HGM443/2014
ID intern unic:  353463
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 443
din  12.06.2014
pentru aprobarea Regulamentului privind modul de stabilire
şi de plată a compensaţiei unice familiilor ce şi-au pierdut
întreţinătorul în urma catastrofei de la C.A.E. Cernobîl
Publicat : 20.06.2014 în Monitorul Oficial Nr. 160-166     art Nr : 485
    MODIFICAT
   
HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545
    RMO167 din 24.06.14, MO167-168/204.06.14 pag.48

    NOTĂ:
    Pe tot parcursul regulamentului, cuvintele „instituţia financiară selectată”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „prestatorul de servicii de plată desemnat”, la forma gramaticală corespunzătoare prin HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545.


    În scopul executării prevederilor art. 9 alineatul patru din Legea nr. 909-XII din 30 ianuarie 1992 privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 80-82, art. 413), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul privind modul de stabilire şi de plată a compensaţiei unice familiilor ce şi-au pierdut întreţinătorul în urma catastrofei de la C.A.E. Cernobîl (se anexează).
    2. Cheltuielile legate de plata compensaţiei unice în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică, stabilite pentru anul precedent decesului, familiilor ce şi-au pierdut întreţinătorul în urma catastrofei de la C.A.E. Cernobîl şi administrarea acesteia se efectuează din contul mijloacelor bugetului de stat, prin intermediul bugetului asigurărilor sociale de stat.
    3. Casa Naţională de Asigurări Sociale, în comun cu prestatorul de servicii de plată desemnat de beneficiar va elabora şi va aproba contractul cu privire la achitarea compensaţiilor unice, stabilind în acesta inclusiv şi mecanismul plăţii compensaţiei unice copilului minor după decesul întreţinătorului, în cazul în care copilul minor se află în plasament într-o instituţie educativă, curativă, de asistenţă socială sau altă instituţie similară şi nu este sub tutelă/curatelă sau este plasat în servicii de tip familial.
    [Pct.3 modificat prin HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545]
    [Pct.3 modificat prin RMO167 din 24.06.14, MO167-168/204.06.14 pag.48]
    4. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

    PRIM-MINISTRU                                                Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul muncii, protecţiei
    sociale şi familiei                                                   Valentina Buliga
    Ministrul finanţelor                                               Anatol Arapu

    Nr. 443. Chişinău, 12 iunie 2014.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 443
din 12 iunie  2014
 
REGULAMENT
privind modul de stabilire şi de plată a compensaţiei unice
familiilor ce şi-au pierdut întreţinătorul în urma catastrofei de
la C.A.E. Cernobîl

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
    1. Obiectul prezentului Regulament îl constituie modul de stabilire şi de plată a compensaţiei unice în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică, stabilite pentru anul precedent decesului, familiilor ce şi-au pierdut întreţinătorul în urma catastrofei de la C.A.E. Cernobîl (în continuare – compensaţie unică).
    2. În sensul prezentului Regulament, noţiunile utilizate au următoarea semnificaţie:
    solicitant – unul dintre membrii familiei întreţinătorului decedat cu capacitatea deplină de exerciţiu sau reprezentantul legal al acestuia care depune cererea de acordare a compensaţiei unice;
    beneficiar – membrul familiei care şi-a pierdut întreţinătorul în urma catastrofei de la C.A.E. Cernobîl, căruia i s-a stabilit dreptul la compensaţia unică în condiţiile prezentului Regulament;
    întreţinător – persoana care a suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi care face parte din categoriile specificate la punctul 4 din prezentul Regulament;
    soţie (soţ) – persoana aflată în relaţie de căsătorie cu întreţinătorul la momentul decesului acestuia, care nu s-a recăsătorit pînă la momentul depunerii cererii de solicitare a compensaţiei unice;
    copil – persoana cu vîrsta de pînă la 18 ani (în cazul în care acesta îşi continuă studiile în instituţii de învăţămînt la cursurile de zi, pînă la absolvirea instituţiei respective, însă cel mult pînă la atingerea vîrstei de 23 ani).
CAPITOLUL II
Categoriile beneficiarilor de compensaţie unică
    3. Calitatea de membru al familiei, în sensul prezentului Regulament, o au:
    a) soţiile (soţii) întreţinătorilor decedaţi;
    b) copiii întreţinătorilor decedaţi.
    4. În categoriile de cetăţeni care au suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi care cad sub incidenţa prezentului Regulament intră:
    1) persoanele care s-au îmbolnăvit şi au suferit de boală actinică cauzată de avaria de la C.A.E. Cernobîl, precum şi persoanele cu dizabilităţi, a căror dizabilitate este în legătură cauzală cu catastrofa de la Cernobîl, din care fac parte:
    a) persoanele (temporar îndreptate sau trimise în delegaţie) care au participat la lichidarea urmărilor avariei în zona de înstrăinare sau la alte lucrări la C.A.E. Cernobîl;
    b) militarii, lucrătorii organelor afacerilor interne, supuşii militari recrutaţi în cantonamente speciale, cei care şi-au satisfăcut în perioada dată serviciul în Forţele Armate, în trupele şi organele Comitetului pentru Securitatea Statului, în trupele de interne şi cele de căi  ferate,  în alte formaţiuni şi au fost atraşi  la lucrări de lichidare a urmărilor avariei în zona de înstrăinare sau la alte lucrări la C.A.E. Cernobîl;
    c) persoanele care au venit în anul 1986 din zona de înstrăinare şi au dobîndit cetăţenia Republicii Moldova;
    2) persoanele (temporar îndreptate sau trimise în delegaţie) care au participat în anii 1986-1987 la lucrările de lichidare a urmărilor avariei  de la C.A.E. Cernobîl, în zona de înstrăinare, precum şi militarii, lucrătorii organelor afacerilor interne, supuşii militari recrutaţi în cantonamente speciale, cei care şi-au satisfăcut în această perioadă  serviciul în Forţele Armate, în trupele şi organele Comitetului pentru Securitatea Statului, în trupele de interne şi cele de căi ferate, în alte formaţiuni militare şi care au îndeplinit lucrări de lichidare a urmărilor avariei în zona de înstrăinare;
    3) persoanele (temporar îndreptate sau trimise în delegaţie) care au participat în anii 1988-1990 la lucrările de lichidare a urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl, în zona de înstrăinare, precum şi militarii aflaţi în cantonamente speciale, cei care şi-au satisfăcut în această perioadă serviciul în Forţele Armate, în trupele şi organele Comitetului pentru Securitatea Statului, în trupele de interne şi în cele de căi ferate, în alte formaţiuni militare şi care au  îndeplinit lucrări de lichidare a urmărilor avariei în zona de  înstrăinare.
CAPITOLUL III
Mărimea compensaţiei unice
    5. Compensaţia unică se acordă în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică, stabilite pentru anul precedent decesului întreţinătorului. Această compensaţie se plăteşte indiferent de data şi cauza decesului întreţinătorului.
    6. Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova prezintă Casei Naţionale de Asigurări Sociale mărimea salariului mediu lunar pe republică pentru anul corespunzător, care, la rîndul său, în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentării acesteia, informează casele teritoriale de asigurări sociale.
CAPITOLUL IV
Modul de stabilire a compensaţiei unice
    7. Stabilirea şi evidenţa compensaţiilor unice pentru familiile ce şi-au pierdut întreţinătorul în urma catastrofei de la C.A.E. Cernobîl se va efectua de către casele teritoriale de asigurări sociale.
    8. Compensaţia unică se stabileşte în baza cererii, completate conform anexei nr. 1 la prezentul Regulament, şi a documentelor necesare, depuse de către unul din membrii familiei personal sau de către reprezentantul legal al acestuia la casa teritorială de asigurări sociale de la locul permanent de trai, şi se transferă prestatorului de servicii de plată desemnat pentru fiecare beneficiar în parte. Solicitantul/beneficiarul desemnează prin cerere prestatorul de servicii de plată. Prestatorul de servicii de plată desemnat încheie contract cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.
    [Pct.8 în redacţia HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545]
    9. Compensaţia unică se plăteşte unui beneficiar o singură dată, fără dreptul la recalculare.
    10. La cerere se anexează, în mod obligatoriu, următoarele documente:
    1) certificatul de deces al întreţinătorului;
    2) legitimaţia de participare la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl a întreţinătorului.
    11. În cazul în care beneficiar este soţia (soţul) întreţinătorului decedat, se prezintă suplimentar:
    1) certificatul de căsătorie;
    2) buletinul de identitate sau paşaportul de uz intern emis de fosta URSS (modelul anului 1974);
    3) certificatul privind starea civilă.
    12. În cazul în care beneficiar este copilul întreţinătorului decedat, se prezintă suplimentar:
    1) certificatul de naştere al copilului;
    2) actul de identitate al reprezentantului legal, însoţit de decizia autorităţii tutelare (dacă copilul întreţinătorului decedat e minor);
    3) certificatul de studii eliberat de instituţia de învăţămînt respectivă, pentru copiii care au vîrsta cuprinsă între 18 şi 23 ani;
    4) buletinul de identitate, dacă copilul întreţinătorului a depăşit vîrsta de 18 ani (în cazul în care acesta îşi continuă studiile în instituţii de învăţămînt la cursurile de zi şi nu a depăşit vîrsta de 23 de ani), dar îndeplinea condiţiile stabilite în prezentul Regulament la data decesului întreţinătorului. 
    13.  Documentele specificate în punctele 10-12 se prezintă în copie şi în original, cu excepţia certificatului specificat la punctul 12 subpunctul 3), care se prezintă în original. Originalele documentelor, cu excepţia celui specificat la punctul 12 subpunctul 3), se restituie solicitantului după confruntarea acestora cu copiile.
    14. Pentru acordarea dreptului la compensaţia unică copilului, se ia în considerare vîrsta acestuia la data decesului întreţinătorului, şi nu data solicitării acestui drept.
    În cazul în care copilul nu a atins vîrsta de majorat, compensaţia unică poate fi acordată în baza cererii tutorelui/curatorului acestuia, dar stabilirea compensaţiei se efectuează pe numele copilului.
    15. Cererea, cu toate actele confirmative necesare, se acceptă şi se înregistrează într-un registru de către reprezentantul casei teritoriale de asigurări sociale în a cărei rază îşi are beneficiarul locul permanent de trai. Solicitantului i se eliberează o recipisă de primire a cererii, indicîndu-se data şi numărul de înregistrare.
    16. Compensaţia unică se stabileşte doar pe numele unuia dintre membrii familiei, cu excepţia cazurilor prevăzute în punctul 18 alineatul unu din prezentul Regulament.
    În cazul în care solicitanţi, conform prezentului Regulament, pot fi atît soţia întreţinătorului, cît şi copilul (copiii) comun(-i) al/ai acestora, stabilirea compensaţiei unice se efectuează doar pe numele unuia dintre aceşti beneficiari.
    17. Copiii minori ai întreţinătorilor decedaţi, în cazul în care părinţii sînt divorţaţi, precum şi copiii născuţi în afara căsătoriei, dar asupra cărora a fost recunoscută paternitatea, păstrează dreptul de a beneficia de compensaţia unică, în condiţiile prezentului Regulament.
    18. În cazul în care există mai mulţi beneficiari de compensaţie unică provenind din diferite familii, cuantumul compensaţiei unice se stabileşte în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică, stabilite pentru anul precedent decesului, şi se împarte în părţi egale între beneficiari, în condiţiile prezentului Regulament.
    În situaţia menţionată în alineatul unu din prezentul punct, dacă cererile au fost depuse în perioade diferite, solicitanţii au obligaţia să informeze în scris, printr-o cerere, completată conform anexei nr. 1 la prezentul Regulament, casa teritorială de asigurări sociale despre existenţa potenţialilor beneficiari de compensaţie unică. Dacă în cererea depusă solicitantul a indicat informaţia deţinută privind potenţialii beneficiari de compensaţie unică în urma decesului unui singur întreţinător, aceasta se stabileşte beneficiarului pe numele căruia este depusă cererea de către casa teritorială de asigurări sociale în mărimea calculată conform alineatului unu din prezentul punct, iar solicitanţii specificaţi în punctul 16 alineatul doi din prezentul Regulament, la calcularea mărimii respective, reprezintă un singur beneficiar.
    În cazul apariţiei unor noi beneficiari după ce a fost stabilit dreptul la compensaţia unică, dar care încă nu a fost achitată, plata compensaţiei unice se sistează de către casa teritorială de asigurări sociale în scopul recalculării compensaţiei unice pentru toţi beneficiarii, în condiţiile prezentului Regulament.
     În cazul apariţiei unor noi beneficiari după ce a fost stabilit dreptul la compensaţia unică, care a fost deja plătită (în mărime deplină – 15 salarii medii lunare pe republică, stabilite pentru anul precedent decesului întreţinătorului), această sumă se împarte în părţi egale între beneficiari din contul beneficiarului care a ridicat suma stabilită. În cazul în care beneficiarii nu pot ajunge la înţelegere pe cale amiabilă, aceştia se pot adresa în instanţa de judecată, în condiţiile legii.
    19. Copilul, întreţinătorul căruia nu a fost lipsit de drepturile părinteşti asupra acestuia, are dreptul la compensaţia unică.
    [Pct.19 în redacția RMO167 din 24.06.14, MO167-168/204.06.14 pag.48]
    20. În cazul în care copilul minor a rămas fără ocrotire părintească, compensaţia unică se stabileşte pe numele copilului şi se plăteşte la solicitarea tutorelui/curatorului acestuia, iar în cazul copilului adoptat compensaţia unică se plăteşte părintelui adoptiv, la solicitare. Compensaţia unică se utilizează doar în interesul copilului. Autoritatea tutelară monitorizează procedura de utilizare a banilor şi perfectează raportul de utilizare а compensaţiei unice necesar.
    [Pct.20 modificat prin RMO167 din 24.06.14, MO167-168/204.06.14 pag.48]
    21. După decesul întreţinătorului, în cazul în care copilul minor se află în plasament într-o instituţie educativă, curativă, de asistenţă socială sau altă instituţie similară şi nu este sub tutelă/curatelă sau este plasat în servicii de tip familial, dreptul la compensaţie unică se stabileşte pe numele copilului, în baza cererii şi a documentelor necesare, depuse de către autoritatea tutelară de nivelul al doilea în a cărei rază este locul aflării copilului, iar plata se transferă într-un cont de depozit deschis pe numele copilului, la prestatorul de servicii de plată desemnat, în condiţiile legii, şi poate fi ridicată de către beneficiar la atingerea majoratului.
    În situaţiile descrise în alineatul unu din prezentul punct, autoritatea tutelară de nivelul al doilea în a cărei rază este locul aflării copilului, în termen de 10 zile lucrătoare de la data informării sale de către casa teritorială de asigurări sociale despre stabilirea dreptului la compensaţia unică, depune documentele necesare pentru deschiderea/suplinirea contului de depozit la prestatorul de servicii de plată desemnat, în condiţiile legii.
    [Pct.21 modificat prin HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545]
    22. În cazul în care compensaţia unică este stabilită, iar beneficiarul nu a reuşit să o primească din cauza decesului, compensaţia unică se rambursează la contul Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Aceasta poate fi stabilită persoanei care cade sub incidenţa prevederilor punctului 3 din prezentul Regulament, în condiţiile prezentului Regulament.
    23. Cererea şi actele necesare pentru stabilirea compensaţiei unice se examinează în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii şi a documentelor necesare, de către casa teritorială de asigurări sociale, cu excepţia cazurilor în care Casei Naţionale de Asigurări Sociale nu i-a fost  prezentată informaţia privind mărimea salariului mediu lunar pe republică pentru anul corespunzător de către Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova. În cazurile de excepţie menţionate, termenul de examinare a cererii pentru stabilirea compensaţiei unice şi a actelor necesare constituie 15 zile lucrătoare de la data publicării informaţiei privind mărimea salariului mediu lunar pe republică pentru anul respectiv în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    24. Decizia cu privire la stabilirea/refuzul stabilirii compensaţiei unice se aprobă de către conducătorul casei teritoriale de asigurări sociale.
    25. Decizia despre acordarea sau refuzul acordării compensaţiei se aduce la cunoştinţa solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data luării deciziei. Decizia privind refuzul de acordare a compensaţiei unice va conţine motivele care au stat la baza ei, precum şi modalitatea de contestare a acesteia.
    26. Casele teritoriale de asigurări sociale întocmesc cîte un dosar personal pentru fiecare beneficiar, care conţine cererea pentru stabilirea compensaţiei unice, toate actele necesare, precum şi decizia cu privire la stabilirea compensaţiei unice sau decizia privind refuzul stabilirii compensaţiei unice.
CAPITOLUL V
Modul de plată a compensaţiei unice
    27. În baza deciziilor aprobate conform punctului 24 din prezentul Regulament, casele teritoriale de asigurări sociale întocmesc demersuri de plată a compensaţiei unice şi le prezintă Casei Naţionale de Asigurări Sociale.
    28. Casa Naţională de Asigurări Sociale întocmeşte, în baza acestor demersuri, ordinul de plată, care este confirmat prin semnătură de către persoanele cu drept de semnătură ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi transferă beneficiarului, prin prestatorul de servicii de plată desemnat, sumele necesare pentru plata compensaţiilor unice, informînd casele teritoriale de asigurări sociale despre efectuarea transferului.
    29. Casa teritorială de asigurări sociale informează beneficiarul în formă scrisă, în termen de 5 zile lucrătoare, despre efectuarea transferului pentru plata compensaţiei unice.
    30. În cazurile descrise în punctul 21 din prezentul Regulament, prestatorul de servicii de plată desemnat deschide un cont de depozit pe numele copilului minor, în baza documentelor necesare pentru deschiderea/suplinirea contului, depuse de către autoritatea tutelară de nivelul al doilea în a cărei rază este locul aflării copilului sau de către copilul minor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    [Pct.30 modificat prin HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545]
    31. Prestatorul de servicii de plată desemnat restituie lunar pe contul corespunzător al Casei Naţionale de Asigurări Sociale compensaţiile unice nesolicitate de beneficiari în decurs de 6 luni consecutive ce urmează după luna transferării, în baza fişierului electronic, prezentat de Casa Naţională de Asigurări Sociale, cu excepţia cazurilor descrise în punctul 21 din prezentul Regulament.
    [Pct.31 modificat prin HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545]
    32. Sumele compensaţiilor unice stabilite şi rambursate la contul corespunzător al Casei Naţionale de Asigurări Sociale din cauza nesolicitării pot fi solicitate de beneficiar în decurs de 3 ani de la luna stabilirii acesteia.
    33. Reluarea plăţii compensaţiei unice rambursate se efectuează de către casa teritorială de asigurări sociale, în baza cererii scrise.
CAPITOLUL VI
Modul de finanţare şi raportare
    34. Ministerul Finanţelor transferă Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în modul stabilit, mijloace financiare pentru plata compensaţiilor unice.
    35. Prestatorul de servicii de plată desemnat va prezenta Casei Naţionale de Asigurări Sociale lunar, pînă la data de 5 a lunii următoare celei de gestiune, raportul privind plata compensaţiilor unice persoanelor specificate în punctul 3 din prezentul Regulament, conform anexei nr. 2 la prezentul Regulament, iar în caz de transfer la contul bancar al beneficiarului – confirmare.
    [Pct.35 modificat prin HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545]
    36. Casa Naţională de Asigurări Sociale va prezenta Ministerului Finanţelor lunar, pînă la data de 20 a lunii următoare celei de gestiune, raportul privind utilizarea mijloacelor financiare alocate pentru luna precedentă, conform anexei nr. 3 la prezentul Regulament.
CAPITOLUL VII
Dispoziţii finale
    37. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la compensaţia unică pînă la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri nu au dreptul la recalcularea acesteia, în condiţiile prezentului Regulament.
    38. Contestarea deciziilor luate de casa teritorială de asigurări sociale se efectuează în conformitate cu legislaţia.
    39. Responsabilitatea pentru veridicitatea informaţiei declarate în cerere o poartă persoana care a depus cererea.
    40. Responsabilitatea pentru corectitudinea stabilirii compensaţiei unice, pentru întocmirea demersurilor pentru plată şi pentru prezentarea acestora la timp o poartă Casa Naţională de Asigurări Sociale, în conformitate cu legislaţia.
    41. Responsabilitatea pentru utilizarea conform destinaţiei şi în termen a mijloacelor bugetare alocate îi revine persoanelor cu funcţii de răspundere ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi instituţiei financiare, în condiţiile legii.
    42. Controlul asupra corectitudinii stabilirii şi utilizării conform destinaţiei a mijloacelor financiare alocate se efectuează de către organele de control abilitate.

    anexa nr.1

    anexa nr.2
    [Anexa nr.2 modificată prin HG481 din 05.08.15, MO206-210/07.08.15 art.545]

    anexa nr.3