HGA807/2013
ID intern unic:  349955
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 807
din  16.10.2013
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor
din acumulările de apă pentru necesităţile comunităţii, irigaţie
şi  piscicultură

Publicat : 25.10.2013 în Monitorul Oficial Nr. 238-242     art Nr : 917     Data intrarii in vigoare : 26.10.2013
    Abrogată prin HG977 din 16.08.16, MO265-276/19.08.16 art.1060


    În temeiul prevederilor art. 62 al Legii apelor nr. 272 din 23 decembrie 2011 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 81, art. 264), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul cu privire la folosinţa apelor din acumulările de apă pentru necesităţile comunităţii, irigaţie şi  piscicultură (se anexează).
    2. Ministerele, alte autorităţi administrative centrale de specialitate care deţin în administrare acumulări de apă vor întreprinde acţiunile necesare pentru realizarea Regulamentului aprobat.
    3. Se recomandă autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul întîi şi nivelul al doilea, care deţin în proprietate acumulări de apă de suprafaţă, să întreprindă acţiunile necesare pentru realizarea prevederilor prezentului Regulament.
    4. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Mediului.
    5. Regulamentul va intra în vigoare la data intrării în vigoare a Legii apelor nr. 272 din 23 decembrie 2011.

    PRIM-MINISTRU                                                    Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                              Vasile Bumacov
    Ministrul mediului                                                     Gheorghe Şalaru

    Nr. 807. Chişinău, 16 octombrie 2013.


Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 807
din 16 octombrie 2013

REGULAMENT
cu privire la folosinţa apelor din acumulările de apă
pentru necesităţile comunităţii, irigaţie şi piscicultură
Dispoziţii generale
    1. Regulamentul cu privire la folosinţa apelor din acumulările de apă pentru necesităţile comunităţii, irigaţie şi piscicultură (în continuare – Regulamentul) reglementează modul de folosinţă a apei din acumulările de apă, construite conform cerinţelor actelor normative şi legislative în vigoare, indiferent de forma de proprietate, în scopul necesităţii comunităţii, irigaţiei şi pisciculturii.
    2. Prevederile prezentului Regulament se aplică faţă de orice persoană fizică sau juridică care utilizează apele din acumulările de apă în scopul necesităţii comunităţii, irigaţiei şi pisciculturii, cu excepţia pepinieriilor piscicole.
    3. Principiul de bază al prezentului Regulament este asigurarea egalităţii în drepturi a utilizatorilor de ape.
I. Noţiuni principale
    4. În sensul prezentului Regulament, următoarele noţiuni speciale semnifică:
    acumulare de apă (iaz, lac de acumulare) – construcţie artificială sau naturală amplasată pe un teren, în care se acumulează apa prin stăvilirea apei cu baraj, prin abaterea unui curs de apă, din precipitaţii, izvoare sau ape freatice;
    folosinţa generală a apei – apa utilizată pentru necesităţile comunităţii (adăpatul animalelor, agrement, lichidarea incendiilor etc.);
    folosinţa specială a apei – activitate de utilizare a apei în scopuri de irigare şi piscicultură;
    miră gradată – instalaţie marcată cu precizia de 1 cm pe care se indică cota nivelului normal de retenţie, cota nivelului pînă la care se admite extragerea apei pentru irigaţie (cota nivelului maximal al volumului intangibil de apă pentru piscicultură) şi cota nivelului de fier şi se instalează pe borna fixată pe taluzul din amonte sau pe turnul evacuatorului de apă;
    nivelul normal de retenţie – nivelul apei în acumularea de apă care corespunde pragului deversorului de ape mari şi este stipulat în fişa tehnică;
    nivelul de fier al acumulării de apă – volumul de apă inadmisibil pentru captare şi destinat menţinerii biodiversităţii acvatice;
    deversor de ape mari – construcţie hidrotehnică care asigură evacuarea dirijată a surplusului de apă cînd cota de nivel la acumulare depăşeşte nivelul normal de retenţie;
    volumul de apă util – cantitatea de apă acumulată între nivelul normal de retenţie şi nivelul de fier al acumulărilor de apă;
    volumul intangibil de apă pentru piscicultură – volumul de apă acumulat pînă la nivelul minimal admis pentru extragere la irigare;
    deţinătorul acumulării de apă – proprietarul, arendaşul, subarendaşul sau organizaţia de exploatare a acumulării de apă.
II. Referinţe specifice
    5. Folosinţa apei este divizată în folosinţa specială şi folosinţa generală a apei. Scopul şi priorităţile folosinţei generale şi folosinţei speciale a apei sînt reglementate în art.21, 22 şi 24 ale Legii apelor nr. 272 din 23 decembrie 2011.
    6. Proprietarii construcţiilor hidrotehnice la acumulările de apă sînt obligaţi să:
    exploateze în regim de siguranţă construcţiile hidrotehnice;
    respecte regimul de folosinţă a apei de către utilizatori, conform prevederilor actelor legislative şi normative în vigoare, precum şi prezentului Regulament;
     marcheze pe teren hotarul fîşiei riverane de protecţie a apelor.
    7. Obligaţiunile prevăzute la punctul 6 al prezentului Regulament pot fi transmise în baza unui contract de arendă deţinătorului.
    8. Folosinţa specială a apei pentru irigare şi piscicultură se realizează în baza autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei eliberată conform legislaţiei în vigoare.
    9. Taxele pentru folosinţa apei sînt stabilite în anexa nr. 1 la Codul fiscal nr. 67-XIII din 5 mai 2005.
    10. Volumul de apă care poate fi utilizat pentru irigare şi piscicultură din aceleaşi acumulări de apă este stabilit, în baza calculelor de gospodărire a apelor, de către utilizatorii de apă, în comun cu autoritatea administrativă de gestionare a apei şi se include în autorizaţia de folosinţă specială a apei.
    11. Nivelul minim al apei admis pentru irigare şi nivelul maxim pentru piscicultură se indică pe mira gradată instalată pe borna fixată pe taluzul din amonte al acumulării de apă sau pe turnul evacuatorului de apă.
    12. Mirele gradate se instalează de către proprietari sau persoanele delegate conform contractului, de comun acord cu autoritatea administrativă de gestionare a apelor, şi sînt responsabili pentru integritatea acestora.
III. Folosinţa apei pentru necesităţile comunităţii
    13. Folosinţa apei pentru necesităţile comunităţii se referă la folosinţa generală şi nu este necesar să fie autorizată şi se utilizează cu titlu gratuit.
    14. Sectoarele de teren pentru necesităţile comunităţii se determină şi se întreţin pentru toate acumulările de apă, indiferent de forma de proprietate, de către autorităţile publice locale, de comun acord cu proprietarul sau titularii autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei, se coordonează cu Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Serviciul Sănătate Publică, se face publică şi se afişează pe panoul de informaţii al autorităţii publice locale.
    15. Pe panoul de informaţii se indică reglementările privind stabilirea sectoarelor, după caz, pentru scăldat, agrement, adăpatul animalelor, competiţii sportive, precum şi captarea apei pentru alte necesităţi ale comunităţii.
    16. Proprietarii sau titularii autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei, indiferent de forma de proprietate, nu sînt în drept să îngrădească accesul la folosinţa apei pentru necesităţile comunităţii.
IV. Folosinţa apei pentru irigaţie
    17. Acumulările de apă de suprafaţă construite pentru irigaţie se utilizează prioritar în acest scop.
    18. Proprietarii sau titularii autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei pentru irigaţie şi piscicultură vor stabili anual pînă la 1 martie volumul apei admis pentru irigaţie prin intermediul autorităţii administrative de gestionare a apei.
    19. În cazul în care apar litigii referitor la stabilirea volumului de apă pentru irigare acestea vor fi soluţionate prin intermediul autorităţii administrative de gestionare a apei.
    20. Proprietarii sau titularii autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei pentru irigaţie vor asigura montarea instalaţiilor de protecţie a peştelui conform standardelor stabilite.
V. Folosinţa apei pentru piscicultură
    21. Acumulările de apă construite pentru piscicultură se utilizează prioritar în scopul creşterii peştelui.
    22. Practicarea pisciculturii în acumulările de apă se face conform prevederilor stipulate în autorizaţia de mediu pentru folosinţa specială a apei.
    23. Pescuitul sportiv şi de amator din acumulările de apă unde se practică piscicultura se efectuează în condiţiile stabilite de titularii autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei pentru piscicultură de comun acord cu autorităţile publice locale.
    24. Titularul autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei pentru creşterea peştelui este obligat în cazul utilizării apei, în baza autorizaţiei de mediu pentru irigare în aceeaşi acumulare de apă să permită în locuri special amenajate, pomparea apei la irigare în temeiul documentaţiei de proiect.
VI.  Restricţii şi responsabilităţi la folosinţa apei
    25. Limitarea sau interzicerea folosinţei apei este declarată doar de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova în cazuri de situaţii excepţionale stipulate în autorizaţia de mediu pentru folosinţa specială a apei.
    26. În cazul declarării situaţiei excepţionale, la propunerea organului central al administraţiei publice în domeniul mediului, Guvernul adoptă hotărîrea prin care declară starea de secetă şi elaborează Planul de gestionare a secetei în care se indică arealul şi termenul executării acestei hotărîri, restricţiile şi/sau interdicţiile care se implică la folosinţa apei, persoanele responsabile de  realizarea indicaţiilor respective.
    27. În cazul stării de secetă, se aplică restricţii temporare de utilizare a resurselor de apă, în baza planurilor de gestionare a secetei elaborate de autoritatea administrativă de gestionare a apelor. Condiţiile stabilite în planurile de gestionare a secetei sînt obligatorii pe durata aplicării pentru toţi utilizatorii de apă.
    28. Se interzice evacuarea apei în scop tehnologic piscicol din bazinul de apă de folosinţă complexă, cu excepţia de prevenire a situaţiilor excepţionale declarate de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova.
    29. Persoanele culpabile de încălcarea prevederilor prezentului Regulament sînt pasibile de răspundere civilă, administrativă sau penală, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.