MMAEIE/2006
ID intern unic:  356782
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
MEMORANDUM Nr. 2006
din  14.11.2006
de colaborare între Centrul pentru Combaterea
 Crimelor Economice şi Corupţiei al Republicii
Moldova şi Comitetul de Stat pentru Monitorizare
 Financiară al Ucrainei privind colaborarea în domeniul
combaterii legalizării (spălării) veniturilor provenite din
 activitatea ilicită şi finanţare a terorismului*
Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 42     art Nr : 474     Data intrarii in vigoare : 14.11.2006
    ______________________
    *Semnat la Chişinău la 14 noiembrie 2006.
    În vigoare din 14 noiembrie 2006.


    Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei al Republicii Moldova şi Comitetul de Stat pentru Monitorizare Financiară al Ucrainei, denumite în continuare Părţi,
    bazându-se pe prevederile Convenţiei privind spălarea banilor, depistarea, sechestrarea şi confiscarea veniturilor provenite din activitatea infracţională,
    conducându-se de interesele comune în colaborarea efectivă în domeniul combaterii legalizării (spălării) veniturilor provenite ilicit, şi activităţii legate de acestea precum şi finanţarea terorismului,
    respectând angajamentele statelor Părţi ce reies din acordurile bilaterale şi multilaterale încheiate de ele, drepturile şi obligaţiile stipulate de legislaţiile în vigoare ale statelor Părţi,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    Părţile Contractante vor coopera, inclusiv prin schimb de informaţii, în conformitate cu prevederile prezentului Memorandum şi în limitele competenţei sale conform legislaţiei în vigoare şi obligaţiilor internaţionale ale statelor sale.
Articolul 2
    Părţile Contractante vor coopera, inclusiv prin schimb de informaţie, la etapa colectării, prelucrării şi analizării informaţiei aflate la dispoziţia lor privind operaţiunile cu mijloace băneşti sau alte bunuri, în privinţa cărora există suspiciunea că sunt rezultatul legalizării (spălării) veniturilor provenite din activitatea ilicită şi finanţare a terorismului, de asemenea, despre activitatea persoanelor fizice şi juridice implicate în astfel de operaţiuni.
    Schimbul de informaţie se va efectua la iniţiativa sau la cererea uneia din Părţi Contractante. Cererea de obţinere a informaţiei trebuie să fie concis argumentată.
Articolul 3
    Informaţia obţinută de la una din Părţi nu poate fi transmisă unei terţe părţi, nu poate fi folosită în scopuri administrative, de învinuire sau judiciare fără consimţământul Părţii emiţătoare.
    Informaţia obţinută în baza prezentului Memorandum poate fi utilizată ca probă în procesele de judecată numai în cazul dacă ea se referă la legalizarea (spălarea) veniturilor provenite din activitatea ilicită şi finanţarea terorismului.
    Actele ilicite, ce preced legalizării (spălării) banilor, sunt examinate în conformitate cu legislaţiile în vigoare ale statelor Părţi.
Articolul 4
    Părţile nu vor permite folosirea sau difuzarea oricărei informaţii sau documente, obţinute în baza prevederilor prezentului Memorandum, pentru alte scopuri decât cele menţionate în Memorandum, fără consimţământul Părţii emiţătoare.
Articolul 5
    Informaţia obţinută în baza prezentului Memorandum va fi confidenţială şi va avea un caracter secret, fiind protejată cu acelaşi grad de confidenţialitate prevăzut de legislaţia naţională a ţării Părţii emiţătoare pentru informaţia similară de la sursele naţionale.
Articolul 6
    Părţile vor stabili, de comun acord, modul de transmitere a informaţiei în conformitate cu legislaţia statelor sale şi se vor consulta reciproc în vederea realizării prezentului Memorandum.
Articolul 7
    Comunicarea şi schimbul informaţional dintre părţi se va efectua în limba rusă.
Articolul 8
    Părţile nu sunt obligate să ofere asistenţă dacă pe faptele menţionate în solicitare sunt iniţiate dezbateri judiciare în statul Părţii solicitante.
Articolul 9
    Părţile, de comun acord, pot introduce modificări şi completări în prezentul Memorandum, care sunt perfectate în protocoale adiţionale separate. Protocoalele adiţionale vor intra în vigoare din momentul semnării, fiind parte inseparabilă a prezentului Memorandum.
Articolul 10
    Prezentul Memorandum se încheie pe o perioadă nelimitată de timp şi intră în vigoare din data semnării de către Părţi.
    Termenul curent de acţiune al prezentului Memorandum se va întrerupe după 6 luni din data notificării celeilalte Părţi despre intenţia sa de a-l denunţa.
    Memorandumul este semnat la 14 noiembrie 2006, în or. Chişinău, în două exemplare, fiind fiecare în limbile moldovenească, ucraineană şi rusă, textele cărora sunt egal autentice.
    În cazul apariţiei unor divergenţe la interpretarea şi (sau) aplicarea prevederilor prezentului Memorandum, textul în limba rusă va prevala.

    Pentru Centrul pentru              Pentru Comitetul de stat
    Combaterea Crimelor               pentru Monitorizare
    Economice şi Corupţiei            Financiară al Ucrainei
    al Republicii Moldova

    Valentin MEJINSCHI              Serghei GURJII