LPO188/2014
ID intern unic:  355021
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 188
din  28.09.2014
cu privire la unele măsuri referitor la procedura
falimentului Societăţii pe Acţiuni „Termocom”
Publicat : 10.10.2014 în Monitorul Oficial Nr. 310-312     art Nr : 628
    Prezenta lege organică este aprobată în temeiul prevederilor art. 1061 din Constituţie, prin angajarea răspunderii Guvernului faţă de Parlament, precum şi  în scopul asigurării securităţii energetice, creării condiţiilor pentru prestarea stabilă a serviciilor de alimentare cu energie termică a consumatorilor din mun. Chişinău şi sporirii eficienţei întreprinderilor din sectorul termoenergetic al mun. Chişinău.
    Art. 1. – (1) Prin derogare de la prevederile Legii insolvabilităţii  nr. 149 din  29 iunie 2012, totalitatea bunurilor S.A. „Termocom” în procedura falimentului (IDNO 1003600022286), destinate desfăşurării activităţii de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice în mun. Chişinău, în calitate de subansamblu funcţional, se transmite către S.A. „Centrala Electrică cu Termoficare nr.2” din Chişinău (IDNO 1003600026295), în baza unui contract de vînzare-cumpărare, după expirarea fără rezultat a unui termen de 10 zile calendaristice oferit prin notificare autorităţii administraţiei publice locale a mun. Chişinău, pentru exercitarea dreptului de preemţiune.
    (2) Termenul de 10 zile calendaristice indicat la alin. (1) se consideră expirat fără rezultat în cazul în care în interiorul acestuia, autoritatea abilitată a administraţiei publice locale a mun. Chişinău nu a încheiat contractul de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional.
    (3) Lista bunurilor S.A. „Termocom” în procedura falimentului care intră în componenţa subansamblului funcţional se va aproba de Comitetul Creditorilor S.A. „Termocom” în procedura falimentului. Creanţele creditorilor faţă de S.A. „Termocom” în procedura falimentului incluse în tabelul definitiv nu intră în componenţa subansamblului funcţional.
    (4) Preţul de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional va fi egal cu valoarea de piaţă a totalităţii de bunuri din componenţa acestuia, determinată de un evaluator independent conform legislaţiei.
    (5) În cazul încheierii contractului de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional de către S.A. „Centrala Electrică cu Termoficare nr.2” din Chişinău, obligaţia de achitare a preţului se va stinge prin compensare cu creanţa acesteia, în calitate de creditor al masei, faţă de S.A. „Termocom” în procedura falimentului, în limita valorii acestei creanţe la data încheierii contractului.
    Art. 2. – (1) Cumpărătorul subansamblului funcţional va utiliza, conform destinaţiei, bunurile primite potrivit contractului de vînzare-cumpărare şi va asigura furnizarea neîntreruptă a energiei termice către consumatori.
    (2) Contractele de furnizare a energiei termice şi alte contracte incluse în Lista bunurilor care intră în componenţa subansamblului funcţional îşi vor păstra valabilitatea, iar cumpărătorul subansamblului funcţional va deveni succesor al drepturilor şi obligaţiilor S.A. „Termocom” în procedura falimentului, în calitate de parte la contractele menţionate, la data încheierii contractului de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional.
    (3) Cumpărătorul subansamblului funcţional va deveni succesor al licenţelor şi autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţii de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice, deţinute de S.A. „Termocom” în procedura falimentului, la data încheierii contractului de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional.
    (4) Cumpărătorul subansamblului funcţional va deveni succesor al dreptului de a solicita luarea în considerare, la calcularea tarifului pentru energia termică, a devierilor financiare generate la S.A. „Termocom” în procedura falimentului pînă la data încheierii contractului de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional.
    (5) Contractele individuale de muncă cu salariaţii S.A. „Termocom” în procedura falimentului îşi păstrează valabilitatea, iar cumpărătorul va deveni succesor al drepturilor şi obligaţiilor angajatorului, la data încheierii contractului de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional.
    Art. 3. – Bunurile din masa debitoare a S.A. „Termocom” în procedura falimentului, neincluse în componenţa subansamblului funcţional conform art. 1, vor fi valorificate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr. 149 din 29 iunie 2012.
    Art. 4. – (1) Contractul de vînzare-cumpărare prevăzut la art. 1 se încheie în formă scrisă, forma autentică nefiind obligatorie.
    (2) Cumpărătorul subansamblului funcţional se scuteşte de plată pentru înregistrarea în registrul bunurilor imobile a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile dobîndite în baza contractului de vînzare-cumpărare prevăzut la art. 1.
    Art. 5. – Prin derogare de la prevederile Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, transmiterea subansamblului funcţional conform art. 1 este scutită de T.V.A.
    Art. 6. – Guvernul, în termen de 6 luni de la data încheierii contractului de vînzare-cumpărare a subansamblului funcţional, va prezenta Parlamentului un raport privind executarea prezentei legi.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                                  Igor CORMAN

    Nr. 188. Chişinău, 28 septembrie 2014.