HKK45/2011
ID intern unic:  340525
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
CURTEA DE CONTURI
HOTĂRÎRE Nr. 45
din  25.08.2011
cu privire la Rapoartele auditelor regularităţii executării fondurilor
asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către unele Instituţii
medico-sanitare publice în exerciţiul bugetar 2010
Publicat : 14.10.2011 în Monitorul Oficial Nr. 170-175     art Nr : 44
    Curtea de Conturi, în prezenţa ministrului sănătăţii dl A.Usatîi, directorului general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină dl M.Buga, şefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat dl N. Platon, directorului general al Instituţiei medico-sanitare publice Centrul Republican de Diagnosticare Medicală dl A. Testemiţanu, directorului general al Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Psihiatrie dl M.Hotineanu, directorului general al Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie dl A.Taran, medicului–şef al Instituţiei medico-sanitare publice Dispensarul Dermatovenerologic Republican dl A.Gherman, directorului general al Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii dl V.Parasca, medicului-şef al Clinicii Universitare de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” dna A.Nemerenco, precum şi a altor persoane responsabile de la entităţile respective, călăuzindu-se de art.2 alin.(1) şi art.4 alin.(1) lit.a) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.20081, a examinat Rapoartele auditelor regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către unele Instituţii medico-sanitare publice în exerciţiul bugetar 2010.
    __________________________________________
    1M.O., 2008, nr.237-240, art.864.

    Auditul a fost iniţiat de către Curtea de Conturi conform Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 20112, în cadrul auditului Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2010.
    __________________________________________
    2Hotărîrea Curţii de Conturi nr.74 din 30.12.2010 „Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi  pe anul 2011” (cu modificările ulterioare).

    Misiunea de audit s-a desfăşurat la 6 instituţii medico-sanitare publice (în continuare – IMSP), avînd drept scop oferirea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că mijloacele financiare contractate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – FAOAM) au fost utilizate şi raportate regulamentar, iar Dările de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 sînt veridice şi nu prezintă denaturări semnificative.
    Auditul s-a efectuat în conformitate cu Standardele de audit ale Curţii de Conturi3. În vederea susţinerii constatărilor, formulării concluziilor şi recomandărilor, precum şi exprimării opiniilor de audit, probele de audit au fost obţinute prin desfăşurarea procedurilor de evaluare a riscului şi a procedurilor de audit ulterioare, care au cuprins testul controalelor şi procedurile de fond, cu folosirea diferitor metode: examinări, observări, confirmări, recalculări, intervievări etc.
    __________________________________________
    3Hotărîrea Curţii de Conturi nr.58 din 28.12.2009 „Despre aprobarea Standardelor generale de audit şi Standardelor auditului regularităţii”.

    Examinînd rezultatele auditului, audiind rapoartele prezentate şi explicaţiile persoanelor cu funcţii de răspundere prezente în şedinţă, Curtea de Conturi
a   c o n s t a t a t:
    Procedurile de audit aplicate asupra categoriilor de operaţiuni financiare la instituţiile nominalizate au distins existenţa unor iregularităţi şi discrepanţe privind planificarea, utilizarea şi raportarea mijloacelor FAOAM, gestionarea patrimoniului public, precum şi unele probleme ce ţin de cadrul regulatoriu.
    • Neajustarea de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (în continuare – CNAM) a carenţelor în reglementările privind planificarea şi contractarea mijloacelor FAOAM a permis IMSP să formeze solduri semnificative de mijloace băneşti provenite din FAOAM în conturile bancare. Astfel, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a înregistrat solduri la sfîrşitul perioadei de gestiune în sumă de 4,1mil.lei; Spitalul Clinic de Psihiatrie – de 5,6 mil. lei; Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie – de 1,6 mil.lei; Dispensarul Dermatovenerologic Republican – de 0,6 mil.lei; Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii – de 3,4 mil.lei; Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” – de 0,3 mil. lei.
    • Neevaluarea şi neexcluderea de către Ministerul Sănătăţii (fondatorul IMSP) şi CNAM a reglementărilor normative contradictorii ce ţin de procedura de formare şi utilizare a rezervelor din contul mijloacelor FAOAM a avut drept consecinţă dezafectarea de către IMSP a acestor mijloace, destinate achitării serviciilor medicale curente, şi direcţionarea lor la procurarea utilajelor, efectuarea reparaţiilor curente şi capitale, aceste atribuţii fiind exclusiv ale fondatorului. Astfel, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, pe parcursul anului 2010, a format rezerve din contul mijloacelor FAOAM în sumă de 2,4 mil.lei, care au fost utilizate pentru procurarea mijloacelor fixe; Spitalul Clinic de Psihiatrie a format rezerve în sumă de 3,3 mil.lei, din care 3,2 mil.lei au fost utilizate la reparaţia capitală a clădirilor şi 0,6 mil.lei – pentru procurarea mijloacelor fixe; Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie a format rezerve în sumă de 2,1 mil.lei, care au fost utilizate pentru procurarea mijloacelor fixe; Dispensarul Dermatovenerologic Republican a format rezerve în sumă de 0,5 mil.lei, din care 0,4 mil.lei au fost utilizate la reparaţia capitală şi procurarea mijloacelor fixe; Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii a format rezerve în sumă de 1,7 mil.lei, din care 1,1 mil.lei au fost utilizate pentru procurarea mijloacelor fixe şi 0,6 mil.lei – la reparaţia capitală a mijloacelor fixe; Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a format rezerve în sumă de 0,4 mil.lei, care au fost utilizate integral pentru procurarea mijloacelor fixe.
    • Caracterul confuz al actelor normative privind includerea în costul serviciilor medicale prestate a cheltuielilor pentru plăţile suplimentare (premii şi ajutoare materiale) a generat un tratament inechitabil pentru IMSP. Astfel, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (340 de unităţi de personal) a achitat premii şi ajutoare materiale din FAOAM în sumă totală de 2,9 mil.lei; Spitalul Clinic de Psihiatrie (862 de unităţi de personal) – 6,4 mil.lei; Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie (382 de unităţi de personal) – 1,1 mil. lei; Dispensarul Dermatovenerologic Republican (250 de unităţi de personal) – 0,3 mil.lei; Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii (170 de unităţi de personal) – 1,5 mil.lei; Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (81 de unităţi de personal) – 0,1 mil.lei.
    • Lipsa unei politici durabile în domeniul cadrelor a permis IMSP, încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, suplinirea insuficientă a funcţiilor vacante cu personal medical conform statelor aprobate, ce generează un risc sporit asupra asigurării calităţii serviciilor medicale prestate. Astfel, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a suplinit cu personal doar 77% din statele aprobate; Spitalul Clinic de Psihiatrie – 73%; Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie – 84%; Dispensarul Dermatovenerologic Republican – 68%; Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” – 95%.
    • Deşi Curtea de Conturi, în urma controalelor/auditelor efectuate în anii precedenţi, a cerut de la autorităţile responsabile elaborarea politicilor de contabilitate şi de raportare pentru instituţiile publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care să fie compatibile cu forma organizatorico-juridică a acestora, actuala misiune de audit a relevat că în aceste domenii nu s-a produs o schimbare esenţială, constatîndu-se multiple nereguli, după cum urmează:
    • Acordarea serviciilor medicale din contul mijloacelor FAOAM, precum şi a serviciilor medicale contra plată se efectuează în baza tarifelor aprobate, care nu includ rentabilitatea şi nu pot genera profituri sau pierderi. Totodată, neajustarea actelor metodologice în materie de raportări financiare condiţionează întocmirea dărilor de seamă în mod denaturat şi imprecis. Astfel, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a raportat pe anul 2010 pierderi în sumă de 2,9 mil.lei, iar pe anul 2009 – profit în sumă de 6,9 mil.lei; Spitalul Clinic de Psihiatrie a raportat pe anul 2010 pierderi în sumă de 1,5 mil.lei, iar pe anul 2009 – profit în sumă de 4,9 mil.lei; Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie a raportat pe anul 2010  pierderi în sumă de 0,7 mil.lei, iar pe anul 2009 – profit în sumă de 2,9 mil.lei; Dispensarul Dermatovenerologic Republican a raportat pe anul 2010 pierderi în sumă de 6,2 mil.lei, iar pe anul 2009 – profit în sumă de 2,0 mil.lei; Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii a raportat pe anii 2009-2010 profit în sumă de 3,1 mil. lei şi, respectiv, 0,3 mil.lei; Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a raportat pe anul 2010 pierderi în sumă de 0,2 mil.lei, iar pe anul 2009 – profit în sumă de 0,2 mil.lei. Totodată, prezentarea Declaraţiilor persoanelor juridice cu privire la impozitul pe venit sînt inaplicabile în condiţiile desfăşurării activităţii  pe principiul de nonprofit.
    • Neracordarea actelor normative ce reglementează formarea şi utilizarea rezervelor la prevederile Standardelor Naţionale de Contabilitate a determinat nereflectarea în evidenţa contabilă de către IMSP a rezervelor utilizate în anul 2010.
    •  Lipsa principiilor, regulilor şi procedeelor de reflectare în evidenţa contabilă a cheltuielilor pentru reparaţia mijloacelor fixe, care sînt bunuri publice, a condiţionat reflectarea echivocă a acestora. Astfel, Spitalul Clinic de Psihiatrie, efectuînd lucrări de reparaţii capitale la blocurile curative în valoare de 3,5 mil.lei, a înregistrat la majorarea valorii acestora numai 0,2 mil.lei; Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a efectuat reparaţia utilajelor medicale prin schimbul unor componente de bază în valoare de 2,2 mil.lei, care au fost reflectate integral la cheltuieli.
    • Neplanificarea şi nesolicitarea suficientă a resurselor preconizate pentru realizarea tratamentului prin constrîngere a determinat Spitalul Clinic de Psihiatrie să compenseze şi să raporteze cheltuielile în sumă de 4,4 mil.lei din contul mijloacelor FAOAM. Existenţa problemelor în planificarea şi utilizarea resurselor a cauzat dezafectarea şi raportarea eronată de către Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie a mijloacelor FAOAM în sumă totală de 0,4 mil.lei.
    • Neexercitarea de către Ministerul Sănătăţii a atribuţiilor de fondator, exclusiv la gestionarea patrimoniului public, a determinat faptul că conducătorului Dispensarului Dermatovenerologic Republican nu i-au fost transmise în gestiune economică bunurile publice, în baza contractului de comodat, iar conducătorului Centrului Republican de Diagnosticare Medicală i-au fost transmise bunuri publice, componenţa şi valoarea cărora nu poate fi stabilită, deoarece lipsesc anexele respective la contract.
    De asemenea, executarea neadecvată a atribuţiilor de fondator a condiţionat netransmiterea în gestiune economică conducătorului Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie a unui imobil în valoare de 2,4 mil.lei, care era reflectat în evidenţa contabilă, precum şi a mijloacelor de transport în stare tehnică bună cu valoarea „0”.
    • Achiziţiile publice de bunuri şi servicii au fost efectuate neregulamentar, nefiind solicitate informaţii suficiente şi relevante privind calificarea operatorilor economici, neasigurîndu-se pe deplin activităţile de monitorizare şi evaluare, de prevenire, depistare şi corectare a neregularităţilor, întru economisirea şi eficientizarea achiziţiilor de bunuri, participarea largă a operatorilor economici şi dezvoltarea concurenţei între aceştia. Astfel, Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie a admis contractarea de bunuri în lipsa suportului financiar, ceea ce a condiţionat formarea datoriilor la finele perioadei de gestiune. Activitatea formală a grupului de lucru din cadrul Dispensarului Dermatovenerologic Republican şi Spitalului Clinic al Ministerului Sănătăţii a condiţionat participarea la achiziţii a operatorilor economici cu fondatori comuni, cu aceeaşi adresă juridică şi  conduse de unul şi acelaşi administrator.
    Reieşind din cele expuse, în temeiul art.7 alin.(1) lit.a), art.15, art.16 lit.c), art.34 alin.(3) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008, Curtea de Conturi
h o t ă r ă ş t e:
    1. Se aprobă Rapoartele auditelor regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către unele Instituţii medico-sanitare publice în exerciţiul bugetar 2010, anexate la prezenta Hotărîre.
    2. Hotărîrea şi Rapoartele de audit se remit:
    2.1. conducătorilor şi Consiliilor administrative ale Instituţiilor medico-sanitare publice auditate, în vederea implementării recomandărilor din Rapoartele de audit, cu aprobarea unui plan de acţiuni pentru înlăturarea neregulilor constatate la utilizarea mijloacelor FAOAM şi la gestionarea patrimoniului public;
    2.2. Ministerului Sănătăţii, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, pentru documentare privind rezultatele auditelor, şi, în comun cu IMSP contractate, să realizeze măsuri în vederea armonizării cadrului regulatoriu, cu asigurarea transparenţei, regularităţii şi eficienţei utilizării mijloacelor FAOAM; să elaboreze o politică durabilă în domeniul resurselor umane;
    2.3. Ministerului Finanţelor, pentru informare, monitorizare şi elaborare a standardelor de contabilitate şi de raportare pentru instituţiile publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care să fie compatibile cu forma organizatorico-juridică de nonprofit.
    3. Prezenta Hotărîre şi Rapoartele de audit anexate se remit Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului şi Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului.
    4. Prezenta Hotărîre şi Rapoartele de audit anexate se remit Guvernului, pentru documentare şi luare de atitudine.
    5. Despre implementarea recomandărilor auditului, precum şi despre măsurile întreprinse pentru executarea pct.2. din prezenta Hotărîre se va informa Curtea de Conturi în termen de 3 luni.
    6. Prezenta Hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în conformitate cu art.34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008.

    PREŞEDINTELE CURŢII DE CONTURI                       Serafim URECHEAN

    Nr. 45. Chişinău, 25 august 2011.


Aprobat
prin Hotărîrea Curţii de Conturi
nr.45 din 25.08.2011

RAPORTUL
auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii
de asistenţă medicală de către Instituţia
medico-sanitară publică
Dispensarul Dermatovenerologic
Republican în exerciţiul
bugetar 2010

I. INTRODUCERE
    Auditul regularităţii utilizării  fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Dispensarul Dermatovenerologic Republican (în continuare – IMSP DDVR, după caz - Dispensarul) în exerciţiul bugetar 2010 s-a efectuat în temeiul art.28 şi art.31 alin.(1) lit. a) din  Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.20081 şi în conformitate cu Programul activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 20112, în cadrul auditului Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
    __________________________________________
    1Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (cu modificările şi completările ulterioare).
    2Hotărîrea Curţii de Conturi nr.74 din 30.12.2010 „Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2011”  (cu modificările ulterioare).

    Scopul auditului a fost obţinerea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că rapoartele financiare ale IMSP DDVR, sub aspectele semnificative privind utilizarea şi raportarea mijloacelor din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, oferă o imagine reală şi fidelă la data de 31.12.2010.
    Responsabilitatea conducerii Dispensarului constă în utilizarea mijloacelor financiare pentru prestarea serviciilor medicale regulamentar3 alocate în anul 2010 din contul fondurilor  asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare - FAOAM), precum şi în asigurarea veridicităţii raportării Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (în continuare - CNAM).
    __________________________________________
    3Hotarîrea Guvernului nr.1387 din 10.12.2007 “Cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală”.

Responsabilitatea auditorului  a constat  în obţinerea probelor de audit suficiente şi adecvate pentru susţinerea constatărilor, concluziilor şi opiniilor de audit asupra regularităţii gestionării mijloacelor financiare şi raportarea privind îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP DDVR din contul mijloacelor FAOAM pe anul 2010.
    Metodologia de audit. Auditul s-a efectuat conform Standardelor de audit ale Curţii de Conturi4.
    __________________________________________
    4Hotărîrea Curţii de Conturi nr.58 din 28.12.2009 “Despre aprobarea Standardelor  generale de audit şi Standardelor auditului regularităţii”.

    Obiectivele generale ale auditului a fost verificarea regularităţii utilizării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
    Probele de audit au fost obţinute prin  examinarea documentelor primare, registrelor contabile, raportului financiar etc. Au fost evaluate principiile contabile aplicate, obiectivele semnificative stabilite şi realizate de către conducere; s-au utilizat proceduri de analiză a indicatorilor şi elementelor de importanţă semnificativă; au fost investigate motivele abaterilor de la indicatorii aprobaţi; s-au intervievat unii angajaţi ai instituţiei şi s-au luat explicaţii de la persoanele cu funcţii de răspundere ale instituţiei. În procesul de audit au fost analizate  domeniile de utilizare a finanţelor publice la IMSP DDVR, regulile de finanţare şi de ţinere a evidenţei contabile etc.
II. PREZENTARE GENERALĂ
    Instituţia Medico - Sanitară Publică Dispensarul Dermatovenerologic Republican îşi desfăşoară activitatea sa necomercială (nelucrativă) pe  principiul autofinanţării, de nonprofit, conducîndu-se de cadrul legal5 din domeniu.
    __________________________________________
    5Legea ocrotirii sănătăţii nr.411-XIII din 28.03.1995; Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală nr.1585-XIII din 27.02.1998; Regulamentul IMSP DDVR, aprobat prin Ordinul  Ministerului  Sănătăţii nr.288 din 21.08.2009.

    IMSP DDVR în activitatea sa se bazează pe Regulamentul propriu, aprobat de Ministerul Sănătăţii. Scopul principal al activităţii IMSP DDVR este ameliorarea sănătăţii populaţiei Republicii Moldova prin organizarea şi dezvoltarea asistenţei medicale de înaltă performanţă şi prestarea serviciilor medicale cost-eficiente şi calitative.
    Obiectivele majore ale IMSP DDVR sînt:
    • sporirea accesibilităţii populaţiei la asistenţa medicală de performanţă;
    • asigurarea la nivel terţiar a asistenţei medicale pentru cazurile medicale complexe ce nu pot fi rezolvate la nivel raional sau municipal;
    • asigurarea suportului consultativ-metodic şi informaţional în realizarea asistenţei medicale integrate.
    IMSP DDVR prestează sevicii medicale de tipurile şi spectrul stipulate în Nomenclatorul instituţiilor medico-sanitare, aprobat de Ministerul Sănătăţii, conform prevederilor art.4 alin.(5) al Legii ocrotirii sănătăţii nr.411–XIII din 28.03.1995, precum şi cu respectarea normativelor de activitate (de personal, de paturi, norme alimentare etc.) şi tarifelor stabilite de Ministerul Sănătăţii.
    2.1. Cadrul instituţional de administrare a IMSP DDVR este prezentat în Figura ce urmează:

    Astfel, fondatorul IMSP DDVR este Ministerul Sănătăţii, cu următoarele atribuţii exclusive: adoptarea deciziei de fondare, reorganizare sau lichidare a IMSP DDVR; alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului sanitar; transmiterea, în baza contractului individual de muncă, a bunurilor autorităţii administraţiei publice (Fondatorului) în gestiune; numirea, eliberarea din funcţie a medicului-şef  şi adjuncţilor  medicului-şef etc.
    Consiliul Administrativ este organul de administrare şi control al activităţii IMSP DDVR, constituit de către fondator pe un termen de 3 ani, şi are următoarele atribuţii:
    • Examinarea şi prezentarea, pentru coordonare, Fondatorului a devizelor de venituri şi cheltuieli (business-planului), modificărilor la acestea, precum şi a contractului de prestare a serviciilor medicale, încheiat între IMSP DDVR şi CNAM;
    • Aprobarea listelor de tarifare a salariaţilor IMSP DDVR;
    • Aprobarea planurilor de achiziţie a bunurilor, serviciilor şi lucrărilor  etc.
    Medicul-şef este persoana responsabilă şi abilitată cu dreptul de conducere operativă a IMSP DDVR, care, fiind numit de Fondator în bază de concurs şi cu încheierea contractului individual de muncă (din 21.04.2005),  transmite în gestiune bunurile IMSP DDVR prin actul de primire-predare şi are ca sarcină asigurarea executării actelor legislative şi normative, hotărîrilor, ordinelor şi deciziilor Fondatorului şi ale Consiliului Administrativ.
    Pentru perioada auditată, medicul-şef  nu a prezentat auditului contractul de comodat al bunurilor ministerului aflate în gestiunea IMSP DDVR, fapt prevăzut de pct.15 lit. g) din Regulamentul Dispanserului6, fiind prezentat actul de primire–predare  al instituţiei, subdiviziunii din 01.01.2004, cu indicarea activelor şi pasivelor acesteia, fără descifrarea tipului şi valorii lor.
    __________________________________________
    6Regulamentul IMSP DDVR, aprobat prin Ordinul Ministerului  Sănătăţii nr.288 din 21.08.2009.

    2.2. Sinteza veniturilor şi cheltuielilor
    Sursele de formare a veniturilor IMSP DDVR, structura lor în anul 2010 se prezintă în următoarea Diagramă:

    Sursă: Rapoartele financiare pe anul 2010 ale  IMSP DDVR
    Reieşind din datele diagramei, în anul 2010 IMSP DDVR a obţinut venituri în sumă de 16914,2 mii lei, în care ponderea majoră o constituie serviciile de asistenţă medicală obligatorie din contul mijloacelor FAOAM (57%), urmate de serviciile medicale contra plată (25%),  granturile şi donaţiile oferite de diferite programe medicale sau operatori economici (11%), alte venituri din arenda localurilor (7%) etc.
    Dinamica cheltuielilor IMSP DDVR pe anul 2010 din contul mijloacelor  FAOAM este prezentată în Tabelul nr.1.
Tabelul nr.1
                                                                                                                                          (mii lei)
 

Nr. d/r

 
Cheltuieli
Cheltuieli totale
Ponderea
(%)
Inclusiv
FAOAM
Ponderea
(%)

Mijloace speciale(servicii contra plată)

Ponderea
(%)
 
Total cheltuieli, inclusiv:
15847,4
100%
9654,3
60,92%\100
6193,1
39,08%\100
1.
Retribuirea muncii
6870,8
43,35%
4766,4
49,37%
2104,4
33,98%
2.
Contribuţii la buget
1820,7
11,49%
1253,7
12,98%
567,0
9,15%
3.
Energia electrică
542,3
3,42%
349,2
3,62%
193,1
3,12%
4.
Gaz
871,8
5,50%
561,5
5,82%
310,3
5,01%
5.
Apă,canalizare,lift
268,8
1,7%
173,4
1,8%
95,4
1,54%
6.
Servicii de telecomunicații
53,1
0,33%
37,0
0,38%
16,1
0,26%
7.
Reparaţia curentă
492,9
3,11%
195,6
2,02%
297,3
4,8%
8.
Produse petroliere
171,5
1,08%
128,7
1,33%
42,8
0,69%
9.
Medicamente
1279,6
8,07%
1026,9
10,64%
252,7
4,08%
10.
Alimentarea pacienţilor
943,1
5,95%
897,9
9,30%
45,2
0,73%
11.
Alte cheltuieli de
mărfuri şi servicii
2532,8
16%
264,0
2,74%
2268,8
36,64%
    Sursă:  Rapoartele financiare ale  IMSP DDVR pe anul 2010
    Datele din tabel denotă că cheltuielile efective au constituit 15847,4 mii lei, în care  ponderea  semnificativă o deţin cheltuielile din contul  mijloacelor FAOAM în sumă de 9654,3 mii lei (60,9%),  cheltuielilor din contul mijloacelor speciale revenindu-le 6193,1 mii lei (39,1%). În anul 2010, cheltuielile au fost prioritar alocate şi efectuate pentru remunerarea muncii şi plăţile aferente (54,8%), serviciile de regie (15,8%), medicamente şi alimente (14%), acestea finanţîndu-se atît din contul FAOAM, cît şi din contul mijloacelor speciale.
III. CONSTATĂRI, CONCLUZII
ŞI RECOMANDĂRI
    3.1. Cu privire la planificarea şi contractarea serviciilor necesare din FAOAM
    Pentru unele cheltuieli IMSP DDVR nu dispune de calcule bine justificate privind necesitatea, destinaţia şi costul acestora.
    Soldul mijloacelor financiare la sfîrşitul perioadei de gestiune nu este luat în consideraţie la contractarea pe perioada anului curent,  fapt care poate genera dezafectarea mijloacelor financiare din FAOAM.
    Planificarea mijloacelor necesare anual se efectuează de către entitate în baza Normelor metodologice din 21.08.2009 cu privire la formarea devizului de venituri şi cheltuieli (business-plan) şi gestionarea surselor financiare, aprobate de Ministerul Sănătăţii, CNAM, Sindicatul “Sănătatea”, care stabilesc modul de justificare a cheltuielilor separat pe articole.
    Normele menţionate prevăd că soldurile de mijloace băneşti formate la conturile IMSP la finele anului din contul FAOAM se indică la venituri şi cheltuieli şi pot fi utilizate pentru cheltuieli curente. Această situaţie creează premise pentru entităţile medicale de a finanţa mijloacele FAOAM în anul următor nu la destinaţia stabilită iniţial, dar la alte cheltuieli necontractate de CNAM, ultima  neverificînd utilizarea conformă a acestor mijloace. Astfel, soldurile de mijloace băneşti  formate la 01.01.2010 au constituit 113,6 mii lei, iar la 31.12.2010 – 610,4 mii lei, înregistrînd o creştere cu 496,8 mii lei.
    Solicitarea de către Dispensar a mijloacelor financiare necesare anual  pentru prestarea serviciilor medicale se bazează pe contractul din anul precedent, ţinîndu-se  cont de numărul  cazurilor  ce urmează a fi tratate anul viitor. În acelaşi timp, Dispensarul, în unele cazuri, nu a întocmit calcule privind justificarea mijloacelor publice solicitate, inclusiv: reparaţii (256,7 mii lei), apă şi canalizare (179,4 mii lei), produse petroliere (144,6 mii lei), materiale de construcţie (44,6 mii lei), reparaţii curente (33,9 mii lei). În aceste condiţii, se creează riscul acceptării şi alocării neîntemeiate a mijloacelor FAOAM, ceea ce nu permite evaluarea utilizării la destinaţie şi eficientă a acestora.
    Auditul relevă că mijloacele financiare din contul FAOAM au fost contractate, precizate şi alocate de către CNAM acestei entităţi în baza contractului din 17.12.2009, cu precizarea ulterioară, prin 4 acorduri adiţionale, a  alocaţiilor  în sumă de 9351,3 mii lei pentru 3440 de cazuri tratate. Totodată, la 30 decembrie 2010 a fost încheiat un nou acord adiţional, prin care s-au majorat alocaţiile din contul mijloacelor FAOAM cu 176,0 mii lei, acestea nefiind distribuite pe articole, iar numărul cazurilor tratate rămînînd practic neschimbat (3440 de cazuri tratate). În anul 2010 real  au fost  tratate 3454  de cazuri, cu 14 cazuri mai mult,  estimate  în valoare de 32,8 mii lei.
    Reieşind din cele expuse, auditul concluzionează că planificarea şi contractarea unor mijloace din contul FAOAM pentru IMSP DDVR nu sînt pe deplin justificate, ceea ce determină riscul utilizării acestora  contrar  destinaţiei  stabilite, astfel fiind imposibilă expunerea  asupra utilizării eficiente şi conforme a acestor mijloace.
    Alocarea la finele anului a mijloacelor publice în lipsa calculelor justificate condiţionează majorarea soldului de mijloace la contul curent, care poate fi folosit în anul următor, fără determinarea scopului şi destinaţiei  acestora.
    3.2. Cu privire la regularitatea utilizării mijloacelor din contul FAOAM
    Remunerarea muncii angajaţilor Dispensarului se efectuează din contul a două surse, iar numărul unităţilor de personal aprobate deviază esenţial de cel al personalului  real angajat.
    Prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.20027 este aprobată Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, potrivit căreia în costul serviciilor medicale prestate se includ şi cheltuielile de retribuire a muncii. Conform pct.20 al acestei Metodologii, remunerarea muncii personalului medical include salariul de bază şi salariul suplimentar ( plata pentru gărzile de serviciu în zilele de sărbători, turele de noapte, pentru muncă intensivă, cu aplicarea noilor metode de muncă, şi indemnizaţiile de concediu).
    ___________________________________________
    7Hotărîrea Guvernului nr. 1128 din 28.08.2002 „ Despre aprobarea Regulamentului cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare şi Metodologiei stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare” (cu modificările ulterioare).

    Totodată, prin Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.20038, au fost determinate modul şi condiţiile de salarizare a angajaţilor din instituţiile medico- sanitare, care prevăd că pentru cointeresarea personalului se permite premierea şi acordarea ajutoarelor  materiale în limita fondului de salarizare.
    ___________________________________________
     8Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003 „ Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală”(cu modificările ulterioare).

    În anul 2010, pentru salarizarea personalului  s-au suportat cheltuieli în sumă de 6870,8 mii lei ( 43,35% din totalul cheltuielilor instituţiei), din care 4766,4 mii lei (69,37%) - mijloacele alocate din FAOAM.
    Statele de personal ale IMSP DDVR, conform rapoartelor prezentate, au fost prevăzute în număr total  de 265,75 unităţi, cu achitarea din mijloacele FAOAM. Ulterior (martie 2010), după predarea secţiei HIV/SIDA la IMSP „Toma Ciorbă”, numărul  unităţilor  s-a redus  pînă la 249,75, din care: personal de conducere – 3,0 unităţi; medici – 30,25 unităţi; personal medical mediu – 66,75 unităţi; personal medical inferior – 62,75 unităţi; alt personal – 87,0 unităţi.
    Auditul relevă că numărul de persoane real angajate, în medie pe instituţie, a fost de 169 persoane fizice, sau 68,8% faţă de numărul de unităţi aprobate. Această situaţie a permis ca o parte din funcţiile vacante să fie cumulate de personalul real angajat în instituţie.
    Auditul a supus testării corectitudinea calculării salariilor de funcţie, suplimentelor, adaosurilor, premiilor, altor plăţi, precum şi a achitării lor, calcularea reţinerilor din salariu, care s-a efectuat prin metoda verificării ordinelor şi tabelelor de evidenţă a timpului de lucru, fişele de personal şi listele de plată  pe anul 2010. Abateri de la prevederile regulamentare nu s-au  stabilit.
    În dările de seamă (Forma 1-16/r) nu s-au raportat alocarea şi utilizarea mijloacelor publice pentru  premii. În acelaşi timp, auditul a stabilit că, potrivit  dispoziţiei de plată din 17 iunie 2010, din contul FAOAM au fost achitate premii în sumă de 319,2 mii lei, care n-au fost planificate.
    Auditul relevă că personalul IMSP DDVR a fost remunerat şi din contul mijloacelor speciale în sumă de 2104,4 mii lei (30,6% din cheltuielile alocate pentru salarizare). Astfel, din aceste mijloace pentru personalul de conducere s-au alocat mijloace în sumă de 321,1 mii lei, pentru asistentele medicale - 510,8 mii lei, infirmiere - 445,0 mii lei, alt personal - 902,2 mii lei. Din contul acestor mijloace au fost acordate şi ajutoare materiale în sumă de 401,2 mii lei, inclusiv personalului de conducere – de 56,6 mii lei; medicilor – de 47,0 mii lei; asistentelor medicale – de 95,4 mii lei; infirmierelor – de 83,9 mii lei; altui  personal – de 118,3 mii lei.
    Salariul mediu pe instituţie a constituit 3,39 mii lei, iar pe categorii de salariaţi se observă o diferenţă substanţială: personal de conducere - salariul mediu de 8,96 mii lei; medici - 4,0 mii lei; personal medical mediu - 2,85 mii lei; personal medical inferior - 1,56 mii lei; alt personal - 2,25 mii lei.
    Remunerarea personalului entităţii se efectuează din contul mijloacelor FAOAM, precum şi din contul mijloacelor speciale, salariile medii lunare între categoriile de salariaţi înregistrînd un decalaj de 5,0 - 6,0 mii lei.
    Numărul real al angajaţilor (169 angajaţi) deviază de la numărul unităţilor aprobate spre finanţare din contul mijloacelor FAOAM (250 unităţi), ceea ce poate influenţa diminuarea calităţii serviciilor.
    3.3. Cu privire la regularitatea achiziţiilor publice de bunuri şi servicii
    Organizarea şi  desfăşurarea  procedurilor de  achiziţii publice de către grupul de lucru pentru achiziţii al IMSP DDVR nu asigură realizarea principiilor de  concurenţă  loială, precum şi  de utilizare  economă  şi eficientă  a mijloacelor publice.
    Pe parcursul anului 2010, IMSP DDVR a efectuat 11 proceduri de achiziţii publice în sumă de 2912,8 mii lei, inclusiv: 4 achiziţii (2028,8 mii lei) pentru procurarea produselor alimentare, reactivelor şi articolelor de laborator, medicamentelor şi articolelor parafarmaceutice, utilajului medical, acestea desfăşurîndu-se prin metoda licitaţiilor publice şi fiind contractaţi 32 de agenţi economici, faţă de care Dispensarul a înregistrat datorii curente în sumă de 49,4 mii lei; 7 proceduri de achiziţii în sumă de 884,0 mii lei - efectuate prin metoda cererii ofertelor de preţuri.
    În scopul organizării şi desfăşurării licitaţiilor publice, prin ordinele medicului-şef din 02.05.2009 şi 21.10.10, au fost create grupuri de lucru, cu nominalizarea persoanelor responsabile pe domenii:Tamara Şcerbenco-responsabil de planificare şi contractarea achiziţiilor publice; Alexandra Domin- responsabil de achiziţionare ingredient şi articole de laborator; Viorel Racu- responsabil de achiziţionarea bunuri, lucrări şi servicii; Maria Crihan- responsabil de achiziţionarea medicamente şi articole parafarmaceutice; Anna Gîscă- responsabil de achiziţionarea produse alimentare şi utilaj; Viorica Arhirii- secretara grupului de lucru. În acelaşi timp, pentru membrii grupului de lucru nu sînt stabilite exhaustiv şi regulamentar9 atribuţiile şi responsabilităţile acestora, care ar asigura gestionarea optimă a resurselor, conform obiectivelor entităţii publice, implementarea sistemului de management financiar şi control şi a activităţii de audit intern în sectorul public. Totodată, auditul remarcă că, contrar prevederilor regulamentare, n-au fost stabilite expres atribuţiile fiecărui membru al grupului de lucru, unii din membrii acestuia fiind doar nominalizaţi.
    ________________________________________
     9Legea privind controlul financiar public intern nr.229 din 23.09.2010.

    Prevederile actelor normative10 stabilesc pentru autoritatea contractantă solicitarea, odată cu oferta, a informaţiilor privind calificarea operatorilor economici, capacitatea financiară, componenţa fondatorilor şi a persoanelor afiliate etc.
    ________________________________________
    10Hotărîrea Guvernului nr.245 din 04.03.2008 “Pentru aprobarea regulamentului cu privire la achiziţia bunurilor prin cererea ofertelor de preţuri” (cu modificările ulterioare) pct.6.

    În cadrul auditului  s-a constatat că, în unele cazuri, grupul de lucru pentru achiziţii, la momentul întocmirii documentaţiei privind achiziţiile, nu a solicitat informaţii suficiente şi relevante privind calificarea operatorilor economici, acceptînd admiterea situaţiei de primire a documentelor şi de participare la achiziţii a unor agenţi economici ce nu întruneau unele cerinţe regulamentare. Astfel, la procedura de achiziţii publice prin cererea ofertelor de preţuri din  09.02.2010  au fost depuse 3 oferte de către 3 agenţi economici. Documentele de calificare solicitate şi prezentate de către ofertanţi (certificat de înregistrare, licenţă, certificate de conformitate) nu relevă împuternicirea de a încheia contractul de achiziţii publice şi componenţa fondatorilor, adică cine este administratorul întreprinderii şi fondatorii acesteia (conform extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice, eliberat de Camera Înregistrării de Stat), capacitatea financiară, conform ultimului Raport financiar, certificate ce atestă lipsa datoriilor faţă de bugetul public naţional etc.
    În urma analizei de către audit a Fişelor celor 3 agenţi economici, selectate din baza de date a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, s-a stabilit că operatorii economici, participanţi la procedura de achiziţii publice, au fondatori comuni, au aceeaşi adresă juridică şi sînt conduse de un administrator.
    De asemenea, grupul de lucru pentru achiziţiile efectuate la 25.02.2010 şi 31.12.2010 nu a avut careva obiecţii. Totodată, auditul, verificînd conformitatea prezentării actelor necesare pentru aceste achiziţii, a constatat că datele despre participanţi, ce atestă calificarea, sînt întocmite de aceştia în formă liberă, fără a fi confirmate prin documente justificative, eliberate de autorităţile competente (extras din Registrul de stat al persoanelor juridice, eliberat de Camera Înregistrării de Stat). Această situaţie poate duce la prezentarea de către participanţi a unor date eronate, ce ar putea influenţa decizia grupului de lucru privind desemnarea ofertei cîştigătoare sau  anularea procedurii de achiziţii.
    Se remarcă, totodată, că, potrivit informaţiei din baza de date a Curţii de Conturi, trei agenţi economici au adrese juridice similare; evidenţa contabilă la doi agenţi economici se ţine de către un contabil comun şi au un fondator comun.
    Auditul a constatat o situaţie problematică la achiziţionarea produselor alimentare, autoritatea contractantă (IMSP DDVR) anunţînd spre procurare întregul lot de produse alimentare, fără divizarea acestuia pe categorii de produse alimentare. În cadrul licitaţiei publice din 05.07.2010, IMSP DDVR a anunţat intenţia achiziţionării întregului lot de produse alimentare, pentru acoperirea necesităţilor din semestrul II al anului 2010. Cererea înaintată operatorilor economici conţine 53 poziţii de produse alimentare de diferite categorii (produse lactate, produse de panificaţie, produse de morărit, legume etc.). Potrivit procesului-verbal din 08.07.2010 al şedinţei grupului de lucru, s-a menţionat că nici un operator economic nu a prezentat oferte pentru întregul lot, ofertele fiind examinate şi evaluate pentru fiecare poziţie în parte. La licitaţie au fost admise şi evaluate 12 oferte, prezentate de către 12 operatori economici, în pofida faptului că doar 6 din ei au prezentat toate documentele obligatorii, solicitate de autoritatea contractantă.
    Examinînd rezultatele evaluării ofertelor, auditul a constatat că pentru anumite poziţii şi categorii de produse alimentare  au fost prezentate oferte de către un număr mic  de operatori economici (1-2). O astfel de metodă de achiziţie se utilizează de către IMSP DDVR nu numai la achiziţionarea produselor alimentare, dar şi a produselor farmaceutice.
    Reieşind din cele relatate, auditul concluzionează că pentru membrii grupului de lucru pentru achiziţii nu au fost stabilite regulamentar atribuţiile şi responsabilităţile pentru organizarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţii, neasigurîndu-se pe deplin activităţile de monitorizare şi evaluare, prevenire, depistare şi corectare a neregularităţilor întru economisirea şi eficientizarea achiziţiilor de bunuri, participarea largă a operatorilor economici şi dezvoltarea concurenţei între aceştia.
     3.4. Cu privire la formarea şi utilizarea rezervelor
    IMSP DDVR,  prin formarea fondului de rezervă, dezafectează mijloace destinate în exclusivitate pentru cazuri tratate.
    Rezervele la IMSP DDVR au fost formate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico-sanitare publice, aprobat de ministrul sănătăţii prin Ordinul nr. 9 din 17.01.200911, potrivit căruia se permite constituirea rezervelor în cuantum de pînă la 10% din suma totală a tuturor veniturilor (inclusiv FAOAM) (pct.6). De asemenea, formarea rezervelor a fost reglementată şi în alte acte normative12.
    ___________________________________________
     11Ordinul ministrului sănătăţii nr.9 din 17.01.2009 “ Cu privire la formarea şi utilizarea rezervelor”.
     12Normele metodologice cu privire la formarea devizului de venituri şi cheltuieli şi gestionarea surselor financiare de către instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, aprobate la 21.08. 2009, prin ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, CNAM şi Sindicatului de ramură „Sănătatea”; Regulamentul IMSP DDVR, aprobat de ministrul sănătăţii prin ordinul din 21.08.2009; Politica de contabilitate a IMSP DDVR pe anul 2010.

    Potrivit Politicii de contabilitate a Dispensarului, evidenţa contabilă a acestuia se ţine conform prevederilor Legii contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.200713, Standardelor Naţionale de Contabilitate, Planului de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor, aprobat prin ordinul Ministerului Finanţelor nr.174 din 25.12.199714, altor acte normative, aplicabile întreprinderilor din sectorul real al economiei naţionale. Totodată, auditul relevă forma statutului juridic al Dispensarului ca instituţie medico-sanitară publică, care îşi desfăşoară activitatea  pe principiul  necomercial al autofinanţării, de nonprofit.
    _________________________________________
     13Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.2007.
     14Ordinul Ministerului Finanţelor nr.174 din 25.12.1997 “Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor”.

    Auditul remarcă că actele normative de care se conduce entitatea în activitatea sa reglementează formarea rezervelor din profitul rămas la dispoziţia întreprinderii, dar nu din veniturile totale ale acesteia.
    Forma organizatorico-juridică a  IMSP DDVR  (activitate necomercială, de nonprofit) nu presupune obţinerea profitului şi, respectiv, instituţia nu dispune de surse regulamentare de constituire a rezervelor. Mai mult decît atît, în evidenţa contabilă la IMSP DDVR, suma de 364,8 mii lei, defalcată doar din mijloacele FAOAM pentru constituirea rezervelor, nu se reflectă la contul contabil „Rezerve prevăzute de statut”, sau la alte conturi contabile destinate generalizării informaţiei privind existenţa şi mişcarea acestora.
    Totodată, Ordinul nr.9 din 17.01.2009 al ministrului sănătăţii şi Politica de contabilitate a IMSP DDVR pe anul 2010 stabilesc că rezervele constituite se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute de natură economică, tehnogenă sau naturală, care afectează încontinuu activitatea instituţiei (implementarea sistemelor informaţionale; reparaţia capitală a clădirilor, mijloacelor fixe; implementarea tehnologiilor medicale; achiziţionarea utilajului medical şi a altor mijloace fixe).
    În acelaşi timp, Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare (pct.4), aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002, nu stabileşte includerea în tariful de cost şi, respectiv, în tarifele la serviciile medico-sanitare următoarele cheltuieli: pentru investiţiile capitale în construcţii; pentru reparaţia capitală a mijloacelor fixe; pentru achiziţionarea utilajului şi inventarului. În acelaşi context, potrivit pct.15 din Regulamentul IMSP DDVR, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătăţii nr.288 din 21.08.2009, alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi a transportului sanitar  ţine de atribuţiile exclusive ale Fondatorului.
    Auditul concluzionează că, la emiterea Ordinului nr.9 din 17.01.2009, Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de prevederile actelor normative în vigoare ce reglementează modul şi sursele de constituire a rezervelor, astfel generînd  riscul dezafectării de către IMSP DDVR  a mijloacelor FAOAM.
    3.5. Cu privire la regularitatea raportării mijloacelor FAOAM
    Auditul remarcă că, în pofida faptului menţionat mai sus, IMSP DDVR este o instituţie  care îşi desfăşoară activitatea pe principiul de autofinanţare, de nonprofit. Instituţia, conform datelor evidenţei contabile şi Raportului financiar pe anul 2010, a raportat pierderi din activitatea economico-financiară (6237,3 mii lei), iar în rezultatul activităţii pe anul 2009 - profit (2017,4 mii lei). De asemenea, s-a constatat că IMSP DDVR a prezentat Serviciului Fiscal de Stat, pe anul 2010, Declaraţia persoanei juridice cu privire la impozitul pe venit (forma VEN 08), în care, conform art.51 din Codul fiscal, introdus prin Legea nr.268-XVI din 28.07.200615 (intrat în vigoare la 08.07.2006), sînt ajustate în scopuri de impozitare (scutite de impozitul pe venit) veniturile obţinute din prestarea serviciilor medicale legate de realizarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, contractate cu CNAM, iar celelalte venituri reprezintă sursa de venit impozabil şi se includ în obiectul impunerii (art.14 din Codul fiscal).
    __________________________________________
     15Legea nr.268-XVI din 28.07.2006 “Pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”.

    Este necesar de menţionat că  cota preponderentă în alte venituri obţinute de IMSP DDVR o constituie serviciile medicale contra plată, prestate persoanelor neasigurate şi persoanelor asigurate peste volumul prevăzut de Programul unic în baza tarifelor, în tarif nefiind inclus procentul de rentabilitate, iar pentru sistemul sănătăţii serviciile medico-sanitare sînt servicii nonprofit. Astfel, auditul denotă că serviciile contra plată nu pot servi drept sursă de venit impozabilă.
    Evidenţa veniturilor din contul mijloacelor FAOAM, contractate cu CNAM, se ţine în două conturi de decontare separate (pentru asistenţă medicală specializată de ambulator şi spitalicească), fapt ce asigură o transparenţă a veniturilor , şi în 2 conturi de decontare pentru mijloacele încasate de la servicii cu plată.
    Totodată, evidenţa cheltuielilor efective este ţinută cumulativ, nefiind delimitate pe  sursele de provenienţă a mijloacelor financiare, ceea ce n-a permis auditului să evalueze utilizarea eficientă şi după destinaţie a mijloacelor  FAOAM. Reflectarea acestora în raportul prezentat CNAM (1-16/r) se efectuează prin metoda de calcul în cuantumul procentual, în funcţie de cota veniturilor din FAOAM în totalul veniturilor IMSP DDVR pe anul 2010.
    La capitolul cheltuieli de casă, reflectate în darea de seamă, auditorul a constatat unele abateri de la datele evidenţei contabile. Astfel, în cheltuielile de casă din raportul 1-16/r (în coloana nr.4) se reflectă transferurile de la conturile de decontare deschise din mijloacele FAOAM pe capitole de cheltuieli, care nu  corespund cu datele evidenţei contabile, devierile constituind suma de 101,6 mii lei.
    Notă: Pe parcursul auditului, evidenţa contabilă a fost corectată.
    Concluzie: Forma de raportare a activităţii economico - financiare, precum şi prezentarea declaraţiilor persoanelor juridice cu privire la impozitul pe venit nu sînt aplicabile în condiţiile desfăşurării activităţii IMSP DDVR pe principiul de nonprofit.
    Ţinerea evidenţei cheltuielilor generale, nedelimitîndu-le după sursele de provenienţă a veniturilor, nu permite auditului să concluzioneze asupra veridicităţii datelor reflectate în rapoartele anuale ale  IMSP DDVR către CNAM  la capitolul cheltuieli suportate din contul mijloacelor FAOAM.
IV. RECOMANDĂRI
    Recomandări IMSP DDVR:
    1) În scopul eficientizării procedurilor de achiziţii publice şi reducerii riscurilor posibile la acest capitol, să elaboreze reglementări ale procesului de control intern prin stabilirea atribuţiilor exhaustive ale  membrilor grupului de lucru pentru achiziţii, proceselor de organizare, desfăşurare a achiziţiilor şi evaluare a ofertelor.
    2) Să asigure ţinerea evidenţei cheltuielilor, cu delimitarea lor în funcţie  de sursele de provenienţă, asigurînd transparenţa utilizării mijloacelor publice, inclusiv din FAOAM .
    3) Să asigure justificarea cheltuielilor solicitate spre finanţare din contul FAOAM.
    Recomandări IMSP DDVR, în comun cu Ministerul Sănătăţii:
    4) Să efectueze, conform prevederilor regulamentare, transmiterea în gestiune economică a patrimoniului public al IMSP DDVR.
    Recomandări Consiliului administrativ:
    5) Să examineze în cadrul şedinţei Raportul auditului regularităţii formării şi utilizării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în exerciţiul bugetar 2010 de către Instituţia medico-sanitară publică Dispensarul Dermatovenerologic Republican , cu aprobarea unui plan de acţiuni în vederea  implementării recomandărilor de audit şi  eficientizării utilizării mijloacelor publice din FAOAM.
V. OPINII
    Opinie fără rezerve privind rapoartele  financiare:
    În opinia auditorului, bazată pe activităţile de audit efectuate, rapoartele financiare, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine reală şi fidelă a situaţiei patrimoniale şi celei financiare ale Instituţiei Medico-Sanitare Publice Dispensarul Dermatovenerologic Republican.
    Opinie cu  rezerve privind regularitatea:
    În opinia auditorului, cu excepţia procedurilor de achiziţii şi atribuţiile grupului de lucru în procesul de achiziţii, gestionarea mijloacelor publice şi administrarea patrimoniului public, sub toate aspectele semnificative, au fost efectuate legal şi regulamentar.

    CONTROLORUL DE STAT                                            Denis POSTOLACHI

Aprobat
prin Hotărîrea Curţii de Conturi
nr.45  din  25.08.2011

Raportul
auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de
asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară
publică
Centrul Republican de Diagnosticare Medicală în

exerciţiul bugetar 2010
I. Introducere
    Auditul regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (în continuare – IMSP CRDM) în exerciţiul bugetar 2010 a fost efectuat în temeiul art.28 şi art.31 alin.(1) din Legea Curţii de Conturi1 şi în conformitate cu  Programul activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 20112.
    _________________________________________
    1Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (cu modificările şi completările ulterioare).
    2Hotărîrea Curţii de Conturi nr.74 din 30.12.2010 „Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2011” (cu modificările ulterioare).

    Scopul auditului  a constat în oferirea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că mijloacele financiare contractate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – FAOAM) au fost utilizate legal şi regulamentar de către IMSP CRDM, iar Darea de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP CRDM din mijloacele FAOAM pe anul 2010 este veridică şi nu prezintă denaturări semnificative.
    Responsabilitatea factorilor de decizie ai IMSP CRDM constă în asigurarea regularităţii gestionării mijloacelor financiare parvenite din FAOAM pentru prestarea serviciilor medicale în volumul şi calitatea prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – Programul unic al AOAM), precum şi în asigurarea veridicităţii datelor incluse în dările de seamă prezentate CNAM, conform prevederilor Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală3 şi obligaţiunilor contractuale.
    _________________________________________
    3Legea nr.1585-XIII din 27.02.1998 „Cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală” (cu modificările ulterioare).

    Responsabilitatea auditorului a constat în obţinerea probelor de audit suficiente şi adecvate pentru susţinerea constatărilor, concluziilor şi opiniilor de audit asupra regularităţii gestionării mijloacelor financiare parvenite din FAOAM, veridicităţii dării de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP CRDM din contul mijloacelor FAOAM pe anul 2010.
    Obiectivele auditului  au fost determinate reieşind din activităţile de audit efectuate la etapa de planificare şi urmează să confirme dacă IMSP CRDM:
    • a planificat şi a contractat regulamentar mijloace financiare pentru prestarea serviciilor medicale;
    • a efectuat retribuirea muncii salariaţilor în conformitate cu cadrul normativ;
    • formează şi utilizează rezervele în conformitate cu cadrul legal aplicabil în domeniu;
    • a utilizat regulamentar mijloacele FAOAM pentru reparaţii, iar reflectarea acestora în evidenţă corespunde cadrului normativ existent;
    • asigură corectitudinea reflectării şi raportării datelor în evidenţa contabilă;
    • asigură integritatea patrimoniului de stat.
    Metodologia de audit. Auditul a fost efectuat conform Standardelor de audit ale Curţii de Conturi4. Probele de audit au fost acumulate prin examinarea regulamentelor şi actelor normative interne relevante domeniului auditat, contractelor încheiate, documentelor contabile primare, altor documente.
    __________________________________________
    4Hotărîrea Curţii de Conturi nr.58 din 28.12.2009 ,,Despre aprobarea Standardelor generale de audit şi Standardelor auditului regularităţii”.

II. Prezentare generală
    Centrul Republican de Diagnosticare Medicală este o instituţie publică (conform extrasului de la Camera Înregistrării de Stat), încadrată în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – sistemul AOAM), care are drept scop de bază protecţia sănătăţii populaţiei, profilaxia, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor, promovarea modului sănătos de viaţă. IMSP CRDM în activitatea sa se conduce de statutul, aprobat prin Ordinul fondatorului (Ministerul Sănătăţii)5, înregistrat la Camera Înregistrării de Stat în data de 15.12.2003, şi de Regulamentul propriu, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii6, potrivit cărora instituţia îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit.
    __________________________________________
    5Statutul IMSP CRDM, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii  nr.331 din 26.11.2003 (în continuare – statut).
    6Regulamentul IMSP CRDM, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii  nr.86 din 31.03.2009 (în continuare – Regulament).

    Cadrul instituţional al IMSP CRDM este prezentat în schema ce urmează.
 

Sursă: Statutul și Regulamentul IMSP CRDM

 
    Compania Naţională de Asigurări în Medicină, ca gestionar al mijloacelor FAOAM, este responsabilă de controlul calităţii asistenţei medicale acordate şi al utilizării mijloacelor financiare provenite din FAOAM, de negocierea, încheierea contractelor de finanţare a serviciilor medicale cu prestatorii de servicii şi de verificarea lor.
    Fondatorul IMSP CRDM este Ministerul Sănătăţii, care, conform statutului şi Regulamentului instituţiei, are următoarele atribuţii exclusive: elaborarea politicilor şi strategiilor în domeniul sănătăţii; transmiterea, în baza contractului de comodat, a bunurilor autorităţii administraţiei publice (fondatorului) în gestiunea IMSP CRDM; alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului medical; aprobarea tarifelor pentru serviciile medicale; controlul activităţii curente a IMSP CRDM etc.
    Consiliul administrativ, potrivit Regulamentului şi modificărilor operate în statut, este organul de administrare şi control al IMSP CRDM, constituit de către fondator şi compus din 6 persoane, care are următoarele atribuţii: examinarea şi aprobarea planurilor de activitate, rapoartelor trimestriale şi anuale ale IMSP CRDM; aprobarea planurilor de achiziţie a bunurilor, serviciilor şi lucrărilor; examinarea şi prezentarea, pentru coordonare, fondatorului a devizelor de venituri şi cheltuieli, precum şi a contractului de prestare a serviciilor medicale încheiat între IMSP CRDM şi CNAM.
    Directorul general este persoana responsabilă, abilitată cu dreptul de conducere operativă şi gestionare a patrimoniului de stat transmis IMSP CRDM, numit în funcţie (interimar) la 02.03.2009, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii, şi reconfirmat de către fondator în funcţia de director general  la 24.02.2010.
    Sinteza veniturilor executate de către IMSP CRDM pe anul 2010 este prezentată în Tabelul nr.1.
Tabelul nr.1
                                                                                                            (mii lei)
Indicatori
Aprobat pe an
Precizat pe an
Executat

Ponderea executării în totalul veniturilor (%)

Total venituri 2010, inclusiv:

40844,9
38342,5
38916,3
100

Mijloacele FAOAM

26000,0
23497,6
23480,2
60,3

Servicii medicale contra plată

14521,4
14521,4
15242,5
39,2

Dobînda (aferentă mijloacelor FAOAM)

262,0
262,0
84,1
0,2
Arenda
167,9
167,9
109,5
0,3
    Sursă: Datele evidenței contabile, dările de seamă pe anul 2010

    În anul 2010, IMSP CRDM a înregistrat venituri din diferite surse în sumă de 38,9 mil.lei, cele mai semnificative fiind cele din FAOAM (60,3%), serviciile medicale contra plată (39,2%).
    Structura cheltuielilor efective este prezentată în Diagrama ce urmează.

Sursă: Darea de seamă pe anul 2010


    Potrivit dării de seamă, cheltuielile efective au constituit
23,5 mil.lei, cele mai semnificative fiind efectuate pentru: retribuirea muncii (43,2%); procurarea de medicamente (16,8%); reparaţia curentă a mijloacelor fixe (16,7%) etc.
    Pe parcursul anului 2010, IMSP CRDM a format rezerve din contul mijloacelor FAOAM (2,4 mil. lei), care au fost utilizate pentru procurarea mijloacelor fixe (utilaj medical, tehnică de calcul, utilaj pentru spălătorie etc.) în sumă de 2,3 mil.lei.
    Soldul mijloacelor băneşti provenite din FAOAM şi neutilizate în anul precedent de către IMSP CRDM a constituit la începutul anului 2010 suma de 6,4 mil.lei, iar la sfîrşitul anului – 4,1 mil. lei.
Rezumat:
    În rezultatul verificării utilizării de către IMSP CRDM a mijloacelor provenite din FAOAM, au fost constatate un şir de neregularităţi, precum şi unele probleme ce ţin de imperfecţiunea cadrului normativ în domeniul gestionării mijloacelor FAOAM, acestea determinînd riscul utilizării neconforme a lor. Astfel,
    • la planificarea şi contractarea mijloacelor financiare (din FAOAM) pentru prestarea serviciilor medicale, nu se ţine cont de calculele entităţii privind necesarul de mijloace financiare şi soldurile de mijloace băneşti, formate din contul FAOAM;
    • necorelarea actelor normative cu cele legislative în ce priveşte modalitatea constituirii şi utilizării rezervelor din contul FAOAM, calculării şi achitării premiilor şi ajutoarelor materiale invocă riscul utilizării neconforme a acestora;
    • raportarea datelor în evidenţa contabilă nu corespunde formei organizatorico-juridice şi principiilor de desfăşurare a activităţii instituţiei, iar capitalul social reflectat în evidenţă nu este înregistrat în modul stabilit la Camera Înregistrării de Stat;
    • cheltuielile pentru reparaţiile capitale ale utilajului medical nu au fost reflectate regulamentar în evidenţă, la majorarea valorii acestora.
III. Consultări, concluzii şi recomandări
3.1. La planificarea şi contractarea serviciilor medicale nu se ţine
cont de soldurile de mijloace
băneşti din FAOAM existente la
sfîrşitul anului

    Contractarea serviciilor medicale din sistemul AOAM se negociază de către CNAM în limita sumelor contractate în anul precedent, fără a se solicita şi fără a se lua în consideraţie calculele IMSP CRDM privind necesarul de mijloace financiare şi soldurile de mijloace băneşti formate din contul FAOAM.
    Potrivit Normelor metodologice din 21.08.2009 ,,Cu privire la formarea devizului de venituri şi cheltuieli (business-plan) şi gestionarea surselor financiare”, aprobate de Ministerul Sănătăţii, Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Sindicatul „Sănătatea”, soldurile mijloacelor băneşti din FAOAM existente la sfîrşitul anului la conturile IMSP CRDM sînt utilizate în anul următor, pentru efectuarea cheltuielilor curente. Auditul remarcă că IMSP CRDM, conducîndu-se de prevederile acestui act normativ, în anii precedenţi nu a utilizat integral mijloacele FAOAM încasate la conturile de decontare, formînd solduri la sfîrşitul perioadei de gestiune, care au fost utilizate la procurarea mijloacelor fixe.
    La începutul anului 2010, IMSP CRDM a înregistrat la contul de decontare un sold de mijloace băneşti provenite din FAOAM în sumă de 6,4 mil. lei, care la sfîrşitul perioadei de gestiune a constituit 4,1 mil lei. Acest sold a fost utilizat în special pentru procurarea mijloacelor fixe.
    Contractarea serviciilor medicale s-a executat fără a fi luate în consideraţie soldurile de mijloace băneşti provenite din FAOAM şi înregistrate la conturile de decontare ale IMSP CRDM. Verificarea gestionării de către IMSP CRDM a mijloacelor provenite din FAOAM (cauzele formării soldurilor, corectitudinea şi plenitudinea utilizării mijloacelor), potrivit pct.3.2. din Contractul pentru prestarea serviciilor medicale, este obligaţiunea CNAM.
    Pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul sistemului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, IMSP CRDM, la 23.12.2009, a încheiat cu CNAM un contract în sumă de 26,0 mil. lei. Serviciile medicale de înaltă performanţă au fost specificate în Anexa nr.1 la contract, fiind divizate pe tipuri de investigaţii:
    ⇒ analize clinico-diagnostice – 9,6 mil.lei;
    ⇒ diagnosticul funcţional – 2,8 mil.lei;
    ⇒ investigaţii de radiodiagnostic – 10,6 mil.lei;
    ⇒ endoscopia de diagnostic – 0,5 mil.lei.
    Cu toate că obiectul contractului îl constituie acordarea asistenţei medicale persoanelor asigurate din sistemul AOAM, au fost contractate 6 investigaţii în volumul şi calitatea prevăzute de Programul unic al AOAM, deşi la momentul semnării contractului acestea nu erau specificate în Program. Astfel, în perioada 01.01.2010 – 29.07.2010, IMSP CRDM a executat, conform prevederilor contractuale, 1935 de investigaţii în sumă de 515,3 mii lei pentru persoanele asigurate, neacceptate şi nefinanţate de către CNAM, dar acoperite de către instituţie din sursele proprii (servicii cu plată). În acest context, la 29.07.2010, conform Acordului adiţional nr.1, investigaţiile au fost excluse din specificaţia anexată la contract, nemodificîndu-se valoarea contractului.
    În legătură cu neexecutarea volumului de servicii planificate pe trimestrul III, CNAM a micşorat pentru IMSP CRDM valoarea contractului cu 3280,0 mii lei, aceste modificări fiind operate la 18.11.2010, prin Acordul adiţional nr.2 la contract.
    La 02.12.2010, prin Hotărîrea Guvernului nr.1099 ,,Pentru aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală”, au fost incluse în acest Programul unic 6 investigaţii (excluse din contract prin Acordul adiţional nr.1), ulterior recontractate prin Acordul adiţional nr.3 din 24.12.2010, valoarea contractului majorîndu-se cu 777,6 mii lei. Achitarea acestor investigaţii a fost executată de către CNAM din momentul intrării în vigoare a modificărilor. Astfel, valoarea finală a contractului a constituit 23497,6 mii lei. Modificările la contract, operate în timpul anului de către CNAM prin acorduri adiţionale, nu specifică cauzele şi justificarea lor.
    Concluzie: IMSP CRDM, sub propriul risc financiar, a acordat servicii medicale neprevăzute în Programul unic în sumă de 515,3 mii lei.
    3.2. Cu privire la salarizarea angajaţilor
    În conformitate cu Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare7, în costul serviciilor medicale prestate se includ cheltuielile de retribuire a muncii. Pct.20 al acestei Metodologii indică exhaustiv categoriile de plăţi la remunerarea muncii personalului medical, care include salariul de bază şi salariul suplimentar (plata pentru gărzile de serviciu în zilele de sărbători, turele de noapte, pentru muncă intensivă, cu aplicarea noilor metode de lucru, şi indemnizaţiile de concediu).
    _________________________________________
    7Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002 „Despre aprobarea Regulamentului cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare şi Metodologiei stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare” (cu modificările ulterioare).

    Totodată, Regulamentul privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice8 determină modul şi condiţiile de salarizare a acestora, care  prevăd că pentru cointeresarea personalului se permite acordarea ajutoarelor materiale şi a premiilor în limita fondului de salarizare.
    _________________________________________
    8Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003 „ Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală” (cu modificările ulterioare).

    Potrivit datelor evidenţei contabile, fondul de salarizare a personalului angajat la  IMSP CRDM a constituit 16051,3 mii lei, inclusiv: din contul mijloacelor FAOAM – 10146,8 mii lei; din contul serviciilor cu plată – 5904,5 mii lei.
    În anul 2010, salariul mediu lunar al unui angajat al IMSP CRDM, calculat din contul mijloacelor FAOAM, a constituit 5,0 mii lei, inclusiv al: personalului de conducere – 8,9 mii lei, medicilor – 6,1 mii lei, personalului medical mediu – 4,1 mii lei, infirmierelor – 3,5 mii lei, altui personal – 5,0 mii lei.
    Salariul mediu lunar al unui angajat al IMSP CRDM, calculat din contul serviciilor cu plată, a constituit 4,7 mii lei, inclusiv al:  medicilor – 6,8 mii lei, personalului medical mediu – 3,5 mii lei,  infirmierelor – 2,4 mii lei, altui personal – 6,4 mii lei.
    Calculul remunerării muncii la IMSP CRDM se efectuează în conformitate cu Hotătrîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003.
    Testarea regularităţii calculării salariului de funcţie, a sporurilor şi suplimentelor la salariu (din contul mijloacelor FAOAM) a fost executată asupra unui eşantion de 20 persoane (cu funcţii de conducere, medici şi personal medical mediu). Devieri de la prevederile regulamentare nu au fost stabilite.
    Pe parcursul anului 2010, din mijloacele FAOAM, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.1593 din 29.12.2003, în baza ordinelor directorului general, au fost achitate ajutoare materiale angajaţilor (în limita unui salariu mediu pe an) în sumă de 545,6 mii lei şi premii cu prilejul diferitelor sărbători (Ziua Internaţională a Femeii (inclusiv bărbaţilor), Sărbătorile de Paşti, Crăciun, Ziua lucrătorului medical, premii jubiliare etc.) în sumă de 2410,7 mii lei. Aceste cheltuieli, planificate şi acceptate spre finanţare de către CNAM, în baza  devizelor de venituri şi cheltuieli ale entităţii pe anul 2010, au fost executate în limita fondului de salarizare, ce nu depăşeşte 50% din veniturile FAOAM planificate pe anul 2010.
    Conform contractului încheiat cu CNAM, costul serviciilor medicale acordate în cadrul AOAM este stabilit în baza tarifelor, aprobate de Ministerul Sănătăţii.
    Concluzie: Costul serviciilor medico-sanitare pentru calcularea tarifelor (contractate cu CNAM şi aprobate de către Ministerul Sănătăţii) nu include acoperirea cheltuielilor pentru acordarea de ajutoare materiale şi premii angajaţilor din contul mijloacelor FAOAM.
    3.3. Cu privire la formarea şi utilizarea rezervelor la IMSP CRDM
    Potrivit Dării de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP CRDM (Formularul nr.1-16/r, aprobat de către CNAM prin Ordinul nr. 188/64-A din 30.04.2009), pentru anul 2010 au fost constituite şi utilizate rezerve din contul mijloacelor FAOAM în sumă de 2375,9 mii lei (10% din veniturile precizate pentru anul 2010). Rezervele constituite s-au utilizat la procurarea mijloacelor fixe în sumă  de 2316,9 mii lei.
    Cadrul normativ de constituire a rezervelor
    Formarea rezervelor la IMSP CRDM este condiţionată de prevederile Regulamentului privind modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico-sanitare publice, aprobat de ministrul sănătăţii prin Ordinul nr.9 din 17.01.2009, potrivit căruia (pct.6) se permite instituţiilor constituirea rezervelor în cuantum de pînă la 10% din suma totală a tuturor veniturilor (inclusiv FAOAM).
    Formarea rezervelor a fost reglementată de Normele metodologice cu privire la formarea devizului de venituri şi cheltuieli şi gestionarea surselor financiare de către instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (aprobate la 21.08.2009, prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, CNAM şi Sindicatului de ramură „Sănătatea”), Statutul IMSP CRDM (aprobat de fondatror şi înregistrat la Camera Înregistrării de Stat în data de 15.12.2003), Regulamentul IMSP CRDM (aprobat de ministrul sănătăţii, prin Ordinul nr.86 din 31.03.2009).
    Modul de constituire a rezervelor nu corespunde formei organizatorico-juridice a IMSP CRDM
    Potrivit pct.4 din Statut şi pct.6 din Regulament, IMSP CRDM este o instituţie medico-sanitară publică, care îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Evidenţa contabilă la instituţie se ţine conform prevederilor Legii contabilităţii9, Planului de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor10, altor acte normative, aplicabile întreprinderilor din sectorul real al economiei naţionale. Actele normative de care se conduce entitatea în activitatea sa reglementează formarea rezervelor din profitul rămas la dispoziţia întreprinderii, dar nu din veniturile totale ale acesteia. Forma organizatorico-juridică a IMSP CRDM nu presupune obţinerea profitului şi, respectiv, aceasta nu dispune de surse regulamentare de constituire a rezervelor.
    __________________________________________
    9Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.2007 (cu modificările ulterioare)
    10Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997.

    Mai mult decît atît, politica de contabilitate pe anul 2010, aprobată prin Ordinul directorului general al IMSP CRDM din 19.02.2010, nu prevede modalităţile şi sursele de constituire a rezervelor, iar în evidenţa contabilă la IMSP CRDM suma de 2375,9 mii lei, constituită doar din mijloacele FAOAM, nu se reflectă la contul contabil 322 „Rezerve prevăzute de statut” sau la alte conturi contabile destinate generalizării informaţiei privind existenţa şi mişcarea acestora, după cum se reglementează în Planul de conturi contabile (act normativ în baza căruia se ţine evidenţa contabilă la entitate).
    Folosirea rezervelor nu corespunde domeniului de utilizare a mijloacelor FAOAM
    CNAM şi IMSP CRDM au încheiat, la 23.12.2009, contractul de acordare a asistenţei medicale (de prestare a serviciilor medicale de înaltă performanţă) în cadrul sistemului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. Potrivit pct.4.1. din contract, costul serviciilor medicale se stabileşte în baza tarifelor aprobate de Ministerul Sănătăţii în modul stabilit de legislaţie.
    Astfel, conform pct.10 din Ordinul ministrului sănătăţii nr.9 din 17.01.2009, rezervele constituite se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute de natură economică, tehnogenă sau naturală, care afectează încontinuu activitatea instituţiei, şi anume, pentru: implementarea tehnologiilor medicale; achiziţionarea utilajului medical şi a altor mijloace fixe; implementarea sistemelor informaţionale; reparaţia capitală a clădirilor, mijloacelor fixe etc.
    În acelaşi timp, potrivit pct.4 din Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, nu se permite includerea în tariful de cost şi, respectiv, în tarifele la serviciile medico-sanitare a următoarelor cheltuieli: pentru investiţiile capitale în construcţii; pentru reparaţia capitală a mijloacelor fixe; pentru achiziţionarea utilajului şi inventarului etc.
    Potrivit pct.15 din statutul IMSP CRDM, alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului sanitar ţine de atribuţiile exclusive ale fondatorului (Ministerul Sănătăţii).
    Concluzie: Utilizarea  rezervelor în sumă de 2316,9 mii lei pentru procurarea mijloacelor fixe de către IMSP CRDM, din contul mijloacelor FAOAM, contravine normelor regulamentare aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002, care nu presupun acoperirea acestor cheltuieli din contul tarifelor. Totodată, formarea şi utilizarea rezervelor nu se reflectă în evidenţa contabilă şi în raportul financiar al IMSP CRDM, potrivit prevederilor regulamentare (Standardele Naţionale de Contabilitate).
    3.4. Cu privire la utilizarea mijloacelor FAOAM pentru reparaţii curente
    În rezultatul analizei Dării de seamă privind îndeplinirea devizului de venituri si cheltuieli din contul mijloacelor FAOAM pe anul 2010, auditul a constatat că, în perioada anului de gestiune 2010, IMSP CRDM a executat şi a raportat cheltuieli pentru reparaţiile curente ale mijloacelor fixe efectuate de terţi, suportate din mijloacele FAOAM, în sumă de 3915,5 mii lei. Conform datelor din evidenţa contabilă, aceste cheltuieli s-au efectuat pentru reparaţia utilajului medical – 2956,1 mii lei; pentru reparaţia clădirilor şi încăperilor (inclusiv lucrări de proiectare) – 804,4 mii lei; pentru reparaţia altor mijloace fixe – 155,0 mii lei.
    Reieşind din nivelul de semnificaţie şi din riscurile evaluate, auditorul a selectat pentru testare regularitatea executării reparaţiei utilajului medical pe un eşantion de 3 tranzacţii în valoare de 2204,5 mii lei, ce constituie circa 56,3% din totalul cheltuielilor pentru reparaţii.
    IMSP CRDM, conform Contractului nr.153/09 din 26.11.2009, a procurat de la S.R.L. „Intermed” un bloc computerizat pentru reconstrucţia imaginilor Image Generator, în valoare de 269,2 mii lei, care, potrivit procesului-verbal privind îndeplinirea lucrărilor din 22.01.2010, a fost instalat la tomograful computerizat spiralat de tip „CT BrightSpeed Elite – 16”. Valoarea blocului de 269,2 mii lei a fost reflectată în evidenţă la consumuri curente. Valoarea iniţială a tomografului nominalizat, conform datelor evidenţei, a constituit 14737,2 mii lei, fiind pus în exploatare în aprilie 2007, cu durata utilă de exploatare de 7 ani. La momentul efectuării reparaţiei, uzura acestuia a constituit 5614,2 mii lei, iar valoarea reziduală – 9123,0 mii lei.
    La 25.08.2010, SC „GE Medical Systems” S.R.L. a reparat acelaşi tomograf în valoare de 1648,2 mii lei, fiind schimbată o componentă de bază a acestuia – tubul radiologic RX Performix Insert. În evidenţa contabilă, valoarea tubului instalat (1648,2 mii lei) a fost reflectată la consumurile (cheltuielile) curente din perioada de gestiune. Valoarea restantă, la momentul efectuării reparaţiei, a constituit 7894,9 mii lei, cu uzura de 46%.
    ÎM „Vivamed Internaţional” S.R.L., la 13.07.2010, a executat lucrări de reparaţie a aparatului radiodiagnostic SiriscopCX THA Optilux 154, fiind schimbat tubul radiologic în valoare de 287,1 mii lei, care s-a reflectat în evidenţă la consumurile din perioada de gestiune. Conform datelor evidenţei, la momentul efectuării reparaţiei, uzura acestuia a constituit 100%.
    Cheltuielile pentru reparaţii, cu identificarea surselor de finanţare şi raportarea acestora, au fost coordonate şi acceptate de către Consiliul administrativ prin procesele- verbale ale şedinţelor de lucru ale acestuia.
    Schimbarea unor componente de bază (costisitoare) ale utilajelor medicale cu un grad sporit al uzurii, sau uzate complet, contribuie la majorarea duratei de funcţionare utilă a acestora, iar potrivit prevederilor Standardului Naţional de Contabilitate 16 „Contabilitatea activelor materiale pe termen lung”, astfel de reparaţii sînt considerate drept investiţii capitale şi necesită a fi capitalizate (reflectate la majorarea valorii de bilanţ a acestora). Întreg patrimoniul, inclusiv mijloacele fixe ale IMSP CRDM, sînt proprietate de stat transmisă în gestiune operativă de către Ministerul Sănătăţii.
    Politica de contabilitate a IMSP CRDM nu prevede principii, reguli şi procedee de reflectare în evidenţa contabilă a cheltuielilor pentru reparaţia mijloacelor fixe. Astfel, nu sînt stabilite criteriile şi metodele, selectate de entitate, privind reflectarea în evidenţă a cheltuielilor curente şi cheltuielilor capitale ce ţin de reparaţia mijloacelor fixe.
    Cheltuielile suportate pentru reparaţia utilajului medical au fost raportate în Darea de seamă privind îndeplinirea devizului de venituri si cheltuieli din contul mijloacelor FAOAM pe anul 2010 ca reparaţii curente ale mijloacelor fixe.
    Concluzie: Cheltuielile în sumă de 2,2 mil. lei, efectuate din contul mijloacelor FAOAM, pentru reparaţia utilajelor medicale prin schimbul unor componente de bază, ce majorează durata de funcţionare utilă a acestora, au fost reflectate neregulamentar la cheltuieli curente, deşi urmau a fi înregistrate la majorarea valorii utilajului reparat.
    3.5. Cu privire la raportarea datelor în evidenţa contabilă
    Evidenţa cheltuielilor suportate din contul mijloacelor FAOAM, de către IMSP CRDM, pentru prestarea de servicii medicale persoanelor asigurate se ţine în contabilitate, pe conturi contabile, separat de alte cheltuieli, ceea ce asigură o transparenţă a mijloacelor publice provenite din FAOAM.
    Cu toate că IMSP CRDM este o instituţie nonprofit, la finele anului 2010, potrivit Raportului de profit şi pierderi (Forma nr.2), a raportat pierderi din activitatea economico-financiară în sumă de 2873,3 mii lei, iar pe anul 2009 – profit net în sumă de 6881,1 mii lei. De asemenea, în conformitate cu bilanţul contabil, instituţia a înregistrat la finele anului 2010 profit nerepartizat din anii precedenţi în sumă de 20770,3 mii lei.
    Auditul a constatat, de asemenea, că IMSP CRDM, în anul 2010, a prezentat, în conformitate cu art.83 din Codul fiscal11, Serviciului Fiscal de Stat Declaraţia persoanei juridice cu privire la impozitul pe venit (Forma VEN 08). Concomitent, conform art.511 din Codul fiscal, introdus prin Legea nr.268-XVI din 28.07.2006 (intrat în vigoare la 08.07.2006), instituţiile medico-sanitare publice şi private se scutesc de impozitul pe venitul obţinut din activitatea prestatorilor de servicii medicale legate de realizarea Programului unic al AOAM. Alte venituri obţinute din activitatea desfăşurată (cu excepţia veniturilor stipulate în art. 511), conform art.18 lit.a) din Codul fiscal, reprezintă sursa de venit impozabil şi se includ în obiectul impunerii, conform art.14 din Codul fiscal. Faptul respectiv este confirmat prin Scrisoarea IFPS din 09.02.2007, prezentată auditului de către entitate.
    __________________________________________
    11Codul fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997 (cu modificările ulterioare).

    Alte venituri obţinute din activitatea desfăşurată de către IMSP CRDM sînt, preponderent, veniturile din serviciile medicale cu plată, prestate persoanelor neasigurate şi persoanelor asigurate peste volumul prevăzut de Programul unic al AOAM în baza tarifelor, aprobate de către Ministerul Sănătăţii. Potrivit pct.6 şi pct.7 din Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002, în tarif nu se include rentabilitatea, iar pentru sistemul sănătăţii serviciile medico-sanitare sînt servicii nonprofit.
    Deci, serviciile medicale acordate de IMSP CRDM contra plată, de asemenea, nu pot servi drept sursă de venit impozabil, deoarece tarifele în baza cărora sînt calculate veniturile nu includ rentabilitatea.
    Concluzie: Reieşind din cele expuse, se confirmă riscul raportării neconforme de către IMSP CRDM a rezultatelor financiare înregistrate la sfîrşitul anului de gestiune, ca rezultat al inaplicabilităţii Standardelor Naţionale de Contabilitate în condiţiile desfăşurării activităţii pe principiul de nonprofit.
    3.6. Cu privire la înregistrarea patrimoniului de stat
    Potrivit datelor evidenţei contabile şi Raportului financiar, capitalul social al IMSP CRDM la începutul anului 2010 a constituit suma de 18,0 mil. lei, care nu s-a reflectat în statutul IMSP CRDM şi nu a fost înregistrat în modul stabilit la Camera Înregistrării de Stat. De asemenea, IMSP CRDM nu dispune de informaţia privind structura capitalului social înregistrat în evidenţă.
    Pe parcursul anului 2010, în evidenţa contabilă capitalul social a fost majorat cu suma de 27,6 mil. lei, ce reprezintă profitul nerepartizat din perioadele precedente. La sfîrşitul perioadei de gestiune, suma capitalului statutar înregistrat în evidenţă a constituit 45,6 mil. lei. Aceste modificări au fost operate neregulamentar, fără acordul fondatorului, şi nu s-au înregistrat la Camera Înregistrării de Stat.
    Directorul general al IMSP CRDM a fost numit în funcţie (interimar) prin Ordinul Ministerului Sănătăţii din 02.03.2009, potrivit căruia (pct.3) s-a dispus organizarea procesului de predare-primire, conform actelor normative în vigoare, şi prezentarea actului de transmitere. Cu abateri de la prevederile regulamentare, comisia nu a transmis patrimoniul IMSP CRDM, compus din active materiale pe termen lung (clădiri, construcţii, utilaj medical etc.), conform ultimului bilanţ al instituţiei. La 24.02.2010, Ministerul Sănătăţii a încheiat cu directorul general Contractul nr.13 privind obligaţia de a conduce activitatea economico-financiară curentă a  IMSP CRDM.  În contract se stipulează că fondatorul transmite, iar directorul general primeşte în gestiune operativă proprietatea de stat, ale cărei componenţă şi valoare sînt specificate în anexa la contract. N-a fost prezentată auditului anexa respectivă, care ar specifica patrimoniul statului (clădiri, utilaj medical, active nemateriale, alte active şi pasive, conform bilanţului) transmis în gestiune operativă directorului general, confirmat prin semnăturile părţilor.
    Concluzie: Fondatorul nu a specificat şi nu a transmis directorului general, conform prevederilor regulamentare şi contractuale, activele materiale pe termen lung în formă naturală şi valorică, ceea ce generează riscul neasigurării integrităţii patrimoniului de stat.
IV. Recomandări
    Recomandări Instituţiei medico-sanitare publice Centrul Republican de Diagnosticare Medicală:
    1. În scopul eficientizării managementului financiar public,  să elaboreze reglementări ale proceselor de control intern, ţinînd cont de posibilele riscuri ale sistemului de control intern la toate etapele, inclusiv la etapele de planificare, de contractate, de  executare şi de raportare.
    2. Să utilizeze mijloacele din contul FAOAM în limitele şi volumul contractat, neadmiţînd formarea soldurilor semnificative la finele perioadei de gestiune.
    3. Să respecte prevederile regulamentare la înregistrarea în evidenţa contabilă a cheltuielilor pentru reparaţia capitală a mijloacelor fixe, cu includerea în politica de contabilitate a prevederilor de evaluare a patrimoniului public aflat în gestiune.
    4. Să respecte prevederile regulamentare la modificarea în evidenţă a capitalului statutar al instituţiei, majorat neîntemeiat în anul 2010 cu suma de 27,6 mil.lei.
    Recomandări Instituţiei medico-sanitare publice Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, în comun cu Ministerul Sănătăţii:
    5. Să efectueze, conform prevederilor regulamentare, transmiterea în gestiune economică a patrimoniului public al IMSP CRDM.
    Recomandări Consiliului administrativ:
    6. Să  examineze în cadrul şedinţei Raportul auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Centrul Republican de Diagnosticare Medicală în exerciţiul bugetar 2010, cu aprobarea unui plan de acţiuni în vederea implementării recomandărilor de audit şi eficientizării utilizării mijloacelor publice.
V. Opinii
    Opinie cu rezerve privind raportul financiar:
    În opinia auditorului, raportul financiar oferă o imagine reală şi fidelă a situaţiei financiare şi a celei patrimoniale ale Instituţiei medico-sanitare publice Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, la data de 31.12.2010, cu excepţia efectelor denaturărilor, condiţionate de neatribuirea corectă a cheltuielilor pentru reparaţia capitală la majorarea valorii mijloacelor fixe.
    Opinie cu rezerve privind regularitatea:
    În opinia auditorului, gestionarea mijloacelor publice şi administrarea patrimoniului public, sub toate aspectele semnificative, au fost efectuate legal şi regulamentar, cu excepţia efectelor posibile, condiţionate de nerespectarea prevederilor regulamentare la ţinerea evidenţei capitalului statutar, neînregistrarea regulamentară a cheltuielilor pentru reparaţiile capitale ale mijloacelor fixe, netransmiterea-neprimirea în gestiune a patrimoniului public.

    CONTROLORUL SUPERIOR DE STAT                                  Iurie ISPAS

 Aprobat
prin Hotărîrea Curţii de Conturi
nr.45 din 25.08. 2011

RAPORTUL
auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de
asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică
Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii în exerciţiul bugetar 2010
I. Introducere
    Auditul regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii (în continuare – IMSP Spitalul Clinic) în exerciţiul bugetar 2010 a fost efectuat în temeiul art.28 şi art.31 alin.(1) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.20081 şi în conformitate cu Programul activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 20112.
    ___________________________________________
    1 Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (cu modificările şi completările ulterioare).
    2 Hotărîrea Curţii de Conturi nr.74 din 30.12.2010 “Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2011” (cu modificările ulterioare).

    Scopul auditului a constat în oferirea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că mijloacele financiare contractate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – FAOAM) au fost executate regulamentar de către IMSP Spitalul Clinic, iar darea de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli din mijloacele FAOAM pe anul 2010 este veridică şi nu prezintă denaturări semnificative.
    Responsabilitatea factorilor de decizie ai IMSP Spitalul Clinic constă în asigurarea regularităţii gestionării mijloacelor financiare parvenite din FAOAM pentru prestarea serviciilor medicale şi asigurarea veridicităţii datelor incluse în dările de seamă prezentate Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (în continuare – CNAM), conform prevederilor legale3.
    ___________________________________________
    3 Legea nr.1585-XIII din 27.02.1998 “Cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală” (cu modificările ulterioare).

    Responsabilitatea auditorului  a constat în obţinerea probelor de audit suficiente şi adecvate pentru susţinerea constatărilor, concluziilor şi opiniilor de audit asupra regularităţii gestionării mijloacelor financiare parvenite din FAOAM, veridicităţii dării de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP Spitalul Clinic din contul mijloacelor FAOAM pe anul 2010.
    Obiectivele de audit au fost determinate reieşind din activităţile de audit efectuate la etapa de planificare şi urmează să confirme dacă IMSP Spitalul Clinic:
    •  a planificat regulamentar mijloace financiare pentru contractarea serviciilor medicale;
    •  a efectuat retribuirea muncii salariaţilor în conformitate cu cadrul normativ;
    •  formează şi utilizează rezervele  conform  cadrului legal aplicabil în domeniu;
    •  a utilizat regulamentar mijloacele FAOAM pentru reparaţii capitale şi curente, iar reflectarea acestora în evidenţă corespunde cadrului normativ existent;
    •  asigură corectitudinea reflectării şi raportării datelor în evidenţa contabilă.
    Metodologia de audit. Auditul a fost efectuat conform Standardelor de audit ale Curţii de Conturi4. Probele de audit au fost acumulate prin aplicarea procedurilor de fond, cu folosirea diferitor tehnici şi metode, cum ar fi examinarea regulamentelor şi actelor normative interne relevante domeniului auditat, contractelor încheiate, documentelor contabile primare, altor documente.
    ___________________________________________
    4 Standardele auditului regularităţii, aprobate prin Hotărîrea Curţii de Conturi nr.58 din 28.12.2009.

II. Prezentare generală
    IMSP Spitalul Clinic este o instituţie publică, încadrată în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, care are drept scop de bază protecţia sănătăţii populaţiei, profilaxia, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor, promovarea modului sănătos de viaţă.
    În perioada auditată, IMSP Spitalul Clinic a activat în baza statutului său, aprobat prin Ordinul fondatorului (Ministerul Sănătăţii) nr.331 din 26.11.2003, potrivit căruia instituţia îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit. Conform art.4 din Legea ocrotirii sănătăţii5, instituţiile medico-sanitare activează în baza regulamentelor aprobate de Ministerul Sănătăţii.
    ___________________________________________
    5 Legea ocrotirii sănătăţii nr.411-XIII din 28.03.1995 (cu modificările ulterioare).

    Notă: La 01.03.2011, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii, statutul IMSP Spitalul Clinic a fost abrogat, cu aprobarea Regulamentului IMSP Spitalul Clinic, care s-a înregistrat în modul stabilit.
    Sistemul instituţional al IMSP Spitalul Clinic şi corelaţia dintre organele administrative şi cele executive în cadrul sistemului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală este prezentat în schema de mai jos.

    Sursă: Statutul IMSP Spitalul Clinic (cu modificările ulterioare)

    Compania Naţională de Asigurări în Medicină, ca gestionar al mijloacelor FAOAM, este responsabilă de controlul volumului, termenelor, calităţii şi costului asistenţei medicale acordate persoanelor asigurate, precum şi de gestionarea mijloacelor financiare provenite din FAOAM, negocierea, încheierea contractelor cu prestatorii de servicii medicale şi finanţarea acestora, cu verificarea lor.
    Fondatorul IMSP Spitalul Clinic – Ministerul Sănătăţii, potrivit statutului instituţiei, are următoarele atribuţii exclusive: elaborarea politicilor şi strategiilor în domeniul sănătăţii; transmiterea, în baza contractului de comodat, a bunurilor autorităţii administraţiei publice (fondatorului) în gestiunea IMSP Spitalul Clinic; alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului medical; aprobarea tarifelor pentru serviciile medicale; controlul asupra activităţii curente a IMSP Spitalul Clinic etc.
    Consiliul administrativ, conform statutului instituţiei, este organul de administrare şi control al IMSP Spitalul Clinic, constituit de către fondator în componenţa a 6 persoane, care are atribuţii ce ţin de: examinarea şi aprobarea planurilor de activitate, rapoartelor trimestriale şi anuale; aprobarea planurilor de achiziţie a bunurilor, serviciilor şi lucrărilor; examinarea şi prezentarea, pentru coordonare, fondatorului a devizelor de venituri şi cheltuieli, precum şi a contractului de prestare a serviciilor medicale, încheiat cu CNAM etc.
    Directorul general este numit în funcţie la 24.02.2010, prin ordinul  fondatorului, cu dreptul de a conduce activitatea operativă şi curentă a instituţiei, asigurînd utilizarea eficientă a bunurilor primite în gestiune operativă.
    Sinteza veniturilor executate de către IMSP Spitalul Clinic pe anul 2010 este prezentată în Tabelul nr.1.
Tabelul nr.1
                                                                                                                     (mii lei)
Indicatori
Executat
Ponderea executării în totalul de venituri (%)
Total venituri 2010, inclusiv:
30963,8
100

Mijloacele FAOAM

22183,9
71,6

Servicii medicale contra plată

8163,9
26,4

Dobînda (aferentă mijloacelor FAOAM)

67,8
0,2

Alte venituri (ajutoare umanitare, medicamente fără plată etc.)

548,2
1,8

    Sursă: Datele evidenței contabile, dările de seamă pe anul 2010 ale IMSP Spitalul Clinic


    În anul 2010 au fost înregistrate venituri în sumă totală de 30,9 mil. lei, cele mai semnificative venituri provenind din FAOAM (71,6%), urmate de veniturile din serviciile medicale contra plată (26,4%).
    Structura cheltuielilor efective din mijloacele FAOAM este prezentată în Tabelul nr.2.
Tabelul nr.2
                                                                                                                           (mii lei)
 
Nr. d/o
 
Cheltuieli
Cheltuieli totale
Ponderea
(%)


 

Total cheltuieli, inclusiv:

21965,0
100

1.
Retribuirea muncii
11564,5
52,6

2.
Medicamente
3208,7
14,6

3.
Alimentarea pacienţilor
1175,2
5,3

4.
Contribuţii la buget
2934,0
13,4

5.
Energia electrică
445,1
2,0

6.
Apă,canalizare, lift
252,9
1,2

7.

Servicii de telecomunicație și de poștă

30,0
0,1

8.
Energia termică
614,1
2,8

9.
Reparaţii curente
373,2
1,7

10.
Produse petroliere
65,0
0,3

11.
Alte cheltuieli de
mărfuri şi servicii
1302,3
5,9

    Sursă: Dările de seamă ale IMSP Spitalul Clinic pe anul 2010

    Potrivit dărilor de seamă, cheltuielile efective au constituit 21,9 mil.lei, din care cele mai semnificative cheltuieli s-au efectuat pentru: retribuirea muncii (52,6%); procurarea medicamentelor (14,6%); reparaţia curentă a mijloacelor fixe (1,7%) etc.
    În perioada anului 2010, IMSP Spitalul Clinic a format rezerve din contul mijloacelor FAOAM (1,7 mil.lei), care au fost utilizate la procurarea mijloacelor fixe (utilaj medical, utilaj pentru blocul alimentar etc.) – în sumă de 1,0 mil.lei şi la reparaţia capitală a edificiului şi încăperilor – în sumă de 0,7 mil.lei.
    Soldul mijloacelor băneşti provenite din FAOAM şi neutilizate în anul precedent a constituit la începutul anului 2010 suma de 3,5 mil.lei, iar la sfîrşitul anului – 3,4 mil.lei.
    În rezultatul verificării utilizării de către IMSP Spitalul Clinic a mijloacelor provenite din FAOAM, au fost constatate unele neregularităţi, precum şi unele probleme ce ţin de imperfecţiunea cadrului legislativ în domeniul gestionării FAOAM, şi anume:
    • La planificarea şi contractarea mijloacelor financiare pentru prestarea serviciilor medicale nu se ţine cont de soldurile de mijloace băneşti rămase în conturi la sfîrşitul perioadei de gestiune, provenite din FAOAM.
    • Necorelarea actelor normative departamentale cu cele legislative în ce priveşte modalitatea de constituire şi utilizare a rezervelor din contul FAOAM, de calculare şi achitare a premiilor şi ajutoarelor materiale.
    • Raportarea datelor în evidenţa contabilă nu corespunde formei organizatorico-juridice, principiilor şi caracterului activităţii instituţiei, iar capitalul social reflectat în evidenţă nu este înregistrat în modul stabilit.
    • În unele cazuri procedura de achiziţii publice nu asigură principiul concurenţei loiale şi participării largi a operatorilor economici.
III. Constatări, concluzii şi recomandări
    3.1. La planificarea şi contractarea serviciilor medicale nu se ţine cont de soldurile de mijloace băneşti, formate din contul FAOAM
    Prin procesul-verbal nr.8 din 27.10.2009, Consiliul administrativ, la propunerea directorului general al instituţiei, a solicitat CNAM contractarea pentru anul 2010 a 5000 de cazuri tratate pentru asistenţa medicală spitalicească, 20000 de cereri înregistrate pentru asistenţa medicală primară acordată la 19 221 persoane înregistrate şi asistenţa specializată de ambulator acordată la 19 221 persoane înregistrate. Instituţia nu a calculat costul estimativ al serviciilor medicale solicitate.
    Pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul sistemului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, IMSP Spitalul Clinic, la 22.12.2009, a încheiat cu CNAM un contract în sumă de 20,3 mil. lei; care a fost divizată pentru: asistenţă medicală primară (19221 vizite) – 4,8 mil.lei; asistenţă medicală specializată de ambulator (19221 vizite) – 1,4 mil.lei, şi asistenţă medicală spitalicească (4500 cazuri tratate) – 14,1 mil.lei.
    Contractarea serviciilor medicale din sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – sistemul AOAM) se efectuează în limita sumelor contractate în anul precedent, fără a se lua în consideraţie numărul de cazuri tratate solicitate de instituţie (reieşind din capacitatea acesteia şi numărul de persoane asigurate înregistrate).
    La încheierea contractului nu se ţine cont de soldurile de mijloace băneşti formate din contul FAOAM şi rămase la dispoziţia instituţiei. Potrivit Normelor metodologice din 21.08.20096, soldurile de mijloace băneşti din FAOAM existente la sfîrşitul anului la conturile IMSP Spitalul Clinic sînt utilizate în anul următor pentru efectuarea cheltuielilor curente, dar nu pentru atingerea obiectivelor contractate iniţial.
    __________________________________________
    6 Normele metodologice  cu  privire la formarea devizului de venituri şi cheltuieli (business-plan) şi gestionarea surselor financiare,  aprobate la 21.08.2009, prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, CNAM şi Sindicatului „Sănătatea”.
   
    Soldul mijloacelor FAOAM înregistrat la conturile de decontare ale IMSP Spitalul Clinic la începutul anului 2010 a constituit 3565,4 mii lei, iar la sfîrşitul perioadei auditate – 3443,1 mii lei.
    Contractarea serviciilor medicale s-a efectuat fără a se ţine cont de soldurile de mijloace băneşti înregistrate la conturile de decontare ale instituţiei şi provenite din FAOAM. Verificarea gestionării mijloacelor provenite din FAOAM (cauzele formării soldurilor, corectitudinea şi plenitudinea utilizării mijloacelor), potrivit pct.3.2 din contract, este obligaţiunea CNAM.
    3.2. Cu privire la remunerarea muncii angajaţilor IMSP Spitalul Clinic
    În conformitate cu Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare7, în costul serviciilor medicale prestate se includ cheltuielile pentru retribuirea muncii. Pct.20 al acestei Metodologii indică exhaustiv categoriile de plăţi la remunerarea muncii personalului medical, care include salariul de bază şi salariul suplimentar (plata pentru gărzile de serviciu în zilele de sărbători, turele de noapte, pentru muncă intensivă, cu aplicarea noilor metode de muncă, şi indemnizaţiile de concediu).
    __________________________________________
    7 Hotărîrea Guvernului nr. 1128 din 28.08.2002 “Despre aprobarea Regulamentului cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare şi Metodologiei stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare” (cu modificările ulterioare).

    Totodată, Regulamentul privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice8 determină modul şi condiţiile de salarizare a acestora, care prevăd că pentru cointeresarea angajaţilor IMSP se permite acordarea ajutoarelor materiale şi premiilor în limita fondului de salarizare.
    __________________________________________
    8 Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003 “Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală” (cu modificările ulterioare).

    În anul 2010 au fost calculate şi achitate angajaţilor din contul mijloacelor FAOAM premii în sumă de 1120,1 mii lei, ce constituie 9,7% din fondul de salarizare, şi ajutoare materiale în sumă de 445,5 mii lei, sau 3,9%.
    Potrivit datelor evidenţei contabile, fondul de salarizare a personalului angajat la  IMSP Spitalul Clinic a constituit 14112,2 mii lei, inclusiv: din contul mijloacelor FAOAM – 11510,4 mii lei; din contul serviciilor cu plată – 2601,8 mii lei.
    În anul 2010, salariul mediu lunar al unui angajat al  IMSP Spitalul Clinic a constituit 3,1 mii lei, al personalului de conducere – 9,4 mii lei, al medicilor – 4,4 mii lei, al personalului medical mediu – 3,2 mii lei, al infirmierelor – 1,8 mii lei, al altui personal – 3,4 mii lei.
    Testarea regularităţii calculării salariului funcţiei, sporurilor şi suplimentelor la salariu (din contul mijloacelor FAOAM) a fost executată asupra unui eşantion de 20 de persoane (cu funcţii de conducere, medici şi personal medical mediu). Devieri de la prevederile regulamentare nu au fost constatate.
    Concluzie: Costul serviciilor medico-sanitare pentru calcularea tarifelor (contractate cu CNAM şi aprobate de către Ministerul Sănătăţii) nu include acoperirea cheltuielilor pentru acordarea de ajutoare materiale şi premii angajaţilor din sistemul AOAM.
    3.3. Cu privire la formarea şi utilizarea rezervelor la IMSP Spitalul Clinic
    Potrivit Dării de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP Spitalul Clinic, în anul 2010 au fost formate şi utilizate rezerve din contul mijloacelor FAOAM în sumă de 1709,4 mii lei. Rezervele constituite s-au utilizat la procurarea mijloacelor fixe – în sumă de 1053,7 mii lei (utilaje medicale şi utilaj pentru blocul alimentar) şi la reparaţia capitală a mijloacelor fixe (edificiul şi încăperile instituţiei) – 655,7 mii lei.
    Modul de constituire a rezervelor nu corespunde formei organizatorico-juridice a IMSP Spitalul Clinic
    Rezervele la IMSP Spitalul Clinic au fost formate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico-sanitare publice, aprobat de ministrul sănătăţii prin Ordinul nr.9 din 17.01.20099, potrivit căruia se permite instituţiilor constituirea rezervelor în cuantum de pînă la 10% din suma totală a tuturor veniturilor (inclusiv FAOAM).
    ___________________________________________
    9 Ordinul ministrului sănătăţii nr. 9 din 17.01.2009, „Cu privire la modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico- sanitare publice” (în continuare- Ordinul nr.9 din 17.01.2009) .

    IMSP Spitalul Clinic, conform statutului său, este o instituţie publică, care îşi desfăşoară activitatea  pe principiul autofinanţării, de nonprofit.
    Evidenţa contabilă a instituţiei se ţine conform prevederilor Standardelor Naţionale de Contabilitate, altor acte normative10, care se aplică întreprinderilor din sectorul real al economiei naţionale. Standardele reglementează formarea rezervelor din profitul rămas la dispoziţia întreprinderii, dar nu din veniturile totale ale acesteia. Forma organizatorico-juridică a IMSP Spitalul Clinic nu presupune obţinerea profitului şi, respectiv, aceasta nu dispune de surse regulamentare de constituire a rezervelor.
    ___________________________________________
    10 Standardele Naţionale de Contabilitate; Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997.

    Politica de contabilitate-cadru, aprobată prin Ordinul comun al fondatorului şi Ministerului Finanţelor din 29.05.2009, aplicată de instituţie, prevede ţinerea evidenţei rezervelor la contul contabil 322 „Rezerve prevăzute de statut”. Auditul remarcă că rezervele formate din contul FAOAM şi raportate în darea de seamă în sumă de 1709,4 mii lei nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă în modul stabilit.
    Folosirea rezervelor nu corespunde domeniului de utilizare a mijloacelor FAOAM
    Costul serviciilor medicale contractate cu CNAM se stabileşte în baza tarifelor aprobate de Ministerul Sănătăţii în modul stabilit de legislaţie.
    Potrivit Ordinului nr.9 din 17.01.2009, rezervele constituite se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute de natură economică, tehnogenă sau naturală, care afectează încontinuu activitatea  instituţiei, inclusiv  pentru: implementarea tehnologiilor medicale; achiziţionarea utilajului medical şi a altor mijloace fixe; implementarea sistemelor informaţionale; reparaţia capitală a clădirilor etc.
    În acelaşi timp, potrivit pct.4 din Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, nu se permite includerea în tariful de cost şi, respectiv, în tarifele la serviciile medico-sanitare a cheltuielilor pentru: investiţiile capitale în construcţii; reparaţia capitală a mijloacelor fixe; achiziţionarea utilajului şi inventarului etc. Alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului sanitar ţine de atribuţiile exclusive ale fondatorului (pct.15 lit.n) din statutul IMSP Spitalul Clinic).
    Concluzie: Ministerul Sănătăţii, la emiterea Ordinului nr.9 din 17.01.2009, nu a ţinut cont de prevederile actelor normative care reglementează exhaustiv modul şi sursele de formare a rezervelor, precum şi de direcţiile regulamentare de utilizare a acestora. Astfel, mijloacele FAOAM nu sînt utilizate pentru atingerea obiectivelor stabilite în contractele de acordare a serviciilor medicale.
    3.4. Procedurile de achiziţii publice nu asigură realizarea principiilor de concurenţă loială, precum şi de utilizare economă şi eficientă a mijloacelor publice
    Potrivit Planului de achiziţii de mărfuri, lucrări şi servicii pe anul 2010, IMSP Spitalul Clinic, întru asigurarea necesităţilor sale la exercitarea atribuţiilor de bază, a achiziţionat materiale, lucrări şi servicii (medicamente, produse alimentare, utilaje medicale, lucrări de reparaţii etc.), utilizînd diferite proceduri de achiziţii: licitaţii publice, cererea ofertelor de preţuri, achiziţii dintr-o singură sursă etc.
    Misiunea de audit a supus testării procedurile de achiziţii pentru care la etapa de planificare s-au presupus anumite riscuri la asigurarea concurenţei loiale şi participarea largă a operatorilor economici în cadrul procedurilor de achiziţii publice.
    În scopul gestionării eficiente şi corecte a mijloacelor financiare, la 5.10.2010, prin Ordinul nr.11 al directorului general al IMSP Spitalul Clinic, a fost creat grupul de lucru pentru achiziţii publice, fiind stabilite atribuţiile acestuia şi persoanele responsabile de gestionarea bunurilor din cadrul entităţii.
    Grupul de lucru îşi desfăşoară activitatea în baza Regulamentului cu privire la grupul de lucru pentru achiziţii, aprobat prin Ordinul directorului general al IMSP Spitalul Clinic nr.01 din 3.01.2007, care nu a fost ajustat la prevederile Legii privind achiziţiile publice nr.96-XVI din 13.04.200711.
    _________________________________________
    11  Legea privind achiziţiile publice nr.96-XVI din 13.04.2007 (cu modificările ulterioare;  în continuare –  Legea nr.96-XVI din 13.04.2007).

    Membrii grupului de lucru pentru achiziţii nu semnează declaraţii de confidenţialitate şi imparţialitate.
    Conform art.14 alin.(3) din Legea nr.96-XVI din 13.04.2007, membrii grupului de lucru pentru achiziţii au obligaţia să semneze declaraţia de confidenţialitate şi imparţialitate. IMSP Spitalul Clinic nu asigură respectarea acestei prevederi legale, fapt ce poate genera riscul apariţiei unor conflicte de interese, care pot afecta obiectivitatea şi imparţialitatea procedurii de achiziţii publice.
    Grupul de lucru pentru achiziţii nu a analizat în deplină măsură informaţiile privind calificarea operatorilor economici.
    Pct.18 din Regulamentul aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.245 din 4.03.200812 prevede că autoritatea contractantă solicită, odată cu oferta, şi informaţii privind calificarea operatorilor economici, potrivit art.16 din Legea nr.96-XVI din 13.04.2007, adică documente eliberate de autorităţile stabilite de autoritatea contractantă, care ar certifica împuternicirea de a încheia contractul de achiziţii publice, componenţa fondatorilor şi a persoanelor afiliate etc.
    _________________________________________
    12 Hotărîrea Guvernului nr.245 din 4.03.2008 “Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la achiziţia bunurilor si serviciilor prin cererea ofertelor de preţuri” (cu modificările ulterioare).

    Auditul a constatat că, în unele cazuri, grupul de lucru, la momentul desfăşurării achiziţiilor publice, nu a analizat în măsură deplină documentele prezentate privind calificarea operatorilor economici, şi anume lista fondatorilor.
    În aşa mod, la 10.05.2010, a fost iniţiată licitaţia publică privind achiziţionarea echipamentului pentru blocul alimentar, publicată în Buletinul Achiziţiilor Publice din 23.04.2010. În termenul-limită au fost depuse 3 oferte de către agenţi economici.
    Documentele de calificare solicitate şi prezentate de către ofertanţi (certificate de înregistrare, licenţe, certificate de conformitate, extrase din Registrul de stat al persoanelor juridice etc.) relevă împuternicirea de a încheia contractul de achiziţii publice şi componenţa fondatorilor. Potrivit extraselor din Registrul de stat al persoanelor juridice (anexate la dosar), toţi operatorii economici participanţi la licitaţia publică nominalizată sînt fondaţi de unele şi aceleaşi persoane. Din constatările menţionate rezultă că operatorii economici participanţi la concurs sînt persoane interdependente (monitorizate şi gestionate de unele şi aceleaşi persoane), fapt ce, în viziunea auditorului, ar exclude principiile de bază ale achiziţiilor publice: asigurarea economicităţii şi eficacităţii achiziţiilor, participarea largă a furnizorilor la procedurile de achiziţie, dezvoltarea concurenţei între ei şi obiectivitatea achiziţiilor.
    Potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.96-XVI din 13.04.2007, grupul de lucru pentru achiziţii avea dreptul să respingă toate ofertele, acţiunea acestuia fiind justificată de lipsa concurenţei efective.
    În urma licitaţiei a fost desemnată drept cîştigătoare oferta înaintată de operatorul economic care a propus preţul cel mai mic, cu acesta fiind încheiat contractul privind achiziţia echipamentului pentru blocul alimentar.
Un caz similar a fost constatat la achiziţionarea de către IMSP Spitalul Clinic a serviciilor pentru deservirea utilajului medical, executată prin cererea ofertelor de preţuri la 28.01.2010. Potrivit Dării de seamă a grupului de lucru şi dosarului privind achiziţiile, la procedura de achiziţii au participat 3 operatori economici.
    La dosarul achiziţiilor, prezentat auditului, nu sînt anexate documente justificative, fapt ce atestă calificarea ofertanţilor. Conform informaţiilor despre înregistrarea contribuabililor, selectate din bazele de date ale Serviciului Fiscal de Stat, s-a constatat că administratorul unui operator economic este şi fondatorul altui operator participant la tender.
    Concluzie: Organizarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţii s-a efectuat cu unele abateri de la legislaţia în vigoare în vederea analizei listelor fondatorilor şi îndeplinirii  declaraţiilor de imparţialitate a membrilor grupului de lucru.
    3.5. Cu privire la raportarea datelor în evidenţa contabilă
    Evidenţa cheltuielilor suportate din contul mijloacelor FAOAM de către IMSP Spitalul Clinic, pentru prestarea de servicii medicale persoanelor asigurate, se ţine în contabilitate pe conturi contabile, separat de alte cheltuieli.
    Capitalul social al IMSP Spitalul Clinic din evidenţa contabilă constituie suma de 18,0 mil. lei, care s-a  reflectat în statutul instituţiei şi nu a fost înregistrat în modul stabilit la Camera Înregistrării de Stat.
IMSP Spitalul Clinic, fiind o instituţie publică care îşi desfăşoară activitatea pe principiul de nonprofit, la finele anului 2010, potrivit Raportului de profit şi pierderi (Forma nr.2 la Raportul financiar), a raportat profit din activitatea economico-financiară în sumă de 264,7 mii lei, iar pe anul 2009 – în sumă de 3140,1 mii lei. În conformitate cu bilanţul contabil, instituţia a înregistrat la finele anului 2010 profit nerepartizat din anii precedenţi în sumă de 6142,0 mii lei.
    Auditul a constatat, de asemenea, că IMSP Spitalul Clinic a prezentat Serviciului Fiscal de Stat,  în anul 2010, Declaraţia persoanei juridice cu privire la impozitul pe venit (Forma VEN 08), în care, conform art.511 din Codul fiscal13, instituţiile medico-sanitare publice şi private se scutesc de impozitul pe venitul obţinut din activitatea prestatorilor de servicii medicale legate de realizarea Programului unic al AOAM. Alte venituri obţinute din activitatea desfăşurată reprezintă sursa de venit impozabil şi se includ în obiectul impunerii.
    ________________________________________
    13 Codul fiscal, aprobat prin Legea nr.1163-XIII din 24.04.1997 (cu modificările ulterioare).

    Alte venituri obţinute din activitatea desfăşurată de către IMSP Spitalul Clinic sînt, preponderent, veniturile din serviciile medicale cu plată, prestate persoanelor neasigurate şi persoanelor asigurate peste volumul prevăzut de Programul unic al AOAM, în baza tarifelor aprobate de către Ministerul Sănătăţii, care nu includ rentabilitatea, iar pentru sistemul sănătăţii serviciile medico-sanitare sînt servicii nonprofit. Deci, serviciile medicale acordate de IMSP Spitalul Clinic contra plată, de asemenea, nu pot servi drept sursă de venit impozabil, deoarece tarifele în baza cărora sînt calculate veniturile nu includ rentabilitatea.
    Concluzie: Reieşind din cele expuse se confirmă riscul raportării neconforme de către IMSP Spitalul Clinic a rezultatelor financiare înregistrate la sfîrşitul anului de gestiune, ca rezultat al inaplicabilităţii Standardelor Naţionale de Contabilitate în condiţiile desfăşurării activităţii pe principiul de nonprofit.
IV. Recomandări
    Recomandări Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii:
    1. Să utilizeze mijloacele din contul FAOAM în limitele şi în volumul contractat, neadmiţînd formarea soldurilor semnificative la finele perioadei de gestiune.
    2. Să respecte normele legale la evaluarea ofertanţilor/participanţilor la achiziţiile publice, pentru asigurarea realizării principiului de concurenţă loială.
    Recomandări Consiliului administrativ:
    3. Să examineze în cadrul şedinţei Raportul auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii în exerciţiul bugetar 2010, cu aprobarea unui plan de acţiuni în vederea implementării recomandărilor de audit şi eficientizării utilizării mijloacelor publice.
V. Opinii
    Opinie fără rezerve privind raportul financiar:
    În opinia auditorului, raportul financiar, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine reală şi fidelă a situaţiei financiare şi a celei patrimoniale ale Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii la data de 31.12.2010.
    Opinie fără rezerve privind regularitatea:
    În opinia auditorului, gestionarea mijloacelor publice şi administrarea patrimoniului public, sub toate aspectele semnificative, au fost efectuate legal şi regulamentar.

    CONTROLORUL SUPERIOR DE STAT                                             Iurie ISPAS

Aprobat
prin Hotărîrea Curţii de Conturi
nr.45  din 25.08. 2011

RAPORTUL
auditului regularităţii  executării fondurilor  asigurării obligatorii
de asistenţă medicală de către Clinica Universitară de Asistenţă
Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie
„Nicolae Testemiţanu” în exerciţiul bugetar 2010
I. Introducere
    Auditul regularităţii  executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în exerciţiul bugetar 2010 a fost efectuat în temeiul art.28 şi art.31 alin.(1) lit.a) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 5.12.20081 şi în conformitate cu Programul activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 20112 în cadrul auditului Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
    __________________________________________
    1 Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (cu modificările şi completările ulterioare).
    2 Hotărîrea Curţii de Conturi nr.74 din 30.12.2010 “Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2011’’(cu modificările ulterioare).

    Scopul auditului constă în obţinerea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că Dările de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al Instituţiei medico-sanitare publice Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (în continuare – IMSP Clinica Universitară) din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – FAOAM) pe anul 2010 nu prezintă denaturări semnificative şi oferă o imagine reală şi fidelă asupra utilizării mijloacelor FAOAM.
    Responsabilitatea conducerii IMSP Clinica Universitară constă în utilizarea mijloacelor financiare din contul FAOAM, alocate în anul 2010 pentru prestarea serviciilor medicale, regulamentar3, precum şi în asigurarea veridicităţii raportării Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (în continuare – CNAM).
    __________________________________________
    3 Hotarîrea Guvernului nr.1387 din 10.12.2007 „Cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală”.

    Responsabilitatea auditorului constă în obţinerea probelor de audit suficiente şi adecvate pentru susţinerea concluziilor referitor la Dările de seamă ale IMSP Clinica Universitară privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în anul 2010 conform prevederilor legale şi în exprimarea opiniei asupra faptului dacă acestea oferă o imagine reală şi fidelă şi dacă mijloacele publice au fost gestionate cu respectarea cadrului legal. Auditorul nu poate fi considerat responsabil de prevenirea cazurilor de fraudă şi eroare.
    Metodologia de audit
    Auditul a fost efectuat conform Standardelor de audit4 ale Curţii de Conturi. La efectuarea auditului s-au aplicat proceduri de fond asupra documentelor primare, înregistrărilor contabile, registrelor contabile, rapoartelor financiare, dărilor de seamă, precum şi s-a solicitat informaţie de la persoane terţe şi explicaţii de la persoane cu funcţii de răspundere.
    __________________________________________
    4 Standardele auditului regularităţii, aprobate prin Hotărîrea Curţii de Conturi nr.58 din 28.12.2009.

II. Prezentare generală
    IMSP Clinica Universitară, conform Statutului aprobat de către ministrul sănătăţii şi înregistrat la Camera Înregistrării de Stat în data de  25.12.2003, este un Centru-model de instruire a cadrelor medicale în specialitatea medicină generală cu accent în specializarea medicină de familie şi cu activitate curativ-profilactică în domeniul asistenţei medicale primare. Totodată, conform Legii nr.411-XIII din 28.03.1995, instituţia îşi desfăşoară activitatea potrivit Regulamentului aprobat de către Ministerul Sănătăţii.  Clinica fiind creată în baza Ordinului ministrului sănătăţii din 25.11.20035 îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit şi posedă calitatea de persoană juridică, conducîndu-se de cadrul legal6 din domeniu.
    ___________________________________________
    5 Ordinul ministrului sănătăţii nr.329 din 25.11.2003 „Cu privire la instituirea instituţiilor medico-sanitare publice”.
    6 Legea ocrotirii sănătăţii nr.411-XIII din 28.03.1995 (cu modificările ulterioare); Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală nr.1585-XIII din 28.02.1998; Regulamentul IMSP Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a USMF „N.Testemiţanu”, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.329 din 25.11.2003.

    În anul 2010, IMSP Clinica Universitară a înregistrat 75468 de vizite, din care persoane asigurate – 95,6%  vizite şi cele neasigurate –  4,4%.
    2.1.    Sistemul instituţional de administrare a mijloacelor FAOAM
    IMSP Clinica Universitară are următoarele organe de administrare şi control:
    fondatorul – Ministerul Sănătăţii; Consiliul administrativ; medicul-şef.
    Mijloacele FAOAM sînt gestionate prin încheierea contractului între CNAM şi IMSP Clinica Universitară privind acordarea asistenţei medicale.
    Interdependenţa în sistemul de administrare a mijloacelor FAOAM se prezintă în figura ce urmează.

    Fondatorul este organul de administrare şi îşi exercită drepturile de gestionar al IMSP, avînd atribuţii privind: aprobarea statutului; coordonarea devizelor de venituri şi cheltuieli, a contractului de prestare a serviciilor medicale; transmiterea în gestiune, în baza contractului de comodat, a bunurilor autorităţii administraţiei publice; alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului medical; controlul activităţii curente a Clinicii etc.
    CNAM, ca gestionar al mijloacelor FAOAM, este responsabilă de: organizarea, desfăşurarea şi dirijarea procesului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală; controlul calităţii asistenţei medicale acordate şi utilizării mijloacelor financiare provenite din FAOAM; negocierea, încheierea contractelor şi finanţarea serviciilor medicale cu prestatorii de servicii; verificarea îndeplinirii clauzelor contractuale de către prestatori.
    Consiliul administrativ este organul de administrare şi control al IMSP Clinica Universitară, care este constituit de către fondator, avînd atribuţii privind: examinarea şi aprobarea planurilor de activitate a IMSP Clinica Universitară; examinarea şi aprobarea rapoartelor trimestriale şi anuale; aprobarea planurilor de achiziţii ale bunurilor, serviciilor şi lucrărilor; examinarea şi prezentarea pentru coordonare fondatorului a devizelor de venituri şi cheltuieli, precum şi a contractului de prestare a serviciilor medicale etc.
    Medicul-şef este persoana responsabilă şi abilitată cu dreptul de conducere operativă şi gestionare a patrimoniului public, care a fost numit în funcţie prin Ordinul rectorului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din 24.12.2003.
    2.2.  Sinteza veniturilor şi cheltuielilor IMSP Clinica Universitară Sursele de formare şi structura veniturilor în anul 2010 se prezintă în Diagrama nr.1.
Diagrama nr.1

    Sursă: Darea de seamă şi Informaţia referitor la totalul veniturilor pe anul 2010

    Reieşind din Diagrama nr.1, în perioada anului 2010 s-au înregistrat venituri în suma de 5032,1 mii lei, cele mai semnificative fiind mijloacele financiare contractate pentru acordarea asistenţei medicale din FAOAM, care constituie 94,7%, veniturile din serviciile contra plată – 3,3% şi alocaţiile fondatorului – 2,0%.
    Dinamica cheltuielilor pentru anul 2010 este prezentată în Tabelul nr.1.

Tabelul nr.1

                                                                                                                        (mii lei)
 

Nr. d/o

 
Cheltuieli
Cheltuieli totale
Ponderea
(%)
Inclusiv:
FAOAM
Ponderea din total cheltuieli
(%)
Mijloace speciale (servicii contra plată, fond locativ, arenda)
Ponderea
din total cheltuieli
(%)
Ajutor umanitar
Ponderea
(%)
 
Total cheltuieli, din care:
5600,0
100
5103,7
91,1/100
171,4
3,1/100
324,9
5,8/100
1.
Retribuirea muncii
2834,0
50,6
2764,2
54,2
69,8
40,7
 
 
2.
Contribuţii la BASS, FAOAM
741,8
26,5
724,9
14,2
16,9
9,9
 
 
3.
Medicamente
622,6
3,7
340,1
6,7
8,1
4,7
274,4
84,5
4.
Cheltuieli de regie
279,3
5,4
269,7
5,4
9,6
5,6
 
 
5.
Rezerve
-
 
408,9
8,0
 
 
 
 
6.
Alte cheltuieli de
mărfuri şi servicii
803,9
13,8
697,1
10,6
56,3
39,1
50,5
15,5
    Sursă:  Dările de seamă pe asistența medicală primară pentru anul 2010, Informația referitor la cheltuielile efective
 
    După cum rezultă din tabel, cheltuielile efective au constituit 5600,0 mii lei, din care cele mai semnificative au fost din contul FAOAM în sumă de 5103,7 mii lei, sau 91,1%, acestea fiind distribuite prioritar pentru retribuirea muncii (54,2%), contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, FAOAM (14,2%), procurarea medicamentelor (6,7%), cheltuieli de regie (5,4%) şi alte cheltuieli (10,6%). De asemenea, în perioada de gestiune, a fost constituit fondul de rezervă  de 408,9 mii lei, ce constituie 8,0% din valoarea totală a veniturilor FAOAM.
III. Constatări, concluzii şi recomandări
    3.1.     Cu privire la contractarea  serviciilor medicale acordate din FAOAM
    La momentul contractării serviciilor medicale pentru anul 2010 nu s-au analizat clauzele formării şi nu a fost luat în consideraţie soldul de mijloace existente la contractarea costului serviciilor din contul FAOAM, neutilizate pentru perioada anterioară de raportare, ceea ce poate genera riscul dezafectării acestora.
    Pentru prestarea serviciilor de asistenţă medicală primară şi de ambulator, IMSP Clinica Universitară, la 22.12.2009, a încheiat cu CNAM contractul în valoare de 4756,5 mii lei (din care pentru asistenţă medicală primară – 3936,3 mii lei şi  pentru asistenţă medicală specializată de ambulator – 820,2 mii lei ). Astfel, în anul 2010, IMSP Clinica Universitară a prestat asistenţă medicală primară la 14705 persoane, reieşind din numărul de persoane înregistrate.
    În acelaşi timp, auditul remarcă că, conform Ordinului ministrului sănătăţii şi directorului general al CNAM din 27 decembrie 2004, IMSP Clinica Universitară în dările de seamă prezentate anual CNAM raportează numărul de vizite consultative efectuate, şi nu al persoanelor înregistrate.
    De asemenea, la încheierea contractului nu se tine cont de soldurile mijloacelor băneşti, formate din contul FAOAM şi rămase la dispoziţia instituţiei. Potrivit Normelor metodologice din 21.08.2009, soldurile  mijloacelor băneşti din FAOAM existente la sfîrşitul anului la contul IMSP Clinica Universitară sînt utilizate în anul ulterior pentru efectuarea cheltuielilor curente. Această situaţie generează riscul utilizării acestor mijloace în anul următor pentru cheltuielile curente ale  IMSP Clinica Universitară, dar nu pentru atingerea obiectivelor contractate iniţial.
    În acest context, la începutul anului 2010, IMSP Clinica Universitară a înregistrat la contul de decontare un sold de mijloace băneşti provenite din FAOAM în sumă de 556,2 mii lei, care la finele perioadei de gestiune a constituit 29,0 mii lei, fiind utilizate pentru necesităţile instituţiei.
    Concluzie:
    Neracordarea indicatorilor raportaţi de către IMSP Clinica Universitară  anual CNAM (vizite) cu indicatorii serviciilor contractate (persoane înregistrate la instituţie) nu a permis auditului de a evalua realizarea obiectivelor stabilite şi nu a fost posibil de a determina utilizarea mijloacelor FAOAM la destinaţia distinctă.
    Contractarea serviciilor medicale s-a efectuat fără a se ţine cont de soldurile mijloacelor băneşti înregistrate la conturile bancare ale IMSP Clinica Universitară şi  provenite din FAOAM.
    3.2. Regularitatea efectuării înregistrării şi raportării cheltuielilor din contul mijloacelor FAOAM
    3.2.1. Cu privire la corectitudinea utilizării mijloacelor publice pentru remunerarea muncii personalului IMSP Clinica Universitară
    Potrivit Hotărîrii Guvernului nr.1128 din 28.08.20027, în costul serviciilor medicale prestate se includ şi cheltuielile pentru retribuirea muncii. Conform pct.20 din această Hotărîre, remunerarea muncii personalului medical include salariul de bază şi salariul suplimentar care indică exhaustiv categoriile de plăţi:  pentru gărzile de serviciu în zilele de sărbători, turele de noapte, pentru muncă intensivă, cu aplicarea noilor metode de muncă, indemnizaţiile de  concediu.
    __________________________________________
    7 Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002 „Despre aprobarea Regulamentului cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare şi Metodologiei stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare” (cu modificările ulterioare; în continuare – Hotărîrea Guvernului nr. 1128 din 28.08.2002).

    Totodată, prin Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.20038, au fost determinate modul şi condiţiile de salarizare a acestor categorii de salariaţi, care prevăd că pentru cointeresarea angajaţilor IMSP este stabilită premierea şi ajutoarele materiale în limita fondului de salarizare.
    __________________________________________
    8 Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003 “Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală” (cu modificările ulterioare; în continuare – Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003).

    În anul 2010, pentru salarizarea personalului, au fost suportate cheltuieli în sumă de 2834,0 mii lei, ceea ce constituie 50,6% din totalul cheltuielilor instituţiei (5600,0 mii lei), din care 2764,2 mii lei (49,4%) au fost mijloacele alocate din FAOAM şi din contul serviciilor cu plată – 69,8 mii lei. Statele de personal ale IMSP Clinica Universitară pe anul 2010 au fost aprobate în număr de 95,5 unităţi.
    Auditul relevă că numărul de persoane real angajate în medie pe instituţie a fost de 80,75 persoane fizice, sau 84,6% faţă de numărul de unităţi aprobate. Această situaţie a permis ca o parte din funcţiile vacante să fie cumulate de personalul real angajat în instituţie. Informaţia privind remunerarea muncii se prezintă în Tabelul nr.2.
Tabelul nr.2
                                                                                                                         (mii lei)
Nr. d/o
Indici
Personal de conducere
Medici
Personal medical mediu
Personal medical inferior
Alt personal
Total
1.

Numărul angajaților

2,75
21,5
27,5
7
22
80,75
2.

Retribuirea muncii, total, inclusiv:

158,5
1045,1
868,6
115,5
576,5
2764,2
3.
Salariul funcției
89,7
670,3
472,5
70,4
366,4
1669,3
4.
Sporuri la salariul funcției
65,5
296,8
256,3
7,8
125,6
752,1
5.
Suplimente la salariul funcției
-
32,8
101,6
34,8
60,0
229,1
6.
Ajutor material
-
6,7
13,1
-
12,2
32,0
7.
Premii
3,3
26,4
19,4
2,5
12,3
63,9
8.
Alte plăți bănești
-
12,1
5,7
-
 
17,8
9.
Salariul mediu lunar
4,8
4,1
2,6
1,4
2,2
2,9
    Sursă: Dările de seamă privind îndeplinirea devizului de venituri și cheltuieli din mijloacele FAOAM pe anul 2010

    Analizînd datele din tabel, se remarcă că în anul 2010 fondul de salarizare a personalului a constituit 2764,2 mii lei, iar salariul mediu lunar  – 2,9 mii lei, inclusiv pe categorii de salarizare: personal de conducere – 4,8 mii lei, medici – 4,1 mii lei, personal medical mediu – 2,6 mii lei, infirmiere – 1,4 mii lei, alt personal – 2,2 mii lei.
    Totodată, auditul relevă că personalul IMSP Clinica Universitară a fost remunerat şi din contul mijloacelor speciale în sumă de 69,8 mii lei, sau 2,4% din cheltuielile alocate pentru salarizare, care au fost distribuite pentru medici – 25,6 mii lei, personalul medical mediu – 10,3 mii lei, personalul medical inferior – 3,5 mii lei şi alt personal – 30,4 mii lei.
    Auditul a supus testării corectitudinea calculării salariilor funcţiei, suplimentelor, adaosurilor, premiilor, altor plăţi, precum şi a achitării lor, calculării reţinerilor din salariu, care s-a efectuat prin metoda verificării ordinelor cu tabelele de evidenţă a timpului de lucru, fişele de personal şi listele de plată  pe anul 2010, abateri de la prevederile regulamentare nefiind stabilite.
    Pe perioada anului 2010, din mijloacele FAOAM, în baza ordinelor directorului general, au fost achitate ajutoare materiale angajaţilor (în limita unui salariu mediu pe an) în sumă de 32,0 mii lei şi premii (conform rezultatelor de activitate anuală) în sumă de 63,9  mii lei, inclusiv personalului de conducere – 3,3 mii lei, medicilor – 26,4 mii lei; personalului medical mediu – 19,4 mii lei, infirmierelor –  2,5 mii lei şi altui personal – 12,3 mii lei. Aceste cheltuieli au fost achitate în limita fondului de salarizare, ce nu depăşeşte 55% şi 60% din veniturile FAOAM, planificate pentru anul 2010.
    Potrivit Contractului încheiat cu CNAM, costul serviciilor medicale acordate în cadrul AOAM sînt stabilite în baza tarifelor aprobate de Ministerul Sănătăţii.
    Concluzie: IMSP Clinica Universitară, în anul 2010, a achitat din contul mijloacelor FAOAM ajutoare materiale şi premii (95,9 mii lei).
    3.2.2. Cu privire la formarea şi utilizarea rezervelor la IMSP Clinica Universitară
    Rezervele la această instituţie au fost formate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico-sanitare publice, aprobat de ministrul sănătăţii prin Ordinul nr.9 din 17.01.20099, potrivit cărora se permite instituţiilor constituirea rezervelor în cuantum de pînă la 10% din suma totală a tuturor veniturilor (inclusiv ale FAOAM).
    ___________________________________________
    9 Ordinul nr.9 din 17.01.2009,  aprobat de ministrul sănătăţii, „Cu privire la modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico sanitare publice” (în continuare – Ordinul nr.9 din 17.01.2009).

    Potrivit politicii de contabilitate a IMSP Clinica Universitară, evidenţa contabilă a acesteia se ţine în conformitate cu prevederile Legii contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.200710, cu Standardele Naţionale de Contabilitate, Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.199711, cu alte acte normative, care sînt aplicabile întreprinderilor din sectorul real al economiei naţionale.
    ___________________________________________
    10 Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.2007 (cu modificările ulterioare; în continuare – Legea contabilităţii).
    11 Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997 „Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor” (cu modificările şi completările ulterioare; în continuare – Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997).

    Totodată, auditul relevă forma statutului juridic al IMSP Clinica Universitară ca instituţie medico-sanitară publică, care îşi desfăşoară activitatea sa pe principii necomerciale, de autofinanţare, de nonprofit.
    Auditul remarcă că aceste reglementări stabilesc formarea rezervelor din profitul rămas la dispoziţia instituţiei, dar nu din veniturile totale ale acesteia.
    Forma organizatorico-juridică a IMSP (activitatea necomercială, de nonprofit) nu presupune obţinerea profitului şi, respectiv, aceasta nu dispune de surse regulamentare de constituire a rezervelor. Mai mult decît atît, în evidenţa contabilă la IMSP Clinica Universitară suma de 408,9 mii lei, defalcată doar din mijloacele FAOAM pentru constituirea rezervelor, nu se reflectă la contul contabil „Rezerve prevăzute de statut” sau la alte conturi contabile destinate generalizării informaţiei privind existenţa şi mişcarea acestora.
    Totodată, Ordinul nr.9 din 17.01.2009 şi politica de contabilitate a IMSP Clinica Universitară pe anul 2010 stabilesc că rezervele constituite se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute de natură economică, tehnogenă sau naturală, care afectează activitatea încontinuu a instituţiei (implementarea sistemelor informaţionale; reparaţia capitală a clădirilor, mijloacelor fixe; implementarea tehnologiilor medicale; achiziţionarea utilajului medical şi a altor mijloace fixe).
    În acelaşi timp, pct.4 din Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002, nu permite includerea în tariful de cost şi, respectiv, în tarifele la serviciile medico-sanitare a următoarelor cheltuieli: pentru investiţiile capitale în construcţii; pentru reparaţia capitală a mijloacelor fixe; pentru achiziţionarea utilajului şi inventarului. În acelaşi context, potrivit pct.16 din Statutul IMSP, alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului sanitar ţine de atribuţiile exclusive ale fondatorului.
    Concluzie:
    Neracordarea actelor normative interne, care reglementează constituirea şi utilizarea rezervelor la prevederile Hotărîrii Guvernului nr.1128 din 28.08.2002 oferă posibilităţi fondatorului de a transmite atribuţiile sale IMSP Clinica Universitară, iar aceasta din urmă să utilizeze mijloacele FAOAM nu pentru obiectivele stabilite în contract.
    3.2.3. Cu privire la regularitatea achiziţiilor publice de bunuri şi servicii
    De către IMSP Clinica Universitară pentru anul 2010 au fost planificate 14 proceduri de achiziţii publice de mărfuri şi servicii în sumă de 1390,0 mii lei. În scopul gestionării eficiente şi corecte a mijloacelor financiare, de către medicul-şef, conform Ordinului din 04.01.2010, a fost instituit grupul de lucru pentru realizarea procedurii de achiziţii.
    În cadrul auditului s-a constatat că, în anul 2010, pentru procurarea utilajului medical au fost desfăşurate 7 proceduri de achiziţii publice şi s-au încheiat 7 contracte în sumă de 209,4 mii lei.
    Conform contractelor încheiate de către IMSP Clinica Universitară, din mijloacele FAOAM a fost procurat utilaj medical în sumă de 209,4 mii lei  şi mijloace fixe în sumă de 139,4 mii lei. Tot utilajul procurat a fost instalat şi reflectat la intrări în evidenţa contabilă.
    Concluzie:
    La efectuarea procesului de achiziţii publice de bunuri şi servicii la IMSP Clinica Universitară nereguli n-au fost constatate.
    3.2.4. Asigurarea integrităţii patrimoniului Clinicii
    Între USMF „N.Testemiţanu” şi IMSP Clinica Universitară a fost încheiat contractul de comodat din 29.03.2010 privind transmiterea în folosinţă a aparatajului, utilajului, mobilierului, fondului de bibliotecă, imobilului în valoare de 11407,3 mii lei, cu uzura de 3910,7 mii lei, pe un termen de 2 ani, din 1.01.2010 pînă la 31.12.2011, în mod gratuit, cu achitarea plăţii pentru serviciile comunale. Auditul relevă că bunurile primite au fost înregistrate în evidenţa contabilă.
    3.2.5. Cu privire la  regularitatea raportării datelor în evidenţa contabilă
    Auditul remarcă că deşi IMSP Clinica Universitară este o instituţie, care îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit, aceasta, conform datelor evidenţei contabile şi Raportului financiar pe anul 2010, a raportat pierderi din activitatea economico-financiară (197,0 mii lei), iar în rezultatul activităţii anului 2009 a raportat profit (208,3 mii lei).
    Veniturile din contul mijloacelor FAOAM contractate cu CNAM se ţin la două conturi de decontare separate (pentru asistenţă medicală primară şi pentru asistenţa specializată de ambulator), fapt ce asigură o transparenţă a veniturilor.
    Uzura mijloacelor fixe se calculează în cuantumul procentual în dependenţă de cota veniturilor din FAOAM în totalul veniturilor IMSP Clinica Universitară pe anul 2010.
    Concluzie:
    Forma de raportare a activităţii economico-financiare nu este aplicabilă în condiţiile desfăşurării activităţii IMSP Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a USMF „N.Testemiţanu” pe principiul de nonprofit.
IV. Recomandări
    Se recomandă conducerii IMSP Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” să racordeze politica de contabilitate, ţinînd cont de normele regulamentare şi de statutul ei juridic.
V. Opinii de audit
    Opinie fără rezerve privind rapoartele financiare
    În opinia auditului, bazată pe activităţile de audit efectuate, rapoartele financiare privind utilizarea mijloacelor FAOAM, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine reală şi fidelă a situaţiei patrimoniale şi a  celei financiare ale IMSP Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, la 31.12.2010.
    Opinie fără rezerve privind regularitatea
    În opinia auditului, bazată pe activităţile de audit efectuate, gestionarea mijloacelor publice şi administrarea patrimoniului public, sub toate aspectele semnificative, s-au efectuat legal şi regulamentar.

    ELABORAT DE:
    CONTROLORUL SUPERIOR DE STAT,
    AUDITOR PUBLIC                                                          Polina Cosonea

 Aprobat
prin Hotărîrea Curţii de Conturi
nr.45 din 25.08. 2011
RAPORTUL
auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii
de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică
Spitalul Clinic de Psihiatrie în exerciţiul bugetar 2010
I. Introducere
    Auditul regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Psihiatrie (în continuare – IMSP SCP, sau Spitalul, după caz) în exerciţiul bugetar 2010 a fost efectuat în temeiul art.28 şi art.31 alin.(1) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 5.12.20081 şi conform Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 20112 în cadrul auditului Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
    ___________________________________________
    1 Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (cu modificările şi completările ulterioare).
    2 Hotărîrea Curţii de Conturi nr.74 din 30.12.2010 “Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2011’’(cu modificările ulterioare).

    Scopul auditului constă în obţinerea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că darea de seamă despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – FAOAM) pe anul 2010 nu prezintă denaturări semnificative, iar mijloacele financiare contractate de către Spital au fost utilizate legal şi regulamentar.
    Auditul a avut drept obiectiv verificarea conformităţii şi regularităţii utilizării mijloacelor financiare contractate de către Spitalul Clinic de Psihiatrie pe anul 2010 pentru acordarea asistenţei medicale pe tipurile prevăzute de Programul unic.
    Responsabilitatea conducerii IMSP SCP, potrivit prevederilor art.14 din Legea nr.1585-XIII din 27.02.19983 şi obligaţiunilor contractuale stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr.1636 din 18.12.20024, constă în gestionarea mijloacelor financiare parvenite din FAOAM, utilizarea mijloacelor financiare pentru prestarea serviciilor medicale prevăzute în Programul unic şi în asigurarea veridicităţii datelor incluse în facturile şi dările de seamă prezentate Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (în continuare – CNAM).
    ___________________________________________
    3 Legea nr.1585-XIII din 27.02.1998 „Cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală” (cu modificările şi completările ulterioare).
    4 Hotărîrea Guvernului nr.1636 din 18.12.2002 „Cu privire la aprobarea Contractului-tip de acordare a asistenţei medicale (de prestare a serviciilor medicale) în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală” (cu modificările şi completările ulterioare).

    Responsabilitatea auditorului constă în obţinerea probelor de audit suficiente şi adecvate pentru susţinerea concluziilor şi opiniilor de audit asupra dării de seamă privind îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP SCP din mijloacele FAOAM pe anul 2010, regularităţii gestionării mijloacelor financiare. Auditorul nu poate fi considerat responsabil de prevenirea cazurilor de fraudă şi eroare.
    Metodologia de audit
    Auditul a fost efectuat conform Standardelor de audit ale Curţii de Conturi5. La efectuarea auditului s-au aplicat proceduri de fond asupra documentelor primare, înregistrărilor contabile, registrelor contabile, rapoartelor financiare, dărilor de seamă, precum şi s-a solicitat informaţie de la persoane terţe şi explicaţii de la persoane cu funcţii de răspundere.
    __________________________________________
    5 Standardele auditului regularităţii, aprobate prin Hotărîrea Curţii de Conturi nr.58 din 28.12.2009.

II. Prezentare generală
    2.1. Cu privire la Instituţia medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Psihiatrie
    IMSP SCP, conform Statutului aprobat de către Ministerul Sănătăţii, înregistrat la Camera Înregistrării de Stat în data de 09.12.2003, şi Regulamentului aprobat de către Ministerul Sănătăţii, înregistrat la Camera Înregistrării de Stat la 11.08.2010, este o instituţie publică de profil care acordă asistenţă medicală spitalicească şi de ambulator.
    IMSP SCP, fiind creata în baza Ordinului ministrului sănătăţii din 25.11.20036, îşi desfăşoară activitatea sa necomercială (nelucrativă) pe principiul autofinanţării, de nonprofit şi posedă calitatea de persoană juridică, dispune de conturi bancare. IMSP SCP dispune de Certificat de Acreditare din 5.07.2010, eliberat de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate pe un termen de 5 ani.
    __________________________________________
    6 Ordinul ministrului sănătăţii nr.329 din 25.11.2003 „Cu privire la instituirea instituţiilor medico-sanitare publice”.
   
    Sediul IMSP SCP se află pe adresa: mun.Chişinău, or.Codru, str.Costiujeni nr.3.
    Scopul principal al activităţii IMSP SCP este ameliorarea sănătăţii mintale a populaţiei republicii prin organizarea şi dezvoltarea asistenţei medicale, bazate pe tehnologii medicale de înaltă performanţă, şi prestarea serviciilor medicale cost-eficiente şi de calitate, efectuarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul sănătăţii mintale.
    Organigrama IMSP SCP a fost coordonată cu Ministerul Sănătăţii şi aprobată de către directorul general prin Ordinul din 5.05.2010. Totodată, în legătură cu deschiderea Centrului Naţional de Sănătate Mintală în cadrul IMSP SCP la 16.07.2010, organigrama instituţiei a fost modificată şi completată.
    În prezent, Spitalul acordă toate formele de asistenţă psihiatrică existentă în ţară şi efectuează intervenţii terapeutice în 19 secţii din staţionar, inclusiv în secţiile de psihiatrie generală, în secţiile specializate–mixte pentru copii, psihotuberculoză, epilepsie, nevroze, psihiatrie judiciară şi secţie pentru tratament prin constrîngere, secţia de reanimare şi terapie intensivă. În cadrul Spitalului sînt efectuate toate tipurile de expertizare: expertiza vitalităţii, expertiza medico-militară şi judiciară.
    Spitalul dispune de 1110 paturi (1050 – pentru maturi şi 60 – pentru copii) şi acordă anual asistenţă medicală în condiţii de staţionar unui număr de peste 10 mii de pacienţi.
    Conform Dării de seamă statistice a Spitalului pe anul 2010, numărul de zile-pat spitalizate a constituit 330669, inclusiv persoanele asigurate – 300424.
    2.2. Cu privire la Centrul Naţional de Sănătate Mintală
    Centrul Naţional de Sănătate Mintală (în continuare – CNSM, sau Centrul, după caz) a fost deschis în cadrul Proiectului „Dezvoltarea sistemei serviciilor comunitare de sănătate mintală în Moldova (Faza II) pentru perioada 1.03.2009 – 31.08.2011”, finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei (SDC) în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Proiectul a fost implementat de Asociaţia Obştească „Somato” (în continuare – A.O. „Somato”) care deţine mandatul de Agenţie de Implementare cu sediul în or.Bălţi.
    Obiectivul Proiectului moldo-elveţian este crearea, pilotarea şi extinderea unui sistem nou, adecvat şi multifuncţional de Servicii Comunitare de Sănătate Mintală în Moldova.
    Ministrul sănătăţii, prin Ordinul nr. 482 din 13.07.20107, a creat CNSM ca parte componentă a IMSP SCP, concomitent aprobîndu-se Regulamentul, organigrama, şi în funcţie de director al CNSM fiind numit vicedirectorul Spitalului.
    _________________________________________
    7 Ordinul ministrului sănătăţii nr.482 din 13.07.2010 „Cu privire la Centrul Naţional de Sănătate Mintală”.

    Auditul remarcă că CNSM a fost creat ca o subdiviziune structurală autonomă în cadrul IMSP SCP, care îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit, are subcont propriu în bancă. Sediul instituţiei se află pe adresa: mun.Chişinău, or.Codru, str.Costiujeni nr.3. CNSM este format din cinci departamente.
    În perioada anului 2010, CNSM a activat ca o subdiviziune a spitalului, nedispunînd de cont propriu în bancă, deviz şi cheltuieli separate, iar directorul CNSM a exercitat, prin cumul, şi funcţia de vicedirector al IMSP SCP.
    2.3. Sistemul instituţional de administrare a mijloacelor FAOAM
    Fondator al IMSP SCP este Ministerul Sănătăţii.
    Organul de administrare şi control al activităţii IMSP SCP este Consiliul administrativ, constituit de către fondator conform Ordinului ministrului sănătăţii din 16.03.2010.
    Mijloacele FAOAM sînt gestionate de IMSP SCP prin încheierea contractului de acordare a asistenţei medicale, care este semnat de către CNAM şi IMSP SCP, iar dat fiind că costul serviciilor medicale acordate în cadrul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală este stabilit în baza tarifelor aprobate de Ministerul Sănătăţii, acesta coordonează încheierea contractului. Astfel, în sistemul de administrare a mijloacelor FAOAM există o interdependenţă, după cum urmează:

    Fondatorul este organul de administrare şi îşi exercită drepturile de gestionar al IMSP SCP prin intermediul Consiliului administrativ şi directorului general, cu următoarele atribuţii exclusive privind: aprobarea, modificarea şi completarea Regulamentului Spitalului; coordonarea devizelor de venituri şi cheltuieli, modificărilor, contractului de prestare a serviciilor medicale dintre Spital şi CNAM; transmiterea, în bază de contract, a bunurilor autorităţii administraţiei publice în gestiunea Spitalului; alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului medical; controlul activităţii curente a Spitalului etc.
    CNAM, ca gestionar al mijloacelor FAOAM, este responsabilă de: organizarea, desfăşurarea şi dirijarea procesului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală; controlul calităţii asistenţei medicale acordate şi utilizării mijloacelor financiare provenite din FAOAM; negocierea, încheierea contractelor şi finanţarea serviciilor medicale cu prestatorii de servicii; verificarea îndeplinirii clauzelor contractuale de către prestatori.
    Consiliul administrativ este organul de administrare şi control al Spitalului, care este constituit de către fondator şi este compus din 6 persoane, cu următoarele atribuţii exclusive privind: examinarea şi aprobarea planurilor de activitate a Spitalului; examinarea şi aprobarea rapoartelor trimestriale şi anuale; aprobarea planurilor de achiziţii ale bunurilor, serviciilor şi lucrărilor; examinarea şi prezentarea, pentru coordonare fondatorului, a devizelor de venituri şi cheltuieli, precum şi a contractului de prestare a serviciilor medicale încheiat de către Spital şi CNAM etc.
    Directorul general este persoana responsabilă şi abilitată cu dreptul de conducere operativă şi gestionară a patrimoniului Spitalului, numit în funcţie prin Ordinul ministrului sănătăţii din 24.02.2010.
    2.3. Sinteza veniturilor şi cheltuielilor IMSP SCP în anul 2010
    Sursele de formare şi structura veniturilor Spitalului în anul 2010 se prezintă în Diagrama nr.1.
Diagrama nr.1

    Sursă: Darea de seamă şi Informaţia referitor la totalul veniturilor pe anul 2010

    Conform Diagramei nr.1, în perioada anului 2010, Spitalul a înregistrat venituri în sumă de 62784,9 mii lei, cele mai semnificative din acestea fiind mijloacele financiare contractate pentru acordarea asistenţei medicale din FAOAM, care constituie 92,3%, veniturile din serviciile contra plată – 4,9% şi mijloacele Ministerului Sănătăţii – 2,8%.
    Dinamica cheltuielilor IMSP SCP pentru anul 2010 este prezentată în Tabelul nr.1.
Tabelul nr.1
                                                                                                                          (mii lei)
 
Nr.
d/0
 
Cheltuieli
Cheltuieli totale
Ponderea
(%)
Inclusiv:
FAOAM
Ponderea din totalul de cheltuieli
(%)
MS
Ponderea
Mijloace speciale (servicii contra plată, fond locativ, arenda)
Ponderea
din totalul de cheltuieli
(%)
 
Total cheltuieli, inclusiv:
63334,6
100
60017,9
94,8/100
1243,7
1,9/100
2073,0
3,3/100
1.
Retribuirea muncii
28789,6
45,4
27698,9
46,2
600,0
48,3
490,7
23,6
2.

Contribuţii la buget (CAS și CAM)

7210,8
11,3
6921,8
11,5
159,0
12,8
130,1
6,3
3.
Medicamente
4949,1
7,8
4500,2
7,5
65,1
5,2
383,8
16,5
4.
Alimentarea pacienţilor
5672,6
9,1
5493,9
9,2
147,0
11,8
31,7
1,5
5.
Cheltuieli de regie
6184,7
9,8
5921,0
9,9
175,3
14,1
88,4
4,3
6.
Alte cheltuieli de
mărfuri şi servicii
4882,8
7,7
4392,7
7,2
45,6
3,6
490,1
23,5
7.
Rezerve, inclusiv rep. capitale
3397,8
5,4
3348,5
5,6
 
 
49,3
2,4
8.
Inventar moale, obiecte de mică valoare și scurtă durată
2247,2
3,5
1741,0
2,9
51,7
4,2
454,5
21,9

     Sursă: Dările de seamă pe asistența medicală spitalicească și de ambulator pentru anul 2010, Informația referitor la cheltuielile efective


    După cum rezultă din tabel, cheltuielile efective ale Spitalului în anul 2010 au constituit 63334,6 mii lei, din care cele mai semnificative sînt cheltuielile din contul FAOAM – în sumă de 60017,9 mii lei, sau 94,8%, acestea fiind distribuite prioritar pentru retribuirea muncii (46,2%), contribuţii la buget (11,5%), cheltuieli de regie (9,9%), alimentarea pacienţilor (9,2%), procurarea medicamentelor (7,5%), alte cheltuieli (7,2%). Pe parcursul perioadei de gestiune, Spitalul şi-a constituit fondul de rezervă în valoare de 3348,5 mii lei, ce constituie 5,6% din valoarea totală a veniturilor FAOAM.
    De asemenea, Spitalul a beneficiat de mijloace speciale de la serviciile medicale acordate în sumă de 2073,0 mii lei, care au fost direcţionate prioritar la retribuirea muncii şi medicamente. Aceste cheltuieli au fost distribuite pentru remunerarea muncii (23,6%), medicamente (16,5%), inventar moale şi obiecte de mică valoare şi scurtă durată (21,9%), alte cheltuieli (23,5%).
III. Constatări, concluzii şi recomandări
    3.1. Cu privire la regularitatea planificării mijloacelor financiare necesare pentru prestarea serviciilor medicale acordate din FAOAM
    La momentul planificării şi negocierii serviciilor medicale pentru anul 2010 nu s-au analizat clauzele formării şi justificarea cheltuielilor şi nu a fost luat în consideraţie soldul existent la contractarea sumei mijloacelor din FAOAM, neutilizate pentru perioada anterioară de raportare, ceea ce poate genera riscul dezafectării acestora.
    Negocierea tarifelor pentru contractarea serviciilor medicale din sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă socială (în continuare – AOAM) se efectuează în limita sumelor contractate din perioada anului precedent, fără a solicita calculele entităţii privind necesarul mijloacelor financiare şi fără a lua în consideraţie soldurile mijloacelor băneşti, formate din contul FAOAM. Planificarea cheltuielilor necesare se efectuează de către entitate în baza Normelor metodologice din 21.08.2009, care stabilesc modul de justificare a cheltuielilor pe articole separat. Potrivit Normelor menţionate, soldurile formate la finele anului precedent pot fi incluse în cheltuielile curente sau, după necesitate, pot fi utilizate pe parcursul anilor viitori.
    Includerea soldului în cheltuieli determină riscul denaturării costurilor reale ale cazurilor tratate. Concomitent, această situaţie oferă posibilităţi de utilizare a mijloacelor FAOAM contrar destinaţiei iniţial stabilite.
    Soldul mijloacelor băneşti, la începutul anului 2010, în sumă de 5885,5 mii lei, care la finele perioadei de gestiune a constituit 5650,6 mii lei (inclusiv 1100,0 mii lei – transferaţi de către CNAM, la 30.12.2010), a permis Spitalului, pe parcursul anului 2010, să efectueze cheltuieli suplimentare la cele alocate de CNAM.
    Pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală Spitalul a încheiat iniţial pentru anul 2010 cu CNAM contractul în sumă de 55237,6 mii lei, nefiind indicat numărul de servicii medicale şi preţul unui serviciu medical, inclusiv pentru asistenţa medicală specializată de ambulator – 3185,0 mii lei şi pentru asistenţa medicală spitalicească – 52052,6 mii lei. Acest contract prevede acordarea întregului volum de asistenţă medicală persoanelor asigurate şi neasigurate cu finanţarea „buget global”, pe profilurile psihiatrie pentru adulţi şi psihiatrie pentru copii.
    Auditul relevă că, în conformitate cu 2 acorduri adiţionale la contract, suma totală alocată pentru asistenţa medicală spitalicească a constituit 54652,6 mii lei, inclusiv 1100,0 mii lei suma transferată de CNAM la 30.12.2010, care a fost inclusă în darea de seamă ca planificată la venituri calculate, însă în anul 2010 pe această sumă serviciile de asistenţă medicală nu au fost acordate regulamentar.
    Potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr.442 din 28.11.20088, costul unui caz tratat la profilul psihiatrie adulţi constituie 5614 lei, iar la psihiatrie copii – 3985 lei.
    ______________________________________
    8 Ordinul ministrului sănătăţii nr.442 din 28.11.2008 „Cu privire la aprobarea costurilor cazurilor tratate pentru anul 2009”.

    Conform informaţiilor prezentate auditului, bugetul IMSP SCP pentru anul 2010 este redat în Tabelul nr.2.

Tabelul nr.2
                                                                                                                    
(mii lei)
Profil

Cazuri preconizate

Costul cazului tratat (lei)

Suma,
mii lei

Cazuri tratate efectuate

Zile/pat efectuate

Suma,
mii lei

Psihiatrie copii

975
3985
3885,4
971
20519
3869,4

Psihiatrie adulți asigurați

7947
5614
44614,5
8117
229387
45568,8

Psihiatrie adulți neasigurați

900
5614
5052,6
830
19441
4659,6
Total
9822
x
53552,5
9918
269347
54097,8

    Sursă:  Darea de seamă despre volumul acordat de asistență medicală spitalicească pe anul 2010 (Formularul nr.1-11/d)


    Volumul de asistenţă medicală specializată de ambulator acordată persoanelor asigurate pe anul 2010 este reflectat în Tabelul nr.3.
Tabelul nr.3
Nr. d/o

Profilul medicului specialist

Cod profil

Numărul de vizite consultative efectuate

1.

Psihiatrie adulți (asigurați)

70
32382
2.

Psihiatrie copii (asigurați)

71
24066
 

TOTAL vizite

 
56448

    Sursă:  Darea de seamă despre volumul acordat de asistență medicală specializată de ambulator pe anul 2010


    Concluzie:
    Formarea soldurilor de mijloace băneşti a permis Spitalului planificarea şi efectuarea cheltuielilor suplimentare alocaţiilor solicitate de la FAOAM, prin ce sporeşte riscul denaturării costurilor reale ale cazurilor tratate şi se oferă posibilităţi de utilizare a acestor mijloace contrar destinaţiei. Mai mult decît atît, s-a constatat transferul nejustificat SCP de către CNAM a mijloacelor FAOAM (1100,0 mii lei).
    Contractarea mijloacelor din contul FAOAM nu este justificată prin includerea costurilor reglementate de fondator.
    3.2. Regularitatea efectuării înregistrării şi raportării cheltuielilor din contul mijloacelor FAOAM
    3.2.1. Cu privire la corectitudinea utilizării mijloacelor publice pentru remunerarea muncii personalului IMSP SCP
    Potrivit Hotărîrii Guvernului nr.1128 din 28.08.20029, în costul serviciilor medicale prestate se includ şi cheltuielile pentru retribuirea muncii. Conform prevederilor regulamentare, remunerarea muncii personalului medical include salariul de bază şi salariul suplimentar, care indică exhaustiv categoriile de plăţi: pentru gărzile de serviciu în zilele de sărbători, turele de noapte, pentru muncă intensivă, cu aplicarea noilor metode de muncă, indemnizaţiile de concediu.
    ___________________________________________
    9 Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002 „Despre aprobarea Regulamentului cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare şi Metodologiei stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare” (cu modificările ulterioare; în continuare – Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002).

    Totodată, prin Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.200310, au fost determinate modul şi condiţiile de salarizare a acestor categorii de salariaţi, care prevăd că pentru cointeresarea angajaţilor SCP este stabilită premierea şi ajutoarele materiale în limita fondului de salarizare.
    ____________________________________________
    10 Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003 „ Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală” (cu modificările ulterioare; în continuare – Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003).

    În anul 2010 au fost aprobate statele de personal pentru 1085,25 unităţi, cu fondul de salarizare în sumă de 29700,0 mii lei, inclusiv din mijloacele FAOAM – 28500,0 mii lei (pentru asistenţa medicală spitalicească – 1010,50 unităţi, cu fondul de salarizare – 26750,0 mii lei şi pentru asistenţa medicală specializată de ambulator – 74,75 unităţi, cu fondul de salarizare – 1750,0 mii lei), din contul Ministerului Sănătăţii – 600,0 mii lei şi serviciilor cu plată  600,0 mii lei.
    Auditul relevă că numărul de persoane real angajate în medie pe instituţie a fost de 862,25 persoane fizice, sau 79,5% faţă de numărul de unităţi aprobate. Această situaţie a permis ca o parte din funcţiile vacante să fie cumulate de către personalul real angajat în instituţie.
    În Tabelul nr. 4 se prezintă descifrarea fondului de remunerare a muncii din mijloacele FAOAM, pe categorii de angajaţi, tipurile de retribuire şi salariul mediu lunar al unui angajat.
Tabelul nr.4
Nr. d/o
Specificație
Personal de conducere
Medici
Personal medical mediu
Personal medical inferior
Alt personal
Total
1.
Numărul persoanelor
8
118,5
241,25
336,50
158
862,25
2.

Retribuirea muncii (mii lei), total

785,1
5820,8
9167,4
7224,9
4700,7
27698,9
3.
Salariul  funcției (mii lei)
375,9
2805,3
4516,7
4460,2
2890,7
15048,8
4.
Sporuri la salariul funcției (mii lei)
276,2
1371,4
1842,5
-
612,3
4102,4
5.
Suplimente la salariul funcției (mii lei)
10,2
357,8
917,7
1269,8
240,1
2795,6
6.
Ajutor material (mii lei)
36,2
368,4
563,0
428,0
262,1
1657,7
7.
Premii (mii lei)
86,5
917,9
1327,5
1067,0
695,6
4094,5
8.

Salariul mediu lunar (mii lei)

8,2
4,1
3,2
1,8
2,5
2,7
    Sursă:  Dările de seamă privind îndeplinirea devizului de venituri și cheltuieli din mijloacele FAOAM pe anul 2010

    Analizînd datele din tabel, s-a constatat că în anul 2010 fondul de salarizare a personalului din contul FAOAM a constituit 27698,9 mii lei, iar pe categorii de salariaţi se observă o deviere/coraport substanţială între categoriile de salariaţi: personal de conducere – salariu mediu – 8,2 mii lei, medici – 4,1 mii lei, personal medical mediu – 3,2 mii lei, personal medical inferior – 1,8 mii lei şi alt personal – 2,5 mii lei.
    Totodată, auditul relevă că personalul IMSP SCP a fost remunerat şi din contul mijloacelor speciale în sumă de 490,6 mii lei, sau 1,6% din cheltuielile alocate pentru salarizare, care au fost distribuite pentru medici – 112,5 mii lei, personalul medical mediu – 175,5 mii lei, personalul medical inferior – 132,6 mii lei şi alt personal – 70,0 mii lei.
    Auditul a supus testării corectitudinea calculării salariilor funcţiei, suplimentelor, adaosurilor, premiilor, altor plăţi, precum şi a achitării lor, calculării reţinerilor din salariu, care s-a efectuat prin metoda verificării ordinelor cu tabelele de evidenţă a timpului de lucru, fişele de personal şi listele de plată  pe anul 2010, abateri de la prevederile regulamentare nefiind stabilite.
Auditul a constatat că în Dările de seama (Forma 1-16/r) nu au fost raportate alocarea şi utilizarea mijloacelor publice cu destinaţia premii şi ajutor material.
    Pe perioada anului 2010, din mijloacele FAOAM, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.1593 din 29.12.2003, în baza ordinelor directorului general, angajaţilor le-au fost achitate ajutoare materiale în sumă de 1694,8 mii lei şi premii (Ziua lucrătorului medical, potrivit rezultatelor de activitate anuale, pentru muncă îndelungată, cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, a jubileului SCP, Sărbătorii de 8 Martie) în sumă de 4676,8 mii lei, inclusiv bărbaţilor cu ocazia Sărbătorii de 8 Martie din contul serviciilor contra plată – 104,3 mii lei.
    Aceste cheltuieli au fost achitate în limita fondului de salarizare, ce nu depăşeşte 50% şi 55% din veniturile FAOAM, planificate pentru anul 2010.
    Auditul relevă că, conform contractului încheiat cu CNAM, costul serviciilor medicale acordate în cadrul AOAM este stabilit în baza tarifelor aprobate de Ministerul Sănătăţii, tariful serviciului medico-sanitar fiind constituit numai din elementele lui de bază (pct.6 din Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medicale, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002). Astfel, potrivit prevederilor regulamentare, remunerarea muncii include salariul de bază (plata pentru volumul de lucru, executat conform normelor de timp) şi salariul suplimentar (plata pentru gărzile de serviciu în zilele de sărbători, turele de noapte, pentru muncă intensivă, cu aplicarea noilor metode de lucru, indemnizaţiile de concediu), însă la planificarea mijloacelor solicitate şi contractate cu CNAM au fost incluse ajutoare materiale şi premii în sumă de 5709,0 mii lei.
    Concluzie: Spitalul a inclus neregulamentar la planificarea mijloacelor solicitate din FAOAM şi contractate cu CNAM cheltuieli pentru acordarea ajutoarelor materiale şi premiilor angajaţilor (5709,0 mii lei).
    Remunerarea personalului entităţii se efectuează din contul FAOAM, precum şi din contul mijloacelor speciale, salariile medii lunare între categoriile de salariaţi înregistrînd un coraport de 5-6 mii lei.
    Numărul real al angajaţilor (862,25 angajaţi) deviază de la numărul unităţilor aprobate spre finanţare din contul FAOAM (223 de unităţi), ceea ce poate influenţa diminuarea calităţii serviciilor.
    3.2.2. Cu privire la formarea şi utilizarea rezervelor la IMSP SCP
    Rezervele la IMSP SCP au fost formate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico-sanitare publice, aprobat de ministrul sănătăţii prin Ordinul nr.9 din 17.01.200911 potrivit cărora se permite instituţiilor constituirea rezervelor în cuantum de pînă la 10% din suma totală a tuturor veniturilor, inclusiv din FAOAM (pct.6).
    __________________________________________
    11 Ordinul nr.9 din 17.01.2009, “Cu privire la modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico-sanitare publice (în continuare –  Ordinul nr.9 din 17.01.2009).

    Potrivit politicii de contabilitate a Spitalului, evidenţa contabilă a acesteia se ţine conform prevederilor Legii contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.200712, Standardelor Naţionale de Contabilitate, Planului de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.199713, altor acte normative, care sînt aplicabile întreprinderilor din sectorul real al economiei naţionale.
    __________________________________________
    12 Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.2007 (cu modificările ulterioare; în continuare – Legea contabilităţii).
    13 Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997 „Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor” (cu modificările şi completările ulterioare; în continuare – Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997).

    Totodată, auditul relevă forma statutului juridic al Spitalului ca instituţie medico-sanitară publică, care îşi desfăşoară activitatea sa pe principii necomerciale, de autofinanţare, de nonprofit.
    Auditul remarcă că aceste reglementări stabilesc formarea rezervelor din profitul rămas la dispoziţia întreprinderii, dar nu din veniturile totale ale acesteia.
    Pentru anul 2010 au fost precizate rezerve în sumă de 5526,7 mii lei şi utilizate din contul mijloacelor FAOAM în sumă de 3348,5 mii lei. Rezervele constituite au fost utilizate la reparaţia capitală a mijloacelor fixe efectuată de terţi – 3255,8 mii lei, procurarea mijloacelor fixe în sumă de 459,4 mii lei şi la alte cheltuieli – 92,7 mii lei. Soldul rezervelor, la 01.01.2010, a constituit 26,7 mii lei, iar la 01.01.2011 – 1347,3 mii lei, inclusiv la asistenţa medicală spitalicească – 1045,4 mii lei şi la asistenţa medicală specializată de ambulator – 301,9 mii lei.
    Forma organizatorico-juridică a IMSP SCP (activitatea necomercială, de nonprofit) nu presupune obţinerea profitului şi, respectiv, aceasta nu dispune de surse regulamentare de constituire a rezervelor. Mai mult decît atît, în evidenţa contabilă a instituţiei suma de 3348,5 mii lei, defalcată doar din mijloacele FAOAM pentru constituirea rezervelor, nu se reflectă la contul contabil „Rezerve prevăzute de statut” sau la alte conturi contabile destinate generalizării informaţiei privind existenţa şi mişcarea acestora.
    Totodată, Ordinul nr.9 din 17.01.2009 şi politica de contabilitate a IMSP pe anul 2010, stabilesc că rezervele constituite se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute de natură economică, tehnogenă sau naturală, care afectează activitatea încontinuu a instituţiei (implementarea sistemelor informaţionale; reparaţia capitală a clădirilor, mijloacelor fixe; implementarea tehnologiilor medicale; achiziţionarea utilajului medical şi a altor mijloace fixe).
    În acelaşi timp, pct.4 din Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002, nu permite includerea în tariful de cost şi, respectiv, în tarifele la serviciile medico-sanitare a următoarelor cheltuieli: pentru investiţiile capitale în construcţii; pentru reparaţia capitală a mijloacelor fixe; pentru achiziţionarea utilajului şi inventarului. În acelaşi context, potrivit pct.16 din Regulamentul IMSP SCP, alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului sanitar ţine de atribuţiile exclusive ale fondatorului.
    Concluzie: Neracordarea actelor normative interne, care reglementează constituirea şi utilizarea rezervelor la prevederile Hotărîrii Guvernului nr.1128 din 28.08.2002, oferă posibilităţi fondatorului de a transmite atribuţiile sale Spitalului, iar acestuia din urmă să utilizeze mijloacele FAOAM contrar destinaţiei stabilite iniţial.
    3.2.3. Cu privire la utilizarea mijloacelor FAOAM pentru tratamentul prin constrîngere cu supraveghere riguroasă şi cu supraveghere obişnuită şi expertiza psihiatrico-legală staţionară şi de ambulator
    Planificarea, contractarea şi finanţarea în anul 2010 a serviciilor pentru această categorie de pacienţi s-a efectuat în lipsa prevederilor în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
    IMSP SCP efectuează două forme de tratament prin constrîngere a bolnavilor cu maladii psihice, care au săvîrşit acţiuni social periculoase: cu supraveghere riguroasă în cadrul unei secţii specializate de 80 de paturi şi cu supraveghere obişnuită în cadrul unei secţii de 60 de paturi. La tratament, în medie, zilnic se află 150-160 de pacienţi. Durata medie de spitalizare este de 2-3 ani, iar în unele cazuri şi pînă la 5 ani. Spitalizarea şi efectuarea expertizei psihiatrico-legale în instituţie a acestor bolnavi sînt obligatorii, la decizia instanţelor de judecată.
    Costul unei zile/pat în staţionarul de psihiatrie, conform Catalogului unificat de tarife pentru serviciile medico-sanitare acordate de către instituţiile medico-sanitare publice republicane, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.466 din 19.12.2007, constituie 120 lei, iar al unei expertize psihiatrico-legale de ambulator – 955 lei.
    Pentru acordarea tratamentului psihiatric prin constrîngere şi pentru expertiza psihiatrico-legală, IMSP SCP, la 5.05.2010, a încheiat cu Ministerul Sănătăţii contractul în valoare de 1200,0 mii lei, devizul de venituri şi cheltuieli fiind aprobat în aceeaşi sumă. Serviciile medicale sînt specificate în anexele la contract, fiind divizate pe tipuri de servicii medicale şi reflectate în Tabelul nr.5.
 
Tabelul nr.5
Nr. d/o
Denumirea serviciilor medicale
Numărul de servicii medicale

Prețul unui serviciu medical (lei)

Suma (mii lei)
1.
Expertiza psihiatrico-legală
151
955
144,0
 
TOTAL
151
955
144,0
    Sursă: Anexa nr.1 la contractul nr.1 din 05.05.2010

    Pentru asistenţa medicală spitalicească a fost planificat volumul indicat în Tabelul nr.6.
Tabelul nr.6
Nr. d/o
Profilul patului
Numărul de zile/pat

Prețul unei zile/pat (lei)

Suma (mii lei)
1.
Tratament prin constrîngere cu supraveghere riguroasă
4600
120
552,0
2.
Tratament prin constrîngere cu supraveghere obișnuită
3400
120
408,0
3.
Expertiză psihiatrico-legală staționară
800
120
96,0
 
TOTAL
8800
x
1056,0

    Sursă: Anexa nr.2 la Contractul nr.1 din 05.05.2010


    În urma verificării regularităţii gestionării mijloacelor FAOAM de către IMSP SCP şi a corectitudinii reflectării cheltuielilor în darea de seamă, s-a constatat că pentru tratamentul prin constrîngere cu supraveghere riguroasă şi cu supraveghere obişnuită şi pentru expertiza psihiatrico-legală staţionară şi de ambulator a acestor pacienţi acestea nu s-au prevăzut în Programul unic şi nu s-a efectuat finanţarea de către Ministerul Sănătăţii în măsură deplină. Volumul de servicii efectuat şi finanţarea acestora sînt reflectate în Tabelul nr.7.
Tabelul nr.7
Nr. d/o
Profil
Bolnavi aflați la tratament, servicii efectuate
Zile/pat efectiv

Costul serviciilor (lei)

Calculul prezentat auditului pentru aceste categorii de pacienți

Suma planificată de IMSP SCP

Real achitat de Ministerul Sănătății

1.
Secția 37 (tratament prin constrîngere cu supraveghere riguroasă)
110
29452
120
3534,2
552,0
552,0
2.
Secția 20 (tratament prin constrîngere cu supraveghere obișnuită)
122
23576
120
2829,1
408,0
408,0
3.
Secția 31 (expertiză psihiatrico-legală staționară)
206
5291
120
634,9
96,0
96,0
4.

Expertiză psihiatrico-legală de ambulator

873
874
955
834,7
144,0
144,0
 
TOTAL
1311
59193
x
7832,9
1200,0
1200,0
    Sursă:  Raportul statistic pe anul 2010

    Analizînd datele din tabel, s-a constatat că, pentru tratamentul acestor categorii de pacienţi, IMSP SCP în anul 2010 a cheltuit efectiv 5582,9 mii lei. În acelaşi timp, Spitalul a planificat şi a solicitat mijloace insuficiente (1200,0 mii lei). Pentru tratamentul acestor pacienţi, Ministerul Sănătăţii a contractat şi a finanţat 1200,0 mii lei, iar diferenţa de mijloace financiare în sumă de 4382,9 mii lei a fost utilizată din mijloacele FAOAM, ceea ce a determinat folosirea mijloacelor contrar destinaţiei stabilite.
    Auditul remarcă că compensarea acestor cheltuieli din contul mijloacelor FAOAM prezintă un risc înalt în alimentarea şi tratarea persoanelor asigurate şi neasigurate privind asistenţă medicală spitalicească şi specializată de ambulator.
    Concluzie:
    Pentru tratamentul prin constrîngere cu supraveghere riguroasă şi cu supraveghere obişnuită şi pentru expertiza psihiatrico-legală staţionară şi de ambulator, Spitalul nu a planificat şi nu a solicitat de la Ministerul Sănătăţii mijloace suficiente, ceea ce a determinat utilizarea contrar destinaţiei a acestora din FAOAM (4382,9 mii lei).
    3.2.4. Cu privire la regularitatea achiziţiilor publice de bunuri şi servicii
    Conform planului de achiziţii de mărfuri, lucrări şi servicii pe anul 2010, aprobat de către directorul general al IMSP SCP, a fost prevăzută achiziţionarea de bunuri materiale şi servicii în valoare de 13808,5 mii lei, inclusiv bunuri – 7800,5 mii lei, servicii – 1320,0 mii lei şi lucrări – 4688,0 mii lei.
    Din valoarea bunurilor pronosticate (7800,5 mii lei) au fost desfăşurate 10 licitaţii publice în sumă de 6893,1 mii lei (88,4%) şi 7 proceduri de achiziţii prin cererea ofertelor de preţuri în sumă de 157,2 mii lei.
    Pentru procurarea utilajului medical au fost planificate 500,0 mii lei, din care a fost desfăşurată o licitaţie publică în sumă de 372,2 mii lei şi o procedură de achiziţii prin cererea ofertelor de preţuri în sumă de 94,0 mii lei.
    În scopul gestionării eficiente a mijloacelor financiare, prin ordinele directorului general al IMSP SCP, a fost instituit grupul de lucru pentru desfăşurarea procedurilor de achiziţii, cu stabilirea regulamentară a atribuţiilor membrilor.
    În cadrul auditării procedurilor de desfăşurare a achiziţiilor publice şi de reflectare a datelor în evidenţa contabilă s-a constatat că de către IMSP SCP a fost procurat în anul 2010 utilaj medical în sumă de 466,2 mii lei şi reflectat în evidenţa contabilă la mijloace fixe.
    Conform fişei postului, persoana responsabilă de coordonarea lucrului de asistenţă tehnică şi metrologică a serviciilor medicale este medicul-psihiatru coordonator servicii paraclinice al IMSP SCP dl V.Bogatîi.
    Auditul a relevat că, în unele cazuri, procurarea utilajului medical s-a efectuat în lipsa condiţiilor pentru instalarea şi darea în exploatare a acestuia, ca urmare, utilajul respectiv nefiind utilizat o perioadă îndelungată, stocîndu-se la depozit. Astfel, de către IMSP SCP, fiind procurat utilajul medical din contul mijloacelor publice, conform contractelor din 06.08.2007 şi din 24.10.2007 încheiate cu S.R.L. „Moldan Service”, în sumă de 20,2 mii lei, pînă în aprilie 2011 acesta n-a fost utilizat.
    Persoana responsabilă a IMSP SCP a explicat această situaţie prin necesitatea păstrării în rezervă a unui sterilizator, iar un alt utilaj se preconiza pentru deschiderea unui cabinet suplimentar, care nu a fost deschis.     În evidenţa contabilă, la 01.04.2011, acest utilaj medical a fost reflectat ca sold, nefiind instalat.
    Conform balanţei de verificare, la depozit se numără utilaj medical (procurat din mijloace bugetare) în sumă de 18,8 mii lei, nefiind instalat şi utilizat din anii 1988, 1992 pînă în prezent.
    Concluzie:
    În unele cazuri s-a admis utilizarea neeficientă a mijloacelor publice, procurîndu-se utilaj medical în lipsa condiţiilor pentru instalarea şi darea în exploatare a acestuia, ca urmare utilajul respectiv nefiind utilizat timp îndelungat, aflîndu-se în stoc la depozit.
    3.2.5. Cu privire la achiziţiile publice desfăşurate la procurarea de produse alimentare şi a medicamentelor, raportarea şi reflectarea datelor în evidenţa contabilă
    Conform planului de achiziţii de mărfuri, lucrări şi servicii pe anul 2010, a fost prevăzută achiziţionarea produselor alimentare în sumă de 4505,0 mii lei, fiind desfăşurate 5 licitaţii publice în sumă de 5754,4 mii lei, cu ofertanţii cîştigători încheindu-se 34 de contracte de achiziţie în aceeaşi sumă.
    În rezultatul verificării documentelor de evidenţă primară, înscrierii lor în registrele contabile şi dările de seamă privind cheltuielile pentru alimentaţia pacienţilor, abateri semnificative nu s-au constatat.
    Urmare inventarierii selective efectuate în cadrul auditului la depozitul de produse alimentare la 19.05.2011, surplusuri sau lipsuri n-au fost stabilite. Termenul de valabilitate a produselor nu este expirat şi toate produsele dispun de certificate de conformitate.
    Cu privire la achiziţiile publice şi la încheierea contractelor pentru procurarea medicamentelor
    La procurarea medicamentelor procedura de achiziţii a fost efectuată prin intermediul Agenţiei Medicamentului. De către IMSP SCP au fost încheiate cu diferiţi operatori economici 56 de contracte în sumă de 4586,4 mii lei, inclusiv prin Agenţia Medicamentului în sumă de 4187,8 mii lei.
    Conform dării de seamă pe anul 2010, la IMSP SCP suma precizată din mijloacele FAOAM pentru medicamente a constituit 4351,6 mii lei, iar cheltuielile efective – 4500,2 mii lei, sau cu 148,6 mii lei mai mult faţă de suma planificată.
    În rezultatul inventarierii selective din 16.05.2011, efectuate la farmacia IMSP SCP, surplusuri sau lipsuri de medicamente n-au fost stabilite. Termenul de valabilitate a medicamentelor nu este expirat, însă de către unii operatori economici n-au fost executate în volum deplin clauzele contractelor încheiate, valoarea medicamentelor nelivrate constituind 173,8 mii lei.
    La finele perioadei de gestiune, stocurile de medicamente şi produse farmaceutice au constituit în total 2433,2 mii lei, inclusiv din mijloacele FAOAM – 2302,9 mii lei şi ale Ministerului Sănătăţii – 122,9 mii lei, cu o micşorare de 558,1 mii lei faţă de stocurile formate la începutul perioadei de gestiune.
    Auditul remarcă că stocurile medicamentelor au depăşit normativul stabilit (cu 1863,4 mii lei) pentru 45 de zile (de 4 ori), reglementat prin Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului finanţelor nr.75 din 30.11.2004 şi nr.354 din 26.11.2004.
    Evidenţa medicamentelor în contabilitate se ţine în formă sumară pe 2 farmacii ale instituţiei, cu separare pe sursele de finanţare, care se înregistrează la cheltuieli în baza dărilor de seamă valorice întocmite de către asistentele medicale superioare din secţiile instituţiei. Urmare verificării documentelor de evidenţă primară, înscrierii lor în registrele contabile şi dările de seamă privind cheltuielile pentru medicamente, abateri nu s-au constatat.
    Concluzie:
    De către IMSP SCP n-au fost calculate operatorilor economici penalităţile prevăzute în contracte pentru cazurile de nelivrare a  produselor alimentare şi a medicamentelor contractate.
    La farmacia IMSP SCP a fost depăşit normativul la stocurile de medicamente şi de produse farmaceuticecu 1863,4 mii lei.
    3.2.6. Referitor la utilizarea mijloacelor FAOAM pentru reparaţii capitale şi înregistrarea lor
    Conform planului de achiziţii pe anul 2010, la IMSP SCP a fost prevăzută achiziţionarea lucrărilor de reparaţii capitale în sumă de 4688,0 mii lei, fiind desfăşurate 8 proceduri de achiziţii prin cererea ofertelor de preţuri în sumă de 4157,2 mii lei (88,6%) şi încheiate 8 contracte în aceeaşi sumă, inclusiv din mijloacele FAOAM – 3506,0 mii lei, Ministerului Sănătăţii – 600,0 mii lei şi din servicii contra plată – 51,2 mii lei.
    Cheltuielile efective pentru reparaţia capitală, efectuată de terţi din mijloacele FAOAM, au constituit 3255,8 mii lei, sau cu 1269,0 mii lei mai puţin faţă de suma planificată şi achitată (4524,8 mii lei).
    Divizarea achiziţiei prin încheierea de contracte separate
    În cadrul auditării procedurii de desfăşurare a achiziţiilor publice la obiectivele Spitalului s-a constatat că lucrările la Blocul curativ nr.3 a fost divizat în două subobiecte:
    - Sălile de proceduri ale Blocului curativ nr.3;
    - Reparaţia scării de rezervă şi încăperilor et.6 al Blocului curativ nr.3.
    Pentru acest bloc lucrările au fost divizate şi au fost încheiate contracte separate prin procedura de achiziţii a cererii ofertelor de preţuri, în scopul aplicării unei alte proceduri de achiziţii decît procedura care urma să fie aplicată pentru întregul obiect, prin ce n-au fost respectate prevederile art.69 alin.(1) din Legea nr.96-XVI din 13.04.2007.
    În rezultatul auditării contractelor de achiziţii publice, dărilor de seamă ale grupurilor de lucru, documentaţiei de proiect, proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor, la obiectele IMSP SCP s-a constatat că în anul 2010 lucrările de reparaţii capitale au fost valorificate din mijloacele FAOAM în sumă de 3506,0 mii lei. În valoarea acestor lucrări s-au inclus lucrările suplimentare în sumă de 419,3 mii lei, care iniţial n-au fost incluse în devize şi caiete de sarcini pentru desfăşurarea licitaţiei întru selectarea executorului lucrărilor de reparaţii, inclusiv la Blocul curativ nr.3 (reparaţia scărilor şi sălilor de proceduri) – 210,6 mii lei; Secţia nr.12 – 140,1 mii lei şi Secţia nr.37 (reparaţia acoperişului, punctului de control şi turnurilor de supraveghere) – 68,6 mii lei.
    Pe aceste lucrări suplimentare nu au fost întocmite procese-verbale, semnate de către reprezentantul beneficiarului, antreprenor şi organizaţia de proiectare.
    Auditul relevă că în evidenţa contabilă a IMSP SCP, din suma totală a reparaţiilor capitale efectuate (3506,0 mii lei) din contul FAOAM, la capitalizare au fost reflectate numai 250,3 mii lei, inclusiv Secţia nr.37 (acoperiş – 110,6 mii lei şi reparaţia garajului, acoperişului – 139,7 mii lei), responsabilii Spitalului bazîndu-se pe decizia Comisiei pentru determinarea deciziilor corecte ale contabilizării mijloacelor fixe, formate prin ordinul directorului general.
    Pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a IMSP SCP, în anul 2010 de către Ministerul Sănătăţii au fost alocate mijloace publice în sumă de 600,0 mii lei, acestea fiind utilizate la reparaţia încăperilor Centrului Naţional de Sănătate Mintală, ca contribuţie pentru republică în cadrul Proiectului moldo-elveţian.
    În rezultatul examinării ofertelor, în baza hotărîrii grupului de lucru, pentru reparaţia încăperilor acestui Centru, cu S.R.L. „Condirex-plus” a fost încheiat contractul în sumă de 499,7 mii lei, cu durata de execuţie a lucrărilor pînă la 31.12.2010.
    Devizul pe reparaţia capitală a încăperilor CNSM (fosta catedră) n-a fost verificat şi expertizat în modul corespunzător de către Serviciul de stat pentru verificarea şi expertizarea proiectelor şi construcţiilor.
    În legătură cu amenajarea unei suprafeţe suplimentare, care necesită a fi reparată, suma contractului a fost majorată cu 149,9 mii lei, constituind valoarea de 649,6 mii lei. Lucrările de reparaţie capitală valorificate în aceeaşi sumă au fost achitate antreprenorului.
    Cu privire la verificările de specialitate ale volumelor de lucrări executate la 6 Blocuri (Blocul curativ nr.3; Blocul alimentar; Depozit; Secţia nr.12; fosta Secţie nr.27; Secţia nr.37)
    În scopul minimizării riscului de nedetectare a unor erori semnificative, la capitolul „Corectitudinea reflectării valorii lucrărilor real executate”, la aceste obiecte, Curtea de Conturi, la 22.04.2011, a solicitat concluzia Inspecţiei de Stat în Construcţii. Conform informaţiei prezentate, s-au constatat exagerări în sumă de 32,5 mii lei, sancţiunile economice aplicate fiind de 10,5 mii lei.
    Concluzie:
    La IMSP SCP lucrările de reparaţie capitală au fost efectuate în anul 2010 neregulamentar, cu divizarea obiectului în subobiecte, cu încheierea contractelor separate prin procedura de achiziţii a cererii ofertelor de preţuri în scopul aplicării unei alte proceduri de achiziţii decît procedura cea care urma să fie aplicată.
    N-au fost întocmite procesele-verbale pentru lucrările suplimentare (419,3 mii lei), care iniţial n-au fost incluse în deviz şi în caietul de sarcini pentru desfăşurarea licitaţiei.
    La reparaţia capitală a încăperilor CNSM devizul de lucrări n-a fost verificat şi expertizat regulamentar14.
    _________________________________________
    14 Legea privind calitatea în construcţii nr.721-XIII din 02.02.1996 (cu modificările şi completările ulterioare).

    3.2.7. Asigurarea integrităţii patrimoniului IMSP SCP
    Între Ministerul Sănătăţii şi IMSP SCP a fost încheiat contractul din 24.02.2010 privind transmiterea de către fondator în gestiune operativă a proprietăţii de stat. Valoarea activelor şi pasivelor Spitalului ce s-au transmis conform bilanţului, la situaţia din 01.03.2010, a constituit 46116,5 mii lei. Mijloacele fixe au constituit 70785,4 mii lei, inclusiv uzura – 38075,1 mii lei, valoarea reziduală fiind de 32710,3 mii lei (Act de primire-predare al IMSP SCP din 09.03.2010). Suprafaţa terenului pe care este amplasată instituţia transmisă constituie 44,871 ha, pentru care aceasta dispune de dreptul de posesie şi folosinţă în baza Titlului de autenticitate a dreptului de deţinător de teren din 25.08.2009.
    3.2.8. Cu privire la corectitudinea reflectării şi raportării datelor în evidenţa contabilă
    Auditul remarcă că, în pofida celor menţionate, IMSP SCP este o instituţie care îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit. Aceasta, conform datelor evidenţei contabile şi Raportului financiar pe anul 2010, a raportat pierderi din activitatea economico-financiară (1491,2 mii lei), iar în rezultatul activităţii pe anul 2009 a raportat profit (4943,9 mii lei).
    La ţinerea evidenţei contabile IMSP SPC se conduce de regulile generale obligatorii de ţinere a contabilităţii, prevăzute de Legea contabilităţii, Standardele Naţionale de Contabilitate, Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997 (cu modificările şi completările ulterioare). Politica de contabilitate aprobată de către medicul-şef al IMSP prevede utilizarea contului 322 „Rezerve prevăzute de statut” pentru generalizarea informaţiei privind existenţa şi mişcarea rezervelor.
    Veniturile din contul mijloacelor FAOAM contractate cu CNAM se ţin în două conturi de decontare separate (pentru asistenţă medicală specializată de ambulator şi pentru cea spitalicească), fapt ce asigură o transparenţă a veniturilor.
    Cheltuielile efective pentru retribuirea muncii se reflectă conform planului aprobat şi consumului lunar; alimentaţia pacienţilor – potrivit informaţiei zilnice despre prezenţa pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi, costul raţiei zilnice; medicamentele – conform bonului de consum prescris pacientului; inventarul moale, obiecte de mică valoare şi scurtă durată – potrivit planului aprobat.
    Uzura mijloacelor fixe se calculează în cuantum procentual, în dependenţă de cota veniturilor din FAOAM în totalul veniturilor IMSP SCP pentru anul 2010.
    Conform datelor din darea de seamă a IMSP SCP, creanţele, la 31.12.2010, au constituit 105,3 mii lei, inclusiv formate din mijloacele FAOAM – 16,7 mii lei, iar datoriile creditoare – 1044,9 mii lei, inclusiv din mijloacele FAOAM – 717,8 mii lei. Ponderea preponderentă în volumul total al datoriilor creditoare revine cheltuielilor curente de regie.
    Concluzie:
    Forma de raportare a activităţii economico-financiare nu este aplicabilă în condiţiile desfăşurării activităţii IMSP SCP pe principiul de nonprofit.
    În evidenţa contabilă nu se reflectă utilizarea rezervelor prevăzute de statut, nerespectîndu-se, astfel, prevederile Legii contabilităţii.
IV. Recomandări
    Recomandări Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Psihiatrie:
    1. În scopul eficientizării managementului financiar public, să elaboreze reglementări ale proceselor de control intern, ţinînd cont de posibilele riscuri ale sistemului de control intern la toate etapele, inclusiv la: etapa de planificare, de contractare, de executare, şi, respectiv, de raportare.
    2. Să utilizeze mijloacele contractate din contul FAOAM în limitele şi volumul contractat, neadmiţînd formarea soldurilor semnificative la finele perioadei de gestiune.
    3. Să respecte cerinţele Ordinului comun al ministrului finanţelor şi ministrului sănătăţii nr.75 din 30.11.2004 şi nr.354 din 26.11.2004 privind normativele stocurilor de medicamente şi de materiale de pansament.
    4. Să asigure prezentarea obligatorie de către operatorii economici a garanţiei de executare a contractelor, cu aplicarea sancţiunilor prevăzute de contractele de achiziţie (inclusiv a produselor alimentare şi a medicamentelor) în cazurile nerespectării termenilor de livrare.
    5. Să intensifice controlul asupra modului de gestionare a activelor materiale pe termen lung (inclusiv a utilajului medical), în vederea asigurării integrităţii şi folosirii eficiente a acestora.
    6. Să respecte normele legale la achiziţionarea lucrărilor de reparaţii capitale, cu neadmiterea divizării obiectivelor în subobiective.
    7. Să evalueze suplimentar, conform cerinţelor stabilite, justificarea lucrărilor suplimentare în sumă de 419,3 mii lei.
    Recomandări Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Psihiatrie, în comun cu Ministerul Sănătăţii:
    8. Să determine modalitatea regularităţii de restabilire a mijloacelor FAOAM utilizate contrar destinaţiei în sumă de 4382,9 mii lei.
    Recomandări Consiliului administrativ:
    9. Să examineze în cadrul şedinţei Raportul auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Psihiatrie în exerciţiul bugetar  2010, cu aprobarea unui plan de acţiuni, în vederea implementării recomandărilor de audit şi eficientizării utilizării mijloacelor publice.
V. Opinii de audit
    Opinie cu rezerve privind Raportul financiar:
    În opinia auditorului, Raportul financiar oferă o imagine reală şi fidelă a situaţiei financiare şi a celei patrimoniale ale Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Psihiatrie la data de 31.12.2010, cu excepţia efectelor denaturărilor condiţionate de utilizarea contrar destinaţiei a mijloacelor din FAOAM (4382,9 mii lei), admiterea exagerărilor la efectuarea reparaţiilor capitale (43,0 mii lei), înregistrarea lucrărilor efectuate suplimentar în lipsa prevederilor de deviz (419,3 mii lei).
    Opinie cu rezerve privind regularitatea:
    În opinia auditorului, gestionarea mijloacelor publice şi administrarea patrimoniului public, sub toate aspectele semnificative, au fost efectuate legal şi regulamentar, cu excepţia efectelor posibile condiţionate de nerespectarea prevederilor regulamentare la constituirea şi utilizarea rezervelor, la utilizarea ineficientă a utilajului medical, la realizarea achiziţiilor publice, la efectuarea reparaţiilor capitale prin divizarea obiectelor.

    Elaborat de:
    CONTROLORUL SUPERIOR DE STAT,
    AUDITOR PUBLIC                                                          Polina Cosonea

 Aprobat
prin Hotărîrea Curţii de Conturi
nr.45  din 25.08.2011
RAPORTUL
auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de
asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică
Spitalul  Clinic de Traumatologie şi Ortopedie în exerciţiul
bugetar 2010
I. INTRODUCERE
    Auditul regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie (în continuare – IMSP SCTO) în exerciţiul bugetar 2010 s-a efectuat în temeiul art.28 şi art.31 alin.(1) lit. a) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.20081 şi în conformitate cu Programul activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 20112.
    ___________________________________________
    1Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (cu modificările şi completările  ulterioare).
    2Hotărîrea Curţii de Conturi nr.74 din 30.12.2010 ,,Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2011’’(cu modificările ulterioare).

    Scopul auditului constă în obţinerea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că mijloacele financiare alocate pentru serviciile contractate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – FAOAM) au fost executate regulamentar de către IMSP SCTO, iar Darea de seamă (Formularul nr.1-11/d) despre îndeplinirea devizului de venituri şi cheltuieli al IMSP SCTO din mijloacele FAOAM (în continuare – darea de seamă) pe anul 2010 este veridică şi nu prezintă denaturări semnificative.
    Responsabilitatea conducerii IMSP SCTO constă în utilizarea regulamentară3 a mijloacelor financiare obţinute din FAOAM pentru prestarea serviciilor medicale şi în asigurarea veridicităţii dărilor de seamă, prezentate Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (în continuare –  CNAM, sau Compania, după caz), conform prevederilor legale4.
    ___________________________________________
    3Hotărîrea Guvernului nr. 1636 din 18.12.2002  ,,Cu privire la aprobarea Contractului-tip de acordare a asistenţei medicale (de prestare a serviciilor medicale) în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (cu modificările ulterioare).
    4Legea nr. 1585-XIII din 27.02.1998 ,,Cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală  (cu modificările ulterioare;  în continuare –  Legea nr. 1585-XIII din 27.02.1998).

    Responsabilitatea auditorului constă în obţinerea probelor de audit suficiente şi adecvate pentru susţinerea constatărilor, concluziilor şi opiniilor de audit asupra regularităţii gestionării mijloacelor financiare obţinute din FAOAM şi veridicităţii dării de seamă pe anul 2010.
    Metodologia de audit
    Auditul a fost efectuat conform Standardelor de audit ale Curţii de Conturi5. Probele de audit au fost obţinute prin metoda examinării documentelor primare, registrelor contabile, raportului financiar, dărilor de seamă, documentelor de organizare şi desfăşurare a achiziţiilor publice. Au fost analizate şi comparate cheltuielile efective şi cele de casă cu înregistrările contabile; au fost evaluate principiile contabile aplicate; au fost intervievaţi unii angajaţi ai instituţiei şi s-au luat explicaţii de la persoanele cu funcţii de răspundere.
    ___________________________________________
    5Standardele auditului regularităţii, aprobate prin Hotărîrea Curţii de Conturi nr.58 din 28.12.2009.

    Reieşind din activităţile efectuate la etapa de planificare, auditul a abordat  următoarele subiecte:
    • Regularitatea planificării mijloacelor financiare necesare şi contractării serviciilor acordate din FAOAM.
    • Regularitatea efectuării, înregistrării şi raportării cheltuielilor din contul mijloacelor FAOAM.
    • Regularitatea înregistrării patrimoniului public.
II. PREZENTARE GENERALĂ
    IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie este o instituţie publică încadrată în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – AOAM), avînd drept scop de bază protecţia sănătăţii populaţiei, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea maladiilor, promovarea modului sănătos de viaţă.
    Pe parcursul perioadei auditate, IMSP SCTO şi-a desfăşurat activitatea pe principiul autofinanţării, de nonprofit, în baza Statutului aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.331 din 26.11.2003. Totodată, potrivit Legii ocrotirii sănătăţii nr.411-XIII din 28.03.1995, IMSP SCTO urma să activeze în baza Regulamentului aprobat de Ministerul Sănătăţii.
    IMSP SCTO are o importanţă de nivel republican, specializarea de bază a căreia este tratamentul bolnavilor cu traume şi maladii ale aparatului locomotor. Una din direcţiile importante este endoprotezarea de şold şi de genunchi. În cadrul IMSP SCTO activează catedra Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ”N.Testemiţanu”, care coordonează tratamentul pacienţilor cu traumatisme şi maladii ale aparatului locomotor. Obiectivul de bază al acesteia constă în elaborarea noilor metode de endoprotezare pentru pacienţii cu traumatisme şi în  aplicarea noilor metode performante. Astfel, în ultima jumătate de an a fost elaborat şi aprobat standardul clinic al fracturilor de vertebre şi tratamentul operativ al scoliozei cu aplicarea implantelor.
    IMSP SCTO dispune de 240 de paturi şi acordă anual asistenţă medicală în condiţii de staţionar şi de ambulator unui număr de peste 4 mii de pacienţi. Conform informaţiei statistice, în anul 2010 numărul de zile/pat în total a constituit 54615, inclusiv pentru persoane asigurate – 50600. Totodată, din numărul total de paturi, 696 de zile/pat le-au revenit persoanelor neasigurate (boschetari), pentru care în cadrul normativ legal nu sînt prevăzute alocări de mijloace financiare.
    2.1. Sistemul instituţional de administrare a mijloacelor FAOAM
    Mijloacele FAOAM sînt gestionate de IMSP SCTO prin încheierea contractului de acordare a serviciilor de asistenţă medicală, care este semnat de către CNAM şi Spital, iar dat fiind faptul că costul serviciilor medicale prestate în cadrul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală se stabileşte în baza tarifelor aprobate de Ministerul Sănătăţii, acesta coordonează încheierea contractului. Interdependenţa sistemului de administrare a mijloacelor FAOAM este reflectată în figura de mai jos.

    Fondatorul  IMSP SCTO este Ministerul Sănătăţii, care dispune de următoarele atribuţii privind: aprobarea, şi completarea Regulamentului IMSP SCTO; coordonarea devizelor de venituri şi cheltuieli, transmiterea în gestiune, în baza contractului de comodat, a bunurilor; alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului medical; controlul activităţii curente a IMSP SCTO.
    Compania Naţională de Asigurări în Medicină, ca gestionar al mijloacelor FAOAM, este responsabilă de: organizarea, desfăşurarea şi dirijarea procesului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală; controlul calităţii asistenţei medicale acordate şi al utilizării mijloacelor financiare provenite din FAOAM; negocierea, încheierea contractelor şi finanţarea serviciilor medicale cu prestatorii de servicii; verificarea îndeplinirii clauzelor contractuale de către prestatori.
    Consiliul administrativ este organul de administrare şi control al IMSP SCTO, constituit de către fondator şi compus din 6 persoane, avînd atribuţii privind: examinarea şi aprobarea planurilor de activitate ale IMSP SCTO; examinarea şi aprobarea rapoartelor trimestriale şi anuale; aprobarea planurilor de achiziţii ale bunurilor, serviciilor şi lucrărilor; examinarea şi prezentarea, pentru coordonare fondatorului, a devizelor de venituri şi cheltuieli, precum şi a contractului de prestare a serviciilor medicale încheiate de către IMSP SCTO şi CNAM.
    Pe parcursul desfăşurării auditului, Consiliul administrativ, conform proceselor-verbale, a aprobat schema de încadrare a personalului, constituirea fondului de rezervă, procurarea de mijloace fixe şi de aparataj de uz medical, acordarea premiilor aparatului administrativ, repartizarea pe articole a sumelor alocate din FAOAM, aprobarea listelor tarifare ale salariaţilor.
    Directorul general, responsabil şi abilitat cu dreptul de conducere operativă şi gestionare a patrimoniului IMSP SCTO, a fost numit în funcţia de director general prin Ordinul ministrului sănătăţii din 29.03.2010, încheind contractul de comodat la aceeaşi dată privind obligaţia de a conduce activitatea economico-financiară curentă.
    2.2. Sinteza veniturilor şi cheltuielilor ale IMSP SCTO în anul 2010
    Sursele de formare şi structura veniturilor IMSP SCTO în anul 2010 se prezintă în Diagrama nr. 1.
Diagrama nr. 1

    Sursă: Darea de seamă şi Informaţia referitor la totalul veniturilor pe anul 2010

    Conform Diagramei nr.1, în perioada anului 2010, IMSP SCTO a înregistrat venituri în sumă de 33040,4 mii lei, cele mai semnificative din acestea fiind mijloacele financiare din FAOAM pentru acordarea asistenţei medicale, care constituie 93%, şi veniturile din serviciile contra plată –  5%.
    Dinamica cheltuielilor IMSP SCTO pentru anul 2010 este prezentată în Tabelul nr.1.
Tabelul nr.1
                                                                                                                      (mii lei)
 
Nr. d/o
 
Cheltuieli
Cheltuieli totale
Ponderea
(%)
Inclusiv:
FAOAM
Ponderea din totalul de cheltuieli
(%)

Mijloace speciale (servicii contra plată, fond locativ, arenda, preparate primite gratis)

Ponderea
din totalul de cheltuieli
(%)
 
Total cheltuieli, inclusiv:
33760,6
100%
30579,1
90,6%/100
3181,5
9,4%/100
1.
Retribuirea muncii
13140,4
39,0%
12691,4
41,5%
449,0
14,1%
2.
Contribuţii la buget (CAS și CAM)
3341,1
10,0%
3232,6
10,6%
108,5
3,4%
3.
Medicamente
4998,4
15,0%
4755,1
15,6%
243,3
7,6%
4.
Alimentarea pacienţilor
1089,0
3,0%
997,5
3,3%
91,5
2,9%
5.
Cheltuieli de regie
3020,5
8,9%
2522,2
8,2%
498,3
15,7%
6.
Endoproteze
5751,5
17%
5611,5
18,4%
140,0
4,4%
7.
Alte cheltuieli de
mărfuri şi servicii
1754,7
5,2%
768,8
2,4%
985,9
31%
 

Preparate din sînge (primite gratis)

665,0
1,9%
-
 
665,0
20,9%

    Sursă:  Dările de seamă pe asistența medicală spitalicească și de ambulator pentru anul 2010, Informația referitor la cheltuielile efective


    După cum rezultă din tabel, cheltuielile efective ale IMSP SCTO pe anul 2010 au constituit 33760,6 mii lei, din care cele mai semnificative sînt cheltuielile din contul FAOAM în sumă de 30579,1 mii lei, sau 90,6%, acestea fiind distribuite prioritar pentru retribuirea muncii (41,5%), procurarea medicamentelor (15,6%), alte cheltuieli (39,6%), din care 18,4% revin procurării endoprotezelor. Pe parcursul perioadei de gestiune, IMSP SCTO şi-a constituit fondul de rezervă în sumă de 2138,5 mii lei, ceea  ce reprezintă 7% din valoarea totală a veniturilor FAOAM.
III. Constatări şi concluzii
    3.1.    Cu privire la regularitatea planificării mijloacelor din FAOAM şi contractării serviciilor AOAM
    Pentru asigurarea funcţionalităţii IMSP SCTO, finanţarea acesteia este unul din factorii principali de acordare a continuităţii garantate a serviciilor medicale din domeniul traumatologiei şi ortopediei.
    Solicitarea mijloacelor necesare pentru asistenţa medicală spitalicească se efectuează anual de către IMSP SCTO în baza numărului de „cazuri tratate” preconizate, luînd ca bază costul cazurilor tratate aprobate regulamentar6, iar pentru asistenţa medicală de ambulator (prin metoda „buget global”) se efectuează în sumă valorică, reieşind din alocaţiile anului precedent. Aceasta este prezentată prin ofertă, care ulterior este negociată între IMSP SCTO şi CNAM şi serveşte drept temei pentru încheierea contractului de acordare a asistenţei medicale în cadrul sistemului AOAM.
    __________________________________________
    6Ordinul ministrului sănătăţii nr. 442 din 28.11.2008 „Cu privire la aprobarea costurilor „cazurilor tratate” pentru anul 2009”.

    Planificarea cheltuielilor necesare se efectuează de către IMSP SCTO  în baza Normelor metodologice din 21.08.20097, care stabilesc modul de justificare a cheltuielilor pe articole separat.
    __________________________________________
    7Normele metodologice din 21.08.2009  „Cu  privire la formarea devizului de venituri şi cheltuieli (business-plan) şi gestionarea surselor financiare”, aprobate de Ministerul Sănătăţii, CNAM, Sindicatul „Sănătatea”.

    Potrivit Normelor menţionate, în cheltuielile curente pot fi incluse soldurile formate la finele anului precedent, sau, după necesitate, acestea pot fi utilizate pe parcursul anilor viitori. Acest fapt denotă că la alocarea mijloacelor financiare din FAOAM, CNAM nu ia în consideraţie existenţa mijloacelor băneşti în sold la finele perioadei de gestiune.
    La 17.12.2009, din FAOAM s-au contractat 3480 de cazuri tratate în valoare de  28801,7 mii lei. Pe parcursul anului 2010, prin 3 acorduri adiţionale, au fost contractate suplimentar 196 de cazuri tratate, majorînd valoarea contractului cu 3719,8 mii lei. Astfel, de către CNAM, conform facturilor, au fost alocate mijloace financiare în sumă de 30454,4 mii lei, pentru tratarea a 3528 de cazuri asigurate.
    De menţionat că, la 30.12.2010, conform acordului adiţional la contract, IMSP SCTO i-au fost alocate 648,0 mii lei pentru utilizarea completă a mijloacelor destinate asistenţei medicale (în urma neîndeplinirii sau supraîmplinirii condiţiilor contractuale pe „cazuri tratate”)8.
    __________________________________________
    8Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAM nr. 811A/223-A din 16.12.2010.

    În rezultatul examinării dărilor de seamă privind îndeplinirea normativelor pe numărul de cazuri tratate, s-a constatat că pentru anul 2010 IMSP SCTO a supraîmplinit planul cu 11 cazuri tratate. Reieşind din calculele pe cazurile tratate şi costurile acestora, suma necesară de a fi alocată regulamentar de CNAM urma să constituie 259,0 mii lei. Astfel, auditul relevă că la finele anului 2010 au fost transferate neîntemeiat mijloace publice în sumă de 389,0 mii lei, ceea ce a condiţionat majorarea soldului la sfîrşitul perioadei de gestiune. Conform dărilor de seamă ale IMSP SCTO, soldul mijloacelor financiare neutilizate, la 31.12.2009, a constituit 1580,8 mii lei, iar la finele perioadei auditate – 945,6 mii lei.
    Concluzie: Formarea soldurilor de mijloace băneşti a permis IMSP SCTO planificarea şi efectuarea cheltuielilor suplimentare alocaţiilor solicitate de la FAOAM, prin ce sporeşte riscul denaturării costurilor reale ale cazurilor tratate şi se oferă posibilităţi de utilizare a acestor mijloace contrar destinaţiei.
    3.2.    Cu privire la regularitatea efectuării, înregistrării şi raportării cheltuielilor din contul FAOAM
    3.2.1. Cu privire la formarea şi utilizarea rezervelor
    IMSP SCTO a format fondul de rezervă din contul mijloacelor FAOAM în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico-sanitare publice9 şi în baza Normelor metodologice din 21.08.2009, care stabilesc că rezervele se constituie din veniturile totale ale instituţiei şi se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute de natură economică, tehnogenă sau naturală, care afectează activitatea încontinuu a instituţiei (implementarea sistemelor informaţionale; reparaţia capitală a clădirilor, mijloacelor fixe; implementarea tehnologiilor medicale; achiziţionarea utilajului medical şi a altor mijloace fixe).
    __________________________________________
    9Ordinul ministrului sănătăţii nr. 9 din 17.01.2009  „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de formare şi direcţiile de utilizare a rezervelor instituţiilor medico- sanitare publice” (în continuare –  Regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 9 din 17.01.2009) .

    În acelaşi timp, pct.4 din Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.1128 din 28.08.2002, nu prevede includerea în tarifele pentru serviciile medico-sanitare a cheltuielilor pentru investiţiile capitale în construcţii; pentru reparaţia capitală a mijloacelor fixe; pentru achiziţionarea utilajului şi inventarului.
    În acelaşi context, potrivit statutului IMSP SCTO, alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia, reconstrucţia, reparaţia capitală a edificiilor, procurarea utilajului costisitor şi transportului sanitar ţine de atribuţiile exclusive ale fondatorului.
    De menţionat că politica de contabilitate a IMSP SCTO nu prevede modul de contabilizare a formării şi utilizării rezervelor.
    Totodată, Standardele Naţionale de Contabilitate10, pe care se bazează politica de contabilitate, prevăd formarea rezervelor din profitul înregistrat la finele perioadei de gestiune, dar nu din veniturile totale ale instituţiei, iar utilizarea rezervelor nu este în concordanţă cu destinaţiile stabilite în Regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 9 din 17.01.2009.
    __________________________________________
    10Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997 „ Cu privire la aprobarea şi punerea în aplicare a Standardelor Naţionale de Contabilitate şi Planului de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor” (în continuare  –  Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997).

    Pe parcursul anului 2010, Consiliul administrativ al IMSP SCTO a aprobat fondul de rezervă (2118,5 mii lei) şi destinaţia lui, acesta fiind utilizat integral pentru procurarea mijloacelor fixe şi aparatajului de uz medical. În acelaşi timp, au fost procurate mijloace fixe în sumă de 62,1 mii lei, fără ca acestea să fie consemnate în procesul-verbal al Consiliului administrativ.
    Concluzie: Neracordarea actelor normative care reglementează constituirea şi utilizarea rezervelor la prevederile actelor normative11 oferă posibilităţi fondatorului de a transmite atribuţiile sale IMSP SCTO, iar aceasta din urmă să utilizeze mijloacele FAOAM contrar destinaţiei.
    ___________________________________________
    11Hotărîrea Guvernului nr. 1128 din 28.08.2002  „ Despre aprobarea Regulamentului cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare şi Metodologiei stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare” (cu modificările ulterioare; în continuare – Hotărîrea Guvernului  nr.1128 din 28.08.2002).

    3.2.2. Cu privire la remunerarea muncii
    Potrivit normelor regulamentare12, în costul serviciilor medicale prestate se includ şi cheltuielile pentru retribuirea muncii personalului medical, care se constituie din salariul de bază şi salariul suplimentar, fiind indicate exhaustiv categoriile de plăţi: plata pentru gărzile de serviciu în zilele de sărbători, turele de noapte, pentru muncă intensivă, cu aplicarea noilor metode de muncă, şi indemnizaţiile de  concediu.
    ___________________________________________
    12Hotărîrea Guvernului nr. 1128 din 28.08.2002.

    Auditul relevă că, în anul 2010, IMSP SCTO, neţinînd cont de aceste prevederi, a planificat fondul de salarizare (13333,1 mii lei), reieşind din 413,75 unităţi de personal, incluzînd mijloace pentru ajutoare materiale şi premii în sumă de 1541,8 mii lei, ceea ce duce la majorarea cheltuielilor raportate şi, respectiv, a costului cazului tratat.
    În acelaşi timp, calculul salariului funcţiei, a suplimentelor, a sporurilor, premiilor şi ajutoarelor materiale de către IMSP SCTO s-a efectuat în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.159313.
    ___________________________________________
    13Hotărîrea Guvernului nr.1593 din 29.12.2003  „Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală”.

    În realitate, cheltuielile IMSP SCTO pentru remunerarea muncii în anul 2010 au însumat 12691,4 mii lei, reieşind din 382 de unităţi de personal, inclusiv ajutoare materiale şi premii în sumă de 1073,4 mii lei.
    Conform informaţiei, salariul mediu lunar al unui angajat, achitat din FAOAM, pe categorii de salariaţi, se prezintă în Tabelul nr.2.
Tabelul nr.2 
Nr. d/o
Indicatori
Personal de conducere
Medici
Personal medical mediu
Personal medical inferior
Alt personal
Total
 
1

Fondul de retribuire a muncii, total (mii lei)

287,3
3807,2
4876,3
2143,1
1577,4
12691,4
2

Numărul de funcții ocupate la data întocmirii dării de seamă (unități)

4
76,75
133,5
103,5
60,75
382
3

Salariul mediu lunar al unei persoane fizice (mii lei)

6,0
4,13
3,04
1,7
2,2
2,77
    Sursă:Dările de seamă (Formularele nr.1-16/d)

    Auditul a supus testării corectitudinea calculării salariilor funcţiei, suplimentelor, adaosurilor, premiilor, altor plăţi, precum şi a achitării lor, calcularea reţinerilor din salariu, care s-a efectuat prin metoda verificării ordinelor cu tabelele de evidenţă a timpului de lucru, fişele de personal şi listele de plată pe anul 2010. În urma verificării, s-a constatat că IMSP SCTO a calculat şi a achitat salariu din mijloacele FAOAM personalului care acordă servicii contra plată în sumă de 107,0 mii lei, prin ce au fost dezafectate mijloacele FAOAM.
    Concluzie: Planificarea neregulamentară a mijloacelor destinate remunerării muncii, cu includerea ajutoarelor materiale şi a premiilor, a determinat majorarea mijloacelor solicitate în anul 2010 de la FAOAM în sumă de 1541,8 mii lei.
    Remunerarea neregulamentară a personalului a condiţionat dezafectarea mijloacelor FAOAM şi denaturarea darii de seamă prezentate CNAM în sumă de 107,0 mii lei.
    3.2.3. Cu privire la regularitatea evidenţei mijloacelor utilizate din FAOAM
    IMSP SCTO fiind o instituţie nonprofit, la finele anului 2010, a raportat pierderi (720,2 mii lei), iar pentru anul 2009 – profit net (2876,5 mii lei) şi prezintă Declaraţia persoanei juridice cu privire la impozitul pe venit.
    Potrivit statutului IMSP SCTO, ţinerea evidenţei contabile este reglementată de Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.200714, de normele aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr.174 din 25.12.1997, aplicabile persoanelor juridice care practică activitatea de antreprenoriat. Auditul relevă că politicile de contabilitate aferente activităţii de antreprenoriat nu sînt compatibile pentru IMSP SCTO, care activează pe principiul autofinanţării, de nonprofit, deoarece aceasta utilizează mijloacele publice şi gestionează patrimoniul public.
    _________________________________________
    14Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.2007.

    Auditul remarcă că, deşi IMSP SCTO este o instituţie nonprofit, la finele anului 2010, potrivit Raportului financiar pe anul 2010 (Forma nr.2), aceasta a raportat pierderi din activitatea economico-financiară în sumă de 720,2 mii lei, iar pentru anul 2009 – profit net în sumă de 2876,5 mii lei. De asemenea, în conformitate cu bilanţul contabil, instituţia a înregistrat, la finele anului 2010, o pierdere neacoperită din anii precedenţi în sumă de 1614,2 mii lei.
    Totodată, s-a constatat că IMSP SCTO  a prezentat Serviciului Fiscal de Stat Declaraţia persoanei juridice cu privire la impozitul pe venit (Forma VEN 08). Concomitent, conform art.51 din Codul fiscal15, instituţiile medico-sanitare publice şi private sînt scutite de impozitul pe venitul obţinut din activitatea prestatorilor de servicii medicale legate de realizarea Programului unic, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1387 din 10.12.200716.
    _________________________________________
    15Codul fiscal, aprobat prin Legea nr.1163-XIII din 24.04.1997 (cu modificările ulterioare).
    16Hotărîrea Guvernului nr.1387 din 10.12.2007 „Cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în continuare – Programul unic aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1387 din 10.12.2007).

    De asemenea, veniturile din serviciile contra plată nu includ procentele de rentabilitate, astfel, acestea nu servesc drept sursă de venit impozabil, ce necesită a fi prezentat Serviciului Fiscal de Stat.
    Veniturile din contul mijloacelor FAOAM contractate cu CNAM se ţin de către IMSP SCTO pe două conturi de decontare separate (pentru asistenţă medicală specializată de ambulator şi pentru cea spitalicească) şi pe un cont de decontare pentru mijloacele încasate de la servicii cu plată, fapt ce asigură o transparenţă a veniturilor.
    Evidenţa cheltuielilor efective este ţinută separat, acestea fiind delimitate pe  sursele de provenienţă a mijloacelor financiare, ceea ce a permis auditului să evalueze utilizarea conform destinaţiei a mijloacelor din contul FAOAM. Reflectarea acestora în Raportul prezentat CNAM (1-16/r) se efectuează în baza datelor evidenţei contabile.
    În rezultatul verificării utilizării conform destinaţiei a mijloacelor din contul FAOAM, auditul a constatat unele neregularităţi, care au condiţionat dezafectarea mijloacelor FAOAM şi denaturarea dării de seamă prezentată CNAM cu suma de 247,7 mii lei, inclusiv:
    • pentru procurarea endoprotezelor utilizate la serviciile contra plată, IMSP SCTO  a achitat neregulamentar din mijloacele FAOAM 55,7 mii lei;
    • la decontarea medicamentelor din contul FAOAM au fost incluse eronat costul preparatelor de sînge care au fost primite gratis de la Centrul de Transfuzie a Sîngelui în sumă de 160,7 mii lei;
    • achitarea din contul mijloacelor FAOAM a medicamentelor preconizate şi utilizate la serviciile contra plată – 31,3 mii lei.
    Concluzie: Forma de raportare a activităţii economico-financiare, precum şi prezentarea declaraţiilor persoanelor juridice cu privire la impozitul pe venit nu sînt aplicabile pentru instituţiile care îşi desfăşoară activitatea pe principiul  autofinanţării, de nonprofit.
    Concomitent, utilizarea mijloacelor FAOAM contrar destinaţiei a dus la denaturarea Raportului prezentat CNAM cu suma de 354,7 mii lei (inclusiv suma de 107,0 mii lei).
    3.2.4.    Cu privire la regularitatea achiziţiilor publice de bunuri şi servicii
    Pe parcursul perioadei auditate, IMSP SCTO a efectuat achiziţionarea de medicamente, produse alimentare, produse parafarmaceutice, endoproteze, utilaj de uz medical etc., fiind încheiate 93 de contracte de achiziţii publice în valoare de 16798,8 mii lei,  din care:
    • 13 proceduri de achiziţii (801,7 mii lei) au fost efectuate prin metoda cererii ofertelor de preţuri;
    • 62 de proceduri de achiziţii (15907,1 mii lei) au fost efectuate prin intermediul licitaţiilor publice;
    •  18 proceduri de achiziţii (90,0 mii lei) au fost efectuate prin contracte de mică valoare.
    În scopul gestionării eficiente şi corecte a mijloacelor financiare, la 20.04.2010, prin ordinul directorului general, a fost creat grupul de lucru pentru achiziţii publice, compus din şase persoane, din cadrul IMSP SCTO.
    Auditul remarcă că, contrar prevederilor regulamentare17, n-au fost stabilite atribuţiile fiecărui membru al grupului de lucru în parte, necesare pentru a fi exercitate în cadrul procedurilor de achiziţii publice, aceştia fiind doar nominalizaţi. De asemenea, s-a constatat nerespectarea cadrului legal18, care prevede semnarea şi depunerea pe propria răspundere a declaraţiilor de confidenţialitate şi imparţialitate de către membrii grupului de lucru.
    _________________________________________
     17Hotărîrea Guvernului nr.1380 din 10.12.2007„ Privind aprobarea Regulamentului cu privire la activitatea grupului de lucru pentru achiziţii” ( în continuare – Hotărîrea Guvernului nr.1380 din 10.12.2007).
    18Legea privind achiziţiile publice nr.96-XVI din 13.04.2007.

    Pentru contractele încheiate pe parcursul anului 2010 (16798,8 mii lei) grupul de lucru al IMSP SCTO nu a întocmit regulamentar19 dosarele pentru arhivare şi păstrare pe o perioadă de 5 ani.
    _________________________________________
    19Hotărîrea Guvernului nr. 9 din 17.01.2008  „ Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la întocmirea şi păstrarea dosarului achiziţiei publice” .

    IMSP SCTO nu a întocmit regulamentar20 planul de achiziţii pe întregul an bugetar, astfel, IMSP SCTO, neplanificîndu-şi necesităţile de bunuri, lucrări şi servicii, a admis contractarea de angajamente privind procurarea de bunuri în lipsa suportului financiar.
    __________________________________________
    20Hotărîrea Guvernului nr. 1404 din10.12.2008 „ Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de calculare a valorii estimative a contractelor de achiziţii publice şi planificarea acestora” .

    Auditul remarcă că, în perioada auditată, IMSP SCTO a calculat şi a precizat valoarea estimativă a contractelor de achiziţie a endoprotezelor, ceea ce ulterior a determinat încheierea a trei contracte cu unul şi acelaşi agent economic. IMSP SCTO a motivat această situaţie prin majorarea numărului de pacienţi cu diagnozele specifice activităţii de prestare a serviciilor, îndeosebi  ale celor ce au ţinut de endoprotezele de şold. Astfel, au fost încheiate 6 contracte în sumă de 6603,1 mii lei, iar valoarea precizată a fost de 6816,2 mii lei. Totodată, la 31.12.2010, IMSP SCTO a format un stoc supranormativ de endoproteze în sumă de 919,0 mii lei.
    Ca rezultat al organizării achiziţiilor publice centralizate de medicamente şi de alte produse de uz medical, au fost încheiate 71 de contracte în valoare de 6781,9 mii lei, din care bunurile în sumă de 2039,3 mii lei n-au fost planificate iniţial (4742,6 mii lei) şi n-au avut suport financiar.
    Auditul relevă că aceste condiţii au determinat formarea stocurilor supranormative la finele perioadei de raportare şi majorarea semnificativă a datoriilor IMSP SCTO faţă de furnizori, care, la 31.12.2010, au atins suma de 3035,0 mii lei, înregistrîndu-se o creştere, comparativ cu perioada similară a anului 2009, în sumă de 996,5 mii lei. Această situaţie determină riscul utilizării mijloacelor FAOAM în perioadele de gestiune următoare contrar destinaţiei şi priorităţilor stabilite în contract.
    În cadrul planificării cheltuielilor din FAOAM pentru produsele alimentare a fost preconizată suma de 1203,5 mii lei. Cu toate acestea, au fost încheiate 23 de contracte de achiziţionare pentru necesităţile anului 2010 în sumă de 1289,0 mii lei, sau cu 85,5 mii lei mai mult.
    Prevederile actelor normative21 stabilesc pentru autoritatea contractantă solicitarea, odată cu oferta, a informaţiilor privind: calificarea operatorilor economici; datele de calificare; capacitatea financiară; componenţa fondatorilor;   persoanele afiliate etc.
    _________________________________________
    21Hotărîrea Guvernului nr.245 din 04.03.2008 „ Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la achiziţia bunurilor si serviciilor prin cererea ofertelor de preţuri” (cu modificările ulterioare), pct.6 (în continuare – Hotărîrea Guvernului nr.245 din 04.03.2008); Hotărîrea Guvernului nr.1380 din 10.12.2007.

    Auditul a constatat că, în unele cazuri, grupul de lucru, în cadrul procedurilor de achiziţii, nu a studiat, nu a analizat şi nu a confruntat documentele de calificare, prezentate de către operatorii economici, acceptînd admiterea repetată la achiziţii a aceloraşi agenţi economici şi participarea acestora, fără respectarea cerinţelor regulamentare. Astfel, în urma procedurii de achiziţii prin cererea ofertelor de preţuri, în luna ianuarie 2010 a fost acceptat un agent economic, în lipsa certificatului de corespundere a mărfii pe poziţii de oferte, respins la licitaţia anterioară din motivul neprezentării aceluiaşi document.
    Totodată, auditul relevă că pentru patru achiziţii de produse alimentare agenţilor economici nu le-au fost remise regulamentar22 invitaţii de participare, prin ce grupul de lucru nu a asigurat transparenţa şi publicitatea procedurilor de achiziţii publice.
    _________________________________________
    22Hotărîrea Guvernului nr.245 din 04.03.2008, pct. 9.

    Auditul a constatat lipsa unei monitorizări de către persoanele cu funcţii de răspundere ale IMSP SCTO privind respectarea procedurilor de achiziţii, ceea ce a generat achiziţionarea mărfurilor în sumă de 37,3 mii lei de la unii agenţi economici, aceştia nefiind cîştigători pe poziţiile de bunuri din oferte. Persoanele responsabile ale entităţii au motivat situaţia creată prin necesitatea de produse, în timp ce procedura de achiziţie durează.
    Potrivit actelor de verificare cu 2 agenţi economici, s-a constatat că, pe parcursul perioadei auditate, au fost livrate mărfuri în sume nesemnificative, fără respectarea valorii contractuale, nefiind încheiate acorduri adiţionale.
    Concluzie: Cele constatate de audit denotă că IMSP SCTO, la achiziţia mărfurilor nu a respectat prevederile regulamentare şi a admis contractarea de bunuri în lipsa suportului financiar, ceea ce a condiţionat formarea datoriilor, la finele perioadei de gestiune (31.12.2010), în sumă de 3035,0 mii lei.
    Organizarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice de către grupul de lucru al IMSP SCTO nu a asigurat pentru perioada anului 2010 o concurenţă loială şi o utilizare economă şi eficientă a mijloacelor publice.
    3.3.    Cu privire la regularitatea înregistrării patrimoniului public
    La transmiterea în gestiune a patrimoniului statului nu a fost asigurată integritatea acestuia.
    La data de 29.03.2010, concomitent cu numirea în funcţie a directorului general, conform contractului de comodat, de către fondator, potrivit actelor de primire-predare, a fost transmis în gestiune operativă patrimoniul IMSP SCTO –  clădiri la valoarea iniţială de 6137,4 mii lei. Totodată, conform bilanţului, clădirile au fost înregistrate în sumă de 8504,9 mii lei.
    În urma verificării listei de inventariere, s-a constatat lipsa înregistrării în act a unei clădiri cu valoarea de 2367,5 mii lei, ceea ce a servit drept motiv pentru ieşirea la faţa locului, cu întocmirea procesului-verbal. Astfel, la 01.06.2011, auditul a constatat că aceasta reprezintă un cămin – bloc locativ de pe strada Ip. Soroceanu 73/2, care, potrivit explicaţiilor persoanelor responsabile, urma a fi transmis în gestiunea Asociaţiei Coproprietarilor în Condominiu la 15.06.2005, cu achitarea de către ultima a datoriilor istorice ale locatarilor. Din motivul refuzului achitării datoriilor, Asociaţia Coproprietarilor în Condominiu pînă în prezent nu a semnat actul de primire-predare.
    De asemenea, conform actelor de primire-predare, au fost transmise mijloace de transport cu starea tehnică bună şi satisfăcătoare, care, contrar actelor normative23, nu erau evaluate, valoarea de bilanţ a acestora constituind zero lei.
    ________________________________________
    23Standardul Naţional de Contabilitate 16 "Contabilitatea activelor materiale pe termen lung".

    Controalele precedente
    Auditul remarcă că, pentru perioada anilor 2007-2009, de către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a fost efectuată revizia economico-financiară tematică, în cadrul căreia au fost constatate prejudicii în sumă de 6321,5 mii lei.
    La 22.12.2010,Judecătoria sect. Buiucani a examinat această situaţie şi a hotărît de a încasa în beneficiul IMSP SCTO de la persoanele responsabile şi implicate suma de 6297,7 mii lei.
IV. RECOMANDĂRI
    Recomandări Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie:
    1. În scopul eficientizării managementului financiar public, să elaboreze reglementări ale proceselor de control intern, ţinînd cont de posibilele riscuri ale sistemului de control intern la toate etapele, inclusiv la etapele de planificare, de contractate, de executare şi de raportare.
    2. Să respecte normele legale la organizarea, desfăşurarea şi evaluarea ofertanţilor/participanţilor la achiziţiile publice, cu determinarea atribuţiilor membrilor grupului de lucru.
    3. Să utilizeze mijloacele contractate din contul FAOAM conform destinaţiei şi în limitele stabilite, neadmiţînd formarea datoriilor lipsite de suport financiar, precum şi a soldurilor semnificative la finele perioadei de gestiune.
    4. Să restabilească mijloacele FAOAM utilizate contrar destinaţiei în sumă de 194,0 mii lei.
    5. Să întreprindă măsurile de rigoare referitor la asigurarea transmiterii conforme în gestiune a imobilului în valoare de 2367,5 mii lei, pentru înregistrarea veridică a patrimoniului public în evidenţa contabilă.
    Recomandări Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, în comun cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Ministerul Sănătăţii:
    6. Să reexamineze modalitatea de planificare, determinare a calculelor mijloacelor FAOAM solicitate de IMSP SCTO în conformitate cu cadrul regulamentar.
    7. Să revadă modalitatea de corectare a sumei de 160,7 mii lei, reflectate eronat la cheltuielile efective, la articolul „Medicamente”, din darea de seamă pentru anul 2010.
    Recomandări Consiliului administrativ:
    8. Să examineze în cadrul şedinţei Raportul auditului regularităţii executării fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală de către Instituţia medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie în exerciţiul bugetar 2010, cu aprobarea unui plan de acţiuni în vederea executării recomandărilor de audit şi eficientizării utilizării mijloacelor publice.
V.OPINII DE AUDIT
    Opinie cu rezerve privind rapoartele financiare:
    În opinia auditorului, bazată pe activităţile de audit efectuate, cu excepţia neconcordanţei integrale a datelor din evidenţa contabilă cu situaţia reală a patrimoniului gestionat, rapoartele financiare, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine reală şi fidelă a situaţiei patrimoniale şi a celei financiare ale Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, la data de 31.12.2010.
    Opinie cu rezerve privind regularitatea:
    În opinia auditorului, cu excepţia remunerării neregulamentare a personalului, aspectelor ce ţin de realizarea achiziţiilor publice şi atribuţiilor grupului de lucru în procesul de achiziţii, gestionarea mijloacelor publice şi administrarea patrimoniului public, sub toate aspectele seminificative, au fost efectuate legal şi regulamentar.

    CONTROLORUL DE STAT                                    Natalia APOSTOL