AMAE/1995
ID intern unic:  356453
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1995
din  11.09.1995
între Departamentul Standarde, Metrologie şi Supraveghere Tehnică
al Republicii Moldova şi Ministerul Ştiinţei şi Învăţămîntului al
Republicii
Belarusi privind colaborarea în domeniul recunoaşterii reciproce a
lucrărilor de certificare
*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 18     art Nr : 125     Data intrarii in vigoare : 11.09.1995
   * Semnat la Chişinău, la 11 septembrie 1995.
   În vigoare din ziua semnării.

   Departamentul Standarde, Metrologie şi Supraveghere Tehnică al Republicii Moldova şi Ministerul Ştiinţei şi Învăţămîntului al Republicii Belarusi, denumite în continuare “Părţi”,
   călăuzindu-se de interesele economice ale Părţilor,
   ţinînd cont de interesele comune în asigurarea calităţii şi inofensivităţii produselor livrate reciproc, caracterul inofensiv al acestora pentru viaţa şi sănătatea omului, precum şi protecţia mediului înconjurător,
   acceptînd necesitatea efectuării de lucrări coordonate în domeniul certificării producţiei, serviciilor şi sistemelor calităţii,
   au convenit următoarele:
Articolul 1
   Documentele organizatorico-metodice fundamentale ale sistemelor naţionale de certificare a Părţilor sunt armonizate şi se recunosc reciproc.
Articolul 2
   Prevederile prezentului Acord se extind asupra producţiei livrate reciproc, care, în conformitate cu legislaţia statelor, trebuie să fie supusă certificării obligatorii în sistemele naţionale de certificare: pentru Republica Moldova - SNC RM, pentru Republica Belarusi - Áĺë ŃŇ.
Articolul 3
   Părţile:
   - vor recunoaşte reciproc certificatele de conformitate, eliberate, de sistemele naţionale de certificare pentru producţia fabricată în Republica Moldova şi Republica Belarusi;
   - vor efectua schimburi reciproce ale nomenclatoarelor organismelor de certificare şi laboratoarelor de încercări, acreditate în sistemele naţionale de certificare şi acreditare, precum şi ale nomenclatoarelor produselor supuse certificării obligatorii în sistemele naţionale de certificare.
Articolul 4
   Recunoaşterea certificatelor de conformitate, eliberate de sistemele naţionale de certificare ale Părţilor la livrarea producţiei pe teritoriul altei Părţi, se efectuează:
   - pe teritoriul Republicii Moldova - în organismul naţional de certificare “Moldovastandard” şi centrele sale regionale prin perfectarea şi eliberarea în locul certificatului Бeл СТ a certificatului de conformitate a SNC RM;
   - pe teritoriul Republicii Belarusi - în organismele de certificare a producţiei omogene şi în centrele teritoriale de standardizare şi metrologie prin perfectarea şi eliberarea în locul certificatului SNC RM a certificatului de conformitate Бел СТ.
   Reperfectarea certificatelor SNC RM şi Бeл СТ se efectuează pe baza originalului sau a copiei certificatelor, legalizate prin semnătura şi ştampila organismului, care a eliberat certificatul.
   Certificatele reperfectate vor fi recunoscute în mod obligatoriu pe tot teritoriul ţării importatoare.
   Finanţarea lucrărilor de reperfectare se efectuează în modul stabilit de către Organismul Naţional de Certificare al ţării importatoare.
Articolul 5
   Fiecare dintre Părţi este în drept să execute un control prin sondaj al produselor importate, asupra cărora se extinde acţiunea prezentului Acord.
   Organismele de certificare şi laboratoarele de încercări pot fi supuse controlului de audit de către cealaltă Parte a Acordului, conform înţelegerii reciproce dintre Părţi.
Articolul 6
   Producătorul poartă răspundere pentru securitatea producţiei, iar responsabilitatea pentru corectitudinea certificatelor de conformitate - organismul, care iniţial a eliberat certificatul.
Articolul 7
   Certificatele de conformitate pentru produsele furnizate reciproc se perfectează în limba rusă – limba oficială a Consiliului Interstatal pentru Standardizare, Metrologie şi Certificare.
Articolul 8
   Prezentul Acord poate fi completat sau modificat cu acordul ambelor părţi în baza suplimentului la Acordul dat.
Articolul 9
   Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării lui, fiind valabil timp de trei ani, şi se va prelungi automat de fiecare dată pentru perioada ulterioară de trei ani, dacă nici una din Părţi, cu şase luni înainte de expirarea termenului respectiv de valabilitate, nu va notifica în scris celeilalte Părţi intenţia de încetarea Acordului.
   Încheiat la Chişiunău, la 11 septembrie 1995, în două exemplare fiecare în limbile moldovenească şi belarusă, ambele texte fiind egal autentice.