CCMC1/2011
ID intern unic:  337324
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL CULTURII
CONVENŢIE COLECTIVĂ Nr. 1
din  04.01.2011
CONVENŢIE COLECTIVĂ
(nivel de ramură) pe anii 2017–2020
Publicat : 14.01.2011 în Monitorul Oficial Nr. 5-14     art Nr : 64     Data intrarii in vigoare : 04.01.2011
    MODIFICAT
   
AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31
   
AA01-08/230 din 13.12.13, MO297-303/20.12.13 art.1856
    AA116 din 20.12.12, MO273-279/28.12.12 art.1634; în vigoare 28.12.12


    NOTĂ:
    Pe tot parcursul textului Convenţiei colective sintagma “Sindicatul Lucrătorilor din Cultură” se substituie cu sintagma “Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură”, conform Hotărîrii Congresului VI al SLC din 28.05.2015.
    Cifrele 2013-2016  urmează a fi substituite cu cifrele 2017-2020 şi vor fi utilizate în continuare pe tot parcursul textului prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31




ÎNREGISTRAT
la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei
la 4 ianuarie 2011 nr. 1
Ministru _____________________ V. BULIGA

CONVENŢIE COLECTIVĂ
(nivel de ramură) pe anii 2017-2020
    Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, denumite în continuare ”Părţi”, în scopul promovării şi aplicării unor raporturi de muncă echitabile pentru asigurarea protecţiei social-economice a salariaţilor membri de sindicat din ramura culturii şi crearea unui cadru legal pentru protecţia drepturilor şi intereselor lor, precum şi evitarea unor conflicte de muncă, au încheiat prezenta Convenţie colectivă (nivel de ramură) pe anii 2017-2020, convenind asupra următoarelor:
ARTICOLUL I
DISPOZIŢII GENERALE
    1. Prezenta Convenţie colectivă constituie un act juridic şi este încheiată în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare, Convenţiile Colective (nivel naţional) şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 87 „Privind libertatea asocierii şi protecţiei dreptului la organizaţie” şi nr. 98 „Privind aplicarea principiilor dreptului la organizaţie şi de purtare a tratativelor colective”, pe care părţile se obligă să le respecte.
    2. Părţile recunosc şi acceptă pe deplin că sînt egale şi libere în vederea negocierii Convenţiei şi se obligă să asigure implementarea obligatorie a prevederilor acesteia.
    3. Convenţia stipulează drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor în ce priveşte reglementarea raporturilor de muncă, precum şi a raporturilor social-economice ale salariaţilor - membri de sindicat şi ale tineretului studios.
    4. Prevederile prezentei Convenţii au efect asupra salariaţilor - membri de sindicat din unităţile economice, care au organizaţii sindicale afiliate la Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (art. 38(5) Codul muncii al Republicii Moldova) şi constituie baza de negociere pentru încheierea convenţiei la nivel teritorial şi a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate (art. 33 (7) Codul muncii al RM).
    [Pct.4 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    5. Convenţia colectivă la nivel teritorial şi contractul colectiv de muncă la nivel de unitate nu pot conţine clauze care ar leza drepturile salariaţilor membri - de sindicat, prevăzute de legislaţia în vigoare şi Convenţia colectivă nivel ramural şi naţional. În cazul în care clauzele Convenţiilor Colective nivel de ramură şi naţional conţin clauze mai avantajoase, clauzele contractelor colective la nivel de unitate se vor adapta celor de nivel superior (ramural şi/sau national).
    6. Condiţiile specifice de muncă ale salariaţilor - membri de sindicat, precum şi drepturile şi obligaţiile partenerilor sociali la nivel de unitate se reglementează prin contractul colectiv de muncă, prin contractul individual de muncă şi prin regulamentul intern al unităţii.
    7. Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură îşi asumă obligaţiunea de a apăra şi promova drepturile şi interesele profesionale, economice, sociale ale membrilor - de sindicat, prevăzute de legislaţia în vigoare şi convenţiile colective în relaţiile cu Ministerul Culturii R.M. şi alte organe de stat.
    8. În perioada de acţiune a prezentei Convenţii, cu condiţia respectării prevederilor ei, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova se abţine de la declanşarea grevelor la nivel de ramură, iar angajatorii - de la reducerea în masă a locurilor de muncă în cadrul unităţii într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, în limita următoarelor criterii stabilite:
    a) de cel putin 3 salariaţi din numărul total de salariaţi, dacă la unitate sînt angajaţi pînă la 9 salariaţi;
    b) de cel putin 6 salariaţi din numărul total de salariaţi, dacă la unitate sînt angajaţi de la 10 pînă la 49 salariaţi;
    c) de cel putin 12 salariaţi din numărul total de salariaţi, dacă la unitate sînt angajaţi de la 50 pînă la 99 salariaţi;
    d) de cel putin 30 salariaţi din numărul total de salariaţi, dacă la unitate sînt angajaţi de la 100 pînă la 249 salariaţi;
    e) de cel putin 50 salariaţi din numărul total de salariati, dacă la unitate sînt angajaţi de la 250 pînă la 399 salariaţi;
    f) de cel putin 100 salariaţi din numărul total de salariaţi, dacă la unitate sînt angajaţi mai mult de 400 salariaţi.
    9. În cazul reorganizării unităţii prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare ori în cazul lichidării unităţii, contractul colectiv de muncă continuă sa-şi producă efectele pe toată durata procesului de reorganizare sau lichidare.
    10. În cazul schimbării tipului de proprietate al unităţilor, contractul colectiv de muncă continuă să-şi producă efectele în decurs de 6 luni din momentul transmiterii dreptului de proprietate.
    11.Părţile vor aduce la cunoştinţă prezenta Convenţie tuturor unităţilor subordonate.
ARTICOLUL II
DREPTURILE, OBLIGAŢIILE ŞI GARANŢIILE ACTIVITĂŢII
SINDICATULUI ŞI A ANGAJATORILOR DIN RAMURĂ

    12. Ministerul Culturii al R.M., conducătorii instituţiilor subordonate, angajatorii, precum şi organele autorităţii publice locale recunosc drepturile Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură şi ale structurilor teritoriale la apărarea drepturilor de muncă, sociale şi economice ale membrilor de sindicat de la unităţile din ramură în limitele normelor dreptului internaţional, Legii sindicatelor, Codului muncii, Statutului SLC şi alte acte normative în vigoare.
    13. Părţile au convenit ca preşedintele organizaţiei sindicale a unităţii economice va participa la şedinţele organelor de conducere ale unităţii economice pe chestiunile ce ţin de raporturile de muncă şi problemele sociale.
    14. Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură şi structurile sale în teritoriu recunosc dreptul angajatorilor la stabilirea normelor de muncă, disciplina muncii, prin aprobarea regulamentelor respective, cu consultarea obligatorie a sindicatelor.
    15. Părţile se recunosc ca parteneri permanenţi de dialog social în conformitate cu prevederile Codului muncii.
    16. Angajatorii se obligă:
    a) să poarte negocieri colective şi să încheie contractul colectiv de muncă în modul stabilit de Codul muncii R.M.
    b) să prevadă, de comun acord cu sindicatul, mijloace financiare în mărime de cel mult 0,15 % din fondul de retribuire a muncii salariaţilor, pentru utilizarea în scopurile stabilite de contractul colectiv de muncă;
    [Pct.16 lit.b) modificată prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    c) să nu împiedice sindicatul în exercitarea obligaţiilor şi drepturilor statutare;
    d) să permită accesul liber al reprezentanţilor sindicatului în toate subdiviziunile în scopul realizării drepturilor şi obligaţiilor statutare;
    e) să respecte drepturile salariaţilor aleşi în organele sindicale şi neeliberaţi de la locul de muncă de bază, acordîndu-le cel puţin 4 zile lunar, pentru îndeplinirea funcţiilor sale elective, păstrîndu-le salariul mediu lunar.
    f) să asigure retribuirea muncii conducătorului organului sindical al unităţii, al cărui contract individual de muncă a fost suspendat în legătură cu alegerea în funcţie electivă, din contul mijloacelor unităţii. Cuantumul salariului acestuia se stabileşte prin negocieri şi se stipulează în contractul colectiv de muncă.
    g) să nu împiedice participarea reprezentanţilor sindicatului la acţiunile organizate în interesul membrilor de sindicat (conferinţe, seminare, congrese, măsuri de instruire a activului sindical etc.), cu menţinerea salariului mediu lunar;
    h) să asigure în incinta unităţii, cu titlu gratuit, spaţiul şi mobilierul necesar activităţii sindicale, cu mijloace de comunicare, iar în caz de necesitate – cu transport, precum şi să efectueze din contul instituţiei asigurarea sanitară şi reparaţia curentă a încăperii;
    i) să acorde persoanelor alese în organele sindicale de diferit nivel, la expirarea mandatului, (în termen sau anticipat) funcţia deţinută anterior, iar în lipsa acesteia – o funcţie echivalentă în aceeaşi unitate;
    j) să respecte întocmai cerinţele articolului 390 din Codul muncii al R.M. „Asigurarea condiţiilor pentru activitatea organului sindical din unitate”.
    17. În conformitate cu articolul 390 (p. 3 şi 5) al Codului muncii părţile stabilesc următoarele condiţii şi modul de colectare, transferare a cotizaţiilor de membru (mijloace băneşti):
    - angajatorul, prin intermediul contabilităţii, în baza listelor membrilor de sindicat, perfectate şi prezentate de preşedintele organului sindical contabilităţii unităţii, colectează fără plată cotizaţiile de membru în mărime de 1% din salariul lunar total şi le transferă la conturile sindicatelor respective;
    - reţine mijloacele băneşti de la nemembrii de sindicat din salariile acestora, la solicitarea lor fapt confirmat prin cereri personale, în cazul prevăzut de contractul colectiv de muncă;
    - angajatorul nu este în drept să utilizeze mijloacele băneşti colectate de la membrii de sindicat în alte scopuri decît cele prevăzute de statutul sindicatului.
ARTICOLUL III
DREPTURILE SALARIAŢILOR
    18. Drepturile salariaţilor - membri de sindicat din ramura culturii sînt cele stabilite de legislaţia in vigoare, prin prezenta Convenţie, prin contractele colective de muncă la nivel de unitate şi prin contractul individual de muncă.
    19. Salariaţii au dreptul:
    1) la un salariu corespunzător muncii prestate care să fie nu mai mic decît valoarea coşului minim de existenţă;
    [Pct.19 pct.1) modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    2) la indemnizaţii, la sporuri şi suplimente la salariul de bază;
    3) la echipamente şi materiale de protecţie, precum şi la alimentaţie de protecţie gratuită.
    4)  la concedii suplimentare plătite pentru evenimente familiale, concedii de studii, concedii medicale, precum şi la concedii neplătite.
    5) la suplimente în corespundere cu rezultatele muncii depuse, acordate din veniturile financiare ale unităţii;
    6) să beneficieze de bilete de tratament la sanatoriu, tabără de odihnă pentru copii;
    7) la ajutor material unic din fondul de rezervă al unităţii sau al sindicatului;
    8) să beneficieze de consultaţii juridice gratuite din partea administraţiei şi a sindicatului;
    9)  să negocieze reexaminarea normelor de muncă şi de producţie;
    10) să facă contestaţii împotriva deciziei privind rezilierea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
    20. Drepturile şi obligaţiile studenţilor din instituţiile de învăţămînt artistic sînt cele stabilite prin legislaţie, prin prezenta Convenţie şi prin contractele colective de muncă la nivel de unitate.
    21. Studenţii au dreptul:
    21.1. la burse de studii şi de merit, precum şi la burse sociale;
    21.2. la condiţii normale de studii şi de trai;
    21.3. la concedii academice în caz de pierdere a capacităţii de studiu (îngrijirea copilului, boli serioase etc.);
    21.4. la ajutor material atît din contul instituţiei de învăţămînt, cît şi din contul organizaţiei sindicale din care fac parte.
    22. Repartizarea locurilor în cămine, burselor de studii şi sociale o efectuează administraţia instituţiei de comun acord cu sindicatul.
ARTICOLUL IV
OBLIGAŢIILE SINDICATULUI
    23. Sindicatul are următoarele obligaţii:
    Să contribuie la protecţia intereselor şi drepturilor social-economice ale salariaţilor - membri de sindicat.
    1) Să înainteze organelor legislative şi executive de toate nivelurile revendicări motivate privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, retribuirea muncii, regimul de muncă şi odihnă.
    2) Să participe la atestarea salariaţilor din ramură, asigurîndu-le respectarea drepturilor şi intereselor legitime.
    3) Să efectueze în unităţile din ramură controlul asupra respectării legislaţiei muncii, normelor şi instrucţiunilor în domeniul secuităţii şi sănătăţii în muncă, să întreprindă măsuri privind respectarea strictă a acestora; să acorde membrilor de sindicat consultaţii juridice gratuite.
    4) Să obţină informaţie despre activitatea economică şi financiară a unităţilor la care activează.
ARTICOLUL V
ANGAJAREA SALARIAŢILOR ŞI ÎNCETAREA
ACŢIUNII CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ

    24. Angajarea salariaţilor în unităţile din ramură se efectuează conform prevederilor Titlului III din Codul muncii al R.M.
    25. În cazul în care reorganizarea sau lichidarea unităţii presupune reducerea în masă a locurilor de muncă, angajatorul va informa, cu cel puţin 3 luni înainte despre acest lucru, organele sindicale din unitate şi ramura respectivă şi va iniţia negocieri în vederea respectării drepturilor şi intereselor salariaţilor.
    26. Locul de muncă redus nu poate fi inclus în statele de personal timp de un an de la data concedierii salariatului.
    27. Concedierea salariaţilor – membri de sindicat în cazurile stipulate la art. 86 alin.(1) lit.c), e), g), şi din Codul muncii poate avea loc doar cu acordul preliminar al organului (organizatorului) sindical din unitate.
    Concedierea persoanei alese în organul sindical şi neeliberate de la locul de muncă de bază se admite cu respectarea modului general de concediere şi doar cu acordul preliminar scris al organului sindical al cărui membru este persoana în cauză.
    Conducătorii organizaţiilor primare preşedinţii organizaţiilor sindicale primare neeliberaţi de la locul de muncă de bază nu pot fi concediaţi fără acordul preliminar scris al organului sindical ierarhic superior.
    Organul sindical îşi va comunica acordul sau dezacordul (opinia consultativă argumentat în scris) privind concedierea salariatului-membru de sindicat în termen de 10 zile lucrătoare de la data solicitării acordului opiniei consultative de către angajator. În cazul în care răspunsul nu a fost primit de angajator în acest termen, acordul (comunicarea opiniei consultative) a organului respectiv se prezumă.
    [Pct.27 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    28. La încheierea contractului individual de muncă, salariatul este în drept sa negocieze cu conducătorul unităţii condiţiile de muncă termenul şi modificările care vor parveni pe parcursul executării obligaţiilor sale. Orice modificare la contractul individual de muncă se face printr-un acord suplimentar semnat de părţi, care se anexează la contract şi este parte integrantă a acestuia.
    29. Soluţionarea conflictelor colective de muncă se va efectua în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ARTICOLUL VI
TIMPUL DE MUNCĂ ŞI TIMPUL DE ODIHNĂ
    30. Durata timpului de muncă se stabileşte de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămînă, cu excepţia salariaţilor cărora, conform legislaţiei muncii, li se stabileşte timpul de lucru sub 8 ore pe zi.
    31. Durata săptămînii de lucru este de 5 zile.
    32. Repausul săptămînal se acordă timp de 2 zile consecutive - sîmbăta şi duminica. Salariaţii teatrelor, filarmonicii, circului, căminelor de cultură, bibliotecilor, muzeelor vor beneficia de două zile libere în cursul săptămînii (luni şi încă o zi stabilită prin graficul aprobat de către administraţie de comun acord cu comitetul sindical).
    33. În cadrul programului de muncă salariaţilor li se oferă o pauză de masă de cel puţin 30 de minute.
    34. În afară de zilele de repaus săptămînal salariaţii beneficiază de timp liber în zilele de sărbătoare nelucrătoare stabilite de legislaţia în vigoare. În cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu zilele de repaus săptămînal, salariul mediu pentru aceste zile nu se menţine.
    35. Durata muncii salariaţilor în ziua de vineri înaintea zilelor de sărbătoare nelucrătoare – Paştele, Paştele Blajinilor, precum şi în ajunul Naşterii lui Isus Hristos – se reduce cu două ore (se negociază în Contractul colectiv de muncă).
    [Pct.35 în redacţia AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    36. Se consideră muncă de noapte munca prestată între orele 22.00 şi 6.00.
    37. Durata zilei de muncă (schimbului) din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare se reduce cu cel puţin o oră pentru toţi salariaţii.
    38. Programul zilnic de muncă se stabileşte prin Regulamentul intern al unităţii.
    39. Administraţia va purta negocieri cu sindicatul pentru practicarea orarului flexibil de lucru, precum şi asupra modalităţilor de aplicare a acestuia.
    40. Durata concediului anual plătit se stabileşte în mărime de 28 zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare.
    41. Salariaţilor cu statut de membru de sindicat care işi achită taxa de cotizare sindicală lunară şi a căror muncă implică eforturi psihoemoţionale sporite şi participă activ la manifestări culturale la nivel local, raional şi republican beneficiază anual de un concediu de odihnă suplimentar plătit cu durata de 7 şi 3 zile calendaristice conform Anexei nr. 3.
    [Pct.41 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    [Pct.41 modificat prin AA116 din 20.12.12, MO273-279/28.12.12 art.1634; în vigoare 28.12.12]
    42. Cadrelor didactice (inclusiv cu funcţii de conducere) - membri de sindicat din instituţiile de învăţămînt superior, din colegii, licee, şcoli de muzică, artă şi arte plastice li se acordă concediu anual plătit în mărime de 62 zile calendaristice.
    43. Zilele la concediu suplimentar pentru activitate în condiţii vătămătoare, se acordă în conformitate cu Anexa nr. 4.
    [Pct.43 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    44. La concediul de odihnă anual, conform actelor normative în vigoare şi clauzelor contractelor colective de muncă la nivel de unitate, salariatului i se acordă un ajutor material din contul mijloacelor financiare ale unităţii.
    45. Indemnizaţia de concediu şi ajutorul material se plăteşte de către angajator cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu.
    46. Cadrelor didactice din instituţiile de învăţămînt artistic se poate acorda concediul de lungă durată o dată la 10 ani de activitate pedagogică cu durată de pînă la un an. Modul şi condiţiile sunt negociate prin contractul colectiv de muncă.
    [Pct.46 în redacţia AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    47. La prezentarea actelor respective, salariaţii - membri de sindicat beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:
     - căsătoria salariatului                                                   3 zile;
    - naşterea sau căsătoria unui copil                                  2 zile;
    - decesul părinţilor, socrilor salariatului,
       soţului, soţiei, copiilor, buneilor, fratelui, surorii        3 zile;
    - părinţilor care au copii în clasele I-a şi II-a                  prima zi a anului şcolar;
    - jubileul/aniversarea salariatului (30, 40, 50, 60, 70, 80 ani) - 1 zi.
    [Pct.47 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    48. Salariaţii - membri de sindicat care pe parcursul anului calendaristic precedent nu au fost în concedii medicale beneficiază de 3 zile de concediu suplimentar remunerat cu excepţia cadrelor didactice din instituţii de învăţămînt superior, colegii, licee, şcoli de muzică şi arte plastice.
    49. Unuia dintre părinţi care au doi şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 14 ani (sau un copil invalid) li se acordă un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de 4 zile calendaristice.
ARTICOLUL VII
ORGANIZAREA MUNCII ŞI SALARIZAREA
    50. Nivelul de salarizare a personalului se stabileşte conform legislaţiei în vigoare, în raport cu calificarea, pregătirea şi competenţa profesională a salariatului, complexitatea lucrărilor ce-i revin postului în care este încadrat.
    51. Categoriile de salarizare pentru angajaţii din ramura culturii, finanţate de la bugetul de stat şi cel local, se stabilesc conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 381 din 13 aprilie 2006 cu privire la condiţiile de salarizare a personalului din unităţile bugetare.
    52. Categoriile de salarizare pentru angajaţii din unităţile cu autonomie financiară se stabilesc conform Hotărîrii Guvernului nr. 743 din 11 iunie 2002 cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară.
    53. Nivelul salariului tarifar stabilit pentru categoria I de salarizare este obligatoriu pentru toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate, şi nu poate fi redus nici în contractul individual de muncă şi nici în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.
    54. Salariile tarifare sau de funcţie pentru categoria I de calificare a salariaţilor se stabilesc prin negocieri.
    Sporurile şi suplimentele prevăzute de lege, precum şi mărimea acestora sînt indicate în Anexa nr. 1.
    Salariaţii ocupaţi la lucrări incluse în Lista-tip a lucrărilor şi locuri de muncă cu condiţii grele şi deosebit de grele, vătămătoare şi deosebit de vătămătoare, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 1487 din 31 decembrie 2004, li se stabilesc sporuri pentru munca prestată în condiţii nefavorabile. Sporurile se stabilesc în funcţie de starea reală a condiţiilor de muncă, stabilită după atestarea locurilor de muncă conform Regulamentului cu privire la evaluarea condiţiilor de muncă la locurile de muncă şi modul de aplicare a listelor ramurale de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1335 din 10 octombrie 2004 în mărimile prevăzute de Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 1 din 3 februarie 2004.
    55. Mărimile concrete ale salariului tarifar şi de funcţie, sporurilor şi adaosurilor, precum şi premiile se stabilesc nemijlocit de Ministerul Culturii şi de subdiviziunile acestuia conform documentelor aprobate de comun acord cu Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură.
    [Pct.55 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    56. În perioada şomajului tehnic, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75 la sută din salariul lor de bază.
    57. Pentru încălcarea legislaţiei muncii, a contractelor colective de muncă şi a convenţiilor colective, persoanele vinovate sînt trase la răspundere materială, administrativă şi penală în modul prevăzut de legislaţia în vigoare, în particular conform art. 41 din Codul cu privire la contravenţiile administrative şi art. 183 şi 331 din Codul penal al Republicii Moldova.
ARTICOLUL VIII
SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ
    58. Ministerul Culturii, conducătorii instituţiilor subordonate, precum şi organele autorităţii publice locale garantează:
    1) Asigurarea salariaţilor, conform normativelor stabilite, cu mijloace moderne de securitate şi sănătate în muncă, precum şi cu condiţii sanitaro-igienice de muncă ce ar preveni accidentele de muncă şi îmbolnăvirea profesională.
    2) Organizarea atestării locurilor de muncă în vederea corespunderii normelor şi regulilor de securitate şi sănătate în muncă.
    3) Efectuarea din contul instituţiei, conform legislaţiei în vigoare, asigurării obligatorie împotriva accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale, precum şi asigurarea personală a salariaţilor care muncesc în condiţii de risc sporit.
    4) Elaborarea de comun acord cu organul sindical norme pentru organizarea instruirii salariaţilor în materie de securitate şi sănătate în muncă.
    5) Asigurarea personalului care activează în condiţii nocive şi grele din contul administraţiei cu:
    a) echipament de protecţie şi alte mijloace de protecţie individuală;
    b) cu alimentaţie de protecţie gratuită (Anexa nr. 2);
    c) concedii suplimentare şi sporuri de compensare (Anexa nr. 3, 4).
    59. Organizează examenul medical al salariatului înainte de încheierea contractului individual de muncă şi examenele medicale periodice pe parcursul acţiunii contractului individual de muncă, în conformitate cu actele aprobate de organele ocrotirii sănătăţii.
    60. Alocă mijloace financiare pentru efectuarea acţiunilor privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă în mărimile prevăzute în contractul colectiv de muncă.
    61. Înstituie la unitate, de comun acord cu sindicatul, comitete sau comisii pentru evidenţa respectării securităţii şi protecţiei muncii salariaţilor. Modul de activitate a acestor comisii şi comitete va fi prevăzut în contractul colectiv de muncă la unitate.
    Părţile se pronunţă împotriva cumulării funcţiei de inginer în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu alte profesii (funcţii) la aceeaşi unitate.
    62. Organizează cercetarea obligatorie şi luarea la evidenţă a fiecărui accident de muncă şi de îmbolnăvire profesională, achită din contul unităţii în caz de vinovăţie (completă sau parţială) paguba pricinuită, precum şi costul tratamentului în instituţiile curative, acordă indemnizaţii unice persoanelor care s-au ales cu reducerea capacităţii de muncă şi familiilor decedaţilor în urma accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale în modul şi mărimile stabilite de legislaţia în vigoare.
    63. Acordă ajutor material unic mamelor singuratice, familiilor cu doi sau mai mulţi copii, precum şi familiilor ce au la întreţinerea lor copii invalizi.
ARTICOLUL IX
DISPOZIŢII FINALE
    64. Părţile au convenit să respecte intocmai clauzele prezentei Convenţii.
    65. Părţile confirmă că în procesul negocierilor privind principiile prezentei Convenţii, fiecare din ele are dreptul de a cere şi a formula propuneri în limitele prevederilor acestui act.
    66. Părţile confirmă că vor discuta problemele de interes reciproc ce se vor isca în perioada acţiunii prezentei Convenţii şi vor fi întreprinse măsurile necesare, iniţiind negocieri în vederea reglementării unor eventuale litigii de muncă individuale sau conflicte colective de muncă.
    67. Părţile au convenit să organizeze la finele anului întruniri ale comisiilor în scopul verificării procesului de realizare a Convenţiei, urmînd ca, în caz de necesitate, rezultatele să fie examinate la şedinţa în plen a Consiliului Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură.
    68. Părţile poartă răspundere pentru respectarea strictă a angajamentelor asumate. În cazul încălcării prevederilor prezentei Convenţii fiecare dintre părţi are dreptul de a cere convocarea Comisiei de conciliere pentru soluţionarea situaţiei de conflict.
    [Pct.68 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    69. Părţile se obligă să iniţieze negocieri privind modificarea şi/sau completarea prezentei Convenţii cu trei luni înainte de expirarea termenului de valabilitate a prezentei Convenţii.
Pînă la încheierea unei noi Convenţii se aplică prevederile prezentei Convenţii.
    70. Anexele constituie parte integrantă a prezentei Convenţii.
    71. Prezenta Convenţie colectivă este prolongată pentru anii 2017 - 2020 şi îşi produce efectele din momentul semnării ei de ambele părţi.
    [Pct.71 modificat prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    [Pct.71 în redacția AA01-08/230 din 13.12.13, MO297-303/20.12.13 art.1856]

    MINISTRUL CULTURII                                     Boris FOCŞA

    PREŞEDINTELE SINDICATULUI                     Nicolae GARAZ
    LUCRĂTORILOR DIN CULTURĂ

Anexa nr. 1

Sporuri la salariul de bază
    1. Sporurile pentru munca prestată în condiţii nefavo-rabile se stabilesc conform rezultatelor atestării locurilor de muncă stabilite în Regulamentul cu privire la evaluarea condiţiilor de muncă la locurile de muncă şi modul de aplicare a listelor ramurale de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1335 din 10 octombrie 2002, şi se aplică: muncitorilor - pentru durata reală a muncii desfăşurate, iar celorlalţi lucrători - pentru angajare permanentă (cel puţin 50 la sută din durata zilnică normală a timpului de muncă). Mărimile concrete ale sporurilor pentru munca prestată în condiţii nefavorabile se stabilesc în cuantumurile prevăzute de Hotărîrea Guvernului nr.1487 din 31 decembrie 2004 şi de Anexa nr. 4 la prezenta Convenţie.
    [Pct.1 în redacția AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    2. Pentru munca prestată în timp de noapte (22.00 - 6.00) se stabileşte un adaos de cel puţin 0,5 din salariul tarifar/funcţie pe unitate de timp stabilit salariatului.
    3. Pentru muncă suplimentară, pe unitate de timp, primele două ore de program se retribuie în mărime de cel puţin 1,5 salarii tarifare stabilite salariatului pe unitate de timp, iar pentru orele următoare - cel puţin în mărime dublă.
    4. Pentru cumularea de profesii, funcţii, extinderea zonelor de deservire, îndeplinirea obligaţiilor de muncă ale unui salariat temporar absent, fără a fi scutiţi de munca lor de bază, salariaţilor li se stabileşte un spor ce nu poate fi mai mic decit 50 la sută din salariul tarifar/funcţie al profesiei cumulate.
    5. Pentru munca prestată în repaus săptămînal, dacă nu este prevăzută în grafic, precum şi în zilele de sărbătoare se achită o mărime dublă a salariului.
    Munca prestată în zilele de sărbătoare nelucrătoare se retribuie salariaţilor:
    - care lucrează în acord – cel puţin în mărimea dublă a tarifului în acord;
    - a căror muncă se retribuie pe baza salariilor tarifare pe oră sau pe zi – cel puţin în mărime dublă a salariului pe oră sau pe zi;
    - a căror muncă este retribuită cu un salariu lunar cel puţin în mărimea unui salariu pe unitate de timp sau a remuneraţiei de o zi peste salariu, dacă munca în ziua de sărbătoare nelucrătoare a fost prestată în limitele normei lunare a timpului de muncă;
     - dacă munca a fost prestată peste norma lunară - cel puţin în mărimea dublă a salariului pe unitate de timp sau a remuneraţiei de o zi peste salariu.
    6. Pentru titluri onorifice se stabilesc sporuri lunare: persoanelor distinse cu titlul onorific „Artist al poporului” – 200 lei, Maestru în artă – 200 lei, „Om Emerit” – 100 lei.
    7. Persoanelor din corpul profesoral-didactic şi de conducere cu grade ştiinţifice şi titluri ştiinţifico-didactice li se stabilesc sporuri lunare la salariile de funcţie în mărime de 700 lei pentru gradul ştiinţific de doctor habilitat şi/sau titlul ştiinţifico-didactic de profesor universitar şi, respectiv, 300 lei pentru gradul ştiinţific de doctor şi/sau titlul ştiinţifico-didactic de conferenţiar universitar. 
    8. Rectorii instituţiilor de învăţămînt superior sînt învestiţi cu dreptul de a stabili pentru maeştrii în arte, angajaţi ca titulari în corpul profesoral, şi care au titluri onorifice de “Artist al poporului din U.R.S.S.”, “Pictor al poporului din U.R.S.S.”, precum şi “Artist al poporului din Republica Moldova”, “Pictor al poporului din Republica Moldova” – salariul lunar prevăzut pentru profesorii universitari, cu sporul pentru titlul ştiinţifico-didactic de profesor-universitar, iar pentru cei cu titlu onorific de “Maestru emerit al artelor din Republica Moldova”, “Maestru al artelor din Republica Moldova”, “Artist emerit din Republica Moldova” – salariile lunare stabilite pentru conferenţiar cu sporul pentru titlu ştiinţifico-didactic de conferenţiar, lector superior şi lector.  (Hotărîrea Guvernului nr. 381 din 13.04.2006 capitolul „Cu privire la condiţiile de salarizare a personalului din unităţile bugetare”).
    9. Ministerul Culturii este învestit cu dreptul de a aproba lista instituţiilor de cultură şi artă, precum şi a colectivelor artistice profesionale de o deosebită valoare pentru societate, personalul cărora beneficiază de suplimente în mărime de 15-30 la sută din salariul de bază.
    10. Conducătorilor instituţiilor de cultură şi artă, precum şi locţiitorilor acestora li se poate acorda anual un ajutor material în mărime de pînă la un salariu de bază lunar, ţinîndu-se cont de sporurile şi suplimentele stabilite în condiţiile legii. Plăţile menţionate se efectuează în limitele fondului de premiere şi acordare de ajutor material stabilit pentru instituţie.
    Sporul pentru vechime în muncă se plăteşte lunar, calculat în procente faţă de salariul funcţiei începînd cu 01.07.2007.
    11. Conducătorii de instituţii şi organizaţii sînt în drept să premieze lucrătorii în limitele fondului de retribuire, fără delimitarea sumei de premii plătite. Cuantumul premiilor se stabileşte ţinîndu-se cont de suplimentele şi sporurile la salariul plătit în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    12. Tinerilor specialişti, angajaţi la lucru conform repartizării în instituţiile de învăţămînt din cultură şi artă situate în localităţile rurale, li se stabileşte o indemnizaţie unică în mărime de 800 lei pentru absolvenţii colegiilor şi de 1000 lei pentru absolvenţii instituţiilor de învăţămînt superior universitar, iar în instituţiile situate în localităţile urbane, respectiv, de 400 şi 500 lei. Indemnizaţia unică se plăteşte la expirarea primei luni de activitate în instituţia respectivă.
    13. Absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior încadraţi în bibliotecile şcolare şi cele publice li se stabileşte un spor la salariul tarifar în mărime de 10% pentru perioada primilor trei ani de activitate.
    14. Pentru munca prestată conform programului de lucru, cu divizarea zilelor de muncă în părţi şi întreruperi între ele de cel puţin două ore se stabileşte 30 la sută din salariul tarifar. Programul de muncă în schimburi se aduce la cunoştinţa salariaţilor cu cel puţin o lună înainte de punerea lui în aplicare, cu modificările respective în contractul colectiv (individual) de muncă.

Anexa nr. 2
LISTA
profesiilor de acordare gratuită a alimentaţiei de protecţie
şi a preparatelor vitaminoase (lapte dulce sau produse
echivalente, sucuri)

    Ajustor
    Arhivar
    Ascuţitor
    Butafor, butafor-decorator
    Boiangiu, ocupat la vopsitul ţesăturilor
    Cioplitor de granit
    Cioplitor în lemn, modelator în modelele de lemn
    Copist
    Dereticător WC
    Electrician la repararea instalaţiilor electrice
    Fierar de forjare manuală, la ciocane şi prese
    Fochist, maşinist la cazane
    Fotograf
    Galvanotipist
    Gravor de clişee
    Lăcătuş de tehnică sanitară
    Lăcătuş la cazanele de gaze
    Lăcătuş la producerea de noduri şi piese pentru sistemul de ventilare şi condiţionare a aerului
    Lăcătuş- auto
    Legător de cărţi
    Linotipist
    Lipitor în zinc, lipitor materiale de plumb
    Maşinist la compresoare
    Maşinist pentru spălarea îmbrăcămintei speciale de lucru
    Mecanic la acumulatoare
    Mecanic la instalaţiile de compresoare şi cele frigorifere
    Montator electric de deservire şi reparaţie a instalaţiilor electrice
    Motorist
    Operator la automatele de selecţie a culorilor şi de corectare
    Operator la computatoare, maşini de calcul şi multiplicare
    Pictor, pictor-decorator
    Presator la deşeurile de hîrtie
    Restaurator
    Strungar, strungar în metal
    Sudor electric şi cu gaz
    Stefuitor-gravor în metal, la lucrări cu aparatul de sudat
    Tîmplar, dulgher
    Turnător de linii, topitor de metal, topitor, turnător de metal în forme
    Zeţar
    NOTĂ:
    1. Se acordă cîte 300 g sucuri şi 0,5 litri lapte în schimbul de lucru indiferent de durata lui.
    2. Nu se admite compensarea bănească a sucului sau a laptelui, înlocuirea laptelui cu alte produse alimentare (în afară de cele echivalente – lapte acru, lapte covăsit etc.).
    [Anexa nr.2 modificată prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]

    anexa nr.3
    [Anexa nr.3 în redacția AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]
    [Anexa nr.3 modificată prin AA116 din 20.12.12, MO273-279/28.12.12 art.1634; în vigoare 28.12.12]

    anexa nr.4
    [Anexa nr.4 modificată prin AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]

    anexa nr.5
    [Anexa nr.5 în redacția AA01-08/93 din 13.12.16, MO2-8/06.01.17 art.31]