HGA1018/2014
ID intern unic:  356045
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1018
din  10.12.2014
pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a vechimii
în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut
special (poliţişti) şi a vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu
specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne
Publicat : 26.12.2014 în Monitorul Oficial Nr. 386-396     art Nr : 1102
    Abrogată prin HG1231 din 12.12.18, MO480-485/14.12.18 art.1310; în vigoare 14.12.18

    MODIFICAT
   
HG869 din 05.09.18, MO366-376/28.09.18 art.966; în vigoare 28.09.18



    În temeiul art. 21 alin. (2) din Legea nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr. 35- 38, art. 148), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă Regulamentul privind modul de calculare a vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) şi a vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                                                                    Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul afacerilor interne                                                       Dorin Recean
    Ministrul finanţelor                                                                    Anatol Arapu
    Ministrul muncii, protecţiei
    sociale şi familiei                                                                        Valentina Buliga

    Nr. 1018. Chişinău, 10 decembrie 2014.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 1018
din 10 decembrie 2014
REGULAMENT
privind modul de calculare a vechimii în muncă pentru stabilirea
sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut
special (poliţişti) şi a
vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia)
deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

I. Domeniul de reglementare
    1. Regulamentul privind modul de calculare a vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) şi a vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (în continuare – Regulament) reglementează modul de calculare a vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) ai Ministerului Afacerilor Interne, a căror raporturi de serviciu sînt reglementate de Legea nr. 320 din 27 decembrie 2012 cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului, precum şi modul de calculare a vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
    2. Calcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţiştilor) se efectuează de Comisia pentru calcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) (în continuare – Comisia de resort), constituită în cadrul subdiviziunii în care este prevăzut serviciul resurse umane conform statelor de organizare. Extrasul din procesul-verbal al Comisiei de resort se anexează la dosarul personal al funcţionarului public cu statut special (poliţist).
    3. Calcularea vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) prevăzută pentru funcţia deţinută se efectuează de Comisia pentru examinarea cererilor privind recunoaşterea activităţii în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) deţinută. Extrasul din procesul-verbal al Comisiei se anexează la dosarul personal al funcţionarului public cu statut special (poliţist).
    4. În cadrul Ministerului Afacerilor Interne activează două comisii pentru examinarea cererilor privind recunoaşterea activităţii în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) deţinută, create prin ordinul angajatorilor. Comisiile se constituie în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei, calculînd vechimea în muncă a funcţionarilor cu statut special (poliţişti) din subordine, conform competenţelor.
    5. Modul de constituire, organizare şi funcţionare a Comisiei pentru calcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţiştilor) şi a Comisiei pentru examinarea cererilor privind recunoaşterea activităţii în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) deţinută se aprobă prin act administrativ emis de angajator, conform competenţei, în condiţiile Legii nr.320 din 27 decembrie 2012 cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului.
    6. Ordinul cu privire la stabilirea vechimii în muncă pentru achitarea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) se emite de către angajator, în baza deciziei Comisiei de resort (conform anexei la prezentul Regulament).
II. Calcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu
funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti)

    7. La calcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special ce deţin grade speciale ale Poliţiei se includ următoarele perioade:
    1) serviciul militar, serviciul în organele afacerilor interne, Poliţie şi Poliţia de Frontieră, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Forţele Armate, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Serviciul Vamal, Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, Serviciul de Stat de Curieri Speciali şi alte formaţiuni militare (speciale) create în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, perioada de activitate în Departamentul de Stat al Republicii Moldova pentru Problemele Militare, care au deţinut grade militare (speciale);
    [Pct.7 subpct.1) modificat prin HG869 din 05.09.18, MO366-376/28.09.18 art.966; în vigoare 28.09.18]
    2) serviciul în organele afacerilor interne, în forţele armate, în organele securităţii de stat şi în organele pentru situaţii excepţionale ale fostei URSS şi ale altor state, dacă militarii, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne au fost transferate, în modul stabilit, în Forţele Armate, în organele securităţii statului şi în organele afacerilor interne ale Republicii Moldova;
    3) perioada activităţii în ministere şi departamente, instituţii şi organizaţii civile, cu menţinerea în serviciul militar activ sau în statele structurilor de forţă specificate la subpct. 1) al prezentului punct; aflarea în prizonierat, dacă aceasta nu a fost benevolă şi dacă militarul aflat în prizonierat nu a săvîrşit infracţiuni împotriva Patriei; timpul aflării în arest şi ispăşirii pedepsei de către militari, ofiţerii şi subofiţerii angajaţi în serviciul (special) organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, traşi în mod neîntemeiat la răspundere penală sau supuşi represiunilor şi reabilitaţi ulterior;
    4) perioada de studii (medii de specialitate (colegiu) şi/sau superioare) în instituţiile de învăţămînt în domeniul militar (special), securităţii şi ordinii publice, cu frecvenţa la zi;
    5) perioada de studii în instituţiile de învăţămînt superior civil pentru persoanele din funcţiile de ofiţeri, pe timpul deţinerii funcţiei corespunzătoare specialităţii obţinute, dar nu mai mult de cinci ani, calculîndu-se 6 luni de serviciu special pentru un an de studii;
    6) vechimea în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) prevăzută pentru funcţia deţinută, calculîndu-se un an de serviciu special pentru doi ani de vechime în muncă, dar nu mai mult de 10 ani de serviciu – angajaţilor cu studii superioare;
    7) durata aflării rezerviştilor la concentrări speciale, legate de participarea la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova între 2 martie 1992 şi 13 august 1992;
    8) perioada de activitate de pînă la transfer în funcţii poliţieneşti a categoriei de salariaţi specificaţi la art.68 alin.(8) al Legii nr.320 din 27 decembrie 2012 cu privire la activitatea Poliţiei şi statutului poliţistului, calculîndu-se o zi de vechime în serviciu pentru o zi de vechime în muncă;
    9) alte perioade de activitate, în cazul în care sînt expres prevăzute de legislaţie.
    8. Perioada de studii în instituţiile de învăţămînt superior civile în condiţiile expuse la subpct. 5) pct.7 al prezentului Regulament urmează a fi inclusă în vechimea în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) doar în cazul în care persoana a făcut studiile cu frecvenţa la zi, iar specialitatea obţinută în urma studiilor corespunde specialităţii prevăzute de fişa postului.
    9. În cazul transferului într-o altă funcţie, subdiviziunea resurse umane, sau persoana responsabilă, va verifica corespunderea specialităţii deţinute în urma studiilor superioare cu specialitatea (studiile) prevăzută de fişa postului pentru funcţia în care s-a efectuat transferul şi va înainta comisiei de resort, în termen de 5 zile de la data emiterii ordinului, propuneri privind recalcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) la data transferului.
    10. În cazul modificării cuantumului sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) pentru vechime în muncă, achitarea acestuia va fi efectuată de la data imediat următoare zilei transferului.
III. Calcularea vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea
(funcţia)
deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne
    11. Se consideră vechime în muncă în ramurile civile, înrudită cu specialitatea (funcţia) deţinută la moment în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de funcţia la care a fost angajată iniţial persoana, perioada de activitate în cadrul instituţiilor şi organizaţiilor civile din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova, care sînt similare conform specificului competenţelor stabilite de fişa postului la funcţia deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
    12. În cazul transferului într-o altă funcţie, subdiviziunea resurse umane sau persoana responsabilă va verifica corespunderea înrudirii vechimii în muncă în ramurile civile cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, conform fişei postului în care s-a efectuat transferul şi va înainta comisiei de resort, în termen de 5 zile de la data emiterii ordinului de transfer, propuneri privind recalcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) la data transferului.
    În cazul modificării cuantumului sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) pentru vechime în muncă, achitarea respectivă va fi efectuată de la data imediat următoare zilei transferului.
    13. Emiterea ordinului cu privire la includerea vechimii în muncă în ramurile civile înrudită cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vechimea în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti), se efectuează de către subdiviziunea din care este salarizat angajatul în baza deciziei Comisiei pentru examinarea cererilor privind recunoaşterea activităţii în ramurile civile înrudită cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
    14. Funcţionarul public cu statut special (poliţistul) va prezenta Comisiei pentru examinarea cererilor privind recunoaşterea activităţii în ramurile civile înrudită cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, copia de pe carnetul de muncă şi de pe fişa postului, autentificate în modul corespunzător.
    15. Modul de stabilire şi calculare a vechimii în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se aprobă de ministrul afacerilor interne.
    16. În cazul în care actele legislative sau alte acte normative cu caracter special stabilesc condiţii deosebite de prezentul Regulament, se va aplica actul legislativ/normativ special.
    17. Deciziile de modelul stabilit, conform anexei la prezentul Regulament, cu privire la calcularea vechimii în muncă pentru stabilirea sporului la salariu funcţionarilor publici cu statut special (poliţişti) şi extrasul din procesul-verbal al Comisiei pentru examinarea cererilor privind recunoaşterea activităţii în ramurile civile înrudită cu specialitatea (funcţia) deţinută în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se anexează la dosarul personal al angajatului.

    anexa