HGA277/2009
ID intern unic:  331288
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 277
din  10.04.2009
cu privire la aprobarea Regulamentului privind
cerinţele necesare pentru amenajarea biroului notarului
Publicat : 21.04.2009 în Monitorul Oficial Nr. 78-79     art Nr : 332     Data intrarii in vigoare : 01.01.2012
    Abrogată prin HG113 din 31.01.18, MO33-39/02.02.18 art.129


    În scopul implementării prevederilor articolului 27 din Legea nr.1453-XV din 8 noiembrie 2002 cu privire la notariat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr. 154-157, art. 1209), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul privind cerinţele necesare pentru amenajarea biroului notarului (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare cu începere de la 1 ianuarie 2012.
 
    PRIM-MINISTRU                                             Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Ministrul justiţiei                                                Vitalie Pîrlog

    Nr. 277. Chişinău, 10 aprilie 2009.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr.277
din 10 aprilie 2009

REGULAMENTUL
privind cerinţele necesare pentru amenajarea biroului notarului
    1. Regulamentul privind cerinţele necesare pentru amenajarea biroului notarului (în continuare – Regulament) stabileşte cerinţele cărora trebuie să corespundă biroul notarului.
    2. În scopul asigurării accesului cetăţenilor la servicii notariale de înaltă calitate, inclusiv asigurării păstrării secretului profesional şi a arhivei activităţii notariale, biroul notarului trebuie să dispună de spaţiu suficient şi să fie dotat potrivit cerinţelor prezentului Regulament.
    3. Biroul notarului nu este personalitate juridică.
    4. Biroul notarului se amplasează astfel încît să permită accesul liber al cetăţenilor la serviciile notariale. La sediul biroului notarului se afişează un panou care cuprinde informaţia cu privire la numele, prenumele notarului şi teritoriul de activitate, precum şi un panou cu programul de activitate a notarului.
    5. Notarul este liber să determine numărul încăperilor, destinaţia funcţională, amplasarea şi suprafaţa acestora, ţinînd cont de următoarele cerinţe minime:
    a) încăpere pentru notar;
    b) încăpere pentru public (sala de aşteptare);
    c) încăpere pentru secretariat;
    d) încăpere pentru depozitarea arhivei.
    6. Sala de aşteptare trebuie să fie iluminată, dotată cu scaune sau alt mobilier similar pus la dispoziţia solicitanţilor de servicii notariale. În această încăpere nu se admite redactarea şi întocmirea actelor notariale, precum şi păstrarea arhivei activităţii notariale. În sala de aşteptare trebuie să fie afişate, în condiţii accesibile pentru vizualizare, următoarea informaţie:
    a) adresa, numărul de telefon, programul de activitate;
    b) costul serviciilor notariale prestate;
    c) lista scutirilor şi reducerilor aplicate pentru îndeplinirea actelor notariale;
    d) modul de achitare a plăţii pentru serviciile notariale.
    7. Încăperea pentru depozitarea arhivei activităţii notariale se identifică şi se dotează de către notar, ţinînd cont de necesitatea creării şi asigurării condiţiilor de securitate pentru păstrarea integrităţii arhivei în perioada stabilită de legislaţie, de neadmitere a pierderii sau deteriorării acesteia, de accesibilitate promptă în cazurile autorizate.
    8. Arhiva activităţii notariale poate fi păstrată fie la sediul biroului notarului, fie în alte încăperi special amenajate pentru arhivă, dotate cu mijloace adecvate de păstrare, pentru a preveni degradarea, distrugerea sau sustragerea documentelor.
    9. În cazul în care doi şi mai mulţi notari din acelaşi teritoriu de activitate îşi desfăşoară activitatea într-un birou, încăperile menţionate la lit.b), c) şi d) ale pct.5 din prezentul Regulament pot fi folosite în comun.
    10. În vederea asigurării păstrării integrităţii şi securităţii arhivei activităii notariale, a ştampilelor şi a blanchetelor speciale, biroul notarului trebuie să fie dotat cu mijloacele necesare.
    11. Biroul notarului trebuie să fie dotat cu tehnica necesară pentru desfăşurarea activităţii calitative şi eficiente a notarului, cum ar fi: computere, imprimante, tehnică de copiere, fax etc. Notarii asigură, în mod obligatoriu, conectarea biroului la Internet şi accesul la Registrul gajului bunurilor mobile, Registrul dosarelor succesorale şi testamentelor şi Registrul bunurilor imobile.
    12. Personalul angajat, în timpul programului de activitate a biroului, poartă ecusoane pe care se indică numele, prenumele şi funcţia deţinută.