OMSC1043/2012
ID intern unic:  345139
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
ORDIN Nr. 1043
din  18.10.2012
cu privire la aprobarea Regulamentului privind depistarea,
înregistrarea şi evidenţa persoanelor antrenate în consum
de droguri şi de alte substanţe psihotrope
Publicat : 26.10.2012 în Monitorul Oficial Nr. 222-227     art Nr : 1232
    În temeiul Legii nr.713-XV din 6 decembrie 2001 „Privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope” şi în scopul asigurării accesibilităţii populaţiei la serviciile medicale de profil narcologic din cadrul instituţiilor medico-sanitare, reglementarea volumului şi calităţii investigaţiilor narcologice persoanelor cu probleme narcologice, precum şi în temeiul pct.8 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.397 din 31.05.2011,
O R D O N:
    1. Se aprobă:
    Regulamentul privind depistarea, înregistrarea şi evidenţa persoanelor antrenate în consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope (se anexează).
    2. Şefii Direcţiilor Ministerului Sănătăţii, Direcţia Sănătăţii a Consiliului municipal Chişinău, Secţia Sănătăţii a Consiliului municipal Bălţi, Direcţia Sănătăţii şi Protecţiei Sociale UTA Gagauz Yeri, conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice, departamentale şi private:
    2.1 vor lua drept călăuză în activitatea cotidiană cerinţele prevăzute în Regulamentul nominalizat.
    2.2  vor asigura activitatea cabinetelor narcologice din cadrul secţiilor consultative a instituţiilor medico-sanitare publice, departamentale şi private, conform legislaţiei în vigoare şi actelor normative emise de către Ministerul Sănătăţii;
    2.3  vor organiza în conformitate cu Regulamentul din anexa la prezentul ordin depistarea, înregistrarea şi evidenţa persoanelor antrenate în consum de droguri  şi de alte substanţe psihotrope cu transmiterea ulterioară a listelor acestora, IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, pentru asigurarea evidenţei unice automatizate.
    3. Dl Mihail Oprea, director general al IMSP Dispensarul Republican de Narcologie:
    3.1 va asigura implementarea în practică a Regulamentului nominalizat acordînd ajutorul organizator-metodic instituţiilor medico-sanitare publice, departamentale şi private;
    3.2 va efectua monitorizarea situaţiei şi va pregăti raportul anual privind asistenţa medicală persoanelor cu probleme narcologice cu determinarea ulterioară a priorităţilor de activitate;
    3.3  va organiza publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    4. Se abrogă Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.260 din 03.09.2003 „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind depistarea, înregistrarea şi evidenţa persoanelor antrenate în consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope”.
    Controlul executării prezentului ordin se atribuie dlui Gheorghe Ţurcanu, viceministru.

    MINISTRUL SĂNĂTĂŢII                                         Andrei USATÎI

    Nr. 1043. Chişinău, 18 octombrie 2012.


Anexă
la ordinul Ministerului Sănătăţii
nr. 1043 din 18.10.2012

R E G U L A M E N T
privind depistarea, înregistrarea şi evidenţa persoanelor
antrenate în consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope
I. Noţiuni generale
    1. Persoanele cu probleme narcologice beneficiază de asistenţa medicală de profil la solicitările personale (la dorinţă anonim), a reprezentantului său legal, iar în lipsa acestuia, a rudei apropiate, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în vigoare.
    2. Persoanele, cărora după un examen medical amplu în condiţii de ambulator sau staţionar s-a stabilit diagnoza maladiei narcologice (narcomanie) sau a fost confirmat consumul de droguri şi de alte substanţe psihotrope, sînt înregistrate în listele nominale al persoanelor, ce necesită supraveghere medicală, ca persoane bolnave sau cu risc sporit pentru sănătatea narcologică cu scopul implicării acestora în programele educaţionale, informaţionale, de profilaxie şi, după caz, în programele de medicaţie, recuperare psihologică etc.
    3. Persoanele, care nu sînt de acord cu diagnoza stabilită, pot solicita examinarea medicală la Comisia de expertize narcologice în condiţii de ambulator sau staţionar din cadrul IMSP Dispensarului Republican de Narcologie.
    4. Persoanele, cărora le-a fost confirmată diagnoza narcologică (narcomanie), se înregistrează în listele nominale de evidenţă unică şi vor fi incluse în programele de profilaxie, medicaţie, recuperare psihosocială etc., conform indicaţiilor medicale. Persoanele incluse în programele de medicaţie cu abandonarea ulterioară a consumului de droguri şi de alte substanţe psihotrope, fiind social adaptate, precum şi în remisie stabilă mai mult de 3 ani, pot fi scoase de sub supravegherea medicală după avizul Comisiei de expertize narcologice în condiţii de staţionar sau ambulator.
    5. Persoanele, cărora nu a fost stabilită diagnoza narcologică (narcomanie), dar starea lor se apreciază ca consumator de droguri şi de alte substanţe psihotrope, sînt înregistrate în listele de supraveghere medicală pe un termen de pînă la 1 an în vederea includerii acestora în programele educaţionale, informaţionale şi de profilaxie, iar după caz, în programele de medicaţie în scopul asanării şi micşorării riscului de îmbolnăviri prin narcomanie şi îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice.
    6. Persoanele cu consum unic de droguri sau de alte substanţe psihotrope sînt înregistrate în listele persoanelor cu risc sporit pentru sănătatea narcologică pe un termen de pînă la 6 luni în vederea examinării medicale ample, narcotestare, supraveghere medicală în dinamică, asanare şi excluderea afecţiunilor narcologice în urma utilizării unice a drogurilor şi de alte substanţe psihotrope, confirmată prin examinarea medicală la Comisia de expertize narcologice de ambulator sau staţionar. Acestor persoane li se recomandă să beneficieze de asistenţa medicului narcolog conform indicaţiilor medicale, dar nu mai rar de o dată pe lună.
II. Formele şi metodele de depistare a persoanelor antrenate
în consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope

    7. Persoanele cu probleme narcologice pot solicita asistenţa medicală de profil narcologic benevol (la dorinţă anonim).
    8. Persoanele suspectate cu probleme narcologice se examinează medical la medicul specialist-narcolog, în conformitate cu capitolul III al prezentului Regulament.
    9. Persoanele cu comportament agresiv, cauzat de utilizarea drogurilor şi de alte substanţe psihotrope, în baza cererii motivate a părinţilor, rudelor, organelor de poliţie etc.
    10. Persoanele cu comportament agresiv, cauzat de utilizarea drogurilor şi de alte substanţe psihotrope, reţinute de către colaboratorii de poliţie în locurile publice, după efectuarea examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, conform recomandărilor medicului.
    11. Conducătorii de autovehicul aflaţi la volanul autoturismului şi reţinuţi în stare de ebrietate narcotică sau cu consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope, confirmat prin examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei.
    12. Persoanele depistate cu consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope la controlul medical profilactic.
    13. Persoanele depistate cu consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope la Comisia de expertize narcologice, în cazul solicitării certificatului de sănătate narcologică.
    14. Bolnavii spitalizaţi cu agravarea sănătăţii datorită utilizării drogurilor şi de alte substanţe psihotrope, în secţiile instituţiilor medico-sanitare publice, departamentale sau private, examinate ulterior de către medicul narcolog cu recomandări de înregistrare în instituţia narcologică sau cabinetele narcologice teritoriale.
III. Temeiul pentru examinarea medicală la medicul specialist
narcolog a persoanelor cu probleme narcologice cauzate de
utilizarea drogurilor şi de alte substanţe psihotrope

    15. Se stabilesc  următoarele temeiuri pentru examinarea medicală la medicul specialist psihiatru-narcolog:
    a) Cererea personală.
    b) Avizul Comisiei pentru probleme sociale din raza reşedinţei persoanei.
    c) Actul instanţei de judecată privind examinarea medicală.
    d) Cererea procurorului pentru examinarea medicală.
    e) Conform biletului de trimitere a medicului de familie sau medicului specialist.
    f) Conform biletului de trimitere a medicului specialist din cadrul secţiei consultative a instituţiilor medico-sanitare publice, departamentale sau private.
    g) Conform biletului de trimitere a medicului de gardă din cadrul secţiei examinare  medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei.
    h) Conform biletului de trimitere a medicului curant din secţiile instituţiilor medico-sanitare publice, departamentale sau private în cazul depistării consumului de droguri sau de alte substanţe psihotrope la persoanele spitalizate cu agravarea sănătăţii.
    i) Conform ordonanţei organelor de poliţie persoanele cu comportament delincvent datorat utilizării drogurilor şi de alte substanţe psihotrope.
    j) Medicul specialist-narcolog va ţine cont de consimţămîntul, drepturile şi responsabilităţile pacientului.
IV. Organizarea evidenţei şi supravegherii medicale a persoanelor
cu probleme narcologice
în vederea îmbunătăţirii sănătăţii
narcologice

    16. În cazul stabilirii diagnozei narcologice (narcomanie) sau confirmării consumului de droguri şi de alte substanţe psihotrope se întocmeşte fişa medicală a bolnavului de ambulator (F 025/e) şi fişa de supraveghere cu dispensarizarea bolnavului narcologic (F 030-1-y), în vederea înregistrării măsurilor de asanare, aspectelor sociale, medicale, profesionale, intelectuale, motivaţiilor caracteristice personalităţii etc.
    17. Persoana care nu este de acord cu decizia luată de către medicul narcolog este în drept să se adreseze la Comisia de expertiză narcologică care va adopta o  decizie definitivă.
    18. Persoanele cu diagnoza stabilită de narcomanie sînt implicate în programele de profilaxie, medicaţie şi recuperare psihosocială, conform indicaţiilor medicale pe tot parcursul supravegherii. În cazul abandonării consumului şi îmbunătăţirii sănătăţii somatice şi psihice, aceste persoane sunt obligate să frecventeze medicul narcolog pe parcursul primului an de remisie o dată în trimestru, al doilea şi al treilea an  semestrial, după care persoana dată poate fi scoasă de la evidenţa narcologică, conform avizului Comisiei de expertize narcologice staţionar sau ambulator.
    19. Persoanele aflate sub supravegherea medicală cu consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope pe parcursul anului calendaristic sînt incluse în programele educaţionale, informaţionale, de profilaxie şi, după caz, în programele de medicaţie cu scopul micşorării riscului de îmbolnăviri prin narcomanie şi fortificarea sănătăţii acestora.
    20. Pînă la finele anului calendaristic de supraveghere medicală, la solicitarea medicului narcolog, aceste persoane se examinează la Comisia de expertize narcologice, cu scopul aprecierii sănătăţii şi recomandării privind scoaterea de la evidenţa narcologică sau confirmarea diagnozei narcologice (narcomanie) şi recomandării privind necesitatea supravegherii medicale de mai departe, includerea în programele de medicaţie şi reabilitare psihosocială.
    21. Persoanele înregistrate în listele persoanelor cu risc sporit pentru sănătatea narcologică sînt incluse în programele educaţionale, informaţionale de profilaxie, corecţie psihosocială, psihoterapeutică conform indicaţiilor medicale pe parcursul a 6 luni calendaristice. La expirarea acestui termen, medicul narcolog prezintă documentele medicale şi recomandă persoana în cauză la Comisia de expertize narcologice pentru examinarea medicală amplă, narcotestare etc., privind luarea deciziei ce ţine de necesitatea supravegherii medicale de mai departe.
V. Evidenţa unică automatizată a persoanelor cu probleme
narcologice cauzate de utilizarea drogurilor sau altor
substanţe psihotrope

    22. Persoanele înregistrate cu probleme narcologice cauzate de utilizarea drogurilor şi de alte substanţe psihotrope din teritoriu administrativ, respectiv, se înregistrează în evidenţa unică automatizată la IMSP Dispensarul Republican de Narcologie concomitent cu prezentarea dării de seamă de către medicul narcolog (Formularul  nr. 11 de întocmire a raportului statistic privind maladiile şi contingentele de bolnavi cu dereglări narcologice), conform formei şi cerinţelor stabilite. Pentru persoanele scoase de la evidenţa narcologică sau supravegherea medicală se prezintă informaţia conform cerinţelor.
    23. Verificarea contingentului aflat la evidenţa narcologică şi înregistrat în listele de evidenţă unică automatizată se efectuează semestrial şi anual.
VI. Temeiul pentru scoaterea de la evidenţa narcologică sau
supravegherea medicală
de la medicul specialist narcolog
    24. Pentru scoaterea de la evidenţa narcologică sau supravegherea medicală sînt stabilite următoarele temeiuri:
    a) însănătoşirea (remisie terapeutică stabilă mai mult de 3 ani);
    b) abandonarea consumului şi lipsa simptomelor caracteristice dependenţei pe tot parcursul supravegherii medicale;
    c) consum unic. Respectarea stilului de viaţă sănătos şi excluderea riscului de îmbolnăviri prin maladii narcologice;
    d) refuz categoric de la supravegherea medicală, iar în cazul minorilor şi adolescenţilor din partea părinţilor;
    e) condamnarea la privaţiune de libertate mai mult de 3 ani;
    f) schimbul locului de trai confirmat cu informarea ulterioară la locul de trai permanent pentru supravegherea medicală de mai departe;
    g) deces.