AMAEIE/2007
ID intern unic:  356648
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
ACORD Nr. 2007
din  19.03.2007
între Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Moldova
şi Agenţia Federală pentru Turism a Federaţiei Ruse privind
colaborarea în domeniul turismului*
Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 42     art Nr : 36     Data intrarii in vigoare : 19.03.2007
    ____________________
    *Semnat la Moscova la 19 martie 2007.
    În vigoare din 19 martie 2007.

    Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Moldova şi Agenţia Federală pentru Turism a Federaţiei Ruse, numite în continuare Părţi,
    apreciind importanţa relaţiilor bilaterale în domeniul turismului şi exprimându-le în calitate de factor important şi necesar al vieţii economice, culturale şi sociale,
    în scopul creării bazei juridice pentru dezvoltarea de mai departe a schimburilor turistice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, precum şi între autorităţile de stat şi alte organizaţii turistice,
    recunoscând că turismul reprezintă un mijloc important pentru consolidarea înţelegerii reciproce, manifestarea bunăvoinţei şi întărirea relaţiilor între popoare,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile consolidează şi dezvoltă colaborarea în domeniul turismului în bază de reciprocitate, interes mutual, în conformitate cu prezentul Acord, cu legislaţia naţională a ambelor state Părţi şi cu Acordurile internaţionale, la care sunt parte Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Articolul 2
    Părţile contribuie la stabilirea şi dezvoltarea colaborării între organizaţiile turistice din Republica Moldova şi Federaţia Rusă, care participă la dezvoltarea turismului inernaţional, precum şi care investesc în domeniul turismului.
Articolul 3
    Părţile, în conformitate cu legislaţia naţională ale ambelor state, contribuie la simplificarea formalităţilor legate de schimbul de turişti între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Articolul 4
    Părţile dezvoltă atât turismul organizat în grup, cât şi turismul individual, schimbul de grupuri turistice specializate, inclusiv cu scopul de vizitare a simpozioanelor şi congreselor organizate în domeniul turismului.
Articolul 5
    Părţile fac schimb de materiale statistice şi alte materiale din domeniul turismului, inclusiv informaţii privind:
    legislaţia şi alte acte normative ale statelor Părţi, care reglementează activitatea turistică;
    legislaţia naţională privind protejarea şi conservarea resurselor naturale şi culturale, care reprezintă atracţii turistice ale ţării;
    experienţa în domeniul administrării hotelurilor şi altor structuri de primire turistică.
Articolul 6
    Părţile contribuie la asigurarea cetăţenilor statelor sale care pleacă în călătorii turistice pe teritoriul statului altei Părţi cu informaţia necesară despre legislaţia ce reglementează ordinea intrării, aflării şi ieşirii cetăţenilor străini.
Articolul 7
    Părţile contribuie la pregătirea cadrelor profesionale pentru ramura turismului, la schimbul de lucrători ştiinţifici şi jurnalişti specializaţi în problemele turismului, precum şi la dezvoltarea şi stabilirea contactelor de colaborare între organizaţii care efectuează în Repblica Moldova şi Federaţia Rusă cercetări în domeniul turismului.
    Condiţiile financiare de organizare a vizitelor şi schimbului de experţi şi jurnalişti vor fi stabilite în fiecare caz aparte între Părţi.
Articolul 8
    Părţile favorizează participarea organizaţiilor turistice moldoveneşti şi ruseşti la expoziţiile turistice internaţionale, petrecute cu susţinerea Părţilor.
Articolul 9
    Părţile coordonează şi dezvoltă colaborarea în cadrul Organizaţiei Mondiale a Turismului şi altor organizaţii turistice internaţionale.
Articolul 10
    Părţile contribuie la deschiderea reprezentanţelor în problemele turismului pe teritoriul statelor Părţi.
    Chestiunile legate de deschiderea şi activitatea acestor reprezentanţe se coordonează între Părţi şi se reglementează de legislaţia naţională a statului de reşedinţă.
Articolul 11
    Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării lui.
    Prezentul Acord se încheie pentru un termen de cinci ani. Acţiunea lui se prelungeşte în mod automat pentru următoarele perioade a câte cinci ani, dacă nici una dintre Părţi nu va notifica cealaltă Parte în scris pe căi diplomatice, cu cel puţin şase luni până la expirarea acţiunii prezentului Acord, despre intenţia sa de a-l denunţa.
    Denunţarea acţiunii prezentului Acord nu va afecta îndeplinirea programelor şi proiectelor coordonate în perioada valabilităţii lui, cu condiţia că Părţile nu au convenit altfel.
    Întocmit la Moscova, 19 martie 2007, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte având aceeaşi valoare juridică.