HGO548/2014
ID intern unic:  353846
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 548
din  09.07.2014
pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova
 şi Guvernul Republicii Cehe privind cooperarea economică şi
 industrială, încheiat la Chişinău pe 22 mai 2014
Publicat : 18.07.2014 în Monitorul Oficial Nr. 185-199     art Nr : 594
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă şi se prezintă Parlamentului spre informare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Cehe privind cooperarea economică şi industrială, încheiat la Chişinău pe 22 mai 2014.
    2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica Guvernului Republicii Cehe aprobarea acordului nominalizat.
    3. Ministerul Economiei va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor acordului menţionat.

    PRIM-MINISTRU                                                      Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                                  Natalia Gherman
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                     Andrian Candu

    Nr. 548. Chişinău, 9 iulie 2014.


ACORD
între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Cehe
privind cooperarea economică şi industrială
    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Cehe (denumite în continuare „Părţile”),
    Recunoscând relaţiile de prietenie dintre cele două ţări şi importanţa continuării şi consolidării relaţiilor economice existente;
    Dorind să dezvolte în continuare cooperarea în domeniul economic, industrial, tehnic şi ştiinţific;
    Fiind convinşi că acest acord va contribui la crearea unor condiţii favorabile pentru diverse forme de cooperare între cele două ţări, în special în domenii economice şi industriale;
    Au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    1. Părţile, în conformitate cu legislaţia lor naţională şi obligaţiile internaţionale, inclusiv obligaţiile care reies din statutul de membru al Republicii Cehe în Uniunea Europeană, vor dezvolta şi vor consolida cooperarea economică, investiţională şi industrială pe o bază reciproc avantajoasă, în toate domeniile de interes mutual.
    2. O astfel de colaborare va încuraja cooperarea între întreprinderile din ţările ambelor Părţi, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii, cu scopul de a promova investiţiile, asociaţiile în participaţiune şi alte forme de cooperare între ele.
Articolul 2
    1. Cooperarea menţionată în art.1 al prezentului Acord va include, în particular, următoarele domenii de activitate:
    a) Promovarea investiţiilor;
    b) Mecanica;
    c) Industria energetică;
    d) Turism;
    e) Agricultură;
    f) Ştiinţa, cercetări, tehnologii şi inovaţii;
    g) Tehnologia informaţiei şi Comunicaţiilor;
    h) Transport;
    i) Gestionarea resurselor de apă;
    j) Industria sticlei;
    k) Construcţii civile;
    l) Dezvoltarea regională;
    m) Servicii municipale;
    n) Protecţia mediului;
    o) Infrastructura, inclusiv alimentare cu apă şi sanitaţie şi gestionare a deşeurilor;
    p) Alte sectoare de interes comun care ar putea promova extinderea în continuare a dezvoltării şi cooperarea economică.
    2. Părţile vor purta consultări bilaterale în scopul identificării sectoarelor prioritare ale cooperării lor, precum şi includerii noilor sectoare economice, investiţionale şi de cooperare industrială.
Articolul 3
    1. În scopul dezvoltării cooperării menţionate, Părţile vor:
    - asigura schimbul reciproc de informaţii cu privire la dezvoltarea economică, prognoze şi strategii în Republica Moldova şi Republica Cehă şi cooperarea în domenii comerciale şi economice;
    - încuraja proiectele de interes comun şi cooperarea în ţările terţe;
    - asigura schimbul de date statistice şi analize privind schimbul reciproc de bunuri;
    - vor informa reciproc despre oportunităţile organizării de tîrguri, expoziţii, misiuni de afaceri şi alte activităţi promoţionale.
    Părţile pot conveni asupra altor forme de cooperare.
    2. Părţile vor pune în aplicare activităţile menţionate la Articolul 3 alineatul 1, în special, prin intermediul contactelor la nivel de lucru, schimbului de materiale respective în cadrul reuniunilor Comisiei interguvernamentale de cooperare economică, stabilită în conformitate cu Articolul 4 din prezentul Acord, precum şi prin alte mijloace disponibile.
Articolul 4
    1. În scopul punerii în aplicare a prevederilor prezentului acord, părţile vor stabili Comisia interguvernamentală moldo-cehă privind cooperarea economică (denumită în continuare „Comisia interguvernamentală”).
    2. Comisia interguvernamentală va fi compusă din reprezentanţi relevanţi ai Părţilor. Totodată, preşedinţii comisiei, de comun acord, pot include reprezentanţi ai organizaţiilor relevante şi ai altor autorităţi publice.
    3. Comisia interguvernamentală se va întruni o dată pe an, prin rotaţie, în Republica Cehă şi Republica Moldova. Dacă este necesar, Părţile pot convoca o reuniune extraordinară, data şi locul şedinţei vor fi convenite de comun acord de către reprezentanţii Părţilor.
    4. Comisia interguvernamentală va fi condusă în comun de către reprezentanţi ai ministerelor relevante, responsabile pentru cooperare economică şi industrială a ambelor Părţi, la nivel de viceministru, sau prin mandatari, împuterniciţi de aceştia în acest scop particular.
    5. Comisia interguvernamentală poate înfiinţa grupuri de lucru specializate. Comisia interguvernamentală poate invita reprezentanţi ai cercurilor de afaceri sau din sectorul privat să participe la lucrările sale.
    6. Membrii Comisiei interguvernamentale sunt numiţi în conformitate cu procedurile naţionale ale fiecărei părţi.
Articolul 5
    1. Obiectivele de bază ale Comisiei interguvernamentale cuprind, în special, următoarele:
    a) Discuţii cu privire la programe de cooperare economică, industrială, ştiinţifică şi tehnică în domeniile de interes comun şi schimbul de informaţii cu privire la dezvoltarea economică şi la programele de dezvoltare în ambele ţări.
    b) Identificarea noilor oportunităţi pentru intensificarea cooperării economice şi industriale bilaterale şi propunerea sugestiilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cooperare reciprocă.
    c) Examinarea problemelor care ar putea împiedica cooperarea economică şi comercială între cele două ţări.
    d) Evaluarea domeniilor prioritare, în care ar fi posibilă implementarea proiectelor specifice de cooperare economică şi definirea condiţiilor prealabile pentru punerea în aplicare a acestora, precum şi evaluarea şi recomandarea proiectelor şi programelor de cooperare, care implică stabilirea de obiective şi activităţi strategice.
    e) Acordarea atenţiei deosebite la dezvoltarea cooperării între întreprinderile mici şi mijlocii din ambele ţări.
    f) Monitorizarea şi examinarea implementării prezentului acord, precum şi orice probleme care pot apărea în punerea în aplicare a prezentului acord.
    g) Să servească drept organism de consultare a Părţilor în domeniul cooperării economice şi industriale şi de promovare a investiţiilor.
    2. Comisia interguvernamentală va elabora recomandări cu privire la introducerea modificărilor şi completărilor la prezentul Acord.
Articolul 6
    Prezentul Acord nu aduce atingeri drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din alte acorduri bilaterale sau multilaterale la care Republica Moldova sau Republica Cehă sunt părţi, precum şi a celor ce decurg din calitatea Republicii Cehe de membru al Uniunii Europene.
Articolul 7
    1. Prevederile prezentului acord pot fi modificate prin acordul scris al Părţilor.
    2. Astfel de modificări vor fi elaborate sub forma de Protocoale adiţionale, care constituie parte integrantă din prezentul Acord şi intră în vigoare în conformitate cu procedura prevăzută la Articolul 8 din prezentul Acord.
    3. Orice dispută care ar putea apărea în legătură cu interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor prezentului acord se soluţionează de către Părţi prin consultări şi / sau negocieri bilaterale.
Articolul 8
    1. Prezentul Acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise prin canale diplomatice, prin care Părţile se vor informa reciproc cu privire la finalizarea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului Acord.
    2. Prezentul Acord se încheie pentru o perioadă nedeterminată de timp.
    3. Fiecare Parte poate denunţa prezentul Acord printr-o notificare scrisă adresată celeilalte Părţi prin canale diplomatice. Denunţarea dată va produce efecte în prima zi a celei de-a şasea luni de la data la care cealaltă Parte a primit o astfel de notificare.
    Încheiat la Chişinău la data de 22 mai 2014, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, cehă şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe la interpretarea prevederilor prezentului Acord, textul în limba engleză va prevala.

       Pentru Guvernul                                         Pentru Guvernul 
       Republicii Moldova                                    Republicii Cehe