HGO328/2014
ID intern unic:  352902
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 328
din  13.05.2014
pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul
Republicii
Moldova şi Guvernul Republicii Polone
privind cooperarea în domeniul turismului, încheiat
la Chişinău
la 28 martie 2014
Publicat : 16.05.2014 în Monitorul Oficial Nr. 115-119     art Nr : 359
   Guvernul HOTĂRĂŞTE:
   1. Se aprobă şi se prezintă Parlamentului spre informare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Polone privind cooperarea în domeniul turismului, încheiat la Chişinău la 28 martie 2014.
   2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica Guvernului  Republicii Polone aprobarea Acordului menţionat.
   3. Agenţia Turismului va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Acordului nominalizat.

   PRIM-MINISTRU                                                     Iurie LEANCĂ

   Contrasemnează:
   Viceprim-ministru,
   ministrul afacerilor externe
   şi integrării europene                                                 Natalia Gherman

   Nr. 328. Chişinău, 13 mai 2014.

Acord
dintre Guvernul Republicii Moldova
şi Guvernul Republicii Polone privind
cooperarea în domeniul turismului
   Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Polone, denumite în continuare “Părţi”,
   Recunoscând necesitatea de a stabili un cadru legal pentru cooperarea în domeniul turismului;
   Dorind să promoveze în continuare relaţiile de prietenie dintre cetăţenii Republicii Moldova şi cetăţenii Republicii Polone;
   Conştientizând importanţa turismului pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale, precum şi o mai bună înţelegere a vieţii, istoriei şi patrimoniului cultural ale ambelor popoare;
   Au convenit după cum urmează:
Articolul 1
   Părţile vor încuraja cooperarea în domeniul turismului, bazându-se pe principiile, egalităţii şi a beneficiilor reciproce, în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare în ambele state ale Părţilor, precum şi de prevederile prezentului Acord.
Articolul 2
   Părţile vor sprijini iniţierea şi dezvoltarea cooperării între companiile din domeniul turismului, tur-operatorii şi organizaţiile moldoveneşti şi poloneze ce activează în domeniul turismului.
Articolul 3
   Părţile vor încuraja:
   1) Schimbul de informaţii şi materiale promoţionale;
   2) Participarea la târguri turistice, seminare, expoziţii şi conferinţe, precum şi schimbul programelor de evenimente turistice organizate pe teritoriul Părţilor;
   3) Organizarea vizitelor de studiu pentru reprezentanţii administraţiei, mass-media şi tur-operatorilor. Tururile vor familiariza participanţii cu potenţialul turistic şi cultural al Republicii Moldova şi Republicii Polone;
   4) Elaborarea proiectelor comune în domeniul turismului în scopul principal de a atrage fonduri ale UE pentru dezvoltarea turismului;
   5) Organizarea altor evenimente turistice de promovare.
Articolul 4
   Părţile vor sprijini schimbul de informaţii cu privire la:
   1) Actele juridice care reglementează activităţile turistice;
   2) Statisticile în turism;
   3) Condiţiile de investiţii în sectorul turismului.
Articolul 5
   Părţile vor promova schimbul de informaţii şi de experţi, precum şi organizarea de instruiri pentru personalul din sectorul turismului în domeniile de interes ale Părţilor.
Articolul 6
   Părţile vor promova investiţiile în sectorul turismului.
 Articolul 7
   Fiecare Parte va sprijini înfiinţarea centrelor de informare turistică pe teritoriul statului celeilalte Părţi, în conformitate cu legislaţia naţională respectivă din ambele state.
Articolul 8
   Părţile vor face schimb de informaţii şi experienţă ce rezultă din implicarea lor în activităţile organizaţiilor internaţionale de turism.
Articolul 9
   Părţile vor institui un grup de lucru responsabil de cooperarea în domeniul turismului, care îşi va desfăşura activitatea pe lângă Comisia moldo-polonă pentru Cooperare Economică, sarcina căruia va fi asigurarea implementării corespunzătoare a prevederilor Acordului, şi identificarea soluţiilor pentru orice probleme care pot apărea în cursul executării acestuia.
   Orice litigiu privind implementarea prevederilor prezentului Acord va fi soluţionat de către Părţi pe cale amiabilă, prin consultări sau negocieri bilaterale.
   Părţile, de comun acord, pot amenda prezentul Acord, prin protocoale adiţionale, care vor fi parte integrantă a acestuia şi vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile Articolului 12 al Acordului.
   1. Acordul intră în vigoare în prima zi a lunii următoare de la data recepţionării ultimei notificări în scris, prin canale diplomatice, prin care Părţile se informează reciproc cu privire la finalizarea procedurilor interne necesare intrării în vigoare.
   2.  Prezentul Acord se încheie pe un termen de cinci ani. Acordul se prelungeşte în mod automat pentru următoarele perioade de cinci ani, cu excepţia cazului în care una dintre Părţi va notifica cealaltă parte în scris despre intenţia de a-l denunţa cu cel puţin şase luni înainte de data expirării acestuia.
   3. Denunţarea prezentului Acord nu va afecta proiectele deja realizate sau cele în curs de realizare, în conformitate cu Acordul în vigoare.
   Încheiat la Chişinău la data de 28.03.2014 în două exemplare originale, fiecare în limbile  română, poloneză şi engleză, toate textele fiind egal autentice.
   În caz de divergenţe în interpretarea prevederilor prezentului Acord, textul în limba engleză va prevala.
   Pentru Guvernul                                                              Pentru Guvernul
   Republicii Moldova                                                         Republicii Polone