HGC735/2013
ID intern unic:  349704
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 735
din  16.09.2013
privind aprobarea uniformei şi însemnelor distinctive
ale colaboratorilor Centrului Naţional Anticorupţie
Publicat : 24.09.2013 în Monitorul Oficial Nr. 212     art Nr : 846
    În conformitate cu prevederile art. 17 alin. (2) al Legii nr. 1104-XV din 6 iunie 2002 cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 209–211, art. 683), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    1) descrierea obiectelor de uniformă a colaboratorilor Centrului Naţional Anticorupţie, conform anexei nr. 1;
    2) descrierea însemnelor distinctive ale colaboratorilor Centrului Naţional Anticorupţie, conform anexei nr. 2;
    3) normele şi modalitatea de asigurare cu uniformă a colaboratorilor Centrului Naţional Anticorupţie, conform anexei nr. 3.
    2. Se abrogă:
    Hotărîrea Guvernului nr. 848 din 15 august 2005 „Privind aprobarea uniformei şi însemnelor distinctive ale colaboratorilor Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005 nr. 113-116, art.933);
    Hotărîrea Guvernului nr. 886 din 21 iulie 2008 „Cu privire la modificarea anexei nr. 3 la Hotărîrea Guvernului nr.848 din 15 august 2005” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 134-137, art.888).

    PRIM-MINISTRU                                                                        Iurie LEANCĂ

    Nr. 735. Chişinău, 16 septembrie 2013.

Anexa nr. 1
la Hotărîrea Guvernului nr.735
din 16 septembrie 2013

Descrierea obiectelor de uniformă a colaboratorilor
Centrului Naţional Anticorupţie
I. UNIFORMA PENTRU EFECTIVUL DE COMANDĂ
 SUPREM

    1. Chipiu din stofă de lînă de culoare gri-deschis
    Chipiul este constituit din disc de formă eliptică, calotă compusă din patru piese, bordură şi cozoroc cu şnur de culoare aurie. Bordura este garnisită, în mijlocul părţii frontale, cu broderie aurie reprezentînd frunze de stejar şi are fixată la mijloc cocarda. Marginea discului şi partea de sus a bordurii sînt garnisite cu paspoal. Cozorocul rigid de culoare neagră, acoperit cu piele lăcuită, este ornamentat cu patru ramuri de stejar a cîte patru frunze cu lăţimea de 20 mm, executate din metal auriu şi plasate simetric în două rînduri. Bordura şi paspoalul sînt de culoare roşie. Pentru menţinerea rigidităţii, discul este prevăzut cu o carcasă metalică.
    Chipiul este căptuşit cu ţesătură de mătase.
    2. Chipiu din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a chipiului din stofă de culoare gri-deschis (pct. 1).
    3. Căciulă de astrahan de culoare brumărie
    Căciula este constituită din disc de formă eliptică, calotă cilindrică, cozoroc, clape laterale şi bentiţă frontală. Toate piesele sînt confecţionate din astrahan de culoare brumărie. Pe partea frontală a calotei, la mijlocul ei, este fixată cocarda.
    Căciula este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină.
    4. Veston din stofă de lînă de culoare gri-deschis
    Vestonul este constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt formaţi din două părţi simetrice. Ei se încheie la două rînduri de nasturi plasaţi în trei niveluri, pe două butoniere şi nasturi. Colţul ascuţit al reverului este orientat spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt plasate două buzunare cu doi refileţi şi clape.
    Spatele este constituit din două părţi simetrice cu cusătura la mijloc. În cusăturile constructive ale spatelui sînt executate două şliţuri.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară şi este prevăzută cu manşetă.
    Gulerul este răsfrînt, cu colţurile sub unghi drept. Manşetele mînecii şi colţurile gulerului sînt garnisite cu broderie aurie reprezentînd viţa-de-vie.
    Cusăturile de montare a manşetelor şi marginea pelerinei gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare roşie.
    Vestonul este căptuşit cu ţesătură de bumbac.
    5. Veston din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Vestonul se constituie din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt formaţi din două părţi simetrice. Ei se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în patru niveluri. Colţul reverului este orientat spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt plasate două buzunare cu doi refileţi şi clape.
    Spatele este constituit din două părţi simetrice, cu cusătură la mijloc, care se finalizează cu şliţ.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi inferioară şi este prevăzută cu manşetă.
    Gulerul este răsfrînt, cu colţurile sub unghi drept. Colţurile gulerului sînt garnisite cu broderie aurie reprezentînd viţa-de-vie.
    Cusăturile de montare a manşetelor şi marginea pelerinei gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare roşie.
    Vestonul este căptuşit cu ţesătură de bumbac.
    6. Palton din piele naturală de culoare neagră
    Paltonul este constituit din piepţi, spate, mîneci, guler şi cordon cu cataramă.
    Piepţii sînt formaţi din două părţi simetrice. Ei se încheie la două rînduri de nasturi plasaţi în patru niveluri. Colţul reverului este sub unghi drept. Mai jos de cusătura taliei sînt montate sub unghi două buzunare cu bordură.
    Spatele este constituit din partea superioară şi partea inferioară, avînd cusătură pe linia taliei. Partea superioară a spatelui este constituită din platca decorativă, clinul lateral spate, reperul de mijloc al spatelui. Partea inferioară a spatelui este formată din două repere cu cusătură la mijloc, care se termină cu şliţ. Şliţul se închide la un rînd de capse plasate în două niveluri şi fixate pe partea inferioară a acestuia.
    În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru cordon: două – pe cusăturile laterale şi una – pe cusătura de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este garnisită cu bentiţă decorativă, al cărei capăt liber este fixat cu nasture.
    Gulerul de bază este răsfrînt, cu ştei. Pe acesta se îmbracă gulerul de astrahan, care se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă – de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi butoniere, iar pe revers – de pelerina gulerului, cu ajutorul panglicii adezive montate pe cinci sectoare. Colţul gulerului este sub unghi drept.
    Paltonul este prevăzut cu o platcă fixată în cusăturile umerale laterale şi în răscroiala mînecilor. Colţul liber al plătcii este fixat cu nasture.
    Paltonul este căptuşit cu ţesătură de mătase şi prevăzut, suplimentar, cu o vestă detaşabilă din blană naturală, fără mîneci, care se fixează cu fermoar de marginea inferioară a bizeţului.
    7. Scurtă călduroasă de culoare albastru-închis
    Scurta este constituită din piepţi, spate, mîneci, guler şi cordon cu cataramă.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie cu fermoar acoperit cu bordură ce se închide la un rînd de capse plasate în cinci niveluri.
    Mai jos de linia taliei sînt plasate, sub unghi, două buzunare cu bordură.
    Spatele este constituit din partea superioară (platcă) şi din partea inferioară. În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru cordon: două – în cusăturile laterale şi una – pe linia de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. La terminaţia mînecii, în interior, este aplicată o manşetă elastică confecţionată din tricot dublu. Epoleţii sînt montaţi în răscroiala mînecilor, iar terminaţiile libere sînt fixate cu capse pe cusăturile umerale.
    Gulerul de bază este răsfrînt, cu ştei. Pe acesta se îmbracă gulerul de astrahan, care se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă – de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi butoniere, iar pe revers – de pelerina gulerului, cu ajutorul panglicii adezive montate pe cinci sectoare. În cusătura răscroielii gîtului, în partea interioară, este prevăzut un buzunar pentru glugă.
    Scurta este căptuşită cu ţesătură de mătase. Suplimentar, este prevăzută, cu o vestă detaşabilă din blană naturală, fără mîneci, care se fixează cu fermoar de marginea interioară a bizeţului. Vesta detaşabilă are două buzunare care se încheie cu ajutorul panglicii adezive.
    8. Trenci din stofă de culoare albastru-închis
    Trenciul este format din piepţi, spate, mîneci, guler şi cordon cu cataramă.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în patru niveluri. Colţul reverului este ascuţit şi orientat spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei sînt plasate, sub unghi, două buzunare cu bordură.
    Spatele este format din două repere simetrice, avînd pe mijloc o cusătură ce se termină cu şliţ. În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru cordon: două – pe cusăturile laterale şi una – pe cusătura de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este garnisită cu bentiţă decorativă, fixată cu nasture. Gulerul este răsfrînt, cu colţuri sub unghi drept.
    Trenciul este prevăzut cu o platcă fixată în cusăturile umerale şi în răscroiala mînecilor. Laturile libere ale plătcii sînt prelucrate cu bordură, iar colţul este fixat cu nasture.
    Trenciul este căptuşit cu ţesătură de mătase şi prevăzut, suplimentar, cu o vestă detaşabilă de postav, fără mîneci, care se fixează cu nasturi şi butoniere de marginea interioară a bizeţului.
    9. Pulover tricotat din semilînă de culoare albastru-închis
    Puloverul este constituit din piept, spate şi mîneci.
    Pieptul şi spatele sînt confecţionate dintr-un singur reper tricotat uniform. Pieptul este executat cu răscroiala gîtului de formă triunghiulară, prelucrată cu bentiţă elastică dublu tricotată cu lăţimea de 2,5–3,0 cm. În regiunea umerilor şi a cotului este aplicată o platcă confecţionată din ţesătură impermeabilă.
    Mîneca este executată dintr-o singură piesă. Epoleţii sînt montaţi în răscroiala mînecilor, iar terminaţiile libere sînt fixate pe cusăturile umerale cu ajutorul nasturilor şi butonierelor. Epoleţii sînt confecţionaţi din ţesătură impermeabilă. Terminaţia puloverului şi terminaţiile mînecilor sînt prelucrate cu betelie şi, respectiv, cu manşete elastice dublu tricotate.
    10. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare albă
    Cămaşa este constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în şase niveluri. Pe piepţi sînt aplicate două buzunare cu clape. Buzunarele se încheie cu ajutorul nasturilor şi butonierelor.
    Spatele este format din partea superioară – platcă şi partea inferioară. În cusătura de montare a plătcii sînt prelucrate două pliuri simetrice, orientate spre răscroielile mînecilor.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă.
    Gulerul este răsfrînt, cu ştei secţionat.
    Terminaţia cămăşii este prelucrată cu betelie lată, încheiată la un rînd de nasturi plasaţi în două niveluri. În regiunea cusăturilor laterale ale cămăşii, betelia este flexibilă datorită panglicii elastice pe care sînt executate trei tigheluri de garnisire.
    11. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare bleu-gri
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    12. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare bleu-gri cu mîneci scurte şi cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare albă cu mîneci scurte
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    Particularităţi: mîneca este scurtă pînă la linia cotului. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă croită integral.
    13. Cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis şi cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare gri-deschis
    Cravata este constituită din piesa de bază, nod şi bentiţă. Piesa de bază are forma unui trapez alungit şi se termină în unghi ascuţit. Nodul este permanent, de formă triunghiulară. Bentiţa este formată din două jumătăţi de formă dreptunghiulară, care se încheie la guler cu cîrligele.
    14. Pantaloni din stofă de lînă de culoare gri-deschis
    Pantalonii sînt constituiţi din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este formată din două părţi simetrice. În cusătura de mijloc este prelucrat un şliţ, care se încheie cu 4–5 nasturi şi butoniere. În cusăturile laterale sînt prevăzute două buzunare. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul pliurilor plasate pe linia de simetrie a genunchilor, orientate spre cusăturile laterale.
    Spatele este format din două părţi simetrice. În partea superioară din dreapta este montat un buzunar cu clapă, care se încheie cu nasture şi butonieră. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a două pense plasate simetric pe ambele părţi.
    În cusăturile laterale este inclusă vipuşca de culoare roşie. La 10 mm de la vipuşcă, de ambele părţi, sînt aplicate două lampasuri din postav de culoare roşie. Lăţimea lampasurilor este de 25 mm.
    Betelia, montată în cusătura taliei, este prevăzută cu şapte găici pentru curea. Betelia se încheie cu ajutorul nasturelui şi butonierei, precum şi al copcii.
    Marginile interioare ale pantalonilor sînt tivite şi prelucrate cu panglică.
    15. Pantaloni din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a pantalonilor din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct. 14).
    16. Fular tricotat din semilînă de culoare albă
    Fularul are dimensiunile 130 x 25 cm. Terminaţiile fularului sînt garnisite cu franjuri.
    17. Fular tricotat din semilînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct. 16).
    18. Mănuşi cusute din tricot de bumbac de culoare albă
    Mănuşile sînt formate din bază cu patru degete, degetul mare şi clini suplimentari.
    19. Mănuşi din piele naturală de culoare neagră
    Mănuşile sînt formate din bază cu patru degete, degetul mare şi clini suplimentari. În partea laterală spate, mănuşile sînt prevăzute cu tăietură. Marginea şi tăietura mănuşilor sînt prelucrate cu bordură din piele.
    Mănuşile sînt căptuşite cu tricot.
    20. Pantofi din piele naturală de culoare gri
    Pantofii sînt constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 6,5 cm. Subansamblul interior este executat în întregime din piele naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este format din branţ şi întăritură de branţ. Subansamblul intermediar se constituie din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire.
    Închiderea pantofilor se realizează cu elastic plastic plasat între carîmbi, sub căpută.
    21. Pantofi din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea este similară cu cea a pantofilor din piele naturală de culoare gri (pct. 20).
    22. Bocanci din piele naturală cu carîmb înalt de culoare neagră
    Bocancii sînt constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută mare şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 21 cm. Subansamblul interior este executat din piele naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă turnată cu toc. Subansamblul interior se compune din branţ, întăritură de branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar – din glenc, bombeu şi ştaif rigide.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire (lipire-coasere).
    Închiderea bocancilor se realizează cu ajutorul copcilor şi şireturilor.
    23. Cizmuliţe călduroase din piele naturală de culoare neagră
    Cizmuliţele sînt constituite din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută mare şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 21 cm. Subansamblul interior este executat din blană naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă turnată cu toc. Subansamblul interior se compune din branţ, întăritură de branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar – din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire.
    Închiderea cizmuliţelor se realizează cu ajutorul fermoarului plasat în partea anterioară.
II. UNIFORMA PENTRU EFECTIVUL DE OFIŢERI
ŞI SUBOFIŢERI
    24. Chipiu din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a chipiului din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct. 1).
    Particularităţi: lipseşte broderia aurie din mijlocul părţii frontale a bordurii. Cozorocul chipiului pentru colonei este ornamentat, de-a lungul părţii exterioare, cu două ramuri de stejar a cîte patru frunze cu lăţimea de 20 mm, confecţionate din metal auriu, plasate simetric, într-un rînd. Cozorocul chipiului pentru ceilalţi ofiţeri şi subofiţeri nu este ornamentat.
    Culoarea bordurii şi paspoalului este albastru-închis.
    25. Căciulă de astrahan de culoare brumărie (pentru colonei)
    Descrierea este similară cu cea a căciulii de astrahan de culoare brumărie (pct. 3).
    26. Căciulă din blană de ovină de culoare brumărie
    Căciula este constituită din disc de formă eliptică, calotă cilindrică, calotă şi clape alungite.
    Căciula este confecţionată din blană de ovină şi postav. Calota cilindrică şi partea superioară a clapelor sînt executate din blană de ovină. Discul, calota şi partea inferioară a clapelor sînt confecţionate din postav de culoare albastru-închis.
    Clapele se închid în partea de sus a căciulii cu ajutorul şireturilor. Ele pot fi, de asemenea, coborîte şi legate sub bărbie.
    Căciula este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină.
    27. Beretă din fetru de culoare albastru-închis (uniforma specială)
    Bereta este confecţionată din fetru modelat pe calapod special. În partea frontală, pe stînga, este prevăzută o întăritură rigidă de care se fixează cocarda. În partea laterală dreapta sînt capsate două orificii. Marginea beretei este prevăzută cu bordură din piele artificială, în care este introdus un şiret.
    Bereta este căptuşită cu ţesătură de bumbac.
    28. Veston din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a vestonului din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct. 4).
    Particularităţi: piepţii se încheie la două rînduri de nasturi plasaţi în trei niveluri. Lipsesc paspoalul pe marginea pelerinei gulerului şi broderia aurie pe colţurile acestuia. Mîneca este confecţionată dintr-o singură bucată de stofă, fără manşetă. Pentru subofiţeri: piepţii se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în trei niveluri.
    29. Scurtă călduroasă din stofă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a scurtei călduroase de culoare albastru-închis (pct. 7).
    Particularităţi: vesta detaşabilă este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină. Gulerul detaşabil (cu excepţia gulerului scurtei pentru colonei) este confecţionat din blană de ovină.
    30. Trenci din stofă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a trenciului din stofă de culoare albastru-închis (pct. 8).
    31. Pulover tricotat din semilînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a puloverului tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (pct. 9).
    32. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare albă
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    33. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare bleu-gri
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    34. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare bleu-gri cu mîneca scurtă şi cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare albă cu mîneca scurtă
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    Particularităţi: mîneca este scurtă pînă la linia cotului. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă croită integral.
    35. Cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis şi cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare gri-deschis
    Descrierea este similară cu cea a cravatei din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis şi a cravatei din ţesătură de mătase artificială de culoare gri-deschis (pct. 13).
    36. Pantaloni din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a pantalonilor din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct. 14).
    Particularităţi: lipsesc lampasurile, iar culoarea vipuştii este albastru-închis.
    37. Fular tricotat din semilînă de culoare albă
    Descrierea este similară cu cea a fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct. 16).
    38. Fular tricotat din semilînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct. 16).
    39. Mănuşi cusute din tricot de bumbac de culoare albă
    Descrierea este similară cu cea a mănuşilor din tricot de bumbac de culoare albă (pct. 18).
    40. Mănuşi din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea este similară cu cea a mănuşilor din piele naturală de culoare neagră (pct. 19).
    41. Pantofi din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea este similară cu cea a pantofilor din piele naturală de culoare gri (pct. 20).
    42. Bocanci din piele naturală cu carîmb înalt de culoare neagră
    Descrierea este similară cu cea a bocancilor din piele naturală cu carîmb înalt de culoare neagră (pct. 22).
    43. Cizmuliţe călduroase din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea este similară cu cea a cizmuliţelor călduroase din piele naturală de culoare neagră (pct. 23).
    Particularităţi: subansamblul interior este executat din blană artificială.
III. UNIFORMA PENTRU FEMEI
    44. Bonetă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis
    Boneta este constituită din disc format din două repere, calotă şi bordură. Calota este formată din două repere de formă trapezoidală a căror bază mică este dreaptă, iar baza mare are formă arcuită. Bordura este confecţionată din două emisfere modelate care se suprapun în părţile laterale ale bonetei. Marginile superioare ale calotei şi ale bordurii sînt ornamentate cu paspoal de culoare albastru-închis.
    Boneta este căptuşită cu ţesătură de bumbac.
    45. Căciulă de astrahan de culoare brumărie (pentru colonei)
    Descrierea este similară cu cea a căciulii de astrahan de culoare brumărie (pct. 3).
    46. Căciulă din blană de ovină de culoare brumărie
    Descrierea este similară cu cea a căciulii din blană de ovină de culoare brumărie (pct. 26).
    47. Beretă din fetru de culoare albastru-închis
    Bereta este confecţionată din fetru pufos, modelată pe calapod special. Calota tip tocă, cu adîncimea de 8 cm, înălţimea din faţă şi din spate de 7 cm, are două linii reliefate pe calotă, paralele liniei de ajustare cu o lăţime de 0,7 cm. Partea superioară a calotei este din fetru cu firul scurt. Partea frontală este înzestrată cu întăritură rigidă, pe care se fixează cocarda. Pentru o ajustare mai bună pe cap, marginea interioară a beretei este prelucrată cu panglică ripsată de mătase pentru pălării.
    48. Veston din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a vestonului din stofă de lînă de culoare albastru-închis (pct. 5).
    Particularităţi: în locul buzunarelor de la piept sînt executate pense. Lipsesc paspoalul pe marginea pelerinei gulerului şi broderia aurie pe colţurile acestuia. Mîneca este confecţionată dintr-o singură bucată de stofă, fără manşetă.
    49. Scurtă călduroasă din stofă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a scurtei călduroase de culoare albastru-închis (pct. 7).
    Particularităţi: vesta detaşabilă este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină. Gulerul detaşabil (cu excepţia gulerului scurtei pentru colonei) este confecţionat din blană de ovină.
    50. Trenci din stofă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a trenciului din stofă de culoare albastru-închis (pct. 8).
    51. Pulover tricotat din semilînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a puloverului tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (pct. 9).
    52. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare albă
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    53. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare bleu-gri
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    54. Cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare bleu-gri cu mîneci scurte şi cămaşă din ţesătură de mătase artificială de culoare albă cu mîneci scurte
    Descrierea este similară cu cea a cămăşii din ţesătură de mătase artificială de culoare albă (pct. 10).
    Particularităţi: mîneca este scurtă pînă la linia cotului. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă croită integral.
    55. Cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis şi cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare gri-deschis
    Descrierea este similară cu cea a cravatei din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis şi a cravatei din ţesătură de mătase artificială de culoare gri-deschis (pct. 13).
    56. Fustă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis
    Fusta este constituită din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este executată dintr-un singur reper. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a 2–4 pense amplasate simetric.
    Spatele este confecţionat din două repere simetrice ce se termină cu şliţ. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a 2–4 pense amplasate simetric.
    Fusta se încheie în cusătura de mijloc a spatelui cu ajutorul fermoarului camuflat. Betelia se încheie la mijlocul spatelui cu ajutorul nasturelui şi butonierei.
    57. Pantaloni din stofă de lînă de culoare albastru-închis
    Pantalonii sînt constituiţi din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este formată din două părţi simetrice. În cusătura de mijloc este prelucrat un şliţ, care se încheie cu fermoar. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a 2–4 pense plasate simetric pe ambele părţi.
    Spatele este format din două părţi simetrice. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a 2–4 pense plasate simetric pe ambele părţi.
    În cusăturile laterale se include vipuşca de culoare albastru-închis.
Betelia, montată în cusătura taliei, este prevăzută cu şapte găici pentru curea. Betelia se încheie cu ajutorul nasturelui şi butonierei.
    Marginea inferioară a pantalonilor este tivită şi prelucrată cu panglică specială.
    58. Fular tricotat din semilînă de culoare albă
    Descrierea este similară cu cea a fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct. 16).
    59. Fular tricotat din semilînă de culoare albastru-închis
    Descrierea este similară cu cea a fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct. 16).
    60. Mănuşi cusute din tricot de bumbac de culoare albă
    Descrierea este similară cu cea a mănuşilor cusute din tricot de bumbac de culoare albă (pct.18).
    61. Mănuşi din piele naturală de culoare neagră
    Descrierea este similară cu cea a mănuşilor din piele naturală de culoare neagră (pct. 19).
    62. Pantofi din piele naturală de culoare neagră
    Pantofii sînt constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 6 cm. Subansamblul interior este executat din piele naturală.
    Ansamblul interior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este format din branţ şi întăritură de branţ, iar cel intermediar – din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire.
    63. Cizme din piele naturală de culoare neagră cu blană naturală
    Cizmele sînt constituite din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior se împarte în subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 38 cm. Subansamblul interior este executat din blană artificială.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este constituit din branţ, întăritură de branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar – din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire.
    Cizmele se închid prin intermediul fermoarului montat în partea anterioară.
IV. ECHIPAMENTUL PENTRU SUBDIVIZIUNEA
INTERVENŢII OPERATIVE

    64. Echipament special:
    1) costum camuflat;
    2) bocanci;
    3) cagulă;
    4) vestă de descărcare;
    5) vestă antiglonţ, categoria 3–5;
    6) mănuşi speciale;
    7) scut antiglonţ;
    8) ochelari pentru asalt;
    9) curea de piele;
    10) toc operativ;
    11) husă pentru cătuşe.

Anexa nr.2
la Hotărîrea Guvernului nr.735
din 16 septembrie 2013
Descrierea însemnelor distinctive pentru uniforma
colaboratorilor
Centrului Naţional Anticorupţie
    Se stabilesc următoarele însemne distinctive:
    1) cocardă;
    2) insignă de petliţă şi de epolet;
    3) ecuson de mînecă;
    4) epoleţi cu galoane şi steluţe;
    5) nasturi;
    6) broderie de chipiu;
    7) cozoroc de chipiu;
    8) agrafă de cravată.
    1. Cocarda
    Cocarda reprezintă un scut oval, tăiat, roşu şi albastru, purtînd în centru Stema de Stat a Republicii Moldova, în relief, în întregime de aur. Scutul este aşezat pe o stea ovală cu patruzeci de raze de aur. Înălţimea cocardei este de 40 mm, lăţimea – de 30 mm.
    Cocarda se confecţionează din metal colorat şi se acoperă cu email. Pe revers sînt fixate două picioruşe metalice cu ajutorul cărora cocarda se prinde pe partea frontală a chipiului, căciulii, bonetei sau a beretei. Centrul cocardei trebuie să se afle deasupra rădăcinii nasului.
    2. Insigna de petliţă şi de epolet
    Insigna de petliţă şi de epolet reprezintă două spade încrucişate, cu gărzile în jos, peste care se broşează caduceul lui Mercur, totul de aur.
    Insigna se confecţionează din metal de culoarea aurului şi se acoperă cu lac. Înălţimea insignei este de 20 mm. Pe revers are fixate două picioruşe metalice cu ajutorul cărora insigna se prinde de guler sau de epolet.
    3. Ecusonul de mînecă
    Ecusonul de mînecă reprezintă un scut heraldic rectangular cu vîrful rotunjit, albastru-închis, şnuruit de aur pe perimetru şi purtînd în mijloc emblema Centrului: o acvilă de aur, cruciată de argint, ţinînd în gheara dreaptă o spadă de acelaşi metal, iar în cea stîngă caduceul lui Mercur, de asemenea de argint, şi purtînd pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour de aur broşînd, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra de o roză heraldică, iar jos în senestra de o semilună conturată, toate de asemenea de aur.
    Ecusonul de mînecă se confecţionează prin tehnica broderiei sau prin imprimare pe pînză. Înălţimea ecusonului este de 90 mm şi lăţimea de 70 mm.
    4. Epoleţii cu galoane şi steluţe
    Epoleţii efectivului de comandă suprem au lăţimea de 50 mm. Cîmpul epoletului reprezintă o panglică cu lăţimea de 45 mm, avînd imprimată în mijloc o ramură de stejar şi pe margini – linii în zigzag. La distanţa de 5 mm de la marginea inferioară a epoletului este executată, cu fir de aur, o broderie reprezentînd o ramură de viţă-de-vie. În partea superioară a epoletului, la mijloc, este dispusă insigna de epolet cu imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova. Culoarea cîmpului epoleţilor este în funcţie de obiectul uniformei.
    Epoleţii efectivului de ofiţeri superiori şi inferiori, de subofiţeri sînt executaţi din ţesătura din care este confecţionată uniforma respectivă, sînt prinşi în cusătura mînecii şi au lăţimea de 50 mm. De-a lungul epoletului, pe mijloc, este dispus un gallon de aur cu lăţimea de 20 mm – pentru ofiţerii superiori şi cu lăţimea de 13 mm – pentru ofiţerii inferiori.
    Stelele sînt confecţionate din metal de culoarea aurului şi reprezintă poliedre convexe cu opt raze. Diametrul stelei pentru generali este de 28 mm, al stelei pentru ofiţerii superiori – de 20 mm, iar pentru ofiţerii inferiori şi subofiţeri – de 13 mm. Înălţimea convexităţii stelelor este, respectiv, de 7 mm, 5 mm şi 3 mm.
    5. Nasturii
    Nasturii sînt de formă rotundă şi au în centru imaginea conturată a Stemei de Stat a Republicii Moldova în relief. Diametrul nasturilor este de 24 mm, de 22 mm şi de 14 mm. Nasturii cu diametrul de 22 mm şi de 14 mm au pe perimetru un cerc în relief. Se confecţionează din metal de culoarea aurului. Reversul nasturelui este prevăzut cu ureche de fixare.
    6. Broderia de chipiu
    Broderia de chipiu reprezintă două ramuri de stejar plasate simetric, de culoare aurie, a cîte şase frunze – pentru efectivul de comandă suprem. Pentru efectivul de ofiţeri şi subofiţeri, broderia de chipiu nu este prevăzută.
    7. Cozorocul de chipiu
    Cozorocul de chipiu se acoperă cu piele lăcuită de culoare neagră – în partea superioară, iar cea inferioară este garnisită cu postav. Cozorocul de chipiu are un ornament metalic: cu patru ramuri aurii de stejar a cîte patru frunze fiecare, cu lăţimea de 20 mm, plasate simetric în două rînduri – pentru efectivul de comandă suprem; cu două ramuri aurii – pentru colonei. Pentru celelalte categorii de ofiţeri şi subofiţeri, ornamentul metalic la cozoroc nu este prevăzut.
    8. Agrafa de cravată
    Agrafa de cravată este confecţionată din metal de culoarea aurului, are forma unei lamele dreptunghiulare cu capătul vizibil rotunjit, pe a cărei faţă este aplicat la mijloc un scut rotund cu imaginea conturată a emblemei Centrului, în relief.

    anexa nr.3