OSV21/2015
ID intern unic:  356707
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 21
din  21.01.2015
cu privire la clasificarea alcoolului etilic nedenaturat,
destinat utilizării în farmaceutică, medicină
Publicat : 06.02.2015 în Monitorul Oficial Nr. 29-32     art Nr : 196     Data intrarii in vigoare : 21.01.2015
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr. 172 din 25.07.2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 231-237, art. 529),  cît şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149-XIV din 20.07.2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice  privind  clasificarea alcoolului etilic nedenaturat, destinat utilizării în farmaceutică, medicină (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                                Tudor BALIŢCHI

    Nr. 21-O. Chişinău, 21 ianuarie 2015.

Anexă
la Ordinul Serviciului Vamal
nr. 21-O  din 21.01.2015

NORME METODOLOGICE
privind clasificarea alcoolului etilic nedenaturat,
destinat utilizării în farmaceutică, medicină

    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza Nomenclaturii combinate a mărfurilor, aprobate prin Legea 172 din 25.07.2014, Notelor explicative la Sistemul armonizat de descriere şi clasificare a mărfurilor, elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte,  recomandărilor  Organizaţiei Mondiale a Vămilor.
    Alcoolul etilic nedenaturat prezintă un lichid incolor, inflamabil, cu miros şi gust specific, obţinut fie prin fermentarea anumitor zaharuri, sub acţiunea drojdiei sau a altor fermenţi, şi distilare ulterioară, fie prin sinteză. Alcoolul etilic nedenaturat poate avea tărie diferită şi este folosit în diverse domenii, cum ar fi: industria alimentară, parfumerie, industria farmaceutică (la fabricarea produselor medicamentoase), medicină (folosit în calitate de antiseptic contra bacteriilor ca dezinfectant etc.), industria chimică etc.
    Regula generală unu de interpretare a Nomenclaturii combinate menţionează că: ”…pentru scopuri juridice clasificarea mărfurilor în Nomenclatura combinată se realizează reieşind din textul poziţiilor mărfurilor şi a notelor corespunzătoare referitoare la secţiuni sau capitole şi, dacă textele respective nu prevăd altceva, în conformitate cu următoarele cerinţe”.
    În corespundere cu regula de mai sus, regula 3 litera a) prevede că în cazul în care, în conformitate cu prevederile regulii 2 litera b) sau din oricare alte cazuri există posibilitatea de a clasifica o marfă la două sau mai multe poziţii, se va da preferinţă poziţiei de marfă care conţine cea mai concretă descriere a mărfii, şi nu poziţiilor cu o descriere mai generală.
    În acest context reieşind din denumirile poziţiilor tarifare 2207 „Alcool etilic nedenaturat cu tărie alcoolică de minimum 80% vol.; alcool etilic şi alte distilate denaturate, cu orice tărie alcoolică”, 3004 „Medicamente (cu excepţia produselor de la poziţiile 3002, 3005 sau 3006) constituite din produse amestecate sau neamestecate, preparate în scopuri terapeutice sau profilactice, prezentate sub formă de doze (inclusiv cele prezentate în formă de sistem terapeutic transdermic) sau condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul” şi 3808 “Insecticide, rodenticide, fungicide, erbicide, inhibitori de germinare şi regulatori de creştere pentru plante, dezinfectanţi şi produse similare, prezentate în forme sau ambalaje pentru vînzarea cu amănuntul sau ca preparate sau ca articole (de exemplu, panglici, meşe şi lumînări cu sulf şi hîrtie specială contra muştelor)” cea mai concretă descriere a alcoolului etilic nedenaturat, inclusiv  cel utilizat în farmaceutică şi medicină, este poziţia tarifară 2207.
    Reieşind din prevederile de mai sus, se concluzionează că alcoolul etilic nedenaturat, сu tăria alcoolică de minimum 80% volum, indiferent de domeniul de utilizare şi modul de ambalare, se clasifică la poziţia tarifară 2207.
    Poziţia tarifară 2208 „Alcool etilic nedenaturat cu tărie alcoolică sub 80% vol.; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase” cuprinde alcoolul etilic nedenaturat cu o concentraţie alcoolică de pînă la 80% vol., care este destinat consumului uman sau pentru utilizări industriale; chiar dacă este propriu consumului, alcoolul etilic se distinge de la alte produse alcoolice prin faptul că este lipsit de orice substanţă aromatică.
    Astfel acoolul etilic nedenaturat, cu tăria alcoolică sub 80% volum, indiferent de domeniul de utilizare şi modul de ambalare, se clasifică la poziţia tarifară 2208.
    În consecinţă, alcoolul etilic nedenaturat, destinat utilizării în farmaceutică şi medicină cu tăria alcoolică de minimum  80% vol., se clasifică la poziţia tarifară 2207, iar acoolul etilic nedenaturat, destinat utilizării în farmaceutică şi medicină, cu tăria alcoolică de pînă la 80% vol. - la poziţia tarifară 2208.