OMAIA372/2010
ID intern unic:  336726
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
ORDIN Nr. 372
din  12.11.2010
privind aprobarea Instrucţiunii cu privire la ordinea
de eliberare a actelor juridice
Publicat : 19.11.2010 în Monitorul Oficial Nr. 227-230     art Nr : 833     Data intrarii in vigoare : 19.11.2010
    Abrogat prin OMAI253 din 31.07.12, MO177-180/24.08.12 art.1061; în vigoare 24.08.12

    În conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.920 din 30 august 2005 „Cu privire la Nomenclatorul autorizaţiilor, permisiunilor şi certificatelor, eliberate de către autorităţile administrative centrale şi organele subordonate acestora persoanelor fizice şi juridice pentru practicarea activităţii antreprenoriale” şi Hotărîrea Guvernului nr.508 din 11 mai 2006 „Pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor prestate contra plată şi a tarifelor la acestea, precum şi a Regulamentului cu privire la modul de formare şi utilizare a mijloacelor speciale ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne”, -
O R D O N:
    1. Se aprobă Instrucţiunea cu privire la ordinea de eliberare a actelor juridice (se anexează).
    2. Se acordă dreptul de a semna actele juridice eliberate de către Direcţia informaţii şi evidenţe operative:
    - şefului Direcţiei informaţii şi evidenţe operative;
    - şefului-adjunct al Direcţiei informaţii şi evidenţe operative;
    - şefului Secţiei acte juridice.
    3. Şef al Direcţiei informaţii şi evidenţe operative (dl Iurie Burca):
    - în coordonare cu Direcţia generală economie şi finanţe, va asigura traducerea şi legalizarea ordinului şi anexei;
    - va asigura, în coordonare cu Direcţia juridică, publicarea ordinului şi anexei în Monitorul Oficial al Republicii Moldova;
    - va aduce la cunoştinţa organelor, persoanelor fizice şi juridice interesate prevederile prezentei Instrucţiuni;
    - va multiplica şi expedia subdiviziunilor MAI numărul necesar de exemplare ale ordinului şi anexei respective;
    - va asigura executarea prezentei Instrucţiuni.
    4. Se abrogă Ordinul MAI nr.125 din 28.03.2008 „Privind aprobarea Instrucţiunii cu privire la ordinea de eliberare a actelor juridice”.
    5. Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova

    MINISTRUL AFACERILOR INTERNE                        Victor CATAN

    Nr. 372. Chişinău, 12 noiembrie 2010.

Anexă
la Ordinul MAI nr. 372
din 12.11. 2010
INSTRUCŢIUNE
cu privire la ordinea de eliberare a actelor juridice
I. Dispoziţii generale
    1. Prezenta Instrucţiune reglementează ordinea de primire, înregistrare, examinare şi evidenţă a cererilor privind eliberarea actelor juridice şi actelor juridice eliberate.
    Cererile privind eliberarea actelor juridice reprezintă solicitările, adresate de către persoanele fizice sau persoanele juridice, vizînd eliberarea, în formă materializată, a informaţiei ce se conţine în evidenţele informaţiei cu caracter criminogen, inclusiv din cadrul Băncii de date interstatale a ţărilor-membre ale CSI.
    2. Direcţia informaţii şi evidenţe operative a Ministerului Afacerilor Interne (în continuare DIEO) eliberează următoarele acte juridice (certificate):
    - certificat de cazier judiciar eliberat pentru practicarea activităţii de antreprenoriat;
    - certificat de cazier judiciar pentru persoane fizice şi juridice;
    - certificat despre unitatea de transport în căutare;
    - certificat privind căutarea persoanei sau unităţii de transport după hotarele ţării;
    - certificat privind verificarea persoanelor juridice după hotarele ţării.
    3. Certificat de cazier judiciar – document oficial în care organele de poliţie abilitate consemnează lipsa sau prezenţa antecedentelor penale, informaţia despre faptul tragerii la răspundere penală, precum şi faptul aflării acesteia sub urmărire penală şi/sau în căutare, cu aplicarea normelor penale referitor la stingerea antecedentelor penale şi reabilitarea judecătorească.
    4. În conformitate cu prevederile Legii nr.3465-XI din 01.09.1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, actele juridice eliberate contra plată conform tarifelor stabilite în Hotărîrea Guvernului nr.508 din 11 mai 2006 „Pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor prestate contra plată şi a tarifelor la acestea, precum şi a Regulamentului cu privire la modul de formare şi utilizare a mijloacelor speciale ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne” sînt perfectate în limba de stat şi în limba rusă.
    5. Actele juridice eliberate în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.920 din 30.08.2005 “Cu privire la Nomenclatorul autorizaţiilor, permisiunilor şi certificatelor, eliberate de către autorităţile administrative centrale şi organele subordonate acestora persoanelor fizice şi juridice pentru practicarea activităţii antreprenoriale”, cu modificările şi completările operate prin Hotărîrea Guvernului nr.480 din 28.04.2007, sînt perfectate în limba de stat şi sînt eliberate în termen de 10 zile din data depunerii cererii.
    6. Veniturile parvenite de la perfectarea serviciilor contra plată, se acumulează la contul trezorerial al mijloacelor speciale ale MAI.
    Modul de acumulare, utilizare şi evidenţă a mijloacelor speciale se efectuează conform Regulamentului cu privire la gestionarea mijloacelor speciale ale instituţiilor publice finanţate de la buget, aprobat prin ordinul Ministerului Finanţelor nr.94 din 31.12.2004, Instrucţiunii privind evidenţa contabilă în instituţiile publice, aprobată prin Ordinul Ministrului Finanţelor nr.85 din 09.10.1996 şi Regulamentului cu privire la modul de formare şi utilizare a mijloacelor speciale ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.508 din 11.05.2006.
II. Regulile de primire şi evidenţă a cererilor pentru perfectarea
certificatelor de cazier judiciar şi certificatelor despre unităţile
de transport
în căutare
    7. Cererea privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar se depune de către persoana fizică sau juridică în subdiviziunea specializată a Direcţiei informaţii şi evidenţe operative. În corespundere cu cerinţele normelor de eliberare a informaţiei, în cererea privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoana indică datele conform buletinului de identitate:
    - numele, prenumele şi patronimicul, indicate la cazul nominativ;
    - data, luna, anul naşterii;
    - locul naşterii;
    - domiciliul;
    - limba, în care urmează a fi perfectat actul juridic;
    - semnătura;
    - data depunerii cererii.
    8. Cererea privind eliberarea certificatelor despre unitatea de transport în căutare este depusă în subdiviziunea specializată a Direcţiei informaţii şi evidenţe operative. În corespundere cu cerinţele normelor de eliberare a informaţiei, în cerere persoana indică datele conform buletinului de identitate, prevăzute în p.7 şi suplimentar anexează copia certificatului de înmatriculare a unităţii de transport.
    9. Cererile se întocmesc citeţ, cu litere de tipar, separat  pentru  fiecare  persoană sau unitate de transport.
    10. Persoanele, care solicită certificatul de cazier judiciar pe nume deţinute anterior, completează cereri separate pentru fiecare nume, la care anexează copii ale documentelor confirmative (certificat de naştere, certificat de căsătorie etc.) şi documentele de plată corespunzătoare pentru fiecare cerere completată.
    11. La cererea depusă de către persoana juridică se anexează obligatoriu copia certificatului de înregistrare a unităţii de drept, autentificată cu ştampila persoanei juridice.
    12. La cererea de eliberare a certificatului de cazier judiciar necesar pentru practicarea activităţii antreprenoriale (conform Hotărîrii Guvernului nr. 920 din 30.08.2005) se anexează obligatoriu:
    - copia certificatului de înregistrare a unităţii de drept sau, după caz, a patentei de întreprinzător;
    - certificatul semnat de conducătorul unităţii şi autentificat cu ştampila  acesteia, prin care se atestă calitatea de angajat al întreprinderii, cu indicarea scopului eliberării certificatului de cazier judiciar.
III. Regulile de prelucrare a cererilor pentru perfectarea
certificatelor de cazier judiciar
şi certificatelor despre
unităţile de transport
în căutare
    13.  Sînt primite spre executare numai cererile depuse de către:
    - solicitant (la prezentarea actului de identitate);
    - reprezentantul legal al solicitantului (cu anexarea la cerere a originalului procurii autentificate notarial).
    14. Persoana achită costul actului juridic prin intermediul instituţiilor bancare.
    15. După efectuarea plăţii, primul exemplar al bonului de plată rămîne în bancă, iar al doilea se anexează la cerere.
    16. Cererea cu bonul de plată sînt primite şi verificate de către lucrătorul responsabil al Secţiei acte juridice a DIEO.
    17. La primirea cererilor, angajatul responsabil este obligat să verifice corespunderea datelor din cerere cu documentul care identifică persoana (paşaportul, buletinul de identitate), iar pentru certificatele despre unităţile de transport în căutare – cu certificatul de înmatriculare a unităţii de transport. În caz de necesitate, el este obligat să acorde consultaţiile respective.
    18. Persoanei care a depus cererea i se eliberează imediat un talon despre primirea cererii, în care este indicat timpul cînd a fost înregistrată cererea, data şi ora cînd va fi eliberat certificatul de cazier judiciar.
    19. Cererile sînt înregistrate în Registrul de evidenţă a cererilor privind eliberarea actelor juridice.
    20. În cazul perfectării certificatului de cazier judiciar, cererile primite sînt transmise în Secţia identificări a DIEO pentru verificare după fişierul nominal, iar în cazul perfectării certificatului despre unitatea de transport în căutare, cererile primite sînt transmise în Secţia asigurare informaţională a DIEO pentru verificare după Banca centrală de date şi Banca de date interstatală a ţărilor-membre ale CSI.
    21. Verificarea după fişierul nominal se efectuează în scopul obţinerii  informaţiei  necesare  despre  persoana care solicită certificat de cazier judiciar referitor la reţinerea acesteia, ca fiind suspectată de comiterea infracţiunilor, punerea ei sub învinuire, arestare, condamnare, revizuire a sentinţelor, locul şi timpul executării pedepsei, eliberare, deces în locurile de detenţie, evadare din instituţii penitenciare, de sub arest, anunţare în căutare, graţiere, amnistie etc.
    În procesul verificării şi adoptării deciziei de eliberare a certificatului de cazier judiciar se iau în consideraţie datele deţinute în privinţa persoanei parvenite de la organele de resort atît de pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi de peste hotarele ţării.
    22. Datele din fişierul nominal se expun pe versoul cererii citeţ şi fără abrevieri. Datele neclare din fişele de evidenţă se precizează înainte de a fi eliberate.
    În caz cînd în privinţa persoanei care solicită certificat de cazier judiciar se dispune de date despre tragerea la răspundere penală sau antecedente penale, se indică instanţa, data pronunţării sentinţei, articolul Codului penal şi alineatul acestuia, pedeapsa,  modificările ulterioare ale sentinţei.
    23. În caz cînd informaţia se referă la persoana supusă verificării, în datele despre rezultatele controlului se face următoarea menţiune:
“Se dispune de date asupra...”
    24. Dacă în fişier nu sînt informaţii despre antecedentele penale ale persoanei controlate, pe partea anterioară a cererii se aplică ştampila cu indicarea codului, semnăturii executantului şi datei efectuării controlului:
 
    25. Rezultatele verificării unităţii de transport sînt consemnate de către persoana responsabilă din Secţia asigurare informaţională a DIEO într-un certificat de model stabilit, semnat şi înregistrat în Registrele de evidenţă ale subdiviziunii. Certificatul se transmite în Secţia acte juridice a DIEO pentru perfectarea proiectului certificatului despre unităţile de transport în căutare.
IV. Perfectarea actelor juridice
    26. Actul juridic se perfectează în baza cererilor sau certificatelor verificate, care sînt transmise în Secţia acte juridice.
    27.  Actele juridice sînt confecţionate pe hîrtie formatul A5 cu semne de protecţie specială. Modelul hîrtiei se aprobă prin ordinul ministrului afacerilor interne.
    28. Persoanei, care nu a fost trasă la răspundere penală şi respectiv nu are antecedente penale, inclusiv persoanelor în privinţa cărora organul de urmărire penală sau instanţa de judecată a primit decizia în baza art.3 alin. 2 Cod penal (redacţia anului 1961) sau, după caz, art.50 Cod penal (redacţia anului 2002), i se eliberează certificat de cazier judiciar cu următorul text:
    - persoana fizică:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova, cet.                               (NPP)             , născut(ă) la      data, luna, anul naşterii          , originar(ă) din      (localitatea, raionul, ţara)      , nu a fost tras(ă) la răspundere penală şi nu are antecedente penale. Nu se află în căutare pe teritoriul Republicii Moldova.
    В соответствии с данными МВД Республики Молдова, гр.                (ФИО)                 , родившийся(аяся)      число, месяц, год рождения    , уроженец(ка)     (местность, район, страна)  , не привлекался(ась) к уголовной ответственности и не имеет судимостей. Не находится в розыске на территории Республики Молдова.
    - persoana juridică:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova,     datele de bază ale persoanei juridice (denumirea, numărul de înregistrare, data înregistrării şi codul fiscal sau IDNO)    , nu a fost tras(ă) la răspundere penală şi nu are antecedente penale pe teritoriul Republicii Moldova.
    В соответствии с данными МВД Республики Молдова,   основные данные юридического лица (название, регистрационный номер, дата регистрации и фискальный код или IDNO)  , не привлекался(ась) к уголовной ответственности и не имеет судимостей на территории Республики Молдова.
    29. Persoanei, care a fost trasa la răspundere penală şi care a fost condamnată şi a ispăşit pedeapsa, dar conform art.54 Cod penal (redacţia anului 1961) sau, după caz, art.111 Cod penal (redacţia anului 2002), se consideră ca neavînd antecedente penale, i se eliberează certificat de cazier judiciar cu următorul text:
    -   persoana fizică:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova, cet.              (NPP)         , născut(ă) la   data, luna, anul naşterii , originar(ă) din     (localitatea, raionul, ţara)  , a fost tras(ă) la raspundere penală şi nu are antecedente penale. Nu se află în căutare pe teritoriul Republicii Moldova.
    В соответствии с данными МВД Республики Молдова, гр.        (ФИО)         , родившийся(аяся)     число, месяц, год рождения    , уроженец(ка)     (местность, район, страна)   , привлекался(лась) к уголовной ответственности и не имеет судимостей. Hе находится в розыске на территории Республики Молдова.
    -   persoana juridică:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova,     datele de bază ale persoanei juridice (denumirea, numărul de înregistrare, data înregistrării şi codul fiscal sau IDNO)    , a fost trasă la răspundere penală şi nu are antecedente penale.
    В соответствии с данными МВД Республики Молдова,     основные данные юридического лица (название, регистрационный номер, дата регистрации и фискальный код или IDNO)  , привлекалось к уголовной ответственности и не имеет судимостей.
    30. În caz cînd persoana a fost anterior condamnată, termenul stingerii antecedentelor penale se calculează în următorul mod:
    - dacă persoana a fost condamnată pentru comiterea unei infracţiuni prevăzute de Codul penal (redacţia anului 1961), se aplică prevederile art.54 „Stingerea antecedentelor penale” Cod penal (redacţia anului 1961);
    - dacă persoana a fost condamnată pentru comiterea unei infracţiuni prevăzute de Codul penal (redacţia anului 2002), se aplică prevederile art.111 „Stingerea antecedentelor penale” Cod penal (redacţia anului 2002).
    31. Persoanei fizice, care a fost condamnată şi a ispăşit pedeapsa, dar conform art.54 Cod penal (redacţia anului 1961) sau, după caz, art.111 Cod penal (redacţia anului 2002) se consideră cu antecedente penale, i se eliberează certificat de cazier judiciar în limba de stat cu următorul text:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova, cet. (NPP)   ,  născut(ă) la     data, luna, anul naşterii    , originar(ă) din     (localitatea, raionul, ţara)    , are antecedente penale. Nu se află în căutare pe teritoriul Republicii Moldova.
    32. Persoanei juridice, care a fost condamnată, dar conform art.111 Cod penal (redacţia anului 2002) se consideră cu antecedente penale, i se eliberează certificat de cazier judiciar în limba de stat cu următorul text:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova,     datele de bază ale persoanei juridice (denumirea, numărul de înregistrare, data înregistrării şi codul fiscal sau IDNO)    , are antecedente penale.
    33. Persoanei, care se află sub urmărire penală, pînă la adoptarea deciziei definitive pe dosar, i se eliberează certificat de cazier judiciar în limba de stat cu următorul text:
    -   persoana fizică:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova, cet. (NPP)        , născut(ă) la     data, luna, anul naşterii    , originar(ă) din     (localitatea, raionul, ţara)    , nu are antecedente penale. Nu se află în căutare pe teritoriul Republicii Moldova.
    Concomitent dispunem de informaţia, că cet.  (NPP)        , născut(ă) la     data, luna, anul naşterii    , în prezent se află sub urmărire penală.
     -   persoana juridică:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova,     datele de bază ale persoanei juridice (denumirea, numărul de înregistrare, data înregistrării şi codul fiscal sau IDNO)     nu are antecedente penale.
    Concomitent dispunem de informaţia, că     datele de bază ale persoanei juridice (denumirea, numărul de înregistrare, data înregistrării şi codul fiscal sau IDNO)     în prezent se află sub urmărire penală.
    34. Persoanelor, care solicită certificat de cazier judiciar pe teritoriul Republicii Moldova şi a unei ţări din spaţiul CSI, se perfectează, după caz, certificat de cazier judiciar cu unul din textele indicate în punctele 28, 29, 31, 33, cu indicarea ţării pe baza de date a căreia a fost verificată persoana, lipsei sau prezenţei antecedentelor penale şi/sau căutării pe teritoriul ambelor state.
    35. Se eliberează în privinţa unităţii de transport, care nu se află în căutare, certificat cu următorul text:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova, (marca, numărul motorului şi caroseriei unităţii de transport)  , nu se află în căutare pe teritoriul Republicii Moldova.
    В соответствии с данными МВД Республики Молдова,     (марка, номер двигателя и кузова транспортного средства)     ,  не находится в розыске на территории Республики Молдова.
    36. În conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.508 din 11 mai 2006 „Pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor prestate contra plată şi a tarifelor la acestea, precum şi a Regulamentului cu privire la modul de formare şi utilizare a mijloacelor speciale ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne” se eliberează certificate despre unitatea de transport în căutare pe teritoriul Republicii Moldova, ţărilor-membre ale CSI în limba de stat şi în limba rusă.
    În privinţa unităţii de transport, care nu se află în căutare pe teritoriul Republicii Moldova şi ţărilor-membre ale CSI, se eliberează certificat cu următorul conţinut:
    Conform datelor MAI al Republicii Moldova,     (marca, numărul motorului şi caroserii unităţii de transport), nu se află în căutare pe teritoriul Republicii Moldova şi ţărilor-membre ale CSI.
    В соответствии с данными МВД Республики Молдова,     (марка, номер двигателя и кузова транспортного средства)    , не находится в розыске на территории Республики Молдова и стран-участников СНГ.
    37. Actul juridic este completat în mod automatizat cu ajutorul tehnicii computerizate pe blanchetă specială cu semne de protecţie, cu simbolurile MAI (în partea stîngă cuvintele „Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova”, iar în dreapta cuvintele „Министерство внутренних дел Республики Молдова”) şi în centru Stema de Stat a Republicii Moldova. După caz, actele juridice sînt autentificate cu ştampilă secă, alte ştampile cu simbolica Republicii Moldova, cu titlul „Pentru certificate de cazier judiciar” în limba de stat şi în limba engleză.
    38. În partea dreaptă de sus a actului juridic, sub blancheta Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, se indică datele iniţiale ale solicitantului:
    - numele, prenumele, patronimicul / denumirea persoanei juridice;
    - statul domicilierii / adresei juridice;
    - domiciliul / adresa juridică.
    Mai jos, se indică denumirea actului juridic (CERTIFICAT DE CAZIER JUDICIAR sau CERTIFICAT) cu unul din textele indicate în punctele 28, 29, 31, 32, 33, 34, 35 sau 36 din prezenta Instrucţiune.
    39. Sus, în partea stîngă a certificatului de cazier judiciar, se indică:
    - codul certificatului de cazier judiciar/certificatului şi data perfectării;
    - seria şi numărul de ordine;
    - codul de tarificare al certificatului de cazier judiciar, sexul titularului şi numărul antecedentelor penale nestinse, separate prin puncte.
    40. În cîmpul de jos se indică funcţia, numele şi prenumele şefului DIEO. În partea stîngă a certificatului de cazier judiciar se indică termenul de prescripţie.
    41. Termenul de prescripţie a actului juridic este de 3 luni din data eliberării.
    42. În cîmpul de jos în centru se indică cuvintele “CONFIDENŢIAL! ATENŢIE! Date cu caracter personal prelucrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 17/2007”.
    43. În certificatul de cazier judiciar eliberat persoanei juridice, în partea dreaptă, sub simbolica MAI, se indică denumirea persoanei juridice solicitante, iar sub cuvintele “CERTIFICAT DE CAZIER JUDICIAR”, după caz, unul din textele indicate în punctele 27, 28, 31 sau 32, cu referinţă la datele persoanei pe numele căreia s-a solicitat certificatul de cazier judiciar.
    44. Certificatul de cazier judiciar, eliberat pentru practicarea activităţii  antreprenoriale, este valabil la data eliberării, conform Capitolului VIII p.1 al Nomenclatorului autorizaţiilor, permisiunilor şi certificatelor eliberate de către autorităţile administrative centrale şi organele subordonate acestora persoanelor juridice şi fizice pentru practicarea activităţii antreprenoriale, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.920 din 30.08.2005.
    45. În certificatele de cazier judiciar eliberate pentru practicarea activităţii  de antreprenoriat se indică suplimentar următoarele texte:
    - sub cuvintele “CERTIFICAT DE CAZIER JUDICIAR”: “Eliberat pentru practicarea activităţii antreprenoriale”;
    - în colţul stîng, sub termenul de prescripţie al certificatului de cazier judiciar: “Temei: Hotărîrea Guvernului nr.920 din 30.08.2005”.
    46. Actele juridice cu cererile şi bonurile de plată anexate sînt verificate de şeful sau şeful-adjunct al Secţiei acte juridice a DIEO. După verificare ele sînt prezentate persoanelor menţionate în punctul 2 al prezentului ordin pentru semnare şi autentificare cu ştampila DIEO cu Stema de Stat a Republicii Moldova şi/sau alte ştampile cu rechizitele DIEO.
    47. Actele juridice perfectate sînt eliberate solicitanţilor de către lucrătorii Secţiei acte juridice a DIEO. La eliberarea actului juridic persoana responsabilă verifică datele solicitantului conform actelor de identitate.
    48. Se autorizează cancelariile comisariatelor de poliţie raionale să recepţioneze de la cetăţeni cererile şi bonurile de plată pentru perfectarea certificatelor de cazier judiciar în decursul a 10 zile, în strictă conformitate cu prevederile prezentei Instrucţiuni.
V. Arhivarea. Termenele de păstrare a documentelor
    49. Informaţia referitor la solicitanţii certificatelor de cazier judiciar se sistematizează în borderouri, care sînt arhivate în dosare de nomenclator şi păstrate în conformitate cu actele normative ale MAI.
    50. Cererile, care au servit drept temei pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar cu bonurile de plată, se sistematizează, arhivează şi păstrează pe durata valabilităţii certificatului de cazier judiciar.
    51. La expirarea termenului de păstrare a cererilor, care au servit drept temei pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar (3 luni), acestea sînt nimicite. Nimicirea cererilor se pune în sarcina unei comisii speciale, formată din reprezentanţii DIEO, cu întocmirea procesului-verbal respectiv.