HCEC313/2011
ID intern unic:  339291
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA ELECTORALĂ CENTRALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 313
din  21.06.2011
cu privire la anularea acreditării observatorilor desemnaţi  de către
Asociaţia Obştească„Moldova Tînără” pentru monitorizarea
alegerilor locale generale din 5 iunie 2011
Publicat : 12.07.2011 în Monitorul Oficial Nr. 113     art Nr : 882     Data intrarii in vigoare : 21.06.2011
    Consiliul electoral de circumscripţie electorală municipală Chişinău nr. 1 (în continuare – CECEM Chişinău nr. 1) a sesizat Comisia Electorală Centrală prin demersul nr. CEC 7/1020 din 7 iunie 2011 asupra comportamentului necorespunzător al observatorilor naţionali din partea Asociaţiei Obşteşti „Moldova Tînără” şi a solicitat retragerea acreditării lor şi neadmiterea acreditării pe viitor a reprezentanţilor acestei organizaţii.
    În demers se menţionează că la 6 iunie curent în biroul 34 din incinta Primăriei municipiului Chişinău, unde se efectua verificarea proceselor-verbale de totalizare a rezultatelor votării din municipiul Chişinău şi introducerea acestora în Sistemul informaţional automatizat de stat „Alegeri”, observatorii din partea Asociaţiei Obşteşti „Moldova Tînără” au obstrucţionat activitatea organului electoral şi s-au dedat unor acţiuni violente, manifestînd ignoranţă faţă de cerinţele funcţionarilor electorali în partea ce ţine de asigurarea desfăşurării în bune condiţii a procesului electoral.
    Într-un anumit moment, mai mulţi observatori ai acestei asociaţii au încercat să intre cu forţa în biroul în care lucrau operatorii. La somaţia preşedintelui CECEM Chişinău nr. 1 de a respecta ordinea şi de a nu periclita activitatea de procesare şi introducere a datelor, aceştia au răspuns cu injurii, au bruscat preşedintele şi secretarul CECEM Chişinău nr. 1, au dat masa la o parte şi au lăsat să se înţeleagă că orice neglijare a cerinţelor lor se va solda cu răfuială fizică. De asemenea, vicepreşedintele CECEM Chişinău nr. 1 a fost agresat verbal în momentul cînd recepţiona datele de la consiliile electorale de circumscripţie de nivelul întîi.
    Semnatarul demersului relevă anume comportamentul sfidător şi caracterul agresiv al acţiunilor observatorilor din partea sus-numitei asociaţii pe durata primirii şi verificării proceselor-verbale şi a materialelor electorale. De asemenea, menţionează că la solicitarea de către preşedintele CECEM Chişinău nr. 1 a ajutorului forţelor de ordine, acestea au intervenit „într-un mod destul de anemic”.
    Ulterior, la 13 iunie 2011 Comisia Electorală Centrală a recepţionat un demers din partea Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, în care aceasta a semnalat incidente de natură să pună în pericol integritatea procesului electoral şi securitatea funcţionarilor electorali, precum şi a observatorilor/reprezentanţilor concurenţilor electorali în ziua de 5 iunie în care s-au desfăşurat alegerile locale generale. Autorul demersului face trimitere la adrese din internet pe care sînt postate filmuleţe despre derularea votării la data de 5 iunie 2011 în localul secţiei de votare nr. 297 din satul Coloniţa, mun. Chişinău. Informaţii care prezintă aceleaşi evenimente au fost plasate şi pe pagina web a Primăriei satului Coloniţa - http://colonita.com/. Din aceste imagini pot fi identificaţi reprezentanţii asociaţiei în cauză care, printr-un un comportament violent şi inadecvat, destabilizează ordinea publică în localul secţiei de votare, dau indicaţii preşedintelui biroului electoral, implicîndu-se astfel direct în desfăşurarea alegerilor din secţia de votare sus-menţionată. Contactat telefonic, dl Braghiş Vasile, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare nr. 297 din satul Coloniţa, a confirmat că un astfel de incident a avut loc.
    De remarcat că reprezentanţii asociaţiei vizate nu au fost cooperanţi în cadrul examinării cazurilor descrise în demersuri, refuzînd să identifice persoanele care au fost implicate în aceste evenimente, şi nu au recunoscut săvîrşirea a careva încălcări de către observatorii săi.
    Avînd în vedere faptele semnalate, Comisia Electorală Centrală constată următoarele. Prin hotărîrea CEC nr. 245 din 28 mai 2011, din partea Asociaţiei Obşteşti „Moldova Tînără” au fost acreditate 9 persoane în calitate de observatori naţionali pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 iunie 2011.
    Statutul  acordat impune observatorilor să-şi îndeplinească obligaţiile într-o manieră corectă, să nu intervină în procesul alegerilor, în procedurile din ziua alegerilor sau în numărarea voturilor, să nu dea instrucţiuni sau să întreprindă acţiuni contrare deciziilor organelor electorale.
    Prin acţiunile lor sfidătoare, observatorii din partea Asociaţiei Obşteşti „Moldova Tînără” au încălcat atît Regulamentul privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 332 din 24 octombrie 2006, cît şi pct. 3 al hotărîrii Comisiei Electorale Centrale nr. 245 din 28 mai 2011.
    Încălcarea în orice mod a drepturilor şi obligaţiilor observatorului şi a normelor electorale în vigoare atrage după sine anularea acreditării observatorului de către organul electoral care l-a acreditat.
    În conformitate cu art. 18 şi 63 din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997 şi pct. 19, 23 şi 24 din Regulamentul privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 332 din 24 octombrie 2006, Comisia Electorală Centrală HOTĂRĂŞTE:
    1. Se anulează acreditarea observatorilor naţionali Saharneanu Dmitrii, Doga Denis, Vainberg Albert, Cerneva Galina, Sidorina Asea, Grigorciuc Pavel, Harciuc Ksenia, Ceban Evghenii, Poleanschi Mihail, desemnaţi de către Asociaţia Obştească „Moldova Tînără” pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 iunie 2011.
    2. Se obligă Asociaţia Obştească „Moldova Tînără” să returneze legitimaţiile de observator naţional eliberate de către Comisia Electorală Centrală, în termen de 1 zi din data adoptării prezentei hotărîri.
    3. Se sesizează Ministerul Afacerilor Interne asupra faptului că, la solicitarea preşedintelui CECEM Chişinău nr. 1, poliţiştii nu au întreprins măsurile necesare pentru a restabili ordinea de drept în urma situaţiei create la data de 6 iunie 2011. Totodată, ministerul în cauză se sesizează şi cu privire la inacţiunile organelor de menţinere a ordinii publice în cadrul evenimentelor petrecute în data de 5 iunie curent în satul Coloniţa.
    4. Se sesizează Ministerul Justiţiei pentru a examina, conform competenţei, activitatea Asociaţiei Obşteşti „Moldova Tînără” în cadrul alegerilor locale generale din 5 iunie 2011.
    5. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării.

    PREŞEDINTELE
    COMISIEI ELECTORALE CENTRALE                           Iurie CIOCAN

    Secretarul
    Comisiei Electorale Centrale                                               Andrei Volentir
 
    Nr. 313. Chişinău, 21 iunie 2011