HGO526/2014
ID intern unic:  353749
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 526
din  03.07.2014
pentru aprobarea Acordului de finanţare dintre Guvernul
Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind suportul
în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea
regimului de vize, semnat la 12 iunie 2014
Publicat : 11.07.2014 în Monitorul Oficial Nr. 178-184     art Nr : 570
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă şi se prezintă Parlamentului spre informare Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind suportul în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, semnat la 12 iunie 2014.
    2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica Comisiei Europene aprobarea acordului menţionat.
    3. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor acordului nominalizat.

    PRIM-MINISTRU                                                   Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                               Natalia Gherman
    Ministrul afacerilor interne                                      Dorin Recean

    Nr. 526. Chişinău, 3 iulie 2014.


A C O R D  D E  F I N A N Ț A R E*

    _____________________________
    *Prezentul Acord este parte componentă a Hotărârii nr. 526 din 3 iulie 2014 pentru aprobarea Acordului de  Finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind suportul în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, semnat la 12 iunie 2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 178-184, 11 iulie 2014)

Condiţii Speciale
    Comisia Europeană, denumită în continuare “Comisia”, reprezentată de Uniunea  Europeană, denumită în continuare “UE”,
    pe de o parte, şi
    Guvernul Republicii Moldova, denumit în continuare “Beneficiar”,
    pe de altă parte,
    au convenit asupra următoarelor:
    ARTICOLUL 1 – NATURA ŞI SCOPUL OPERAŢIUNII
    1.1. UE va contribui la finanţarea următorului program:
    Numărul hotărârii CRIS: ENPI/2013/024-405
    Titlu: Suport în implementarea Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize,
    denumit în continuare “programul”, care este descris în Prevederile Tehnice şi Administrative.
    1.2 Acest program va fi implementat în conformitate cu prezentul Acord de Finanţare şi anexele aferente.
    ARTICOLUL 2 – COSTUL ESTIMATIV TOTAL ŞI CONTRIBUŢIA FINANCIARĂ A UE
    2.1 Costul total al programului este estimat la  21 milioane euro, având următoarele componente:
    2.1.1 Suport bugetar:                            20,000,000 euro
    2.1.2 Sprijin complementar:                  1,000,000 euro
    2.2 UE se angajează să ofere finanţare în sumă maximă de 21 milioane euro. Defalcarea contribuţiei financiare a UE după linii bugetare este prezentată în bugetul inclus în Prevederile Tehnice şi Administrative.
    ARTICOLUL 3 – CONTRIBUŢIA BENEFICIARULUI
    3.1 Beneficiarul se angajează să cofinanţeze programul cu zero euro. Defalcarea contribuţiei financiare a Beneficiarului după linii bugetare este prezentată în bugetul inclus în Prevederile Tehnice şi Administrative.
    3.2 În cazul în care există o contribuţie nefinanciară din partea Beneficiarului, este necesar să fie stabilite modalităţile detaliate de furnizare a unor astfel de contribuţii în Prevederile Tehnice şi Administrative.
    ARTICOLUL 4 – IMPLEMENTAREA
    4.1 Prin derogare de la articolul 3 din Condiţiile Generale, programul va fi implementat de către Comisie acţionând pentru şi în numele Beneficiarului.
    4.2 Următoarele clauze din Condiţiile Generale nu se aplică: Articolele 1.3, 5, 6, 7, 8.2, 8.3, 11, 16.2, 17, 19.4, 20.6, 22.3, 22.4 şi 22.6.
    4.3 Următoarele clauze din Condiţiile Generale se vor înlocui cu următoarele:
    4.3.1 Articolul 2.2: Ori de câte ori apare riscul de depăşire a sumei totale stabilite în Acordul de Finanţare, Comisia poate fie să reducă programul sau să apeleze la resursele proprii ale Beneficiarului, după aprobarea acestuia, sau va apela la alte resurse non-UE.
    4.3.2 Articolul 2.3: În cazul în care proiectul/programul nu poate fi redus sau dacă depăşirea nu poate fi acoperită din alte resurse inclusiv cele ale Beneficiarului, Comisia ar putea decide să acorde finanţare UE suplimentară. În cazul luării unei astfel de decizii, vor fi finanţate costuri suplimentare fără a aduce prejudiciu normelor şi procedurilor relevante ale UE, prin acordarea unei contribuţii financiare suplimentare care urmează să fie stabilită de Comisie.
    4.3.3 Articolul 18.1: Fiecare proiect/program finanţat de UE va fi supus operaţiunilor de comunicare şi informare corespunzătoare. Aceste operaţiuni vor fi definite cu aprobarea Comisiei.
    4.3.4 Articolul 19.1: Beneficiarul va lua măsuri adecvate pentru a preveni neregulile şi fraudele şi, la cererea Comisiei, va declanşa anchete pentru recuperarea fondurilor plătite în mod necuvenit. Beneficiarul va informa Comisia cu privire la orice măsură luată.
    4.3.5 Articolul 19.3: Beneficiarul va informa imediat Comisia cu privire la orice element adus în atenţia sa care trezeşte suspiciuni de nereguli sau fraudă.
    ARTICOLUL 5 – PERIOADA DE EXECUTARE
    5.1 Perioada de executare a Acordului de Finanţare, după cum este definit în Articolul 4 din Condiţiile Generale, va începe la data intrării în vigoare a Acordului de Finanţare şi se va încheia după 72 de luni de la această dată.
    5.2 Durata etapei de implementare operaţionale este fixată la 48 de luni.
    5.3 Durata etapei de încheiere este fixată la 24 de luni.
    ARTICOLUL 6 - ADRESE
    Toate comunicările privind implementarea prezentului Acord de Finanţare se vor face în scris, se vor referi în mod expres la program, şi vor fi trimise la următoarele adrese:
    a) pentru Comisie
    Dl Pirkka TAPIOLA
    Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova
    Strada M. Kogălniceanu 12
    MD-2001 Chişinău
    Republica Moldova
    b) pentru Beneficiar
    Dl Iurie LEANCĂ
    Primul Ministru al Republicii Moldova
    Piaţa Marii Adunări Naţionale 1
    MD-2001 Chişinău
    Republica Moldova
    ARTICOLUL 7 - ANEXE
    7.1 Următoarele documente vor fi anexate la prezentul Acord de Finanţare şi vor forma o parte integrantă a acestuia:
    Anexa I: Condiţii Generale
    Anexa II: Prevederi Tehnice şi Administrative
    7.2 În cazul unui conflict între prevederile Anexelor şi cele ale Condiţiilor Speciale ale Acordului de Finanţare, vor prevala prevederile Condiţiilor Speciale. În cazul unui conflict între prevederile din Anexa I şi cele din Anexa II, prioritate vor avea prevederile din Anexa I.
    ARTICOLUL 8 – CONDIŢIILE SPECIALE APLICABILE ÎN CAZUL UNEI OPERAŢIUNI DE SUPORT BUGETAR
    8.1. Următoarele clauze din Condiţiile Generale nu se vor aplica faţă de acea parte a programului care ţine de operaţiunea de suport bugetar: articolele 1.3, 2, 4.2 prima frază, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16.2, 17 şi 18.2, 19.5, 20.6, 22.3, 22.4 şi 22.6.
    8.2. Mai mult ca atât, următoarele clauze ale Condiţiilor Generale, respectiv, vor fi înlocuite cu următorul text:
    8.2.1 Articolul 3: Partea programului legată de operaţiunea de suport bugetar va fi implementată de Comisie. Aceasta constă în verificarea respectării condiţiilor de plată, precum şi în achitarea sumelor datorate pentru fiecare tranşă, în conformitate cu prezentul Acord de Finanţare.
    8.2.2 Articolul 14: Beneficiarul se angajează să-şi aplice reglementările valutare naţionale într-un mod nediscriminatoriu faţă de plăţile efectuate în temeiul prezentului Acord de Finanţare.
    Transferurile valutare vor fi contabilizate în conformitate cu data valutei notificării creditului în contul Trezoreriei la Banca Centrală. Cursul de schimb va fi rata medie de pe piaţa valutară interbancară la data valutei notificării creditului.
    8.2.3 Articolul 18.1: Fiecare proiect/program finanţat de UE va fi supus operaţiunilor de comunicare şi informare corespunzătoare. Aceste operaţiuni vor fi definite cu aprobarea Comisiei.
    8.2.4 Articolul 19.1: Beneficiarul va lua măsurile adecvate pentru a preveni neregulile şi fraudele şi, la cererea Comisiei, va declanşa anchete pentru recuperarea fondurilor plătite în mod necuvenit. Beneficiarul va informa Comisia cu privire la orice măsură luată.
    8.2.5 Articolul 19.3: Beneficiarul trebuie să informeze imediat Comisia cu privire la orice element adus în atenţia acesteia care trezeşte suspiciuni de nereguli sau fraudă.
    8.3 Articolul 4.1 din Condiţiile Generale se va completa cu următorul text: Toate solicitările de plată depuse de către Beneficiar, în conformitate cu prevederile stabilite în Prevederile Tehnice şi Administrative, vor fi eligibile pentru finanţarea UE, cu condiţia ca astfel de solicitări să fie depuse în timpul etapei operaţionale de implementare.
    8.4 Articolul 19.6 din Condiţiile Generale se va aplica mutatis mutandis în legătură cu orice practici de corupţie activă sau pasivă în ceea ce priveşte implementarea operaţiunii.
    ARTICOLUL 9 – INTRAREA ÎN VIGOARE A ACORDULUI DE FINANŢARE
    Acordul de Finanţare intră în vigoare în data în care Comisia primeşte o notificare de la Beneficiar care confirmă finalizarea procedurilor interne ale Beneficiarului necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului. Acordul de Finanţare nu va intra în vigoare în cazul în care o astfel de notificare nu este recepţionată de Comisie până la 31 decembrie 2014
    Întocmit în două exemplare originale în limba engleză, o copie fiind predată Comisiei şi una Beneficiarului.

    PENTRU COMISIE                              PENTRU BENEFICIAR
    Michael A. KÖHLER                            Iurie LEANCĂ
    Director de Vecinătate                           Prim- ministru
    Direcţia Generală pentru Dezvoltare     Guvernul Republicii Moldova
    şi Cooperare EuropeAid

    Data: 14/05/2014                                    Data: 12/06/2014


    anexa nr.1

    anexa nr.2

    FINANCING AGREEMENT