PCMAEIE/2007
ID intern unic:  356649
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
PROTOCOL DE COLABORARE Nr. 2007
din  29.03.2007
dintre Casa Naţională de Asigurări Sociale a
 Republicii Moldova şi Fondul de Pensii al
Federaţiei Ruse*

Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 42     art Nr : 42     Data intrarii in vigoare : 29.03.2007
    __________________
    *Semnat la Chişinău la 29 martie 2007.
    În vigoare din 29 martie 2007.


    Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova şi Fondul de Pensii al Federaţiei Ruse, denumite în continuare Părţi contractante,
    dorind să dezvolte relaţiile de colaborare în domeniul asigurărilor sociale şi asigurărilor cu pensii în condiţii de egalitate şi în interes reciproc,
    considerând că această colaborare va prezenta un interes comun şi va contribui la creşterea nivelului dezvoltării social-economice ale ambelor state,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile contractante sunt de acord de a contribui la dezvoltarea relaţiilor de colaborare reciproce în conformitate cu politica naţională şi legislaţia fiecăreia dintre Părţi, şi în vederea evoluţiei prezentului act, vor încheia acorduri speciale în domeniul social, ce pot prezenta interes comun.
Articolul 2
    Părţile au convenit să colaboreze în următoarele domenii:
    - schimbul de informaţie în domeniul reformelor de pensii realizate în Republica Moldova şi Federaţia Rusă;
    - organizarea de seminare reciproce bilaterale şi internaţionale sau „mese rotunde”, care vor contribui la schimbul de experienţă, în domenii ce ţin de competenţa Părţilor;
    - schimbul de delegaţii şi experţi în domeniul asigurărilor cu pensii;
    - efectuarea de cercetări comune sociale în baza programelor convenite.
    Prezentul Protocol nu creează impedimente Părţilor în dezvoltarea altor forme de colaborare în baza înţelegerii reciproce.
Articolul 3
    Colaborarea privind Protocolul dat va fi finanţată de către Părţi potrivit următorului principiu: în timpul deplasărilor delegaţiilor, Partea trimiţătoare suportă toate cheltuielile ce ţin de deplasare. Achitarea altor cheltuieli neprevăzute va fi convenită de Părţi până la producerea acestora.
    La cererea uneia dintre Părţi pot fi organizate întruniri, în scopul asigurării celor mai bune condiţii de realizare a prezentului Protocol, precum şi examinarea căilor şi posibilităţilor de stimulare a colaborării dintre Părţi.
    Locul şi perioada desfăşurării întrunirilor vor fi stabilite la înţelegerea Părţilor.
Articolul 4
    În caz de litigiu sau neînţelegeri, ce pot interveni intre Părţi privind interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului Protocol, precum şi acordurilor şi înţelegerilor ulterioare, încheiate după semnarea Protocolului în cauză, acestea vor fi soluţionate prin efectuarea de tratative bilaterale dintre părţi.
Articolul 5
    Prezentul Protocol poate fi modificat sau completat numai cu acordul ambelor Părţi contractante.
    Orice completări sau modificări, convenite de Părţi, trebuie să fie realizate în formă scrisă şi vor constitui parte componentă a prezentului Protocol.
    Completările şi modificările vor intra în vigoare din ziua semnării de către Părţi a actelor corespunzătoare.
Articolul 6
    Prezentul Protocol de colaborare intră în vigoare la data semnării de către Părţi şi se încheie pe un termen de 5 (cinci) ani. Acţiunea acestuia se va prelungi în mod automat pentru următorii cinci ani, dacă nici una dintre Părţile contractante nu va notifica în scris cealaltă parte, cu cel puţin trei luni până la expirarea acţiunii prezentului Protocol despre intenţia de a-l denunţa.
Articolul 7
    Prezentul Protocol este întocmit la Chişinău 29 martie 2007, în patru exemplare originale, câte două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi rusă pentru fiecare din Părţi, ambele texte fiind egal autentice.

    Pentru Casa Naţională                 Pentru Fondul de Pensii
    de Asigurări Sociale                     al Federaţiei Ruse
    a Republicii Moldova

    Maria Borta                                  Alexandr Curtin
    Preşedinte                                    Prim-Vicepreşedinte