*HGO196/2004 Versiunea originala
ID intern unic:  338837
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 196
din  02.03.2004
cu privire la Consiliul de Expertiză Tehnico-Artistică (CETA)
în domeniul meşteşugurilor artistice populare
Publicat : 12.03.2004 în Monitorul Oficial Nr. 42-44     art Nr : 329
În vederea implementării Legii privind meşteşugurile artistice populare nr.135-XV din 20 martie 2003 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 84-86, art. 390), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
1. Se instituie pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie Consiliul de Expertiză Tehnico-Artistică (CETA) în domeniul meşteşugurilor artistice populare.
2. Se aprobă Regulamentul Consiliului de Expertiză Tehnico-Artistică (CETA) în domeniul meşteşugurilor artistice populare (se anexează).

PRIM-MINISTRU                                             Vasile TARLEV
Contrasemnată:
Viceprim-ministru                                                Valerian Cristea
Ministrul culturii                                                  Veaceslav Madan

Chişinău, 2 martie 2004.
Nr. 196.
Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 196
din 2 martie 2004
REGULAMENTUL
Consiliului de Expertiză Tehnico-Artistică (CETA) în
 domeniul meşteşugurilor artistice populare
I. Dispoziţii generale
1. Consiliul de Expertiză Tehnico-Artistică (CETA) în domeniul meşteşugurilor artistice populare (în continuare - CETA) funcţionează pe baze obşteşti şi are ca scop reglementarea activităţii de includere în categoria obiectelor de artizanat a articolelor confecţionate de organizaţiile şi întreprinderile cu orice tip de proprietate şi formă de organizare juridică.
2. CETA îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu politica culturală a statului, Legea culturii, Legea privind meşteşugurile artistice populare, alte legi ce vizează domeniul meşteşugurilor artistice populare şi în baza propriilor programe.
II. Atribuţiile CETA
3. CETA are următoarele atribuţii:
decide în conformitate cu legislaţia în vigoare care articole confecţionate vor fi incluse în categoria celor de artizanat;
efectuează controlul conformităţii produselor cu mostrele aprobate;
determină întreprinderile care fac parte din categoria întreprinderilor din domeniul meşteşugurilor artistice populare;
contribuie la crearea condiţiilor economice, sociale şi de altă natură pentru organizaţiile şi întreprinderile meşteşugăreşti, al căror obiect de activitate este confecţionarea articolelor de artizanat;
participă la elaborarea pe principii ştiinţifice a politicilor naţionale şi regionale în domeniu şi propune măsuri pentru renaşterea, păstrarea şi dezvoltarea meşteşugurilor populare, în primul rînd în locurile în care ele au devenit tradiţionale;
oferă asistenţă pentru dezvoltarea creativă a colectivelor organizaţiilor şi întreprinderilor meşteşugăreşti;
înaintează propuneri pentru perfecţionarea legislaţiei în sfera conservării patrimoniului naţional cultural şi a tradiţiilor meşteşugurilor populare.
4. CETA prezintă organelor de profil recomandări cu privire la păstrarea profilului de bază al organizaţiilor şi întreprinderilor de meşteşuguri populare în cazul privatizării, falimentului, schimbului proprietarului.
5. În cadrul CETA pot fi create secţii, care să monitorizeze activitatea în diferite domenii de artizanat (de exemplu: secţia Ceramică, secţia Lucrul în lemn, secţia Cioplitul în piatră etc.).
III. Structura şi funcţiile CETA
6. CETA este constituit din 17 membri şi include cîte un reprezentant de la Ministerul Culturii, Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, Centrul Naţional de Creaţie Populară, Camera de Comerţ şi Industrie, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Ministerul Industriei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Artiştilor Plastici, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Universitatea Tehnică a Moldovei, Agenţia de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale şi doi meşteri populari consacraţi.
Instituţiile sus-menţionate îşi desemnează reprezentanţii la solicitarea Ministerului Culturii, care organizează prima şedinţă de constituire a CETA. După prima şedinţă de constituire, Camera de Comerţ şi Industrie aprobă componenţa CETA pe o perioadă de trei ani şi operează modificările ulterioare referitor la componenţa CETA.
7. Calitatea de membru al CETA încetează în următoarele cazuri:
1) de demitere:
  a) la propunerea preşedintelui CETA;
  b) la cererea organului care l-a desemnat;
  c) pentru neprezentarea la trei şedinţe consecutive ale CETA;
2) de demisie;
3) în alte cazuri, care fac imposibilă exercitarea de către membrul respectiv a atribuţiilor ce îi revin.
Membrul plecat din CETA este înlocuit cu alt reprezentant al instituţiei care l-a desemnat, modificările fiind operate de către Camera de Comerţ şi Industrie la sesizarea preşedintelui CETA în modul stabilit de prezentul regulament.
8. Activitatea CETA este asigurată de către preşedinte, vicepreşedinte şi secretar.
9. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul sînt aleşi la şedinţa de constituire a CETA, prin vot deschis, pe termen de trei ani.
10. Preşedintele organizează activitatea CETA şi are următoarele atribuţii:
asigură realizarea obiectivelor şi deciziilor CETA;
conduce şedinţele CETA;
reprezintă interesele CETA în organele de stat şi în raporturile cu persoanele fizice şi juridice cu orice formă de proprietate;
îndeplineşte alte atribuţii legate de activitatea CETA.
În lipsa preşedintelui obligaţiunile acestuia sînt îndeplinite de către vicepreşedinte.
11. Secretariatul CETA are următoarele atribuţii:
întocmirea proceselor-verbale;
elaborarea proiectelor programelor de activitate a CETA;
elaborarea proiectelor de hotărîri şi decizii şi pregătirea materialelor ce urmează a fi supuse discuţiei în şedinţele CETA;
controlul realizării hotărîrilor adoptate de către CETA, informînd în permanenţă preşedintele şi vicepreşedintele, iar la solicitare - şi membrii CETA;
exercită alte atribuţii legate de activitatea CETA, puse în sarcină de către preşedintele lui.
12. Şedinţele CETA se convoacă ori de cîte ori este necesar, dar cel puţin de două ori pe an, conform programului de activitate.
13. Şedinţele CETA sînt conduse de preşedinte, iar în lipsa acestuia - de vicepreşedinte.
14. Şedinţele CETA se consideră deliberative dacă la ele sînt prezenţi 2/3 din numărul total al membrilor lui.
15. Hotărîrile CETA se aprobă cu majoritatea de voturi ale membrilor prezenţi la şedinţă. În caz de egalitate a voturilor, votul preşedintelui este hotărîtor.
16. La şedinţele CETA pot participa fără drept de vot reprezentanţi ai organizaţiilor şi întreprinderilor de meşteşuguri populare, autorităţilor executive şi organelor fiscale, experţi, persoane fizice şi juridice interesate din domeniu.
17. CETA efectuează expertiza noilor produse pentru a fi incluse în categoria obiectelor de artizanat în baza cererii scrise a organizaţiei sau întreprinderii respective.
La cererea de efectuare a expertizei se anexează:
a) lista articolelor prezentate;
b) mostrele de articole confecţionate din materialul corespunzător;
c) două fotografii color ale fiecărui articol de dimensiunile 9x12 cm:
d) copiile autentificate notarial ale actelor de constituire şi ale celor de înregistrare de stat;
e) o scurtă informaţie despre organizaţie şi tradiţiile confecţionării obiectelor artistice.
Camera de Comerţ şi Industrie asigură înregistrarea şi păstrarea materialelor prezentate.
18. Consiliul analizează documentele şi materialele prezentate şi efectuează expertiza solicitată. Rezultatele expertizei sînt înregistrate în procesul-verbal al şedinţei CETA. Lista articolelor considerate obiecte de artizanat, aprobată de CETA, se anexează la copia procesului-verbal şi se prezintă la Ministerul Culturii şi Camera de Comerţ şi Industrie. În cazul refuzului de a include articolul în lista menţionată, în procesul-verbal se arată motivul ce a determinat luarea acestei decizii.
19. Refuzul de a include un anumit articol în lista articolelor considerate obiecte de artizanat poate fi contestat în instanţă de judecată în conformitate cu legislaţia naţională.
20. Pe modelul sau fotografia articolului considerat obiect de artizanat se lipeşte o etichetă cu semnătura preşedintelui CETA (în lipsa lui - a vicepreşedintelui) şi se aplică ştampila Camerei de Comerţ şi Industrie.
21. În termen de 10 zile de la semnarea procesului-verbal, Camera de Comerţ şi Industrie eliberează organizaţiilor şi întreprinderilor care au prezentat articolele un extras din procesul-verbal al şedinţei CETA cu rezultatele expertizei şi lista articolelor incluse în categoria obiectelor de artizanat.
22. Întreprinderile, a căror producţie reprezintă în proporţie de 50 la sută obiecte de artizanat, prin decizia CETA sînt considerate întreprinderi din domeniul meşteşugurilor artistice. Camera de Comerţ şi Industrie eliberează întreprinderilor respective un certificat de confirmare cu termen de valabilitate de doi ani. Modelul certificatului se va stabili în procesul activităţii de către CETA de comun acord cu Camera de Comerţ şi Industrie şi Ministerul Culturii.
23. Cheltuielile legate de activitatea CETA, inclusiv pentru efectuarea expertizei şi eliberarea certificatelor, vor fi acoperite de către Camera de Comerţ şi Industrie în conformitate cu legislaţia în vigoare.