HGO204/2014
ID intern unic:  352317
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 204
din  24.03.2014
pentru aprobarea Programului de cooperare şi asistenţă dintre
Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei
Naţionale din România, semnat la Chişinău la 21 februarie 2014
Publicat : 28.03.2014 în Monitorul Oficial Nr. 72-77     art Nr : 227
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă  Programul de cooperare şi asistenţă dintre Ministerul Educaţiei al  Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei Naţionale din România, semnat la Chişinău la 21 februarie 2014.
    2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica Ministerului Afacerilor Externe al României aprobarea Programului menţionat.
    3. Ministerul Educaţiei va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Programului nominalizat în limita mijloacelor financiare aprobate anual.

    PRIM-MINISTRU                                                             Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                                         Natalia Gherman
    Ministrul educaţiei                                                             Maia Sandu

    Nr. 204. Chişinău, 24 martie 2014.

Program de cooperare şi asistenţă între
Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi
 Ministerul Educaţiei Naţionale din România

Chişinău, 21 februarie 2014 
    Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei Naţionale din România, denumite în continuare „Părţi”,
    Dorind să promoveze relaţii de cooperare şi să participe cât mai activ la edificarea Spaţiului european al învăţământului superior, având la bază prevederile Declaraţiei Bologna, semnată la Bologna la 19 iunie 1999;
    Realizând importanţa progresului social şi a dezvoltării durabile a celor două state prin modernizarea sistemelor de învăţământ, cooperarea universitară şi stimularea mobilităţii academice,
    Au convenit asupra următoarelor acţiuni:
Cooperare în domeniul învăţământului superior
Articolul 1
    (1) Părţile iniţiază realizarea unui program de mobilitate academică de scurtă durată (maximum un an) pentru programele de licenţă, masterat şi doctorat.
    (2) Părţile oferă burse de mobilitate academică de scurtă durată, pentru studenţi şi masteranzi, în instituţii de învăţământ superior de stat acreditate ale Părţilor, după cum urmează:
    - Partea din Republica Moldova - până la 25 de burse;
    - Partea română - până la 50 de burse (în limita a 200 luni-bursă).
    (3) Durata programului de mobilitate în contextul prezentului Program de cooperare este de cel mult 1 an academic.
    (4) Instituţiile de învăţământ superior partenere din Republica Moldova şi din România, participante la Program, semnează acorduri instituţionale, care prevăd condiţiile de realizare a mobilităţilor, inclusiv aspecte ce ţin de recunoaşterea perioadelor de studii.
    (5) Specialităţile şi instituţiile de învăţământ, în cadrul cărora vor fi oferite bursele de mobilitate de scurtă durată, sunt convenite de către Părţi, anual, până la 15 ianuarie a anului în curs.
Articolul 2
    (1) Părţile asigură, pe principii de reciprocitate, bursierilor, participanţi la programul de mobilitate academică de scurtă durată, după cum urmează - studii cu finanţare de la buget, cazare gratuită în cămine studenţeşti şi burse în mărimea coşului minim de consum al statului, pe teritoriul căruia se realizează Programul de mobilitate.
    (2) Bursele acordate participanţilor se asigură în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare stat.
    (3) Participantul la Programul de mobilitate sau, după posibilităţi, universitatea de origine, acoperă cheltuielile de transport internaţional şi asigurarea medicală pe perioada şederii în universitatea gazdă.
Articolul 3
    (1) Universitatea de origine îşi asumă integral responsabilitatea pentru diseminarea informaţiei despre programul de mobilitate în comunitatea academică şi asigură acces la informaţiile necesare în vederea completării aplicaţiei.
    (2) Instituţia gazdă este responsabilă de selectarea participanţilor şi eliberarea pentru aceştia a certificatului academic (transcriptul notelor) cu creditele obţinute pentru fiecare subiect (disciplină), fapt ce asigură recunoaşterea programului în universitatea de origine.
Cooperare în domeniul învăţământului
profesional şi tehnic

Articolul 4
    (1) Partea română acordă asistenţă Părţii din Republica Moldova în preluarea şi adaptarea Cadrului naţional al calificărilor şi a Registrului Naţional al Calificărilor.
    (2) În aceste scopuri, Părţile creează comisii mixte, pe domenii de formare profesionale, care vor purta consultări întru realizarea obiectivului menţionat.
Articolul 5
    În scopul modernizării şi promovării reformelor în sistemul învăţământului secundar profesional (VET) din Republica Moldova, Partea română acordă asistenţă metodologică şi de expertiză Părţii din Republica Moldova pentru domeniile specifice învăţământului profesional şi tehnic.
Articolul 6
    Partea română acordă asistenţă Părţii din Republica Moldova în elaborarea metodologiilor şi standardelor de evaluare a calităţii în învăţământul secundar profesional (VET) şi învăţământul superior.
Cooperare în domeniul pregătirii formatorilor şi
evaluării cadrelor didactice

Articolul 7
    Părţile colaborează în pregătirea formatorilor la limba română din Republica Moldova de către profesori din România, în baza unui proiect elaborat şi coordonat de comun acord.
Articolul 8
    Părţile colaborează în aspecte ce ţin de evaluarea performanţei cadrelor didactice. Partea română acordă asistenţă Părţii din Republica Moldova în elaborarea unui sistem de evaluare a cadrelor didactice.
Articolul 9
    În scopul promovării unei educaţii de calitate prin utilizarea Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţionale, Părţile colaborează în vederea schimbului de conţinuturi electronice, a softurilor şi a platformelor pentru învăţământul la distanţă, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, privind statutul licenţelor şi al proprietăţii intelectuale asupra produselor digitale.
Articolul 10
    Părţile continuă colaborarea şi schimbul de experienţă privind organizarea şi desfăşurarea evaluărilor şi a examenelor naţionale de la finele treptelor de şcolaritate, cu accent special pe examenele de bacalaureat şi de finalizare a gimnaziului, realizând consultări, grupuri de lucru comune, precum şi identificarea şi transferul de bune practici în domeniul evaluării educaţionale.
Articolul 11
    Părţile colaborează în vederea elaborării, perfecţionării şi armonizării programelor şcolare din învăţământul preuniversitar, în concordanţă cu tendinţele europene.
Articolul 12
    (1) Prezentul Program de cooperare şi asistenţă intră în vigoare la data primirii notificării diplomatice prin care partea Republicii Moldova notifică părţii române îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea acestuia în vigoare şi rămâne valabil pentru o perioadă de trei ani.
    (2) Programul de cooperare poate fi modificat prin acordul Părţilor, modificările intrând în vigoare în conformitate cu procedura prevăzută la alin. (1).
    (3) Programul de cooperare poate fi denunţat, în scris, pe canale diplomatice de oricare dintre Părţi, denunţarea producându-şi efectele în termen de 6 luni de la primirea notificării de denunţare. Programul de cooperare nu poate fi denunţat în ultimele şase luni de valabilitate a acestuia.
    Semnat la Chişinău la data de 21.02.2014, în două exemplare originale. 

    Pentru Ministerul Educaţiei                            Pentru Ministerul Educaţiei Naţionale
    al Republicii Moldova                                               din România

    Maia SANDU               Mihnea COSTOIU              Remus PRICOPIE

    Ministru                       Ministru delegat                  Ministru