HGM1436/2008
ID intern unic:  330107
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1436
din  17.12.2008
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la administrarea mijloacelor
 pentru finanţarea sistemului de documente normative în construcţii
Publicat : 26.12.2008 în Monitorul Oficial Nr. 233-236     art Nr : 1453
    MODIFICAT
    HG144 din 25.02.10, MO32/02.03.10 art.196

    NOTĂ:
    Pe tot parcursul textului hotărîrii şi Regulamentului, cuvintele „Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului” se substituie cu cuvintele „Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale”, la cazul gramatical corespunzător prin HG144 din 25.02.10, MO32/02.03.10 art.196

    În scopul realizării prevederilor articolului 37 din Legea nr.721-XIII din 2 februarie 1996 privind calitatea în construcţii (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.25, art.259), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul cu privire la administrarea mijloacelor pentru finanţarea sistemului de documente normative în construcţii (se anexează).
    2. Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale se învesteşte cu funcţia de coordonator general al sistemului de documente normative în construcţii.

    PRIM-MINISTRU                                                               Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Prim-viceprim-ministru,
    ministrul economiei şi comerţului                                        Igor Dodon
    Ministrul finanţelor                                                               Mariana Durleşteanu
    Ministrul construcţiilor
    şi dezvoltării teritoriului                                                        Vladimir Baldovici

    Nr. 1436. Chişinău, 17 decembrie 2008.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 1436
din 17 decembrie 2008
REGULAMENTUL
cu privire la administrarea mijloacelor pentru finanţarea
sistemului de documente normative în construcţii
I. Dispoziţii generale
    1. Sistemul de documente normative în construcţii (SDNC) reprezintă ansamblul de documente normative interdependente care formează un tot unitar organizat în grupe generale şi care conţine reglementări privind activitatea practică în construcţii. SDNC se creează în conformitate cu normativul în construcţii moldovean NCM A.01.02-96 „Sistemul de documente normative în construcţii. Dispoziţii generale” şi se constituie din:
    acte legislative şi normative în construcţii – reglementări în construcţii;
    normative în construcţii moldovene – NCM – reglementări tehnice;
    standarde moldovene în construcţii – SM;
    standarde de firmă – SF;
    coduri de bună practică în construcţii – CP;
    normative interstatale în construcţii.
II. Sursele pentru finanţarea SDNC
    2. Finanţarea SNDC se efectuează de la bugetul de stat. Investitorii sau beneficiarii construcţiilor, indiferent de tipul de proprietate, participă la finanţarea SDNC prin virarea la bugetul de stat a defalcărilor în mărime de 0,5 la sută din volumul investiţiilor în capitalul fix pentru obiectivele care nu sînt finanţate din bugetul public naţional, dar nu mai mult de 50 de mii lei la un obiectiv.
    3. Investitorii sau beneficiarii construcţiilor, indiferent de tipul de proprietate, cu excepţia investitorilor şi proprietarilor construcţiilor, care efectuează construcţii din contul mijloacelor alocate din bugetul public naţional, trimestrial, odată cu plata lucrărilor executate, transferă la bugetul de stat mijloace pentru finanţarea SDNC, reieşind din volumul investiţiilor în capitalul fix, efectuate în trimestrul respectiv.
    Pentru virarea cu întîrziere a defalcărilor respective se aplică sancţiunile şi penalităţile conform legislaţiei în vigoare.
    4. Calcularea şi efectuarea defalcărilor mijloacelor pentru finanţarea SDNC se efectuează de la investiţiile în capitalul fix, excluzînd cheltuielile pentru valoarea utilajului şi a maşinilor ce nu sînt incluse în devizele construcţiilor.
    5. Sumele mijloacelor defalcate pentru finanţarea SDNC se includ în costul producţiei (lucrărilor, serviciilor).
   6. La întocmirea devizului local, pe obiect sau general al construcţiei, organizaţiile de proiectare şi construcţii-montaj includ, pînă la calcularea taxei pe valoarea adăugată, defalcările pentru finanţarea SDNC, cu indicarea sumei calculate.
    7. Investitorii sau beneficiarii construcţiilor, concomitent cu prezentarea dărilor de seamă statistice (forma nr. 2-INV, aprobată prin Ordinul Biroului Naţional de Statistică nr. 123 din 24 octombrie 2007), întocmesc, separat pentru fiecare obiect, informaţia privind achitarea defalcărilor pentru finanţarea SDNC, conform formularului stabilit în anexa nr.1 la prezentul Regulament.
    [Pct.7 modificat prin HG144 din 25.02.10, MO32/02.03.10 art.196]
III. Modul de calculare a mijloacelor pentru finanţarea SDNC
    8. Suma cheltuielilor pentru achiziţionarea, crearea şi reproducerea mijloacelor fixe (investiţii în capitalul fix) se constituie din:
    valoarea lucrărilor de proiectare şi prospecţiuni;
    valoarea lucrărilor de expertiză a documentaţiei de proiect şi de deviz;
    valoarea lucrărilor de construcţii-montaj (construcţie nouă, reconstrucţie, modernizare, extindere şi reutilare);
    valoarea utilajului, uneltelor, inventarului, mijloacelor de transport (inclusă în devizul construcţiei);
    valoarea lucrărilor pentru montarea utilajului;
    valoarea cheltuielilor pentru supravegherea tehnică şi de autor în construcţii;
    alte cheltuieli prevăzute (după caz) în devizul local, pe obiectiv sau general al construcţiei.
    9. Calculul defalcărilor mijloacelor pentru finanţarea SDNC se efectuează pe fiecare obiectiv în parte.
    10. Calculul şi virarea sumelor respective se efectuează trimestrial pînă la ultima zi a lunii următoare trimestrului de gestiune, concomitent cu plata lucrărilor executate.
    11. Suma defalcărilor, ce urmează a fi virată, se calculează în cuantum de 0,5 % numai din valoarea investiţiilor în capitalul fix, efectuate în perioada de raport, conform anexei nr. 1 la prezentul Regulament.
    12. În cazul în care suma calculată este mai mare de 50,0 mii lei, transferurile se efectuează în limitele stabilite de art. 37 al Legii nr.721–XIII din 2 februarie 1996 privind calitatea în construcţii, şi anume, în mărime de 50 de mii lei pentru fiecare obiectiv.
    13. Suma defalcărilor ce urmează a fi virată pentru finanţarea SDNC se calculează din costul de deviz al construcţiei (pînă la calcularea TVA), evaluat la preţuri curente în conformitate cu normativele în vigoare.
    14. Dacă în documentaţia de proiect şi de deviz nu este indicat costul de deviz al construcţiei evaluat la preţuri curente, costul construcţiei se determină conform Culegerii indicilor comasaţi ai valorii de inventariere a bunurilor imobiliare pentru calcularea taxei de stat la efectuarea tranzacţiilor de cumpărare, vînzare, schimb, donaţie, gaj, moştenire, în vigoare la momentul solicitării, de către beneficiarul individual al autorizaţiei de construire (indicii comasaţi sînt în vigoare de la 3 iulie 1997, publicaţi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr. 43-44, art. 68).
IV. Destinaţia mijloacelor pentru finanţarea SDNC
    15. Mijloacele acumulate pentru finanţarea SDNC se utilizează pentru:
    a) crearea, întreţinerea, revizuirea, modificarea, armonizarea SDNC, care cuprinde toate etapele procesului investiţional în construcţii, inclusiv documentele normative aferente, regulile de construcţie în domeniile tehnic, urbanistic, arhitectural, constructiv, economic, organizatoric, producerea de materiale şi articole pentru construcţii, prospecţiunile inginereşti, proiectarea, construcţia, exploatarea, reparaţia, demolarea clădirilor şi edificiilor, precum şi elaborarea documentelor de politici;
    b) asigurarea juridică, necesară pentru funcţionarea SDNC;
    c) procurarea utilajului editorial şi a mijloacelor tehnice necesare pentru editarea şi reeditarea documentelor normative şi standardelor în construcţii, lucrările tipografice;
    d) efectuarea expertizei documentelor normative în construcţii;
    e) procurarea documentelor normative ale organizaţiilor internaţionale, inclusiv documentele normative ale altor state în domeniul construcţiilor;
    f) finanţarea elaborării documentelor normative interstatale în construcţii;
    g) remunerarea comitetelor tehnice pentru elaborarea şi coordonarea documentelor normative în construcţii;
    h) organizarea şi desfăşurarea seminarelor, şedinţelor pe problemele elaborării şi adoptării documentelor normative, standardizării şi certificării în construcţii.
    16. Deţinător şi posesor al SDNC, al mijloacelor tehnice pentru deservirea SDNC, procurate din contul mijloacelor financiare pentru finanţarea SDNC este Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.
    17. Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale va asigura:
accesul liber şi gratuit, prin Internet, la documentele normative în construcţii;
eliberarea gratuită a copiilor de pe documentele normative în construcţii, cu acoperirea de către solicitant doar a cheltuielilor de imprimare şi copiere.
V. Procedura de elaborare a documentelor din SDNC
    18. Propunerile la planul tematic anual privind elaborarea documentelor normative în construcţii, parvenite de la instituţiile de proiectări şi cercetări ştiinţifice în domeniu, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Universitatea Tehnică a Moldovei, Patronatul de ramură, asociaţiile obşteşti profesionale din domeniul construcţiilor, autorităţile publice centrale, care au tangenţă la documentele normative în construcţii, precum şi de la agenţii economici, anual, în trimestrele III şi IV, se examinează de către comitetele tehnice în construcţii.
    19. Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, în baza temelor (propunerilor) aprobate de comitetele tehnice şi ţinînd cont de necesităţile domeniului, întocmeşte, coordonează cu Ministerul Finanţelor şi aprobă planul tematic anual privind elaborarea documentelor normative în construcţii.
    [Pct.19 în redacţia HG144 din 25.02.10, MO32/02.03.10 art.196]
   
20. În baza temelor din planul tematic şi limitelor de cheltuieli, incluse în Cadrul de Cheltuieli pe Termen Mediu, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale prezintă, în termenele stabilite, Ministerului Finanţelor propuneri pentru legea bugetului pe anul respectiv.
    21. Planurile tematice se întocmesc potrivit formei din anexa nr.2 la prezentul Regulament.
    22. Planul tematic anual de elaborare a documentelor normative în construcţii poate fi modificat, în caz de necesitate, în condiţiile punctului 19 al prezentului Regulament.
    23. Elaborarea documentelor normative se efectuează în bază de contract, conform prevederilor Legii nr. 96-XVI din 13 aprilie 2007 privind achiziţiile publice.
   24. Documentele normative se elaborează în conformitate cu cerinţele normativului în construcţii NCM A.01.03-96 "Principiile şi metodologia reglementării în construcţii. Modul de elaborare a documentelor normative".
    25. Costul elaborării normativelor noi, precum şi verificării, revizuirii, modificării celor în vigoare se determină în conformitate cu normativul în construcţii NCM L.01.06-2004 „Regulament privind determinarea valorii de elaborare a documentelor normative în construcţii”.
    26. Costul elaborării fiecărui document normativ se stabileşte în contractul respectiv, cu întocmirea devizului individual de cheltuieli.
    27. Finanţarea lucrărilor executate se efectuează în conformitate cu contractul încheiat potrivit pct.23 din prezentul Regulament şi în baza actelor de recepţie a lucrărilor realizate în cadrul elaborării temei respective.
VI. Dispoziţii finale
    28. Controlul privind utilizarea conform destinaţiei a mijloacelor financiare alocate pentru finanţarea SDNC se pune în sarcina Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.

  
  anexa nr.1

    anexa nr.2