HGM291/2014
ID intern unic:  352734
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 291
din  22.04.2014
cu privire la aprobarea Cerinţelor de calitate pentru
orez şi crupe de orez
Publicat : 06.05.2014 în Monitorul Oficial Nr. 104-109     art Nr : 322     Data intrarii in vigoare : 06.11.2014
    MODIFICAT
   
HG1143 din 21.11.18, MO13-21/18.01.19 art.7; în vigoare 18.01.19
    HG632 din 11.09.15, MO258-261/18.09.15 art.723



    În conformitate cu Legea nr. 78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 83-87, art. 431), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Cerinţele de calitate pentru orez şi crupe de orez  (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare după 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
    [Pct.3 modificat prin HG1143 din 21.11.18, MO13-21/18.01.19 art.7; în vigoare 18.01.19]

    PRIM-MINISTRU                                                        Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                 Vasile Bumacov

    Nr. 291. Chişinău, 22 aprilie 2014.


Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului nr.291
din 22 aprilie 2014
CERINŢE
de calitate pentru orez şi crupe de orez
    Cerinţele de calitate pentru orez şi crupe de orez transpun Partea I a Anexei III şi a anexei IV din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 299 din 16 noiembrie 2007; Anexa II din Regulamentul (UE) nr. 1272/2009 al Comisiei din 11decembrie 2009 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr.1234/2007 al Consiliului cu privire la achiziţionarea şi vînzarea produselor agricole în cadrul schemei de intervenţie publică, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 349 din 29 decembrie 2009, precum şi Codex Standard cu privire la orez – CODEX STAN 198-1995.
I. DOMENIUL DE APLICARE
    1. Cerinţele de calitate pentru orez şi crupe de orez (în continuare –Cerinţe) stabilesc cerinţe de calitate pentru orezul destinat consumului uman, după cum este definit în capitolul II al prezentelor Cerinţe şi în poziţiile tarifare conform tabelului.

Poziţia tarifară conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor

Denumirea produselor
1006 10
Orez nedecorticat (orez paddy)
Prefiert (parboiled)
1006 20
Orez decorticat (orez cargo sau orez brun)
Prefiert (parboiled)
1006 30
Orez semialbit sau albit, chiar sticlos sau glasat
Prefiert (parboiled)
1006 40 000
Brizură de orez
1103 19 500
Crupe de orez
    [Pct.1 modificat prin HG632 din 11.09.15, MO258-261/18.09.15 art.723]
    2. Prezentele Cerinţe nu se aplică:
    1) produselor pe bază de orez descrise la poziţia tarifară 1904, precum şi orezului destinat însămînţărilor, descris la poziţia 1006 10 100 în Nomenclatura combinată a mărfurilor;
    [Pct.2 subpct.1) modificat prin HG632 din 11.09.15, MO258-261/18.09.15 art.723]
    2) produselor fabricate în gospodării individuale pentru consum propriu şi produselor care tranzitează ţara dacă acestea nu prezintă risc pentru sănătatea umană sau pentru mediul înconjurător.
II. TERMINOLOGIE
    3. În sensul prezentelor Cerinţe, următorii termeni se definesc după cum urmează:
    1) boabe albicioase – boabe care prezintă un aspect opac şi făinos pe cel puţin trei sferturi din suprafaţă;
    2) boabe atacate de căldură – boabe, întregi sau sparte, care şi-au schimbat culoarea ca urmare a unui proces de încălzire. Această categorie include boabe întregi sau sfărîmate, care s-au îngălbenit ca urmare a procesului de alterare, precum şi orezul prefiert depistat în compoziţia orezului neprefiert;
    3) boabe deteriorate – boabe, întregi sau sparte, care prezintă neconformităţi din cauza influenţei umidităţii, animalelor, bolilor sau a unui alt factor, cu excepţia factorului termic;
    4) boabe întregi – boabe cărora, independent de caracteristicile specifice fiecărui stadiu de prelucrare, li s-a extras cel mult o parte din  extremitate;
    5) boabe cu malformaţii naturale – boabe cu deformări de origine ereditară sau nu, faţă de caracteristicile morfologice tipice ale varietăţii;
    6) boabe necoapte şi/sau nedezvoltate – boabe, integrale sau sparte, imature şi/sau nedezvoltate;
    7) boabe cu pete mici – boabe care au un cerc mic, bine delimitat, de culoare închisă şi cu o formă mai mult sau mai puţin regulată sau boabe cu striuri negre uşoare şi nu în profunzime, iar striurile şi petele nu prezintă o aureolă galbenă sau de culoare închisă;
    8) boabe pătate – boabe care au suferit, pe o zonă restrînsă a suprafeţei lor, o alterare evidentă a culorii naturale; petele pot fi de diferite culori (gri spre negru, roşietice, maro etc.) sau cu striuri negre adînci. Dacă petele au o culoare (negru, roz, maro-roşiatic) a căror intensitate este imediat vizibilă şi o dimensiune egală cu sau mai mare decît jumătate din bob, acestea trebuie considerate ca fiind boabe galbene;
    9)  boabe galbene – boabe care au suferit, dar nu în urma uscării, total sau parţial, o modificare a culorii naturale şi au luat diferite nuanţe, de la galben-deschis la galben-portocaliu;
    10)  boabe striate cu roşu – boabe care prezintă, în lungime, striuri de culoare roşie, de diferite intensităţi şi tonuri, din cauza unor resturi de pericarp;
    11)  boabe roşii – boabe, întregi sau sparte, cu pericarpul de culoare roşie, care acoperă mai mult de o pătrime din suprafaţă;
    12) boabe de culoarea ambrei – boabe care au suferit, dar nu în urma uscării, o modificare uniformă, uşoară pe toată suprafaţa, a culorii; această modificare schimbă culoarea boabelor în galben de ambră deschis;
    13) boabe fără vîrf – boabe cărora li s-a extras toată extremitatea;
    14) boabe sparte – fragmente de boabe cu lungimea egală cu sau mai mică de trei sferturi din lungimea medie a boabelor întregi;
    15) boabe sparte sau brizură – boabe cărora li s-a extras o parte din volumul de deasupra extremităţii. Brizura cuprinde:
    a) brizura mare – fragmente de boabe cu lungimea egală cu sau mai mare de jumătate din lungimea boabelor întregi, dar care nu formează un bob întreg;
    b) brizura medie – fragmente de boabe cu lungimea mai mică sau egală cu jumătatea bobului, dar mai mare de o pătrime din lungimea boabelor întregi;
    c) brizura fină – fragmente de boabe cu lungimea mai mică sau egală cu un sfert din lungimea boabelor întregi, dar care nu trec printr-o sită cu ochiuri de 1,4 mm;
    d) fragmente de boabe – particule de boabe care pot trece printr-o sită cu ochiuri de 1,4 mm şi care sînt asimilate boabelor zdrobite (fragmente de boabe rezultate în urma spargerii bobului întreg în lungime).
    16) impurităţi diverse – elemente străine, altele decît orezul;
    17) orez – boabe întregi sau sparte obţinute din specia Oryza sativa L.;
    18) orez albit – orez nedecorticat care a fost separat de pleavă, de toate straturile exterioare  şi interioare ale pericarpului, de totalitatea germenilor, în cazul orezului cu bobul lung şi al orezului cu bobul mijlociu, şi de cel puţin o parte, în cazul orezului cu bobul rotund, dar pe care mai pot exista striuri albe longitudinale pe maximum 10 % din cantitatea de boabe;
    19) orez cu bobul rotund – orez cu lungimea bobului mai mică sau egală cu 5,2 mm şi cu raportul lungime/lăţime mai mic de 2;
    20) orez cu bobul mediu – orez cu lungimea bobului mai mare de 5,2 mm, dar mai mică sau egală cu 6 mm şi cu raportul lungime/lăţime mai mic de 3;
    21) orez cu bobul lung – orez cu lungimea bobului mai mare de 6 mm şi cu raportul lungime/lăţime mai mare de 2 şi cuprinde:
    a) orez cu bobul lung de categoria A – orez cu lungimea bobului mai mare de 6 mm şi cu raportul lungime/lăţime mai mare de 2 – şi mai mic de 3;
    b) orez cu bobul lung de categoria B – orez cu lungimea bobului mai mare de 6 mm şi cu raportul lungime/lăţime mai mare sau egal cu 3;
    22) orez decorticat – orez nedecorticat care a fost separat doar de pleavă. Această categorie de orez include denumirile comerciale de „orez brun”, „orez cargo”, „orez loonzain”, „orez sbramato”;
    23) orez glutinos (orez ceros) – boabe ale varietăţilor speciale de orez care au o prezentare albă sau opacă. Amidonul orezului glutinos este compus în totalitate din amilopectine şi are tendinţa de a se lipi la pregătire;
    24) orez nedecorticat (orez paddy sau orez îmbrăcat) – orez ale cărui boabe, după treierat, sînt încă strîns învelite în pleavă florală;
    25) orez prefiert (parboiled) – boabe de orez decorticat sau albit, obţinut din orez nedecorticat sau decorticat, care a fost umezit şi supus unui tratament termic  pînă la gelatinizarea completă a amidonului şi uscarea ulterioară;
    26) orez semialbit – orez nedecorticat care a fost separat de pleavă, de o parte din germeni şi de o parte sau de toate straturile exterioare ale pericarpului, dar nu şi de straturile interioare;
    27) randament – raport dintre cantitatea de boabe obţinute în urma prelucrării şi cantitatea de boabe supusă prelucrării, exprimat în procente (%).
III. CERINŢE GENERALE
    4. Orezul şi crupele de orez (în continuare – produse), inclusiv cele importate, pot fi plasate pe piaţa de consum doar dacă sînt în conformitate cu prezentele Cerinţe.
    5. Conformitatea produselor cu prezentele cerinţe se asigură de către  agentul economic ce practică activitate de întreprinzător.
    6. Nu se admite transportarea şi depozitarea produselor împreună cu produse nealimentare sau cu produse cu miros specific.
    7. Depozitarea şi păstrarea produselor se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de maximum 25oC şi o umiditate relativă a aerului de maximum 75%.
    8. La plasarea pe piaţa de desfacere, produsele, inclusiv cele importate, trebuie să fie însoţite de certificatul sanitar.
    9. Produsele nu trebuie să conţină metale toxice (cadmiu) peste limita maximă admisibilă stabilită.
    10. Conţinutul micotoxinelor (deoxynivalenol) în produse nu va depăşi nivelul maxim admisibil stabilit în actele normative în vigoare.
    11. Reziduurile de pesticide în produse trebuie să fie în conformitate cu limitele maxime admise stabilite prin Regulamentul sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1191 din 23 decembrie 2010.
    12. Nivelul de radioactivitate nu trebuie să depăşească nivelurile maxime admise stabilite prin acte normative.
    13. Criteriile privind randamentul la prelucrare a diferitor soiuri de orez şi procentajul maxim admisibil al imperfecţiunilor în diferite tipuri de orez sînt stabilite în anexa  nr.1 şi nr.2 la prezentele Cerinţe.
IV. AMBALAREA ŞI ETICHETAREA
    14. Produsele trebuie să fie ambalate în  ambalaje de desfacere şi de transport care să păstreze proprietăţile igienice, nutriţionale, tehnologice şi organoleptice.
    15. Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produselor şi să fie curate, uscate, în stare bună, neinfectate şi fără miros străin.
    16. Containerele, inclusiv materialul de ambalare, trebuie să fie confecţionate din materiale care corespund reglementărilor în domeniul alimentar şi care asigură păstrarea proprietăţilor produsului, inofensivitatea  acestuia şi protejarea de arome şi mirosuri străine.
    17. În cazul în care produsele sînt ambalate în saci, aceştia trebuie să fie curaţi, să aibă cusături rezistente, iar  sistemul de închidere – să prevadă încorporarea etichetei sau aplicarea unui sigiliu.
    18. Etichetarea se face conform prevederilor actelor normative/legislative în vigoare cu indicarea următoarelor elemente:
    1) denumirea produsului care trebuie să corespundă definiţiilor din pct. 3 al prezentelor Cerinţe;
    2) denumirea şi adresa agentului economic;
    3) denumirea soiului sau a tipului comercial pentru fiecare dintre produse;
    4) ţara de origine a fiecărui produs, înscrisă în imediata apropiere a denumirii produsului;
    5) categoria.
    19.  Aplicarea menţiunilor prevăzute în pct. 18 subpct.1) nu este obligatorie pe ambalajele de desfacere vizibile din exterior şi pe care sînt înscrise aceste indicaţii. Ambalajele nu trebuie să conţină marcaje de natură să inducă în eroare consumatorul. Dacă coletele sînt aşezate pe paleţi, indicaţiile trebuie să figureze pe o fişă plasată vizibil cel puţin pe două din feţele paletului.
    20. Informaţia referitoare la produsele ce nu vor fi supuse comercializării cu amănuntul se înscrie fie pe container, fie în documentele însoţitoare, însă denumirea produsului, numărul lotului, denumirea şi adresa agentului economic trebuie să fie indicate în mod obligatoriu pe container.
    21. Totuşi, numărul lotului, denumirea şi adresa agentului economic pot fi înlocuite cu o marcă de identificare, cu condiţia ca aceasta să fie identificabilă prin documentele însoţitoare.
    22. Agentul economic îşi asumă răspunderea pentru conformitatea produsului, asigurînd veridicitatea datelor înscrise pe eticheta produsului.
V. CERINŢE DE CALITATE PENTRU
OREZUL NEDECORTICAT

    23. Orezul nedecorticat de calitate standard trebuie să nu aibă miros străin şi să fie în conformitate cu prezentele Cerinţe.
    24. Umiditatea nu trebuie să depăşească 13 %.
    25. Randamentul la prelucrare trebuie să fie cu cel mult 5 (cinci) puncte mai mic faţă de randamentele de bază enumerate în anexa nr.1 la prezentele Cerinţe.
    26. Orezul nedecorticat trebuie să aibă un randament la transformarea în orez albit de 63% din greutate în boabe integri (cu o toleranţă de 3% în boabe fără vîrf), al cărui procent de boabe de orez albit care nu sînt de calitate ireproşabilă este următorul:
    1) 1,5 % − boabe albicioase de orez nedecorticat care se încadrează în poziţiile tarifare 1006 10 27 şi 1006 10 98;
    2) 2,0 % − boabe albicioase de orez nedecorticat care se încadrează în alte poziţii tarifare decît 1006 10 27 şi 1006 10 98;
    3) 1,0 % − boabe striate cu roşu;
    4) 0,50 % − boabe cu pete mici;
    5) 0,25 % − boabe pătate;
    6) 0,02 % − boabe galbene;
    7) 0,05 % − boabe de culoarea ambrei.
VI. CERINȚE DE CALITATE PENTRU OREZUL
DECORTICAT
, ALBIT ȘI PREFIKERT
    27. Orezul trebuie să fie liber de miros şi gust anormal, de insecte vii şi de acarieni.
    28. Umiditatea nu trebuie să depăşească 15%.
    29. Impurităţile de origine animală, inclusiv insecte moarte, se admit în limita de 0,1 % din fracţia masică.
    30. Conţinutul de materie organică străină, precum seminţe de alte plante, coji, tărîţe, particule de paie etc., nu trebuie să depăşească pentru:
    1) orezul decorticat –1,5% (fracţia masică);
    2) orezul albit – 0,5% (fracţia masică);
    3) orezul decorticat prefiert – 1,5% (fracţia masică);
    4) orezul albit prefiert – 0,5% (fracţia masică).
    31. Conţinutul de substanţe anorganice străine, precum pietriş, nisip, praf etc., nu trebuie să depăşească 0,1 % (fracţia masică).
    32. Măsurarea bobului la orezul albit se efectuează prin următoarea metodă:
    1) se prelevează o probă reprezentativă din lot;
    2) se triază proba pentru a opera cu boabe întregi, inclusiv cu cele necoapte;
    3) se efectuează două  măsurări, fiecare pe cîte 100 de boabe, şi se calculează media;
    4) se stabileşte rezultatul în milimetri, rotunjit cu o zecimală.
    33. Ponderea boabelor defecte şi nivelul maxim admise de alte tipuri de orez în orezul decorticat, albit şi prefiert sînt stabilite în anexele nr.3 şi nr.4 la prezentele Cerinţe.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4