HGM40/2009
ID intern unic:  330492
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 40
din  26.01.2009
privind unele măsuri de realizare a Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008
cu privire la Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”
Publicat : 30.01.2009 în Monitorul Oficial Nr. 16-18     art Nr : 65
    MODIFICAT
   
HG1145 din 21.11.18, MO480-485/14.12.18 art.1308; în vigoare 14.01.19
    HG420 din 15.05.18, MO156/16.05.18 art.466
    HG327 din 17.04.18, MO126-132/20.04.18 art.369
    HG146 din 25.02.13, MO42-47/01.03.13 art.197
    HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013
    HG690 din 13.11.09,MO166-168/20.11.09 art.768



    În scopul executării prevederilor Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008 cu privire la Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.143-144, art.585), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    Regulamentul privind sistemul autorizat de trecere pe teritoriul Aeroportului Internaţional Liber “Mărculeşti”, conform anexei nr.1;
    Regulamentul privind înregistrarea rezidenţilor Aeroportului Internaţional Liber “Mărculeşti”, conform anexei nr.2;
    Regulamentul privind eliberarea autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţii în Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti”, conform anexei nr.3;
    Regulamentul privind reprezentantul Guvernului în Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti”, conform anexei nr.4.
   [Pct.2 abrogat prin HG690 din 13.11.09,MO166-168/20.11.09 art.768]
    3. Ministerul Finanţelor va prezenta Guvernului, la o ulterioară rectificare a Legii bugetului de stat pe anul 2009, propuneri de modificare a alocaţiilor pentru Ministerul Economiei şi Comerţului în vederea îndeplinirii funcţiilor suplimentare conform Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008 cu privire la Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”.

    PRIM-MINISTRU                                                             Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Prim-viceprim-ministru,
    ministrul economiei şi comerţului                                     Igor Dodon
    Ministrul finanţelor                                                            Mariana Durleşteanu
    Ministrul apărării                                                               Vitalie Vrabie

    Nr. 40. Chişinău, 26 ianuarie 2009.

Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr.40
din 26 ianuarie 2009
REGULAMENTUL
privind sistemul autorizat de trecere pe teritoriul
Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti”
    Prezentul Regulament reglementează trecerea peste hotarele Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” a persoanelor, mărfurilor şi mijloacelor de transport.
I. Dispoziţii generale
    1. Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – Aeroportul Liber) constituie o parte a teritoriului vamal al Republicii Moldova, separată din punct de vedere economic.
    2. Statul este responsabil de asigurarea pazei frontierelor Aeroportului Liber. Responsabilitatea pentru integritatea îngrădirii, respectarea regimului de trecere, asigurarea pazei perimetrului Aeroportului Liber, din exterior, revine serviciului pază, format de către organul de stat, împuternicit de către Guvern, cu competenţele respective.
    3. Pe teritoriul Aeroportului Liber activează punctul de trecere a frontierei de stat, asupra căruia se răsfrîng tratatele internaţionale, actele legislative şi normative ce reglementează autorizarea trecerii frontierei de stat de către persoane, mijloace de transport şi mărfuri.
    4. Organizarea serviciului de pază se va efectua în conformitate cu cerinţele documentelor de directivă pentru acest serviciu şi privind securitatea aeronautică (Legea aviaţiei civile nr.1237-XIII din 9 iulie 1997, Legea nr.92-XVI din 5 aprilie 2007 privind securitatea aeronautică).
    5. Responsabilitatea pentru asigurarea securităţii în limitele teritoriului şi respectarea regimului de trecere o va purta Investitorul General, care va folosi în acest scop Serviciul securitate aeronautică a Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”.
    6. Serviciul pază şi Serviciul securitate aeronautică vor desfăşura activitatea în baza acordului de cooperare în cadrul Aeroportului Liber.
    7. Teritoriul Aeroportului Liber este separat de restul teritoriului ţării printr-o îngrădire sigură, continuă şi inaccesibilă mijloacelor de transport şi persoanelor fizice.
    8. Îngrădirea este construită şi menţinută într-o stare corespunzătoare de către Investitorul General, iar controlul asupra intermitenţei şi inaccesibilităţii acesteia se pune în sarcina Serviciului securitate aeronautică.
    9. Trecerea hotarului Aeroportului Liber este realizată prin punctele de control vamal (în continuare – PCV), care reprezintă locuri special echipate pentru asigurarea securităţii şi efectuarea controlului vamal asupra trecerii hotarului Aeroportului Liber a mijloacelor de transport, mărfurilor, precum şi a persoanelor.
    10. Este interzisă trecerea hotarului Aeroportului Liber în afara PCV.
    11. PCV-urile sînt amenajate de către Investitorul General, de comun acord cu organul vamal în raza de activitate a căruia se află Aeroportul Liber (în continuare – organul vamal).
    12. Controlul asupra activităţii PCV-urilor se pune în sarcina Serviciului securitate aeronautică şi organului vamal, în limitele competenţei acestora.
    13. PCV-urile sînt permanente şi temporare.
    14. PCV-urile temporare trebuie să dispună de porţi trainice, iluminare corespunzătoare, arie de inspectare echipată, cu suprafaţă solidă. PCV-urile respective funcţionează în regim limitat, în cazuri excepţionale, la solicitarea Investitorului General şi de comun acord cu organul vamal.
    15. PCV-urile permanente sînt destinate pentru activitate 24 din 24 ore şi trebuie să dispună de condiţii necesare pentru controlul persoanelor fizice, mijloacelor de transport, mărfurilor transportate peste hotarele Aeroportului Liber, de încăperi pentru aflarea permanentă a colaboratorilor serviciilor, precum şi de mijloace de comunicaţie şi alt echipament pentru o activitate stabilă.
II. Ordinea de trecere a hotarelor Aeroportului Liber
    16. Regimul de activitate a PCV-urilor include asigurarea respectării regulilor de intrare şi ieşire în (din) Aeroportul Liber a persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor, stabilite în scopul creării condiţiilor necesare pentru efectuarea controlului.
    17. Teritoriul Aeroportului Liber, conform gradului de acces, este teritoriul de acces limitat (teritoriul aerodromului, teritoriul de dezvoltare).
    18. Regimul de activitate a PCV-urilor este stabilit de organul vamal, în coordonare cu Serviciul securitate aeronautică.
    19. Investitorul General elaborează şi adoptă regulile de conduită pe teritoriul Aeroportului Liber, locul şi modul parcării mijloacelor de transport şi aduce acestea la cunoştinţa tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în Aeroportul Liber.
    20. În caz de necesitate, Investitorul General, de comun acord cu organul vamal, poate stabili un regim de acces limitat în timp sau non-stop în Aeroportul Liber. Această dispoziţie este aplicabilă atît întregului teritoriu al Aeroportului Liber, cît şi unor părţi ale acestui teritoriu.
    21. Trecerea hotarelor Aeroportului Liber de către persoane fizice şi juridice, mijloace de transport cu şi/sau fără mărfuri, se efectuează prin PCV şi este permisă de organul vamal şi Serviciul securitate aeronautică în caz dacă această trecere este considerată legitimă.
    22. Drept temei pentru trecerea hotarelor Aeroportului Liber de către persoane şi mijloace de transport serveşte prezenţa permiselor şi documentelor pentru mijloacele de transport, documentelor de însoţire pentru mărfuri, a altor documente prevăzute de legislaţia în vigoare.
    23. La trecerea hotarelor Aeroportului Liber se efectuează controlul, în conformitate cu legislaţia în vigoare, care constă în:
    а) verificarea permiselor, eliberate de către Investitorul General;
    b) controlul vamal al mărfurilor şi mijloacelor de transport, precum şi perfectarea actelor de însoţire aferente acestora, efectuate în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    c) supravegherea mijloacelor de transport şi însoţirea acestora pînă la un teren special destinat pentru staţionarea transportului de mărfuri, unde mijloacele de transport, în scopul prevenirii accesului la acestea a persoanelor străine, încărcării (descărcării) mărfurilor pe perioada staţionării, se află sub controlul organului vamal şi al Serviciului securitate aeronautică. Pe acest teren se efectuează controlul vamal asupra mijloacelor de transport, mărfurilor şi altor bunuri, care se află în aceste mijloace de transport. Mijloacele de transport rămîn pe terenul respectiv pînă în momentul părăsirii teritoriului Aeroportului Liber şi după finalizarea controlului vamal şi a descărcării;
    d) supravegherea mărfurilor şi mijloacelor de transport, în scopul respectării reglementărilor vamale.
    24. Încălcarea ordinii de trecere a hotarelor Aeroportului Liber este adusă neîntîrziat la cunoştinţa reprezentantului Guvernului, Investitorului General, precum şi organelor de poliţie aeroportuare.
    25. Decizia finală privind trecerea hotarelor Aeroportului Liber pentru persoane şi transport, în limitele competenţei, este adoptată de către Serviciul securitate aeronautică, iar pentru marfa transportată de către Serviciul Vamal.
    26. Pentru intrarea (accesul) transportului (persoanelor fizice) pe teritoriul Aeroportului Liber este necesar un permis, eliberat de către Biroul de permise al Serviciului securitate aeronautică.
    27. Accesul pe teritoriul Aeroportului Liber a transportului auto şi colaboratorilor Serviciului pompieri, transportului auto şi colaboratorilor medicali în situaţii excepţionale se efectuează la comandă, cu însoţirea unui reprezentant al Serviciului securitate aeronautică.
    28. Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale şi organului vamal, pentru îndeplinirea obligaţiunilor funcţionale prescrise, sînt admişi pe teritoriul Aeroportului Liber în baza legitimaţiilor de serviciu şi însoţiţi de reprezentantul Serviciului securitate aeronautică, respectînd cerinţele de securitate.
    29. Permisele pot fi permanente, temporare şi de unică folosinţă.
    30. Intrarea persoanelor şi mijloacelor de transport în toate zonele de acces sau în anumite zone de acces ale Aeroportului Liber este realizată:
    а) în baza permiselor permanente, eliberate pe termen de un an;
    b) în baza permiselor temporare, eliberate pe termen de cel mult o lună;
    c) în baza permiselor de unică folosinţă.
    31. Permisele sînt elaborate de Serviciul securitate aeronautică şi sînt eliberate la solicitarea conducătorilor întreprinderilor-rezidente.
    32. Modalitatea eliberării permiselor este stabilită de Investitorul General.
    33. Permisele sînt semnate de către conducătorul Serviciului securitate aeronautică, iar în lipsa lui de către persoana desemnată de administratorul întreprinderii, sînt înregistrate în registre speciale de evidenţă şi autentificate cu ştampilă.
    34. În permisele pentru persoanele fizice se indică numărul permisului, numele şi prenumele colaboratorului sau al vizitatorului, funcţia (denumirea întreprinderii), termenul de valabilitate a permisului şi zonele de acces.
    În permisele pentru mijloacele de transport se indică numărul de înregistrare a automobilului, denumirea întreprinderii, termenul de valabilitate a permisului şi zonele de acces.
    În permise pot fi indicate şi alte rechizite.
    35. Verificarea permiselor personalului, ale vizitatorilor şi mijloacelor de transport este realizată de Serviciul securitate aeronautică.
    36. Permisele cu termenul de valabilitate expirat, ştersături, rectificări urmează să fie ridicate şi anulate conform regulilor, stabilite de Serviciul securitate aeronautică.
III. Sosirea şi plecarea aeronavelor pe şi de
pe aerodromul Mărculeşti

    37. Aeronavele ce efectuează curse internaţionale, persoanele, mărfurile şi alte bunuri la autorizarea trecerii frontierei de stat sînt supuse controlului trecerii frontierei şi controlului vamal.
    [Pct.37 modificat prin HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013]
    38. Pentru asigurarea controlului trecerii frontierei şi vamal a aeronavelor ce efectuează curse internaţionale, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, în comun cu organul vamal şi directorul aeroportului, ţinînd cont de cerinţele securităţii aeronautice, elaborează tehnologia controlului în Aeroportul Liber, care va prevedea consecutivitatea procedurilor de control a persoanelor, navelor aeriene, mărfurilor şi altor bunuri, în funcţie de direcţia deplasării, de sosire, plecare sau tranzit pe teritoriul Republicii Moldova.
    [Pct.38 modificat prin HG1145 din 21.11.18, MO480-485/14.12.18 art.1308; în vigoare 14.01.19]
    [Pct.38 modificat prin HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013]

Anexa nr.2
la Hotărîrea Guvernului nr.40
din 26 ianuarie 2009

REGULAMENTUL
privind înregistrarea rezidenţilor
Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti”

I. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament stabileşte modalitatea şi principalele condiţii de înregistrare a rezidenţilor Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti”.
    2. Înregistrarea rezidentului Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – rezidentul Aeroportului Liber) reprezintă confirmarea de către reprezentantul Guvernului în Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – reprezentantul Guvernului) a faptului înregistrării agentului economic în calitate de rezident al Aeroportului Liber.
II. Modalitatea înregistrării rezidenţilor
    3. Dreptul de a fi înregistrat în calitate de rezident al Aeroportului Liber îl are Investitorul General, conform prevederilor Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008, precum şi orice persoană fizică sau juridică, înregistrată în Republica Moldova în calitate de subiect al activităţii de întreprinzător, care ia în locaţiune bunuri sau terenuri pe teritoriul Aeroportului Liber.
    4. Reprezentantul Guvernului înregistrează gratuit, în calitate de rezident al Aeroportului Liber, agentul economic, selectat de Investitorul General, ca cel mai potrivit şi corespunzător următoarelor condiţii:
    a) corespunderea prevederilor art.2 alin.(1) al Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008;
    b) corespunderea proiectului investiţional, propus de agentul economic, prevederilor art.2 alin.(7) al Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008;
    c) încadrarea proiectului investiţional, propus de agentul economic, în Planul de dezvoltare complexă a Aeroportului Liber;
    d) rentabilitatea şi stabilitatea financiară a proiectului investiţional;
    e) asigurarea protecţiei mediului.
    5. Investitorul general, în procesul de selectare a rezidenţilor, asigură condiţii egale pentru toţi agenţii economici, accesibilitatea informaţiei privind condiţiile de desfăşurare a activităţii în Aeroportul Liber, păstrarea secretului comercial ce ţine de proiectele investiţionale prezentate. Agentul economic selectat semnează cu Investitorul General contractul de locaţiune a bunurilor sau terenurilor pe teritoriul Aeroportului Liber.
    6. Pentru înregistrare în calitate de rezident al Aeroportului Liber, agentul economic selectat de Investitorul General depune o cerere în scris pe numele reprezentantului Guvernului.
    7. Solicitantul va ataşa la cerere următoarele acte:
    a) certificatul înregistrării de stat a întreprinderii;
    b) documentele de constituire a întreprinderii, prevăzute de lege;
    c) actul de identitate al administratorului;
    d) extrasul din Registrul de stat, care confirmă împuternicirile administratorului;
    e) confirmarea existenţei contractului încheiat cu Investitorul General privind luarea în locaţiune a bunurilor sau terenurilor pe teritoriul Aeroportului Liber.
    Documentele specificate la literele a)-d) din prezentul punct sînt prezentate în copii, cu prezentarea concomitentă a originalelor.
    8. Persoana fizică sau juridică este considerată înregistrată de la data înscrierii în Registrul rezidenţilor Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare Registrul rezidenţilor) şi eliberării certificatului corespunzător.
    9. Fiecare certificat are un număr de înregistrare aparte, care este specificat în certificatul rezidentului şi reprezintă numărul de identificare al rezidentului. Numărul de înregistrare al rezidentului constă din trei cifre, începînd cu 001, şi este atribuit în ordinea depunerii cererii.
    10. În caz de privare a agentului economic de statutul de rezident, numărul de înregistrare al acestuia este păstrat în arhivă.
    11. Certificatul rezidentului este eliberat gratuit administratorului (sau reprezentantului întreprinderii, în bază de procură) nu mai tîrziu de 10 zile calendaristice de la data depunerii actelor pentru înregistrare.
    12. Modelul certificatului este aprobat de ministrul economiei și infrastructurii, la propunerea reprezentantului Guvernului.
    [Pct.12 modificat prin HG420 din 15.05.18, MO156/16.05.18 art.466]
    [Pct.12 modificat prin HG146 din 25.02.13, MO42-47/01.03.13 art.197]
    13. Certificatul rezidentului este un document care confirmă înregistrarea întreprinderii în calitate de rezident, şi, în temeiul autorizaţiei corespunzătoare, serveşte drept bază pentru desfăşurarea activităţii în Aeroportul Liber şi pentru beneficierea de regimul fiscal, vamal şi alte regimuri, prevăzute de legislaţie pentru rezidenţii Aeroportului Liber.
    14. În caz de pierdere sau distrugere a certificatului de rezident, reprezentantul Guvernului eliberează un duplicat al acestui certificat.
    15. Pentru eliberarea duplicatului certificatului, rezidentul prezintă următoarele documente:
    a) cerere în scris;
    b) copia anunţului privind pierderea sau distrugerea certificatului de rezident, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
III. Introducerea modificărilor în Registrul rezidenţilor
    16. În caz de modificare a denumirii întreprinderii-rezident, reprezentantul Guvernului eliberează un nou certificat, iar informaţia respectivă este introdusă în Registrul rezidenţilor. În acest caz certificatul eliberat iniţial este ridicat şi anulat, iar numărul de înregistrare al rezidentului, care i-a fost atribuit anterior, este păstrat.
    17. Pentru eliberarea certificatului nou, cu denumirea modificată a întreprinderii, sînt depuse următoarele acte:
    a) cererea (în formă liberă);
    b) copia anunţului privind modificarea denumirii întreprinderii-rezident, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova;
    c) certificatul înregistrării de stat a întreprinderii, care confirmă modificarea denumirii acesteia;
    d) extrasul din Registrul de stat, care confirmă împuternicirile administratorului întreprinderii cu denumirea modificată.
    18. Noul certificat este eliberat administratorului, în termen de 10 zile din ziua primirii cererii privind eliberarea acestuia.
    19. În cazul modificării structurii fondatorilor întreprinderii-rezident, modificările respective sînt introduse în Registrul rezidenţilor.
    20. În cazul schimbării administratorului întreprinderii, modificările respective sînt introduse în Registrul rezidenţilor. Pentru aceasta rezidentul depune următoarele documente:
    a) cererea (în formă liberă);
    b) extrasul din Registrul de stat, care confirmă împuternicirile administratorului întreprinderii.
    21. În cazul în care rezidentul modifică alte informaţii, specificate în documentele de constituire a întreprinderii şi care trebuie să fie înregistrate la Agenția Servicii Publice, el este obligat, în termen de 7 zile din momentul înregistrării, să solicite introducerea modificării în Registrul rezidenţilor, cu respectarea procedurii menţionate mai sus.
    [Pct.21 modificat prin HG327 din 17.04.18, MO126-132/20.04.18 art.369]
IV. Anularea înregistrării
    22. Decizia cu privire la anularea înregistrării rezidentului, la suspendarea sau retragerea autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii acestuia în Aeroportul Liber se ia de către reprezentantul Guvernului:
    a) în cazul încălcării prevederilor Legii nr. 178-XVI din 10 iulie 2008 şi altor legi, care reglementează activitatea Aeroportului Liber;
    b) la cererea rezidentului;
    c) la încetarea contractului de locaţiune dintre rezident şi Investitorul General.
    23. În cazul luării deciziei conform pct.22 din prezentul Regulament, în Registrul rezidenţilor se notează anularea înregistrării, iar certificatul îşi pierde forţa juridică de la data intrării în vigoare a acestei decizii. Decizia reprezentantului Guvernului intră în vigoare din momentul semnării acesteia.
    24. Reprezentantul Guvernului expediază copia deciziei privind înregistrarea (anularea înregistrării) rezidenţilor, precum şi copia privind modificarea denumirii întreprinderii-rezident a Aeroportului Liber, în termen de cel mult 15 zile de la data adoptării deciziei, la următoarele adrese:
    a) rezidentului Aeroportului Liber;
    b) Investitorului General;
    c) organului vamal, în raza de activitate a căruia se află Aeroportul Liber;
    d) Serviciului pază al Aeroportului Liber;
    e) Inspectoratului fiscal de stat pe raionul Floreşti;
    f) Biroului Naţional de Statistică;
    g) Băncii Naţionale a Moldovei.
V. Registrul rezidenţilor
    25. Reprezentantul Guvernului este responsabil de ţinerea Registrului rezidenţilor în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    26. Ţinerea Registrului rezidenţilor presupune introducerea în acesta a informaţiei privind întreprinderile înregistrate în calitate de rezident al Aeroportului Liber, precum şi operarea modificărilor în structura fondatorilor, înlocuirea administratorului şi introducerea altor informaţii. În cazul adoptării de către reprezentantul Guvernului a deciziei privind anularea înregistrării agentului economic în calitate de rezident, în Registrul rezidenţilor se efectuează înscrierea corespunzătoare.
    27. Registrul rezidenţilor se ţine în formă scrisă şi electronică.
    28. Forma scrisă a Registrului rezidenţilor reprezintă un jurnal cu numerotare în ordine crescîndă, care trebuie să fie şnuruit şi să aibă sigiliul reprezentantului Guvernului.
    29. Numărul de pagini în Registrul rezidenţilor este autentificat prin semnătura şi sigiliul reprezentantului Guvernului.
    30. În cazul necorespunderii informaţiilor din Registrul rezidenţilor în formă scrisă cu cele din Registrul rezidenţilor în formă electronică, sînt considerate veridice informaţiile din Registrul rezidenţilor în formă scrisă.
    31. În Registrul rezidenţilor se indică:
    a) numărul de înregistrare al rezidentului (numărul certificatului rezidentului Aeroportului Liber) şi data înregistrării;
    b) denumirea completă şi prescurtată a întreprinderii, forma organizatorico-juridică a acesteia şi codul fiscal, adresa juridică şi poştală;
    c) denumirea genurilor de activitate, pentru care reprezentantul Guvernului a eliberat autorizaţia, numărul şi data eliberării autorizaţiilor;
    d) numărul certificatului de înregistrare a întreprinderii şi data eliberării acestuia,
    e) informaţii privind fondatorii (participanţii) întreprinderii;
    f) genurile de activitate, specificate în statutul întreprinderii-rezident al Aeroportului Liber;
    g) informaţii privind administratorul întreprinderii-rezident.
    32. La rubrica Registrului rezidenţilor „Informaţii privind fondatorii întreprinderii” se indică:
    a) pentru persoane juridice:
    forma organizatorico-juridică şi denumirea întreprinderii, codul fiscal;
    adresa juridică;
    numele şi prenumele conducătorului, locul de reşedinţă şi numărul de telefon de la domiciliu;
    mărimea capitalului statutar şi cota fiecărui fondator;
    telefoanele de contact;
    b) pentru persoane fizice:
    numele şi prenumele, numărul de identificare;
    locul de reşedinţă, numărul de telefon de la domiciliu.
    33. La rubrica „Informaţii privind administratorul principal” se indică:
    numele şi prenumele, numărul de identificare;
    locul de reşedinţă, numărul de telefon de la domiciliu.
    34. La rubrica Registrului rezidenţilor „Note” se indică:
    denumirea şi rechizitele tuturor documentelor, depuse de agentul economic pentru înregistrarea lui în calitate de rezident, precum şi pentru introducerea modificărilor şi completărilor în documentele de constituire ale acestuia;
    rechizitele înştiinţărilor privind încălcările comise, expediate la adresa rezidentului, în urma cărora este posibilă privarea de statutul de rezident;
    rechizitele deciziilor reprezentantului Guvernului privind suspendarea activităţii în calitate de rezident;
    rechizitele deciziilor reprezentantului Guvernului privind privarea agentului economic de statutul de rezident;
    alte informaţii necesare, care nu sînt reflectate în Registrul rezidenţilor.
    35. Originalele şi copiile actelor depuse pentru înregistrare în Registrul rezidenţilor se păstrează într-o mapă separată pentru fiecare rezident pe întreaga perioadă de funcţionare a Aeroportului Liber.

Anexa nr.3
la Hotărîrea Guvernului nr.40
din 26 ianuarie 2009
REGULAMENTUL
privind eliberarea autorizaţiilor pentru desfăşurarea
activităţii în Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”

    1. Prezentul Regulament stabileşte modalitatea eliberării autorizaţiilor pentru activitatea de antreprenoriat pe teritoriul Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – autorizaţii) rezidenţilor Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – rezidenţi).
    2. Este interzisă activitatea rezidenţilor pe teritoriul Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – Aeroportul Liber) fără autorizaţii.
    3. În coordonare cu Investitorul General, rezidenţii pot invita persoane fizice şi juridice, care nu sînt rezidenţi, pentru prestarea anumitor servicii specializate.
    4. Autorizaţiile sînt eliberate pentru genurile de activitate prevăzute în Legea nr.178-XVI din 10 iulie 2008.
    5. Autorizaţia este eliberată gratuit de reprezentantul Guvernului în Aeroportul Liber (în continuare – reprezentantul Guvernului), de competenţa căruia ţine:
    a) aprobarea formei autorizaţiei;
    b) examinarea cererilor, verificarea documentelor, depuse de către solicitanţi;
    c) evidenţa cererilor şi documentelor, depuse de către solicitanţi;
    d) controlul asupra corespunderii activităţii deţinătorilor autorizaţiei genului de activitate stipulat în aceasta;
    e) înregistrarea autorizaţiilor eliberate, suspendate şi retrase.
    6. Autorizaţia este valabilă pe întreg teritoriul Aeroportului Liber.
    7. În autorizaţie sînt indicate:
    a) seria, numărul şi data eliberării autorizaţiei;
    b) denumirea rezidentului, adresa juridică, data şi numărul înregistrării în calitate de rezident;
    c) genul de activitate, pentru desfăşurarea căruia este eliberată autorizaţia;
    d) termenul de valabilitate a autorizaţiei.
    8. Seria autorizaţiei constă din ultimele două cifre ale anului în care este eliberată autorizaţia, iar numărul corespunde numărului de ordine din registrul de evidenţă al autorizaţiilor.
    9. Modificările ce ţin de direcţiile unei activităţi concrete în limitele unei autorizaţii primite de rezident se introduc în documentul de înregistrare şi autorizare de către reprezentantul Guvernului de comun acord cu Investitorul General.
    10. Autorizaţia este semnată de către reprezentantul Guvernului şi certificată prin ştampila acestuia.
    11. Pentru a primi autorizaţia rezidenţii urmează să prezinte:
    a) cererea privind acordarea autorizaţiei, în care sînt indicate denumirea şi forma organizatorico-juridică, adresa juridică, numărul contului curent, banca în care se deserveşte şi codul fiscal;
    b) numărul şi data certificatului de înregistrare în calitate de rezident;
    c) genurile de activitate pentru care este solicitată autorizaţia;
    d) licenţele prevăzute de lege, pentru desfăşurarea anumitor genuri de activitate pe teritoriul Republicii Moldova;
    e) contractul de locaţiune cu Investitorul General.
    12. Toate documentele sînt prezentate în copii concomitent cu originalele.
    13. Reprezentantul Guvernului asigură examinarea cererilor privind eliberarea autorizaţiilor.
    14. Reprezentantul Guvernului este obligat să ia o decizie privind acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei şi, în termen de 10 zile, din momentul depunerii tuturor actelor menţionate în punctul 11 al prezentului Regulament, să elibereze autorizaţia sau să prezinte rezidentului o înştiinţare privind refuzul de a-i acorda autorizaţia, specificînd motivele refuzului. În cazul cînd reprezentantul Guvernului nu răspunde solicitantului în decurs de 10 zile autorizaţia se consideră acordată în mod tacit.
    15. Autorizaţia este eliberată separat pentru fiecare gen de activitate desfăşurat în Aeroportul Liber.
    16. Autorizaţia este eliberată pentru perioada de valabilitate a contractului de locaţiune, încheiat între rezident şi Investitorul General. Autorizaţia poate fi prelungită concomitent cu prelungirea contractului de locaţiune.
    17. Drept temei pentru refuzul de acordare a autorizaţiei pot servi informaţiile neautentice sau incomplete în documentele depuse.
    18. Rezidentul poate să înainteze o altă cerere privind acordarea autorizaţiei, numai după înlăturarea cauzelor care au condus la refuzul acordării autorizaţiei.
    19. Este interzisă transmiterea autorizaţiilor de către un rezident altui rezident sau utilizarea acestora de către mai mulţi rezidenţi.
    20. În cazul în care rezidentul îşi schimbă denumirea, utilizează alte date, care se deosebesc de cele indicate în autorizaţie sau modifică clauzele Contractului de locaţiune încheiat cu Investitorul General, el este obligat, în termen de 15 zile, să solicite înlocuirea autorizaţiei primite anterior cu o autorizaţie nouă. Pînă la eliberarea autorizaţiei noi, rezidentul îşi desfăşoară activitatea în baza autorizaţiei eliberate anterior.
    21. În cazul pierderii autorizaţiei, deţinătorul acesteia este obligat, în termen de trei zile, să se adreseze reprezentantului Guvernului pentru primirea duplicatului autorizaţiei.
    22. Autorizaţia poate fi suspendată la expirarea termenului de o lună după înaintarea către rezident a unei înştiinţări, în scris, din partea reprezentantului Guvernului:
    a) dacă s-a stabilit că pentru primirea autorizaţiei au fost puse la dispoziţie informaţii care nu corespund realităţii;
    b) în caz de prezentare cu întîrziere reprezentantului Guvernului a rapoartelor despre activitatea pe teritoriul Aeroportului Liber sau în caz de indicare în rapoarte a unor informaţii false;
    c) în caz de prezentare cu întîrziere reprezentantului Guvernului a rapoartelor despre activitatea pe teritoriul Aeroportului Liber sau în caz de indicare în rapoarte a unor informaţii false.
    23. În termen de două zile de la înlăturarea de către rezident a încălcărilor, care au condus la suspendarea acţiunii autorizaţiei, termenul de valabilitate a autorizaţiei este reluat în baza deciziei reprezentantului Guvernului. Această decizie este adusă la cunoştinţa rezidentului, subdiviziunii serviciului vamal al Aeroportului Liber şi organelor inspectoratului fiscal, în termen de două zile.
    24. Autorizaţia se retrage în următoarele cazuri:
    a) în baza cererii deţinătorului autorizaţiei;
    b) la încetarea contractului de locaţiune încheiat dintre rezident şi Investitorul General;
    c) la iniţiativa reprezentantului Guvernului, în caz de încălcare de către rezident a Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008 şi actelor normative necesare executării Legii date, a contractului de locaţiune, de oferire de către acesta a unor informaţii care nu corespund realităţii, precum şi în cazul în care încălcarea nu este lichidată în termen de 90 zile de la data primirii înştiinţării, în scris, de la reprezentantul Guvernului.
    25. Decizia privind suspendarea sau retragerea autorizaţiei este luată de către reprezentantul Guvernului.
    26. În cazul retragerii sau suspendării autorizaţiei la iniţiativa reprezentantului Guvernului, acesta este obligat, în termen de 3 zile lucrătoare, să se adreseze în instanţa de judecată.
    27. Decizia privind retragerea sau suspendarea autorizaţiei este adusă la cunoştinţa rezidentului, Investitorului General şi organului vamal, în raza de activitate a căruia se află Aeroportul Liber, în termen de trei zile din ziua semnării dispoziţiei corespunzătoare de către reprezentantul Guvernului.
    28. În caz de retragere a autorizaţiei, rezidentul poate primi repetat autorizaţia numai după înlăturarea cauzelor care au condus la retragerea autorizaţiei, şi cu condiţia că este trecută din nou procedura de obţinere a autorizaţiei.

Anexa nr.4
la Hotărîrea Guvernului nr.40
din 26 ianuarie 2009

REGULAMENTUL
privind reprezentantul Guvernului în
Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti”
Prezentul Regulament stabileşte împuternicirile
 de bază ale reprezentantului Guvernului.

I. Dispoziţii generale
    1. În scopul asigurării executării Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008, monitorizării activităţii rezidenţilor, la propunerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, Guvernul desemnează o persoană care îl reprezintă în Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – reprezentantul Guvernului).
    [Pct.1 modificat prin HG420 din 15.05.18, MO156/16.05.18 art.466]
    [Pct.1 modificat prin HG146 din 25.02.13, MO42-47/01.03.13 art.197]
    2. Reprezentantul Guvernului este funcţionar al Ministerului Economiei și Infrastructurii, împuternicit să exercite funcţiile prevăzute în Legea nr.178-XVI din 10 iulie 2008.
    [Pct.2 modificat prin HG420 din 15.05.18, MO156/16.05.18 art.466]
    [Pct.2 modificat prin HG146 din 25.02.13, MO42-47/01.03.13 art.197]
    3. Activitatea reprezentantului Guvernului este reglementată de Legea nr.178-XVI din 10 iulie 2008, prezentul Regulament, precum şi de alte acte normative.
    4. Reprezentantul Guvernului dispune de sigiliu cu Stema de Stat, de blanchete, aprobate de către ministrul economiei și infrastructurii.
    [Pct.4 modificat prin HG420 din 15.05.18, MO156/16.05.18 art.466]
    [Pct.4 modificat prin HG146 din 25.02.13, MO42-47/01.03.13 art.197]
    5. În relaţiile cu persoanele fizice şi juridice, reprezentantul Guvernului acţionează în limitele împuternicirilor sale.
    6. Reprezentantul Guvernului este funcţionar public şi nu are dreptul să desfăşoare activitate de antreprenoriat, să deţină, în mod direct sau indirect, acţiuni sau cote-părţi din capitalul statutar al rezidentului Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” (în continuare – Aeroportul Liber).
    7. Reprezentantul Guvernului nu are dreptul să intervină în activitatea de întreprinzător a Investitorului General sau a oricărui alt rezident al Aeroportului Liber.
II. Obiectivele de bază şi competenţa reprezentantului Guvernului
    8. Obiectivul de bază al reprezentantului Guvernului îl constituie îndeplinirea funcţiilor, prevăzute în Legea nr.178-XVI din 10 iulie 2008.
    9. De competenţa reprezentantului Guvernului ţine:
    a) asigurarea executării Legii nr.178-XVI din 10 iulie 2008;
    b) înregistrarea rezidenţilor, eliberarea autorizaţiilor privind desfăşurarea genurilor de activitate de întreprinzător în Aeroportul Liber;
    c) suspendarea autorizaţiei privind desfăşurarea oricărui gen de activitate de întreprinzător prevăzut în Legea nr.178-XVI din 10 iulie 2008, cu adresarea ulterioară în judecată, conform Legii nr.235-XVI din 20 iulie 2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător;
    d) eliberarea, la solicitare, către rezidenţi a diferitelor certificate şi copii de pe documentele de înregistrare şi autorizaţii, prezentarea către autorităţile publice centrale şi locale a informaţiilor despre înregistrarea sau anularea înregistrării rezidenţilor;
    e) ţinerea bazei de date cu privire la activitatea desfăşurată în Aeroportul Liber, colectarea de rapoarte ale rezidenţilor despre activitatea desfăşurată pe teritoriul Aeroportului Liber;
    f) prezentarea către Guvern a rapoartelor trimestriale privind activitatea Aeroportului Liber şi a informaţiei despre activitatea sa.
III. Organizarea activităţii reprezentantului Guvernului
    10. Reprezentantul Guvernului are sediul în Aeroportul Liber.
    11. Remunerarea muncii reprezentantului Guvernului este efectuată în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    12. Reprezentantul Guvernului elaborează modelul certificatului de rezident şi îl propune spre aprobare ministrului economiei și infrastructurii.
    [Pct.12 modificat prin HG420 din 15.05.18, MO156/16.05.18 art.466]
    [Pct.12 modificat prin HG146 din 25.02.13, MO42-47/01.03.13 art.197]
    13. Reprezentantul Guvernului ţine Registrul rezidenţilor în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    14. Volumul şi caracterul informaţiei pe care trebuie să o conţină rapoartele rezidenţilor se stabilesc, pînă la înregistrarea rezidentului, de către reprezentantul Guvernului, de comun acord cu Ministerul Economiei și Infrastructurii.
    [Pct.14 modificat prin HG420 din 15.05.18, MO156/16.05.18 art.466]
    [Pct.14 modificat prin HG146 din 25.02.13, MO42-47/01.03.13 art.197]
    15. Reprezentantul Guvernului, în limitele competenţei sale, semnează fără procură scrisori, certificate şi avize.
    16. Reprezentantul Guvernului este obligat să informeze la timp Guvernul despre rezultatele controalelor activităţii rezidenţilor, efectuate în Aeroportul Liber.
    17. În cazul unor încălcări grave sau sistematice din partea reprezentantului Guvernului a atribuţiilor de serviciu, el este destituit din funcţia ocupată.