OME224/2013
ID intern unic:  351380
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL ECONOMIEI
ORDIN Nr. 224
din  30.12.2013
cu privire la aprobarea documentului normativ -tehnic
în domeniul securităţii industriale NRS 01-03:2013
„Proceduri generale de expertiză în domeniul securităţii
industriale”
Publicat : 31.01.2014 în Monitorul Oficial Nr. 24-26     art Nr : 100
    În scopul executării prevederilor art.9 alin.(10) şi art.22 lit.c) din Legea nr.116 din 18 mai 2012 „Privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 135-141, art. 445),
ORDON:
    1. Se aprobă în calitate de document normativ-tehnic în domeniul securităţii industriale-norme şi reguli de securitate: NRS 01-03:2013 „Proceduri generale de expertiză în domeniul securităţii industriale”, conform anexei.
    2. Documentul normativ-tehnic NRS 01-03:2013 “Proceduri generale de expertiză în domeniul securităţii industriale” va fi plasat pe pagina web a Ministerului Economiei.
    3. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    VICEPRIM-MINISTRU,
    MINISTRUL ECONOMIEI                                               Valeriu LAZĂR

    Nr. 224. Chişinău, 30 decembrie 2013.


Anexă
NORME ŞI REGULI DE SECURITATE
PROCEDURI GENERALE DE EXPERTIZĂ ÎN
DOMENIUL SECURITĂŢII INDUSTRIALE

NRS 01-03:2013
I. DISPOZIŢII GENERALE
    1. Normele şi regulile de securitate NRS 01-03:2013 „Proceduri generale de expertiză în domeniul securităţii industriale” (în continuare - norme) stabilesc modul, formele, obiectele, conţinutul şi subiecţii implicaţi în efectuarea expertizelor în domeniul securităţii industriale.
    2. Pentru interpretarea corectă a prezentului document se aplică noţiunile definite de Legea nr.116 din 18 mai 2012 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase, inclusiv:
    proceduri de expertizare –  ansamblu de reguli de organizare a efectuării expertizei în domeniul securităţii industriale, folosite în vederea atingerii rezultatului propus.
    3. Securitatea industrială este un domeniu reglementat care include toate activităţile desfăşurate la obiectele industriale periculoase: pregătirea personalului, expertiza, verificarea tehnică, diagnosticarea tehnică, controlul nedistructiv, controlul şi supravegherea tehnică de stat, proiectarea, construcţia-montarea, exploatarea, deservirea tehnică, reglarea şi punerea în funcţiune, fabricarea, utilizarea, reconstrucţia, reutilarea tehnică, conservarea sau lichidarea unui obiect industrial periculos.
    4. Scopul expertizei constituie evaluarea criteriilor de risc şi determinarea posibilităţilor organizatorice şi tehnice ale agentului economic care desfăşoară activităţi în domeniul securităţii industriale şi verificarea respectării de către acesta a cerinţelor de securitate, precum şi realizarea măsurilor privind prevenirea avariilor şi incidentelor, elaborate în baza analizei documentaţiei tehnice privind exploatarea instalaţiilor tehnice ale obiectului industrial periculos.
    5. Executarea expertizei constă în determinarea plenitudinii, autenticităţii şi corectitudinii informaţiilor prezentate, corespunderii acestora normelor şi regulilor în domeniul securităţii industriale, precum şi confirmării corespunderii obiectului industrial periculos supus expertizei cerinţelor de securitate, ca rezultat al încercărilor şi examinărilor efectuate.
    6. Sînt supuse expertizei în domeniul securităţii industriale:
    1) documentaţia de proiect pentru construcţia, fabricarea, extinderea, reconstrucţia, reutilarea tehnică, conservarea şi lichidarea obiectului industrial periculos;
    2) clădirile şi construcţiile obiectului industrial periculos;
    3) instalaţiile tehnice şi sistemele tehnologice utilizate la obiectul industrial periculos.
    7. Expertiza documentaţiei de proiect se efectuează de către organismul de expertiză acreditat în domeniul securităţii industriale pînă la începutul lucrărilor de construcţie-montare ale obiectului industrial periculos.
    8. Obiectele industriale periculoase, cu termenul normativ de exploatare depăşit, sînt supuse evaluării privind siguranţa în procesul de exploatare de către organismul de expertiză acreditat în domeniul securităţii industriale, cu eliberarea certificatului de expertiză în conformitate cu prevederile actelor normative şi ale documentelor normativ-tehnice în domeniul securităţii industriale în vigoare.
    9. Expertiza în domeniul securităţii industriale este iniţiată la solicitarea agentului economic sau ca rezultat al indicaţiilor organului de control şi supraveghere tehnică de stat privind necesitatea iniţierii evaluării suplimentare de către organismele de expertiză acreditate a instalaţiilor tehnice şi a sistemelor tehnologice utilizate la obiectul în cauză.
    10. Lucrările de expertiză se îndeplinesc numai de experţi atestaţi în modul stabilit de Legea nr.116 din 18 mai 2012 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase şi în conformitate cu actele normative în vigoare.
    11. În cazul cînd este prevăzută executarea expertizei complexe, în componenţa grupului de expertiză este necesar să fie incluşi experţi atestaţi în domeniile corespunzătoare obiectelor şi/sau activităţilor declarate.
    12. Organismul de expertiză şi personalul său trebuie să fie independente de părţile implicate. Organismul de expertiză şi personalul său responsabil pentru efectuarea expertizei nu trebuie să fie proiectantul, fabricantul, furnizorul, instalatorul, cumpărătorul, proprietarul, utilizatorul sau cel care asigură mentenanţa entităţilor pe care le expertizează şi nici reprezentantul autorizat al uneia dintre aceste părţi.
    13. Se interzice presiunea comercială, financiară sau de altă natură asupra personalului organismului de expertiză care i-ar putea influenţa decizia.
II. ORGANIZAREA ŞI EFECTUAREA EXPERTIZEI
ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII INDUSTRIALE

    14. În procesul de efectuare a expertizei în domeniul securităţii industriale sînt identificate următoarele etape:
    1) etapa preliminară;
    2) depunerea/examinarea cererii şi încheierea contractului privind efecuarea expertizei;
    3) analiza documentaţiei  prezentate;
    4) executarea expertizei;
    5) generalizarea rezultatelor expertizei, întocmirea, aprobarea şi eliberarea rezultatelor solicitanţilor.
Secţiunea 1
Etapa preliminară a expertizei:
    15. La adresarea solicitantului către organismul de expertiză privind efectuarea expertizei securităţii industriale, reprezentanţii organismului de expertiză organizează etapa preliminară a expertizei cu solicitantul.
    16. Etapa preliminară este organizată în scopul informării solicitantului privind modul de efectuare a expertizei, inclusiv:
    1) conţinutul şi mersul expertizei;
    2) pregătirea către efectuarea expertizei la faţa locului (în caz de necesitate);
    3) întocmirea planului calendaristic;
    4) costul expertizei.
Secţiunea a 2-a
Depunerea/examinarea cererii şi încheierea contractului
privind efectuarea expertizei

    17. Pentru demararea procesului de expertiză solicitantul completează şi prezintă organismului de expertiză formularele de solicitare, care sînt disponibile pe pagina web a organismului de expertiză sau sînt asigurate solicitantului de către personalul organismului de expertiză.
    18. Formularele completate se semnează de reprezentanţii organismului de expertiză şi se înregistrează numai în cazul anexării tuturor documentelor necesare pentru expertiză.
    19. Lucrările de expertiză se iniţiază numai după semnarea contractului de ambele părţi (solicitant-organism de expertiză) şi achitarea plăţii integrale pentru lucrările de expertiză.
    20. Contractul privind efectuarea expertizei se redactează în două exemplare, ambele cu aceeaşi putere juridică, cîte un exemplar pentru fiecare parte şi va conţine, în mod obligatoriu, următoarele informaţii:
    1) părţile contractante;
    2) obiectul expertizei;
    3) lista informaţiei necesare pentru executarea expertizei obiectului conform actelor normative şi documentelor normativ-tehnice în vigoare;
    4) acordul solicitantului de a îndeplini cerinţele obligatorii pentru executarea expertizei, în special, referitor la primirea expertului sau grupului de experţi (în caz de necesitate) şi achitarea cheltuielilor pentru desfăşurarea expertizei, indiferent de rezultatele acesteia;
    5) determinarea termenelor de executare a  expertizei.
    21. Termenele-limită de acordare a certificatului de expertiză sau a avizului de expertiză sînt stabilite de prevederile Legii nr.116 din 18 mai 2012 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase.
Secţiunea a 3-a
Executarea expertizei
    22. Solicitantul expertizei va prezenta setul de documente necesar desfăşurării expertizei şi îi va menţine accesibilitatea pentru expert.
    23. La efectuarea expertizei securităţii industriale a obiectelor industriale periculoase se verifică şi se evaluează:
    1) starea documentaţiei tehnice - prezenţa documentaţiei de proiect pentru construcţie, montare, exploatare, reparaţie; documentaţiei tehnice a clădirilor şi construcţiilor obiectului industrial periculos, instalaţiilor tehnice şi sistemelor tehnologice utilizate la obiectul industrial periculos, conform listei documentaţiei de proiect, construcţie, tehnologiile aplicate la întreprindere, aprobate de către conducătorul acesteia.
    2) corespunderea obiectului cerinţelor de securitate stipulate în actele normative şi documentele normativ-tehnice de profil, aplicate în domeniul securităţii industriale:
    a) spaţiile  de producţie, utilajul, accesoriile, echipamentele de măsurare, control şi protecţie, disponibile la întreprindere;
    b) starea tehnică a obiectelor şi utilajului folosit;
    c)  respectarea cerinţelor documentaţiei tehnice, inclusiv documentaţiei de proiect şi documentelor normativ-tehnice privind desfăşurarea procesului tehnologic;
    d) corespunderea utilajului, aparatelor şi dispozitivelor de măsurare şi control, sistemelor de deservire tehnică şi  reparative, precum şi a procesului tehnologic respectiv;
    e) menţinerea sistemului de mentenanţă şi reparaţie în stare de lucru (existenţa Planurilor de mentenanţă şi volumul îndeplinirii lor, înregistrarea cauzelor-break ale utilajului tehnologic sau situaţiilor de avarie şi/sau incidente produse, modul de  înlăturare a lor).
    24. Dacă expertiza securităţii industriale a instalaţiilor tehnice şi sistemelor tehnologice utilizate la întreprindere a fost efectuată anterior, expertul, la determinarea stării tehnice a obiectelor şi utilajelor folosite, trebuie să verifice:
    1) existenţa rapoartelor de control şi / sau  a certificatelor de expertiză în vigoare pentru instalaţiile tehnice şi utilajele folosite la obiectul industrial periculos;
    2) dacă regimurile de lucru a instalaţiilor tehnice, utilizate la obiectele industriale periculose exploatate, se respectă în conformitate cu datele tehnice din paşaport, recomandările producătorului şi regulile de securitate industrială;
    3) echipamentul de siguranţă şi protecţie automată, care trebuie să se menţină în stare de funcţionare;
    4) înregistrările privind exploatarea în condiţii de securitate şi fiabilitate a instalaţiilor tehnice, care trebuie să se menţină în stare de lucru.
Secţiunea a 4-a
Generalizarea rezultatelor expertizei, întocmirea,
aprobarea şi eliberarea rezultatelor solicitanţilor

    25. Fiecare expert întocmeşte raportul privind rezultatele evaluării stării lucrărilor în domeniul examinat.
    26. Expertul coordonator generalizează rezultatele şi le prezintă pentru examinare solicitantului.
    27. În baza rezultatelor expertizei, după caz, se coordonează cu solicitantul măsurile necesare pentru înlăturarea neajunsurilor depistate, precum şi planul calendaristic de realizare. Măsurile menţionate se documentează şi se vizează cu semnăturile reprezentanţilor solicitantului şi experţilor.
    28. Măsurile se determină în procesul de expertiză şi reprezintă cerinţe, care solicitantul este obligat să le îndeplinească într-un termen stabilit, pentru a oferi posibilitatea de finalizare a procesului de expertiză.
    29. Rezultatele lucrărilor efectuate de experţi se întocmesc de către fiecare membru al grupului de experţi în formă de raport.
    30. Dacă la efectuarea expertizei participă un grup de experţi, toate rapoartele se generalizează în proiectul avizului de expertiză, întocmit de către expertul coordonator conform rapoartelor membrilor grupului de experţi.
    31. Organismul de expertiză păstrează rapoartele experţilor în arhiva sa pe un termen de 5 ani.