. 16 din prezentul Regulament nu au fost executate în termenul stabilit de Comisia Naţională;
    b) documentele şi/sau informaţiile prezentate sînt neautentice (false).
    18. În cazul respingerii cererii, asociaţia, cu condiţia înlăturării motivelor care au servit drept temei pentru respingere, poate depune o nouă cerere, în modul stabilit de prezentul Regulament.
CAPITOLUL V. INFORMAREA ASOCIAŢIEI.
 INTERZICEREA MODIFICĂRII DOCUMENTELOR AVIZATE

    19. Comisia Naţională informează asociaţia privind eliberarea avizului sau respingerea motivată a cererii respective în termen de 3 zile lucrătoare din data adoptării deciziei privind cererea depusă, conform prevederilor capitolului II şi III din prezentul Regulament, în scris, pe suport de hîrtie şi/sau prin sistemul de circulaţie electronică a documentelor.
    20. Asociaţia depune la autoritatea de înregistrare, în conformitate cu legislaţia cu privire la înregistrarea de stat, avizul Comisiei Naţionale şi documentele de constituire sau modificările  operate în statut sau, după caz, statutul în redacţie nouă, care au fost avizate în modul stabilit de prezentul Regulament, fără a introduce ulterior în acestea careva modificări.
CAPITOLUL VI. ACŢIUNI ULTERIOARE
 ÎNREGISTRĂRII DE STAT

    21. În termen de 5 zile lucrătoare din data înregistrării de stat, asociaţia este obligată să prezinte Comisiei Naţionale copiile următoarelor documente, care se confirmă prin aplicarea ştampilei asociaţiei:
    a) asociaţia nou-creată – certificatul înregistrării de stat, extrasul din Registrul de stat respectiv şi documentele de constituire avizate de autoritatea de înregistrare;
    b) asociaţia licenţiată – modificările operate în statut sau, după caz, statutul în redacţie nouă, avizate de autoritatea de înregistrare.
    22. Pentru încălcarea de către asociaţie a prevederilor prezentului Regulament, Comisia Naţională este în drept să aplice măsurile prevăzute în art. 49 din Legea 139-XVI din 21.06.2007 şi art.9 din Legea nr.192-XIV din 12.11.1998 „Privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare” (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.117-126 BIS).

    anexa nr.1

    anexa nr.2