HCC7/2013
ID intern unic:  350079
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
CONSILIUL CONCURENŢEI
HOTĂRÎRE Nr. 7
din  30.08.2013
cu privire la aprobarea Regulamentului privind ajutorul
pentru înfiinţarea de întreprinderi de către femeile antreprenor
Publicat : 25.10.2013 în Monitorul Oficial Nr. 238-242     art Nr : 1625     Data intrarii in vigoare : 25.10.2013
     Legea concurenţei nr. 183 din 11 iulie 2012 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 193-197, art. 667), art. 5 alin. (2), art. 23 alin. (5) lit. c) din Legea nr. 139 din 15 iunie 2012 cu privire la ajutorul de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 166-169, art. 565), Plenul Consiliului Concurenţei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul privind ajutorul pentru înfiinţarea de întreprinderi de către femeile antreprenor (se anexează).
    2.  Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PREŞESINTELE PLENULUI
    CONSILIULUI CONCURENŢEI                                       Viorica CĂRARE

    Nr. 7. Chişinău, 30 august 2013.


Aprobat
prin Hotărîrea Plenului Consiliului
Concurenţei
nr. 7 din 30 august 2013
REGULAMENT
privind ajutorul de stat pentru înfiinţarea
 de întreprinderi
de către femeile antreprenor
    Prezentul Regulament transpune prevederile Secţiunii 3 a Regulamentului (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comună în aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr. L 214 din 09.08.2008, p. 0003 – 0047, ce ţin de ajutoarele pentru activitatea antreprenorială a femeilor.
Secţiunea 1. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament se aplică ajutorului de stat pentru înfiinţarea de întreprinderi de către femeile antreprenor.
    2. În sensul prezentului Regulament, prin întreprindere nou-creată de femei antreprenor se înţelege întreprinderea mică care îndeplineşte următoarele condiţii:
    1) una sau mai multe femei deţin cel puţin 51 % din capitalul micii întreprinderi în cauză sau sunt proprietarii înregistraţi ai micii întreprinderi în cauză şi
    2) gestionarea micii întreprinderi este asigurată de o femeie.
    3. Schemele de ajutoare pentru întreprinderile mici nou-create de femeile antreprenor sunt compatibile cu mediul concurenţial normal în sensul art. 5 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 139 din 15 iunie 2012 cu privire la ajutorul de stat  dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în prezentul Regulament.
    4. Prezentul Regulament nu permite acordarea de ajutoare de stat pentru înfiinţarea de întreprinderi de către femeile antreprenor în următoarele cazuri:
    1) beneficiarul ajutorului este o întreprindere aflată în dificultate;
    2) ajutoarele acordate sunt destinate activităţilor legate de exporturi, adică sunt direct legate de cantităţile exportate, de înfiinţarea şi exploatarea unei reţele de distribuţie sau de alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
    3) ajutoarele acordate sunt condiţionate de utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de produsele importate;
    4) ajutoarele acordate favorizează activităţile în domeniul prelucrării şi comercializării produselor agricole în următoarele cazuri:
    a) atunci cînd valoarea ajutorului este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii unor astfel de produse achiziţionate de la producători primari sau comercializate de către întreprinderile în cauză, sau
    b) atunci cînd acordarea ajutorului este condiţionată de obligaţia de a fi direcţionat, parţial sau integral, către producătorii primari.
    5. Prezentul Regulament nu permite acordarea ajutoarelor de stat pentru înfiinţarea de întreprinderi de către femeile antreprenor în beneficiul subiecţilor care fac obiectul unei decizii a Plenului Consiliului Concurenţei de recuperare a unui ajutor de stat ilegal sau utilizat abuziv, acordat anterior, şi nerambursat de beneficiar pînă la momentul acordării efective a noului ajutor.
    6. Nu constituie ajutoare de stat măsurile de sprijin destinate pentru înfiinţarea de întreprinderi de către femeile antreprenor care au un caracter general, sunt aplicabile tuturor sectoarelor economice şi tuturor întreprinderilor, precum şi facilităţile acordate direct persoanelor.
    7. Beneficiari sunt întreprinderile mici nou-create de femeile antreprenor.
Secţiunea 2. Intensitatea ajutorului de stat
    8. Valoarea ajutorului nu va depăşi 3 milioane lei pentru fiecare întreprindere.
    9. Valorile anuale ale ajutoarelor pentru fiecare întreprindere nu vor depăşi 33 % din valorile ajutoarelor prevăzute la pct.8 din prezentul Regulament.
    10. Intensitatea ajutorului nu  va depăşi 15 % din costurile eligibile suportate în primii cinci ani de la înfiinţarea întreprinderii.
    11. Pentru a stabili dacă intensităţile maxime ale ajutorului sunt respectate, este luată în considerare valoarea totală a ajutoarelor de stat acordate pentru activitatea sau proiectul subvenţionat, indiferent dacă ajutorul respectiv este finanţat din resurse de stat sau resurse externe.
    12. Ajutoarele acordate în temeiul prezentului Regulament pot fi cumulate cu orice alt ajutor acordat în temeiul altor acte normative adoptate de către Plenul Consiliului Concurenţei, în măsura în care aceste ajutoare vizează diferite costuri eligibile identificabile.
    13. Ajutoarele acordate în temeiul prezentului Regulament nu se cumulează cu nici un alt ajutor acordat în temeiul altor acte normative adoptate de către Plenul Consiliului Concurenţei sau cu ajutorul de minimis care îndeplineşte condiţiile prevăzute de Regulamentul privind ajutorul de minimis, sau cu orice alte fonduri legate de aceleaşi costuri eligibile – care se suprapun parţial sau integral – în cazul în care un astfel de cumul ar conduce la depăşirea intensităţii maxime a ajutorului sau a valorii maxime aplicabile acestui ajutor în temeiul prezentului Regulament.
Secţiunea 3. Costuri eligibile
    14. Costurile eligibile sunt costurile juridice, de consiliere, de consultanţă şi administrative legate direct de înfiinţarea micii întreprinderi, precum şi următoarele costuri, în măsura în care sunt efectiv suportate în primii cinci ani de la înfiinţarea întreprinderii:
    1) dobînda percepută la finanţările externe şi dividendele la capitalul propriu utilizat, care nu depăşeşte rata de bază stabilită de Banca Naţională a Moldovei;
    2) comisioane pentru închirierea de instalaţii/echipamente de producţie;
    3) energia electrică, apa, energia termică, taxele şi impozitele (altele decît TVA-ul şi impozitul pe venit al întreprinderii) şi cheltuielile general-administrative;
    4) amortizarea (uzura), cheltuielile pentru achiziţionarea în regim de leasing a instalaţiilor/echipamentelor de producţie, precum şi consumurile şi cheltuielile privind retribuirea muncii, cu condiţia ca investiţiile de bază sau măsurile de creare de locuri de muncă şi de recrutare de personal să nu fi beneficiat de alte forme de ajutor;
    5) costurile îngrijirii copilului şi îngrijirii părinţilor, inclusiv, dacă este cazul, costurile legate de concediul pentru îngrijirea copilului.
    15. Întreprinderile mici controlate de fondatori ai unor întreprinderi care şi-au încetat activitatea în 12 luni anterioare nu pot beneficia de ajutor în temeiul prezentului Regulament, în cazul în care întreprinderea în cauză este activă pe aceeaşi piaţă relevantă sau pe pieţe adiacente.
Secţiunea 4. Dispoziţii finale
    16. Notificarea ajutoarelor de stat pentru înfiinţarea de întreprinderi de către femeile antreprenor se va face cu respectarea prevederilor Regulamentului privind forma de notificare, procedura de examinare şi adoptare a deciziilor cu privire la ajutorul de stat.
    17. Evidenţa şi inventarierea ajutoarelor de stat acordate în conformitate cu prevederile prezentului Regulament se vor realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului privind Registrul ajutoarelor de stat.
    18. Furnizorii ajutoarelor de stat au obligaţia de a raporta Consiliului Concurenţei toate ajutoarele de stat acordate, prin completarea Formularului de raportare a ajutoarelor de stat acordate, anexa 1 la Regulamentul cu privire la Registrul ajutorului de stat.