DPM1342/2014
ID intern unic:  354932
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
DECRET Nr. 1342
din  30.09.2014
privind aprobarea Regulamentului Armorialului
 General al Republicii Moldova
Publicat : 10.10.2014 în Monitorul Oficial Nr. 297-309     art Nr : 612
    MODIFICAT
    DP1793-VII din 26.10.15, MO297-300/30.10.15 art.549


    În temeiul art. 88 lit. j) din Constituţia Republicii Moldova şi al art. 10 alin. (5) din Legea cu privire la simbolurile publice,
    Preşedintele Republicii Moldova  d e c r e t e a z ă:
    Articol unic. - Se aprobă Regulamentul Armorialului General al  Republicii Moldova, care face parte integrantă din prezentul decret.

    PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA                             Nicolae TIMOFTI

    Nr. 1342-VII. Chişinău, 30 septembrie 2014.


Aprobat
prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova
nr. 1342-VII din 30 septembrie 2014
REGULAMENTUL
Armorialului General al Republicii Moldova
Capitolul I
Dispoziţii generale
    1. Prezentul regulament este elaborat în conformitate cu Legea cu privire la simbolurile publice şi stabileşte modul de ţinere a Armorialului General al Republicii Moldova.
    2. În prezentul regulament, noţiunile utilizate au semnificaţia prevăzută la art. 3 din Legea cu privire la simbolurile publice. De asemenea, se definesc următoarele noţiuni:
    Armorial General al Republicii Moldova (în continuare – Armorial General) – registru de stat care conţine informaţii documentate cu privire la denumirea simbolului public, posesorul, numărul de identificare şi data înregistrării simbolului public; actul în baza căruia s-a efectuat înregistrarea, modificarea sau scoaterea din uz a simbolului public; descrierile oficiale-etalon şi desenele-etalon color ale simbolurilor publice vizuale, versurile şi partiturile muzicale ale simbolurilor publice auditive;
    înregistrare de stat a simbolului public – acţiune ce constă în includerea în Armorialul General a datelor care certifică faptul instituirii, modificării sau scoaterii din uz a simbolului public;
    stocare – păstrarea pe orice fel de suport a datelor cu privire la simbolurile publice;
    dosar de evidenţă a simbolurilor publice (în continuare – dosar de evidenţă) – totalitatea actelor, constituite  într-o unitate arhivistică distinctă, referitoare la elaborarea, avizarea, instituirea, înregistrarea, utilizarea, modificarea şi scoaterea din uz a simbolurilor publice care aparţin aceluiaşi posesor;
    diplomă de înregistrare a simbolului public în Armorialul General –  act oficial solemn eliberat în modul stabilit de prezentul Regulament care confirmă înregistrarea de stat a simbolului public în Armorialul General şi dreptul exclusiv al posesorului asupra simbolului public;
    extras privind înregistrarea simbolului public în Armorialul General – înscris eliberat în modul stabilit de prezentul regulament care reproduce o parte a datelor introduse în Armorialul General referitoare la înregistrarea unui simbol public;
    extras – înscris eliberat şi autentificat în modul stabilit de prezentul Regulament care reproduce o parte a unui act original constatator sau a altui document din dosarul de evidenţă referitoare la o problemă, fapt sau persoană;
    copie – înscris eliberat şi autentificat în modul stabilit de prezentul regulament care reproduce întocmai cuprinsul unui act original constatator  sau al altui document din dosarul de evidenţă.
    3. Armorialul General constituie unica sursă oficială de date cu privire la simbolurile publice înregistrate şi este parte componentă a resurselor informaţionale de stat ale Republicii Moldova.
    4. Proprietar al Armorialului General este statul, posesor – Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova, iar deţinător – Cabinetul de heraldică din cadrul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.
    5. Comisia Naţională de Heraldică contribuie la ţinerea Armorialului General.
    6. Asigurarea funcţionării Armorialului General se efectuează din contul şi în limita mijloacelor financiare alocate Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.
Capitolul II
Structura Armorialului General
    7. Armorialul General este constituit din următoarele compartimente  şi secţiuni:
    Compartimentul „Heraldică” (însemne heraldice, vexilologice, sigilografice, imnice etc.):
    secţiunea „Heraldică naţională”;
    secţiunea „Heraldică teritorială”;
    secţiunea „Heraldică corporativă”;
    secţiunea „Heraldică particulară”;
    secţiunea „Heraldică internaţională”.
    Compartimentul „Faleristică” (însemne ale distincţiilor de merit):
    secţiunea „Faleristică naţională”;
    secţiunea „Faleristică teritorială”;
    secţiunea „Faleristică corporativă”;
    secţiunea „Faleristică particulară”;
    secţiunea „Faleristică internaţională”.
    Compartimentul „Uniformistică” (însemne uniformistice şi distinctive):
    secţiunea „Uniformistică naţională”;
    secţiunea „Uniformistică teritorială”;
    secţiunea „Uniformistică corporativă”;
    secţiunea „Uniformistică particulară”;
    secţiunea „Uniformistică internaţională”.
    8. În funcţie de tradiţia heraldică, de numărul de însemne şi de alte criterii, secţiunile pot fi divizate în subsecţiuni, inclusiv pentru simbolurile publice scoase din uz.
Capitolul III
Ţinerea Armorialului General
    9. Armorialul General se ţine în conformitate cu legislaţia cu privire la registre, alte acte normative în domeniu şi prezentul regulament.
    10. Armorialul General se ţine pe suport de hîrtie (forma manuală) şi în formă electronică, în limba de stat.
    11. Ţinerea pe suport de hîrtie a Armorialului General se efectuează prin introducerea, în compartimentele şi secţiunile respective, a datelor cu privire la simbolurile publice şi prin ataşarea filelor cu descrierile oficiale-etalon  şi desenele-etalon color ale simbolurilor publice vizuale sau cu versurile şi partiturile muzicale ale simbolurilor publice auditive.
    12. Ţinerea în formă electronică a Armorialului General se realizează prin constituirea unui sistem informaţional automatizat specializat.
    13. Ţinerea Armorialului General pe suport de hîrtie şi în formă electronică trebuie să asigure protecţia împotriva accesului neautorizat la datele pe care le conţine acesta.
    14. Dacă datele din Armorialul General ţinut pe suport de hîrtie şi cele din Armorialul General ţinut în formă electronică nu corespund, se consideră autentice datele din Armorialul General ţinut pe suport de hîrtie.
Capitolul IV
Modul de avizare, înregistrare, scoatere din uz
şi protejare a simbolurilor publice
Secţiunea 1. Avizarea proiectelor simbolurilor publice
    15. Pentru avizarea proiectului simbolului public, solicitantul depune la Comisia Naţională de Heraldică (în continuare – Comisie) o cerere de avizare şi înregistrare a simbolului public, însoţită, în funcţie de categoria lui, de actele prevăzute în anexa nr. 1.
    16. Actele pentru avizarea şi înregistrarea simbolului public se întocmesc  în conformitate cu normele în domeniul lucrărilor de secretariat (pe coli de hîrtie albă de formatul A4, pe o singură faţă, cu respectarea strictă a cîmpurilor de legare la dosar şi a celor de protecţie a informaţiei), în trei exemplare identice imprimate şi în formă electronică.
    17. Actele pentru avizarea şi înregistrarea simbolului public se întocmesc în limba de stat sau, după caz, în alte limbi, conform Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
    18. Proiectul simbolului public înaintat pentru avizare şi înregistrare se elaborează în conformitate cu exigenţele ştiinţifice (heraldice, vexilologice, imnologice, sigilografice, faleristice sau uniformistice), tradiţiile şi actele normative din domeniu.
    19. Elaborarea proiectului simbolului public se efectuează prin antrenarea specialiştilor calificaţi în domeniul ştiinţelor şi artelor respective sau prin organizarea concursurilor deschise cu participarea unor asemenea specialişti.
    20. Data primirii cererii pentru avizarea şi înregistrarea simbolului public de către Comisie se consideră data depunerii ei.
    21. La primirea cererii pentru avizarea şi înregistrarea simbolului public, solicitantului i se eliberează un bon de confirmare a primirii cererii, în care se indică numărul cererii, data recepţionării acesteia şi lista actelor depuse.
    22. Comisia nu este în drept să refuze primirea cererii de avizare şi înregistrare a simbolului public sau să solicite alte acte decît cele stabilite în anexa nr. 1.
    23. Comisia examinează cererea de avizare şi înregistrare a simbolului public şi actele anexate la aceasta în termen de pînă la 3 luni de la data depunerii  ei.
    24. În cazul satisfacerii cererii, Comisia adoptă o decizie de avizare pozitivă a proiectului simbolului public examinat şi remite solicitantului cîte un exemplar al deciziei adoptate şi al actelor prezentate, în vederea aprobării acestora de către organele abilitate, în modul stabilit de legislaţie.
    25. În cazul respingerii cererii, Comisia adoptă o decizie de avizare negativă a proiectului simbolului public examinat, cu invocarea motivelor de ordin normativ, ştiinţific sau artistic, şi remite solicitantului un exemplar al deciziei adoptate şi două exemplare ale actelor prezentate, al treilea rămînînd în arhiva Comisiei.
    26. Comisia este în drept să respingă cererea de avizare şi înregistrare a simbolului public în cazul:
    a) nedepunerii tuturor actelor necesare;
    b) elaborării proiectului simbolului public cu grave încălcări ale cerinţelor normative, ştiinţifice sau artistice;
    c) înregistrării anterioare a simbolului public în Armorialul General după un alt posesor;
    d) încălcării procedurii de elaborare, avizare şi aprobare a simbolului public;
    e) stabilirii interdicţiilor de înregistrare a simbolului public emise de instanţa de judecată.
    27. Cererea de avizare şi înregistrare a simbolului public nu poate fi respinsă pe motiv de inoportunitate.
    28. După înlăturarea tuturor motivelor care au servit drept temei pentru respingerea cererii iniţiale de avizare şi înregistrare a simbolului public, solicitantul poate depune repetat actele.
    29. Respingerea cererii de avizare şi înregistrare a simbolului public poate fi contestată în instanţa de judecată, în modul stabilit de legislaţie.
Secţiunea 2. Înregistrarea de stat a simbolurilor publice
    30. Înregistrarea de stat a simbolurilor publice în Armorialul General se efectuează în funcţie de categoria lor:
    a) simbolurile naţionale – în temeiul actelor normative de adoptare şi/sau aprobare emise în modul stabilit de organele abilitate;
    b) simbolurile teritoriale – în temeiul decretelor Preşedintelui Republicii Moldova privind înregistrarea lor în Armorialul General;
    [Pct.30 lit.b) modiifcat prin DP1793-VII din 26.10.15, MO297-300/30.10.15 art.549]
    c) simbolurile corporative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi ale altor autorităţi administrative centrale – în temeiul decretelor Preşedintelui Republicii Moldova privind înregistrarea lor în Armorialul General;
    [Pct.30 lit.c) modiifcat prin DP1793-VII din 26.10.15, MO297-300/30.10.15 art.549]
    d) simbolurile corporative ale Forţelor Armate şi ale Serviciului  de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova – în temeiul decretelor Preşedintelui Republicii Moldova privind instituirea şi înregistrarea lor  în Armorialul General;
    e) simbolurile corporative, cu excepţia celor menţionate la lit. c) şi lit. d) – în temeiul deciziei Comisiei;
    f) simbolurile particulare – în temeiul deciziei Comisiei;
    31. Înregistrarea simbolurilor publice în Armorialul General se efectuează de către heraldistul secretar al Cabinetului de heraldică din cadrul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, în termen de 3 zile lucrătoare de la data prezentării tuturor actelor necesare.
    32. Deciziile privind înregistrarea simbolurilor publice în Armorialul General se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    321. Descrierea şi imaginea simbolurilor teritoriale – stemelor şi drapelelor autorităţilor administraţiei publice locale, se publică concomitent cu decizia privind înregistrarea lor în Armorialul General al Republicii Moldova.
    [Pct.321 introdus prin DP1793-VII din 26.10.15, MO297-300/30.10.15 art.549]
Secţiunea 3. Scoaterea din uz a simbolurilor publice
    33. Simbolul public se scoate din uz în cazul în care:
    a) posesorul îşi încetează existenţa;
    b) a fost modificat sau schimbat la cererea posesorului;
    c) a fost pronunţată, în conformitate cu legislaţia, o hotărîre judecătorească definitivă cu referire la el;
    d) actele în a căror bază a fost înregistrat au fost anulate sau declarate nevalabile.
    34. Decizia privind scoaterea din uz a simbolului public se consemnează în Armorialul General şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Secţiunea 4. Protejarea simbolurilor publice scoase din uz
    35. La decizia Comisiei, simbolul public scos din uz se protejează prin includerea în secţiunile respective ale Armorialului General, cu menţionarea calităţii simbolului public.
    36. Comisia perfectează actele necesare pentru includerea simbolului public scos din uz în Armorialul General, cu respectarea originalităţii simbolului public.
Capitolul V
Modul de eliberare a diplomelor de înregistrare a
 simbolurilor publice, a extraselor şi copiilor

    37. În temeiul deciziei de înregistrare a simbolului public în Armorialul General emise de organele abilitate şi după înregistrarea simbolului public, posesorului i se eliberează, sub semnătură, diploma de înregistrare a acestuia, al cărei model este specificat în anexa nr. 2.
    38. În caz de pierdere sau distrugere a diplomei de înregistrare a simbolului public, posesorului, la cerere, i se eliberează duplicatul diplomei, marcat corespunzător.
    39. Datele din Armorialul General şi din dosarul de evidenţă se eliberează,  la cerere, în următoarea formă:
    a) extras privind înregistrarea simbolului public în Armorialul General, al cărui model estre specificat în
anexa nr. 3;
    b) extrase şi copii ale actelor din dosarul de evidenţă a simbolului public;
    c) alte documente.
    40. Descrierile oficiale-etalon şi desenele-etalon color ale simbolurilor publice vizuale, versurile şi partiturile muzicale ale simbolurilor publice auditive stocate în Armorialul General sau actele în original din dosarul de evidenţă nu se  eliberează.
    41. Descrierile oficiale-etalon şi desenele-etalon color ale simbolurilor publice vizuale, versurile şi partiturile muzicale ale simbolurilor publice auditive stocate în Armorialul General sau actele în original din dosarul de evidenţă pot fi eliberate, pentru vizualizare, la solicitarea instanţei de judecată şi ridicate doar în condiţiile stabilite de Codul de procedură penală.
    42. La eliberarea diplomei de înregistrare a simbolului public, a duplicatului diplomei, a extraselor şi copiilor din Armorialul General şi din dosarul de evidenţă, solicitantul va achita o taxă, în conformitate cu Legea taxei de stat.
    43. Eliberarea extraselor, copiilor şi a altor documente din Armorialul General şi din dosarul de evidenţă se efectuează în termen de pînă la o lună  de la data depunerii cererii respective.
Capitolul VI
Accesul la datele din Armorialul General şi din
dosarele de evidenţă

    44. Orice persoană are acces la datele stocate în Armorialul General şi în dosarele de evidenţă, în conformitate cu legislaţia cu privire la accesul  la informaţie, la secretul de stat, la secretul comercial, la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, cu excepţia datelor:
    a) de securitate şi asigurare a integrităţii datelor stocate;
    b) de asigurare a confidenţialităţii datelor cu caracter personal.
    45. Prelucrarea datelor cu caracter personal se efectuează doar cu consimţămîntul subiectului datelor cu caracter personal.
    46. Persoanele împuternicite de ţinerea Armorialului General şi păstrarea dosarelor de evidenţă sînt obligate să prevină accesul neautorizat la datele stocate în Armorialul General şi/sau în dosarele de evidenţă, să întreprindă acţiuni în vederea neadmiterii cazurilor de utilizare şi divulgare ilegală a informaţiei conţinute în acestea.
    47. Se interzice utilizarea datelor din Armorialul General şi din dosarele de evidenţă în scopuri contrare legii.
Capitolul VII
Controlul şi răspunderea
    48. Ţinerea Armorialului General este supusă controlului intern şi extern în conformitate cu Legea cu privire la registre.
    49. Controlul intern este efectuat de persoane desemnate de către posesorul Armorialului General, iar cel extern – de autoritatea administraţiei publice abilitată prin lege.
    50. Persoanele vinovate de încălcarea prevederilor prezentului regulament poartă răspunderea prevăzută de legislaţie.

Anexa nr. 1
la Regulamentul Armorialului General
al Republicii Moldova
L I S T A
actelor necesare pentru avizarea şi înregistrarea
simbolurilor publice
I. Acte generale
    1. Cererea de avizare şi înregistrare a simbolului public.
    2. Extrasul din Registrul de stat al unităţilor de drept (pentru persoane juridice) sau copia actului de identitate (pentru persoane fizice).
    3. Contractul de cesiune a drepturilor de autor către posesorul simbolului public.
    4. Proiectul regulamentului de utilizare (intonare, conferire, port etc.) a simbolului public.
    5. Copia actului de aprobare a simbolului public şi a regulamentului lui de utilizare (intonare, conferire, port etc.), autentificate cu semnăturile şi ştampilele respective (pentru persoane juridice).
    6. Copia bonului de achitare a taxei pentru eliberarea diplomei de înregistrare a simbolului public, exceptînd persoanele scutite prin lege.
    Notă. Actele menţionate la pct. 5 şi pct. 6 urmează a fi prezentate, după avizarea proiectului simbolului public de către Comisie, la etapa înregistrării simbolului public în Armorialul General şi eliberării diplomei de înregistrare a acestuia.
II. Acte pentru steme, embleme şi drapele
    1. Blazonarea stemei (emblemei) sau descrierea drapelului în termeni ştiinţifici, cu indicarea autorului şi pictorului, semnată de autor.
    2. Imaginea color a însemnului.
    3. Imaginea alb-negru conturat a însemnului.
    4. Imaginea alb-negru haşurat în coduri heraldice a însemnului.
    5. Imaginea alb-negru conturat a însemnului cu indicarea proporţiilor (numai pentru drapele).
    6. Explicaţia simbolisticii însemnului, semnată de autor (poate fi un singur act pentru cîteva însemne heraldice).
    7. Copii notariale de pe actele de conferire de către suveran a însemnului şi de pe cele care demonstrează dreptul ereditar de folosinţă (de port) al posesorului asupra însemnului (pentru înregistrarea stemelor şi drapelelor particulare vechi conferite de un suveran).
    8. Copii de pe actele care demonstrează legătura de rudenie a posesorului însemnului cu persoanele indicate în cererea sa ca avînd dreptul de folosinţă (de port) asupra acestuia (pentru însemnele particulare).
    9. Copii de pe actele doveditoare care atestă înregistrarea oficială a unor însemne emblematice neheraldice (mărci, embleme, sigle etc.), elemente ale cărora au fost utilizate la elaborarea unor însemne pasibile de înregistrare în Armorialul General, conform legislaţiei (pentru drapele, embleme şi alte însemne emblematice neheraldice).
    Notă. Cetăţenii străini şi apatrizii, la înregistrarea stemelor şi drapelelor particulare, prezintă, în duplicate sau în copii autentificate notarial şi însoţite de traduceri oficiale în limba de stat (limba română), aceleaşi acte ca şi cetăţenii Republicii Moldova.
III. Acte pentru imnuri
    1. Textul imnului, semnat de autor.
    2. Partitura sau clavirul imnului, semnat de autor.
    3. Interpretarea imnului înregistrat în formă electronică.
    4. Avizul unui critic literar cu grad de doctor/doctor habilitat în filologie asupra textului imnului, semnat de acesta şi autentificat la instituţia  în care activează.
    5. Avizul unui muzicolog cu grad de doctor/doctor habilitat în studiul artelor asupra muzicii imnului, semnat de acesta şi autentificat la instituţia  în care activează.
IV. Acte pentru însemnele faleristice
(cruci, medalii, insigne etc.)

    1. Descrierea însemnului în termeni ştiinţifici, cu indicarea autorului şi pictorului, semnată de autor.
    2. Imaginea color a însemnului în mărime naturală.
    3. Imaginea color a însemnului mărită de cel puţin două ori (pentru însemnele mai mici de 30 mm după una din dimensiuni).
    4. Imaginea alb-negru conturat a însemnului în mărime naturală  sau mărită de cel puţin două ori (pentru însemnele mai mici de 30 mm după una  din dimensiuni).
    5. Desenul tehnic pentru confecţionarea însemnului (imaginea alb-negru conturat a însemnului în mărime naturală sau mărită de cel puţin două ori (pentru  însemnele mai mici de 30 mm după una din dimensiuni), cu indicarea dimensiunilor, iar în cazul însemnelor cu mai mult de două niveluri şi cu prezentarea planurilor şi a secţiunilor caracteristice).
    6. Explicaţia simbolisticii însemnului, semnată de autor, exceptînd însemnele aliniate standardelor faleristice acceptate de Comisie şi cele a căror explicaţie este transparentă.
    7. Modelul de brevet (legitimaţie) la distincţie, în mărime şi culori naturale.
V. Acte pentru însemnele uniformistice
(insigne, ecusoane, cocarde, epoleţi etc.)
    1. Descrierea însemnului în termeni ştiinţifici, cu indicarea autorului şi pictorului, semnată de autor.
    2. Imaginea color a însemnului în mărime naturală sau micşorată pînă la dimensiunile colii de hîrtie de formatul A4 (pentru însemnele ce depăşesc formatul A4).
    3. Imaginea color a însemnului mărită de cel puţin două ori (pentru  însemnele mai mici de 30 mm după una din dimensiuni).
    4. Imaginea alb-negru conturat a însemnului în mărime naturală sau micşorată pînă la dimensiunile colii de hîrtie de formatul A4 (pentru  însemnele ce depăşesc formatul A4) sau mărită de cel puţin două ori (pentru însemnele mai mici de 30 mm după una din dimensiuni).
    5. Desenul tehnic pentru confecţionarea însemnului (imaginea alb-negru conturat a însemnului în mărime naturală sau mărită de cel puţin două ori (pentru însemnele mai mici de 30 mm după una din dimensiuni), cu indicarea dimensiunilor, iar în cazul însemnelor cu mai mult de două nivele şi cu prezentarea planurilor şi a secţiunilor caracteristice).
    6. Explicaţia simbolisticii însemnului, semnată de autor, exceptînd însemnele a căror explicaţie este transparentă.
    7. Schiţa generală color a uniformei, pe tipuri de ţinută şi pe sexe, cu indicarea amplasării însemnului (pentru însemnele a căror amplasare nu este univocă).

    anexa nr.2

    anexa nr.3