HGM93/2009
ID intern unic:  330661
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 93
din  05.02.2009
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la transformarea
cotelor-părţi valorice din proprietate comună în fracţie sau procente
Publicat : 13.02.2009 în Monitorul Oficial Nr. 30-33     art Nr : 128
    MODIFICAT
  
  HG327 din 17.04.18, MO126-132/20.04.18 art.369



    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul cu privire la transformarea cotelor-părţi valorice din proprietate comună în fracţie sau procente (se anexează).
    2. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu Ministerul Administraţiei Publice Locale, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru şi autorităţile administraţiei publice locale de ambele niveluri:
    a) va selecta, în termen de o lună, trei localităţi pentru implementarea prevederilor sus-numitului regulament în cadrul a trei proiecte-pilot;
    b) va implementa, în termen de şase luni, în localităţile selectate proiecte-pilot de aplicare a prevederilor regulamentului nominalizat;
    c) va elabora şi, după caz, va prezenta, propuneri de modificare a cadrului normativ în vigoare.
    3. Lucrările de identificare a bunurilor imobile agricole, pentru înregistrarea lor ulterioară, vor fi finanţate din contul şi în limita alocaţiilor aprobate în acest scop în bugetul de stat.
    4. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Agenţia Proprietăţii Publice de pe lîngă Ministerul Economiei şi Comerţului vor acorda suportul consultativ necesar comisiilor de transformare a cotelor-părţi valorice din proprietate comună în fracţie sau procente.

    PRIM-MINISTRU                                                            Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Prim-viceprim-ministru,
    ministrul economiei şi comerţului                                    Igor Dodon
    Ministrul agriculturii şi industriei alimentare                  Anatolie Gorodenco
    Ministrul finanţelor                                                           Mariana Durleşteanu

    Nr. 93. Chişinău, 5 februarie 2009.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr.93
din 5 februarie 2009

 REGULAMENTUL
cu privire la transformarea cotelor-părţi valorice din proprietate
comună în fracţie sau procente

I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul cu privire la transformarea cotelor-părţi valorice din proprietate comună în fracţie sau procente (în continuare – Regulament) stabileşte cadrul normativ ce ţine de:
    a) transformarea cotelor-părţi valorice din proprietate comună, cu exprimarea acestora în fracţie sau în procente, din bunurile agricole ale fostelor întreprinderi agricole privatizate;
    b) executarea lucrărilor cadastrale necesare înregistrării ulterioare a dreptului asupra cotei-părţi proprietate comună în urma transformării cotelor-părţi valorice.
    2. Obiect al prezentului Regulament sînt bunurile agricole care, conform legislaţiei în vigoare, urmează a fi supuse înregistrării de stat, inclusiv:
    a) bunurile imobile agricole ale fostelor întreprinderi agricole privatizate şi drepturile asupra lor;
    b) alte bunuri agricole decît cele imobile (maşini, tractoare, combine, remorci etc.) ale fostelor întreprinderi agricole privatizate şi drepturile asupra lor.
    3. Nu cad sub incidenţa prezentului Regulament bunurile agricole specificate la punctul 2, distruse de către coproprietari sau al căror termen de exploatare, conform normelor stabilite, a expirat (uzura constituie 100%) şi casate în modul stabilit.
II. Instituirea şi activitatea comisiilor de transformare a cotelor-părţi
valorice din proprietate comună în fracţie sau procente

     4. Consiliile locale instituie, în modul stabilit, comisii de transformare a cotelor-părţi valorice din proprietate comună în fracţie sau procente (în continuare – comisii consultative) din 5 persoane.
    5. Atribuţiile comisiilor consultative sînt următoarele:
    a) analiza proceselor-verbale ale şedinţelor comisiilor de privatizare a bunurilor întreprinderilor agricole, care se referă la repartizarea şi atribuirea cotelor valorice;
    b) calcularea mărimii cotelor-părţi (în procente sau fracţie) din bunurile agricole proprietate comună a tuturor proprietarilor cotelor-părţi valorice;
    c) întocmirea listelor bunurilor imobile agricole proprietate comună pe cote-părţi, conform modelului expus în anexa nr.1 la prezentul Regulament;
    d) determinarea suprafeţelor de teren aferent bunurilor imobile agricole proprietate comună pe cote-părţi;
    e) întocmirea listelor maşinilor, tractoarelor, combinelor, remorcilor etc., conform modelului expus în anexa nr.2 la prezentul Regulament;
    f) întocmirea listelor bunurilor agricole (imobile şi altele decît cele imobile), distruse de către coproprietari sau al căror termen de exploatare, conform normelor stabilite, a expirat (uzura constituie 100%) şi casate în modul stabilit, conform modelului expus în anexa nr.3 la prezentul Regulament;
    g) întocmirea listelor persoanelor care, conform proceselor-verbale ale şedinţelor comisiilor de privatizare, dispun de dreptul la cota-parte din bunurile agricole proprietate comună, conform modelului expus în anexa nr.4 la prezentul Regulament;
    h) întocmirea listelor persoanelor decedate, ale căror drepturi de proprietate comună pe cote-părţi vor fi preluate de către stat, conform modelului expus în anexa nr.5 la prezentul Regulament. Patrimoniul succesoral trece în proprietatea statului în baza dreptului de moştenire asupra unui patrimoniu vacant, dacă nu există nici succesori testamentari, nici legali sau dacă nici unul din succesori nu a acceptat succesiunea, sau dacă toţi succesorii sînt privaţi de dreptul de succesiune (art.1515 din Codul civil, nr.1107-XV din 6 iunie 2002);
    i) elaborarea şi prezentarea proiectului de decizie a Consiliului local privind aprobarea Listei persoanelor care dispun de dreptul la cota-parte din bunurile agricole proprietate co­mună.
    6. Se recomandă de a calcula mărimea cotei-părţi de proprietate comună în procente. Calcularea procentului de cotă-parte din bunurile imobile agricole se efectuează cu o precizie de patru cifre după virgulă.
    7. În condiţiile în care suma procentelor, din cauza preciziei calculelor, este mai mare de 100 de procente, respectiv, se diminuează, proporţional cotelor-părţi ale tuturor coproprietarilor, dacă este posibil, în ordinea descreşterii mărimii cotelor-părţi, începînd cu ultima cifră după virgulă.
    8. În condiţiile în care suma procentelor, din cauza preciziei calculelor, este mai mică de 100 de procente, respectiv, se majorează, proporţional cotelor-părţi ale tuturor coproprietarilor, dacă este posibil, în ordinea creşterii mărimii cotelor-părţi, începînd cu ultima cifră după virgulă.
    9. Listele menţionate la punctul 5 din prezentul Regulament se aprobă prin decizia Consiliului local.
    10. Cîte un exemplar al listelor, menţionate la punctul 5 lit. c), d), e), f), g) şi h), şi al deciziei Consiliului local privind aprobarea acestora, se vor prezenta:
    subdiviziunii competente a Agenției Servicii Publice
    Inspectoratului de stat pentru supravegherea tehnică „Intehagro”.
    [Pct.10 modificat prin HG327 din 17.04.18, MO126-132/20.04.18 art.369]
    11. Listele întocmite în conformitate cu punctul 5 lit.g) din prezentul Regulament, pentru a fi aduse la cunoştinţa publică, vor fi afişate de către comisiile respective pe o perioadă de cel puţin o lună.
III. Executarea lucrărilor cadastrale necesare înregistrării
dreptului asupra cotelor-părţi de proprietate comună obţinute
prin transformarea cotelor-părţi valorice

    12. La solicitarea Consiliului local şi la prezentarea deciziei privind aprobarea Listei bunurilor agricole, menţionate la punctul 5 lit. c), d) şi g) din prezentul Regulament, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru asigură efectuarea lucrărilor cadastrale necesare înregistrării ulterioare a dreptului de proprietate, în conformitate cu cadrul legislativ şi normativ în vigoare.
    13. Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, prin intermediul instituţiilor subordonate, în baza listelor şi altei informaţii prezentate de comisiile consultative, elaborează planurile cadastrale ale bunurilor imobile (construcţiile şi terenul aferent).
    După întocmirea planului cadastral, comisiile consultative definitivează lista bunurilor imobile, prevăzută la pct.5 lit.c), indicînd numerele cadastrale ale construcţiilor în care persoanele deţin cote valorice.
    14. Consiliul local adoptă decizia privind aprobarea planurilor cadastrale ale terenurilor aferente bunurilor imobile transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole.
    15. Secretarul Consiliului local, în baza deciziei Consiliului local privind aprobarea planurilor cadastrale ale terenurilor aferente bunurilor imobile transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole, în caz de necesitate, completează, în modul stabilit, certificatele de proprietate privată ce confirmă dreptul asupra cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostei întreprinderi agricole, în corespundere cu art.39 alin.(1) lit.p) din Legea nr.436-XVI din 28 decembrie 2006 privind administraţia publică locală.
 IV. Dispoziţii finale
    16. Comisiile de transformare a cotelor-părţi valorice din proprietate comună în fracţie sau procente îşi sistează activitatea în baza deciziei Consiliului local, după finalizarea procedurii de identificare a bunurilor imobile agricole proprietate comună pe cote-părţi.
    17. Înregistrarea cotelor-părţi din dreptul de proprietate comună asupra bunurilor agricole privatizate se efectuează de către subdiviziunile competente ale Agenţiei Servicii Publice (pentru bunurile imobile) sau de către inspectoratele „Intehagro” (pentru maşini, combine, tractoare şi tehnică agricolă) doar la prezentarea nemijlocită a certificatelor de proprietate privată asupra cotei-părţi valorice de către titularul (sau titularii) dreptului de proprietate privată pe cote-părţi şi, după caz, a contractelor civile prin care acestea au fost dobîndite în proprietate, iar înregistrarea se realizează în conformitate cu datele (procentul sau fracţia) din lista coproprietarilor asupra bunurilor agricole, prevăzută la punctul 5 lit.g) din prezentul Regulament.
    [Pct.17 modificat prin HG327 din 17.04.18, MO126-132/20.04.18 art.369]
    18. Lucrările necesare de transformare a cotei-părţi valorice din proprietate comună în fracţie sau procente se efectuează de către comisiile respective, pentru toţi potenţialii proprietari şi referitor la toate bunurile agricole.
   
Anexa nr.1
la Regulamentul cu privire la

transformarea cotelor-părţi

valorice din  proprietate comună
în fracţie sau procente

Lista

bunurilor imobile agricole proprietate comună pe cote-părţi 

 
Nr.
d/o
Denumirea obiectului
Numărul de inventar
Suprafaţa construcţiei
Terenul aferent
Codul cadastral
Uzura,
pro-cente
Note
1
2
3
4
5
 
6
7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anexa nr.2
la Regulamentul cu privire la

transformarea cotelor-părţi

valorice din proprietate comună în fracţie
sau procente
 

Lista

maşinilor, tractoarelor, combinelor, remorcilor etc.

 
Nr.
d/o
Denumirea obiectului
Numărul de inventar
Anul fabricării
Uzura, procente
Note
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anexa nr.3
la Regulamentul cu privire la

transformarea cotelor-părţi

valorice din proprietate comună
în fracţie sau procente
 
LISTA

bunurilor agricole distruse

 
Nr.
d/o
Denumirea obiectului
Numărul de inventar
Note
1
2
3
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anexa nr.4
la Regulamentul cu privire la

transformarea cotelor-părţi

valorice din proprietate comună în
fracţie sau procente
 
LISTA

persoanelor care dispun de dreptul la cotă-parte din bunurile

agricole proprietate comună
 
Nr.
d/o

Numele, prenumele, patronimicul

Data, anul naşterii şi numărul de identificare

Numărul cadastral al bunului

Cota parte
 
în lei
în procente
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

    Notă:

    Cota-parte de proprietate comună, în fracţie sau procente, a persoanelor din prezenta Listă este egală pentru toate bunurile agricole.

    În cazurile în care, din motivul divizării patrimoniului întreprinderii agricole în mai multe subdiviziuni (SRL etc.), cota-parte pe grupe de bunuri agricole nu este egală, listele respective vor fi întocmite reieşind din bunurile subdiviziunilor respective.