AMAE/1994
ID intern unic:  356520
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  23.12.1994
între Departamentul Protecţia Mediului înconjurător al
Republicii Moldova și Ministerul Resurselor Naturale şi Protecţiei
Mediului înconjurător al Republicii Belarusi
privind colaborarea
în domeniul protecţiei mediului înconjurător*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 18     art Nr : 95     Data intrarii in vigoare : 14.04.1997
   * Semnat la Chişinău, la 23 decembrie 1994.
   În vigoare din 14 aprilie 1997.

   Departamentul Protecţia Mediului Înconjurător al Republicii Moldova şi Ministerul Resurselor Naturale şi Protecţiei Mediului înconjurător al Republicii Belarusi, denumite în continuare “Părţi”,
   ţinînd cont de caracterul global al problemelor ecologice şi fiind conştiente de responsabilitatea ce le revine pentru păstrarea şi ameliorarea mediului înconjurător,
   fiind convinse că colaborarea în domeniul protecţiei mediului înconjurător este mutual avantajoasă şi contribuie la dezvoltarea şi consolidarea de mai departe a relaţiilor de prietenie între popoarele ambelor state,
   acţionînd în spiritul Cartei Mondiale a Naturii, precum şi a documentelor finale ale Conferinţei O.N.U. pentru mediul înconjurător şi dezvoltare de la Rio de Janeiro, 1992,
   exprimîndu-şi disponibilitatea pentru colaborarea bilaterală în acest domeniu,
   au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
   Părţile vor dezvolta şi vor consolida colaborarea reciproc avantajoasă şi echitabilă în domeniul protecţiei mediului înconjurător, folosirii raţionale şi restabilirii resurselor naturale.
Articolul 2
   Colaborarea Părţilor în probleme de protecţie a mediului înconjurător se efectuează în următoarele direcţii principale:
   - perfecţionarea bazei metodologice, normativ-instructive şi juridice a folosirii resurselor naturale;
   - monitoringul ecologic al stării mediului înconjurător şi asigurarea informaţională;
   - elaborarea şi implementarea tehnologiilor fără deşeuri, cu consum redus de materii prime şi energie;
   - păstrarea solurilor şi restabilirea fertilităţii lor, folosirea raţională a resurselor funciare, forestiere şi minerale;
   - gestiunea deşeurilor industriale, agricole şi menajere, prelucrarea lor;
   - expertiza ecologică de stat a proiectelor activităţii economice;
   - perfecţionarea mecanismului ecologic de folosire a resurselor naturale, de protecţie a mediului înconjurător şi realizare a programelor ecologice;
   - investigaţii ştiinţifice în domeniul protecţiei mediului înconjurător;
   - activitatea privind ariile protejate, protecţia fondului genetic al speciilor rare de plante şi animale;
   - instruirea şi educaţia ecologică.
   Prezenta listă a direcţiilor principale de colaborare poate fi modificată ulterior, cu consimţămîntul Părţilor.
Articolul 3
   Colaborarea Părţilor se realizează în următoarele forme de bază:
   - schimb de savanţi, specialişti, precum şi de delegaţii în scopuri ştiinţifice şi instructive;
   - organizarea şi desfăşurarea în comun a conferinţelor, simpozioanelor şi consfătuirilor experţilor, a întrunirilor grupurilor de lucru;
   - schimb de informaţie tehnico-ştiinţifică, normativă şi metodică, de acte legislative în domeniul protecţiei mediului înconjurător;
   - elaborarea şi realizarea programelor tehnico-ştiinţifice şi complexe comune în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi folosirii raţionale a resurselor naturale.
Articolul 4
   Pornind de la scopurile prezentului Acord, Părţile vor contribui la stabilirea şi dezvoltarea legăturilor directe şi contactelor nemijlocite între fondatori şi organizaţii ale ambelor Părţi, a căror activitate ţine de protecţia mediului înconjurător.
Articolul 5
   Lucrările prevăzute de programele de colaborare se realizează de către instituţiile, organizaţiile şi întreprinderile desemnate de Părţi.
   Lucrările, ale căror rezultate sunt destinate implementării în producţie, se realizează pe bază de contracte.
   Pentru îndeplinirea sarcinilor prevăzute în planurile de colaborare organizaţiile corespunzătoare pot crea grupuri de lucru comune provizorii.
Articolul 6
   Condiţiile de acordare a asistenţei la lichidarea urmărilor avariilor de producţie şi a calamităţilor naturale care au condus la poluarea mediului înconjurător se stabilesc în baza unor înţelegeri speciale.
Articolul 7
   Părţile nu poartă răspundere materială sau de altă natură pentru obligaţiile organizaţiilor care colaborează, asumate în conformitate cu contractele încheiate în baza prezentului Acord.
Articolul 8
   Prevederile prezentului Acord nu aduc atingere drepturilor şi obligaţiilor Părţilor, care decurg din acordurile uneia dintre Părţi cu terţii.
Articolul 9
   Pentru coordonarea activităţii legate de realizarea prezentului Acord, Părţile vor constitui o Comisie mixtă de colaborare în domeniul protecţiei mediului înconjurător, denumită în continuare Comisia.
   Şedinţele Comisiei se convoacă pe măsura necesităţii, dar nu mai rar decît o dată pe an, pe rînd, în Republica Moldova şi în Republica Belarus.
Articolul 10
   Prezentul Acord intră în vigoare din ziua ultimei notificări despre îndeplinirea tuturor procedurilor juridice necesare pentru aprobarea lui, prevăzute de legislaţiile naţionale, şi este în vigoare în curs de 5 ani.
   Termenul de valabilitate se prelungeşte în mod automat de fiecare dată pentru următorii 5 ani, dacă nici una dintre Părţi nu va notifica în scris, cu 6 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate, despre intenţia sa de a-l denunţa.
   Semnat la Chişinău, la 23 decembrie 1994, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească, belarusă şi rusă, toate textele menţionate avînd putere juridică egală.