HGO303/2009
ID intern unic:  331372
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 303
din  21.04.2009
cu privire la aprobarea condiţiilor de achitare din contul
statului a serviciilor de mediere în cauze penale
Publicat : 30.04.2009 în Monitorul Oficial Nr. 83-85     art Nr : 368
    În scopul implementării prevederilor articolului 35 din Legea nr.134-XVI din 14 iunie 2007 cu privire la mediere (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.188-191, art. 730), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă condiţiile de achitare din contul statului a serviciilor de mediere în cauze penale (se anexează).

    Prim-ministru                                                           Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Ministrul justiţiei                                                      Vitalie Pîrlog
    Ministrul finanţelor                                                   Mariana Durleşteanu

    Nr. 303. Chişinău, 21 aprilie 2009.

 Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului nr. 303
din 21 aprilie 2009
Condiţiile de achitare din contul statului
a serviciilor de mediere în cauze penale
I. Dispoziţii generale
    1. Serviciile de mediere plătite din contul statului se acordă în cauzele penale în care împăcarea conduce la înlăturarea răspunderii penale în conformitate cu art. 109 din Codul penal al Republicii Moldova şi art. 276 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova, în condiţiile stabilite de prezenta hotărîre.
    2. Poate solicita achitarea de către stat a serviciilor de mediere:
    a) făptuitorul recunoscut în calitate de bănuit, învinuit, inculpat;
    b) victima.
    3. Serviciile de mediere vor fi achitate din contul statului în cazul respectării cumulative a următoarelor condiţii:
    a) fapta se încadrează în categoria infracţiunilor pentru care împăcarea conduce la înlăturarea răspunderii penale;
    b) fapta nu constituie recidivă;
    c) venitul făptuitorului este mai mic de nivelul venitului stabilit pentru acordarea serviciilor de mediere plătite de stat.
    4. Indiferent de nivelul venitului, dacă întrunesc celelalte condiţii, beneficiază de mediere plătită din contul statului următoarele categorii de făptuitori:
    a) care întîmpină dificultăţi în comunicare, fiind muţi, surzi, orbi sau avînd alte dereglări esenţiale ale vorbirii, auzului, vederii, precum şi alte defecte fizice sau mintale;
    b) minorii.
II. Procedura de solicitare a achitării
 din contul statului a serviciilor de mediere

    5. Solicitarea de acordare a serviciilor de mediere plătite de stat se face printr-o cerere scrisă, adresată Ministerului Justiţiei, depusă de solicitant sau prin intermediul reprezentantului sau avocatului său nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la remiterea cauzei spre mediere. La cerere se anexează:
    a) actul prin care organul de urmărire penală sau instanţa de judecată a decis remiterea cauzei spre mediere;
    b) declaraţia cu privire la venituri, după caz (conform anexei la prezentele Condiţii);
    c) actele sau copia de pe actele care atestă faptul că persoana se află în una din situaţiile menţionate în punctul 4 din prezentele Condiţii, după caz.
    6. În cazul remiterii cauzei pentru mediere, organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată are obligaţia să informeze făptuitorul şi victima despre dreptul de a beneficia de servicii de mediere plătite din contul statului.
    7. Ministerul Justiţiei verifică respectarea tuturor condiţiilor pentru acordarea serviciilor de mediere plătite din contul statului şi, în termen de 3 zile de la parvenirea solicitării, decide şi remite solicitantului răspunsul referitor la acceptarea sau neacceptarea acesteia. Dacă în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării Ministerul Justiţiei nu a respins solicitarea, se consideră că aceasta a fost admisă, cu condiţia depunerii ei în termenul stabilit în punctul 5.
    8. Calcularea venitului care acordă făptuitorului dreptul să beneficieze de mediere plătită din contul statului se face în conformitate cu Regulamentul privind metodologia de calcul al venitului în scopul acordării asistenţei juridice calificate garantate de stat, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1016 din 1 septembrie 2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 167-168, art. 1018).
III. Modul de remunerare a mediatorului
şi de restituire a remunerării solicitantului de mediere

    9. În funcţie de complexitatea cauzei, medierea poate fi realizată de doi sau mai mulţi mediatori, dar numărul lor nu trebuie să depăşească numărul părţilor implicate în mediere. Remunerarea mediatorilor se calculează şi se achită în mod individual. Complexitatea cauzei mediate se apreciază în funcţie de existenţa a doi sau mai mulţi făptuitori şi/sau victime ale căror interese diferă sau de gravitatea faptei care influenţează comportamentul părţilor.
    10. Mediatorii care acordă servicii de mediere plătită de stat sînt remuneraţi pentru fiecare cauză în parte, suma fiind calculată în conformitate cu prezentele Condiţii.
    11. Remuneraţia se calculează în unităţi convenţionale, egale cu 20 de lei, şi se stabileşte după cum urmează:
    a) 10 unităţi convenţionale pentru toate acţiunile realizate la etapa de premediere: preluarea datelor cu privire la cauză de la organul de urmărire penală sau instanţa de judecată, studierea informaţiei privind fondul cauzei, contactarea părţilor etc.;
    b) 2 unităţi convenţionale pentru fiecare oră de participare în şedinţa de mediere sau premediere;
    c) 10 unităţi convenţionale pentru toate acţiunile realizate la etapa de postmediere: întocmirea acordului de împăcare, elaborarea raportului privind măsurile aplicate şi rezultatul medierii, prezentarea acordului şi a raportului de activitate organului de urmărire penală sau instanţei de judecată.
    12. Dacă în calitate de parte a medierii participă două sau mai multe persoane, fie victime, fie făptuitori, şi cazul este mediat de către un singur mediator, acesta se remunerează suplimentar cu 10% din suma calculată în conformitate cu punctul 11. Dacă în cauza supusă medierii una dintre părţi este un minor, mediatorul se remunerează suplimentar cu 10% din suma calculată conform punctului 11.
    13. În cazul în care procesul de mediere implică deplasarea mediatorului în altă localitate, acestuia i se compensează cheltuielile de deplasare, în conformitate cu normele prevăzute de legislaţia în vigoare privind detaşarea angajaţilor întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor.
    14. Se remunerează din contul statului acţiunile mediatorului realizate pînă la dispunerea de către procuror a scoaterii bănuitului, învinuitului, care este parte la mediere, de sub urmărire penală, a încetării urmăririi penale sau adoptarea de către instanţa de judecată a unei hotărîri de încetare a procesului penal sau de achitare a făptuitorului.
    15. Dacă medierea, fiind iniţiată de către o parte, încetează pînă la încheierea contractului de mediere prin refuzul celeilalte părţi de a participa la procesul de mediere sau în cazul în care părţile convin să aleagă un alt mediator, mediatorul implicat iniţial se remunerează cu o sumă fixă de 3 unităţi convenţionale pentru toate acţiunile întreprinse.
    16. Dacă părţile renunţă la mediere sau refuză serviciile mediatorului implicat în procesul de mediere aflat în derulare, acesta se remunerează în conformitate cu prezentele Condiţii pentru serviciile acordate pînă în momentul renunţării sau refuzului.
    17. Remunerarea se face în baza raportului scris al mediatorului, prezentat de către acesta Ministerului Justiţiei. Raportul conţine date despre părţi, numărul de şedinţe care au avut loc, măsurile aplicate pe parcursul procesului de mediere, rezultatul medierii, suma calculată, rechizitele contului bancar al biroului de mediatori din care face parte şi datele sale de contact.
    18. În cazul în care solicitantul care întruneşte condiţiile prevăzute pentru acordarea serviciilor de mediere plătite din contul statului a achitat serviciile mediatorului conform contractului de mediere, acesta poate cere restituirea sumei achitate mediatorului în limita stabilită de prezentele Condiţii.
    19. Solicitarea de achitare a serviciilor de mediere sau de restituire a cheltuielilor poate fi prezentată pînă la finalizarea procesului de mediere sau în termen de 1 lună după finalizare. Cererile depuse după expirarea acestui termen se restituie fără examinare.
    20. În cererea de restituire a cheltuielilor sînt indicate detaliat acţiunile realizate de mediator, pentru care se solicită plata, data, timpul şi locul desfăşurării acţiunilor de mediere realizate, precum şi sumele solicitate pentru fiecare dintre aceste acţiuni.
    21. Decizia despre restituirea cheltuielilor solicitantului se emite în termen de 10 zile lucrătoare din data parvenirii în adresa Ministerului Justiţiei a actelor menţionate în punctul 22.
    22. Pentru a beneficia de restituirea cheltuielilor, solicitantul urmează să prezinte:
    a) cererea de restituire a remunerării;
    b) copia contractului de mediere;
    c) copia raportului scris al mediatorului;
    d) dovada achitării remuneraţiei mediatorului.
    23. Mediatorul are obligaţia să păstreze dosarul cauzei pentru o perioadă de trei ani. Dosarul cauzei, în funcţie de etapa la care încetează procesul de mediere, cuprinde următoarele acte:
    a) actul organului de urmărire penală sau al instanţei de judecată prin care cauza este deferită spre mediere;
    b) contractul de mediere;
    c) registrul cauzei;
    d) copia de pe acordul de împăcare;
    e) raportul scris al mediatorului privind măsurile aplicate şi rezultatul medierii.
    24. Registrul cauzei se întocmeşte şi se păstrează de către mediator şi conţine, în mod obligatoriu, informaţii despre data, durata, locul unde a avut loc şedinţa şi semnăturile participanţilor la şedinţa de mediere. Modelul registrului este aprobat de către Consiliul de mediere.
    25. În cazul în care se constată calcularea eronată de către mediator a remunerării, Ministerul Justiţiei rectifică erorile, informînd despre aceasta mediatorul.
    26. Decizia despre remunerarea mediatorului se emite în termen de 10 zile lucrătoare din data recepţionării raportului. Remunerarea se plăteşte de către Ministerul Justiţiei din contul mijloacelor bugetare în termen de 10 zile lucrătoare din momentul emiterii deciziei despre plată.
    27. Plata se face prin transfer la contul bancar al biroului de mediatori din care face parte mediatorul sau la contul bancar indicat de solicitant.

Anexă
la Condiţiile de achitare din contul

statului a serviciilor de mediere
 în cauze penale

    anexă