OMF148/2013
ID intern unic:  350105
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 148
din  21.10.2013
privind aprobarea Formularului-tip
şi Modului de completare a Declaraţiei
persoanei fizice cu privire la proprietate
Publicat : 01.11.2013 în Monitorul Oficial Nr. 243-247     art Nr : 1628     Data intrarii in vigoare : 01.11.2013
    Întru executarea prevederilor art. 22615 alin. (2) din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 8 februarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. Se aprobă:
    a) Formularul-tip al Declaraţiei persoanei fizice cu privire la proprietate, conform anexei nr.1.
    b) Modul de completare a Declaraţiei persoanei fizice cu privire la proprietate, conform anexei nr.2.
    2. Se obligă Inspectoratul Fiscal Principal de Stat să asigure gratuit contribuabilii cu cantitatea necesară de formulare.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL FINANŢELOR                                                 Anatol ARAPU

    Nr. 148. Chişinău, 21 octombrie 2013.

    anexa nr.1

    anexa nr.1D

    anexa nr.2D

    anexa nr.3D

    anexa nr.4D

    anexa nr.5D

    anexa nr.6D

    anexa nr.7D

    anexa nr.8D

    anexa nr.9D

    anexa nr.10D

Anexa nr. 2
la Ordinul ministrului finanţelor
nr. 148 din 21.10.2013
Modul de completare
a “Declaraţiei persoanei fizice cu privire la proprietate”
    1. “Declaraţia persoanei fizice cu privire la proprietate” (în continuare Declaraţia) este completată de către persoana fizică-cetăţean care a fost supusă verificării fiscale prealabile prin metode indirecte de estimare a venitului impozabil şi este propusă pentru iniţierea controlului fiscal.
    2. Declaraţia se depune la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
    3. În mod obligatoriu vor fi declarate atât activele şi pasivele, care se află sau s-au  acumulat în ţară, cât şi cele de peste hotare.
    4. Declaraţia se completează în mod manual sau electronic. Declaraţia urmează să fie completată clar şi să conţină date veridice. Nu se permite corectarea declaraţiei sau depunerea unei declaraţii noi. Rubricile necompletate se barează în mod obligatoriu.
    5. În poziţia „Numele şi prenumele persoanei fizice” se indică numele şi prenumele persoanei fizice care deţine proprietatea declarată.
    6. Poziţia „Codul fiscal” se completează în baza datelor indicate în documentul de identitate (buletin de identificare sau paşaport).
Capitolul I.  MIJLOACE BĂNEŞTI ŞI ALTE
ACTIVE FINANCIARE

    Subcapitolul  1. MIJLOACE BĂNEŞTI
    7. În rândul 1 se reflectă suma totală a mijloacelor băneşti deţinută în numerar în monedă naţională.
    8. În rândul 2 se reflectă suma totală a mijloacelor băneşti deţinută în numerar în valută străină, care se calculează în felul următor: rând.2.1+rând.2.2+rând.2.3+rând.2.4 +rând.2.5+rând.2.6+rînd.2.7. 
    9. În rândul 2.1, coloana 2 se reflectă suma mijloacelor băneşti deţinute în numerar în euro. În coloana 3 a rândului respectiv se indică suma din coloana 2, calculată în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia.
    10. În rândul 2.2, coloana 2 se reflectă suma mijloacelor băneşti deţinute în numerar în dolari SUA. În coloana 3 a rândului respectiv se indică suma din coloana 2, calculată în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia.
    11.  În rândurile 2.3-2.7, coloana 2 se reflectă sumele mijloacelor băneşti deţinute în numerar în alte valute străine. În coloana 3 a rândurilor respective se indică sumele din coloana 2, calculate în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia.
    12.  În cazul când nu este suficient spaţiu pentru reflectarea informaţiei corespunzătoare în rândurile 2.3-2.7, câmpurile date urmează a fi completate în alineatul ”Menţiuni” cu indicarea obligatorie a numărului de ordine a rândului completat (2.8, 2.9, 2.10 etc). 
    13. În rândul 3 se indică suma totală a mijloacelor băneşti deţinută în conturile din instituţiile financiare, inclusiv cele din străinătate şi reflectată în rândul “TOTAL” al Anexei 1D la Declaraţie. Anexa 1D la Declaraţie se va completa în modul următor:
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine al conturilor din instituţiile financiare.
    b) La col. 2 se va indica adresa juridică a instituţiei, unde este deschis contul.
    c) La col. 3 se va indica denumirea instituţiei financiare, unde este deschis contul.
    d) La col. 4 se va indica SWIFTcode (codul băncii), unde este deschis contul.
    e) La col. 5 se va indica numărul contului, beneficiarul căruia este persoana fizică declarantă.
    f) La col. 6 se va indica cifra care corespunde tipului contului conform categoriilor indicate în partea de jos a Anexei 1D.
    g) La col. 7 se va indica data deschiderii contului din instituţia financiară.
    h) La col. 8 se va indica rata dobânzii în procente aferentă contului dat.
    i) La col. 9 se va indica abrevierea monedei în care a fost deschis contul.
    j) La col. 10 se va indica suma (în moneda în care a fost deschis contul) deţinută de declarant în contul dat la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care este depusă Declaraţia.
    k) La col. 11 se va indica suma mijloacelor băneşti deţinută în cont, calculată în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia.
    l) În rândul “TOTAL” va fi reflectată suma totală (în lei) a conturilor din instituţiile financiare declarate de persoana fizică la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 3 al Declaraţiei.
    m) Declarantul semnează Anexa 1D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
    14. În rândul 4 se indică suma totală a mijloacelor băneşti împrumutate, reflectată în rândul “TOTAL” al Anexei 2D la Declaraţie. Anexa 2D la Declaraţie se va completa în modul următor.
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine persoanelor, cărora declarantul a acordat împrumuturi de mijloace băneşti.
    b) La col. 2 se va indica adresa juridică sau domiciliul persoanei debitoare, căreia i-a fost acordat împrumutul.
    c) La col. 3 se va indica denumirea sau numele şi prenumele debitorului.
    d) La col. 4 se va indica codul fiscal al persoanei juridice sau numărul de identificare al persoanei fizice debitoare. În cazul când persoana debitoare este din străinătate, se vor indica date bancare, în cazul persoanelor juridice, şi datele din actul de identitate, în cazul persoanelor fizice.
    e) La col. 5 se va indica informaţia privind contractul în baza căruia a fost acordat împrumutul.
    f) La col. 6 se va indica rata dobânzii în procente aferentă împrumutului dat.
    g) La col. 7 se va indica abrevierea monedei în care a fost acordat împrumutul.
    h) La col. 8 se va indica suma (în moneda în care a fost acordat împrumutul) neachitată a datoriei la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care este depusă Declaraţia.
    i) La col. 9 se va indica suma mijloacelor băneşti nerambursată de către debitori, calculată în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia.
    j) În rândul “TOTAL” va fi reflectată suma totală (în lei) a datoriilor neachitate declarantului la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 4 al Declaraţiei.
    k) Declarantul semnează Anexa 2D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
    15. În rândul 5 se reflectă suma totală, care se calculează prin sumarea rândurilor 1, 2, 3 şi 4.
    Subcapitolul  2. ALTE ACTIVE FINACIARE
    16. În rândul 6 se indică suma totală a altor active financiare, reflectată în rândul “TOTAL” al Anexei 3D la Declaraţie. Anexa 3D la Declaraţie se va completa în modul următor.
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine a plasamentelor, obligaţiunilor, cecurilor, cambiilor, certificatelor de împrumut, investiţiilor directe în moneda naţională sau valuta străină şi a altor documente care încorporează drepturi patrimoniale.
    b) La col. 2 se va indica codul fiscal şi denumirea emitentului de titlu/societăţii în care persoana declarantă este acţionar, fondator sau asociat/beneficiar de împrumut. În cazul când persoana, posesor al activelor financiare a cărora este declarantul, este de peste hotare se va indica numai denumirea emitentului de titlu/societăţii în care persoana declarantă este acţionar, fondator sau asociat/beneficiar de împrumut.
    c) La col. 3 se va indica adresa juridică a instituţiilor nominalizate.
    d) La col. 4 se va indica cifra care corespunde tipului activelor financiare conform categoriilor indicate în partea de jos a Anexei 3D.
    e) La col. 5 se va indica data dobândirii a activelor financiare.
    f) La col. 6 se va indica numărul de titluri sau cota de participare deţinute de declarant.
    g) La col. 7 se va indica abrevierea monedei naţionale sau a valutei străine în care sunt emise activele financiare.
    h) La col. 8 se va indica valoarea nominală, în moneda emiterii, a activelor financiare deţinute de declarant.
    i) La col. 9 se va indica rata dobânzii în procente aferentă activelor de capital.
    j) La col. 10 se va indica valoarea activului financiar deţinut de declarant  în cont calculată în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data dobândirii în proprietate a acestuia.
    k) În rândul “TOTAL” va fi reflectată valoarea totală (în lei) a activelor financiare deţinute de declarant la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 6 al Declaraţiei.
    l) Declarantul semnează Anexa 3D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
Capitolul II.  BUNURI IMOBILE
    17. În rândul 7 se reflectă valoarea totală a bunurilor imobile aflate în proprietate, indicată în rândul “TOTAL” al Anexei 4D la Declaraţie. Anexa 4D la Declaraţie se va completa în modul următor.
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine al bunurilor imobile aflate în proprietatea declarantului.
    b) La col. 2 se va indica cifra care corespunde tipului bunurilor imobiliare conform categoriilor indicate în partea de jos a Anexei 4D.
    c) La col. 3 se va indica numărul cadastral al obiectului şi adresa aflării imobilului dat. În cazul când bunurile imobile, aflate în posesia declarantului, se află peste hotare se va indica numai adresa aflării bunurilor imobile date.
    d) La col. 4 se va indica data dobândirii bunurilor imobile.
    e) La col. 5 se va indica modul de dobândire a bunului imobil (contract de vânzare-cumpărare, donaţie, cesiune, moştenire etc.).
    f) La col. 6 se va indica numărul şi data documentului, care certifică dobândirea bunului imobil.
    g) La col. 7 se va indica suprafaţa totală, în metri pătraţi (m2), a bunului imobil.
    h) La col. 8 se va indica cota-parte (în %) din valoarea bunului imobil, al cărui proprietar este declarantul.
    i) La col. 9 se va indica valoarea bunului imobil dat. Se va indica valoarea bunului imobil indicată în actul de dobândire a acestuia (contract vânzare-cumpărare, donaţie, moştenire etc.). În cazul când este imposibil de identificat valoarea bunului imobil, valoarea lui se va specifica conform valorii estimate de ÎS “Cadastru”. Dacă valoarea bunului imobil este stabilită în valută străină, suma va fi calculată în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data dobândirii acestuia în proprietate.
    j) În rândul “TOTAL” va fi reflectată valoarea totală (în lei) a bunurilor imobile deţinute de declarant la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 7 al Declaraţiei.
    k) Declarantul semnează Anexa 4D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
Capitolul III.  BUNURI MOBILE
    18. În rândul 8 se reflectă valoarea totală a mijloacelor de transport, inclusiv a celor transmise de către proprietari în folosinţă cu titlu oneros sau gratuit aflate în posesia persoanei fizice, indicată în rândul “TOTAL” al Anexei 5D la Declaraţie. Anexa 5D la Declaraţie se va completa în modul următor:
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine al bunurilor mobile aflate în posesia/proprietatea declarantului.
    b) La col. 2 se va indica cifra care corespunde tipului bunurilor mobiliare conform categoriilor indicate în partea de jos a Anexei 5D.
    c) La col. 3 se va indica marca, modelul, capacitatea cilindrică şi alte caracteristici tehnice a bunului mobil.
    d) La col. 4 se va indica anul de fabricaţie a bunului mobil.
    e) La col. 5 se va indica modul de dobândire a bunului mobil (contract de vânzare-cumpărare, donaţie, cesiune, moştenire etc.).
    f) La col. 6 se va indica numărul, data şi emitentul (autententificatorul), care certifică dobândirea bunului mobil.
    g) La col. 7 se va indica abrevierea statului unde a fost înregistrat bunul mobil.
    h) La col. 8 se va indica numărul de înregistrare a bunului mobil.
    i) La col. 9 se va indica dreptul de posesie a bunului mobil, conform categoriilor indicate în partea de jos a Anexei 5D.
    j) La col. 10 se va indica valoarea bunului mobil dat, conform actelor de dobândire/provenienţă a acestuia. Dacă valoarea bunului mobil este stabilită în valută străină, suma va fi calculată în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data obţinerii bunului mobil în proprietate.
    k) În rândul “TOTAL” va fi reflectată valoarea totală (în lei) a bunurilor mobile deţinute de declarant la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 8 al Declaraţiei.
    l) Declarantul semnează Anexa 5D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
Capitolul IV.  COTA-PARTE ÎN CAPITALUL SOCIAL
AL SOCIETĂŢILOR COMERCIALE

    19. În rândul 9 se indică suma totală a cotelor de participare a persoanei fizice în capitalul social al societăţilor comerciale, reflectată în rândul “TOTAL” al Anexei 6D la Declaraţie. Anexa 6D la Declaraţie se va completa în modul următor:
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine al cotelor–părţi în capitalul social al societăţilor comerciale în proprietatea declarantului.
    b) La col. 2 se va indica codul fiscal al societăţii comerciale unde persoana fizică deţine cote-părţi.
    c) La col. 3 se va indica denumirea deplină a societăţii comerciale.
    d) La col. 4 se va indica adresa juridică a societăţii comerciale.
    e) La col. 5 se va indica  anul dobândirii a cotelor-părţi în capitalul social al societăţii comerciale.
    f) La col. 6 se va indica tipul de activitate a societăţii comerciale unde persoana fizică a dobândit  cota de participare în capitalul social al societăţii comerciale.
    g) La col. 7 se va indica cota de participare (în %) în capitalul social al societăţii comerciale.
    h) La col. 8 se va indica valoarea cotei de participare (lei) a persoanei fizice în capitalul social al societăţii comerciale. Valoarea cotelor de participare a persoanei fizice în capitalul social al societăţilor comerciale înregistrate peste hotare şi estimate în valuta străină se va calcula în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data dobândirii cotei-părţi.
    i) În rândul “TOTAL” va fi reflectată valoarea totală (în lei) a cotelor-părţi în capitalul social al societăţii comerciale deţinute de declarant la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 9 al  Declaraţiei.
    j) Declarantul semnează Anexa 6D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
Capitolul V.  ALTE OBIECTE DE VALOARE
    20. În rândul 10 se indică suma totală a obiectelor de artă de valoare şi obiectelor de anticariat aflate în proprietate şi reflectată în rândul “TOTAL” al Anexei 7D la Declaraţie.  Anexa 7D la Declaraţie se va completa în modul următor: 
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine al obiectelor de artă  şi anticariat deţinute  în proprietate de către declarant.
    b) La col. 2 se va descrie succint obiectul de artă şi anticariat aflat în proprietate.
    c) La col. 3 se va indica modul de dobândire a obiectelor de artă şi anticariat (contract de vânzare-cumpărare, donaţie, cesiune, moştenire etc.).
    d) La col. 4 se va indica  anul dobândirii în proprietate a obiectelor de artă şi anticariat.
    e) La col. 5 se va indica numărul, data şi emitentul (autentificatorul) actului ce certifică dobândirea şi/sau autenticitatea obiectului de artă şi anticariat.
    f) La col. 6 se va indica valoarea (lei) a obiectului de artă şi anticariat, conform actelor care-i certifică dobândirea şi/sau autenticitatea. Valoarea obiectelor de artă şi anticariat estimată în valuta străină se va calcula în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia.
    g) În rândul “TOTAL” va fi reflectată valoarea totală (în lei) a obiectelor de artă şi anticariat aflate în proprietatea declarantului la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 10 al Declaraţiei.
    h) Declarantul semnează Anexa 7D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
    21. În rândul 11 se indică valoarea totală a pietrelor scumpe şi metalelor preţioase, cu excepţia obiectelor de artă de valoare şi obiectelor de anticariat, reflectată în rândul “TOTAL” al Anexei 8D la Declaraţie. Noţiunea de “metale preţioase” va cuprinde aurul, argintul, platina şi metalele platinice (paladiul, iridiul, rodiul, ruteniul, osmiul), indiferent de starea şi forma în care se află acestea, inclusiv în formă nativă, afinată, precum şi în materie primă, aliaje, semifabricate, produse industriale, compuşi chimici, resturi şi deşeuri industriale şi de consum. Sub noţiunea de “pietre preţioase” se vor defini diamante naturale, smaralde, rubine, safire, alexandrite şi perle naturale (cu excepţia celor de râu, de lac) în formă naturală şi prelucrată, precum şi formaţii unicale de chihlimbar. Evaluarea pietrelor şi metalelor preţioase se va realiza, din contul persoanei fizice, de către Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării de pe lângă Ministerul Finanţelor la situaţia din data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Anexa 8D la Declaraţie se va completa în modul următor: 
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine al  pietrelor scumpe şi metale preţioase deţinute  în proprietate de către declarant.
    b) La col. 2 se va descrie succint natura pietrelor scumpe şi metalelor preţioase aflate în proprietatea declarantului.
    c) La col. 3 se va indica  modul de dobândire de către declarant a pietrelor scumpe şi metalelor preţioase (contract de vânzare-cumpărare, donaţie, cesiune, moştenire etc.).
    d) La col. 4 se va indica  anul dobândirii de către declarant în proprietate  a pietrelor scumpe şi metalelor preţioase.
    e) La col. 5 se va indica numărul şi data documentului care certifică valoarea pietrelor scumpe şi metalelor preţioase.
    f) La col. 6 se va indica valoarea (lei) a pietrelor scumpe şi metalelor preţioase, conform documentelor care certifică valoarea obiectului.
    g) În rândul “TOTAL” va fi reflectată valoarea totală (în lei) a pietrelor scumpe şi metalelor preţioase aflate în proprietatea declarantului la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 11 al  Declaraţiei.
    h) Declarantul semnează Anexa 8D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
    22. În rândul 12 se reflectă suma totală a Capitolului V, care se calculează prin sumarea rândului 10 şi rândului 11.
Capitolul VI. DATORII
    23. În rândul 13 se indică suma totală a datoriilor restante a persoanei fizice conform contractelor sau a altor documente de împrumut a mijloacelor băneşti la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia şi reflectată în rândul “TOTAL” al Anexei 9D la Declaraţie. Anexa 9D la Declaraţie se va completa în modul următor:
    a) La col. 1 se va indica numărul de ordine al datoriilor restante a persoanei fizice declarant conform contractelor sau a altor documente de împrumut a mijloacelor băneşti la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia.
    b) La col. 2 se va indica denumirea (în cazul persoanei juridice), numele, prenumele (în cazul persoanei fizice) a creditorului.
    c) La col. 3 se va indica codul fiscal sau IDNP al creditorului.
    d) La col. 4 se va indica  adresa juridică sau domiciliul creditorului.
    e) La col. 5 se va indica anul efectuării împrumutului de mijloace băneşti de către declarant.
    f) La col. 6 se va indica data scadenţei datoriei.
    g) La col. 7 se va indica rata dobânzii stabilite între părţi.
    h) La col. 8 se va indica abrevierea monedei în care a fost efectuat împrumutul.
    i) La  col. 9 se va indica suma iniţială a împrumutului.
    j) La col 10 se va indica suma restantă a împrumutului în lei la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia (în cazul când este indicată valoarea în valută străină).
    k) În rândul “TOTAL” va fi reflectată valoarea totală (în lei) a sumei datoriilor restante a persoanei fizice declarant conform contractelor sau a altor documente de împrumut a mijloacelor băneşti la situaţia din 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declaraţia. Suma dată va fi introdusă în rândul 13 al Declaraţiei.
    l). Declarantul semnează Anexa 9D, prin care confirmă veridicitatea datelor declarate.
     24. În alineatul următor se va specifica faptul depunerii sau nedepunerii Declaraţiei persoanei fizice cu privire la disponibilul de mijloace băneşti la situaţia din 1 ianuarie 2012. În cazul prezentării acesteia se va indica Inspectoratul Fiscal de Stat, unde a fost depusă Declaraţia şi numărul de înregistrare a acesteia indicat pe Recipisa de primire a Declaraţiei persoanei fizice cu privire la disponibilul de mijloace băneşti la situaţia din 1 ianuarie 2012. Faptul prezentării Declaraţiei date şi de persoanele fizice a cărui reprezentant legal este declarantul va fi consemnat la poziţia „Menţiuni” cu indicarea datelor similare.
    25. În cazul când nu este suficient spaţiu pentru reflectarea deplină a informaţiei în Anexele la Declaraţie, se completează Anexele respective adiţionale cu indicarea obligatorie a următorului număr de ordine. Acest fapt va fi consemnat la poziţia „Menţiuni”.
    26. La poziţia „Anexe” se va indica numărul de file anexate la Declaraţie, cu excepţia celor 9 (nouă) Anexe, care sunt parte integră a Declaraţiei date.
    27. Persoana fizică semnează fiecare filă a Declaraţiei. Faptul primirii Declaraţiei se confirmă de organul fiscal prin semnătura funcţionarului care a primit Declaraţia. Declaraţiei i se atribuie număr de înregistrare din registrul de evidenţă a primirii acestora.
    28. Persoanei fizice declarante i se va elibera o recipisă, care va confirma faptul depunerii Declaraţiei, cu indicarea numărului de înregistrare şi a datei primirii.