ECSMM513/2013
ID intern unic:  347620
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
EXTRAS Nr. 513
din  27.04.2013
din Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii
nr. 60/3 din 22 ianuarie 2013 cu privire la aprobarea
Regulamentului privind organizarea activităţii
Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor
Publicat : 27.04.2013 în Monitorul Oficial Nr. 96     art Nr : 513
    MODIFICAT
    ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618



    Consiliul Superior al Magistraturii
HOTĂRĂŞTE:
    1. A aproba Regulamentul privind activitatea Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor, conform anexei la prezenta hotărîre.
    2. Prezenta hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii.

    PREŞEDINTELE CONSILIULUI
    SUPERIOR AL MAGISTRATURII                      Nichifor COROCHII


APROBAT
prin Hotărîrea Consiliului Superior
al Magistraturii
nr. 60/3 din 22.01.2013

R E G U L A M E N T
privind organizarea activităţii Colegiului pentru
selecţia şi cariera judecătorilor

    Prezentul Regulament este elaborat în conformitate cu Legea nr. 947-XIII din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificările ulterioare, Legea nr. 154 din 5 iulie 2012 privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, Legea Republicii Moldova nr. 544-XIII din 20 iulie 1997 cu privire la statutul judecătorului, cu modificările ulterioare, alte acte normative ce reglementează administrarea justiţiei şi activitatea judecătorilor.
    Potrivit art. 7 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor este un organ constituit în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, a cărui organizare, competenţă şi modul de funcţionare sînt stabilite prin Legea privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor şi Regulamentul aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
I. DISPOZIŢII GENERALE
    1. Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor (în continuare Colegiul) se constituie în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii şi are drept scop asigurarea selecţiei candidaţilor pentru funcţia de judecător, promovării judecătorilor la instanţe judecătoreşti superioare, numirii judecătorilor în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte de instanţă judecătorească şi transferului judecătorilor la instanţe judecătoreşti de acelaşi nivel sau la instanţe judecătoreşti inferioare.
    2. Colegiul activează în componenţa a 7 membri, dintre care, 4 judecători de la instanţele de toate nivelurile, după cum urmează: 2 judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, 1 judecător de la curţile de apel şi 1 judecător de la judecătorii, şi 3 membri reprezentanţi ai societăţii civile.
    3. Membrii Colegiului din rîndul judecătorilor sînt aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor, cu votul majorităţii judecătorilor prezenţi la Adunare.
    4. Membrii Colegiului din rîndul reprezentanţilor societăţii civile sînt numiţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, fiind selectaţi prin concurs public, anunţat de către Consiliu cu nu mai puţin de 30 de zile înainte de desfăşurarea concursului.
    Consiliul Superior al Magistraturii plasează hotărîrea privind desfăşurarea concursului în Monitorul Oficial şi pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii (www.csm.md).
    4.1. În calitate de membru al Colegiului din rîndul societăţii civile, poate fi aleasă o persoană care se bucură de o reputaţie ireproşabilă şi un statut bun în societate. Aceasta urmînd să respecte restricţiile specificate la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c) şi alin. (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului şi anume:
    a) se bucură de o reputaţie ireproşabilă şi un statut bun în societate;
    b) nu este deputat în Parlament sau consilier în autoritatea administraţiei publice locale;
    c) nu face parte din partide şi/sau nu desfăşoară activităţi cu caracter politic, inclusiv pe perioada detaşării din funcţie;
    d) nu a fost concediată din organele de drept din motive compromiţătoare.
    4.2. Solicitantul la funcţia de membru al Colegiului, care întruneşte condiţiile prevăzute de Legea privind selecţia şi cariera judecătorilor, este în drept să depună în termenul stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii o cerere de participare la concurs, anexînd următoarele acte:
    a) cererea de participare la concurs;
    b) procesul-verbal privind recomandarea candidaturii pentru funcţia de membru, în cazul în care persoana este propusă de către o organizaţie;
    c) curriculum vitae cu o poză color (se prezintă şi în forma electronică - email: aparatul@csm.md);
    d) copia buletinului de identitate;
    e) copiile diplomelor de studii şi ale certificatelor de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesională şi/sau de specializare;
    f) cazierul judiciar;
    g) referinţă de la ultimul loc de lucru;
    h) declaraţia de avere şi interese personale;
    [Subpct.4.2 lit.h) în redacția ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    [Subpct.4.2 lit.i) exclusă prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    Actele menţionate la lit. f), g), h) şi i) se prezintă în original, iar celelalte acte se prezintă în copii autentificate la Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii.
    4.2.1.Cerinţele de bază pentru candidaţi:
    a) deţin cetăţenia Republicii Moldova;
    b) posedă limba de stat;
    c) au capacitate deplină de exerciţiu;
    d) nu au antecedente penale;
    e) nu sînt privaţi de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, ca pedeapsă de bază sau complementară, ca urmare a sentinţei judecătoreşti definitive prin care s-a dispus această interdicţie;
    f) cunoaşterea legislaţiei în domeniu.
    4.3. Solicitantul va depune pe propria răspundere o declaraţie, privind întrunirea condiţiilor prevăzute la art. 8 din Legea privind statutul judecătorului.
    4.4. Pentru verificarea datelor prezentate, informaţiile despre solicitanţii la funcţia de membru al Colegiului, vor fi publicate pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii cu cel puţin 3 zile pînă la petrecerea concursului.
    [Subpct.4.4 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    4.5. Concursul pentru ocuparea funcţiei de membru al Colegiului se desfăşoară la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. În funcţia de membru va fi considerat numit candidatul care a acumulat mai mult de jumătate din voturile membrilor Consiliului Superior al Magistraturii prezenţi la şedinţă.
    5. Mandatul membrului Colegiului pentru selecţie este de 4 ani. Un membru al Colegiului nu poate fi ales sau numit pentru 2 mandate consecutiv.
    În cazul imposibilităţii unui membru al Colegiului de a-şi exercita funcţiile, organul care l-a ales sau l-a numit va asigura, în termen de 30 de zile, alegerea sau numirea unui nou membru al Colegiului pentru restul perioadei mandatului.
    În cazul în care durata mandatului membrului nou-ales în componența Colegiului nu depășește 24 de luni, acesta poate candida pentru un alt mandat în componența Colegiului.
    [Pct.5 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    6. În componenţa Colegiului nu pot fi aleşi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, membri ai Colegiului disciplinar, membri ai Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor şi nici inspectori-judecători.
    7. Judecătorii membri ai Colegiului pentru selecţie îşi menţin salariul la locul de muncă, avînd însă volumul de lucru redus în funcţie de sarcinile de activitate din cadrul Colegiului pentru selecţie. Membrii Colegiului din rîndul reprezentanţilor societăţii civile beneficiază, pentru fiecare şedinţă la care participă, de o indemnizaţie echivalentă cu a două zecea parte (1/20) din salariul judecătorului Curţii Supreme de Justiţie.
II. Competenţa şi modul de activitate a
Colegiului pentru selecţie

    8. Atribuţiile de bază ale Colegiului pentru selecţie:
    a) examinează dosarele candidaţilor la funcţia de judecător, actele prezentate de către candidaţi şi cele referitoare la candidaţi;
    b) examinează dosarele şi actele prezentate de către judecătorii care solicită promovarea la instanţe judecătoreşti superioare, numirea în funcţia de preşedinte ori de vicepreşedinte de instanţă judecătorească, transferul la o instanţă judecătorească de acelaşi nivel sau la o instanţă judecătorească inferioară, cît şi actele referitoare la judecătorii în cauză;
    c) organizează şi desfăşoară interviuri cu candidaţii la funcţia de judecător, cu judecătorii care solicită promovarea la o instanţă judecătorească superioară, cu cei care solicită numirea în funcţia de preşedinte ori de vicepreşedinte de instanţă judecătorească, precum şi cu cei care solicită transferul la o instanţă judecătorească de acelaşi nivel sau la o instanţă judecătorească inferioară;
    d) oferă punctaj candidaţilor la funcţia de judecător potrivit criteriilor de selecţie;
    e) oferă punctaj judecătorilor care solicită promovarea la o instanţă judecătorească superioară, potrivit criteriilor de promovare corespunzătoare;
    f) oferă punctaj judecătorilor care solicită numirea în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte de instanţă judecătorească, conform criteriilor de numire în funcţiile respective;
    g) oferă punctaj judecătorilor care solicită transferul la o instanţă judecătorească de acelaşi nivel sau la o instanţă judecătorească inferioară, conform criteriilor de transfer corespunzătoare;
    h) adoptă hotărîri motivate privind acceptarea sau respingerea candidaţilor pentru ocuparea funcţiei de judecător, privind promovarea judecătorilor la o instanţă judecătorească superioară, privind numirea judecătorilor în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte de instanţă judecătorească şi privind transferul judecătorilor la o instanţă judecătorească de acelaşi nivel sau la o instanţă judecătorească inferioară şi le prezintă Consiliului Superior al Magistraturii spre examinare a doua zi după expirarea termenului de contestare a hotărîrilor.
    9. În procesul de selecţie a candidaţilor vizînd numirea, pentru prima dată, în funcţia de judecător, colegiul pentru selecţie va ţine cont, în mod obligatoriu, de rezultatele examenului susţinut în faţa Comisiei de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.
    10. În procesul de selecţie a judecătorilor pentru promovarea la o instanţă judecătorească superioară, numirea în funcţia de preşedinte ori de vicepreşedinte de instanţă judecătorească sau transferul la o instanţă judecătorească de acelaşi nivel ori la o instanţă judecătorească inferioară, colegiul pentru selecţie va ţine cont, în mod obligatoriu, de hotărîrile Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor.
    11. Preşedintele Colegiului este ales prin vot deschis la prima şedinţă a Colegiului.
    Se consideră ales candidatul care a acumulat majoritatea de voturi ale membrilor Colegiului.
    11.1. În atribuţiile preşedintelui Colegiului intră:
    a) organizează activitatea Colegiului, distribuie obligaţiile între membrii acestuia;
    b) prezidează şedinţele Colegiului;
    c) convoacă şedinţele Colegiului;
    d) semnează hotărîrile şi procesele-verbale ale şedinţelor Colegiului;
    e) dă citire hotărîrilor Colegiului;
    f) soluţionează alte chestiuni legate de activitatea Colegiului.
    11.2. În cazul vacanţei funcţiei de preşedinte sau al absenţei temporare a preşedintelui, atribuţiile acestuia sînt exercitate de către membrul cel mai în vîrstă al Colegiului pentru selecţie.
    12. Drepturile şi obligaţiile membrilor Colegiului.
    12. 1. Membrii Colegiului pentru selecţie au dreptul:
    a) să recepţioneze în prealabil materialele prezentate Colegiului spre examinare şi să le studieze;
    b) să-şi expună opinia, inclusiv opiniile separate.
    12.2. Membrii Colegiului pentru selecţie sînt obligaţi:
    a) să-şi exercite atribuţiile în conformitate cu legea;
    b) la solicitarea preşedintelui Colegiului, să pregătească materialele necesare pentru şedinţă;
    c) să voteze pro sau contra în chestiunile incluse pe agenda şedinţei şi să-şi motiveze opţiunea;
    d) în caz de dezacord cu hotărîrea Colegiului, să-şi motiveze opţiunea;
    e) să semneze în termen hotărîrile Colegiului.
    [Subpct.12.2 lit.e) introdusă prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    Membrii Colegiului nu sînt în drept să prezinte reprezentanţilor mass-media informaţii despre cauzele aflate în procedură de examinare în Colegiul decît prin intermediul persoanei responsabile pentru relaţiile cu mass-media.
Organizarea şi desfăşurarea şedinţelor Colegiului
    13. Colegiul se întruneşte în şedinţe în funcţie de necesităţi dar nu mai rar decît o dată pe lună.
    Ședința Colegiului poate fi convocată la inițiativa președintelui sau a trei membri ai Colegiului.
    [Pct.13 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    14. Orice persoană interesată poate să asiste la şedinţe, cu înştiinţarea prealabilă a preşedintelui Colegiului.
    Şedinţele Colegiului sînt deliberative dacă la ele participă cel puţin 5 membri.
    15. Colegiul pentru selecţie examinează, în termen de o lună, materialele prezentate de către Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii.
    15.1. Ordinea de zi a ședințelor Colegiului se publică pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii cu cel puțin 5 zile înainte de desfășurarea acesteea.
    Chestiunile cu titlu de prioritate ce urmează a fi examinate în regim de urgenţă se vor include pe ordinea de zi suplimentară, care se aduce la cunoştinţa membrilor Colegiului cu cel puțin 3 zile înainte de desfășurarea şedinţei Colegiului şi se publică pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii.
    [Subpct.15.1 introdus prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    15.2. Candidaturile care urmează a fi examinate de Colegiul de selecție sunt informate (telefon, poştă electronică, telefonogramă, telegramă, fax, sau orice altă modalitate stipulată de lege) cu cel puțin 5 zile înainte de desfășurarea ședinței.
    [Subpct.15.2 introdus prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    15.3 Președintele Colegiului desemnează în mod aleatoriu (sau în ordine alfabetică) membrii-raportori pentru candidaturile ce urmează a fi examinate, cu 5 zile înainte de desfășurarea ședinței. În cazul candidaturilor incluse pe ordinea de zi suplimentară a Colegiului, acestea vor fi informate cu cel puțin 3 zile înainte de desfășurarea ședinței.
    [Subpct.15.3 introdus prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    16. Lucrările în şedinţă ale Colegiului se consemnează în proces-verbal şi se înregistrează audio de către secretarul şedinţei.
    16.1. Înregistrarea audio a şedinţei se anexează la procesul-verbal. Procesul-verbal se întocmeşte în termen de 3 zile lucrătoare, fiind semnat de preşedintele şedinţei şi de secretar.
    Procesele-verbale ale şedinţelor Colegiului se numerotează consecutiv pentru fiecare an calendaristic. Numărul procesului-verbal corespunde numărului şedinţei Colegiului.
    [Subpct.16.1 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    16.2. În procesul-verbal se vor consemna: prezenţa membrilor Colegiului a persoanei candidatura căreia se examinează şi a altor participanţi la şedinţă, esența dezbaterilor şi hotărîrea adoptată, problemele puse la vot şi rezultatele votării.
    [Subpct.16.2 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    17. Membrul Colegiului nu poate participa la examinarea problemei şi urmează să fie recuzat dacă există împrejurări care exclud participarea lui la examinare sau împrejurări ce ar trezi îndoieli privind obiectivitatea şi imparţialitatea lui. În cazul în care există astfel de împrejurări, membrul Colegiului este obligat să declare că se abţine.
    17.1. Pentru aceleaşi motive, recuzarea poate fi făcută de persoana a cărei problemă se examinează.
    17 .2. Recuzarea sau abţinerea trebuie să fie motivată prin cerere scrisă în momentul constatării circumstanţelor care exclud participarea membrului, şi poate fi declarată pînă la retragerea Colegiului pentru adoptarea hotărîrii.
    17.3. Decizia privind recuzarea sau abţinerea se adoptă prin votul majorităţii membrilor Colegiului prezenţi în şedinţă şi în lipsa membrului a cărui recuzare sau abţinere se soluţionează.
    17.4. În cazul în care Colegiul examinează într-o şedinţă candidatura unui membru al Colegiului în vederea ocupării funcţiei de judecător, promovării la o instanţă judecătorească superioară, numirii în funcţia de preşedinte ori de vicepreşedinte de instanţă judecătorească sau transferului la o instanţă judecătorească de acelaşi nivel sau la o instanţă judecătorească inferioară, persoana respectivă nu va participa la examinare.
    18. Colegiul adoptă hotărîri cu votul deschis al majorităţii membrilor săi, în lipsa persoanei a cărei candidatură este examinată şi în lipsa celorlalţi invitaţi. În cazul în care numărul de voturi este egal, soluţionarea chestiunii se amînă pentru examinare în componenţa completă a Colegiului.
    19. Hotărîrile Colegiului se emit în formă scrisă urmînd a fi motivate pentru fiecare criteriu separat..
    [Pct.19 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
   
19.1. Dispozitivul hotărîrii Colegiului se adoptă și se pronunță în cadrul ședinței în care au fost examinate candidaturile.
    [Subpct.19.1 introdus prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    20. Hotărîrile Colegiului sînt întocmite de membrii raportori şi semnate de preşedintele şi membrii Colegiului pentru selecţie care au participat la şedinţă.
    21. În cazul în care membrul Colegiului declară opinie separată faţă de hotărîrea emisă, aceasta va fi motivată şi se va anexa la hotărîre.
    [Pct.21 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
   
21.1. În termen de 5 zile calendaristice de la data adoptării, candidații/Colegiul se pot sesiza cu privire la corectarea unor greșeli de calcul sau înlăturarea unor omisiuni depistate. Colegiul va examina sesizările la ședința imediat următoare celei în care au fost adoptate hotărîrile și va decide printr-o hotărîre separată, după caz, asupra admiterii sau respingerii sesizării.
    [Subpct.21.1 introdus prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    22. Hotărîrile Colegiului se publică pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii în termen de 5 zile lucrătoare de la data adoptării.
    23. Copia scanată a originalului hotărîrii se expediază prin poşta electronică indicată de persoana a cărei candidatură a fost examinată a doua zi după adoptarea hotărîrii.
    24. Hotărîrile Colegiului pot fi contestate la Consiliul Superior al Magistraturii, de către persoanele în privinţa cărora Colegiul a adoptat hotărîri, prin intermediul Colegiului, în termen de 10 zile lucrătoare de la data adoptării acestora, doar în partea ce se referă la procedura de emitere şi adoptare.
    [Pct.24 modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    25. În vederea exercitării atribuţiilor sale, Colegiul are dreptul să solicite preşedinţilor instanţelor de judecată, Ministerului Justiţiei, altor autorităţi publice, persoanelor juridice de drept public sau de drept privat toate actele şi informaţiile necesare, iar acestea la rîndul lor, sînt obligate să transmită Colegiului, în termenul stabilit de acesta, actele şi informaţiile solicitate.
    26. Membrii Colegiului au obligaţia să respecte caracterul confidenţial al actelor şi informaţiilor primite, în condiţiile legii.
III. DISPOZIŢII FINALE
    I. Baza tehnico-materială a Colegiului este asigurată de către Consiliul Superior al Magistraturii.
    II. Lucrările de secretariat ale Colegiului se efectuează de către angajaţii Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii.
    Secretarii Colegiului se desemnează din rîndul angajaţilor Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii de către şeful Secretariatului.
    III. Colegiul prezintă, anual, Consiliului Superior al Magistraturii Raportul privind activităţile desfăşurate, care ulterior se publică pe pagina web a acestuia.
    [Pct.III modificat prin ESCM618 din 04.05.18, MO142-148/04.05.18 art.618]
    IV. Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    V. Prezentul Regulament se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii.